Dodaj do ulubionych

Nieprzyjemny zapach z ust, nieświeży oddech

01.11.06, 20:44
Pomimo zdrowych zębów i dbania o higienę - mam problem z nieswieżym oddechem.
Co można zrobić, aby pozbyć się tego uciążliwego problemu? Chodzi o to, że w
rosnących zębach mądrosci i innych szczelinach gromadzi się jedzenie i
niestety nawet szczotka nie sposób umyć... Poradźcie...
Obserwuj wątek
    • ta_kajka Re: Nieprzyjemny zapach z ust, nieświeży oddech 01.11.06, 22:47
      trzeba używać nici dentystycznej
      • wera_71 Re: Nieprzyjemny zapach z ust, nieświeży oddech 28.10.13, 19:01
        Zgadzam się, trzeba używać nici, dentystycznej, mój dentysta z Dormedu też tak mówi :) A poza tym to warto udać się do lekarza, ponieważ taki zapach to może być objaw innych chorób.
    • manna4 Re: Nieprzyjemny zapach z ust, nieświeży oddech 02.11.06, 23:01
      nieświeży oddech jest często przyczyną kłopotów zprzewodem pokarmowym, nie
      zębami. Sprawdź
    • hanwar Re: Nieprzyjemny zapach z ust, nieświeży oddech 04.11.06, 11:11
      zgadzam się z przedmócą.jeżeli zęby są zdrowe i podstawowa oraz bardziej
      skomplikowana higiena (nici, irygator, itp)nic nie zmienia, radzę skonsultować
      się z gastrologiem/nternistą, a na początek chyba z lekarzem
      rodzinnym.pozdrawiam
    • dramaturgia22 Re: Nieprzyjemny zapach z ust, nieświeży oddech 28.09.13, 22:08
      mój dentysta z Dormedu zawsze powtarzał, że higien to podstawa! Może spróbuj szczoteczki elektrycznej, ma dużo mniejszą główkę i łatwo dotrzeć do dalszych zębów. Warto też pamiętać, że może to być większy problem niż zębowy, np z żołądkiem...
    • donadynka Re: Nieprzyjemny zapach z ust, nieświeży oddech 30.10.13, 14:20
      Nieprzyjemny zapach z ust to inaczej halitoza. Jego przyczyną mogą być problemy gastrologiczne, ale nie muszą. Podstawa to udać się do dentysty z dobrym sprzętem. Nawet najlepsza nić dentystyczna ani płyn do płukania nie pomoże, jeśli w jamie ustnej są jakieś ogniska, które mogą powodować nieświeży oddech. Polecam przede wszystkim wizytę u dentysty.
      a) sprawdzić ubytki, czy nie ma próchnicy i w razie czego zaleczyć
      b) sprawdzić stare plomby, w jakim są stanie i w razie czego wymienić je (ja miałam dwie stare plomby jeszcze te "czarne", wymianiałam w DENmedzie na kompozytowe)
      c) jeśli zęby były leczone kanałowo zrobić rtg i sprawdzić, czy nic się tam w nich nie dzieje (u mnie np. był źle kanał wypełniony i musiałam ponownie robić pod mikroskopem.)
      d) sprawdzić stan dziąseł, czy nie ma zapaleń (jeśli np. krwawią podczas mycia zębów)
      e) sprawdzić te zęby mądrości - może lepiej je usunąć? ale to już skonsultuj z chirurgiem szczękowym.

to co możesz zrobić sama:
      a) nić dentystyczna - podstawa! samo szczotkowanie nie wystarczy
      b) płyn do płukania
      c) szczoteczka elektryczna ma mniejszą główkę i więcej obrotów, lepiej nią wyczyścisz zęby
      d) czyść język specjalną skrobaczką i policzki od wewnątrz
      e) starać się szczotkować zęby po każdym posiłku (ja np. noszę szczoteczkę do pracy i jak zjem w stołówce obiad to idę umyć), a jesli nie możesz to chociaż gumę do żucia.
    • lokolokomotywa Re: Nieprzyjemny zapach z ust, nieświeży oddech 05.10.15, 00:10
      Zaprzyjażnij się z nicią dentystyczną, ja podpisuje się też pod powyższym, a od siebie jeszcze dodam tylko, że używam pasty do zębów properio świeży oddech, która świetnie radzi sobie z problemem nieświeżego ddechu i dodatkowo wybiela ząbki :) Powodzonka!
    • silentleges Re: Nieprzyjemny zapach z ust, nieświeży oddech 19.10.15, 10:05
      Problem może wcale nie być związany z problemami stomatologicznymi, ale np. z poważnymi chorobami układu trawienia. Ja bym polecała kupić dentosept, jest dostępny w każdej aptece, ja kupowałam ostatnio na wapteka.pl za kilka złotych. Ma działanie odkażające i przeciwbakteryjne i zwykle pomaga. Ale nie odkładaj wizyty u gastrologa, bo serio to może być coś zupełnie niestomatologicznego
    • anitkowakania Re: Nieprzyjemny zapach z ust, nieświeży oddech 24.02.16, 10:31
      Szczoteczka to niestety nie wszystko, trzeba dodać do tego jeszcze nici i koniecznie płyn, który wpłucze porządnie pozostałości jedzenia. U mnie sprawdza się płyn do jamy ustnej Biorepair, możesz też wypróbować :) A jeśli problem się utrzymuje, to może trzeba poszukać przyczyny głębiej? Jakieś schorzenia układu pokarmowego, może potrzebna będzie zmiana diety??
    • big_benka Re: Nieprzyjemny zapach z ust, nieświeży oddech 08.03.16, 12:16
      Ja też używałam kiedyś Biorepair, bardzo fajny płyn :) Ostatnio też natknęłam się na szczoteczkę Philips Sonicare z opcją AirFloss, naprawdę rewelacyjna sprawa, jeśli ktoś ma problemy z doczyszczeniem, wszystko pod ciśnieniem pięknie się czyści :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka