gratia.1 09.02.08, 19:17 Czy zabieg chirurgiczny usunięcia ósemki boli?czy znieczulenie jest skuteczne?Ile kosztuje tenże zabieg? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ida-sierpniowa Re: Chirurgiczne usuwanie zęba 20.02.08, 09:56 Nie martw się, wcale nie jest tak źle :) Dostałam dwa zastrzyki i przestałam cokolwiek czuć po tej stronie (ósemka lewa na dole), najwyżej takie dziwne uczucie ciągnięcia - a lekarz musiał się nieźle namanewrować przy tej mojej ósemce - była położona, rozcinał mi dziąsło itd. Całość razem ze znieczulaniem i szyciem trwała około 25 minut może. Nawet wróciłam sama do domu za kółkiem. Dostałam antybiotyk i jakiś jeszcze jeden lek, dokładnie niestety nie pamiętam, co, a oprócz tego Ketonal, na szczęście prawie nie był potrzebny. Przez kilka dni po zabiegu wyglądałam jak pół chomika :) Pomaga przykładanie lodu. Całość do przeżycia. Acha, zapłaciłam 200 zł plus około 50 za leki. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka2620 Re: Chirurgiczne usuwanie zęba 20.06.08, 01:29 właśnie mam ten sam problem i obawę :o( podobno jest to skomplikowany zabieg chirurgiczny po którym jest gorączka i jedzie się na antybiotyku w połączeniu z silnymi środkami przeciwbólowymi!!! ja jestem przerażona, a mam do usunięcia 4 sztuki, czyli 4 razy będę przechodziła tą katorgę!!!!!!!! właśnie jestem na świeżo po wizycie / konsultacji z chirurgiem takie wizyty są umawiane jakiś czas wcześniej, gdyż taki zabieg trwa ok godziny znieczulenie podobno jest skuteczne, ale jak już będę po to napewno dam znać a na pytanie ile kosztuje to nie mam pojęcia, gdyż ja się bałam iść prywatnie bo za dużo się słyszy o lekarzach oszustach, którzy mają kupione papiery i.... wolałam nie eksperymentować pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka_1986 Re: Chirurgiczne usuwanie zęba 04.07.08, 15:38 No i jestem po dlutowaniu jednej ósemki. Co moge stwierdzić? Wiem, już co oznacza rzeź niewiniątek. :((( Jak dowiedziałam się, że prywatnie zabieg ten kosztuje 400zł to poszukałam chirurga z nfz i mam teraz za swoje. Co prawda dostałam znieczulenie, ale nigdy nikt aż tak boleśnie nie robił mi tego zatrzyku. Ponadto chyba jakieś lipne te znieczulenia z nfz bo po odczekaniu chwili lekarz spytal czy czuje dretwienie a ja ze prawie w ogole po czym wzial nozyczki i zaczal mi ciac dziaslo. I wtedy zaczal sie koszmar, juz wiedzialam ze bedzie baaardzo bolesnie, bo znieczulenie nic nie dalo. Ale te nozyczki to tylko poczatek. Samo dlutowanie było okropne, o malo nie zemdlalam oraz bralo mnie na wymioty. To co ja tam przezywalm to naprawde bylo chyba cos najgorszego w zyciu co mnie spotkalo. Bol niesamowity. najpierw podwazanie czyms zeba potem szczypcami ciagniecie i tak kilka razy :( Krwi.. chyba nie musze pisac ile bylo :( Jak juz usuniety zostal caly zab to lekarz wzial sie za szycie. Jak mozecie sie domyslac przy niedzialajacym znieczuleniu... co czulam, szycie na zywca :( Dostalam wacik miedzy zeby i kazano mi wyjac po godzinie. Tylko ze przez kolejne ok 9 godzin krew ciagle leciala :( zmienialam waciki co chwile az wkoncu nie wlozylam kolejnego i jest lepiej, najwyrazniej nacisk na wacik powodowal krawienie albo juz wylalo sie tej krwi wystarczajaco. Mam jeszcze jedna dolna do dlutowania a gorna jest do normalnego usuniecia. I nie wiem co zrobic. Chyba zaplace te 400 zl prywatnie, chociaz tam potraktuja mnie godnie, chociaz po tym co dzis jestem strzepkiem nerwow jak pomysle ze jeszcze mnie to czeka :( Jak bylo w waszych przypadkach? Czy tez was tak bolalo? Bo moze to jest az taki zabieg ze i tak boli? Nawet ze znieczuleniem? Jestem miesiac po zabiegu, dostalam antybiotyk i ketonal. po 7 dniach sciagnieto mi szwy i okazalo sie ze nic sie nie zroslo i mam teraz dziure.. pisze zeby przestrzec przed wyborem chirurga Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: Chirurgiczne usuwanie zęba 06.07.08, 02:48 No cóż ... jak w dowcipie... anestezjolog pyta się pacjenta przed operacją: "To znieczulamy prywatnie czy na NFZ?". Pacjent: "No co pan, płace składki i chcę oczywiście na NFZ." Anestezjolog: "Ok. No to: A a a, kotki dwa, szarobure obydwa..." :-D Odpowiedz Link Zgłoś
jobi Re: Chirurgiczne usuwanie zęba 24.07.08, 00:10 Aż mnie ciarki przechodzą po tym co przeczytałam. Ostatnio tez miałam usuwana ósemkę. zapłaciłam 200 zł. W cenę wliczone wizyty kontrolne, usuwanie szwów i w razie nagłego wypadku również leki. Ale nie przeżywałam takiego horroru. Chirurg powiedział, że da tyle znieczulenia, żebym ja miała komfort i prawie nic nie czuła (miało być tylko małe rozpieranie i tak było). Po zaaplikowaniu znieczulenia trochę dostałam głupawki, pośmialiśmy się, padło parę kawałów, ale to wszystko było dobrze zaaranżowane, po to żeby znieczulenie dobrze wzięło. Dosyć miło wspominam tę wizytę. Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: Chirurgiczne usuwanie zęba 27.07.08, 02:25 200 zł to niedużo. Przed wyjazdem z Polski odwiedził mnie pacjent, który specjalnie na zabieg usuwania dolnej ósemki przyleciał z Irlandii. Za ekstrakcję poziomo zatrzymanego zęba chcieli 900 Euro :) Odpowiedz Link Zgłoś
ola0678 Re: Chirurgiczne usuwanie zęba 28.08.08, 13:56 ja zaplacilam 300zł za chirurgiczne usunięcie i siedzialam 3 godziny na fotelu, i po znieczuleniu nic nie czulam, owszem dostalam antybiotyk, ale obeszlo sie bez leków przecibólowych, bo naprawde nic mnie nie bolało nawet jak minelo znieczulenie Odpowiedz Link Zgłoś
jedyna_czka Re: Chirurgiczne usuwanie zęba 27.01.09, 12:49 ewelinka zrobiłas ogromny błąd wyrzucajac wacik. Nie mozna tego robić. Po wyrwaniu zęba bardzo wazne jest, aby w miejscu rwania utworzył się skrzep z krwi. Wacik ma powodować, aby krew nie wypływała tylko zakrzepła w dziurze po zębie. Nie można usuwać tego skrzepu. Do czasu pełnego zagojenia nie mozna tez płukac tej dziury, aby nie wypłukac skrzepu. Moze jakiś medyk napisze dlaczego ja nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiakuc111 Re: Chirurgiczne usuwanie zęba 23.01.09, 18:58 ja juz jestem po usunieciu 5 zeba chirurgicznie i musze napisac ze zapłaciłam 150zł dostałam taka dawke znieczulenia ze przez chwile wysyłalam do meza smy,a lekarz robił swoje,dostałam antybiotyk i lek przeciwbulowy ketonal,nastepnego dnia nic niejadłam bo szwy mi przeszkadzały nocka była spokojna lecz musiłam wziasc ketonal bo strasznie bolało(znieczulenie przestało działac),miałam cudownego lekarza polecam jest z wieliczki:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
big_benka Re: Chirurgiczne usuwanie zęba 30.07.14, 08:06 Wszystko zależy od miasta, w którym mieszkasz i od gabninetu. Ceny są bardzo różnie, przypuszczam, że będzie to koszt około 500 zł, tak plus minus. Przy zastosowaniu znieczeluenia nie trzeba się obawiać bólu, bo znieczulenie działa i robi swoje, czyli pozawala na bezbolesne pozbycie się zęba. Jedynie po zabiegu możesz odczuwać jakiś ból czy dyskomofrt. Odpowiedz Link Zgłoś
markiz48 Re: Chirurgiczne usuwanie zęba 05.09.14, 13:18 Z wielkim strachem pojechałem dzisiaj do Poradni Chirurgii Stomatologicznej przy ul.Wojska |Polskiego 80 ze skierowaniem od stomatologa. Było podejrzenie problemu z wyrwaniem górnej prawej 8-ki.Spodziewałem się oględzin i ustalenia terminu.Przy oględzinach pani doktor Hanna Buczyńska stwierdziła,że może dzisiaj usunąć ten ząb.Wyraziłem zgodę i.....,byłem BARDZO MIŁO zaskoczony bez bolesnym usunięciem.Wszystkim polecam specjalistę chirurgii stomatologicznej panią doktor Hannę Buczyńską !!! Usuwanie i zabiegi wykonywane przez tą panią, to jest po prostu BAJKA. Odpowiedz Link Zgłoś