Dodaj do ulubionych

do stomatologa-poważne pytanie

03.08.06, 17:37
brak mi zębów 1,2,3 u góry (zarówno z lewej jak i z prawej strony). chciałam
się dowiedzieć ile by kosztowało dosztukowanie szczęki, ale chodzi mi o takie
zęby, których się nie wyciąga z paszczy przed snem. proszę o poważne
odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • diastema Re: do stomatologa-poważne pytanie 03.08.06, 20:35
      cos 3 tys.
      tylko nie jesem na 100 % pewna czy to wykonalne.
    • kasia525 Re: do stomatologa-poważne pytanie 03.08.06, 21:04
      Mostek porcelanowy to koszt ok. 4 tys.
    • 1.krabik Re: do stomatologa-poważne pytanie 04.08.06, 10:56
      No przecież nie zrobicie mostu 6-punktowego ! To jest niewykonalne poprostu.

Jedyna szansa to wszczepić dwa implanty i na tym zrobić most lub protezę
      przykręcaną do implantów.
      • luasa Re: do stomatologa-poważne pytanie 06.08.06, 20:20
        6 zębów to nie ma!!więc most musiałby być 8pkt. i więcej!! szok!!tylko się nie
        daj namówić na żaden most!!!nawet jakby Ci mieli oszlifować wszystkie
        (pozostałe) zęby na górze!!jeśli, któryś lekarz się na to zgodzi uciekaj gdzie
        pieprz rośnie(tzn. do innego dobrego stomatologa) przy braku tylu zębów i ze
        względu "na łuki" żaden most nie "wytrzyma" , stracisz tylko kasę a potem
        kolejne zęby.pozdrawiam. p.s. niestety, jeśli chcesz "coś co się nie wyjmuje"
        to tylko implanty, o których ktoś tu wspominał, a one jak wiadomo są dość
        drogie.
        • emilia242 Re: do stomatologa-poważne pytanie 07.08.06, 10:43
          coooo? jesteś pewna tego co mówisz(tzn. czy znasz się na tym), bo własnie
          wróciłam od stomatologa(ponoć bardzo dobry specjalista) i stwierdził,że za
          jakieś 3tys mi most zrobi...
          • diastema Re: do stomatologa-poważne pytanie 07.08.06, 11:13
            gdyby byly kly to tak ale bez klow to nie radze.
          • luasa Re: do stomatologa-poważne pytanie 07.08.06, 23:05
            uff, ręce opadają( naprawdę znam się na tym)musiałabyś mi jeszcze powiedzieć co
            ten ekspert Ci zaproponował, poza tym zrobisz jak zechcesz, Twój wybór Twoje
            pieniądze, nic nie mogę dodać poza tym co napisałam wcześniej. Ale tak na
            chłopski rozum -pomyśl (jeśli oczywiśćie zaproponował Ci most np.8 pkt.)JAK 2
            ZĘBY MOGĄ PRZEJĄĆ PRACĘ 6 ZĘBÓW!!!!(nie wspominając że na łukach nie będzie
            żadnych filarów, czyli Twoich zębów)pozdrawiam
            • emilia242 Re: do stomatologa-poważne pytanie 08.08.06, 07:07
              to niech Ci ręce nie opadają- nie zamierzam bynajmniej podważać Twoich
              kompetencji natomiast zależało mi, aby się wypowiedziała osoba znajaca na
              stomatologii(bo ja sie na tym nie znam) a nie np. moja koleżanka z roboty, z
              którą sprzątam, a której coś tam się wydaje w sprawie zębów i dzieli się swymi
              refleksjami tu i tam. A ekspert w zasadzie konkretnego nic mi nie powiedział-
              ot stwierdził,że da się zrobić most,ale najpierw trza zrobić rtg-i taka to była
              wizyta a tymczasem tu się dowiaduję,ze mostu się nie zrobi no i już sama nie
              wiem jak to jest.
              • diastema Re: do stomatologa-poważne pytanie 08.08.06, 10:34
                No nie da sie zrobic sprawdzilam juz. Stracisz jeszcze te na ktorych most bedzie
                umocowany. Moze pomyslec o jakism implancie jako jeszcze jeden filar?
                • emilia242 Re: do stomatologa-poważne pytanie 08.08.06, 11:55
                  a jak to sprawdziłaś?
                  • diastema Re: do stomatologa-poważne pytanie 08.08.06, 12:37
                    otworzylam ksiazke do protetyki ;) Cos czego chyba nie zrobil twoj stomatolog.
                    • emilia242 Re: do stomatologa-poważne pytanie 08.08.06, 14:25
                      oj książkę... ja mam jakiś podręcznik o sztuce kochania w domu, a nie udzielam
                      na jego podstawie rad o seksie, bo się na tym nie znam:)Chodzi mi o poradę
                      fachowca w sprawie uzębienia a nie porady zaczerpnięte z książki-może technika
                      poszła na przód:)
                      • luasa Re: do stomatologa-poważne pytanie 08.08.06, 16:33
                        szkoda gadać!!!właśnie moja kochana poszła technika naprzód, a Twój lekarz
                        został daleko w tyle dlatego Ci to proponuje(albo liczy na łatwą kaskę) zdjęcia
                        nic tu nie pomogą LOGIKA!!!-tak, i proszę nie podważaj moich kompetencji, bo od
                        lat siedzę w stomatologii a mój facet jest stomatologiem i jak mu to pokazałam-
                        opis Twojej sytuacji i konsultację z lekarzem to pokiwał tylko głową z
                        politowaniem. Chciałam Cię tylko ostrzec,bo nie mogę słuchać o niektórych
                        działaniach niektórych lekarzy i szkoda mi pacjentów, bo przecież ufają
                        lekarzom i im płacą do cholery!!Ale rozumiem,że podjęłaś decyzję i nie
                        interesują Cię komentarze innych .pozdrawiam i żegnam
                        • emilia242 Re: do stomatologa-poważne pytanie 08.08.06, 17:38
                          właśnie problem w tym,że decyzji nie podjęłam,bo jak podkreślam ze stomatologią
                          nie mam nic wspólnego i dlatego się skonsultować chciałam.Ponadto nie podważam
                          niczyich kompetencji(nie śmiałabym zresztą-ja bezrobotna obecnie była
                          pracownica służb sprzątających) i nie trzeba od razu tak agresywnie.
                          • 1.krabik Re: do stomatologa-poważne pytanie 08.08.06, 21:45
                            No własnie się tak przysłuchuję tej dyskusji... no nie, nawet głos raz zabrałam.
                            Forum przeglądam od jakiegoś czasu, widzę, że niektórzy gadają trzy po trzy,
                            mając nikłe pojęcie o tym co mówią. Może porady zostawcie stomatologom, a nie
                            studenciakom, albo info zasłyszane gdzieś tam.

Luasa, nie mówię tu o Tobie ;)
                      • diastema Re: do stomatologa-poważne pytanie 08.08.06, 22:08
                        ja jestem stomatologiem. ale protetykiem nie jestem dlatego sprawdzilam.
                        • 1.krabik Re: do stomatologa-poważne pytanie 09.08.06, 01:15
                          Gdybyś była stomatologiem, to chyba byś wiedziała, że nie da się zrobić 6
                          punktowego mostu :))))) nawet jeśli nie byłabyś protetykiem ;)))
                          • diastema Re: do stomatologa-poważne pytanie 09.08.06, 09:30
                            no widzisz a pewna nie bylam. nie wszystko sie wie, czasem warto cos doczytac a
                            nie udawac wielkiego doktora, ten zawod wymaga pokory, jak stwierdze ze wiem
                            wszystko to czas bedzie zeby zrezygnowac.
                          • diastema Re: do stomatologa-poważne pytanie 09.08.06, 09:31
                            ale wierzyc mi nie musisz ;)
    • marekw33 Re: do stomatologa-poważne pytanie 09.08.06, 09:36
      Faktycznie przy tego typu brakach wykonanie mostu byłoby nierozsądne.Można
      wykonywać mosty 6 punktowe,ale przy większej ilości filarów.Jest to
      wykonalne,chociaż trudniejsze technicznie dla protetyka.W Twoim wypadku
      pozostają implanty,2 lub 3,które będą jednocześnie filarami mostu.Ewentualnie 6
      implantów plus korony,ale koszty takiego rozwiązania będą dużo wyższe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka