Dodaj do ulubionych

PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013

10.01.14, 14:55
finanse.wp.pl/gid,16301155,kat,1033823,title,Najlepsze-polskie-banki-w-2013-roku,galeria.html
Obserwuj wątek
    • s.obuch-woszczatynski Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 10.01.14, 15:35
      dziuro_zabita_dechami ciekawe co na to Tata?
      Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.

Sebastian
      • barbapapa003 Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 10.01.14, 16:47
        s.obuch-woszczatynski napisał:

> dziuro_zabita_dechami ciekawe co na to Tata?
        > Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.
        >
        > Sebastian

Tata? O kurczaczek... nowa teoria się rodzi... ;) No, ale Ty Sebastian podobno wielu ludzi znasz. Podobno nawet z Wafelkiem miałeś bliskie choć mało sympatyczne spotkanie... Tak mówią :)
        • tujejekscelencja Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 10.01.14, 17:55
          barbapapa003 napisał:
          > s.obuch-woszczatynski napisał:
          > > dziuro_zabita_dechami ciekawe co na to Tata?
          > > Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.
          > >
          > > Sebastian
          >
          > Tata? O kurczaczek... nowa teoria się rodzi... ;) No, ale Ty Sebastian podobno
          > wielu ludzi znasz. Podobno nawet z Wafelkiem miałeś bliskie choć mało sympatycz
          > ne spotkanie... Tak mówią :)

CBPR-721-A Control!
          • dziura_zabita_dechami Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 10.01.14, 19:55
            Może to był tytuł maila a miałaś napisac jego treśc a nie tytuł ?
          • dziura_zabita_dechami Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 10.01.14, 20:01
            A może to Twój pseudonim operacyjny ? ;)
      • dziura_zabita_dechami Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 10.01.14, 17:21
        s.obuch-woszczatynski napisał:

> dziuro_zabita_dechami ciekawe co na to Tata?
        > Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku.
        >
        > Sebastian

Nawzajem Sebastianie.

A tata na to, że ranking jest niewiarygodny.
        A ja na to tacie - pozwij wp.pl i agencję, wygrasz grube miliony.
    • barbapapa003 Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 10.01.14, 16:44
      @dziura_zabita_dechami

"To właściciele Banku maja byc zadowoleni..." (ukryty_wafel)

A nie klienci ;) (ja)
      • agrafek10 Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 10.01.14, 20:30
        No i gratulejszyn dla zarządu ;)))))))))

Czym zaowocuje kolejna kadencja? Strach się bać........
        • agrafek10 Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 10.01.14, 20:34
          Kpiny z pracowników w postaci zmiany kodu DNA nie wyszły na dobre. Znowu chromosomy nawaliły ;)
          • dziura_zabita_dechami Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 11.01.14, 11:34
            Bo źle się do wymiany DNA zabrali, trzeba było zacząc od managerów.
            • hansk Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 11.01.14, 16:30
              jeden z managerów swoją pracę zaczął od rozwalania ścianek i tworzenia open space, a po dwóch tygodniach takiego funkcjonowania zaczął znowu budować ścianki, a teraz zapowiedział że przyjrzy się pracy swoich pracowników, tylko nikt nie poznał kryteriów.
              • dziura_zabita_dechami Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 11.01.14, 17:13
                Kolejny spadochroniarz. Pewnie sam nie zna kryteriów - uczy się wieczorami biedak.

Podobno bank wyłania najlepszych z najlepszych w procesie rekrutacji - ale pewnie dotyczy to ludzi na dole.
                • zocha37 Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 11.01.14, 19:13
                  dziura_zabita_dechami napisał:

> Kolejny spadochroniarz. Pewnie sam nie zna kryteriów - uczy się wieczorami bied
                  > ak.
                  >
                  > [b]Podobno bank wyłania najlepszych z najlepszych w procesie rekrutacji - ale pewn
                  > ie dotyczy to ludzi na dole.[/b]

a jakże by inaczej, np takich jak opisany na innym forum pracowników PKO BP (cenzura nie pozwala podawać źródła) :
                  Mobing w PKO

napisał Balbinka » 2013-12-29, 17:12
                  Mam pytanie czy jak Dyrektor małej placówki powiedział do nas cytuje" czy chcecie być traktowane normalnie czy z buta" koniec cytatu to jest mobing,dodam tylko że to niedawno przyjęty na stanowiko młody glut,i ten cytat to tylko jeden z wielu jakie padają pod naszym adresm z jego strony.
                  • dziura_zabita_dechami Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 11.01.14, 20:06
                    Inna sprawa, że jakby powiedzieli "normalnie" to i tak by dostali "z buta". Taka kultura organizacyjna.
                    • szar_amysz Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 12.01.14, 07:39

> Inna sprawa, że jakby powiedzieli "normalnie" to i tak by dostali "z buta". Tak
                      > a kultura organizacyjna.

Exworkerze jak zwykle pomyliłeś pojęcia :) To nie jest kwestia kultury organizacyjnej tylko kultury osobistej człowieka.
                      • skuter44 Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 12.01.14, 09:07
                        Nie pomylił (wg mnie) . Świadomie przeinaczył/ skłamał.
                      • dziura_zabita_dechami Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 12.01.14, 21:02
                        szar_amysz napisała:

> dziura_zabita_dechami napisał:
                        >
                        > > Inna sprawa, że jakby powiedzieli "normalnie" to i tak by dostali "z buta
                        > ". Tak
                        > > a kultura organizacyjna.
                        >
                        > Exworkerze jak zwykle pomyliłeś pojęcia :) To nie jest kwestia kultury organiza
                        > cyjnej tylko kultury osobistej człowieka.

Czy jako obiektywny moderator słowa "exworker" używasz by :
                        - napiętnować kogoś ?
                        - postraszyć zbanowaniem ?
                        - uzewnętrznić paranoję ?
                        - popisac się przenikliwością ?

A propos, Ty jesteś exworkerem, od dawna nie pracujesz w banku.
                        • szar_amysz Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 13.01.14, 08:06

> szar_amysz napisała:
                          >>
                          > > Exworkerze jak zwykle pomyliłeś pojęcia :) To nie jest kwestia kultury or
                          > ganiza
                          > > cyjnej tylko kultury osobistej człowieka.
                          >
                          > Czy jako obiektywny moderator słowa "exworker" używasz by :
                          > - napiętnować kogoś ?
                          > - postraszyć zbanowaniem ?
                          > - uzewnętrznić paranoję ?
                          > - popisac się przenikliwością ?

Nie :) Nic z tych rzeczy :) Po prostu jak Ciebie czytam to mam deja vu ;) z czasów, gdy Exworker zakładał wątki tego typu "Bank PKO BP najgorszym Bankiem ....." i lubił on "na dowód" przytaczać rankingi ( a Ty dużo o nich mówisz ;)) Takie tam skojarzenie ;)

> A propos, Ty jesteś exworkerem, od dawna nie pracujesz w banku.

No, nie pracuję już. Ale Ty Dziuro piszesz, że nim jesteś. I taki wątek zakładasz?? O swojej Firmie?? .. No - chyba nie przestanie mnie to dziwić...
                          • dziura_zabita_dechami Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 13.01.14, 08:21
                            Szara_myszo, bycie pracownikiem firmy nie zwalnia z myślenia, obiektywizmu, używania nabytej w toku lat nauki i pracy wiedzy.

Przedstawiłem fakt - PKO drugi rok z rzędu jest najgorszym bankiem w Polsce w opinii klientów. Może ktoś w końcu wyciągnie z tego jakieś wnioski, tam na górze ? Chyba o to chodzi prawda ? Czy lepiej jest mówic "Bankowcy nic się nie stało, przecież nic się nie stało".

Rozumiesz teraz ?
                            • szar_amysz Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 13.01.14, 08:40

> Szara_myszo, bycie pracownikiem firmy nie zwalnia z myślenia, obiektywizmu, uży
                              > wania nabytej w toku lat nauki i pracy wiedzy..

No wlasnie - nie zwalnia z myslenia.. Jakbyś pomyślał chwilę - to może byś i wymyślił, że nasze Forum nie tylko "góra czyta"...
                              >
                              >

>Może ktoś w końcu wyciągnie z tego jakieś wnioski, tam na górze
                              > ? Chyba o to chodzi prawda ?

Jakby o to chodzilo - tobyś rozkręcił tą dyskusję na Intrze.
                              • barbapapa003 Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 13.01.14, 09:00
                                Mysza... Jakbyś pomyślała... Skąd wiesz, że takiej dyskusji nie ma na Intrze?
                              • dziura_zabita_dechami Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 13.01.14, 09:56
                                szar_amysz napisała:

>
                                > > Szara_myszo, bycie pracownikiem firmy nie zwalnia z myślenia, obiektywizm
                                > u, uży
                                > > wania nabytej w toku lat nauki i pracy wiedzy..
                                >
                                > No wlasnie - nie zwalnia z myslenia.. Jakbyś pomyślał chwilę - to może byś i wy
                                > myślił, że nasze Forum nie tylko "góra czyta"...
                                > >
                                > >
                                >
                                > >Może ktoś w końcu wyciągnie z tego jakieś wnioski, tam na górze
                                > > ? Chyba o to chodzi prawda ?
                                >
                                > Jakby o to chodzilo - tobyś rozkręcił tą dyskusję na Intrze.

Hmm, przecież ten ranking jest ze strony wirtualnej polski - już połowa klientów to przeczytała. Nie wiem, mimo najszczerszych chęci, o co Ci chodzi.

• dziura_zabita_dechami Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 13.01.14, 09:57
                                  Poza tym szara_myszo, gdybyś pomyślała, to nie przystoi moderatorowi moderować opinii o banku.
    • skuter44 Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 12.01.14, 10:21

Dziura.... otworzyłeś wątek reklamujący bank:

> rel="nofollow">finanse.wp.pl/gid,16301155,kat,1033823,title,Najlepsze-polskie-banki-w-2013-roku,galeria.html

Toż to jest wątek bez treści (z twojej strony) . Mało tego, "reklamujesz" bank.!!!! "Podobnie" jak [b]ta bulla rasa.[/b]
    • dziura_zabita_dechami Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 17.01.14, 08:41
      Jak widać po ocenie klientów, zarządzanie bankiem poprzez plany to żałosna, desperacka próba "robienia" wyniku finansowego.
      • dziura_zabita_dechami Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 22.01.14, 20:23
        Co jest grane ? Nikt nie podejmuje dyskusji w tym wątku ?
        • ukryty_wafel Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 22.01.14, 23:04

> Co jest grane ? Nikt nie podejmuje dyskusji w tym wątku ?

Exworker, a po co? Przeciez dyskusja z Toba to strata czasu. :-) Ty wiesz wszystko najlepiej!
          Nawet wiesz jaka opinie maja nasi klienci :) Wiec o czym z Toba dyskutowac :)
          • barbapapa003 Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 23.01.14, 14:46
            ukryty_wafel napisał:

> Exworker, a po co? Przeciez dyskusja z Toba to strata czasu. :-) Ty wiesz wszys
            > tko najlepiej!
            > Nawet wiesz jaka opinie maja nasi klienci :)

"Komentarze pozytywne: 7 proc.
            Komentarze neutralne: 65 proc.
            Komentarze negatywne: 28 proc.
            Liczba ocen: 28 342"

Ty naprawdę myślisz, że te ok. 9 tys. negatywnych opinii to Dziura? :D Czy raczej, że on stoi za tym rankingiem?
            Nawet jeśli nie uznajesz tych opinii za opinie klientów jak widzę to tylko znaczy tyle, że konkurencja lepiej działa w sieci od PKO ;) albo PKO działa zbyt dobrze i komentarze zostały jako spam wywalone. Tak czy tak duży minus dla PKO :)
            • skuter44 Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 23.01.14, 18:15
              Szukałem w sieci wyników aktualnych (z 2013 roku) badań opinii klientów o bankach . Nie znalazłem. Dlatego napisałem o Dziurze , jak napisałem - opinii nie przedstawił . Miałem podstawy .
              Ty przedstawiasz wyniki jakiegoś badania, to już jest coś. Wszystkie liczby są niepokojące.
              Za dużo, o wiele za dużo jest negatywnych opinii a za mało, o wiele za mało pozytywnych.
              Zastanawia też, dlaczego większość ankietowanych nie ma zdania nt. jakości usług bankowych ?

• ukryty_wafel Bezsen pewnych dyskusji 23.01.14, 19:18
              barbapapa003 napisał:

> "Komentarze pozytywne: 7 proc.

Skad masz te dane? Czego dotycza komentarze? I ten sondaż?

> Komentarze neutralne: 65 proc.

Ani złe ani dobre. Ok. Nie jest źle

> Komentarze negatywne: 28 proc.

Ok. Mogłoby byc lepiej. Chociaž nie wiem czego dotyczyły.

> Liczba ocen: 28 342"
              >
              > Ty naprawdę myślisz, że te ok. 9 tys. negatywnych opinii to Dziura?

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "dziury". Czy myslisz, ze te komentarze tam wszystkie na nie oddał Exworker? Watpię. Jesli tam trafił, zapewne oddał wiecej głosów na nie jesli taka była mozliwosc. Niewiem tez, czy ilosc oddanych głosów pochodziła od faktycznie 9tys osob. Moze było ich mniej, tylko głosowały wielokrotnie?
              Wogole podchodzę do tego rodzaju badań z dystansem, bo nasz Bank ma pare milionow klientów i przybywa nowych, mało tego, przychodza do nas z innych bankow, wiec 9 tys niezadowolonych, krytycznych klientów to smutne, ale nie tragiczne. Czy byliśmy bankiem z najwieksza liczba negatywnych opinii? Ja nie wiem. Czy inne banki miały mniej negatywnych opinii? Nie wiem. 9 tysiecy to promil wszystkich klientów Banku. Wiec byłbym ostrożny.

> :D Czy racz
              > ej, że on stoi za tym rankingiem?

Nie mam zielonego pojecia. Ja nie wiem, wiem tylko, ze Exworker wogole dobrego słowa o banku nie powie. Jest tendencyjny, kontrargumentow nie przyjmuje - stad nie widze sensu w dyskusji z nim. I pewnie inni rowniez.

> Nawet jeśli nie uznajesz tych opinii za opinie klientów jak widzę to tylko znac
              > zy tyle, że konkurencja lepiej działa w sieci od PKO ;)

Szczerze powiedziawszy, realnym sondażem popularności banku dla mnie sa ilość klientów oraz poziom depozytów. Niedawno ktoś umieścił tu zestawienie oprocentowania lokat. Wskazano, ze nasz Bank ma jedno z najniższych poziomów oprocentowania. Zdziwiony byłem, ze nikt nie zauwazyl, ze najniższe oprocentowanie maja najsilniejsze banki. Dlaczego? No bo maja za duzo pieniedzy i nie musza na sile szukac pieniedzy na rynku. Czemu inne banki daja wyższe oprocentowanie? Bo walczą o rynek, bo muszą. Czemu wiec nie ma masowego expdusu z bankow, ktore maja niskie oprocentowanie do bankow ktore maja wysokie oprocentowanie lokat? Odpowiedz jest prosta. Klienci nie odchodzą, bo oprocentowanie lokat nie jest jedynym kryterium lojalności wobec swojego banku, sa tu jeszcze inne kryteria, ktore decydują o tym, ze klienci pozostają w dużych bankach. One sa decydujące. A nie głosowanie w jakims rankingu, w ktorym nie mozna wiedziec czy kazde klikanie czy opinia nie zostały celowo zamieszczone przez kogos z konkurencji. Exworker to pojmie? Ide o zakład, ze nie. Wiec po co ludzie maja z nim o tym rozmawiac? A swoja droga, chyba nie wierzysz, ze w anonimowych głosowaniach wypowiadają sie li tylko zwolennicy czy przeciwnicy danego banku czy instytucji? W sieci od wielu lat najbardziej popularnym politykiem jest Krowin-Mikke i jego partia. Od dawna w realnym swiecie zdobywa on mniej niz 1% głosów. Pozwolisz, ze pozostanę sceptyczny?

> albo PKO działa zbyt do
              > brze i komentarze zostały jako spam wywalone. Tak czy tak duży minus dla PKO :)

Ok. Macie prawo tak sadzic. Ale mam nadzieje, ze nie musze zmienic zdania odnośnie bezsensu dyskusji z Exworkerem?
              • dziura_zabita_dechami Re: Bezsen pewnych dyskusji 23.01.14, 21:19
                Zupełnie kochany waflu nie rozumiesz podstawowych rzeczy i plączesz się we własnych tzw. rozważaniach.

1. Nie prowadzę dyskusji nad rankingiem, w którym PKO zajął ostatnie miejsce wśród banków w Polsce. To jest fakt. Ja z faktami, w przeciwieństwie do Ciebie, nie dyskutują a już na pewno, nie interpretuję ich zgodnie ze swoim poglądem.

2. Moje pytanie odnośnie dyskusji dotyczyło faktu, iż "dyskusje" są prowadzone w wątkach, gdzie PKO zajmuje czołowe lokaty a ten jest dziwnym zbiegiem okoliczności omijany. Czyżby to był sposób na poprawę wizerunku banku ? - poprzez zamiecenie rankingu pod dywan ? No cóż, można i tak rozwiązywać problemy - udawac, że ich nie ma. Czy od tego znikną ?

3. Odnośnie rankingu, proponuję pozwac wp.pl - ich właściciela. 30 mln kary przy tym, co można wygrac z nimi o niesłuszne, publiczne szarganie wizerunku, to drobniaki.

4. Ciekawe, że w watpliwośc nie podajesz rankingów w których PKO zajmuje czołowe lokaty.

Czy Ty coś z tego zrozumiesz ? Jestem przekonany, że nie. Ty "myślisz" ideologią.
                • ukryty_wafel Re: Bezsen pewnych dyskusji 23.01.14, 21:53

> Zupełnie kochany waflu

Exworker mnie kocha! Co sie porobiło na tym świecie :) !

>plączesz się we własnych tzw. rozważaniach.

Zobaczymy :)
                  >
                  > 1. Nie prowadzę dyskusji nad rankingiem, w którym PKO zajął ostatnie miejsce wś
                  > ród banków w Polsce. To jest fakt. Ja z faktami, w przeciwieństwie do Ciebie, n
                  > ie dyskutują a już na pewno, nie interpretuję ich zgodnie ze swoim poglądem.

Cudownie! Ja rowniez nie prowadzę dyskusji nad rankingami wogóle. Nad żadnymi rankingami. Nie interesują mnie one zupełnie. Ale ciesze sie, kiedy moja firma zdobywa jakas wysoka pozycje w jakims rankingu. Ciesze sie, a nie szukam dziury w całym (ty szukasz, co ujawniajsz obierając taki a nie nick - to freudowska wpadka). Z tego samego powodu nie ciesze sie z niepowodzeń innych. Ja nie dyskutuje z urojeniami. Z faktami sie nie dyskutuje, bo to bezsens.
                  Ty urojenia nazywasz faktami. Z twoimi faktami wiec dyskusja jest bezsensowna :) kiedyś spróbowałam i zbastowałem - nigdy wiecej.
                  >
                  > 2. Moje pytanie odnośnie dyskusji dotyczyło faktu, iż "dyskusje" są prowadzone
                  > w wątkach, gdzie PKO zajmuje czołowe lokaty a ten jest dziwnym zbiegiem okolicz
                  > ności omijany.

Rozumiem. Ale mnie nie dziwi już od dawna, że dyskusje toczą sie w tych watkach, w ktorych ludzie chca dyskutowac. Dziwi mnie, jak kogoś to tutaj jeszcze dziwi :) Mnie nie dziwi jak napisałem odpowiadając Troublowi, czemu akurat niższe miejsce wśród lokat naszego banku mnie ani nie dziwi ani nie przeraża. Czołówka bankôw z tego rankingu ma powody by oferować dwa razy wyższe oprocentowanie niż najwieksze i najbardziej stabilne banki. Aby to wiedziec czemu tak sie dzieje, wystarczy mi moja wiedza, którą publicznie tutaj dzielić się nie będę. Bo to niewłaściwe miejsce. O takich rzeczach wogole sie publicznie nigdzie nie rozmawia. Ale Ty tego nie zrozumiesz.

>Czyżby to był sposób na poprawę wizerunku banku ? - poprzez zamiecenie rankingu pod >dywan ?

Zabawny jestes. W dobie internetu zamiatanie rankingów pod dywan. Bierzesz Googla i jeden ranking znajdujesz w tylu miejscach, że tego nie da sie zrobic

> No cóż, można i tak rozwiązywać problemy - udawac,
                  > że ich nie ma. Czy od tego znikną ?

Nie znikną. Nie dzisiaj. Wesz, jeden widzi probemy tam, inni gdzie indziej. Ciebie interesują rzeczy, ktore niewiele maja wspólnego z rzeczywistoscią. Tak wiec tego nawet zagrzebywać nie trzeba :) wiec nikt niczego nie zagrzebie. Ja przynajmniej o tym nie wiem. Ja nie zagrzebuję. Widze i plusy i minusy wielu spraw poruszanych tutaj. Nawet najbardziej nie lubiący mnie adwersarze wiedzą, że mam własne zdanie, wiec mnie o takie niecne czyny nie posądzaj.
                  >
                  > 3. Odnośnie rankingu, proponuję pozwac wp.pl - ich właściciela.

Po co?
                  >
                  > 4. Ciekawe, że w watpliwośc nie podajesz rankingów w których PKO zajmuje czołow
                  > e lokaty.

Ja generalnie jak napisałem wyżej nie interesuje sie rankingami. Moze kogoś to rajcuje ale mnie nie. Juz wyjasniam dlaczego. Otóż rankingi z założenia sa formą oceny a kazda ocena z zasady jest subiektywna. Waga tej oceny jest tym wieksza im wiarygodnośc oceniającego jest wieksza. W zależności od kryteriów oceny ale rownież w powiązaniu z tym, kto dokonuje tej oceny i jak to robi, istnieje zawsze sytuacja, ze ludzie się dzielą: na takich, ktorzy uwazaja, ze taki ranking jest niedokładny a nawet fałszywy, oraz na tych, ktorych to cieszy i rajcuje. Dzieje sie tak zawsze i wszedzie.
                  A wiec rozumiem, kiedy ktos sie z rankingów cieszy jak i rozumiem to, kiedy ktos je kwestionuje. Dla mnie wazne jest to, jaki jest motyw i sposob w jakim sie cos kwestionuje albo aprobuje. Podoba mi sie sposob aprobaty dla sukcesów PKO BP robiony przez np. Tabulę, nie podoba mi się podważanie tych rankingów przez ciebie. Wiesz dlaczego? Bo Tabula prrzedstawia fakt. Bank cos tam osiagnął. Ktos cos zauwazyl, ocenił, dał nagrodę a ktos ja w imieniu banku odebrał. To sa fakty. A Ty przedstawiasz wylacznie jedna strone medalu. Swoja negatywna ocenę. Podwazasz każdą ocenę i oceniającego. Nie majac dowodow sugerujesz coś wysyłając to z palca. Na fakt odpowiadasz opluwaniem Banku, ktory został doceniony pod jakims względem przez innych. I to nas różni. Ja czasami Exiu w przeszlosci jeszcze chciałem z Toba sie pokłócić, zwrócić uwage, ze sa jeszcze inne punkty widzenia niż twoje. No nie udało mi sie, bo ty widzisz tylko jedna strone medalu - te swoja. A wiec tendencyjnie fałszywą.
                  >
                  > Czy Ty coś z tego zrozumiesz ?

Z tego co piszesz? Rozumiem wszystko, dlatego wyzbylem sie złudzeń... Ty tego co napisałem nie zrozumiesz. I mnie to nie zdziwi.

>Jestem przekonany, że nie. Ty "myślisz" ideologią.

Wydaje mi sie, że nie masz zielonego pojecia o czym myślę i jak myślę, bo musialbyś mnie zrozumieć. Ale mam dla ciebie dobra nowinę. Warren Buffet ogłosił konkurs, w ktorym ten, kto przewidzi wyniki rundy wiosennej ligi amerykańskiej, dostanie od niego miliard dolarów.
                  Ponieważ jak pokazujesz, czytasz w myślach, zgłoś sie i wygraj. Serdecznie Ci tego życzę :)
                  • dziura_zabita_dechami Re: Bezsen pewnych dyskusji 23.01.14, 21:56
                    Kochany waflu, jak streścisz wywód to może odpiszę. Sorry ale taki mamy długi wywód :)
                    • ukryty_wafel Re: Bezsen pewnych dyskusji 23.01.14, 22:41
                      Twoimi problemami nie mam zamiaru sie zajmować. Taco napisales było do przewidzenia :)
                  • barbapapa003 Re: Bezsen pewnych dyskusji 24.01.14, 11:04
                    ukryty_wafel napisał:

> Mnie nie dziwi jak napisałem odpowiadając Troublowi, czemu akurat niższe m
                    > iejsce wśród lokat naszego banku mnie ani nie dziwi ani nie przeraża. Czołówka
                    > bankôw z tego rankingu ma powody by oferować [b]dwa razy wyższe oprocentowanie[/b] niż
                    > najwieksze i najbardziej stabilne banki.

Nie 2 (słownie: dwa) ale np. [b]10 (słownie: dziesięć) razy większe [/b]oprocentowanie. Pisałem o lekceważeniu klientów mających starsze lokaty czyli np. krótkoterminowe odnawialne lub książeczki na których jest [b]0,3 %[/b] Polityka olewania klientów bo chwilowo nie są potrzebni może w przyszłości okazać się złym rozwiązaniem.

> Aby to wiedziec czemu tak sie dzieje,
                    > wystarczy mi moja wiedza, którą publicznie tutaj dzielić się nie będę. Bo to n
                    > iewłaściwe miejsce. O takich rzeczach wogole sie publicznie nigdzie nie rozmawi
                    > a. Ale Ty tego nie zrozumiesz.

Ja zrozumiałem!!! Wszystkie banki poza PKO są na skraju bankructwa i Ty to odkryłeś. O jaki ja głupi byłem likwidując lokaty... [img]https://emoty.blox.pl/resource/jupi2.gif[/img]
                    • dziura_zabita_dechami Re: Bezsen pewnych dyskusji 24.01.14, 11:34
                      A co ma piernik do wiatraka ?

Wafel wykłada o płynności banku a ja mówię o opinii klientów o banku. Na Boga, co klienta obchodzi nadpłynnośc ?

A jak już jesteśmy przy nadpłynności, to raczej nie jest oznaka dobrego zarządzania, gdyż świadczy o problemie z korzystnym alokowaniem depozytów.
              • skuter44 Ocena ważna ale nie rewelacyjna. 23.01.14, 21:20
                [b] BLIŻEJ O RANKINGU NA PORTALU – FINANSE.[/b]

Badanie jest nowe. Opiera się głównie na opiniach specyficznych klientów - internautów.
                Oceniają oni banki przez pryzmat - funkcjonowania kont internetowych i awarii SI. Przykładem/dowodem na sposób oceny w tym badaniu banku Inteligo, który nie pogorszył jakości obsługi na tyle by w ciągu roku spaść z 1 na 15 miejsce.
                Wybór do badania niepełnej reprezentacji klientów czyni wyniki niepełnymi. Klienci - internauci rzadko bywają w banku, bo nie mają takiej potrzeby. Jakość obsługi klientów w sposób pełny mogą ocenić klienci na podstawie ankiet które obejmują wszystkie elementy umożliwiające kompleksową oceną jakości obsługi.
                Każdy , kto zapozna się z wynikami badania - finanse.wp.pl/gid,16301155,kat,0,title,,galeria.html - niech sam oceni miejsce (19) na tle lokat konkurencji , np. PKO SA - 14 miejsce. Pozwoliłem sobie dlatego skopiować oceny banków, tych najniżej ocenianych. PKO BP jest w "dobrym" towarzystwie a wskaźniki sentymentu badanych banków
                niewiele się różnią.

[b]19. PKO BP[/b] Największy i jednocześnie najgorszy. Niestety. PKO BP po raz kolejny zajęło w naszym rankingu ostatnie miejsce. [b]Internauci najbardziej narzekają na oprocentowanie lokat.[/b] Poza tym krytyka dotyczy obsługi i ogólnie wizerunku banku. [b]Jedyna pozytywnie oceniana kategoria z 16 badanych to bankowość mobilna[/b]. IKO robi swoje.
                [b]Sentyment: -2,03 Komentarze pozytywne: 7 proc. Komentarze neutralne: 65 proc.
                Komentarze negatywne: 28 proc. Liczba ocen: 28 342 Miejsce w rankingu w 2012 roku 17[/b]

[b]14. Pekao[/b] Kolejny duży bank, który [b]wlecze się w ogonie najgorzej ocenianych.[/b] Co ciekawe [b]o Pekao nie ma w internecie tak dużo opinii[/b], jakby można było się spodziewać. Pod tym względem bank zajmuje dopiero siódme miejsce. [b]Internauci krytykują Pekao głównie za wysokie opłaty, awarie czy słabe kompetencje jego pracowników. [/b][b]Negatywnie oceniają także lokaty i produkty oszczędnościowe[/b]. Pozytywnie piszą natomiast o bankowości mobilnej, m.in. usłudze PeoPay[b].
                Sentyment: -1,70 Komentarze pozytywne: 5 proc. Komentarze neutralne: 73 proc. Komentarze negatywne: 22 proc. Liczba ocen: 7 057 Miejsce w rankingu w 2012 roku 14[/b]

[b]18. mBank[/b] Jedyny bank, w którym wszystkie kategorie mają[b] więcej negatywnych niż pozytywnych komentarzy.[/b] Nic więc dziwnego, że [b]mBank spadł z 15. na 18. miejsce. [/b]
                Internauci najbardziej krytykują wizerunek, jakość obsługi oraz bankowość elektroniczną. Liczba niedociągnięć mBanku jest spora:[b] błędy w promocji konta z Buddą, awarie, podwyżki i ciągłe zmiany w tabeli opłat i prowizji, proces z klientami tzw. starego portfela (kredyty walutowe). Warto podkreślić, że mBank to najczęściej komentowany bank w polskiej sieci.[/b]
                [b]Sentyment: -1,99[/b] Komentarze pozytywne: 7 proc. Komentarze neutralne: 66 proc. Komentarze negatywne: 27 proc. Liczba ocen: 41 432 Miejsce w rankingu w 2012 roku 15

[b]17. Raiffeisen Polbank[/b] Połączenie Raiffeisena i Polbanku temu pierwszemu nie wyszło na dobre. Przynajmniej patrząc na spadek, jaki zaliczył austriacki bank. W zeszłym roku zajmował on 13. miejsce. W 2013 [b]klienci Raiffeisen Polbank najbardziej narzekali na obsługę, wizerunek i konta. Negatywne komentarze wiązały się ze zmianami w ofercie: ograniczeniem w cashbacku czy podwyżkami opłat.[/b] Plusy? Przez cały okres letni pozytywnie oceniano przeliczanie walut na złotówki przy płaceniu za granicą.
                [b]Sentyment: -1,93 [/b]Komentarze pozytywne: 8 proc. Komentarze neutralne: 66 proc.
                Komentarze negatywne: 27 proc. Liczba ocen: 2 051 Miejsce w rankingu w 2012 roku 13

[b]16. Getin Bank [/b] [b]Więcej negatywnych komentarzy w internecie niż o Getinie nie ma żaden inny bank. Blisko co trzeci wpis to krytyka.[/b] 16. miejsce bank zawdzięcza jednak sporej liczbie komentarzy pozytywnych. Musimy jednak dodać, że część internautów ma podejrzenia co do ich autentyczności. Ich zdaniem część opinii nie należy do prawdziwych klientów. Choć Getin jest bankiem średniej wielkości to należy do jednych z najczęściej komentowanych. Głównie [b]obrywa za wizerunek i kredyty hipoteczne, szczególnie widoczne było to, gdy bank dostał karę za niedozwolone klauzule w umowach[/b]. Bank od roku próbuje zmieniać strategię, stawiając na konta, a nie tylko kredyty. Związane z tym spore cashbacki i różne promocje są przeważnie chwalone.
                [b]Sentyment: -1,86[/b] Komentarze pozytywne: 12 proc. Komentarze neutralne: 58 proc. Komentarze negatywne: 31 proc. Liczba ocen: 19 073 Miejsce w rankingu w 2012 roku 18

[b]15. Inteligo [/b]Zdecydowanie największy spadek w naszym rankingu. [b]W zeszłym roku Inteligo było numerem jeden. W 2013 spadło na miejsce 15. Sentyment zmniejszył się z 1,18 do -1,74! Internetowe ramię PKO BP zeszło na boczny tor[/b]. [i]Największy polski bank wziął się za IKO (płatności mobilne) i szkolne kasy oszczędnościowe, a o Inteligo zapomniał. Internauci zwracali w komentarzach uwagę, że bank nie wprowadza żadnych ciekawych nowości. Najwięcej pretensji mieli natomiast do bankowości elektronicznej, obsługi oraz liczby awarii. [/i]
                [b]Sentyment: -1,74 [/b]Komentarze pozytywne: 11 proc. Komentarze neutralne: 60 proc. Komentarze negatywne: 29 proc. Liczba ocen: 5 572 Miejsce w rankingu w 2012 roku 1
                • dziura_zabita_dechami Re: Ocena ważna ale nie rewelacyjna. 23.01.14, 21:51
                  I po co wprowadzasz ludzi w błąd skuterze ? To jakaś moda widzę.

Badanie nie powstało, jak piszesz, przez pryzmat funkcjonowania kont internetowych i awarii tylko na podstawie OPINII O BANKU w internecie.

Czy ktoś piszący w internecie nie chodzi do oddziału ? - może o to Ci chodziło.

Po co to robisz ? Świadomie ?
                  • dziura_zabita_dechami Re: Ocena ważna ale nie rewelacyjna. 23.01.14, 21:55
                    Najlepsze banki w Polsce w 2013. Ranking WP.PL i Expandi

Po raz trzeci WP.PL razem z firmą Expandi przygotowały ranking "Najlepszych banków w Polsce według internautów". Jak tym razem poradził sobie twój bank?

Zestawienie powstało w oparciu o ponad 1,3 mln informacji zamieszczonych w internecie. Po odsianiu nieistotnych danych (np. spamu), analizie poddano ponad 180 tys. komentarzy i wpisów pod artykułami, na forach dyskusyjnych, blogach i na portalach społecznościowych.

Expandi ocenia, czy dany wpis jest pozytywny, neutralny czy negatywny i opracowuje wskaźnik sentymentu internautów. Może on mieć wartość od -10 do 10 punktów. To właśnie w oparciu o te dane powstał nasz ranking. Zebraliśmy dane z 12 miesięcy, by sprawdzić, który bank w 2013 był najlepiej oceniany.
                  • skuter44 Re: Ocena ważna ale nie rewelacyjna. 23.01.14, 23:47

Wydaje mi się, że piszę jasno i obiektywnie.
                    Nie mam już sił wyjaśniać i konfrontować odpowiedzi z moimi wpisami. Ale jeszcze raz przypomnę swoje zdanie. Do tego pokazałem/skopiowałem opis wyników badania dokonany przez audytora.

[b]dziura_zabita_dechami napisał: I po co wprowadzasz ludzi w błąd skuterze ? To jakaś moda widzę[/b].
                    Wyrażając swoją opinię nie mogę wprowadzić nikogo w błąd, bo każdy ma/może mieć swoje zdanie. Piszę sam na swój rachunek a więc nie mogę tworzyć mody pisania.

[i]Badanie nie powstało, jak piszesz, przez pryzmat funkcjonowania kont internetowych i awarii tylko na podstawie OPINII O BANKU w internecie.[/i]
                    Nie pisałem, że " badanie powstało przez pryzmat ...." ale pisałem "Opiera się głównie na opiniach specyficznych klientów - internautów. Oceniają oni banki przez pryzmat - funkcjonowania kont internetowych i awarii SI." . Dalej dałem przykład Inteligo. A to co innego, niż ty wmawiasz . Nie uważasz ? Czy mam dalej tłumaczyć z polskiego na polskie ?

[i]Czy ktoś piszący w internecie nie chodzi do oddziału ? - może o to Ci chodziło.[/i]
                    Uważam, że większość odpowiadających w internecie to ci klienci banku posiadający konta internetowe. Klienci nie korzystający z internetu , z natury nie maja kont internetowych a więc nie brali udziału w badaniu ankietowym. Natomiast konta internetowe pozwalają praktycznie na korzystanie z podstawowych usług banku, bez potrzeby udawania się do oddziału.I ci głównie forumowicze brali udział w badaniu. A jeśli bardzo rzadko bywają w oddziale (bo po co) to nie mogą obiektywnie ocenić jakość obsługi w banku, w całym banku. Czyli odpowiadając na pytanie audytora klienci banku (internetowi w większości) piszą - wg mnie - o tym z czym spotykają się na co dzień, a więc o funkcjonowaniu tej "internetowej" części banku.

[i] Po co to robisz ? Świadomie ?[/i]
                    Wszystko robię świadomie. Nic nie naciągam,nie kłamie, analizuję sposób przeprowadzenia audytu/badania i wyciągam wnioski . Nie podważam wyników badania. Sami audytorzy piszą
                    o tym co zaważyło na niskich ocenach banków z końca listy.
                    A więc o co chodzi. ?
                    • szar_amysz Rankingi, rankingi.. ;) 24.01.14, 01:31
                      Witam :)
                      Pewnie to do Dziury nie dotrze (jak i nie docieralo do Exworkera, którego tu na Forum kiedyś koledzy nie potrafili wyedukować w sprawach rankingów - odporny był ;))

Cytuje za podanym "rankingiem":
                      19. PKO BP Największy i jednocześnie najgorszy. Niestety. PKO BP[b] po raz kolejny zajęło[/b] w naszym rankingu ostatnie miejsce. Internauci najbardziej narzekają na oprocentowanie lokat. Poza tym krytyka[b] dotyczy obsługi i ogólnie wizerunku banku. [/b]Jedyna pozytywnie oceniana kategoria z 16 badanych to bankowość mobilna. IKO robi swoje.
                      Sentyment: -2,03 Komentarze pozytywne: 7 proc. Komentarze neutralne: 65 proc.
                      Komentarze negatywne: 28 proc. Liczba ocen: 28 342 [b]Miejsce w rankingu w 2012 roku 17"[/b]

Otóż wg innego"rankingu" ( Program Jakości Obsługi za 2012 ) Bank PKO BP otrzymał nagrodę. Więc jakie "po raz kolejny"?

"(...)[b]Nagrodę specjalną Bank na Medal[/b] za [b]całokształt [/b]wprowadzonych w ostatnich latach [b]zmian i przekształcenie banku w nowoczesną instytucję nastawioną na współpracę z klientem otrzymuje PKO Bank Polski.[/b]"
                      (Źródło" Wprost" )

[url=http://www.wprost.pl/ar/347710/Klienci-ocenili-banki/?pg=0]Klienci ocenili Banki[/url]

No, ale Dziura podobnie jak Exworker widzi same negatywy w Banku, no i jest w tym szalenie tendencyjny. I jeśli nie dziwić sie Exworkerowi (Szanownej Konkurencji) bo wiem co "potrafi wyprawiać" konkurencja nie tylko Banków - tak dziwię się Dziurze, który mieni się pracownikiem PKO BP, że z taką zajadłością podkreśla same negatywy swojego Pracodawcy (deja vu mam coraz większe ;) ;)) zupełnie pomijając te dobre strony i nagrody jakie Bank otrzymuje :) Tak - to "zaklinanie rzeczywistości" :)
                      Pozdrawiam :)
                      • barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 24.01.14, 12:41
                        szar_amysz napisała:

[i]> Otóż wg innego"rankingu" ( Program Jakości Obsługi za 2012 ) Bank PKO BP otrzym
                        > ał nagrodę. Więc jakie "po raz kolejny"?[/i]

Lista laureatów Godła Jakość Obsługi za 2012 jest [url=http://www.jakoscobslugi.pl/dodatek_wprost_2012.pdf]tutaj (pdf)[/url] na stronie nr 5. [b]PKO BP na liście laureatów brak.[/b]
                        Pytasz "jakie po raz kolejny?" Sama cytowałaś... W rankingu przytoczonym przez Dziurę w poprzednim roku 2012 było też ostatnie 17-te. Takie po raz kolejny. Przecież prostym językiem napisane.

[i]> "(...)[b]Nagrodę specjalną Bank na Medal[/b] za [b]całokształt [/b]wprowadzonyc
                        > h w ostatnich latach zmian i przekształcenie banku w nowoczesną instytucję n
                        > astawioną na współpracę z klientem otrzymuje PKO Bank Polski."
                        > (Źródło" Wprost" )
                        >
                        > [url=http://www.wprost.pl/ar/347710/Klienci-ocenili-banki/?pg=0]Klienci ocenili Banki[/url] [/i]

Warto przeczytać artykuł żeby wiedzieć o co kaman... ;) Mała próbka:

"Spośród 16 ocenianych banków na wyróżnienie Bank na Medal zasługuje dziewięć. Pięć firm nagradzamy za ponadprzeciętne oceny klientów. Są to: [b]Kredyt Bank, Eurobank, Citi Handlowy, Bank BGŻ i Bank Millennium.[/b] Dwa – [b]Crédit Agricole i BZ WBK[/b] – za poprawę oferty,[b] Pekao SA[/b] – za wzrost jakości obsługi. W ocenie regionalnej zaś najwyższe noty otrzymał MultiBank, który zdominował większość regionów Polski."

Ani słowa o PKO BP. Tak jest w całym artykule poza jedną tylko informacją o "nagrodzie specjalnej za całokształt". Specjalnej czyli właściwie poza konkursem bo na tamte nagrody z jakiegoś tajemniczego powodu bank się nie załapał. Ja bym to nazwał nagrodą pocieszenia lub honorową ;)

[i]> No, ale Dziura podobnie jak Exworker [b]widzi same negatywy[/b] w Banku, no i [b]jest w
                        > tym [u]szalenie [/u]tendencyjny.[/b] I jeśli nie dziwić sie Exworkerowi (Szanownej Konkure
                        > ncji) bo [i]wiem co "potrafi wyprawiać" konkurencja[/i] nie tylko Banków - tak dziwię
                        > się Dziurze, który mieni się pracownikiem PKO BP, że [b]z taką zajadłością podkreś
                        > la [u]same negatywy[/u] swojego Pracodawcy[/b] (deja vu mam coraz większe ;) ;)) zupełnie
                        > pomijając te dobre strony i nagrody jakie Bank otrzymuje :)[/i]

Pomimo niewątpliwej bezstronności i szalonej obiektywności opinii Pani Myszy, twierdzenie, że firmy przeprowadzające rankingi wzięły na celownik akurat PKO będąc być może opłacane przez konkurencję, uważam za zbyt śmiałe. Zakres prowadzonych działań "osaczających" ten biedny bank jest raczej zbyt duży na spisek. Poza tym co już napisałem wcześniej można podać inne przykłady rankingów gdzie obsługa klienta w banku została oceniona słabo:
                        - [url=http://www.slideshare.net/IRCenter/ir-center-bankiwinterneciefinal]Działalność banków w social media[/url] - tutaj akurat PKO wygrało ale głównie z powodu Facebooka. Pod względem obsługi w oddziałach poza pierwszą dziesiątką (slajd nr 9)
                        - [url=http://biznes.newsweek.pl/ranking-bankow-przyjazny-bank-newsweeka-detalisci,artykuly,271403,1,1,2.html]Bank dla Kowalskiego[/url]. Ranking Newsweeka, PKO BP miejsce 18 na 24.

Może i bank nagrody otrzymuje ale jakoś sami klienci za obsługę nagradzać go nie chcą.
                        • szar_amysz Re: Rankingi, rankingi.. ;) 26.01.14, 17:17
                          Witaj Barbapapo :)

barbapapa003 napisał:

> szar_amysz napisała:
                          >
                          >>
                          > Lista laureatów Godła Jakość Obsługi za 2012 jest [url=http://www.jakoscobslugi
                          > .pl/dodatek_wprost_2012.pdf]tutaj (pdf)[/url] na stronie nr 5. [b]PKO BP na liś
                          > cie laureatów brak.[/b]

Nie szkodzi :) Tragedii w tym nie widzę żadnej :)

> Pytasz "jakie po raz kolejny?" Sama cytowałaś... W rankingu przytoczonym przez
                          > Dziurę w poprzednim roku 2012 było też ostatnie 17-te. Takie po raz kolejny. Pr
                          > zecież prostym językiem napisane.

Faktem jest, że pomyślałam nie o tym "rankingu" co trzeba ;) Później to przeczytałam jak już wysłałam :) , ale już było za późno. W eter poszło :)

>
                          >
                          > ost jakości obsługi. W ocenie regionalnej zaś najwyższe noty otrzymał MultiBank
                          > , który zdominował większość regionów Polski."
                          >
                          > Ani słowa o PKO BP. Tak jest w całym artykule poza jedną tylko informacją o "na
                          > grodzie specjalnej za całokształt".

Ejże ;) No to jak "ani słowa"? To była informacja czy nie - Panie "logiczny"? ;)

Specjalnej czyli właściwie poza konkursem b
                          > o na tamte nagrody z jakiegoś tajemniczego powodu bank się nie załapał.

Dostał nagrodę specjalną. Czy to nie wystarczy?

Ja bym
                          > to nazwał nagrodą pocieszenia lub honorową ;)

A ja nie. Bankowi należała się taka nagroda. Szereg zmian - w tym wizerunku - tak wielkiego Banku jakim jest PKO Bank Polski - to nie lada wyczyn. To ciężka praca wielu tysięcy ludzi. Praca na lata. Bo i wiele, wiele lat ma nasz Bank..To proces który dalej trwa.

> [i]> No, ale Dziura podobnie jak Exworker [b]widzi same negatywy[/b] w Bank
                          > u, no i [b]jest w
                          > > tym [u]szalenie [/u]tendencyjny.[/b] I jeśli nie dziwić sie Exworkerowi (
                          > Szanownej Konkure
                          > > ncji) bo [i]wiem co "potrafi wyprawiać" konkurencja[/i] nie tylko Banków
                          > - tak dziwię
                          > > się Dziurze, który mieni się pracownikiem PKO BP, że [b]z taką zajadłości
                          > ą podkreś
                          > > la [u]same negatywy[/u] swojego Pracodawcy[/b] (deja vu mam coraz większe
                          > ;) ;)) zupełnie
                          > > pomijając te dobre strony i nagrody jakie Bank otrzymuje :)[/i]
                          >
                          > Pomimo niewątpliwej bezstronności i szalonej obiektywności opinii Pani Myszy

No i po co ta ironia? ;)
                          Bez przesady Barbapapo :) - to przecież mój były Pracodawca :) z którego to faktu jestem dumna :) no i tam ciągle tam pracują moje Koleżanki i Koledzy i i wielu bardzo wartościowych ludzi :)

t
                          > wierdzenie, że firmy przeprowadzające rankingi wzięły na celownik akurat PKO bę
                          > dąc być może opłacane przez konkurencję, uważam za zbyt śmiałe. Zakres prowadzo
                          > nych działań "osaczających" ten biedny bank jest raczej zbyt duży na spisek.

Ooo ;) Jeszcze więcej ironii ;) Nie Barbapapo :) mówiąc o konkurencji myślałam też z mojej obecnej perspektywy :)
                          A poza tym.. To nie Bank jest biedny - lecz "biedny" jest Dziura, bo tak pisze albo bardzo biedny, nieszczęśliwy człowiek.. no albo konkurencja właśnie ;)

>
                          >
                          KO BP miejsce 18 na 24.
                          >
                          > Może i bank nagrody otrzymuje ale jakoś sami klienci za obsługę nagradzać go ni
                          > e chcą.

Ja też jestem klientem Banku od lat i na obsługę nie narzekam :)
                          • barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 26.01.14, 23:19
                            szar_amysz napisała:

> Nie szkodzi :) Tragedii w tym nie widzę żadnej :)

Ja też nie widzę bo to Ty się pomyliłaś. Twierdziłaś, że jest laureatem.

> Faktem jest, że pomyślałam nie o tym "rankingu" co trzeba ;)

I to dwa razy... :)

> Ejże ;) No to jak "ani słowa"? To była informacja czy nie - Panie "logiczny"?
                            > ;)

Wszystko jest logicznie. Ani słowa w cytowanym fragmencie, ani słowa w całym artykule [b]poza [/b]jednym miejscem. PKO nie było laureatem w żadnej kategorii.

> Dostał nagrodę specjalną. Czy to nie wystarczy?

Wystarczy, to i tak za dużo :D

> A ja nie. Bankowi należała się taka nagroda.

Czy ja coś innego napisałem? Nie wygrał żadnej kategorii ale być może był blisko to się nagroda pocieszenia należała :) To tak jakby komuś kto znalazł się poza podium dać bukiet kwiatów za to, że był dzielny. Doceniam, że bank był dzielny :)

> Bo i wiele, wiele lat ma nasz Bank.

Wolę określenie: jeden z moich byłych pracodawców ;)

> No i po co ta ironia? ;)
                            > Ooo ;) Jeszcze więcej ironii ;)

No wiesz... W tym nie ma krztyny ironii :) Ironia to złośliwe dokuczanie i art. 107 się kłania a za to już mnie jeden tu gania :)

> A poza tym.. To nie Bank jest biedny - lecz "biedny" jest Dziura, bo tak pisze
                            > albo bardzo biedny, nieszczęśliwy człowiek..

Tak pięknie o tym piszesz, żem nagle przytulić do serca mego wrażliwego Dziurę biednego zapragnął... [img]https://emoty.blox.pl/resource/takaemotka.gif[/img]
                            • szar_amysz Re: Rankingi, rankingi.. ;) 28.01.14, 21:48
                              O rany :) Ile "mailów" :) Ale się dokopałam :)

barbapapa003 napisał:

> szar_amysz napisała:
                              >
                              > > Nie szkodzi :) Tragedii w tym nie widzę żadnej :)
                              >
                              > Ja też nie widzę bo to Ty się pomyliłaś. Twierdziłaś, że jest laureatem.

Gdzie to napisałam? Przytoczyłam fragment o nagrodzie specjalnej - wypadało przy tym podać artykuł :) Nadinterpretujesz :)

> > Faktem jest, że pomyślałam nie o tym "rankingu" co trzeba ;)
                              >
                              > I to dwa razy... :)

Raz :) I sama to przyznałam, że niepotrzebne było zdanie "Jakie po raz kolejny?"
                              >
                              > Wszystko jest logicznie. Ani słowa w cytowanym fragmencie, ani słowa w całym ar
                              > tykule [b]poza [/b]jednym miejscem. PKO nie było laureatem w żadnej kategorii.
                              >
                              Uczepiłeś się tego "laureata" :) Zresztą po co miało pisać o tym w kilku miejscach jednego artykułu? Wystarczyło w jednym :)

> > Dostał nagrodę specjalną. Czy to nie wystarczy?
                              >
                              > Wystarczy, to i tak za dużo :D

Nie za dużo :) W sam raz :)

> > A ja nie. Bankowi należała się taka nagroda.
                              >
                              > Czy ja coś innego napisałem? Nie wygrał żadnej kategorii ale być może był blisk
                              > o to się nagroda pocieszenia należała :)

Ty to nazywasz nagrodą pocieszenia. Wolno Ci. Ja może powtórzę. Bank "wykonał" wielką pracę. Swoją historię ma znacznie dłuższą od wielu innych Banków, a "ostatnio" przeszedł długą drogę zmian. I to zostało docenione( nie pierwszy raz zresztą) :) Została doceniona praca wielu, wielu ludzi, w tym moich Kolegów i Koleżanek :) Szacun!!

To tak jakby komuś kto znalazł się poz
                              > a podium dać bukiet kwiatów za to, że był dzielny. Doceniam, że bank był dzieln
                              > y :)

Nie doceniasz :) Poza tym Bank nie musi być dzielny, bo to On wciąż wyznacza trendy :) A Konkurencja może sobie pozgrzytać co najwyżej .. ząbkami ;).. ewentualnie przytulić się do Barbapapy :)

> > No i po co ta ironia? ;)
                              > > Ooo ;) Jeszcze więcej ironii ;)
                              >
                              > No wiesz..

Wiem :)

>W tym nie ma krztyny ironii :)

Tia.. ;)

> > albo bardzo biedny, nieszczęśliwy człowiek..
                              >
                              > Tak pięknie o tym piszesz, żem nagle przytulić do serca mego wrażliwego Dziurę
                              > biednego zapragnął...

:D Zrób to koniecznie Barbapapo :)

• barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 29.01.14, 11:49
                                szar_amysz napisała:

[i]> > Ja też nie widzę bo to Ty się pomyliłaś. Twierdziłaś, że jest laureatem.
                                >
                                > Gdzie to napisałam? Przytoczyłam fragment o nagrodzie specjalnej - wypadało prz
                                > y tym podać artykuł :) Nadinterpretujesz :) [/i]

Jessssuuuu... Zawsze trzeba ci dwa razy powtarzać? Cytuję:

"Otóż wg innego"rankingu" ( [b]Program Jakości Obsługi za 2012[/b] ) Bank PKO BP otrzymał nagrodę."

Nagroda o której piszesz to "[b]Bank na Medal[/b]" a nie "Program Jakości Obsługi za 2012". Chyba wyraźnie wcześniej napisałem, że [b]PKO nie ma na liście laureatów "Programu jakości"[/b]. Bank na medal jedynie opierał się na wynikach rankingu o którym piszesz.

[i]> > I to dwa razy... :)
                                >
                                > Raz :) I sama to przyznałam, że niepotrzebne było zdanie "Jakie po raz kolejny?[/i]

[b]Były dwie pomyłki[/b]. Ta do której się przyznałaś i ta (powyżej) do której się nie przyznałaś.

[i]> Uczepiłeś się tego "laureata" :)[/i]

To Ty się uczepiłaś logiki. [b]Nie widzisz jej[/b] tam gdzie ona jest.

[i]> Została doceniona praca wielu, wielu ludzi, w tym moich Kolegów i Koleżanek :)[/i]

[b]Praca wielu, wielu ludzi, w tym moich Kolegów i Koleżanek została "nagrodzona" zwolnieniami grupowymi...[/b]
                                Poza tym co Ty się tu tak demonstracyjnie przymilasz? Chcesz wygrać ranking na "Mysz Roku"? :) Załóż osobny wątek i tam sobie popiszemy jak lubimy swoje Koleżanki i Kolegów. O niektórych Koleżankach bardzo chętnie napiszę :D

[i]> Poza tym Bank nie musi być dzielny, bo[b] to On wciąż wyznacza tr
                                > endy :)[/b][/i]

Chyba sobie jaja robisz. "[b]On[/b]"? :) Wyznacza trendy... Chociaż jakby pomyśleć:

- zatrudnienie stopo-fetyszysty udającego transwestyto-mopa jako "twarz banku" - [url=http://youtu.be/cTIX5ape7Zs]link[/url]
                                - firmowa czcionka, której czytelność na monitorach LCD może pozbawić wzroku słabsze lub starsze jednostki, przyspieszając naturalne odejścia na emeryturę ;)
                                - zwolnienia grupowe

Takie da się zauważyć. Kiedyś rzeczywiście PKO miało coś co trendy wyznaczało. Było to Inteligo. Niestety[b] Inteligo zostało w 2013 zamordowane[/b] poprzez przeniesienie na system PKO tracąc przy tym to w czym było lepsze od innych (zaawansowana obsługa kart MC).

[i]> A Konkurencja może sobie pozgrzytać co najwyżej .. ząbkami ;)[/i]

Konkurencję to PKO musi gonić... Ten [b]bank nie ma nawet pełnowartościowej aplikacji mobilnej.[/b] Obsługa np. Inteligo przez mini serwis jest niebezpieczna z uwagi na krótkie hasło przy jednoczesnej możliwości wykonywania przelewów (do iPKO bałem się zbliżać) a funkcjonalność IKO-zabawki dopiero powoli zbliża się do możliwości mobilnego serwisu.
                                • szar_amysz Re: Rankingi, rankingi.. ;) 01.02.14, 00:12
                                  barbapapa003 napisał:

> szar_amysz napisała:
                                  >
                                  >> "Otóż wg innego"rankingu" ( [b]Program Jakości Obsługi za 2012[/b] ) Bank PKO B
                                  > P otrzymał nagrodę."
                                  >
                                  > Nagroda o której piszesz to "[b]Bank na Medal[/b]" a nie "Program Jakości Obsłu
                                  > gi za 2012". Chyba wyraźnie wcześniej napisałem, że [b]PKO nie ma na liście lau
                                  > reatów "Programu jakości"[/b]. Bank na medal jedynie opierał się na wynikach ra
                                  > nkingu o którym piszesz.

Aaaa... :) Teraz wiem o co Ci biega :) To był "skrót myślowy" :) Zapominam ciągle o Twojej "precyzji" ;) Artykul był o tym Programie - dlatego tak napisałam :)

> [b]Były dwie pomyłki[/b]. Ta do której się przyznałaś i ta (powyżej) do której
                                  > się nie przyznałaś.

To nie pomyłka :) ale wiem, że będziesz upierał sie przy swoim jak zawsze :)

> [i]> Uczepiłeś się tego "laureata" :)[/i]
                                  >
                                  > To Ty się uczepiłaś logiki. [b]Nie widzisz jej[/b] tam gdzie ona jest.

Logiki sie nie czepiam :) Ale Ty "laureata" tak :P

> [i]> Została doceniona praca wielu, wielu ludzi, w tym moich Kolegów i Kole
                                  > żanek :)[/i]
                                  >
                                  > [b]Praca wielu, wielu ludzi, w tym moich Kolegów i Koleżanek została "nagrodzon
                                  > a" zwolnieniami grupowymi...[/b]

Uważam inaczej. ale do tego odniosę się niżej...

> Poza tym co Ty się tu tak demonstracyjnie przymilasz?

;) Tak to odebrałeś? ;) Ja po prostu piszę co myślę - widząc przy tym różne niedoskonałości. Która Firma ich nie posiada??... Ale nie chcę by ciągle tu "opluwano" Firmę w której pracowałam oraz by patrzono tak tendencyjnie.. A że znalazłam to o nagrodzie - to i napisałam. No i uważam że należała się Bankowi. Tyle. Nie jest bowiem sprawiedliwa taka jednostronna ocena. Tylko negatywna? Nonsens! To nie jest ok. Wobec naszych Kolegów i Koleżanek, którzy tu nadal pracują również.

Chcesz wygrać ranking na
                                  > "Mysz Roku"? :)

Boże broń! Ja zwykła mysz jestem :) A na dodatek nie rajcują mnie "rankingi" i konkursy ;)

Załóż osobny wątek i tam sobie popiszemy jak lubimy swoje Koleż
                                  > anki i Kolegów. O niektórych Koleżankach bardzo chętnie napiszę :D

Ooo;) Casanovą zapachniało ;)

> Chyba sobie jaja robisz.

W żadnym przypadku!

> - zatrudnienie stopo-fetyszysty udającego transwestyto-mopa jako "twarz banku"
                                  > - [url=http://youtu.be/cTIX5ape7Zs]link[/url]

Czemu? Obecnie jest ok :) A ta reklama na Olimpie - czad :D Wcześniejsze - może mniej fajne ale spełniły swoje zadanie. Reklama ma nie tylko bawić - ale i wkurzać, irytować, czasem zniesmaczać - jednym słowem - ma się o niej mówić :) A o reklamach PKO bardzo dużo mówiono :) i o to chodziło :) Hehehe ;) No i ten Pan ma moje inicjały ;)(jak zauważyła Agrafka)

> - firmowa czcionka, której czytelność na monitorach LCD może pozbawić wzroku sł
                                  > absze lub starsze jednostki, przyspieszając naturalne odejścia na emeryturę ;)

A tego nie zauważyłam. Może to ze względu na słaby wzrok? ;)

> - zwolnienia grupowe

No właśnie Barbapapo. Ty widzisz zwolnienia grupowe - ja widzę wielu ludzi wciąż pracujących..I chcących pracować. Tym się różnimy.
                                  Zresztą. gdzie nie ma zwolnień? No gdzie?

> Takie da się zauważyć. Kiedyś rzeczywiście PKO miało coś co trendy wyznaczało.
                                  > Było to Inteligo. Niestety[b] Inteligo zostało w 2013 zamordowane[/b] poprzez p
                                  > rzeniesienie na system PKO tracąc przy tym to w czym było lepsze od innych (zaa
                                  > wansowana obsługa kart MC).
                                  >
                                  Taaak..O "mordowaniu" Inteligo - tutaj piszesz. Jak znajdę czas - to wgłębię się w temat... Ja korzystam z min. z IPKO. Nigdy mi nic złego się nie przytrafiło.

> Konkurencję to PKO musi gonić... Ten [b]bank nie ma nawet pełnowartościowej apl
                                  > ikacji mobilnej.[/b]

Jak to nie ma ? A IKO? Wiem, że IKO to stosunkowa "świeżynka" - ale rozkręca się :)

Obsługa np. Inteligo przez mini serwis jest niebezpieczna
                                  > z uwagi na krótkie hasło przy jednoczesnej możliwości wykonywania przelewów (do
                                  > iPKO bałem się zbliżać) a funkcjonalność IKO-zabawki dopiero powoli zbliża się
                                  > do możliwości mobilnego serwisu.

Ps. Czy już przytuliłeś Maestro? ;)
                                  • dziura_zabita_dechami Re: Rankingi, rankingi.. ;) 01.02.14, 08:17
                                    Ciekawe jest utożsamianie wklejenia rankingu w którym pko jest na szarym końcu z pluciem na bank. Takie myślenie przywodzi na myśl dawno minione już czasy PRL - kto nie z partią ten jej wrogiem.
                                    • skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 01.02.14, 11:57
                                      Piszesz: dziuro Ciekawe jest utożsamianie wklejenia rankingu w którym pko jest na szarym końcu z pluciem na bank. Takie myślenie przywodzi na myśl dawno minione już czasy PRL - kto nie z partią ten jej wrogiem.

To do mojego wpisu odnosi się ten powyższy wpis dziury.
                                      Dziura pisze tu nieprawdę o .... jakimś utożsamieniu i pluciu na bank.
                                      Jak zwykle odchodzi od tematu , przeinacza , insynuuje.
                                      Dlatego przypomnę co zainspirowało dziurę do tego wpisu. Nie będę tłumaczył tego co jasno napisałem. Proszę jedynie wszystkich Państwa o własne zdanie.

Jan 2014-01-12 (13:30)
                                      PKO BP SA smutne ale prawdziwe !!! Proponuje zajrzeć na forum pracowników PKO BP SA i poczytać tytuły jakie klakierzy z centrali tego banku tam umieszczają, żenada i totalny obciach.
                                      ......Z powyższego wpisu widzę jak wielki i negatywny wpływ na opinie o forum mają podnoszone wątki z tytułami chwalącymi bank. Podejrzewam, że dyskusje wszelkie (a już rzadko kiedy na temat figurujący w tytule wątku) na „chwalebnych” wątkach, zamiast zakładania nowych; to świadome podnoszenie tych wątków, i jest ono tylko po to by odstraszyć od forum nowych użytkowników (w tym pracowników), by tym samym dać sygnał czytelnikom, że ("jakoby "– to moje spostrzeżenie) „klakierzy z centrali tego banku tam umieszczają, żenada i totalny obciach”. A przecież ci „klakierzy” wpisali wątek raz i nie po to by istniał on miesiącami na pierwszych miejscach na forum i by miał 2000 duperelnych nieraz wpisów . Ten zabieg z podnoszeniem rankingowych wpisów , to (wg mnie) kolejna manipulacja opiniami o forum, na forum.

• barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 01.02.14, 13:02
                                    szar_amysz napisała:

> To nie pomyłka :) ale wiem, że będziesz upierał sie przy swoim jak zawsze :)

Nie czytamy w Twoich myślach tylko na forum. [b]Na forum podałaś nieprawdziwe informacje[/b]. Jeśli to nie pomyłka to znaczy, że świadomie... Jak chcesz :)

> Nie jest bowiem sprawiedliwa taka jednostronna ocena.

Oczywiście, że jednostronna nie jest sprawiedliwa. Dlatego obok tabullowych komunikatów prasowych PKO BP zamieszczamy rankingi [b]neutralne [/b]niezależne od banku. Jak Ci się nie podoba np. ranking Newsweeka to napisz do redaktora naczelnego albo od razu pozwij Go np. o obrazę uczuć religijnych. Ciekawe dlaczego jeszcze tego bank nie zrobił?

> To nie jest ok. Wobec naszych Kolegów i Koleżanek, którzy tu nadal pracują ró
                                    > wnież

A co będzie ok.? Zmuszenie firm przeprowadzających rankingi do zagwarantowania miejsca dla PKO BP? Bank zajmuje takie miejsca jakie zajmuje. To nie wina Barbapapy bo Barbapapa już tam nie pracuje ani nie przeprowadza tych badan i tyle w temacie.

> Reklama ma nie tylko bawić - ale i wku
                                    > rzać, irytować, czasem zniesmaczać - jednym słowem - ma się o niej mówić :)

Jesteś pewna, że nie ma znaczenia jak się mówi? :)

> No właśnie Barbapapo. Ty widzisz zwolnienia grupowe - ja widzę wielu ludzi wcią
                                    > ż pracujących..I chcących pracować. Tym się różnimy.

Nie. Różnimy się tym, że ja widzę jednych i drugich.

> Taaak..O "mordowaniu" Inteligo - tutaj piszesz. Jak znajdę czas - to wgłębię si
                                    > ę w temat... Ja korzystam z min. z IPKO. Nigdy mi nic złego się nie przytrafiło

Tu nie ma w co się wgłębiać. PKO porzuciło swoje konto internetowe i kupiło gotowca czyli Inteligo. iPKO zawsze było tylko kopią Inteligo, znacznie niżej klasyfikowaną w rankingach. Inteligo było mocne bo miało kilka cech je wyróżniających. Po migracji na PKO-wskie systemy Inteligo tę przewagę straciło. Teraz jest to drugie iPKO tylko (jeszcze) pod inną nazwą. Nie ma już Inteligo.

> Jak to nie ma ? A IKO? Wiem, że IKO to stosunkowa "świeżynka" - ale rozkręca się :)

Przecież ja sam piszę o IKO-aplikacji mobilnej. Oczywiście, że jest ale nie można tego nazwać [b]pełnowartościowym [/b]produktem. Brakuje np. możliwości doładowania telefonu. Chyba, że nie umiałem znaleźć ;) Poza tym piszemy o wyznaczaniu trendów a trendy w aplikacji mobilnej PKO goni a nie wyznacza. Niestety stracił trochę czasu na ciekawy ale niepopularny eksperyment po tytułem IKO-aplikacja płatnicza.
                                    • szar_amysz Re: Rankingi, rankingi.. ;) 06.02.14, 02:48
                                      ...I znów musiałam "kopać" ;)

barbapapa003 napisał:

> szar_amysz napisała:
                                      >
                                      > > To nie pomyłka :) ale wiem, że będziesz upierał sie przy swoim jak zawsze
                                      > :)
                                      >
                                      > Nie czytamy w Twoich myślach tylko na forum. [b]Na forum podałaś nieprawdziwe i
                                      > nformacje[/b]. Jeśli to nie pomyłka to znaczy, że świadomie... Jak chcesz :)

Basta! Normalnie można z Tobą się "pochlastać: ;)
                                      Barbapapo :) Skasowałam po namyśle swój dlugi wywód na temat mojego "skrótu myślowego"... Nie ma to bowiem sensu. Po co? By się kłócić? [b]Nie podałam nieprawdziwych informacji[/b]. Nikogo świadomie nie wprowadziłam w bład. (nieświadomie też nie ;)).
                                      Po prostu możesz uważać inaczej. Tyle.

> Oczywiście, że jednostronna nie jest sprawiedliwa. Dlatego obok tabullowych kom
                                      > unikatów prasowych PKO BP zamieszczamy rankingi [b]neutralne [/b]niezależne od
                                      > banku.

No i dobrze :) Tabulla podaje rankingi takie jakie chce. Wy też takie jakie chcecie. I szlus :) Na wszystkie znajdzie się miejsce na Forum :)

> A co będzie ok.? Zmuszenie firm przeprowadzających rankingi do zagwarantowania
                                      > miejsca dla PKO BP?
                                      Bank zajmuje takie miejsca jakie zajmuje. To nie wina Barba
                                      > papy bo Barbapapa już tam nie pracuje ani nie przeprowadza tych badan i tyle w
                                      > temacie.

I finito :)

> > Reklama ma nie tylko bawić - ale i wku
                                      > > rzać, irytować, czasem zniesmaczać - jednym słowem - ma się o niej mówić
                                      > :)
                                      >
                                      > Jesteś pewna, że nie ma znaczenia jak się mówi? :)

W kwestii czysto technicznej? Myślę, że tak, choć nie jestem specem od reklamy. Inną rzeczą jest czy mi się to podoba...
                                      A ogólnie...Mam do nich raczej "średni" stosunek to niektóre są ...naprawdę, naprawdę ;) Jest taka jeden produkt, którego reklamy "łykam" w całości :)

> > ż pracujących..I chcących pracować. Tym się różnimy.
                                      >
                                      > Nie. Różnimy się tym, że ja widzę jednych i drugich.

To się cieszę :)

Poza tym piszemy o wyznaczani
                                      > u trendów a trendy w aplikacji mobilnej PKO goni a nie wyznacza.

Ja bym napisała inaczej. PKO BP bacznie obserwuje rynek innowacji ( również mobilnych) i wprowadza je do swojej oferty. A doładowania to kwestia czasu :)

• dziura_zabita_dechami Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 08:12
                        szar_amysz napisała:

> Witam :)
                        > Pewnie to do Dziury nie dotrze (jak i nie docieralo do Exworkera, którego tu na
                        > Forum kiedyś koledzy nie potrafili wyedukować w sprawach rankingów - odporny b
                        > ył ;))
                        >
                        > Cytuje za podanym "rankingiem":
                        > 19. PKO BP Największy i jednocześnie najgorszy. Niestety. PKO BP[b] po raz kole
                        > jny zajęło[/b] w naszym rankingu ostatnie miejsce. Internauci najbardziej narze
                        > kają na oprocentowanie lokat. Poza tym krytyka[b] dotyczy obsługi i ogólnie wiz
                        > erunku banku. [/b]Jedyna pozytywnie oceniana kategoria z 16 badanych to bankowo
                        > ść mobilna. IKO robi swoje.
                        > Sentyment: -2,03 Komentarze pozytywne: 7 proc. Komentarze neutralne: 65 proc.
                        > Komentarze negatywne: 28 proc. Liczba ocen: 28 342 [b]Miejsce w rankingu w 2012
                        > roku 17"[/b]
                        >
                        > Otóż wg innego"rankingu" ( Program Jakości Obsługi za 2012 ) Bank PKO BP otrzym
                        > ał nagrodę. Więc jakie "po raz kolejny"?
                        >
                        > "(...)[b]Nagrodę specjalną Bank na Medal[/b] za [b]całokształt [/b]wprowadzonyc
                        > h w ostatnich latach [b]zmian i przekształcenie banku w nowoczesną instytucję n
                        > astawioną na współpracę z klientem otrzymuje PKO Bank Polski.[/b]"
                        > (Źródło" Wprost" )
                        >
                        > [url=http://www.wprost.pl/ar/347710/Klienci-ocenili-banki/?pg=0]Klienci ocenili
                        > Banki[/url]
                        >
                        > No, ale Dziura podobnie jak Exworker widzi same negatywy w Banku, no i jest w
                        > tym szalenie tendencyjny. I jeśli nie dziwić sie Exworkerowi (Szanownej Konkure
                        > ncji) bo wiem co "potrafi wyprawiać" konkurencja nie tylko Banków - tak dziwię
                        > się Dziurze, który mieni się pracownikiem PKO BP, że z taką zajadłością podkreś
                        > la same negatywy swojego Pracodawcy (deja vu mam coraz większe ;) ;)) zupełnie
                        > pomijając te dobre strony i nagrody jakie Bank otrzymuje :) Tak - to "zaklinani
                        > e rzeczywistości" :)
                        > Pozdrawiam :)

Piszesz to jako :
                        - bezstronny administrator ?
                        - bezstronny moderator ?
                        - były pracownik zakochany w pko, przez przypadek pracujący gdzie indziej ?
                        - obecny pracownik będący wyznawcą pko ?
                        - jako współredaktor wpisu ?
                        - jako klon zespołu departamentu walki z kontrrewolucją ?
                        - jako wafel pod nickiem szara_mysz ?

Muszę wiedzieć, zanim się odniosę.
                        • skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 10:16
                          Zadajesz pytania wykluczające .... odpowiadającego. Toż to jest Twój codzienny chleb na forum - prowokowanie, dyskredytowanie, odwracanie kota ogonem, prymitywne negowanie, przeinaczanie, .....
                          Gdyby była odpowiedź np. taka, najbardziej realna - "były pracownik zakochany w pko ".
                          To już widzę komentarz "exa" . " co zaślepiony miłością do banku były pracownik banku może innego widzieć poza jego zaletami. A do tego , będąc na jego usługach - jako moderator ? "

I jak z takim "typem polemisty" można dalej dyskutować ?
                          Do rzeczowej wypowiedzi szarej myszy nie odnosi się, zadaje jakieś pytania nie na temat.
                          Po to by każdą odpowiedzią (jaka by nie była) ją zdyskredytować.
                          To tak jak by mówił - "no tak, ale na Ukrainie to demonstrantów biją "

Podczas gdy Dziewczyna słusznie zauważa, że czym innym jest zajęcie 19-tego (nie ostatniego miejsca , nie ostatniego, bo banków jest ponad 50) w jakimś wycinkowym, obejmującym mniej niż połowę banków, wybiórczym i nieobiektywnym badaniu dot. oceny klientów internetowych ......... a czym innym (wg mnie, bardzo ważnym dlatego, że w oparciu o kompleksową ocenę) jest wyróżnienie banku - jako najlepszego - "[i]za całokształt wprowadzonych w ostatnich latach zmian i przekształcenie banku w nowoczesną instytucję nastawioną na współpracę z klientem"[/i].

A co robi dziura ? A no tego, niby nie zauważa,. To ważne spostrzeżenie wykorzystuje by "dołożyć" swojemu polemiście ( nie, nawet tylko informującemu o faktach) a to, że żyje, istnieje i jakim prawem tu pisze. Z samych pytań można się tego domyślić.

Jak tu istnieć na takim forum, w takim towarzystwie kilku osób .... nieprzychylnych bankowi i jego pracownikom (bo trudno oddzielić opinie o banku od opinii o jego pracownikach). Dziw bierze, że pracownicy banku nie pogonią z forum użytkowników stale i totalnie, nieobiektywnie krytykujących bank.
                          Przepraszam za ton i formę - wpadam tu rzadko - ale [b]exy[/b] potrafią mnie szybko wkurzyć.
                          • dziura_zabita_dechami Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 10:41
                            skuter44 napisał:

> Zadajesz pytania wykluczające .... odpowiadającego. Toż to jest Twój codzienny
                            > chleb na forum - prowokowanie, dyskredytowanie, odwracanie kota ogonem, prymity
                            > wne negowanie, przeinaczanie, .....
                            > Gdyby była odpowiedź np. taka, najbardziej realna - "były pracownik zakocha
                            > ny w pko ".
                            > To już widzę komentarz "exa" . " co zaślepiony miłością do banku były pracownik
                            > banku może innego widzieć poza jego zaletami. A do tego , będąc na jego usług
                            > ach - jako moderator ? "

To było normalne pytanie. Jest moderatorem forum a jednocześnie jest stronnicza i dyskredytuje użytkowników.

> I jak z takim "typem polemisty" można dalej dyskutować ?
                            > Do rzeczowej wypowiedzi szarej myszy nie odnosi się, zadaje jakieś pytania nie
                            > na temat.
                            > Po to by każdą odpowiedzią (jaka by nie była) ją zdyskredytować.
                            > To tak jak by mówił - "no tak, ale na Ukrainie to demonstrantów biją "
                            >
                            > Podczas gdy Dziewczyna słusznie zauważa, że czym innym jest zajęcie 19-tego (n
                            > ie ostatniego miejsca , nie ostatniego, bo banków jest ponad 50) w jakimś wycin
                            > kowym, obejmującym mniej niż połowę banków, wybiórczym i nieobiektywnym badaniu
                            > dot. oceny klientów internetowych ......... a czym innym (wg mnie, bardzo waż
                            > nym dlatego, że w oparciu o kompleksową ocenę) jest wyróżnienie banku - jako n
                            > ajlepszego - "[i]za całokształt wprowadzonych w ostatnich latach zmian i przeks
                            > ztałcenie banku w nowoczesną instytucję nastawioną na współpracę z klientem"[/i
                            > ].
                            >

Przeinaczanie ? Zajął ostatnie miejsce w rankingu. To żeś teraz pojechał z tymi 50 bankami. To może doliczmy jeszcze providenta i fast money.pl ? I kto tu jest zaślepiony ?
                            Nagroda, która się tak podniecasz, to nagroda pocieszenia a nie opinia klientów no ale cóż, tonący się brzytwy chwyta.

> A co robi dziura ? A no tego, niby nie zauważa,. To ważne spostrzeżenie wykorzy
                            > stuje by "dołożyć" swojemu polemiście ( nie, nawet tylko informującemu o faktac
                            > h) a to, że żyje, istnieje i jakim prawem tu pisze. Z samych pytań można się te
                            > go domyślić.
                            >
                            > Jak tu istnieć na takim forum, w takim towarzystwie kilku osób .... nieprzychy
                            > lnych bankowi i jego pracownikom (bo trudno oddzielić opinie o banku od opinii
                            > o jego pracownikach). Dziw bierze, że pracownicy banku nie pogonią z forum użyt
                            > kowników stale i totalnie, nieobiektywnie krytykujących bank.
                            > Przepraszam za ton i formę - wpadam tu rzadko - ale [b]exy[/b] potrafią mnie sz
                            > ybko wkurzyć.

Co jest nieobiektywne ? Proszę to wskazać.
                            Zawsze uważałem, że dyskusja jest możliwa w gronie osób o różnych poglądach no ale cóż, skoro twierdzisz, że dyskusja jest możliwa tylko w gronie wyznawców pko to ok.

I na koniec. Należysz skuterze do osób skrajnie nieobiektywnych, najbardziej absurdalnymi argumentami obalającymi fakty.
                            • skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 11:22
                              Dziuro. Sprawnie obsługujesz komputer. Masz u mnie plus. Drugi plus, że (jak rzadko) piszesz do mnie, jak do normalnego człowieka. Z góry i ogólnie odpowiadam - zostańmy przy swoich zdaniach.
                              Odpowiadam kolejno:
                              [b]To było normalne pytanie. Jest moderatorem forum a jednocześnie jest stronnicza i dyskredytuje użytkowników.[/b]
                              Teraz piszesz o jednym pytaniu. A zadałeś kilka .... jak na przesłuchaniu w Birkucie.
                              Zarzut taki jak ciągle był do mnie. Moderator wykonuje zadania wynikające z poleceń Założyciela i dba by na forum wpisy/wątki były zgodne z regulaminem/netykietą/zasadami współżycia społecznego/polskim prawem. Oddzielić trzeba funkcjonowanie (tej samej osoby) moderatora od tego co pisze jako użytkownik. Jeśli moderator, jako użytkownik, pisze nie wpadając w kolizję z w/w przepisami , to..... jakie możesz mieć do niego pretensje. Pisze co uważa, przekazuje swoje zdanie/opinię, swoją "prawdę". A, że te wpisy są niezgodne ze zdaniem adwersarza, to normalne. Gdyby były zgodne to o czym by szara mysz miała to Ciebie pisać ? No powiedz? Napisała o zjawisku, bez wielkiego komentarza i , co ....źle .
                              Zaraz okazja do rabanu. Piszę szczerze i bez adrenaliny. Nie potrafisz być tolerancyjny ?
                              [b]
                              [b]Przeinaczanie ? Zajął ostatnie miejsce w rankingu. To żeś teraz pojechał z tymi 50 bankami. To może doliczmy jeszcze providenta i fast money.pl ? I kto tu jest zaślepiony ?[/b]

Provident i fast.money to firmy finansowe nie będące bankami - nie mieszaj więc i tu.
                              Jeszcze raz Cię informuję. Badano 19 banków. W polskim systemie bankowym jest ponad 50 banków. Mam podstawę sądzić, że po ocenie we wszystkich banków nasz bank został by w drugiej dziesiątce banków ale nikt nie mógł by pisać, że bank jest OSTATNIM !!!!

[b]Nagroda, która się tak podniecasz, to nagroda pocieszenia a nie opinia klientów no ale cóż, tonący się brzytwy chwyta. Co jest nieobiektywne ? Proszę to wskazać.[/b]

Nie płynę w tej łódce, nie mogę więc tonąc a tym bardziej chwytać się brzytwy. Pisze jak widzę i uważam. Nie dam się manipulować. Nie podniecam się też tą nagrodą (nie moja a dla banku nie pierwsza) , pierwszy raz o niej się dowiaduję, nawet nie czytałem dokładnie tej informacji, zauważyłem tylko za co jest i kto ją udzielił. Z informacji wynika jasno, że jej ranga (za kompleksowość i tym samym za obiektywność) jest większa. Oczekiwałem jednak większej krytyki naszego banku za wyniki tego badania. Ale kiedy przeczytałem, że na
                              19 miejscu bank ulokował się także z powodu niskiego oprocentowania lokat i , że oceniała go jedynie część klientów - klienci internauci a przede wszystkim za awarie. To uznałem, że badanie jest niepełne a więc nieobiektywne. I tyle.
                              [b]
                              Zawsze uważałem, że dyskusja jest możliwa w gronie osób o różnych poglądach no ale cóż, skoro twierdzisz, że dyskusja jest możliwa tylko w gronie wyznawców pko to ok.
                              [/b]
                              Uważałeś tak, :) ale przecież ich dyskredytujesz (nazywając dotychczas różnymi epitetami).
                              Zwalczasz ich poglądy przy pomocy ogólników nie dowodów. Choćby , ta dzisiejsza dyskusja ze mną o tym świadczy. Dopiero jak ktoś z boku (np. trouble) wesprze Cię argumentami to
                              dyskusja nabiera rumieńców. Nie twierdzę, jak mi zarzucasz. Mnie mobilizuje dyskusja z ludźmi o różnych poglądach.

[b]I na koniec. Należysz skuterze do osób skrajnie nieobiektywnych, najbardziej absurdalnymi argumentami obalającymi fakty[/b]
                              Moje argumenty są tak absurdalnie proste i mocne, że rzadko Ci się daje je obalić inaczej niż
                              poprzez takie nieuzasadnione (jak wyżej ) stwierdzenia. Pozdrawiam.
                              • dziura_zabita_dechami Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 12:54
                                skuter44 napisał

Zarzut taki jak ciągle był do mnie. Moderator wykonuje zadania wynikające z pol
                                > eceń Założyciela i dba by na forum wpisy/wątki były zgodne z regulaminem/netyki
                                > etą/zasadami współżycia spoecznego/polskim prawem. Oddzielić trzeba funkcjonow
                                > anie (tej samej osoby) moderatora od tego co pisze jako użytkownik. Jeśli mod
                                > erator, jako użytkownik, pisze nie wpadając w kolizję z w/w przepisami , to....
                                > . jakie możesz mieć do niego pretensje. Pisze co uważa, przekazuje swoje zdanie
                                > /opinię, swoją "prawdę". A, że te wpisy są niezgodne ze zdaniem adwersarza, to
                                > normalne. Gdyby były zgodne to o czym by szara mysz miała to Ciebie pisać ? No
                                > powiedz? Napisała o zjawisku, bez wielkiego komentarza i , co ....źle .
                                > Zaraz okazja do rabanu. Piszę szczerze i bez adrenaliny. Nie potrafisz być tole
                                > rancyjny ?

Hmm...ciekawe. Czyli sędzia Twoim zdaniem może wspomóc obronę oskarżonego na sali sądowej ? Nie rozumiesz prostej rzeczy - moderatorowi nie przystoi zajmować stanowiska w sprawach i nie jest to kwestia braku tolerancji, ale właśnie poszanowania tolerancji.

> [b]
                                > [b]Przeinaczanie ? Zajął ostatnie miejsce w rankingu. To żeś teraz pojechał z t
                                > ymi 50 bankami. To może doliczmy jeszcze providenta i fast money.pl ? I kto tu
                                > jest zaślepiony ?[/b]
                                >
                                > Provident i fast.money to firmy finansowe nie będące bankami - nie mieszaj więc
                                > i tu.
                                > Jeszcze raz Cię informuję. Badano 19 banków. W polskim systemie bankowym jest p
                                > onad 50 banków. Mam podstawę sądzić, że po ocenie we wszystkich banków nasz ban
                                > k został by w drugiej dziesiątce banków ale nikt nie mógł by pisać, że bank j
                                > est OSTATNIM !!!!

Ok, przekonałeś mnie. Jest przedostatni spośród liczących się banków w Polsce. O to tyle krzyku ? O zajecie przedostatniego miejsca zamiast ostatniego ? Od przeinaczania jesteś tutaj Ty skuterze, przypomnę tylko manipulację metodologią tworzenia rankingu.

>
                                > [b]Nagroda, która się tak podniecasz, to nagroda pocieszenia a nie opinia klien
                                > tów no ale cóż, tonący się brzytwy chwyta. Co jest nieobiektywne ? Proszę to ws
                                > kazać.[/b]
                                >
                                > Nie płynę w tej łódce, nie mogę więc tonąc a tym bardziej chwytać się brzytwy.
                                > Pisze jak widzę i uważam. Nie dam się manipulować. Nie podniecam się też tą nag
                                > rodą (nie moja a dla banku nie pierwsza) , pierwszy raz o niej się dowiaduję, n
                                > awet nie czytałem dokładnie tej informacji, zauważyłem tylko za co jest i kto j
                                > ą udzielił. Z informacji wynika jasno, że jej ranga (za kompleksowość i tym sam
                                > ym za obiektywność) jest większa.

Z gdzie to wyczytałeś, że jest większa ? Tam nic takiego nie pisze. Tam pisze tylko, że biorąc pod uwagę ocenę klientów PKO nie dostał nagrody.

> anku za wyniki tego badania. Ale kiedy przeczytałem, że na
                                > 19 miejscu bank ulokował się także z powodu niskiego oprocentowania lokat i , ż
                                > e oceniała go jedynie część klientów - klienci internauci a przede wszystkim
                                > za awarie. To uznałem, że badanie jest niepełne a więc nieobiektywne. I tyle.
                                > [b]

A to ciekawe, bo badaniu podlegały opinie klientów o banku a nie o oprocentowaniu lokat i awariach. Co Ty czytasz ?

> Zawsze uważałem, że dyskusja jest możliwa w gronie osób o różnych poglądach no
                                > ale cóż, skoro twierdzisz, że dyskusja jest możliwa tylko w gronie wyznawców pk
                                > o to ok.
                                > [/b]
                                > Uważałeś tak, :) ale przecież ich dyskredytujesz (nazywając dotychczas różnymi
                                > epitetami).
                                > Zwalczasz ich poglądy przy pomocy ogólników nie dowodów. Choćby , ta dzisiejsza
                                > dyskusja ze mną o tym świadczy. Dopiero jak ktoś z boku (np. trouble) wesprze
                                > Cię argumentami to
                                > dyskusja nabiera rumieńców. Nie twierdzę, jak mi zarzucasz. Mnie mobilizuje dys
                                > kusja z ludźmi o różnych poglądach.
                                >

No jeżeli oficjalny ranking jest ogólnikiem to ok. Dla mnie ogólnikiem są bzdury, że badano tylko internautów. A wziąłeś pod uwagę, że nie-internauci mogą oceniac bank jeszcze gorzej ? I ich brak polepszył i tak już fatalną ocenę. Nie, nie wziąłeś, bo to by przeczyło Twojemu przekonaniu o ocenie banku.
                                > [b]I na koniec. Należysz skuterze do osób skrajnie nieobiektywnych, najbardziej
                                > absurdalnymi argumentami obalającymi fakty[/b]
                                > Moje argumenty są tak absurdalnie proste i mocne, że rzadko Ci się daje je obal
                                > ić inaczej niż
                                > poprzez takie nieuzasadnione (jak wyżej ) stwierdzenia. Pozdrawiam.

Które ?
                                • dziura_zabita_dechami Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 13:00
                                  finanse.wp.pl/gid,16301155,kat,1033823,page,2,title,Najlepsze-polskie-banki-w-2013-roku,galeria.html
                                  Gdzie Ty przeczytałeś, że jest przedostatni a nie ostatni ?
                                  Gdzie przeczytałeś o lokatach i awariach ?

Proszę o rzeczowe argumenty :)
                                  • skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 13:57
                                    Krótko dziuro.
                                    ad 1. Pytanie Twoje przesyła do Ciebie "[i]-Gdzie Ty przeczytałeś, że jest przedostatni a nie ostatni[/i]i". Nigdzie nie napisałem - [b]przedostatni[/b]. Co by to zmieniało ?
                                    ad 2. 21.I. o 21.20 wkleiłem opis badających dotyczący PKO BP :
                                    [i]
                                    "19. PKO BP Największy i jednocześnie najgorszy. Niestety. PKO BP po raz kolejny zajęło w naszym rankingu ostatnie miejsce. [b]Internauci najbardziej narzekają na oprocentowanie lokat[/b]. [b]Poza tym krytyka dotyczy obsługi[/b] i ogólnie wizerunku banku. Jedyna pozytywnie oceniana kategoria z 16 badanych to bankowość mobilna. IKO robi swoje........[/i]"

Pozwala to na stwierdzenie przeze mnie , że narzekanie a więc ocena negatywna jest za niskie oprocentowanie lokat i awarie , bo przecież w okresie ostatnich 2 lat w banku PKO BP miały miejsce liczne awarie bankomatów a te rzutują na obniżenie jakości obsługi. Nawet na myśl mi nie przyszło (a piszę w oparciu o wyniki profesjonalnej, punktowej i kompleksowej analizy jakości obsługi banków na rynku lokalnym, w tym PKO BP) by źle oceniać kompetencje, wiedzę i negatywnie oceniać obsługę pracowników w PKO BP.

Jakie dalsze zarzuty mi przedstawisz ? A swoją drogą te pytania/zarzuty są mało znaczące.
                                    Mogę uznać, że zadane z powodu "niedoczytania" i negatywnego nastawienia do mojej osoby.
                                    • dziura_zabita_dechami Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 15:47
                                      skuter44 npisał:

ad 2. 21.I. o 21.20 wkleiłem opis badających dotyczący PKO BP :
                                      > [i]
                                      > "19. PKO BP Największy i jednocześnie najgorszy. Niestety. PKO BP po raz kolejn
                                      > y zajęło w naszym rankingu ostatnie miejsce. [b]Internauci najbardziej narzekaj
                                      > ą na oprocentowane lokat[/b]. [b]Poza tym krytyka dotyczy obsługi i ogólni
                                      > e wizerunku banku[/b]. Jedyna pozytywnie oceniana kategoria z 16 badanych to bankow
                                      > ość mobilna. IKO robi swoje........[/i]"
                                      >
                                      > Pozwala to na stwierdzenie przeze mnie , że narzekanie a więc ocena negatywna j
                                      > est za niskie oprocentowanie lokat i awarie , bo przecież w okresie ostatnich 2
                                      > lat w banku PKO BP miały miejsce liczne awarie bankomatów a te rzutują na obni
                                      > żenie jakości obsługi. Nawet na myśl mi nie pzyszło (a piszę w oparciu o wynik
                                      > i profesjonalnej, punktowej i kompleksowej analizy jakości obsługi banków na r
                                      > ynku lokalnym, w tym PKO BP) by źle oceniać kompetencje, wiedzę i negatywnie oc
                                      > eniać obsługę pracowników w PKO BP.
                                      >
                                      Jakie dalsze zarzuty mi przedstwisz ? A swoją drogą te pytania/zarzuty są mało
                                      > znaczące.
                                      > Mogę uznać, że zadane z powodu "niedoczytania" i negatywnego nastawienia do m
                                      > ojej osoby.

No i widzisz jakie bzdury wypisujesz i jak manipulujesz danymi ? Fatalna ocena banku wynika z lokat, obsługi i wizerunku banku. A nie z lokat i awarii co powtarzasz jak mantrę.

Ale sokoro już przy lokatach - niby ja ją mają oceniac klienci skoro to jest jeden z podstawowych produktów bankowych ? No może Ty i kilku innych lokujecie środki w bankach, które maja najwyższą nadpłynnośc, ale racjonalny klient tak nie robi. Notabene z tą nadpłynnością bym polemizował - po prostu niektórych banków nie stać na konkurencyjne oprocentowanie lokat bo źle nimi gospodarują - czytaj nie umieją ulokować korzystnie na rynku, mają za duże koszty działania itp.
                              • barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 13:22
                                skuter44 napisał:

> Oddzielić trzeba funkcjonow
                                > anie (tej samej osoby) moderatora od tego co pisze jako użytkownik. Jeśli mod
                                > erator, jako użytkownik, pisze nie wpadając w kolizję z w/w przepisami , to....
                                > . jakie możesz mieć do niego pretensje.

Skuter, czy Ty naprawdę straciłeś czujność? :) Oczywiście Mysza pisze jako użytkownik ale rażąco łamie "świętą" zasadę tego forum. Wyraźnie sugeruje, że Dziura to Ex (?) czyli łamie zasadę anonimowości na forum i atakuje Go personalnie. Jej wpis merytorycznie do niczego, ewidentne błędy i pomylenie rankingów Jej wytknąłem, miał za zadanie wyłącznie zdyskredytować Dziurę. Wyobraź sobie co by się działo gdybym to ja zaczął dyskusję na temat czy Mysza to Wafel... :)

> Jeszcze raz Cię informuję. Badano 19 banków. W polskim systemie bankowym jest p
                                > onad 50 banków. Mam podstawę sądzić, że po ocenie we wszystkich banków nasz ban
                                > k został by w drugiej dziesiątce banków ale nikt nie mógł by pisać, że bank j
                                > est OSTATNIM !!!!

Pokaż tę podstawę... ;) Może by został a może by mocno spadł... Tego nie wiemy. Wiemy, że wśród 19 dużych, znanych, liczących się na rynku banków jest 19-ty a to oznacza, że na pewno nie jest niekwestionowanym liderem co nam się próbuje wmawiać. Dodam jeszcze, że w tym samym rankingu Inteligo spadło w porównaniu z poprzednim rokiem o 15 pozycji i to jest rekord... Migracja do PKO i odebranie ważnych funkcjonalności zrobiło swoje.

> Z informacji wynika jasno, że jej ranga (za kompleksowość i tym sam
                                > ym za obiektywność) jest większa.

Nie Skuter. Z informacji wynika jasno, że jest to nagroda poza głównymi konkurencjami w których PKO nie zaistniało. Ranga tzw. nagród specjalnych jest zwykle niższa a nie wyższa bo są one przyznawane właściwie [b]poza [/b]konkursem.

> Ale kiedy przeczytałem, że na
                                > 19 miejscu bank ulokował się także z powodu niskiego oprocentowania lokat i , ż
                                > e oceniała go jedynie część klientów - klienci internauci a przede wszystkim
                                > za awarie. To uznałem, że badanie jest niepełne a więc nieobiektywne. I tyle.

Klienci internauci to akurat najważniejsza grupa klientów bo nie-internautę coraz trudniej spotkać :) Poza tym wyraźnie jest napisane, że krytyka dotyczy lokat, [b][u]obsługi [/u][/b]i wizerunku banku. Badanie nieobiektywne? Badania zawsze przeprowadza się na części populacji. Przeczytaj dokładnie czym zajmuje się firma przeprowadzająca badania i w jaki sposób je przeprowadza. Myślę, że potrafią odróżnić np. marketing szeptany od autentycznych wypowiedzi ;)
                                • skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 16:07
                                  Dziurze nie odpowiadam. Kolejnym wpisem nic nowego do sprawy i moich poglądów na temat poruszany nie wnosi. Interesujące uwagi wpisał natomiast Barbapapa.
                                  Tak myślałem. Przyszedłeś T. na odsiecz dziurze, jak zwykle. Argumenty masz mocne. Dlatego wyjaśnię /odpowiem na ten wpis . Piszesz, m.in:

[i]..."Oczywiście Mysza pisze jako użytkownik ale rażąco łamie "świętą" zasadę tego forum. Wyraźnie sugeruje, że Dziura to Ex (?) czyli łamie zasadę anonimowości na forum i atakuje Go personalnie."[/i]
                                  Do tego dziura uwag nie ma , odpowiada jak by był exworkerem. Ja też (dlatego) problemu -który podnosisz - nie zauważyłem. Uważam ponadto , że Mysza nie złamała zasady anonimowości , bo zastąpiła jeden anonimowy nick drugim anonimowym nickiem. Nie zauważyłem tez aby go atakowała.

..."[i] Pokaż tę podstawę...Może by został a może by mocno spadł... Tego nie wiemy. Wiemy, że wśród 19 dużych, znanych, liczących się na rynku banków jest 19-ty a to oznacza, że na pewno nie jest niekwestionowanym liderem co nam się próbuje wmawiać. Dodam jeszcze, że w tym samym rankingu Inteligo spadło w porównaniu z poprzednim rokiem o 15 pozycji i to jest rekord... Migracja do PKO i odebranie ważnych funkcjonalności zrobiło swoje...".[/i]

Powtarzam, mam wyniki oceny jakości obsługi ok. 15 banków w mieście 70-tysiecznym ( powtarzane przez kilka lat, zastosowana tam jest kompleksowa/punktowa ocena ). Łażę ponadto po tych bankach, z nudów. Mam też ocenę wybranych/znaczących 30 banków wykonaną w drodze analizy ofert bankowych. Na tych podstawach wystawiam dobre oceny jakości obsługi dużym bankom. I trudno mi sobie wyobrazić , że w przypadku rozszerzenia badania (którego wyniki opisujemy) bank PKO BP spadł by z 19 na ostatnie miejsce. Fakt, że
                                  badaniem nie objęto wszystkich banków (lecz 19) pozwala mi na krytyczną ocenę, na stwierdzenie - badanie nie jest pełne. Badanie nie pozwala na stwierdzenie (bo jest nieprawdziwe), że PKO BP jest najgorzej ocenianym przez klientów, że jest ostatnim bankiem.
                                  Jest na ostatnim miejscu spośród 19 banków dla których prowadzono to badanie. Jest bankiem o którego usługach 2/3 osób ankietowanych nie miało złego zdania, co 5-ta osoba wypowiadała się pozytywnie a co 5-ty klient podał przykłady negatywne - najczęściej dotyczyły one niskiego oprocentowania lokat, jak piszą o tym sami wykonawcy badania. Niepokoi ta liczba - "co piąty". Zgoda. Ale nikt nie zwraca uwagi na podobne oceny jakie otrzymały inne banki . A już PeKaO jest blisko PKO , wyniki są w granicach błędu. Nikt nie zwraca uwagi, że banki były oceniane przez jeden segment klientów, przez korzystających z komputerów a ci głownie mają konta internetowe ? A w ogóle czy analiza jednego rankingu pozwala na stawianie generalnych ocen i wniosków ?

..."Nie Skuter. Z informacji wynika jasno, że jest to nagroda poza głównymi konkurencjami w których PKO nie zaistniało. Ranga tzw. nagród specjalnych jest zwykle niższa a nie wyższa bo są one przyznawane właściwie [b]poza [/b]konkursem."

Nie chce mi się czytać tego artykułu. Dla mnie starczy informacja, że PKO BP został wyróżniony za całokształt działań porządkujących/ organizacyjnych i za innowacje. Nie sądzę by nagradzający (pod jakimś przymusem ???:), ;) stworzyli ad choc specjalną nagrodę by uhonorować PKO, by dali tę nagrodę poza konkursem. Sprawdźmy, dopiero wtedy piszmy. Ja sądzę, że były różne kategorie nagród , i PKO BP otrzymał wyróżnienie w osobnej kategorii a nie "poza konkursem" Nie dajmy się zwariować.

[i]Klienci internauci to akurat najważniejsza grupa klientów bo nie-internautę coraz trudniej spotkać :) Poza tym wyraźnie jest napisane, że krytyka dotyczy lokat , obsługi wizerunku banku. Badanie nieobiektywne? Badania zawsze przeprowadza się na części populacji. Przeczytaj dokładnie czym zajmuje się firma przeprowadzająca badania i w jaki sposób je przeprowadza. Myślę, że potrafią odróżnić np. marketing szeptany od autentycznych wypowiedzi ;)[/i]
                                  Co Ty mi tu wyjaśniasz. Ja to wiem ze szkół i 11 lat kierowania małą firmą państwową która miała zadanie - badania statystyczne,ankiety, spisy . Nie wiem czy tak jest jak piszesz.
                                  Nie badałem ale na nosa (sprzeciwiam się) można twierdzić, że akurat w PKO BP większość klientów stanowią klienci którzy nie są internautami, nie obsługują komputerów. Przecież mówimy, że PKO BP to bank dla emerytów. Gdyby było jak twierdzisz to tej kilku milionowej armii klientów (a jeszcze w odniesieniu do rzekomo tak źle ocenianego banku) przez kilka lat
                                  wybrali by nie 29 tysięcy ale trzysta tysięcy ocen klientów. Dlatego wyjaśniam , że pisząc - badanie nieobiektywne - miałem na myśli : cząstkowe, jednostronne, fragmentaryczne, dotyczące segmentu klientów. A więc takie, które nie upoważnia do traktowania, że jest to
                                  badanie reprezentacyjne klientów banku. Powtarzam - próbka wybrana do badania była za mala i niereprezentacyjna. A w ogóle to badanie było nietypowe. Badacze (prawdopodobnie studenci) szperali w różnych źródła informacji klientów o bankach z kilku lat i subiektywnie segregowali źródła informacji na pozytywne, obojętne i negatywne. I taką metodologię mam akceptować ? Zaletą tej metody jest jedynie to, że była jednakowo stosowana do wszystkich banków. A zauważcie, jeden bank oceniło 1 tys. klientów a PKO BP - 29 tys. klientów.
                                  Czy warto więc z wyników badania wyciągać jakieś radykalne wnioski ? To jest robienie z igły wideł. Barbapapo tam nie było ankiet, pytań,.... Tam było grzebanie się w różnych źródłach
                                  informacji i wyniki badania tworzyli sami opracowujący badanie , kwalifikując do jakiej grupy zakwalifikować daną odpowiedź. Masz rację .... badacze powinni odróżnić szeptany marketing od autentycznych wypowiedzi. A mieli do tego warunki ?

• skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 16:33
                                    Barbapapo. Pominąłem temat Inteligo, w tym badaniu . Piszesz i to jest rekord..."[b]w tym samym rankingu Inteligo spadło w porównaniu z poprzednim rokiem o 15 pozycji i to jest rekord... Migracja do PKO i odebranie ważnych funkcjonalności zrobiło swoje."[/b]

A może na obniżenie/całkowite zdołowanie Inteligo miały główny wpływ:
                                    - te częste awarie i przeglądy techniczne,
                                    - brak systemowej współpracy Inteligo z oddziałami PKO BP (mBank utworzył stacjonarne
                                    kioski)
                                    - trudno dostępny dla klientów coll center
                                    I pytanie - jakie to ważne funkcjonalności zostały w ostatnim roku odebrane Inteligo, w ostatnim roku?
                                    To uciążliwości jakie klientowi tworzy bank decydują o jego negatywnej opinii a tylko w maleńkim stopniu możliwość przeniesienia do innego, lepszego banku.
                                    Gdyby tak było , jak twierdzisz, że migracja klientów do PKO (ściślej do iPKO) zrobiła swoje .... to widoczne było by to w wynikach badania po stronie PKO BP. Utworzenie iPKO i masowe przeniesienie sie tam (na lepsze konto internetowe) wpłynęło by na podniesienie PKO BP na wyższe miejsce w ostatnim badaniu. A to nie nastąpiło.
                                    • barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 17:09
                                      skuter44 napisał:

> Gdyby tak było , jak twierdzisz, że migracja klientów do PKO (ściślej do iPKO)
                                      > zrobiła swoje ....

Pisałem o słynnej migracji Inteligo do PKO-wskiego systemu. Nie o migracji klientów do iPKO bo to akurat byłoby nierozsądne. Przed migracją Inteligo było znacznie lepsze od iPKO (od dawna mam oba to wiem) i nie sądzę żeby klienci Inteligo tłumnie zmieniali rachunki :)

> I pytanie - jakie to ważne funkcjonalności zostały w ostatnim roku odebrane Int
                                      > eligo, w ostatnim roku?

- w wyniku migracji zmienił się sposób rozliczania kart i informowania, było fajnie jest burdel...
                                      - karty MC wykastrowane z możliwości wyłączania paska magnetycznego co zmniejsza ich bezpieczeństwo w stosunku do użycia samego chipa
                                      - karty MC wykastrowane z możliwości samodzielnego ustawiania limitów na transakcje zbliżeniowe również z możliwością ustawienia na 0.
                                      - zniknęła usługa "bankomaty bez granic"

W zamian za to doszło IKO będące jednak wciąż ciekawostką przy ok. 2 operacjach na użytkownika, w tym ok. 75% w bankomatach i ok. 8% płatności w sklepach.
                                      Szansą dla IKO jest przekształcenie tego ustrojstwa w aplikację mobilną zastępującą niebezpieczne (słabe hasło max. 8 znaków) "mini Inteligo" ale do tego brakuje jeszcze możliwości doładowania telefonów przez IKO. Bez tego jak dla mnie to prawie bezużyteczne :)
                                      • skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 22:42
                                        Pozostańmy przy swoich zdaniach nt. powodów zdołowania Inteligo o 14 miejsc w ciągu roku.

Podziwiam Twoją analizę i historię porównawczą dla usług Inteligo i ocenę iPKO. Jestem do tylu.
                                        Może dlatego, że ja tak wszechstronnie nie korzystam z konta internetowego, nie mam bankowości mobilnej.
                                        Z Inteligo odszedłem zaraz po powstaniu iPKO ale głownie dlatego, że w oddziale nie było/nie ma do dziś awaryjnego dostępu do konta w Inteligo. To co mam w iPKO to mnie urządza, narzekam jednak na awarie.

pozdrawiam
                                        PS. Skończyłem (tym wpisem) temat dyskusji o badaniu banków i ich ocenie przez klientów oraz o wyróżnieniu banku. Pozostaję przy swoim zdaniu.
                                        • skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 23:07
                                          No ale nie mogę skończyć, bo dziura twierdzi :
                                          [i]No i widzisz jakie bzdury wypisujesz i jak manipulujesz danymi ? Fatalna ocena banku wynika z lokat, obsługi i wizerunku banku. A nie z lokat i awarii co powtarzasz jak mantrę.[/i]
                                          Człowieku !!!! Wiem (bada mi ten problem kilkadziesiąt osób przez kilka lat), że jednym z
                                          z głównych powodów negatywnej oceny banku są awarie systemu informatycznego. Jeśli pokazujący wyniki swojego badania piszą , że ....[b]. negatywna ocena wynika tez z obsługi i wizerunku banku .[/b] to przecież wiem, że wynika to głownie z awarii zdarzających się często w w banku. Nie widzisz tożsamości ????? To ci dodam. Badania prowadzone przez moich współpracowników pokazują jednoznacznie, że w PKO BP jakość obsługi przez pracowników, jest jedną z najlepszych spośród ok. 15 banków. A badane były właśnie (prawie te same) banki jak w opisywanym przez nas badaniu.
                                          Nie ma u mnie żadnych manipulacji. Mantrę muszę zaś powtarzać bo spotkałem takiego słuchacza do którego jedyną metoda dotarcia - jest mantra.

[i]Ale sokoro już przy lokatach - niby ja ją mają oceniac klienci skoro to jest jeden z podstawowych produktów bankowych ? No może Ty i kilku innych lokujecie środki w bankach, które maja najwyższą nadpłynnośc, ale racjonalny klient tak nie robi. Notabene z tą nadpłynnością bym polemizował - po prostu niektórych banków nie stać na konkurencyjne oprocentowanie lokat bo źle nimi gospodarują - czytaj nie umieją ulokować korzystnie na rynku, mają za duże koszty działania itp. [/i]

Co Ty wypisujesz. Przecież piszemy o banku PKO BP. Bank mając nadpłynność (w sytuacji stabilności na rynku bankowym) nie ma sensu utrzymywania wysokiego przyrostu wolumenu lokat. Ma środki na akcję kredytową. Po co więc ma pogarszać swoją sytuację finansową, gromadząc niepotrzebne środki, płacąc niepotrzebnie odsetki ? Obniża więc oprocentowanie lokat. I nie interesuje się reakcjami/ postępowaniem innych banków.
                                          Przeczytaj , co napisałem. Piszesz jakieś insynuacje, Nie potrafisz zrozumieć podstawowych
                                          informacji.
                                          Daj se na luz.
                                          Ze mną już nie dyskutuj, na ten temat. Nie mam czasu . ;)
                                          • dziura_zabita_dechami Re: Rankingi, rankingi.. ;) 28.01.14, 05:31
                                            skuter44 napisał:

No ale nie mogę skończyć, bo dziura twierdzi :
                                            > [i]No i widzisz jakie bzdury wypisujesz i jak manipulujesz danymi ? Fatalna oce
                                            > na banku wynika z lokat, obsugi i wizerunku banku. A nie z lokat i awarii co p
                                            > owtarzasz jak mantrę.[/i]
                                            > Człowieku !!!! Wiem (bada mi ten problem kilkadziesiąt osób przez kilka lat),
                                            > że jednym z
                                            > z głównych powodów negatywnej oceny banku są awarie systemu informatycznego. Je
                                            > śli pokazujący wyniki swojego badania piszą , że ....[b]. negatywna ocena wynik
                                            > a tez z obsługi i wizerunku banku .[/b] to przecież wiem, że wynika to głownie
                                            > z awarii zdarzających się często w w banku. Nie widzisz tożsamości ????? To ci
                                            > dodam. Badania prowadzone przez moich współpracowników pokazują jednoznacznie,
                                            > że w PKO BP jakość obsługi przez pracowników, jest jedną z najlepszych spośród
                                            > ok. 15 banków. A badane były właśnie (prawie te same) banki jak w opisywanym p
                                            > rzez nas badaniu.
                                            > Nie ma u mnie żadnych manipulacji. Mantrę muszę zaś powtarzać bo spotkałem taki
                                            > ego słuchacza do którego jedyną metoda dotarcia - jest mantra.

To dobrze, że wiesz. Każdy coś wie. Ja opieram się na rankingu a ściślej na ocenie kilkudziesięciu tysięcy wpisów. Ocena jest jednoznaczna.

[i]Ale sokoro już przy lokatach - niby ja ją mają oceniac klienci skoro to jest
                                            > jeden z podstawowych produktów bankowych ? No może Ty i kilku innych lokujecie
                                            > środki w bankach, które maja najwyższą nadpłynnośc, ale racjonalny klient tak
                                            > nie robi. Notabene z tą nadpłynnością bym polemizował - po prostu niektórych ba
                                            > nków nie stać na konkurencyne oprocentowanie lokat bo źle nimi gospodarują - c
                                            > zytaj nie umieją ulokować korzystnie na rynku, mają za duże koszty działania it
                                            > p. [/i]
                                            >
                                            > Co Ty wypisujesz. Przecież piszemy o banku PKO BP. Bank mając nadpłynność (w sy
                                            > tuacji stabilności na rynku bankowym) nie ma sensu utrzymywania wysokiego przyr
                                            > ostu wolumenu lokat. Ma środki na akcję kredytową. Po co więc ma pogarszać swoj
                                            > ą sytuację finansową, gromadząc niepotrzebne środki, płacąc niepotrzebnie odset
                                            > ki ? Obniża więc oprocentowanie lokat. I nie interesuje się reakcjami/ postępow
                                            > aniem innych banków.
                                            > Przeczytaj , co napisałem. Piszesz jakieś insynuacje, Nie potrafisz zrozumieć p
                                            > odstawowych
                                            > informacji.
                                            > Daj se na luz.
                                            > Ze mną już nie dyskutuj, na ten temat. Nie mam czasu . ;)

A to ciekawe. A przecież bank jest największym emitentem obligacji w celu pozyskiwania środków na akcję kredytową :)

A co klienta obchodzi Twoja nadpłynnośc ? Od kiedy w ocenie banków przez klientów bierzemy pod uwagę ten wskaźnik ? Motasz się.
                                            • dziura_zabita_dechami Re: Rankingi, rankingi.. ;) 28.01.14, 06:01
                                              Co do sugerowanego przez Ciebie wywalania mnie z forum powiem tak:

Pracownicy powinni wywalić raczej osobą nie pracującą w banku, nie znającą aktualnych realiów pracy, nie mającej doświadczenia w sprzedaży. Osobę, która w dowolny sposób interpretuje oficjalne dane. Osobę, która jest na forum od rana do nocy by atakować forumowiczów o odmiennych poglądach. I wreszcie osobę nietolerancyjną.
                                              • skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 28.01.14, 06:27
                                                Tak uczony pan prezes banku analizuje przyczyny niskiego oprocentowania lokat , w innym banku, i tak upomina swojego analityka :

"A to ciekawe. A przecież bank jest największym emitentem obligacji w celu pozyskiwania środków na akcję kredytową :). A co klienta obchodzi Twoja nadpłynność? Od kiedy w ocenie banków przez klientów bierzemy pod uwagę ten wskaźnik ? Motasz się. "

Słuszne twierdzenie ...."pracownicy powinni wywalić raczej osobą nie pracującą w banku...."
                                                Dodam ... swoimi wpisami oceniającą bank wyłącznie negatywnie, działającą w interesie konkurencji.
                                                • skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 28.01.14, 06:44
                                                  W 2013 roku bank nie emitował obligacji. [u]Obligacje skierowane są dużych inwestorów[/u] (głownie zagranicznych). Nie korzysta z nich rzesza polskich klientów detalicznych ze względu na bardzo wysokie nominały obligacji (10 - 100 tys.zł) i bardzo długi termin zapadalności , po 7-10 latach. Środki pozyskane w drodze emisji są przeznaczone na podwyższenie funduszy uzupełniających PKO Banku Polskiego na podstawie art. 127 ust. 3 pkt 2 lit b Prawa Bankowego,
                                          • barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 28.01.14, 15:24
                                            skuter44 napisał:

> [b]. negatywna ocena wynik
                                            > a tez z obsługi i wizerunku banku .[/b] to przecież wiem, że wynika to głownie
                                            > z awarii zdarzających się często w w banku. Nie widzisz tożsamości ?????

To źle, że w banku często zdarzają się awarie systemu informatycznego ale tożsamości ja też nie widzę. Nie można zobaczyć czegoś czego nie ma. Awarie to co najwyżej część obsługi i to nie najważniejsza przy badaniu opinii trwającym codziennie przez cały rok ;) Autorzy naszego badania raczej też to rozdzielają co widać w komentarzach. Np. tym:

"12. Crédit Agricole
                                            Francuzi z Juliette Binoche w drużynie spadli z 8. na 12. miejsce. Choć bank miewał małe problemy techniczne, to w 2013 roku był jednym z nielicznych chwalonych za [b]bezawaryjność[/b]
                                            Niestety nawet to nie przekreśli fali krytyki za [b]obsługę[/b], kartę kredytową czy kredyt."

> Co Ty wypisujesz. Przecież piszemy o banku PKO BP. Bank mając nadpłynność (w sy
                                            > tuacji stabilności na rynku bankowym) nie ma sensu utrzymywania wysokiego przyr
                                            > ostu wolumenu lokat.

No i super i trzeba wygonić z banku klientów z lokatami na [b]0,3% [/b];) No to uciekłem i nie wrócę ;) Wszyscy zadowoleni :)
                                            • skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 28.01.14, 16:43
                                              Barbopapo. Przecież nikt nie kwestionuje wniosków badania. Wizerunek banku psują awarie, procedury, wysokie ceny. Co składa się na ogólne wnioski badaczy , że bank ma nie najlepszą ocenę klientów (ponad niskie ceny lokat) [b]za obsługę i wizerunek banku.[/b].
                                              Ja ich nie kwestionuję. Dodaję jedynie cały czas, że na ocenę jakości obsługi największy wpływ mają awarie, one są przecież jednym z mierników/czynników oceny jakości obsługi.
                                              Czy ja coś mylę, czymś manipuluję podkreślając awarie ? Mam prawo do takiego stwierdzenia, bo mam wyniki fachowych badań jakości obsługi bankowej na rynku lokalnym a także wyniki takiego samego badania przeprowadzone fachowo w bankach wrocławskich, na większym rynku . Tam na wizerunek PKO BP pracowało kilka oddziałów (nie tak jak u mnie - 3 placówki). Przedstawiałem je na naszym forum. Nikt jednak do tych wyników się nie odniósł . [b]Jak znajdę, podam link do wyników tego wrocławskiego badania. [/b]
                                              Nie kwestionując wyników badania , nie mogę uznać, że zła praca pracowników banku, niewłaściwa obsługa klientów, brak kompetencji pracowników jest powodem niskich ocen klientów banku w tym badaniu.
                                              Przecież takich sformułowań o złej obsłudze klientów przez pracowników PKO BP badacze nie przekazują , piszą jedynie o tym, że jakość ocenę banku przez klientów obniża obsługa i wizerunek banku. A na jakość obsługi składa się wiele czynników. Potwierdza to metodologia badania stosowana w Wrocławiu i przejęta przeze mnie.

• skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 28.01.14, 16:45
                                                Podaję adres do tego badania:
                                                www.perspecto.pl/files/UserFiles/file/raport%20na%20strone1.pdf
                                  • barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. ;) 28.01.14, 15:05
                                    skuter44 napisał:

> Powtarzam, mam wyniki oceny jakości obsługi ok. 15 banków w mieście 70-tysiecznym

Skuter, żart doceniam, udał Ci się ;) O Twoim badaniu piszę. Zrobiłeś badanie 2-3 oddziałów PKO w jednym mieście i nie wyobrażasz sobie, że w całym kraju może być inny wynik...

Dlaczego 19 banków? Czepiasz się :) Było 21 ale ze względu na wielkość próby (min. 2000 opinii) 2 zostały odrzucone. O mniejszych się po prostu nie pisze a uwzględnienie ich powodowałoby błędy.

Piszesz "niepokoi ta liczba - co piąty". Mnie też niepokoi bo ani 7% (pozytywne) ani 28% (negatywne) to nie jest co piąty ;)

Jak to nikt nie zwraca uwagi na podobne oceny innych? :) Ja zwracam. To jest statystyka więc nie ma mowy o 100% dokładności ale nawet gdyby PKO wyprzedziło 2-3 inne to na pierwszą dziesiątkę raczej bym nie liczył. Jednak duża różnica.

Znowu wałkujesz temat internautów. Ranking bada właśnie opinie o bankach zamieszczone w internecie a nie opinie klientów o banku wymuszone ankietami. O co tu mieć pretensje? Nie pasuje Ci, że bank nie bada tego co chciałbyś żeby badał? :) Opinie są umieszczane przez internautów i z pewnością znacznie częściej zamieszczane są złe opinie niż dobre, o tym wspominają nawet autorzy badania (gdzieś tam czytałem) Czy to źle? Nie, bo porównuje się ten sam parametr, tymi samymi metodami dla różnych banków. To przekłada się na to jak widzą bank potencjalni klienci szukający informacji w necie. No i przede wszystkim internauci to nie kosmici ;) Też bywają w oddziałach, biorą kredyty. Jak ich szlag trafia po wizycie w oddziale to wyobraź sobie jak wkurzeni mogą być ci co bywają tam częściej np. po pieniądze. Może dobrze, że nie mają internetu ;)

Skuter, piszesz, że zajmowałeś się statystyką a jednocześnie twierdzisz, że 29 tys. to mała próbka... Sorry ale nawet nie wiem co powiedzieć żeby przykrości nie sprawić. To proste badanie gdzie "wyciągasz" opinię i klasyfikujesz jako "lubię", "nie lubię", "znam ale w zasadzie mi to wisi". W tego typu badaniach stosuje się nawet próby ok. 1000 i to wystarczy. Tutaj przyjęte minimum było 2 tys. Różnice w wielkości próby dla poszczególnych banków też nie mają tu znaczenia.

Nietypowe metody? Coraz bardziej typowe Skuterze. Nowe idzie ;) Nie akceptujesz metody? To nie znaczy, że jest zła. Piszesz, że subiektywna? Tak trudno oddzielić negatywny komentarz od pozytywnego? ;) Najważniejsze jest to, że zrobiono to tak samo dla wszystkich banków.

Na koniec jakie to wnioski można wyciągnąć. PKO zajęło odległe miejsce pod względem opinii w necie. Jako główne powody wymieniono lokaty, obsługę i wizerunek banku. Bez szczegółowych wyników nie da się jednak stwierdzić jak daleko w tym rankingu jest PKO pod względem np. samej obsługi klienta. Takie szczegółowe wyniki podałem wcześniej w innym rankingu zrobionym podobną metodą i PKO było tam poza 1-szą dziesiątką za obsługę w oddziałach. W badaniu Newsweeka za 2013 rok 18-te miejsce na 24 też za obsługę ale metoda inna - MS.
                                    • barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 28.01.14, 15:10
                                      głupi barbapapa003 napisał:

> Nie pasuje Ci, że [b]bank [/b]nie bada tego co chciałbyś żeby badał? :)

[b]Ranking [/b]bada nie bank, sorry pomyłeczka :)
                                      • skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 29.01.14, 11:49
                                        Udział awarii w negatywnych ocenach klientów jest duży (to moje zdanie) ale sami badacze to podkreślają. W tym fragmencie skopiowanego art. pogrubiłem te oceny:

"W ciągu ostatnich trzech lat liczba opinii o bankach wzrosła ponad dwukrotnie. Towarzyszyło temu znaczne pogorszenie postrzegania branży. Średnia wartość wskaźnika sentymentu spadła z -0,6 pkt. do -1,4 pkt. W 2011 roku 8 banków oceniano pozytywnie, rok później 6, a w roku 2013 oceniono tak już tylko 2 banki.[b] Tak niska ocena jest następstwem między innymi fuzji czy łączenia systemów IT. [/b]Operacje te przysparzały sporo trudności w dostępie do bankowości internetowej, [b]nie można było realizować płatności kartami czy wypłat z bankomatów.[/b] Duże znaczenie miały także zmiany w tabelach opłat oraz ograniczenia stawek chargeback. Z dużym prawdopodobieństwem można wnioskować, że wynikały one z próby dostosowania się banków do narzuconych im stawek opłat interchange.

Część opinii negatywnych jest pisana pod wpływem emocji. Wyraźnie przemawia przez nie zdenerwowanie nie zawsze zawinione przez bank. Wiele razy spotykaliśmy się z nieznajomością regulaminów nie tylko produktów i usług banków, ale i organizowanych przez nie konkursów. Zaangażowany w dyskusje sieciowe klient to broń obusieczna: potrafi być adwokatem marki i polecać produkty banku, ale [b]w przypadku np. awarii bankomatów, zmiany TOiP lub niezadowalających go wyników konkursu na Facebooku może zmienić się w źródło opinii negatywnych. [/b[b]]Chociaż często fuzje i łączenie systemów banków są źródłem negatywnych opinii i z perspektywy rankingów powodują obniżenie pozycji banku[/b], to jednocześnie warto zauważyć, że banki wykorzystują te negatywne opinie do poprawy i pracy nad systemami oraz obsługą, co w dłuższej perspektywie może zaowocować poprawą pozycji i działa na korzyść klientów. "
                                        • skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 29.01.14, 12:12
                                          Kolejny wpływ awarii na opinię klientów o banku. Pokazuję to na przykładzie Inteligo , które przez rok spadło z 1 na 15 miejsce.. Przykład jest dowodem na słuszność mojej tezy – awarie w bardzo dużym stopniu zarzutowały ona ocenę złej jakości obsługi w PKO BP. W PKO BP też miały w 2013 roku liczne awarie. Pracownicy oddziałów PKO BP nie mają wpływu na stan systemu IT banku. Stąd nie może na nich spadać odium/zła ocena ich pracy..

Niżej ocena awarii (z powodu połączenia systemów IT) w Inteligo.
                                          „[i]Duża wpadka Inteligo. Klienci oburzeni Nie milkną echa skutków ostatniego liftingu systemu bankowości internetowej Inteligo. Internet huczy, a klienci wylewają swoje żale na Facebooku. Część klientów banku internetowego została odcięta od pieniędzy na kilka dni. Inni narzekają, że zniknęły ważne funkcje. Oburzenie budzi też czas trwania przerwy technicznej. Trzy dni to według internautów zdecydowanie za dużo. Klienci mają też zastrzeżenia do samej funkcjonalności nowego serwisu. "Serwis po logowaniu jest kompletnie nieczytelny, kiedyś wszystko było na pulpicie. ….”
                                          [/i]
                                          • barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 29.01.14, 12:46
                                            skuter44 napisał:

> Kolejny wpływ awarii na opinię klientów o banku.

Skuter, sorry ale wydawało mi się, że czytałeś to co napisałem o Inteligo. Zgadza się były problemy z Inteligo ale wiele z nich polegało na bałaganie w rozliczaniu i informowaniu o operacjach kartowych i zaplanowanych przelewach. [b]Ten bałagan, który niewątpliwie dla użytkowników czytelnego dotąd Inteligo był szokiem [u]nie był żadną awarią[/u][/b]. To po prostu niestety w ten sposób nadal działa. Tak to działało w PKO i tego najbardziej się bałem w przypadku migracji. Niestety po idiotycznej decyzji o migracji na PKO-wskie systemy powstał koszmarny i niepotrzebny bałagan w powiadomieniach, zniknęły unikalne funkcje karty MC dla których właśnie zamówiłem tę kartę. [b]Używam intensywnie Inteligo od początku w PKO i dla mnie po ostatnich zmianach z ciekawego produktu stało się zimnym trupem. Nie wmawiaj mi, że o tym zdecydowała jakaś tam jedno czy dwudniowa awaria. [/b]

> W PKO BP też miały w 2013 roku liczne awarie. P
                                            > racownicy oddziałów PKO BP nie mają wpływu na stan systemu IT banku. Stąd nie m
                                            > oże na nich spadać odium/zła ocena ich pracy..

Napisz o tym do Newsweeka żeby podważyć ich badania i daj link jak Twoją opinię opublikują...
                                            • skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 29.01.14, 14:19
                                              Masz częściowo tylko rację. Być może skoncentrowałem się zbytnio na wytłumaczeniu, że opinie o złej obsłudze w PKO wynikają głownie ze złej organizacji w banku (procedury, produkty, centralizacja ocen wniosków, system sprzedaży i promocji,zawodna technologii IT). Ale oczywistym jest, w tych ułomnych systemach ulokowani są pracownicy w oddziałach. Podziwiam ich, starają się wykonywać swoje zadania w interesie banku i w trosce o klientów. Okazuje się, że nie jest to możliwe. Cała odpowiedzialność i złe opinie klientów spadają na nich, a są tu najmniej winni.
                                              Piszesz:[b] Tak na prosty, chłopski rozum, jak ktoś w necie pisze o obsłudze to ma na myśli obsługę a nie awarie..[/b]
                                              [b]Też na mój chłopski rozum : Jak ktoś pisze o "obsłudze" to ma na myśli całokształt usług bankowych , które nazywa obsługą bankową. A więc awaryjność systemu informatycznego banku i bankomatów - jest elementem/ częścią składową pojęcia "obsługa bankowa"[/b].
                                              Na ocenę jakości obsługi bankowej składają się te czynniki (chyba ich jest 8) jakie badano we wrocławskich bankach ale też inne bardzo ważne które były badane dodatkowo w moim badaniu : opinie banków przez klientów w sieci, ocena przydatności portali bankowych , ceny podstawowych produktów : lokat , kredytów i prowadzenia konta. Tajemniczy klient w banku objętym moim audytem usiłował też zaciągnąć kredyt i założyć konto . I dopiero te wszystkie informacje brane były pod uwagę przy wyborze banku. Aby mieć w miarę obiektywny obraz i ocenę banku stosowana były metody: bezpośredniej obserwacji, punktowe , analizy portali
                                              bankowych i opinii klientów.

Na zakończenie dyskusji o złej opinii PKO BP u klientów....tak myślę sobie, ze te polemiki :
                                              moja w obronie pracowników (1) a z drugiej strony (2) wzmacniająca ocenę negatywną PKO BP - niewiele wniosły do analizy wyników badania. Badanie nie jest odkrywcze. [i] Miejsce banku na dole tabeli, utrzymujące się kolejny rok, powinno zmobilizować zarządzających bankiem do wszelkich możliwych (ale konkretnych i kompleksowych) działań aby możliwie jak najszybciej poprawiała się opinia klientów o naszym banku .
                                              [/i]
                                              • barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 29.01.14, 15:28
                                                skuter44 napisał:

[i]> Masz częściowo tylko rację.[/i]

Nie, nie częściowo ;) Barbapapa walczy do końca i nie bierze jeńców ;) W tym wpisie przyznajesz mi całą rację i odwołujesz to co dotąd twierdziłeś :)

[i]> Być może skoncentrowałem się zbytnio na wytłumaczen
                                                > iu, że opinie o złej obsłudze w PKO wynikają głownie ze złej organizacji w ban
                                                > ku (procedury, produkty, centralizacja ocen wniosków, system sprzedaży i promoc
                                                > ji,zawodna technologii IT).[/i]

Ty się koncentrowałeś [b]na samych awariach[/b]. Ja mówiłem że to tylko część tego co nazywamy obsługą. Ty [b]utożsamiałeś [/b]złą obsługę z awariami. Ja byłem przeciw bo oczywiście to nie jest [b]to samo[/b] i tu mam całą rację.

[i]> Podziwiam ich, starają się wykonywać swoje z
                                                > adania w interesie banku i w trosce o klientów. Okazuje się, że nie jest to moż
                                                > liwe. Cała odpowiedzialność i złe opinie klientów spadają na nich, a są tu najm
                                                > niej winni.[/i]

[b]A kto twierdzi, że za obsługę winni są (tylko) pracownicy???[/b] Przecież nie ja. Sam Ich chwilę temu broniłem. Winne są debilne procedury, które zmuszają ludzi do podskoków na krześle jak klient się zbliża, plany zmuszające do wciskania mu tego czego nie chce, winne są śmierdzące kible, brak klimatyzacji, ciasnota i brak prywatności przy ladzie, kolejki itd. Tam gdzie występują oczywiście. Ja też podziwiam pracowników, którzy normalnie i poważnie traktują klienta. Wiesz dlaczego? Bo żeby to zrobić muszą łamać kretyńskie nakazy i narażać się na złe oceny MS-ów z kamerami.

[i]> A więc awaryjność system
                                                > u informatycznego banku i bankomatów - [b]jest elementem/ częścią[/b] składową pojęcia
                                                > "obsługa bankowa"[/i]

Zgadza się ale tylko elementem. To ja próbuję Ci to cały czas wytłumaczyć. Nie jest tożsame, to tylko element. [b]Właśnie tutaj przyznałeś mi całą rację[/b].

[i]> Na ocenę jakości obsługi bankowej składają się te czynniki (chyba ich jest 8)
                                                > jakie badano we wrocławskich bankach ale też inne bardzo ważne które były bada
                                                > ne dodatkowo w moim badaniu : opinie banków przez klientów w sieci, ocena przyd
                                                > atności portali bankowych , ceny podstawowych produktów : lokat , kredytów i pr
                                                > owadzenia konta. Tajemniczy klient w banku objętym moim audytem usiłował też z
                                                > aciągnąć kredyt i założyć konto . I dopiero te wszystkie informacje brane były
                                                > pod uwagę przy wyborze banku. Aby mieć w miarę obiektywny obraz i ocenę banku
                                                > stosowana były metody: bezpośredniej obserwacji, punktowe , analizy portali
                                                > bankowych i opinii klientów.[/i]

Prawda jak dużo różnych czynników? O tym właśnie pisałem. Ja a nie Ty. Oceniana była [b]obsługa czyli wiele czynników[/b], ludzkich i nieludzkich ;) a nie 2-3 incydenty z awarią IT. Poza tym coś Ty się tak na tych informatyków uwziął? Najgorsze były nie same awarie ale postępowanie banku w trakcie awarii. W czasie jednej z nich na profilu PKO pewien dyrektor niby prywatnie reklamował IKO za co otrzymał komentarz od jednego z naszych forumowiczów o niestosowności takiego postępowania ;)

[i]> Na zakończenie dyskusji o złej opinii PKO BP u klientów....tak myślę sobie, ze
                                                > te polemiki :
                                                > [b]moja w obronie pracowników[/b] (1)[/i]

W obronie pracowników to raczej nie ze mną polemizowałeś bo ja pracowników nie atakowałem. Obsługa to ani nie tylko awarie ani nie pracownicy.

[i]> Miejsce banku na dole tabeli, utrzymujące się kolejny rok, powinno
                                                > zmobilizować zarządzających bankiem do wszelkich możliwych (ale konkretnych i k
                                                > ompleksowych) działań aby możliwie jak najszybciej poprawiała się opinia klient
                                                > ów o naszym banku .[/i]

Nareszcie ;)
                                            • zocha37 Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 29.01.14, 18:56
                                              barbapapa003 napisał:
                                              > [b]Ten bałagan, który niewątpliwie dla użytkowników czytelnego dotąd Inteligo był szok
                                              > iem [u]nie był żadną awarią[/u][/b]. To po prostu niestety w ten sposób nadal d
                                              > ziała. Tak to działało w PKO i tego najbardziej się bałem w przypadku migracji.
                                              > Niestety po idiotycznej decyzji o migracji na PKO-wskie systemy powstał koszma
                                              > rny i niepotrzebny bałagan w powiadomieniach, zniknęły unikalne funkcje karty M
                                              > C dla których właśnie zamówiłem tę kartę. [b]Używam intensywnie Inteligo od poc
                                              > zątku w PKO i dla mnie po ostatnich zmianach z ciekawego produktu stało się zim
                                              > nym trupem. Nie wmawiaj mi, że o tym zdecydowała jakaś tam jedno czy dwudniowa
                                              > awaria. [/b]

Papciu, Ty przecież dobrze wiesz kto w tej firmie odpowiada za [url=http://tiny.pl/q1f7p]bankowość internetową[/url] więc się nie dziw czemukolwiek :D
                                              • dziura_zabita_dechami Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 30.01.14, 08:46
                                                No tak, onkolog który studiował też na katolickim uniwersytecie.

A mówią, że ja mam ciężki dowcip.....
                                                • barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 30.01.14, 11:08

> No tak, onkolog który studiował też na katolickim uniwersytecie.

Od onkologa-teologa lepszy może być już tylko seksuolog-teolog-filozof... ;)
                                              • barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 30.01.14, 12:37
                                                zocha37 napisała:

> Papciu, Ty przecież dobrze wiesz kto w tej firmie odpowiada za [url=http://tiny.pl/q1f7p]bankowość internetową[/url] więc się nie dziw czemukolwiek :D

Wiem :) Nawet kiedyś Go cytowałem - [url=https://forum.gazeta.pl/forum/w,34837,146721885,148865549,IKO_czyli_propaganda_sukcesu_.html?wv.x=2]link[/url] Facet zdaje sobie sprawę, że IKO to mało popularna zabawka choć próbuje to ukryć ;) i tłumaczy jaka to fajna powstanie z IKO aplikacja mobilna :)
                                                • zocha37 Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 30.01.14, 20:00
                                                  barbapapa003 napisał:

> Wiem :) Nawet kiedyś Go cytowałem - [url=https://forum.gazeta.pl/forum/w,34837,1
                                                  > 46721885,148865549,IKO_czyli_propaganda_sukcesu_.html?wv.x=2]link[/url] F[b]facet z
                                                  > daje sobie sprawę, że IKO to mało popularna zabawka choć próbuje to ukryć[/b] ;) i
                                                  > tłumaczy jaka to fajna powstanie z IKO aplikacja mobilna :)

Może i cytowałeś, ale w miejscach dla mnie niedostępnych :D
                                                  A może to jest tak, jak komentuje [url=http://tiny.pl/q119b]Ziutek pod tym artykułem?[/url]
                                                  • skuter44 ... różne są opnie klientów, przy wynikach badania 31.01.14, 07:41
                                                    Ten ranking można potłuc o kant stołu. Piszą ci ,których coś boli. Jak ktoś jest zadowolony to w internecie generalnie nie pisze. Najwięcej klientów ma pko bo więc choćby z tego powodu musi być na końcu - nawet przy porównywalnych usługach, odsetek niezadowolonych jest tu największy. A maluchy są w czubie - tyle w temacie.
                                                    ---------------------------
                                                    Pko to polski stabilny i innowacyjny bank, w tym roku wpowadzająć iko zainicjowano nowe trendy w płatnościach nowy innowacyjny system na którym wszyscy będą się teraz wzorować i to jest nowoczesność!
                                                    ---------------------------------------
                                                    W końcu pazerność zgubi i PKO BP. Już nie wiedzą ile i z czego ściągać pieniądze. Trzeba się przenieść do normalnego sprzyjającego klientom banku.
                                                    W końcu pazerność zgubi i PKO BP. Już nie wiedzą ile i z czego ściągać pieniądze. Trzeba się przenieść do normalnego sprzyjającego klientom banku.
                                                    -------------------------------------------------
                                                    A gdzie mój Bank Ochrony Środowiska? - jeden z niewielu polskich banków.To jest darmowa reklama w większości obcych banków. Ten ranking to chyba był zrobiony na zamówienie.
                                                    ---------------------------------------
                                                    Od rankingu do rankingu, jeden bank jest super, inny jest beznadziejny. A tak naprawdę Polacy zaczynają narzekać dopiero wtedy, kiedy coś się stanie. Najgorsze jest to, że ludzie nie zapoznają się z regulaminami, tabelami opłat i prowizji, nie czytają listów/powiadomień dotyczących zmian, a potem mają pretensje... Każdy bank jest inny, oferty bardzo się od siebie różnią. Każdy bank ma swoje własne procedury i obostrzenia - i o to właśnie chodzi, żeby znaleźć bank, który będzie nam odpowiadał. Ja osobiście korzystam z trzech banków i w każdym znalazłam coś dla siebie. Wszystko polega na tym, że każdy produkt jest inny, a decyzja należy do nas, gdzie będziemy z niego korzystać. Według mnie jedną z najważniejszych cech decydujących o popularności banku jest jednak jakość obsługi. Każdy z nas chce być mile widziany, a rozkwaszone miny pań przy stanowiskach i ich opryskliwość zdecydowanie psują wizerunek. Do takiego oddziału klient jednak nie chce wracać...
                                                    ----------------------------------------------------
                                                    Ranking jest nieprawdziwy albo Polacy nie umieją liczyć. Z jakiego powodu Deutsche Bank na pierwszym miejscu to naprawdę nie wiem. Chyba że zapłacili!!!!!. Ten bank ma najwyższe opłaty i prowizje!!!. biorą za wszystko!!! Jest opłata za prowadzenie rachunku (30 zł), opłata za przelewy (1,50) no i oczywiście prowizje od wypłat i wpłat gotówkowych. Na dodatek żadnej odpowiedzialności np. za dokonanie przelewu w terminie późniejszym niż był zlecony czego konsekwencją jest brak opłaconych składek ZUS w terminie. To jest chyba tak jak z mercedesami: psują się tak samo jak inne a naprawy wyjątkowo drogie. Ale skoro taki nowobogacki już kupił tego mercedesa po to żeby sąsiedzi i znajomi zzielenieli z zazdrości to nie wypada narzekać bo przestaną zazdrościć. A tego nowobogacki obawia się najbardziej!!!!!!!! A co do PKO BP to rzeczywiście najgorszy bank. Z tym się trzeba zgodzić!
                                                    -----------------------------------------------------
                                                    Mam konto w PKO BP. Nie płacę za żadne przelewy. Jak chciałem szybko kredyt szukałem w bankach które reklamują się "najlepszymi warunkami" Na końcu poszedłem do "swojego " PKO BP. Okazało się że kredyt u nich mam najtańszy i bez żadnych ceregieli
                                                    ---------------------------------------------------------------
                                                    Jeśli PKO BP jest taki dziadowski, to czemu przy procesie rekrutacji do innych "dobrych" banków, pracownicy PKOBP są "kupowani" na pniu? Jakoś te "wspaniałe" banki wolą zatrudniać byłych pracowników PKOBP, niż tych "wspaniałych" banków. Ja osobiście byłem klientem wielu banków zarówno jako kredytobiorca, jak i posiadacz lokat. Po tym, co mnie spotykało, wróciłem do PKOBP. Może to i skostniały bank, może wykonuje pewne rzeczy w tydzień, a inni obiecują w godzinę, ale on WYKONUJE, a inni tylko OBIECUJĄ! To co mnie spotkało w jednym z banków z czołówki tego rankingu, to woła o pomstę do nieba. Bank nie przestrzegał przepisów zawartej z klientem umowy i miał go w d...e, bo co szary obywatel może zrobić wielkiemu zagranicznemu bankowi. Cała sprawa oparła się o arbitraż bankowy i biuro poselskie jednej posłanki (nie będę pisał z jakiej partii, bo nie o to tu chodzi). Bank wreszcie ustąpił, ale nawet "przepraszam" nie usłyszałem. W PKOBP jak coś jest nie tak, to można żądać rozmowy z kierownikiem, dyrektorem itp.. Spróbujcie poprosić o coś takiego w "renomowanym" banku. Za wysokie progi, na brudne klienta nogi. Gdyby jakikolwiek bank miał tylu drobnych ciułaczy, emerytów i rencistów co PKOBP, to już dawno zwinąłby manatki, a PKOBP, wprawdzie siermiężnie, ale daje radę. Ja już banku nie zmienię.
                                                    ---------------------------------------------------
                                                    Jan 2014-01-12 (13:30)
                                                    PKO BP SA smutne ale prawdziwe !!! Proponuje zajrzeć na forum pracowników PKO BP SA i poczytać tytuły jakie klakierzy z centrali tego banku tam umieszczają, żenada i totalny obciach.
                                                    **************************************
                                                    [i]Ode mnie .Z powyższego wpisu widzę jak wielki i negatywny wpływ na opinie o forum maja podnoszone wątki z tytułami chwalącymi bank. Podejrzewam, że dyskusje wszelkie (a już rzadko kiedy na temat figurujący w tytule wątku) na „chwalebnych” wątkach, zamiast zakładania nowych; to świadome podnoszenie tych wątków, i jest ono tylko po to by odstraszyć od forum nowych użytkowników (w tym pracowników), by tym samym dać sygnał czytelnikom, że ("jakoby "– to moje spostrzeżenie) „klakierzy z centrali tego banku tam umieszczają, żenada i totalny obciach”. A przecież ci „klakierzy” wpisali wątek raz i nie po to by istniał on miesiącami na pierwszych miejscach na forum i by miał 2000 duperelnych nieraz wpisów . Ten zabieg z podnoszeniem rankingowych wpisów , to (wg mnie) kolejna manipulacja opiniami o forum, na forum.[/i]
                                                    *******************************************************
                                                    [i]W wpisy które wybrałem przybliżają to badanie, są to też różne spojrzenia na banki oczyma klientów. Nie miałem na myśli by w ten sposób „poprawiać” wyniki badania. Dużo jest prawdy w tych wpisach. Warto sięgnąć do wątkowego linka/ źródłowego artykułu. Link tenpodany jest na początku wątku
                                                    [/i]
                                                  • barbapapa003 Re: ... różne są opnie klientów, przy wynikach ba 31.01.14, 11:58
                                                    skuter44 napisał:

[i]> W wpisy które wybrałem przybliżają to badanie, są to też różne spojrzenia n
                                                    > a banki oczyma klientów. Nie miałem na myśli by w ten sposób „poprawiać"
                                                    > wyniki badania. Dużo jest prawdy w tych wpisach.[/i]

Skuterze, poszukiwaczu prawdy ;) Ty cytujesz kilka wpisów, badacze sprawdzili ok 1.300.000 wpisów odsiewając ok. 85% spamu i bzdur ostatecznie pozostawiając ok. 180.000 wpisów. Zakwalifikowano do porównania 19 z 21 banków które uzyskały co najmniej 2.000 wpisów co daje wystarczająco dużą próbę żeby nie grymasić na wyniki. Co tutaj jest prawdą? Wyniki badania. Jeśli dochowano wszystkich jednakowych dla każdego banku procedur to badanie jest prawdziwe czyli wiarygodne na tyle na ile pozwalają na to metody statystyczne. Szczerze mówiąc taka prawda bardziej mi odpowiada niż kilka przytoczonych opinii statystycznych ignorantów. Jedna z zabawniejszych:

[i]"Ten ranking można potłuc o kant stołu. Piszą ci ,których coś boli. Jak ktoś jest zadowolony to w internecie generalnie nie pisze. [b]Najwięcej klientów ma pko bo więc choćby z tego powodu musi być na końcu - nawet przy porównywalnych usługach, odsetek niezadowolonych jest tu największy[/b]. A maluchy są w czubie - tyle w temacie."[/i]

[b]Najgłupsze zdanie pogrubiłem,[/b] nawet nie komentuję. To, że częściej piszą niezadowoleni to prawda ale to dotyczy wszystkich banków a ranking traktuje wszystkich równo. Maluchy są w czubie? Nie takie maluchy. Warunkiem było min. 2.000 opinii.

Jeszcze jedna bzdura, którą nie wiem po co w ogóle wkleiłeś:

[i]"A gdzie mój Bank Ochrony Środowiska? - jeden z niewielu polskich banków.To jest darmowa reklama w większości obcych banków. Ten ranking to chyba był zrobiony na zamówienie."[/i]

Dla tych co też chcieliby wiedzieć a nie kliknęli linka na końcu artykułu cytuję:

[i]"Warunku więcej niż 2 tys. opinii przez rok nie spełniły Kredyt Bank (1703 oceny) oraz [b]BOŚ Bank(1554 oceny).[/b] W gwoli ścisłości dodamy, że gdyby nie ta zasada, banki zajęłyby odpowiednio 17. i [b]4[/b]. miejsce."[/i]
                                                  • barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 31.01.14, 12:43
                                                    zocha37 napisała:

> A może to jest tak, jak komentuje [url=http://tiny.pl/q119b]Ziutek pod tym artykułem?[/url]

Ciekawe skąd Ziutek wie takie rzeczy? Czyli wg Ziutka IKO to pomysł Prezesa :) To akurat działało by na korzyść naszego "literata". To, że nie chciał tego "wynalazku" bo IKO nie było, nie jest i nie będzie żadną rewolucją. IKO - aplikacja płatnicza umiera i będzie tylko skromnym dodatkiem do IKO - aplikacji bankowości mobilnej, której w PKO brakowało. Wszystkie kolejne komunikaty o sukcesach IKO należy traktować z przymrużeniem oka bo będą dotyczyły zupełnie innego produktu o zupełnie innej funkcjonalności :) O tym akurat nasz "obiekt" doskonale wie - [url=http://wojciechbolanowski.blogbank.pl/2013/12/18/bankowosc-mobilna-w-aplikacji-iko/]link[/url]. Może On chciał aplikację mobilną żeby gonić konkurencję a ktoś inny kazał mu zrobić coś czym można się chwalić :) Może Ziutek ma rację ;)
                                                  • skuter44 Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 31.01.14, 13:38
                                                    Wybieramy/eksponujemy do pokazania na forum co chcemy. To wyraźnie widać (jak zawsze ) po Twoim/każdego wpisie na forum. Ja pokazałem głosy klientów, nie koniecznie zgodne z przyjętą tu linią : "PKO BP ma najgorszą ze wszystkich banków obsługę". Głosy są autentyczne. Ale atak/ośmieszanie skierowane jest na mnie.

Ja natomiast(jednym wpisem do badania )uzmysławiam jak może być [u]negatywnie[/u] odbierane podnoszenie wątków "rankingowych". Ba, nawet coś sugeruję. Odpowiedzi na to brak. To można odebrać - "uderz a stół a nożyce się odezwą". Bo kto [u]teraz [/u]dba skrupulatnie o to by stare wątki rankingowe cały czas były na górze, by odstraszały z forum pracowników i przechodnich czytelników, by obciążały za tę sytuację pracowników centrali ? Czy to procedura Mobbiego, Myszy, Wafla , Tabulli, Balcerka, skutera ?
                                                    Ja chcę wybranymi wpisami różnorodnymi chciałem pokazać, że są krytyczne opinie (nie tylko moja) do tego badania, że różne są opinie o obsłudze bankowej, o banku PKO BP.
                                                    Nie komentuję ich. A tu raptem uwagi są do mnie -
                                                  • skuter44 dyskusja równorzędna tu nie możliwa.... 31.01.14, 14:13
                                                    Barbapapo. Zarzuty do mnie nie są potrzebne. Pokazywałem (tymi wpisami) również to, że czytający wyniki badania nie rozumieją ich metodologii. Czy to ich wina, że metodologia została mętnie wyjaśniona ? Nawet Ty w ostatnim wpisie nie argumentujesz/ nie wyjaśniasz autorom wpisów, że przyjęto metodę reprezentacyjną , miernik syntetyczny - "sentyment", że starano się badać obiektywnie , analizując i segregując rozproszone ale bardzo w sieci liczne opinie klientów. Przemilczasz też merytoryczne opinie czytających wyniki badania, które nie godzą się z syntetycznymi wynikami badania. Im tego nie wolno robić ?
                                                    Ty wierzysz w wyniki badania (ja też wierzę) a nie dopuszczasz zdań odmiennych ?
                                                    Ale jako demokrata zapominasz o prawie większości i o liczeniu się ze zdaniem mniejszości, tej która ocenia bank pozytywnie. Nawet wtedy kiedy opinie pozytywne sa zbliżone do negatywnych, kiedy większość jest milcząca - co czyni badanie mało wiarygodnym..
                                                    Uznajesz, że do kompleksowej oceny obsługi bankowej należy brać pod uwagę jedynie wyniki tak przeprowadzonego badania, w którym wypowiada się tylko segment klientów, w którym najważniejsze są opinie negatywne, w którym liczą się rozproszone i segregowane
                                                    (nieobiektywnie - bo nie wiem kto to robił, jakie zasady przyjęto przy segregacji),....
                                                  • dziura_zabita_dechami Re: dyskusja równorzędna tu nie możliwa.... 01.02.14, 08:15
                                                    @skuter

Oczywiście, że dyskusja równorzędna tu niemożliwa. Swobodnie interpretujesz nie tylko metodologię badania a nawet same wyniki. Dyskutujesz z faktami, więc dyskusja nie jest możliwa.
                                                  • barbapapa003 Re: dyskusja równorzędna tu nie możliwa.... 01.02.14, 13:50
                                                    skuter44 napisał:

> Ty wierzysz w wyniki badania (ja też wierzę) a nie dopuszczasz zdań odmiennych ?
                                                    > Ale jako demokrata zapominasz o prawie większości i o liczeniu się ze zdaniem
                                                    > mniejszości, tej która ocenia bank pozytywnie

W matematyce nie ma miejsca na demokrację. Wybacz ale jak ktoś będzie występował przeciwko np. twierdzeniu Pitagorasa to też się z nim nie zgodzę.

> Barbapapo. Zarzuty do mnie nie są potrzebne.

Jakie znowu zarzuty???

> Pokazywałem (tymi wpisami) również
                                                    > to, że czytający wyniki badania nie rozumieją ich metodologii. Czy to ich wi
                                                    > na, że metodologia została mętnie wyjaśniona ?

Akurat została wystarczająco dobrze wyjaśniona dla przeciętnego czytelnika. Ja chętnie bym poznał szczegółowe wyniki ale jakoś jeszcze ich nie znalazłem :)

> Nawet Ty w ostatnim wpisie nie a
                                                    > rgumentujesz/ nie wyjaśniasz autorom wpisów, że przyjęto metodę reprezentacyjn
                                                    > ą , miernik syntetyczny - "sentyment",

A po co o tym pisać? Wyjaśnienia są [url=http://goo.gl/tGsFHt]tutaj[/url] i [url=http://www.expandi.net/pl/product/NetMonitorBankingReview.html]tutaj[/url]. Na wykład ze statystyki mnie nie namówisz bo to trzeba zrobić porządnie i precyzyjnie a ja dawno się wzorami nie zajmowałem. Poza tym zapewniam Cię, że nie poprawiło by to rozumienia tematu ;)
                                                    Co do "sentymentu" to akurat najmniej mnie w tym badaniu interesuje, podobnie jak kolejność przez ten wskaźnik wyznaczona. Dla mnie najistotniejsze są "procenty".

>[b] Uznajesz, że do kompleksowej oceny obsługi bankowej należy brać pod uwagę jedyn
                                                    > ie wyniki tak przeprowadzonego badania[/b], w którym wypowiada się tylko segment kl
                                                    > ientów, w którym najważniejsze są opinie negatywne, w którym liczą się rozprosz
                                                    > one i segregowane
                                                    > (nieobiektywnie - bo nie wiem kto to robił, jakie zasady przyjęto przy segregac
                                                    > ji),....

To co pogrubiłem to zwykłe kłamstwo bo w ogóle nie mam zamiaru zajmować się żadną kompleksową oceną i wyraźnie o tym piszę. Spróbuję jeszcze raz Ci wytłumaczyć.
                                                    [b][u]Ten ranking nie bada banków ale opinie o bankach.[/u][/b] Ktoś wymyślił takie badanie a Ty masz pretensje, że nie bada czegoś innego. Ja skupiam się na tym co było badane. Ty nie masz racji nawet pisząc o segmencie klientów. [b]Badane były opinie a nie żadni klienci.[/b] Chodzi o wizerunek banku w sieci niezależnie od tego czy obiektywnie (?) jest dobry czy zły. W dzisiejszych czasach to bardzo ważne. Oczywiście wśród piszących są klienci różnych banków i piszą o różnych bankach niekoniecznie o swoim. W badaniu brały udział również wypowiedzi zawierające opinie o kilku bankach lub kilku produktach.
                                                  • skuter44 Re: dyskusja równorzędna tu nie możliwa.... 02.02.14, 13:22
                                                    Barbapapo piszesz, jak zwykle jako obrońca jakieś idei/sprawy :

[i]W matematyce nie ma miejsca na demokrację. Wybacz ale jak ktoś będzie występował przeciwko np. twierdzeniu Pitagorasa to też się z nim nie zgodzę.
                                                    [/i]
                                                    Ja pisałem o dopuszczaniu zdań odmiennych . Moje zdanie odmienne nie jest z obszaru matematyki lecz raczej logiki, nie kwestionuję obliczeń matematycznych. Nie musisz łamać
                                                    swoich zasad.

[i]
                                                    Akurat została wystarczająco dobrze wyjaśniona dla przeciętnego czytelnika. Ja chętnie bym poznał szczegółowe wyniki ale jakoś jeszcze ich nie znalazłem :)
                                                    [/i]
                                                    Jestem przeciętnym czytelnikiem ale wyniki badania pobudzają mnie do merytorycznej pogłębionej analizy wyników badanego zjawiska ("oceny banków przez klientów"). Szczegółowej metodologii badania też nie znalazłem, co budzi moją wyobraźnię, każe domyślać się, budzi podejrzenia. Chyba w tym nic dziwnego.

[i]
                                                    ...."Co do "sentymentu" to akurat najmniej mnie w tym badaniu interesuje, podobnie jak kolejność przez ten wskaźnik wyznaczona. Dla mnie najistotniejsze są "procenty".[/i]

Szkoda, że "sentyment" jako wskaźnik w tym badaniu Cię nie interesuje. Zauważ, wartości tego miernika tworzą kolejność, ranking tzw. najlepszych/najgorszych banków. A sposobu jego obliczenia nie podano. Twoje podpowiedzi, jak ten wskaźnik był obliczany, w praktyce nie potwierdzają się.

• barbapapa003 Re: dyskusja równorzędna tu nie możliwa.... 02.02.14, 16:33
                                                    skuter44 napisał:

> Ja pisałem o dopuszczaniu zdań odmiennych . Moje zdanie odmienne nie jest z ob
                                                    > szaru matematyki lecz raczej logiki

W logice nie ma demokracji.

> Szkoda, że "sentyment" jako wskaźnik w tym badaniu Cię nie interesuje

Bo jest nudny :)

> A sposobu jego obliczenia nie podano.

Bo jest banalnie prosty :)

> [b]Twoje podpowiedzi, jak ten wskaź
                                                    > nik był obliczany, w praktyce nie potwierdzają się.[/b]

A jak to praktykowałeś? Potrafisz to uzasadnić? :)
                                                  • dziura_zabita_dechami Re: dyskusja równorzędna tu nie możliwa.... 02.02.14, 16:54
                                                    Zamiast chemika przydałby się spec od niekontrolowanego rozszczepiania jąder uranu.
                                                  • zocha37 Re: dyskusja równorzędna tu nie możliwa.... 02.02.14, 17:05

> Zamiast chemika przydałby się spec od niekontrolowanego rozszczepiania jąder ur
                                                    > anu.

o kurna, to by już jakaś bombka musiała być i wszystkich nas by zmiotła?
                                                    pół biedy tych przeciętniaków, ale nieprzeciętnych - to już szkoda niepowetowana byłaby[img]https://tiny.pl/hsf3j[/img]
                                                  • dziura_zabita_dechami Re: dyskusja równorzędna tu nie możliwa.... 02.02.14, 17:49
                                                    zocha37 napisała:

>
                                                    > > Zamiast chemika przydałby się spec od niekontrolowanego rozszczepiania ją
                                                    > der ur
                                                    > > anu.
                                                    >
                                                    > o kurna, to by już jakaś bombka musiała być i wszystkich nas by zmiotła?
                                                    > pół biedy tych przeciętniaków, ale nieprzeciętnych - to już szkoda niepowetowan
                                                    > a byłaby[img]https://tiny.pl/hsf3j[/img]

No tak, nie pomyślałem, nie można do tego dopuścić. Kto by wtedy wklejał rankingi ?
                                                  • skuter44 zamiast o dyskusji.... o kleszczach 03.02.14, 10:41
                                                    Uważajcie na kleszcze ale też na ludzi z takimi cechami. Kleszcze żywią się krwią niewinnych i zarażają groźnymi chorobami. Potrafią blokować skutecznie upodobania ludzi do kontaktu z przyrodą..
                                                    A podobni do kleszczy ludzie potrafią (podobnie jak kleszcze) psuć atmosferę na forum, przyssać się „do każdego, bogu ducha winnego” , dyskredytować go bezpodstawnie, nawet zarażać / proponować narzędzia i sposoby fizycznej likwidacji swojej ofiary, np. przy wykorzystaniu kruszarek a nawet atomu. Wszystko „w rękawiczkach”, bez powodu, tak po prostu - dla zaspokojenia swojego ego.
                                                    Trzeba mieć cechy kleszcza by tak świetnie (jak niżej i nie po raz pierwszy) wykorzystać i tę okazję do ataku.
                                                    [i]„Nawet nie próbuj z tym wykładem, bo oto masz do czynienia z absolwentem Technikum Statystycznego z późnych lat 50 ubiegłego wieku <to chyba ten ekspert, o którego tak się Benbenek upominał> ;) Do kruszenia betonu to jakieś ciężkie maszyny się raczej przydają, albo chemik jak mi fachowiec z branży podpowiedział tiny.pl/hsdg2 „ [/i]
                                                    PS. Skąd porównanie do kleszczy ? Oglądałem ostatnio film na TV6. Okazuje się, że obecnie dla człowieka najgroźniejszymi zwierzętami (spośród 10 groźnych) są kleszcze. Najwięcej ofiar śmiertelnych jest z powodu ataku kleszczy a nie (jak by się wydawało pochodzących od dużych zwierząt drapieżnych).
                                                  • barbapapa003 Kleszczomania? ;) 03.02.14, 11:11
                                                    skuter44 napisał:

> Uważajcie na kleszcze ale też na ludzi z takimi cechami. Kleszcze żywią się kr
                                                    > wią niewinnych i zarażają groźnymi chorobami.

Te (pisownia zaczerpnięta ze źródła prawdziwej mądrości) forum jest chyba bardziej popularne niż myślimy. Przed chwilą próbowałem wejść na stronę Wikipedii o kleszczach i chyba nie wytrzymywała obciążenia. Teraz jest już lepiej :)
                                                  • skuter44 Re: Kleszczomania? ;) 03.02.14, 11:25
                                                    Nie od tego mojego wpisu, zablokowała się Wikipedia. Nie posądzaj mnie o kleszczomanię.
                                                    Ludzie-kleszcze trafiają się b.rzadko ale nie zaszkodzi ich pokazywać i przed nimi ostrzegać.
                                                    Nie można samemu cierpieć z ich strony.
                                                  • zocha37 Re: Kleszczomania? ;) 03.02.14, 16:18
                                                    barbapapa003 napisał:

> skuter44 napisał:
                                                    >
                                                    > > Uważajcie na kleszcze ale też na ludzi z takimi cechami. [b]Kleszcze żywią s
                                                    > ię kr
                                                    > > wią niewinnych[/b] i zarażają groźnymi chorobami.
                                                    >
                                                    > Te (pisownia zaczerpnięta ze źródła prawdziwej mądrości) forum jest chyba bardz
                                                    > iej popularne niż myślimy. [b]Przed chwilą próbowałem wejść na stronę Wikipedii o
                                                    > kleszczach i chyba nie wytrzymywała obciążenia. [/b]Teraz jest już lepiej :)

Nic dziwnego,że wszyscy sprawdzają nowe wieści forumowego parazytologa <ciekawe jakież to jeszcze zdolności nam objawi> ;)
                                                    Teraz przynajmniej wiem, dlaczego mnie te pajęczaki nie atakują.:D
                                                    No i psiakrew, jak one to robią, że potrafią odróżnić "krew niewinnych" [img]https://tiny.pl/hsf31[/img]
                                                  • barbapapa003 jednak na temat czyli o pająkach... 03.02.14, 11:29
                                                    @Skuter44

Tak mnie zainspirowałeś tym wpisem o kleszczach, że aż znalazłem to:

[url=http://www.blog.mediafun.pl/tag/expandi/]"Informacje publikowane w Internecie zbierane są za pomocą systemu [b]pająków[/b], działającego na zasadzie wyszukiwania w treściach przeglądanych zdefiniowanych uprzednio słów kluczowych (nazw banków wraz z ich odmianami, charakterystycznych nazw usług itp.). Informacje przeglądane są na ściśle zdefiniowanej grupie źródeł, które są wybierane przez zespół naszych analityków tak, by były wartościowe i reprezentatywne w kontekście badania." [/url]

Tam masz jeszcze więcej wyjaśnień na temat metodologii omawianego badania :)
                                                  • zocha37 Re: dyskusja równorzędna tu nie możliwa.... 02.02.14, 15:58
                                                    barbapapa003 napisał:

[i]> skuter44 napisał:
                                                    > > Pokazywałem (tymi wpisami) również to, że czytający wyniki badania nie rozumieją ich metodologii. Czy to ich wina, że metodologia została mętnie wyjaśniona ?[/i]

[b]> Akurat została wystarczająco dobrze wyjaśniona dla przeciętnego czytelnika. Ja
                                                    > chętnie bym poznał szczegółowe wyniki ale jakoś jeszcze ich nie znalazłem :)
                                                    [/b]>

Tak Papciu masz rację, że dla przeciętnego czytelnika, ale Ty raczysz wdawać się w dysputę nie z byle kim ;) to ktoś o ambicjach czytelnika ponadprzeciętnego :D, który jako jeden z niewielu potrafi zrozumieć to co wg niego dla przeciętnych niezrozumiałe [img]https://tiny.pl/qxs2b[/img]

[i]> > Nawet Ty w ostatnim wpisie nie argumentujesz/ nie wyjaśniasz autorom wpisów, że przyjęto metodę reprezentacyjną , miernik syntetyczny - "sentyment",[/i]

[b]> Na wykład ze statystyki mnie nie namówisz bo to trzeba zrobić porządnie i precyzyjnie a ja dawno się wzorami nie zajmowałem.[/b]

Nawet nie próbuj z tym wykładem, bo oto masz do czynienia z absolwentem Technikum Statystycznego z późnych lat 50 ubiegłego wieku <to chyba ten ekspert, o którego tak się Benbenek upominał> ;)

[b]> .... Spróbuję jeszcze raz Ci wytłumaczyć.[/b]

I znowu marnujesz swoje zdolności i dajesz się jak zwykle wciągać w te zamulające manipulacje ;)

Byłoby dobrze, abyś trafił do pracy w szkolnictwie, tam brakuje takich cierpliwych wykładowców, a i korzyści z nauczania młodzieży dla wszystkich byłyby oczywiste :D
                                                    Do kruszenia betonu to jakieś ciężkie maszyny się raczej przydają, albo chemik jak mi fachowiec z branży podpowiedział [img]https://tiny.pl/hsdg2 [/img]
                                                  • barbapapa003 Re: dyskusja równorzędna tu nie możliwa.... 03.02.14, 10:38
                                                    zocha37 napisała:

> Byłoby dobrze, abyś trafił do pracy w szkolnictwie, tam brakuje takich cierpliw
                                                    > ych wykładowców, a i korzyści z nauczania młodzieży dla wszystkich byłyby oczyw
                                                    > iste :D

Już tam byłem. Kazali mi jakieś godziny wychowawcze robić i na wycieczki jeździć, brrr... Moją cierpliwość docenili jak już ze szkoły wyleciałem i dostali nowego :D Na dyrektorze, który mnie zwolnił zemściłem się po kilku latach ;) Barbapapa nie zapomina :)
                                                  • zocha37 Re: dyskusja równorzędna tu nie możliwa.... 03.02.14, 16:23
                                                    barbapapa003 napisał:

> :D Na dyrektorze, który mnie zwolnił zemściłem się po kilku latach ;) Barba
                                                    > papa nie zapomina :)

:D wiedziałam, że mamy coś wspólnego...zemsta rozkoszą bogów jest [img]https://tiny.pl/hsf3f [/img]
                                                    A może i Ty jesteś tym wstrętnym skorpionem [img] http://tiny.pl/vzkd [/img]
                                                  • zocha37 Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 02.02.14, 16:58
                                                    barbapapa003 napisał:

> Ciekawe skąd Ziutek wie takie rzeczy? Czyli wg Ziutka IKO to pomysł Prezesa :)
                                                    > To akurat działało by na korzyść naszego "literata".

Może Ziutek się pojawi i wyjaśni? Może stąd, skąd Ty wiesz to o czym niejednokrotnie na forum piszesz? ;)
                                                    Nasz "literat" zaistniał w bankowości dzięki swoim zdolnościom pisarskim i wolałabym jednak, aby w tak dużym banku bankowością internetową nie kierował lekarz pediatra, a człowiek z wykształceniem np. politechnicznym, a takie ma, co by o nim nie mówić, Prezes.
                                                    IKO - płatności, jak mi się wydaje, to tylko część tworzonej mobilnej aplikacji.A to, że zbyt pospiesznie i hucznie wykorzystywanej w celach propagandowych, to już inna para kaloszy ;)
                                        • barbapapa003 Re: Rankingi, rankingi.. - poprawka mała 29.01.14, 12:30
                                          skuter44 napisał:

> Udział awarii w negatywnych ocenach klientów jest duży (to moje zdanie) ale sam
                                          > i badacze to podkreślają.

Oczywiście, że klienci narzekają na awarie ale Ty twierdzisz, że narzekanie na obsługę jest tożsame z narzekaniem na awarie. Mówiąc jaśniej, że opinie klientów o złej obsłudze to opinie o awariach. Przeczą temu komentarze w rankingu dla poszczególnych banków bo mowa jest osobno o awaryjności i obsłudze. [b]Jeden z banków chwalony za brak awarii jednocześnie jest krytykowany za obsługę. Masz rację w tym, że awarie są na tyle ważne, że zostały potraktowane jako osobna kategoria a nie włączone pod złą obsługę. [/b]W ogóle za bardzo kombinujesz Skuter ;) Tak na prosty, chłopski rozum, jak ktoś w necie pisze o obsłudze to ma na myśli obsługę a nie awarie...

[b]Sam dostarczyłeś dowodu na to, że z obsługą bywa różnie... [/b]Twój wrocławski ranking jest już trochę lepszy niż dla miasta 70-cio tys. i nie jest niestety dobry dla PKO ze względu na obsługę nie na awarie. Oczywiście jest już dość stary ale [b]najnowszy ranking Newsweeka potwierdza to 18-te miejsce i również nie jest to ocena za awarie a za jakość obsługi w oddziałach[/b]. Oczywiście domyślam się, że chcesz bronić ludzi. Ja też ludzi nie oskarżam. Oskarżam zarząd który z doradców zrobił sprzedawców a z banku sklep. W dodatku wymaga od ludzi klepania prymitywnych formułek, które można znaleźć w pierwszej lepszej broszurce w stylu "sekrety sprzedaży", obliczonych na statystycznie największy odsetek "złowionych". Jednostki które kiedykolwiek czytały taką broszurkę słysząc w banku taki wymuszony strachem przed karą (ze strony MS) i planami tekst mają odruch wymiotny a ja po prostu wychodzę... Jak nie zmieni się czegoś w sposobie traktowania pracowników ladowych i nie pozwoli się im naprawdę indywidualnie traktować klienta to dobrze nie będzie. Oczywiście to nie tylko problem PKO ale znam ludzi którzy uciekli do innych banków bo tam doradcy mniej nachalnie wciskają im produkty.
                        • szar_amysz Re: Rankingi, rankingi.. ;) 28.01.14, 22:07

> Piszesz to jako :

> szar_amysz napisała:
                          > >
                          >>

> - bezstronny administrator ?
                          > - bezstronny moderator ?
                          > - były pracownik zakochany w pko, przez przypadek pracujący gdzie indziej ?
                          > - obecny pracownik będący wyznawcą pko ?
                          > - jako współredaktor wpisu ?
                          > - jako klon zespołu departamentu walki z kontrrewolucją ?
                          > - jako wafel pod nickiem szara_mysz ?

Ależ skąd Dziuro! Juz po raz kolejny zadajesz mi dziwne pytania.
                          Ja pisze jako użytkownik tego Forum (zresztą ostatnio bardzo rzadko piszę) , który ma taka a nie inną opinię o Banku i ją wyraża. Który cieszy się z sukcesów Banku a martwi porażkami, bo choć już w nim nie pracuję to dalej Mu "kibicuje". Który chce aby pracownikom pracowało się w nim coraz lepiej. Który wie jak bardzo ciężkie są zmiany (ogólnie choćby z własnego doświadczenia) i wie że w naszych obecnych czasach praca (nie tylko w Banku) jest coraz cięższa..
                          >
                          > Muszę wiedzieć, zanim się odniosę.

• dziura_zabita_dechami Re: Rankingi, rankingi.. ;) 27.01.14, 10:35
                        szar_amysz napisała:

> Witam :)
                        > Pewnie to do Dziury nie dotrze (jak i nie docieralo do Exworkera, którego tu na
                        > Forum kiedyś koledzy nie potrafili wyedukować w sprawach rankingów - odporny b
                        > ył ;))
                        >
                        > Cytuje za podanym "rankingiem":
                        > 19. PKO BP Największy i jednocześnie najgorszy. Niestety. PKO BP[b] po raz kole
                        > jny zajęło[/b] w naszym rankingu ostatnie miejsce. Internauci najbardziej narze
                        > kają na oprocentowanie lokat. Poza tym krytyka[b] dotyczy obsługi i ogólnie wiz
                        > erunku banku. [/b]Jedyna pozytywnie oceniana kategoria z 16 badanych to bankowo
                        > ść mobilna. IKO robi swoje.
                        > Sentyment: -2,03 Komentarze pozytywne: 7 proc. Komentarze neutralne: 65 proc.
                        > Komentarze negatywne: 28 proc. Liczba ocen: 28 342 [b]Miejsce w rankingu w 2012
                        > roku 17"[/b]
                        >
                        > Otóż wg innego"rankingu" ( Program Jakości Obsługi za 2012 ) Bank PKO BP otrzym
                        > ał nagrodę. Więc jakie "po raz kolejny"?
                        >
                        > "(...)[b]Nagrodę specjalną Bank na Medal[/b] za [b]całokształt [/b]wprowadzonyc
                        > h w ostatnich latach [b]zmian i przekształcenie banku w nowoczesną instytucję n
                        > astawioną na współpracę z klientem otrzymuje PKO Bank Polski.[/b]"
                        > (Źródło" Wprost" )
                        >
                        > [url=http://www.wprost.pl/ar/347710/Klienci-ocenili-banki/?pg=0]Klienci ocenili
                        > Banki[/url]
                        >
                        > No, ale Dziura podobnie jak Exworker widzi same negatywy w Banku, no i jest w
                        > tym szalenie tendencyjny. I jeśli nie dziwić sie Exworkerowi (Szanownej Konkure
                        > ncji) bo wiem co "potrafi wyprawiać" konkurencja nie tylko Banków - tak dziwię
                        > się Dziurze, który mieni się pracownikiem PKO BP, że z taką zajadłością podkreś
                        > la same negatywy swojego Pracodawcy (deja vu mam coraz większe ;) ;)) zupełnie
                        > pomijając te dobre strony i nagrody jakie Bank otrzymuje :) Tak - to "zaklinani
                        > e rzeczywistości" :)
                        > Pozdrawiam :)

Skuter domagał się rzeczowego wpisu a więc proszę.

W przytoczonym przez szara-mysz rankingu banki na medal to :
                        Bank BGŻ
                        Bank Millennium
                        BZ WBK
                        Citi Handlowy
                        Crédit Agricole Eurobank
                        Kredyt Bank
                        MultiBank
                        Pekao SA

A tu jakaś nagroda nadana przez jury, chyba pocieszenia, bo opinii tej nie podzielają klienci:
                        Nagrodę specjalną Bank na Medal za całokształt wprowadzonych w ostatnich latach zmian i przekształcenie banku w nowoczesną instytucję nastawioną na współpracę z klientem otrzymuje PKO Bank Polski.
                    • dziura_zabita_dechami Re: Ocena ważna ale nie rewelacyjna. 24.01.14, 07:16
                      Skuter napisał :
                      Badanie jest nowe. Opiera się głównie na opiniach specyficznych klientów - internautów.
                      Oceniają oni banki przez pryzmat - funkcjonowania kont internetowych i awarii SI. Przykładem/dowodem na sposób oceny w tym badaniu banku Inteligo, który nie pogorszył jakości obsługi na tyle by w ciągu roku spaść z 1 na 15 miejsce.
                      Wybór do badania niepełnej reprezentacji klientów czyni wyniki niepełnymi. Klienci - internauci rzadko bywają w banku, bo nie mają takiej potrzeby. Jakość obsługi klientów w sposób pełny mogą ocenić klienci na podstawie ankiet które obejmują wszystkie elementy umożliwiające kompleksową oceną jakości obsługi.

Rzeczywista metodologia badania jest:
                      Po raz trzeci WP.PL razem z firmą Expandi przygotowały ranking "Najlepszych banków w Polsce według internautów". Jak tym razem poradził sobie twój bank?

Zestawienie powstało w oparciu o ponad 1,3 mln informacji zamieszczonych w internecie. Po odsianiu nieistotnych danych (np. spamu), analizie poddano ponad 180 tys. komentarzy i wpisów pod artykułami, na forach dyskusyjnych, blogach i na portalach społecznościowych.

Expandi ocenia, czy dany wpis jest pozytywny, neutralny czy negatywny i opracowuje wskaźnik sentymentu internautów. Może on mieć wartość od -10 do 10 punktów. To właśnie w oparciu o te dane powstał nasz ranking. Zebraliśmy dane z 12 miesięcy, by sprawdzić, który bank w 2013 był najlepiej oceniany.

Na przyszłośc skuterze nie wprowadzaj ludzi w błąd i nie przeinaczaj faktów. Z góry dziękuję.
                      • dziura_zabita_dechami Re: Ocena ważna ale nie rewelacyjna. 24.01.14, 07:17
                        W wniosek, że internauci nie bywają w oddziałach to jakieś kuriozum.
                        • skuter44 Re: Ocena ważna ale nie rewelacyjna. 24.01.14, 09:57
                          [b]
                          Exworkerze. Piszesz. "W wniosek, że internauci nie bywają w oddziałach to jakieś kuriozum.[/b]"
                          Nie składałem wniosku, wyrażałem pogląd - na swoim przykładzie.
                          [b]Kłamiesz[/b] - pisałem o posiadaczach kont internetowych którzy są internautami i to oni byli głównymi (bo w internecie) informatorami o bankach , w omawianym badaniu opinii klientów o bankach.
                          Znowu więc przeinaczasz. ;) Pisałem przecież - badanie jest w internecie, internauci są klientami banku - mają konta internetowe i nie muszą/nie chodzą - bo po co - do oddziału. Zaciąganie kredytu nie odbywa się częściej niż raz/dwa razy w roku. I tylko wtedy idą do banku. W domu prowadzą sobie przelewy a kartami dokonują wypłat.
                          I co w tym kuriozalnego ???!!! ;)
                          Opanuj się .
                      • skuter44 Re: Ocena ważna ale nie rewelacyjna. 24.01.14, 10:26
                        Muszę cie kolejny raz zdemaskować, sprowadzić do parteru, bo i to nie zmieni twojej osobowości.

Exworkerze piszesz - [b]Na przyszłość skuterze nie wprowadzaj ludzi w błąd i nie przeinaczaj faktów. Z góry dziękuję.[/b]

Co tu kopiujesz ? Ta treść przez ciebie skopiowana nic nowego nie wnosi do sprawy.
                        Nie tworzy podstawy do stwierdzenia, że kogoś wprowadzam w błąd, że przeinaczam fakty.
                        Co mam tu wykonywać, wg twoich zaleceń ? Mam tolerować twoje głupoty, insynuacje, ustawianie mnie - co i jak mam pisać ???!!!!

Przecież przeniosłem tu autentyczne wyniki badania . Przecież to ja wcześniej skierowałem zainteresowanych (linkiem) do tej informacji opracowujących badanie.
                        Jak w ten sposób mogłem kogoś wprowadzić w błąd i przeinaczyć fakty ????????.

A opinia moja jest moją opinią, logicznie uzasadnioną. Badanie jest prowadzone drogą internetową, bo tak najtaniej i można uzyskać odpowiedzi w wystarczającej liczbie by badanie było reprezentacyjne.
                        Dodam. Nawiasem mówiąc (teraz zauważyłem), że nawet blisko 30 tys. opinii klientów o PKO BP nie pozwala na twierdzenie, że "klienci oceniają", bo bank oceniał tylko ułamek procenta klientów, i oceniała tylko część klientów - ci którzy korzystają z internetu, a więc ci którzy w większości korzystają z bankowości elektronicznej/internetowej.

I jeszcze dodam. Najtrafniejszą opinię o jakości obsługi można wydać na podstawie fachowego audytu. Jak - to mogę opisać, bo to wykonywałem wielokrotnie , przy pomocy 30 osób.
                • skuter44 o karze wymierzonej PKO BP 23.01.14, 22:01
                  Dziura pisze do Wafla, używając (jak zwykle ogólników) ale w jednym punkcie pisze konkretnie :
                  "3. Odnośnie rankingu, proponuję pozwac wp.pl - ich właściciela. 30 mln kary przy tym, co można wygrac z nimi o niesłuszne, publiczne szarganie wizerunku, to drobniaki. "

Nie rozumiem za co miałby ktoś (bank czy wafel) pozywać gazety które przekazały informację o ukaraniu przez UOKiK naszego banku kwotą 30 mln zł . Tylko na 1 stronie przeglądarki naliczyłem 10 różnych miejsc/mediów które informowały o tym fakcie. Media przekazały uzyskaną informację, co należy do ich obowiązków.

Czytając o karze , sam grzmiałem , że ktoś w banku za to niedopatrzenie powinien odpowiedzieć. Nie warto było się tak pieniaczyć, bo informacja "mówiła", że bank może się
                  od tej kary odwołać. Na pewno bank odwoła się i kara ta zostanie uchylona.
                  Skąd taka pewność ? A no, dwa dni temu Prezes ZBP poinformował w Jedynce, że zalecenia
                  UE i sama ustawa o kr.konsumenckim nie określa warunków/okoliczności/terminu wydania formularza informacyjnego . A bank tak pisze w odwołaniu od nałożonej kary:
                  Bank tłumaczy się na przykład, że prawo nie określa czasu, przez jaki ma być ważny formularz informacyjny. Ponadto w odwołaniu są takie argumenty:
                  - "Zdaniem spółki kwalifikowanie przez urząd postępowania banku jako naruszenia dobrych obyczajów jest w odniesieniu do tego zagadnienia arbitralne i bezpodstawne, gdyż urząd nie wskazał w zawiadomieniu, jaki konkretnie dobry obyczaj został w tym przypadku naruszony" - brzmi odpowiedź banku."

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,15289018,29_

• dziura_zabita_dechami Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 31.01.14, 07:51
      Ty lubisz się kompromitować na tym forum.

Najlepszy bank rankingu - Alior Sync.
      Komentarze pozytywne - 31%
      Komentarze neutralne - 54%
      Komentarze negatywne - 15%

Jak widać, komentarzy negatywnych jest 15% czyli garstka wypowiada się negatywnie.

O kant stołu to można rozbic rozpaczliwe próby kolorowania rzeczywistości.
      • skuter44 Re: PKO najgorszym bankiem w rankingu za 2013 31.01.14, 09:44
        Przecież ja nic nie piszę o Aliorze. Jestem osobiście b.dobrego zdania o tym banku. Nawet w naszym mieście jest "super", przy organizacji banku wybrano tu b.dobrych pracowników. Znam osobiście p. Dyrektor.
        Wpis wybrałem, by pokazać , że nawet o najlepszych potrafią źle pisać.
        A Ty mi wciskasz ciemnotę i kompromitowanie czyimś wpisem.

Odnoś się do mojej wypowiedzi na końcu wpisu. Jeśli te moje słowa przemilczasz to może znaczyć, że maczasz palce w celowym podnoszeniu wątków rankingowych ?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka