Dodaj do ulubionych

poradźcie do kogo się udać stom czy orto??

31.07.06, 14:49
Chciałabym wybrac się na konsultację. Mam jeden znacznie krzywy ząb, nie
jestem przekonana, czy chciałabym zakładac aparat, rozważam możliwość
implanta, licówka, czy czego kolwiek na ten jeden ząb. Dltego potzrebuje
konsultacji. Do tej pory wydawalo mi sie, ze to ortodonta mi doradzi,a teraz
juz sama nie wiem. Do kogo na ta pierwszą konsultację, kto mi poda rożne
rozwiazania???
Obserwuj wątek
    • diastema Re: poradźcie do kogo się udać stom czy orto?? 31.07.06, 18:35
      Najlepiej do jednego i drugiego. Ortodonta powie ci co on moze z swojej strony a
      protetyk co moze z swojej strony wtedy bedziesz miala pelny poglad.
      • tiffi1 Re: poradźcie do kogo się udać stom czy orto?? 01.08.06, 10:20
        Czyli powinnam pojsc do ortodonry i do stomatologa protetyka?????
        • diastema Re: poradźcie do kogo się udać stom czy orto?? 01.08.06, 12:47
          Ja bym tak zrobila ;)
          • jaketi Re: poradźcie do kogo się udać stom czy orto?? 01.08.06, 21:13
            Do jednego i drugiego. Mam troche wystajace 2 trojki. Wykombinowałam sobie, ze
            zaloze sobie na nie korony. i udałam sie z pomoca do protetyka. Jakos
            przerazala mnie wizja 1,5 z aparatem. Protetyk powiedział, ze owszem korony
            mozna zalozyc. Ale on tego nie zrobi, bo nie bedzie mi niszczył zębow (zęby sa
            zdrowe, a praca protetyczna polegała by m.in. na ich spilowaniu, pozatym,
            pozostałe zeby moga wypychac ta korone lub powodowac skrzywienie innych zębów).
            Zasugerowal udanie sie do ortodonty. I poszlam, dr.wytłumaczył mi wszystko a
            przedewszystkim "ukoil" moja psychike. Aparaty sa teraz prawie niewidoczne, nie
            wywoluja juz tyle zdziwienia co kiedys.
            • tiffi1 do jaketi 02.08.06, 12:23
              Ja mam dwojke ktora jest cofnieta na tyle ze zachodzi za dolne zeby (ten jeden
              zab) i najbardziej zalezy mi zeby on byl rowny, dlatego moje pytanie o protetyka.
              Mam do Ciebie kilka pytan.
              1. Jak bylas u protetyka to ile powiedzial ci za jeden zab? jesli jestes z
              warszawy mzozesz mi polecic kogos?
              Czyli generalnie protetyk ci odradzil korony?
              2. Zdecyodowalas sie na aparat? Jaki, gdzie, ile cie bedzie kosztowal?

Mnie najabardziejz alezy na tym jednym zebie, bo naparwde mam dosc juz takiej wady.
              dziekuje za odpowiedzi.pozdrawiam
              • jaketi Re: do jaketi 02.08.06, 22:20
                W moim konkretnym przypadku odradził korony (mam delikatnie "wampirze" trojki).
                I postapił fair, bo mógł zrobic co sobie klient zazyczyl i skasowac kase.
                Korona na jeden zab kosztowałaby 500-650 zł. To samo powiedział mi mój
                stomatolog (spec. chiurgii stomatologicznej), ze korony w tym wypadku to byłaby
                glupota. Nie wiem czy jest on protetykiem, bo takowej specjalizacji chyba nie
                ma. Ale 5 lat temu zakładal mi most, ktorym zachwycili sie ortodona i pan
                protetyk("jak to sprytnie i pomysłowo dr. zrobił"). Tak wiec nie bede Ci go
                polecać, bo stricte protetykiem nie jest. Ale dr. zdziałał cuda z moimi zebami,
                wspomniany most, resekcja wierzcholka zebów, zwykle i chirurgiczne wyrywanie
                ósemek, raz i nie popisał, bo niedokładnie dobrał kolor wtypelnienia. ale potem
                za darmo poprawił.:)
                Zdeydowałam sie na aparat szafirowy. 1,5 roku noszenia, a potem 3 lata noszenia
                aparatu retencyjnego. Co do ceny to trudno mi się wypowiedziec, orto powiedził
                za jeden łuk 1tyś zł, ale tez jestem lekarzem (tak wiec dr dal mi znizke:)
                Musisz pojsc najpierw do protetyka (najlepiej dwóch) (niektóre kliniki za takie
                konsultacje nie biora pieniedzy) i usłyszec co oni o tym mysla. Bo mo moze w
                toim wypadku korona to dobry pomysl, zawsze to jakis ratunek przed noszeniem
                bizuterii na zebach:)
                • diastema Re: do jaketi 03.08.06, 09:41
                  Jest taka specjalizacja jak protetyka, jak rowniez jest stomatologia
                  zachowawcza, pedodoncja, periodontologia, chirurgia stomatologiczna i ortodoncja
                  to glowne specjalizacje w stomatologii.
                  • tiffi1 dziękuje wam bardzo za odzew ;-) 03.08.06, 11:01
                    Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wstępnie jestem umowiona do ortodonty w przyszly
                    czwartek. potem mam urlop,ale jak wroce to chce podjac decyzje.
                    No wlasnie korona to wydatek nieco mniejszy niz aparat. A wlasnie ten jeden zab
                    bardzo szpeci mnie.
                    Sam koszt aparatu nie przeraza mnie,ale wizyty (platne), oraz wszelkie wymiany
                    elementow aparatu to spory wydatek.
                    Wiem, ze lepiej prostowac zeby niz je pilowac, musze to wzstko przemyslec.
                    Diastema napsialas ze sa rozne specjalizacje 9 o tym wiem),ale nie mam zielonego
                    pojecia do kogo powinnam sie udac z taka wada jaka mam. Moze mi podpowiesz, a
                    moze mozesz poelcic kogos dobregow stolicy. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje
                    za odpowiedzi.
                    • diastema Re: dziękuje wam bardzo za odzew ;-) 03.08.06, 20:37
                      Wiesz co ja bym polecala takie gabinety ktore zajmuja sie stomatologia
                      estetyczna (tak maja w reklamie) i tam nie powinno byc problemu z zalozeniem
                      korony na zeba.
                  • jaketi Re: do jaketi 03.08.06, 12:11
                    Dziekuje za "pouczenie", bede o tyle madrzejsza:). Poprostu lekarz ten nie ma
                    na wizytówce wpisanej spoecjalizacji z protetyki, tylko z chirurgii
                    stomatologicznej, tak wiec nie polecałam go publicznie na forum. Moze skończył
                    jakies kursy czy szkolenia i dlatego zakładał mi most.
                    • diastema Re: do jaketi 03.08.06, 20:38
                      Skonczyl stomatologie i to w zasadzie wystarczy.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka