Dodaj do ulubionych

Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowym

30.05.06, 18:10
Co można z tym zrobić?
Pytałam w różnych gabinetach. Jedni mówią, żeby nałożyć licówkę, ale ten
zabieg uszkodzi szkliwo. Inni radzą piłować zęba i nałożyć nakładkę zahaczając
ją o korzeń - też ząb zostanie uszkodzony. Jeszcze inni mówią, żeby najlepiej
nic nie robić, bo nie ma jeszcze metody, która skutecznie wybielałaby ząb bez
jego uszkodzenia.
Może ktoś ma podobny problem?
A może jakiś stomatolog się wypowie...
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • luasa Re: Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowy 05.06.06, 17:00
      jest bardzo dobry sposób na wybielenie zęba po kanałówce- do środka zęba
      zakłada się specjalny środek do wybielania (czasem powtarza się to 2-3 razy i
      ząb jest wybielony) nie wierz w to że nie ma takiej metody tylko obdzwoń kilka
      gabinetów a najlepiej jakiś klinik stomatol. oni zwykle mają nowoczesne
      metody.pozdrawiam
    • klopsklops Re: Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowy 26.06.06, 22:00
      mozna wybielic martwe zeby .Nawet taki bardzo dawno leczone
      kanalowo.szkodliwosc zadna- a efekt napewno bedzie widoczny.Koszt ok 200 zl
    • diastema Re: Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowy 12.07.06, 17:03
      No coz kazde wybielanie oslabia zab. ale mozna sproowac go wybieli. Wyrzucic na
      jakis czas wypelnienie i przez pare tyg pozakladac do zeba np Opalescence.
      Ostanio wyielalam tak dolna jedynke mojej pacjenctce i byla bardzo zadowolona z
      efektu. Przychodzila przez miesiac co tydzien na wymiane.
      • firletta Re: Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowy 08.08.06, 17:13
        Dziękuję za odpowiedzi.
        Niestety miałam już zmieniane wypełnienie kilka razy i ząb (podobno) nie
        wytrzyma kolejnego razu. Nawet wyczuwam delikatne pęknięcie szkliwa na wierzchu
        jedynki więc to chyba prawda.
        Może znacie jakieś inne rozwiązania, a jeśli nie to co jest lepsze: próbować
        mimo to zakładać do zęba jakieś wybielacze, przykleić licówkę czy nałożyć na
        korzeń nakładkę ze sztucznego zęba?
        Może ktoś jest posiadaczem takiej nakładki na korzeń i podzieli się uwagami...
        Pozdr.
      • luasa Re: Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowy 08.08.06, 17:51
        Jeśli nie chcesz eksperymentować z wybielaniem to najkorzystniej jest zrobić
        licówkę (pod warunkiem że wypełnienie od strony licowej- z przodu jest naprawdę
        niewielkie), albo założyć koronę porcelanową lub pełnoceramiczną- ząb trzeba
        jednak do tego oszlifować.pozdrawiam
        • firletta Re: Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowy 10.08.06, 11:15
          A czy do założenia licówki nie trzeba szlifować zęba? Słyszałam, że tak.
          Wypełnienie mam spore, ale od strony wewnętrznej. Jednak znacznie przebija na
          zewnątrz ciemniejszy kolor.
          Pozdrawiam
          • kasia525 Re: Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowy 10.08.06, 12:49
            Do założenia licówki trzeba też oszlifować zęba ale tylko delikatnie z zewnątrz
            nie tyle jak do założenia korony
            • firletta Re: Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowy 10.08.06, 13:53
              A czy licówka długo trzyma się na zębie? Jak często trzeba ją zmieniać i czy
              można ją kolorystycznie idealnie dopasować do pozostałych zębów?
              Pytam, bo stomatolog u którego byłam ostatnio szczególnie polecał mi tę koronę
              porcelanową nakładaną na ząb. Mówił, że jest bardzo trwała, niewidoczna,
              idealnie można dopasować kolor, ząb jest bielutki. Mówił też, że lepiej raz
              zapłacić większą sumę za porcelanową nakładkę, niż często zmieniać licówki i
              szlifować zęba wielokrotnie.
              Co o tym myślicie?
              • luasa Re: Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowy 10.08.06, 19:06
                licówki też są trwałe, kosmetyczne i trzymają się wiele lat.Warunek jest
                taki,że naprawdę musi to zrobić fachowiec-nie każdy stomatolog, nawet jak
                zakłada korony potrafi szlifować zęby pod licówki, w Polsce to niezbyt
                popularne więc lekarze namawiają na korony. A poza tym nie każdy ząb nadaje się
                na licówkę (wtedy zakłada się koronę) a warunki stwierdzi lekarz na wizycie.
                Jak licówka jest dobrze zrobiona to wcale nie trzeba ją wymieniać, można ją
                zrobić z tego samego materiału co koronę(porcelana). pozdrawiam
                • jaonna1 Re: Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowy 21.12.06, 11:21
                  podciągam do góry gdyż mam ten sam problem. miałam wypełnieny zab masą-
                  wybielajaca i nic nie pmogło.
              • lanza2 Re: Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowy 27.03.07, 18:53
                Witaj

ja na jednynce mam załozona licówkę. Była ona juz raz zmieniana gdyż
                poprzedniadentstka źle ją załozyła. Teraz po wymianie trzyma się dobrze juz 1,5
                roku. Jak dobrze będzie dobrany kolor napewno będziesz zadowlona

Lanza
    • iza8211 Re: Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowy 17.02.07, 17:10
      Broń Boże nie daj się skusić na jekieś wybielania tej jedynki.Ja miałam ten sam
      problem.Kilka lat temu wyleczono mi ją kanaławo jedynkę. Po pewnym czasie
      straciła biały kolor, zrobiła się ciemniejsza. Moja pani stomatolog poradziła mi
      wybielenie jej na kilku wizytach w gabinecie.Zgodziłam sie. Zapłaciłam za to
      kupe kasy i nic nie dało. Po roku ta właśnie jedynka złamała mi się aż w
      korzeniu. Inna pani stomatolog zrobiła mi ją na wkład koronowo korzeniowy ale
      wytrzymało to tylko rok. Doszło do tego, że nie mam juyż tej jedynki, musiałam
      ją wyrwać bo do niczego się nie nadawała. Jestem w trakcie wstawiania mostu na
      trzy przednie zęby. I nie wiem czy to nie te wybielanie dodatkowo osłabiło
      mojego zęba i czy to nie przez to sie połamał
      • luasa Re: Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowy 18.02.07, 19:33
        ząb złamał Ci się dlatego, że był martwy (czyli usunięto nerw -przestał być
        odżywiany)takie zęby są dużo bardziejj kruche i słabsze niż żywe zęby. Lekarz,
        który nakładał Ci wypełnienie po kanałówce powinien Ci założyć wzmocnienie
        (taką specjalną śróbkę) albo ostatecznie i na trwałe założyć koronę-miałabyś
        spokój i z kolorem i z trwałością tego zęba. Zęby po kanałóce niewzmocnione
        często się łamią- to też nie stanowi problemu bo można je odbudować, mogą się
        jednak złamać poddziąsłowo i wtedy klops tzn. kleszcze i potem implant ew.
        most.pozdrawiam
    • kuspis Re: Mam przebarwioną jedynkę po leczeniu kanałowy 15.03.07, 23:01
      jeśli chcesz to ja mogę Ci wybielic tą jedynkę za małe pieniądze. Każdy
      przypadek jest inny i trzeba podchodzic indywidualnie, wiec nikt Ci nie doradzi
      fachowo nie widząc tego zęba i nie mając zdjecia rtg.
      7 dni temu wybielałam dziewczynie i efekt rewelacyjny, chociaż ząb był sino
      szary teraz jest biały i prawie się nie różni odcieniem od drugiej jedynki.
      Wiadomo że papierosy, kawa mocna herbata będą przebarwiać ząb i po roku
      półtorej czasem trzeba zabieg wybielania powtórzyć, ale efekt jest super i nie
      trzeba wydawać aż tyle pieniędzy co na licówki.
      W razie pytań pisz na adres kuspis@interia.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka