stypkaa Re: 14-miesięczne dziecko nie chce myć ząbków! 11.04.06, 14:55 Witam, co zrobić jeśli 14-miesięczne dziecko nie chce myć zębów? Do tej pory dawał sobie myć ząbki szczoteczką. Od niedawna zaciska usta i nie da sobie nawet włożyć szczoteczki do buzi. Nie chcę robić tego na siłę, bo to tylko może go jeszcze bardziej zniechęcić. Ale co w takim razie robić? Przecież jakoś trzeba te zęby myć! Odpowiedz Link Zgłoś
aleksander.remiszewski Re: 14-miesięczne dziecko nie chce myć ząbków! 18.04.06, 10:47 Prosze wybrac szczotke kolorowa z miekka czescia czyszczaca,dobrym uchwytem zarowno dla dziecka jak i dla osoby wykonujacej czyszczenie.Mozna wprowadzic elementy zabawowe dostosowujac nasze postepowanie indywidualnie do dziecka.Wieczorne czyszczenie moze byc przeprowadzane podczas kapieli.Oczyszczanie zebow rozpoczynamy bez uzycia pasty.Mysle,ze po kilku probach dziecko przyzwyczaji sie do wprowadzania szczotki do jamy ustnej.Zabieg oczyszczania mozna zademonstrowac dziecku na ulubionej zabawce np.mis.Wczesne rozpoczecie zabiegow higienicznych uchroni dziecko przed prochnica uzebienia.Zycze wytrwalosci. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: 14-miesięczne dziecko nie chce myć ząbków! 24.04.06, 15:27 W Szwecji nauke mycia zebow zaleca sie juz od 6 miesiaca zycia dajac dziecku szczoteczke do gryzienia! Kiedy wykluje sie pierwszy zabek nalezy go myc, ale jednoczesnie dawac to robic dziecku. Konkretnie: nalezy kupic dwie szczoteczki do zebow. Jedna z nich dzicko bedzie mylo sobie zabki, a druga bedzie poprawial ktos z rodzicow. To tak jak karmienie malego dziecka. Dziecko probuje jesc samo, rozlewa ale mama pomaga mu, karmiac go druga lyzeczka. Efekt gwarantowany! Szwedzkie dzici maja najmniej prochnicy w calej Europie wlasnie z powodu propagowania higieny jamy ustnej od najwczesniejszego okresu zycia dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
magyar30 Re: 14-miesięczne dziecko nie chce myć ząbków! 30.05.06, 09:48 Niestety u mojego dziecka to się nie sprawdza :( Jak tylko pojawił sie pierwszy ząbek (w wieku ok. 6 m-cy), dostało swoją szczoteczkę do zabawy w celu "oswojenia" się z nią. Poza tym ja myję przy nim zęby (zawsze bardzo mu się to podobało, więc sądziłam, że nie będzie problemów z czyszczeniem jego zębów), daję mu swoją szczoteczkę, żeby myło zęby mnie, a ja w tym czasie próbuję jemu myć jego szczoteczką, ale nic to nie daje, za nic nie pozwoli włożyć sobie szczotki do buzi, a jak już się to uda, to zaraz się krzywi i zaciska usta. Nie chcę stosować przemocy, żeby go na zawsze nie zniechęcić. Pierwszy ząbek ma oznaki próchnicy (inna barwa i widoczne bruzdy), a na pozostałych jest osad, który można zdrapać paznokciem (zębów jest już siedem, a dziecko ma prawie 12 miesięcy). Martwię się tym, bo bardzo mi zależy, żeby miało zdrowe zęby. Wiem, że dużo zależy od tego, żeby dziecko nic nie jadło w nocy, ale ja karmię je jeszcze piersią nawet kilka razy w ciągu nocy. Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
bydz Re: 14-miesięczne dziecko nie chce myć ząbków! 02.06.06, 23:52 Niech sam wybierze sobie szczoteczkę do zębów - są naprawdę teraz odlotowe. Pastę możesz dać mu do spróbowania - są słodkie więc może zaskoczy. Mój potrafi dorwać się do tubki i ją jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
mersedess Re: 14-miesięczne dziecko nie chce myć ząbków! 06.06.06, 15:48 Co do słodkiej pasty to mam zastrzezenia.Mojej córce myję od początku pastę elmex, którea nie jest słodka i jakoś dobrze nam idzie Dentysci wcale nie polecją tych słodkich past. Ja swoją pociechę od pojawienia się pierwszego ząbka ucze mycia, często myje przy niej zęby, urozmaicam jej mycie zabawami, kupuje szczoteczki z ulubinymi bohaterami z bajek. Opowiadam córce, że to np. Księżniczka Sisi chce zobaczycz jakie ma ząbki. I nie ma mowy, że ona nie chce myć, jak grymasi, to wtedy pomagam jej otworzyc buzie i poza tym siedzimy w lazience do tąd aż umyjemy zęby. życzę cierpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
mag_kak Re: 14-miesięczne dziecko nie chce myć ząbków! 05.06.06, 22:12 A moja 2,5 letnia córeczka chetnie myje ząbki. Odpowiedz Link Zgłoś
bydz Re: 14-miesięczne dziecko nie chce myć ząbków! 07.06.06, 00:17 Czy pasta Elmex jest odpowiednią pastą dla tak małego dziecka. Powinny być to pasty bez fluoru. Czy Elmex jest bez??? Odpowiedz Link Zgłoś
muress Re: 14-miesięczne dziecko nie chce myć ząbków! 13.06.06, 15:42 pasta elmex nie jest dla takich maluch - wg. informacji od producenta na opakowaniu. Chociaz starszemu mylam na poczatku elmexem (potem nie chcial), przezyl i do 9 roku zycia nie mial zadnych ubytkow. Odkad przestalam go pilnowac, jak te zeby myje (mam drugiego malucha i juz nie moge stac tak nad starszym), prochnica sie pojawila - to tak dla przestrogi. Ze swojej praktyki polecam opowiadanie bajki o strasznych bakteriach grasujących na ząbkach, dzielnej szczoteczce wezwanej na pomoc przez ząbki, oddziałach posiłkowych pasty i wielkiej wojnie szczoteczkowo-bakteriowej. Zaczęłam snuyć bajkę tak w okolicach 3 urodzin i przez jakiś rok dziecko (chłopak, to ważne, bo oni jednak walkę i testosteron mają "we krwi") domagało się codziennych opowieści, wątki były rozwijane i wzbogacane efektami dźwiękowymi - ale mycie było bezproblemowe. U drugiego (15 miesięcy) patent na razie nie działa, ale zaskakuję go co i raz innymi pomysłami: raz śpiewam gamę, innym razem myję ząbki wszystkim kąpielowym zabawkom etc - i jakoś-powoli-z przerwami w trakcie-ale do celu idzie nam to mycie ;-). Zaznaczam: dziąsła i ząbki myjemy nieprzerwanie od początku (czyli od drugiego miesiąca życia). Odpowiedz Link Zgłoś
maja234 Re: 14-miesięczne dziecko nie chce myć ząbków! 14.06.06, 10:05 Witajcie, tez miałam mały problem z myciem ząbków, ale znalazłam na nią sposób. Daję córce swoją szczoteczkę do zębów i mówie jej, że mama myje ząbki córeczce, a córeczka mamie. Pozwalam od czasu do czasu włożyc sobie szczoteczkę do buzi. Śpiewam jej rownież piosenkę: szczotka, pasta, kubek, ciepła woda .... Odpowiedz Link Zgłoś
aleksander.remiszewski Re: 14-miesięczne dziecko nie chce myć ząbków! 19.06.06, 11:51 Prosze wprowadzic elementy zabawy,kolorowa szczoteczke odpowiednia rozmowe.Czesto nasze starania musza trwac dosc dlugo.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś