Dodaj do ulubionych

WTS likwidacja na jesień :(

27.04.08, 21:18
Witam Was serdecznie.
Jestem informatyczką na wschodnich krańcach naszego pięknego kraju.
O outsoursingu mówiło się od jakiegoś już czasu ale nikt przy
zdrowych zmysłach nie traktował tego poważnie. A tu nagle bum i
zaraz po wdrożeniu naszej słynnej alnovy wytną WTSy jak smerdzący
wrzód z tyłka tego Banku. Wszytko fajnie tylko jak zwykle przełożeni
nikogo nie informowali i w tzw. między czasiue ulokowali swoich
pupilków w nowotworzonych wydziałach poterzbnych jak 5 koło u wozu.
Dla przykładu - wydział zarządzania stacjami roboczymi - 99% zleceń
wraca od nich z komentarzem " brak dostępu" - pytam to po co było
takie cudo tworzyć skoro nic nie mogą a służą tylko za
przewchowalnię etatów. Takich przykładów bożna podać mnóstwo.
Te osoby , które pracują najciężej w oddziałach i nie raz robią
węcej niż powinny po wrożeniu alnovy bank wyrzuca.
Skoro taka jest plityka w tym Banku i dyrektorzy CITu zapomnieli o
WTSie to sami sobie wdrażajcie alnove, wymieniajcie sprzęt w
oddziłach i wysłuchujcie lamentu wustraszonych pracowników. Ja nie
jestem w ciemię bita i dziękuję za współpracę już teraz i nie dam
się wycisnąc jak cytryna, skoro dyrekcja CITu nie szanuje
pracowników.
W czym WTS jest gorszy od KOPu przecież jedni drudzy mają wspólne
korzenie?

Drogie Koleżanki i Koledzy z Oddziałów z przykrościa zawiadamiam że
od września zostajecie sami ze swoimi problemami ze sprzętem
komputerowym :(

Obserwuj wątek
    • agus1974 Re: WTS likwidacja na jesień :( 27.04.08, 21:34
      No to rewelacja. To w razie problemów gdzie ja teraz zadzwonię na
      helpdesk?
      Następny poroniony pomysł.
      • gonz0 Re: WTS likwidacja na jesień :( 27.04.08, 21:51
        pozostanie ci tylko helpdesk i oczekiwanie na zewnetrznego Pana Waldzia, ktory
        zamiast ze srubokrętem do koompa przyjdzie zkluczem francuskim rozmiaru 3/4
        metra :)))))
    • marcel_55 Re: WTS likwidacja na jesień :( 28.04.08, 22:27
      fiono2222, masz rację, ale przewiduję, że będzie to robione cicho i stopniowo.
      Przed wdrożeniem wymienimy PC-ty, podłączymy drukarki, zarejestrujemy w BIOS-ie
      i koniec zleceń, i powoli region po regionie na pewno out ale niekoniecznie sorcing.
      • wuteesowiec I żeby nie było niczego jak mawia Kononowicz... 28.04.08, 22:53
        A ja jestem pracownikiem wts z pięknej "Ziemi Łódzkiej"...
        To co piszesz jest bardzo przykre...
        Masz rację fiono2222.
        Teraz jest wielkie ciśnienie na instalację nowych pecetów i drukarek... A potem
        pewnie out.
        Przypomina to sytuację na tonącym statku.
        Wszyscy już wiedzą, że tonie, ale jeszcze nikt nie wie kiedy to się dokładnie
        stanie. Tylko żeby nie było za późno.
        A to Asseco to podobno jeden wielki burdel...
        • fiona2222 Re: I żeby nie było niczego jak mawia Kononowicz. 29.04.08, 20:26
          Już wiemy kiedy - zaraz po wdrożeniu alnovy w danym regionie i wio
          do assecco. Wczesniej oddamy wszystkie aplikacje, którymi
          administrujemy do KOPu i padniemy na kolana przed pracowdawca jaki
          on to dobry i jaką to wspaniałą pracę nam znalazł w formie
          rekompensaty za nieprzespane noce i mnóstwo wyrzeczeń aby ten bank
          wciągnąc w ere informatyzacji. Sorry ale za takie potraktowanie nas
          na koniec we mnie się krew gotuje. Najbardziej boli to jak trakuje
          nas nasza własna dyrekcja - na zjazd jajogłowych nie został
          zaproszony nikt z WTSu. A Prezes Juszczak z taką determinacją
          zapewniał że dla najlepszych i najbardziej zaangażowanych miejsce
          zawsze będzie. Do mnie i do moich Koleżanek i Kolegów jakoś nikt nie
          zadzwonił. Czuję się zdradzona a po zdradzie z rególy jest rozwód -
          od kilku dni pcham moje CV gdzie popadnie i po takim potraktowaniu
          nas na koniec rozstaję się z tym bankiem bez sentymentów.
          • wuteesowiec do fiony2222 30.04.08, 21:11
            Piszesz wio do asseco?
            Chwileczkę...
            Każdy sam decyduje czy przejdzie czy nie.
            A jeśli uzna że nie to jak psu należy mu się odprawa!
            Ty skoro sama chcesz odejść to nie dostaniesz nic. Może jednak warto poczekać aż zwolnią? To trochę pieniędzy jest...
            • agus1974 Re: do fiony2222 30.04.08, 21:49
              Fiona ma rację - nie licz na to że Cię zwolnią bo wtedy faktycznie
              musieliby dać sporą odprawę - przeniosą Was wszystkich z urzędu do
              asseco a przy takim rozwiązaniu gdybyście mimo wszystko chcieli
              rozwiązać umowęo pracę nie macie szans na wyższą odprawę niż
              wynikającą z Kodeksu Pracy, a potem po kilku miesiacach asseco zrobi
              rachunek opłacalności - bo przecież nagle zlecenia na te same
              czynności wykonywane do tej pory przez Was przestaną być bezpłatne i
              wszyscy pracownicy z Banku dostaną polecenia służbowe aby nie
              wystawiać zleceń do asseco generujących spore koszty. Resztę
              dośpiewajcie sobie sami. Sądzę że sama muszę się wybrać na szkolenie
              komputeowe z usuwania prostych awarii bo najlepiej liczyć na siebie
              jak to mówi mądre ludowe przysłowie.
              Więc podsumowując aby wziaść sporą odprawę musicie się dogadać z
              szefostwem i zwolnić się sami przed wejsciem w życie
              projektu "asseco" to naprwdę chyba dość rozsądne wyjście.
              Tylko przy takim postępowaniu Wasza dyrekcja wpadnie w panikę jak
              nie bedzie kto miał pracować dla Oddziałów ale to już ich
              zmartwienie.
              • wuteesowiec agusiu... 30.04.08, 22:23
                Jeżeli tak będzie to pieprzę to i dziękuję za współpracę jak fiona...
                nie będę pracować w jakimś tam asseco... wolę już jeździć codziennie pociągiem
                do wawy i zarabiać 4 koła miesięcznie jako informatyk obojętnie gdzie...
                pozdrawiam
                • fiona2222 Re: agusiu... 01.05.08, 09:53
                  Nie bądz naiwny i nie licz, że będzie inaczej. CITem rządzą ludzie
                  bez wyobraźni. Powstają nowe nikomu tak naprawdę niepotrzebne
                  wydziały i w związku z tym bałagan jest coraz większy - wystarczy
                  wejść na HD, masz conajmniej 2 dyrektrów i nie wiesz w sumie kto
                  jest teraz twoim przełożonym. Idzmy dalej - Wydział standaryzacji
                  stacji roboczych - kto i po co powołał ten twór do życia - przecież
                  każda i każdy z nas na pamięć zna wszelkie niezbędne aplikacje na
                  danym stanowisku. Przykłady mogłabym jak z rogu obfitości podawać.
                  A najrozsądniejsze rozwiązanie nasuwa się samo - okrojony CIT niech
                  sobie będzie w Stolicy a informatyków z WTSów wcielić w szeregi
                  Oddziałów tak jak było dawniej i wszyscy byliby zadowoleni -
                  wystarczy zapytać statystycznego Dyrektora w statystycznym Oddziale.
                  Ale niestety posunięcia dyrekcji CITu nie maja nic współnego z
                  logiką.
                  • winnicki2 Re: agusiu... 01.05.08, 12:55
                    KOP ma lepiej od WTS ,ja jestem kop-ie i tego nie widze,do jesieni
                    ALNOVA w całym pko
                    ,poczekalnie zlepią w jeden kocioł i pójdzie do wpd do wawy i po
                    wszystkim,kop idzie do zsypu,i po kop-ie.pko bp sa popełnia ten sam
                    błąd co pekao sa,też pozwalniali informatyków i była tragedia w
                    oddziałach więc znowu zaczeli zatrudniać.Dyrektorzy z cit to
                    miernoty które nia mają pojecia o naszej pracy.
                    • thunder_bird Re: agusiu... 01.05.08, 13:14
                      winnicki2 napisał:

> oddziałach więc znowu zaczeli zatrudniać.Dyrektorzy z cit to
                      > miernoty które nia mają pojecia o naszej pracy.

Ja jako zwolennik teorii spiskowej cały ten młyn z reorganizacją CIT'u łącze z
                      czasem, w którym nasz Supa Prezes przygotowywał się na opuszczenie PKO.
                      Zauważcie ile nowych Dyrektorów, Naczelników, Kierowników powstało w tych
                      wszystkich wydziałach i wydzialikach. Ja jednak mam nadzieję, że odprawy będą bo
                      z tego co pamiętam to w układzie zbiorowym istnieje zapis o zmianach warunków
                      pracy związanych z reorganizacja i niezgodzenie się na nie pracownika skutkowało
                      także przyznaniem odprawy...
                      P.S.
                      A co do WWS... To zwyczajni złodzieje zleceń są ;)
                      • winnicki2 Re: agusiu... 01.05.08, 14:30
                        Już gdzies to słyszałem ,że WWS to złodzieje zleceń więc troche
                        prawdy w tym jest
                        • marcel_55 Re: agusiu... 01.05.08, 18:08
                          może nie złodzieje, ale podbierają zlecenia,to fakt. a jeśli są problemy typu
                          marne łącze, zleceniodawca nie ma czasu na rozmowę telefoniczną to zlecenie
                          wraca do WTS. miałem taki przypadek zlecający napisał że zlecenie do wykonania
                          dla: tu imię i nazwisko, zlecenie przekierowane z drugiego krańca polski z
                          komentarzem: "skoro zgłaszający sobie życzy to przekierowuję" :)
                          • fiona2222 Re: agusiu... 01.05.08, 21:24
                            Jak zapracowany Doradca w Oddziale przed którym stoi 20 klientów w
                            ma czas na rozmowę przez telefon z jakimś informatykiem z drugiego
                            krańca Polski skoro ma swojego pod ręką i ten "własny" załatwi
                            problem w 5 sekund. Tylko jakiś poparaniec mógł w bólach urodzić
                            takie głupie rozwiązanie. Miało być szybciej i wygodniej a nie jest
                            jak się latami oszczędzało na łączach oddziałowych to nie sposób 99%
                            z tych zleceń załatwić zdalnie bo trzeba by mieć anielską
                            cierpliwość. Więc teoretycznie wszystko wyląda fajnie a w praktyce
                            poprzez stworzenie tych dodatkowych - psu na budępotrzebnych
                            wydziałów - znacznemu wydłużeniu uległ proces obsługi zleceń.
                            A tak naprawdę wystarczyło tylko poprawić jakość pracy HD aby
                            prawidłowo wykonywał swoje czynności przy routingu zleceń.
                            CIT potrzebuje szefa z wizją, która sięga o mile dalej niż tylko
                            następny dzień pracy i z praktyczną wiedzą jak wygląda praca w
                            Oddziałach i jak pracę informatyków oceniają Ci którzy z niej na
                            codzień korzystają. Tak się niestety kończy jak kadra zarządzająca
                            patrzy tylko na wykresy i tabelki.

Przypomnijcie sobie dostawę komputerów z przed 4 lat - jak łatwo
                            wtedy CIT dał zarobić wszystkim innym przy wymienie komputerów tylko
                            nie swoim wiernym pracownikom, którzy i tak de facto musieli tę
                            robotę odwalić do końca sami. A obecna wymiana - ma sie ku końcowi
                            ale jakoś braw i klepania po ramieniu od szefa nie widziałam.

Pamiętam kilka lat temu miałam szefa , który o swoich informatyków
                            walczył jak lew nawet kosztem utraty swojej własnej premii. A obecne
                            szefostwo wstyd to przyznać chowa głowę w piasek i udaję że nie
                            widzi co się dzieje wokół. To przykry widok.
                        • noname9999 Re: agusiu... 12.05.08, 13:28
                          Tia, złodzieje. A nie przyszło Ci do głowy, że specjalnie nie mieli wpływu na
                          swoje przejście do WWS?
                          Poza tym założeniem jest, że to właśnie WWS jest pierwszą linią wsparcia i
                          wszystko tu wpada. Nie WWS to wymyślił, tylko góra.
                          A że nieprzygotowane? Cóż, parę wiosen w tym interesie pracuję i jeszcze nie
                          widziałem czegokolwiek przygotowanego na tip-top. Wystarczy sobie przypomnieć
                          pierwsze wdrożenia ZORBY.... :)
                          C'est la vie.
                      • nnhps Re: agusiu... 20.05.08, 08:26
                        "Ja jednak mam nadzieję, że odprawy będą bo
                        z tego co pamiętam to w układzie zbiorowym istnieje zapis o zmianach warunków
                        pracy związanych z reorganizacja i niezgodzenie się na nie pracownika skutkowało
                        także przyznaniem odprawy..."

Jest przecież "regulamin zwolnień" na ten rok 2008 czy jak to tam sie nazywa na INTRA mówi o tym ze jak będą zwalniać to 3-krotna odprawa a jak sie samemu podasz do zwolnienia i jeśli pójdą na rękę to dostaniesz 12-krotną i jeśli jesteś w grupie osób przeznaczonych do zwolnienia.
            • nnhps Re: do fiony2222 20.05.08, 08:10
              ja sam poprosiłem o zwolnienie i dostałem odprawę i za załatwienie tej sprawy
              jestem wdzięczny przełożonym :) chociaż byłe już tak wyeksploatowany że ta kasa
              wcale mnie nie interesowała porostu chwiałem już uciec.
              Pozdrawiam wszystkich
          • gonz0 ASS czy ADD ? 01.05.08, 21:54
            Pytanie z prośbą i oświecenie: projekt outsourcingu i wdrożenie przygotowywalo
            Asecco czy Adecco ? Pytam bo to dwie rózne firmy i bardzo często mylone na tym
            forum.
            • fiona2222 Re: ASS czy ADD ? 01.05.08, 22:00
              Z tego co mi wiadomo to ta pierwsza i chyba narazie to testują
              gdzies na Suwalszczyźnie. Może się ktoś z tamtych stron wypowie na
              czym to polega.
              • winnicki2 Re: ASS czy ADD ? 01.05.08, 22:53
                w Białymstoku testowo Asseco działa,im się napewno opłaci bo
                zostawią 1/3 ludzi.
                • fiona2222 Re: ASS czy ADD ? 02.05.08, 08:21
                  Obawiam się, że to się obu stronom nie opłaci. Jak informatycy
                  przejda pod asseco to kurek ze zleceniami z Oddziałów zostanie
                  zakręcony. Pracownicy w Oddziałach będa się męczyć i wpadać w coraz
                  większą flustrację z niedziałającym sprzętem, a asseco nic nie
                  zarobi bez zleceń i po kilku miesiacach zwolni "nowy nabytek". Sami
                  doskonale wiecie jaki już w tej chwili jest problem z uzyskaniem
                  zlecenia za swoja pracę a co będzie potem można sobie wyobrazic.
                  Dlatego z uporem maniaka powtarzam raz jeszcze, że najlepszy pomysł
                  to powrót informatyków pod skrzydła Oddziałów. Znikną durne zlecenia
                  a miarą sukcesu będzie dzialający bez problemów Oddział i
                  zadowolnenie naszych koleżanek i kolegów ze sprzedaży. Jeden
                  informatyk na duży Oddział plus kilka podporządkowanych placówek i
                  agencji spokojnie wystarczy. Oszczędsności widoczne są gołym okiem.
                  U naszej konkurencji tak to właśnie działa, a firmy zenętrzne
                  wzywane są tylko sporadycznie do pracochłonnych i niestandartowych
                  czynności.
                  • agus1974 Re: ASS czy ADD ? 02.05.08, 20:34
                    Totalna głupota z tym Asseco lub czymkolwiek innym.
                    Teraz chłopakom zależy aby zrobić szybko i dobrze to co się
                    rozleciało w banku, a potem to już nie będzie tak samo, nowy szef i
                    inne wymagania aby jak najwięcej zarobić dla nowej firmy a jakość
                    spadnie na dalszy plan z uszerbkiem dla pko.
                    Tylko totalni ignoranci tego nie widzą albo nie chcą zobaczć. Po co
                    zmieniac coś co dobrze i wydajnie funkcjonuje?
                    • gonz0 Re: ASS czy ADD ? 02.05.08, 20:56
                      bedziecie zdani sami na siebie ... oby tylko nei skonczyło się podejsciem z
                      młotkiem i obcęgami ;)
                      • wszystko_na_sprzedaz Re: ASS czy ADD ? 02.05.08, 21:52
                        Trochę się wtrącę, chociaż nie jestem z informatyki. Obserwuję, to co się dzieje z punktu widzenia pracownika oddziału. Jak dla mnie, na tą chwilę wszystko, mimo zmian, wszystko działa ok. Powiedziałbym, że nawet jest lepiej niż jak informatyk siedział w oddziale. Sprawa nadana zostaje wykonana na tip-top (no czasami prawie ;)).
                        • fiona2222 Re: ASS czy ADD ? 03.05.08, 08:38
                          Bo informatyk zawsze siedzi gdzies w jakimś Oddziale, to już nie
                          jest jeden Oddział jak kiedyś ale kilka. I zawsze ma coś do roboty.
                          Bo teraz sam przeważnie odpowiada za to co robi dlatego mu zależy.
                          Dawniej było nas kilka osób na Oddział i tzw. odpowiedzialność
                          zbiorowa. Charakter tej pracy się mocno zmienł - to już nie jest
                          praca siedząca za biurkiem tylko latanie z językiem na brodzie od
                          Oddziału do Oddziału i ustawianie sobie pracy w ten sposób aby
                          przypadkiem czegoś nie zrobić po terminie bo będzie wielkie halo i
                          telefon od szefa.
    • gutek_pko Re: WTS likwidacja na jesień :( 09.05.08, 20:27
      Witam Wszystkich.
      Czy ktoś z Was posiada wiarygodne informacje na temat likwidacji WTS-ów w oddziałach? Wszystko wskazuje na to, że wytną nas szybciej niż pisała fiona2222. Brak samochodów służbowych, gwałtowny nacisk na instalację nowych PC-tów i drukarek przed wdrożeniem Alnovy, zlecenia są przekroczone o 30-60 dni bo nie ma komu i czym ich zrealizować, ogólny bałagan i dezorganizacja pracy. Tak źle jeszcze nie było od 20 lat w PKO.
      • winnicki2 Re: WTS likwidacja na jesień :( 09.05.08, 21:25
        Fakt ,takiego syfu to jeszcze w pko nie było,informatyka jest
        rozawalona kompletnie,widze jak kursuja zlecenia po wydziałach i nie
        moga trafic,cholera już wie czy się kto zajmuje.KOP-y jak WTS-y
        pójdą do zsypu to juz przesądzone,max do końca roku robota.
        • uczciwy_pracownik Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.05.08, 10:51
          Ja tylko chciałbym poznać nazwisko geniusza, który wymyślił tą reorganizację w
          CIT. Bo stworzenie kilku nowych wydziałów i te błądzące zgłoszenia
          rozpoczynające się dziwnym trafem od WWS-ów choć wiadomo, że to ich nie dotyczy
          to tylko potwierdzenie, że pomysłu na tą reorganizację kompletnie nie było. Nie
          mówiąc już o tym, że najpierw zmienia się albo tworzy nowe wydziały ale
          jednocześnie zapomina się o stworzeniu kompetencji i współpracy między
          wszystkimi wydziałami. Wygląda to tak jak by ktoś zabrał się do czegoś
          kompletnie od samego końca. No ale cóż w końcu niektórzy są "niepokonani" więc
          chyba wiedza co robią ;)
          • fiona2222 Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.05.08, 14:28
            Ja też bardzo liczę na to, że poznam nazwisko tego geniusza, który
            to wszystko wymyślił. Ten ktoś wygenerowł swoimi pomysłami jedynie
            totalny bałagan. Liczę na to że sprawiedliwosći stanie się zadość i
            że po 20 maja br. ktoś rozliczy tę tajemniczą osobę za to co zrobiła
            z CITem. Ja do tej pory nie wiem kto jest moim nowym dyrektorem czy
            ten w Warszawie, kórego nazwiska nikt jeszcze mi nie podał czy
            ten "stary" w regionie. A to tylko najmniejszy z problemów. Brak
            jakiejkolwiek koordynacji prac, w tej chwili każdy sobie rzepkę
            skrobie, naczelnicy żyją z dnia na dzień myśląc tylko o tym co
            będzie jak już Alnova będzie. Brak aut służbowych to duży problem
            zwłaszcza teraz jak pracy jest mnóstwo. I niestety "góry" to nie
            obchodzi.
            • antysz1313 Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.05.08, 16:54
              Góra i tak spazmów dostaje na myśl że nie może kontrolować tego forum, zachęca
              coraz agresywniej do przeniesienia tego wątku i narzekań na wewnętrzne forum.

Jeden z forumowiczów skarżył się, że mu nakazano milczenie w tym wątku. Dobrze,
              że ja juz nie CIT-uję.
              • 1986rybka Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.05.08, 18:13
                pracuję w HD i to co teraz się dzieje woła o pomstę do nieba :/
                dyrektorzy standardowo mają wszystko w d.. i martwią się jedynie o swoje stołki
                i żeby ich tylko nowy prezes nie wywalił :/
                service desk "przenoszą z Wawy" do bodajże Bydgoszczy bo niby tańsze koszty.. i
                analizując sprawę HD też rozwalą i utworzą w lublinie czy innym mieście, gdzie
                ludziom pensje dadzą 1/3 niższą niż tu. Oczywiście wcześniej zapewne trzeba
                będzie te osoby przeszkolić :/ a potem nara. Przykre jest jak zwykle że nigdy o
                niczym w tym banku nie mogą powiedzieć wprost tylko stawiają człowieka przed
                faktem dokonanym, no ale cóż..
                • fiona2222 Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.05.08, 20:54
                  Na wewnętrznym forum to niech sobie sama dyrekcja teraz pobiadoli do
                  czego doprowadziła swoją krótkowzroczną polityką. Ja już od dawna z
                  braku czasu na wewnętrzne forum nie zglądam bo i nie mam po co. A
                  najporstsze rozwiązanie było tak blisko. Wystarczyło dla zachowania
                  porządku i sprawności działania ograniczyć lekko zasoby HD w
                  Warszawie i tam tylko zgrubie rozdzielać przychodzące zlecenia i
                  stworzyć 12 lokalnych grup wspracia w każdym regionie gdzie
                  faktycznie dokonywało by się rzeczywiste przypisanie zleceń do
                  odpowiednich grup lokalnych i speców. Mogliby wreszcie dla swojego
                  terytorium działania nadawać uprawnienia i zmieniać hasłą do
                  wszelkich podsystemów. Ci ludzie znaliby region jak własną kieszeń i
                  już za pierwszym razem trafnie przydzielaliby prace dla odpowiednich
                  ludzi. Czas reakcji i usunięcie problemu byłoby najszybsze i
                  najbardziej skuteczne. A to co jest teraz to istny bałagan, zlecenia
                  lataja jak satelity do okoła a zgłaszający je coraz bardziej sie
                  irytują i mają 100% racji. Następna sprawa to dać ludziom srodki by
                  mogli sprawnie te zlecenia obsługiwać i przede wszystkim środki
                  transportu do przemieszczania się.
                  A najprosciej można oddać w outsourcing sprawy telekomunikacyjne i
                  to te najniższego szczebła z którymi jest tyle zachodu i problemów.
                  I tak już w tej chwili 100% prac jest zlecanych do tepsy i Ery wieć
                  to można załatwić jednym podpisem a resztą infrastruktury można
                  zarządzać centralnie z Warszawy i odwieczny problem z padającymi
                  łaczami oddziałowymi i bankomatowymi i ich monitoringiem jest poza
                  nami. A tepsa i Era staneły by na głowie aby to wreszcie chodziło
                  jak trzeba.
                  Mam wrażenie że z Puławskiej te same sprawy wyglądają zupełnie
                  inaczej niż widzi je załoga CITu. Prawidłowe rozwiązania same cisną
                  się na usta. Niech nowa dyrekcja CITu - a daj Boże żeby taka była
                  już niedługo - pójdzie po rozum do głowy.
                  • gutek_pko Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.05.08, 22:14
                    Jednym słowem okręt tonie a my jeszcze na nim :-(
                    1. Czy zwalnianym pracownikom CIT-WTS przysługuje jakakolwiek odprawa?
                    2. Czy przejęcie WTS-ów przez firmę zewnętrzną oznacza, że FIRMA bierze robotę a pracownicy idą na trawę?
                    3. Czy przejęcie WTS-ów przez firmę zewnętrzną oznacza, że FIRMA bierze pracowników, tak jak to było z HOME BANKING, czyli gwarancja pracy przez 12-24 miesięcy?
                    4. Czy Naczelnicy WTS-ów na serio nie wiedzą co dzieje się na górze, czy wszystko zostało już ustalone w trakcie likwidacji CIT-ów?

Pozdrawiam zainteresowanych ;-)
                    • fiona2222 Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.05.08, 22:22
                      Myślę, że bardzo prawdopodobny jest scenariusz "3" ale bez gwarancji
                      i na nieznanych warunkach płacowych dlatego ja na to nie ide, wolę
                      odprawę i poszukanie sobie normalnego zajęcia w normalnej firmie.

Co do "4" myślę że coś tam wiedzą ale dostali nakaz z góry aby
                      udawać idiotów i milczeć. Oni po przejsciu do nowej firmy i tak
                      zostaną dalej poganiaczami. Więc i tak są na wygranej pozycji.
                • uczciwy_pracownik Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.05.08, 22:08
                  A powiedz czy kiedykolwiek odkąd pracujesz byłaś uczciwie informowana o
                  wszystkich istotnych dla Ciebie sprawach? Bo ja powiem, że odkąd pracuje jest
                  jakaś dziwna reglamentacja na informacje szczególnie te najbardziej istotne z
                  mojego punktu widzenia.
                  Sprawy istotne dla pracowników to w Banku sprawy tabu mimo,że jak to się kreuje
                  jest komunikacja między "górą" a pracownikami. Przecież ważniejsze są "Super
                  ekspresy" "Nowe Otwarcia" a nie co się stanie i najważniejsze kiedy z jedna czy
                  drugą grupą pracowników w tym banku.
                  • 1986rybka Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.05.08, 22:35
                    niestety taka prawda.. wszystko co jest ważne dla pracowników jest w piękny
                    sposób pomijane :/ a komunikacja 0.
                    To się chyba nigdy nie zmieni.
                  • nnhps Re: WTS likwidacja na jesień :( 20.05.08, 08:46
                    > ekspresy" "Nowe Otwarcia" a nie co się stanie i najważniejsze kiedy z jedna czy
                    > drugą grupą pracowników w tym banku.

przecież nikt tego nie powie czy zwolnią czy dadz w out WTS bo kto wdroży ALNOWE ?
                    • uczciwy_pracownik Re: WTS likwidacja na jesień :( 20.05.08, 17:37
                      Alnowę powinni wdrażać Ci wszyscy geniusze co z taką łatwością reorganizują
                      (znaczy się psują) CIT.
                • antysz1313 Re: WTS likwidacja na jesień :( 11.05.08, 10:23
                  zapytajcie tego co siedzi w Bydgoszczy - jak zacznie kręcić to będziecie
                  wiedzieli gdzie co "leci" !

Już niedługo następne "nowe otwarcie" - zobaczymy kto dotrwa do gwiazki.
                  • ciekawy2x Re: WTS likwidacja na jesień :( 11.05.08, 12:26
                    ciekawe? którego? bo tam wielka tajemnica, wszystko tylko między
                    dwoma na trzema!!
                    • marcel_55 Re: WTS likwidacja na jesień :( 11.05.08, 16:30
                      Jeśli większość dyrektorów oddziałów jest rozsądna, a wierzę, że tak jest to
                      powinni się dogadać i zatrudnić sobie informatyków we własnych oddziałach. Mieli
                      by sprzęt przemieszczony wtedy gdy trzeba, właściwie skonfigurowanych
                      użytkowników, konserwowany raz na 2-3 miesiące, itd itp. Jeśli nie są rozsądni i
                      będą liczyć tylko koszty na dziś nie myśląc o jutrze to .......firma zewnętrzna.
                      A tak z ciekawości ile może kosztować zlecenie wykonane przez f-mę zewnętrzną
                      na: "skrosowanie 2 gniazd logicznych dla potrzeb ...... w pokoju nr 9 na 2
                      piętrze" ?
                      • uczciwy_pracownik Re: WTS likwidacja na jesień :( 11.05.08, 17:18
                        Zlecenie wykonane przez firmę zewnętrzną z cała pewnością więcej kosztuje niż
                        przez osoby z banku co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Ale to się pewnie
                        okaże dopiero w praktyce jak już firmy zewnętrzne będą to robić. A w praktyce
                        banku to już nie raz tak było.

A jak działają firmy zewnętrzne naprawiające sprzęt długo można by o tym mówić.
                        • agus1974 Re: WTS likwidacja na jesień :( 11.05.08, 18:10
                          Ja tego nie rozumiem. Najpierw bank szkoli przez długie lata
                          fachowców za ciężkie pieniądze, a potem się ich pozbywa. Gdzie tu
                          logika? Tacy ludzie to skarb dla firmy. Przeszkolic i zaproponowac
                          zostanie w banku na innych stanowiskach. Sama w wydziale mam
                          chłopaka, który kiedyś był informatykiem i nie pamiętam aby do tej
                          pory miał z czymkolwiek problem.
                          • winnicki2 Re: WTS likwidacja na jesień :( 11.05.08, 23:20
                            WTS-y jesienią ,a kiedy KOP-y ? Tez jesienią!
                            • dobard Re: Do naszych informatyków 12.05.08, 06:28
                              Widać, trzeba żegnac się... Cholernie przykre. Dzieki Wam serdecznie
                              za wszystko - za czas, który zawsze znajdowaliscie dla nas, za pomoc
                              z miejsca. Gdybym czekał na realizację przez help to pewnie wyłby do
                              księżyca. Dzięki. Pozostaje nutka nadziei, że ktoś pomysli i zacznie
                              wreszcie liczyć. Podziwiam tych, którzy jeszcze są.
                              • thunder_bird Re: Do naszych informatyków 12.05.08, 09:27
                                dobard napisał:

> Widać, trzeba żegnac się... Cholernie przykre. Dzieki Wam serdecznie

A ja dostałem właśnie propozycję pracy. Sami mnie znaleźli... No cóż chyba
                                jednak trzeba się żegnać. Życzę PKO powodzenia w outsourcingu i zatrudnianiu
                                absolwentów jak już ochłonie, że firmy zewnętrzne skubią. Żal, że bez odprawy za
                                te wszystkie noce spędzone w pracy ale przecież o to chodzi. Niech się sami zwolnią.
                                • agus1974 Re: Do naszych informatyków 12.05.08, 19:25
                                  Gdzie się podziała uczciwość w tej firmie? Skoro rządzący bankiem
                                  stwierdzili, że już nie potrzebują informatyków to moim skromnym
                                  zdaniem za to co Ci chłopcy zrobili dla tej firmy powinniny zostać
                                  na koniec potraktowani uczciwie i powinno się im zapłacić odprawę.
                                  Jestem ciekawa czy Ci co teraz o tym decydują poświęcili by w imię
                                  tego banku mnóstwo sywestrów, świąt, sobót i niedziel i przede
                                  wszystkim jako matka śmiem twierdzić zaniedbanych żon i dzieci.
                                  Chyba firmę stać na taki gest. Gdyby nie pozytywne zakręcenie tych
                                  młodych chłopców to bylibyśmy jeszcze w erze maszynek do liczenia a
                                  o zorbie czy alnovie moglibyśmy tylko poczytać w Gazecie Bankowej.
                                  Czy to uczciwe , że Ci teraz świeżo mianowani dyrektorzy w Centali
                                  rzutem na taśmę za kilka tygodni dostaną wilcze bilety i... ODPRAWY
                                  za kilka tygodni pracy a tych oddanych bankowi całym sercem ludzi
                                  wrzucamy jak śmieci do "prywaciarza" - czy to ma być nagroda za lata
                                  cięzkiej pracy?
                                  • dobard Re: Do naszych informatyków 13.05.08, 04:54
                                    Kolega dyrektor CIT w moim regionie mówi: "uczciwie, dobrze i
                                    normalnie to w tym naszym banku już było...". Oby kiedyś wróciło,
                                    ale nie za późno. Zważcie, że te wszystkie projekty i
                                    przeorganizowania można w d... wsadzić. Jest cos takiego, jak
                                    koleżeństwo, poczucie odpowiedzialności za firmę, rozumienie
                                    problemu i istoty czasu zwłaszcza w obsłudze. A świat już dawno
                                    przeliczył i zrozumiał, że nie tędy droga...
                                  • uczciwy_pracownik Re: Do naszych informatyków 18.05.08, 11:24
                                    A powiedz kto interesuje się tym szarym pracownikiem na samym dole.
                                    Jak trzeba przychodzić w sobotę w niedzielę czy w święta to się przychodzi. A
                                    ciekaw jestem czy ktoś z kadry zarządzającej spędził choć raz sylwestra i nowy
                                    rok w pracy nie mówiąc już o wigilii ? Bo jakoś nie wydaje mi się by tak było. A
                                    w sylwestra to pewnie dobrze się bawią na jakimś balu nie martwiąc się o tym, co
                                    się w firmie dzieje. Niektórzy odkąd w tej firmie pracują sylwestra takiego nie
                                    mogli mieć w imię zamknięć rocznych.

A co do świeżo mianowanych dyrektorów rzutem na taśmę to jeśli dostaną
                                    wypowiedzenie i dostaną odprawy takie na jakie my musielibyśmy pracować długo oj
                                    bardzo długo.

Uczciwość to bardzo trudne słowo w tej firmie i bardzo rzadko stosowane.
                                    Najczęściej uważane za słowo tabu.
                            • gruby_leszcz Re: WTS likwidacja na jesień :( 13.05.08, 11:02
                              Powiem tylko tyle - współczuje Wam, informatycy są jednym z filarów tego banku -
                              od Was naprawdę bardzo wiele żależy. A tymczasem zostaliście wydymani bez mydła
                              - tak się po prostu nie robi. Po co komu te szkolenia, tracone pieniądze itp.
                              Ktoś powinien za to bęknąć. A Wy głowa do góry - dla Was zawsze znajdzie się miejsce
                              • uczciwy_pracownik Re: WTS likwidacja na jesień :( 14.05.08, 20:37
                                A powiedz czy w tej firmie ktoś odpowiada za błędne, nieracjonalne i nie
                                trafione decyzje ? Odpowiedź brzmi NIE. Przykładów można podać mnóstwo.
                                W firmie jest tak jak w przysłowiu "... Sukces ma wielu ojców , porażka jest
                                sierotą ..... "
                                Kiedy ktoś coś nowego wprowadzi (wymyśli) premię za to dostaje cała "drabinka
                                organizacyjna" danej osoby. Ale kiedy już po jakimś czasie okazuje się, że ten
                                wspaniały pomysł jest do kitu już za to nikt nie odpowiada.
                                • fiona2222 Re: WTS likwidacja na jesień :( 16.05.08, 19:58
                                  To jest naprawdę smutne, że nikt z naszego szefostwa nie próbował
                                  nawet polemizować z tymi kompletnie nietrafionymi pomysłami, tylko
                                  poszli ślepo jak do rzeźni. Teraz robią raporty i sami widzą, że to
                                  co zrobili nie ma sensu i wprowadza tylko większe zamieszanie.
                                  • gonz0 Re: WTS likwidacja na jesień :( 17.05.08, 22:20
                                    oj widzą - jak im ludki odchodzą z pracy i naprawde gęsto wyrażają swoje dośc
                                    "dosadne" i "mocne" zdanie

a miałem się nie wypowiadac prawda Panie Dyrektorze ?
                                    • uczciwy_pracownik Re: WTS likwidacja na jesień :( 18.05.08, 11:07
                                      I co z tego "dosadnego" i "mocnego" wyrażania zdań robi sobie
                                      zarząd ??? Nikt jakoś otwarcie nie mówi lub nie chce mówić co z przyszłością CIT
                                      w tym banku. A co do kompetencji kadry zarządzającej to wygląda to tak, że ktoś
                                      wymyślił reorganizację nie przeprowadzając nawet powierzchownej analizy zysków i
                                      strat, mocnych i słabych stron CIT. Bo po sposobie przeprowadzenia tej
                                      reorganizacji tak to wygląda. Jak można najpierw tworzyć wydziały i przenosić
                                      ludzi a dopiero potem tworzyć podział kompetencji wydziałów i współpracy między
                                      nimi co nie tworzy dobrego wizerunku CIT w banku.

Pewnie o to chodzi "firmie". Niech ludzie się sami pozwalniają bo jak przyjdzie
                                      co do czego nie będzie trzeba płacić odpraw. Jakież to będą oszczędności na
                                      konto zysku, którym znowu będzie można się wszem i wobec chwalić. Bo teraz niby
                                      odprawy są ale jakoś nikt nie może się nawet jak by chciał załapać. A pewnie w
                                      przyszłym roku jak już wszystko będzie zrobione i jasne to i odprawy pewnie będą
                                      symboliczne co by nie wygenerować zbyt dużych kosztów.

• thunder_bird Re: WTS likwidacja na jesień :( 18.05.08, 20:48
                                      gonz0 napisał:

> a miałem się nie wypowiadac prawda Panie Dyrektorze ?
                                      Widziałem tego maila, którym Jeden z Drugim Cię dyscyplinowali... Chyba po raz pierwszy w tej firmie poczułem się jak "zasób ludzki" i ostatecznie utwierdziło mnie to w chęci odejścia.
                                      A co do racjonalizacji (czytaj: ograniczeniu) :) zatrudnienia wynikających z jakiś tam strategii: "Wszystko jak sen wariata śniony nieprzytomnie."...
                                      • uczciwy_pracownik Re: WTS likwidacja na jesień :( 19.05.08, 17:11
                                        A niby jaki był powód tego dyscyplinowania ? Bo chyba nie to forum. A jeśli tak
                                        to tylko pogratulować wyższym sferom w tej firmie.
                                        Widać, że w wolnym kraju nie można nic mówić .
                                        A może można mówić ale tylko językiem "Naszego Banku" itp wydawnictw banku ?

PS. "Zasób ludzki" tak właśnie są traktowani pracownicy. Nie jak ludzie a zasób
                                        ludzki. Smutne ale od dawna prawdziwe.

thunder_bird: Ostatniego zdania trafniej bym chyba nie określił :)
                                        • agus1974 Re: WTS likwidacja na jesień :( 19.05.08, 18:07
                                          Jeżeli prawdą jest to co piszecie,to ktoś lub jakaś grupa ktosiów
                                          musi byc bardzo przestraszona i teraz bardzo boi się wypic to piwo
                                          co wspólnie nawarzyli skoro zamykają Wam usta na siłę. Ale moim
                                          zdaniem mści się tutaj rodzaj prowadzonej w firmie polityki
                                          informacyjnej w stosunku do pracowników czy raczej jej kompletny
                                          brak.
                                          Jestem naprawdę zaszokowana tą informacją, na myśl przychodzi mi
                                          przysłowie że prawda w oczy kole i to widac że chyba bardzo kole.
                      • nnhps Re: WTS likwidacja na jesień :( 20.05.08, 08:49
                        > A tak z ciekawości ile może kosztować zlecenie wykonane przez f-mę zewnętrzną
                        > na: "skrosowanie 2 gniazd logicznych dla potrzeb ...... w pokoju nr 9 na 2
                        > piętrze" ?

czy to ważne ? koszty idą w inną tabelkę nie kosztów osobowych
    • asia7358 Re: WTS likwidacja na jesień :( 18.05.08, 08:50
      Fajnie!!!!!!!!!! ja złozyłam zapotrzebowanie na instalacje nowych kompów (
      wdrożenie 24-25 maj) jak na razie założony jeden,drugi nowiutki-zepusty co dalej????
      • fiona2222 Re: WTS likwidacja na jesień :( 18.05.08, 08:57
        Może z pomocą przyjdze WWS i Ci zainstaluje nowy sprzęt ... zdalnie
        no chyba że znów - brak dostępu.
        Jeszcze kilka tygodni temu przed wielką "juszczakową" rewolucja, Ci
        ludzie teraz z wwsu (a poprzenio z wtsu) chetnie by przyjechali i
        pełni zapału by to zrobili.
        • fiona2222 Re: WTS likwidacja na jesień :( 28.05.08, 20:38
          Po ogloszeniu ostatnich statystyk helpdeskowych, chyba co niektórzy
          nasi szefowie zaczynają się drapać po glowie i dochodzą do
          wlascicwych wniosków, że nie tędy droga. Oby tak dalej, lepiej późno
          niź wcale.

A wiecie może co tam Assecco zwojowalo na bialostoczcyznie?
          • uczciwy_pracownik Re: WTS likwidacja na jesień :( 30.05.08, 10:05
            To ONI po trzech miesiącach od wprowadzenia zmian dopiero do takich wniosków
            doszli ? BRAWO ! :(
            Przecież to było już wiadome z chwilą ogłoszenia tych "pomysłowych" zmian. No
            chyba, że ktoś nie chciał ich zauważyć.

Znów się potwierdza zasada, że jak ktoś ma jakiś pomysł i chce "błysnąć" to go
            szybko wprowadza bez testów, sprawdzania i kalkulacji a potem się zobaczy jak to
            będzie. I tak jak choćby w przypadku MPS widać jak bardzo jest trafiony.
            • fiona2222 Re: WTS likwidacja na jesień :( 30.05.08, 18:14
              Do takich pomyslów jak MPS nikt sie jakoś nie chce przyznać -
              porażka zawsze jest sierotą.
              Ale z tego co pamiętam to MPSy to też chyba "dziecko" Juszczaka jak
              byl jeszcze szefem CITu.
          • nnhps Re: WTS likwidacja na jesień :( 16.06.08, 17:01
            nie sądzę :) ale niech sie mylę.
    • marcel_55 Re: WTS likwidacja na jesień :( 26.07.08, 21:44
      Czyżby ten temat już nie był aktualny ? Azali nikt nic nowego nie wie ?
      1."Outsoursing" jako nasz nowy pracodawca zapewnia 1/2 roczne zatrudnienie i płace.
      2. Po tym czasie okazuje się, że wystarczy tylko 25-30 % zatrudnionych
      3. W firmach zewnętrznych też wiedzą, że WTS ma być zatrudniony i też nie są tym
      zachwyceni i obawiają się o siebie
      4. Płace ???
      • fiona2222 Re: WTS likwidacja na jesień :( 27.07.08, 12:21
        Związki zawodowe negatywnie zaopiniowały pomysł z outsoursingiem
        wts, wiec nie wiadomo narazie co z tego wyjdzie. Może się wreszcie
        ktoś opamiętał.
        • uczciwy_pracownik Re: WTS likwidacja na jesień :( 27.07.08, 12:58
          Oczom nie wierze co koleżanka pisze, że związki zawodowe zrobiły coś takiego.
          Czyżby związki zawodowe otworzyły nowy rozdział w swojej działalności ? Czyżby
          chciały pokazać, że jak chcą to potrafią ?
          Szkoda, że tak późno.

A tak na marginesie jak bank chce się CIT-u pozbyć to niech zwalnia ale z
          odprawami jakie w tym roku obowiązują a nie z odprawami 3 miesięcznymi.
          • gonz0 Re: WTS likwidacja na jesień :( 27.07.08, 20:40
            związki zadziałały zbyt późno - takie rzeczy "rozwala" się w zalażku a nie w
            momencie "kwiecia". Ciekawe kto poleci w następnym roku ... może reszta CIT-u ?
            • agus1974 Re: WTS likwidacja na jesień :( 27.07.08, 20:50
              U mnie Dyrekcja Oddziału już coraz mocniej akcentuje , ze chce miec
              informatyka na stałe na potrzeby Oddziału nawet na oddziałowym
              etacie.
              Sądzę, że takich głosów będzie coraz więcej.
              • gonz0 Re: WTS likwidacja na jesień :( 28.07.08, 15:33
                każdy by chciał. ale nie po to robi się outsourcing żeby utrzymywac informatyka
                na stanie oddziału. Co raz już było nie wróci.
                • nnhps Re: WTS likwidacja na jesień :( 28.07.08, 21:51
                  wróci wróci możne nie na stan oddziału ale regionu :)
                • marcel_55 Re: WTS likwidacja na jesień :( 29.07.08, 18:12
                  Chyba masz (niestety) rację, ponadto zatrudnienie informatyka z WTS na etacie w
                  Oddziale to niby dobry pomysł ale ........ Po przejściu do Oddziału zapewne
                  zabrane zostaną uprawnienia do wszystkiego, co jest istotne. Będziemy sobie
                  mogli pewnie tylko poprzenosić sprzęt i pozmieniać kabelki w gniazdach, jeśli
                  nam nie zabiorą kluczy od szaf to może i w szafach. Jak na razie kłopoty
                  techniczne związane z Alnovą obsługuje HD i prawie nic na ten temat nie wiemy
                  (?). Po pewnym czasie okaże się, że nic nie robimy - no to po co nas mieć ?

Oby jednak fiona miała rację (co do zablokowania przez ZZ), bo w takiej
                  atmosferze naprawdę źle się pracuje
                  • tonieja99 Re: WTS likwidacja na jesień :( 01.08.08, 10:27
                    Wypieprzyli z pracy informatyków przejętych przez Asseco (tych od Netbanków i
                    Kontaktów). Znajoma osoba jest na wypowiedzeniu do końca sierpnia bez obowiązku
                    świadczenia pracy. Podobno parę miesięcy temu wezwali ich do ichniej centrali "w
                    związku z outsourcingiem nowych usług z PKO". Przyjechali i dostali wypowiedzenia.

Moja skromna rada: jeżeli ktoś się nadal łudzi to niech przestanie.

• antysz1313 Re: WTS likwidacja na jesień :( 02.08.08, 20:20
                      jeśli mowisz "podobno" to znaczy że nie wiesz tego do końca.

Ale takie jest życie. Predzej czy pozniej wywala wszystkich z CITu i wsio poleci
                      do Assecco czy innej firmy.

To tylk okwestia czasu ... a moze to juz sie dzieje skoro ma przyjsc do pracy
                      entuzjasta outsourcingu...
                      • tonieja99 Re: WTS likwidacja na jesień :( 04.08.08, 13:31
                        "Podobno" odnosiło się tylko do sposobu wręczenia wypowiedzenia.

• tonieja99 Re: WTS likwidacja na jesień :( 04.08.08, 13:32
                        > To tylk okwestia czasu ... a moze to juz sie dzieje skoro ma przyjsc do pracy
                        > entuzjasta outsourcingu...

Co przez to rozumiesz?
                        • antysz1313 Re: WTS likwidacja na jesień :( 04.08.08, 21:02
                          Nowy VICE-ITowski El'Presidento z BRE (podobno) wymiecie wszystko do firm
                          zewnętrznych.
                          • uczciwy_pracownik Re: WTS likwidacja na jesień :( 04.08.08, 21:43
                            To ja jeszcze do firm zewnętrznych proponuję przekazać oprócz CIT-u:
                            - Centralę (może mniej było by tej radosnej twórczości i mniejsza
                            ilość pracowników która sprzyjała by właściwym zarządzaniem tą
                            firmą a nie prześciganiem się na zasadzie kto więcej wymyśli już
                            nie koniecznie potrzebnych i dobrych rzeczy),
                            - ROD (może wreszcie było by profesjonalne zarządzanie,
                            konstruktywna praca i jej usprawnianie a nie wszechobecna
                            "tabelkologia").

Po tej operacji zmniejszenie kosztów i zwiększenie zysków ogromne.
                          • nnhps Re: WTS likwidacja na jesień :( 05.08.08, 09:21
                            antysz1313 napisał:

> Nowy VICE-ITowski El'Presidento z BRE (podobno) wymiecie wszystko do firm
                            > zewnętrznych.
                            no nawet logo :)
                            • uczciwy_pracownik Re: WTS likwidacja na jesień :( 08.08.08, 22:32
                              > antysz1313 napisał:
                              >
                              > > Nowy VICE-ITowski El'Presidento z BRE (podobno) wymiecie wszystko do firm
                              > > zewnętrznych.
                              > no nawet logo :)

Rzec by można prawdziwe "Nowe Otwarcie" ;)
                              • antysz1313 Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.08.08, 21:54
                                Z tego to będzie ... ale "za-parcie" ;)
    • izabelako Re: WTS likwidacja na jesień :( 27.09.08, 11:19
      Czy wiadomo cos juz na temat likwidacji WTS. Slyszalam ze do konca
      wrzesnia maja byc jakies wypowiedzenia umow. Czy to prawda ?
      Normalnie cisza zapadla i nic nikt nie wie :(
      • antysz1313 Re: WTS likwidacja na jesień :( 27.09.08, 20:18
        Pan "Wołodyjowski" wie ale nie chce pary puścić bo się chyba na tym emacie
        "poślizgnął".
        • tonieja99 Re: WTS likwidacja na jesień :( 29.09.08, 13:23
          O kogo chodzi? W jakim sensie pośliznął?

tonieja
      • chris-ki Re: WTS likwidacja na jesień :( 02.10.08, 21:51
        No i się zaczęło. Już są przygotowania do zwolnień, a reszta która zostanie do
        firmy zewnętrznej. Ciekawe na jakich zasadach
    • marcel_55 Re: WTS likwidacja na jesień :( 02.10.08, 21:56
      Niestety przykre wieści. Z WTS-ów do końca stycznia ma odejść ok. 30% osób, a do
      czerwca przyszłego roku całkowita likwidacja WTS. Jedyne pocieszenie to odprawy.
    • marcel_55 Re: WTS likwidacja na jesień :( 08.10.08, 17:24
      I jeszcze jedna smutna prawda:
      Osoby, które zdecydują się odejść, lub zostaną "wybrane" do zwolnień miały
      dostać odprawę na zasadach porozumienia 2008, a teraz okazuje się, że i owszem
      ale jeśli odejdą do końca roku. I w ten sposób tracą pensję za styczeń, i
      dodatkowo wpadają w II-gi lub III-ci próg podatkowy (płace za 2008 + odprawa)
      • nnhps Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.10.08, 14:58
        A nie jest tak że jeśli złoża wypowiedzenie do końca 2008 roku to będzie ich
        obowiązywało porozumienie z 2008 ? (czy czasami nie liczy się data złożenia
        wypowiedzenia ?
        A co do progu podatkowego to w 2009 roku też możesz wpaść w drugi próg podatkowy
        chyba że nie masz zamiaru podjąć pracy.
        A przecież przed otrzymaniem odprawy możesz napisać pismo do kadr o zwiększenie
        podatku to wówczas odlicza ci większy podatek od odprawy.

• marcel_55 Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.10.08, 18:36
          niestety, odprawa należy się przy porozumieniu stron, nie ma znaczenia kiedy się
          kończy wypowiedzenie, lecz aby dostać odprawę trzeba skorzystać z obecnego
          porozumienia, a porozumienie z ZZ obowiązuje od 1.01. do 31.12 i to jest data
          graniczna. W 2009 będzie nowe porozumienie ale jakie, któż to wie. W 2009 są
          większe progi podatkowe i niższe podatki :)
          • antysz1313 Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.10.08, 19:21
            i co z tego że zarobisz więcej skoro woda i prąd na dzien dobry od 1 stycznia
            pojdzie w gorę jakieś 30% !!!
            • okrycha Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.10.08, 22:19
              Bardzo lubię komentarze antysza;są na zasadzie;i tak się nie
              uuuuudaaaaa....
              • mloda_duchem54 Re: WTS likwidacja na jesień :( 10.10.08, 22:32
                Tak,antysz1313 spieprzy Ci humor i zadowolenie z jakiejkolwiek drobnostki.Taka
                niestety już jego uroda.
                • antysz1313 Re: WTS likwidacja na jesień :( 11.10.08, 11:24
                  Polecam się :)

Potrafię być miły :)
          • nnhps Re: WTS likwidacja na jesień :( 11.10.08, 09:04
            no tak czyli składasz wypowiedzenie 31.12.2008 :) i masz jeszcze trzy pensje :)
            No ale znając realia firmy nie jest możliwe na ostatni dzień bo musi to dotrzeć
            do Centrali przed upływem końca roku.
            • sirromek Re: WTS likwidacja na jesień :( 25.10.08, 20:39
              Z tego co wiem to nikt nie wejdzie w wyższy próg podatkowy bo
              odprawy zostaną wypłacone 5-6.01.2009
              • wutees Re: WTS likwidacja na jesień :( 26.10.08, 14:55
                potwierdzam, tak będzie
                • cibernetiqus Re: WTS likwidacja na jesień :( 28.10.08, 23:46
                  Koleżanki i koledzy, bracia i siostry :). Słyszałem o tym forum, ale nigdy jakoś
                  nie miałem czasu, żeby tu nawet zajrzeć. Dzisiaj jak się dorwałem, to
                  przeczytałem wszystko co znalazłem na temat WTS'ów. Tak się składa, że jeszcze
                  pracuję w WTSie ale napisałem i wysłałem już do W-wy (z wielkim bólem po wielu
                  latach pracy w PKO) glejt z próbą żeby mnie zwolnili w tym roku z odprawą. Biłem
                  się długo z myślami, czy to już koniec mojej informatyki w PKO czy też nie.
                  Zgłaszać się dobrowolnie, czy może jeszcze się przetrwa! Oszukiwałem się z dnia
                  na dzień, że może to jeszcze nie teraz, może jeszcze przyszły rok... Przecież
                  tyle zrobiłem dla tej firmy jak wielu z Was. Praktycznie całą informatyzację od
                  rozproszonych starych PC, przez serwery Zorbowe do samego końca do
                  przewspaniałej Alnowy. Przetwarzanie Zorby po nocach i w dni wolne od pracy,
                  "wspaniałe" sylwestry i zamknięcia roczne. Niestety niedawno przestałem się
                  łudzić, nie ma przyszłości informatycznej w tej firmie (przynajmniej teraz).
                  Odchodzę i życzę mocnych nerwów tym, którzy zostaną, bo będą mieć więcej pracy o
                  30% bo o tyle zmniejszy się zatrudnienie w WTS, a także dochodzi niepewność czy
                  i jakie będą nowe odprawy 2009 oraz pytanie ile czasu jeszcze zostało do
                  całkowitego końca WTSów, czy out-sorcing będzie oznaczał WON-sorcing, czy też pozostałych informatyków przyjmą i na jakich zasadach?
                  Szkoda mi odchodzić z tej firmy, bo trochę życia w niej spędziłem i zrobiłem
                  fajnych rzeczy. Fajnie mieć świadomość, że (jeszcze) należę do tak wielkiej
                  rodziny informatycznej PKO -i tego też mi jest szkoda! Pewnie z Wieloma z Was
                  miałem styczność na szkoleniach, ale to już tylko historia....
                  • uczciwy_pracownik Re: WTS likwidacja na jesień :( 29.10.08, 20:19
                    Patrząc na politykę firmy wobec CIT ma się nieodparte wrażenie, że skoro ... "
                    Murzyn swoje zrobił, Murzyn może odejść (a bardziej życiowo można by powiedzieć,
                    że Murzyna można wylać)... "
                    I co z tego:
                    -że zrobiliśmy cała informatyzację tego banku,
                    -że przetwarzaliśmy Zorbę po nocach nie rzadko siedząc jak na
                    szpilkach i patrząc czy się Zorba przetworzy i czy się
                    przetwarzanie nie "wysypie" bo firma która przygotowywała
                    przesyłki się pomyliła albo o czymś nie pomyślała,
                    -że siedzieliśmy KAŻDEGO sylwestra w pracy wykonując zamknięcia
                    roczne oglądając przez okno oddziału pokazy sztucznych ogni i
                    wyobrażając sobie jak się ludzie bawią,
                    -że pomagaliśmy Zespołowi Konwersyjnemu wdrażać Alnove.
                    Przecież teraz jest cudowna Alnova ona zrobi wszystko i wszystko może ale tylko
                    wtedy kiedy będzie działała i kiedy będzie się można do niej zalogować ;)
                    Ale w tej firmie nikt nie pamięta, że największą wartością są Ci wszyscy którzy
                    pracują (no może pomijając "geniuszy" i wszelkiej maści dyrektorów departamentów
                    do spraw "departamentowych" z Puławskiej i tabelkologów z ROD-ów).
                    Może kiedyś ktoś z kadry zarządzającej w przypływie chwili zastanowienia się nad
                    działaniem w tej firmie pomyśli i dojdzie do właściwych wniosków.
                    No ale przecież w tej firmie kadry zarządzające się tak szybko zmieniają, że oni
                    do takiej chwili zadumy jeszcze nie dochodzą.
                    Ale co do tego pracownikowi który pracuje w tej firmie wiele wiele lat.......
                    • sirromek Re: WTS likwidacja na jesień :( 30.10.08, 20:50
                      Wiadmomość z ostatniej chwili!
                      Wielmożnie były panujacy pan Jan B. wydał tuż przed swoim odejściem
                      dyspozycję aby nie wypłacać premii za III kwartał 2008 roku tym
                      pracownikom WTSów którzy będą zwalniani w tym roku. To kolejny dowód
                      na to jak dziękuje się nam pracę w poprzednim kwartale tak więc jaka
                      płaca taka będzie praca, do dzieła!
                      • uczciwy_pracownik Re: WTS likwidacja na jesień :( 30.10.08, 22:24
                        Ciekawe za jakie zasługi pan Jan B nie jest już panującym ? Czyżby za ten
                        pomysł, o którym kolega opisuje jak to by zmniejszyć koszty osobowe tym którzy
                        będą zwalniani? To może idąc tym typem myślenia pan Jan również nie powinien
                        dostać premii za 3 kwartał bo nie jest już na tym stanowisku co był? Jaka była
                        by oszczędność.
                        I jak po ten nie mieć wrażenia, że reorganizacja CIT to jego dezorganizacja i
                        powolne "uśmiercanie".
                        A potem się wszyscy dziwią, że o Puławskiej źle się mówi. Jak zarządzający
                        wpadają na takie pomysły to nie ma się co dziwić. Choć to mały promil ciekawych
                        zarządzeń jakie się przedostają do szeregowych pracowników po za Puławską . Co
                        by było jak światło dzienne ujrzało 30% takich decyzji. Oj działo by się wtedy.
                        Film "Sami swoi" przy tych dziwnych decyzjach to byłby mało śmieszny.
                        • cibernetiqus Re: WTS likwidacja na jesień :( 06.11.08, 21:13
                          Właśnie tak się zastanawiałem nad tym, czy nasi naczelnicy wiedzą znacznie
                          więcej, ale udają głupoli i nam nic nie mówią, bo nie mogą -czy też polityka z
                          W-wki jest taka, że nawet naszych wodzów traktują jak zbędny balast -wiec po co
                          ich informować o rzeczywistości i prawdziwej przyszłości w firmie bez
                          przyszłości?! Mam już kilka lat za sobą, zarówno w pracy jak i siwych włosów,
                          więc z tego co widzę trzeba się zwijać.... W żadnej normalnej firmie pracodawca
                          nie szkoliłby swojego pracownika za tysiące dolarów (certyfikatów ze szkoleń to
                          mam kilka metrów, jak je dzieciaki poukładają na podłodze) a później jeszcze
                          dawałby mu tyle kasy, żeby sobie poszedł w cholerę. Ale co tam, w firmie lubi
                          się wywalać kasę w kosmos... Jestem pewien, że cały outsourcing wygra firma
                          której nazwa zaczyna się na "A" a kończy na "o". Dziwne! Prawda?!
                          Jak to mawiają na wschodzie "Pażiwiom uwidim..." ale to jeszcze nic -przypomina
                          mi się jeszcze jedno przysłowie, które niestety znajdzie zastosowanie w tej
                          naszej firmie, a którego "kreatywni" od wykresów, słupków i wyliczeń w szklanym
                          wieżowcu w Stolycy jeszcze nie znają: "Kak nie wyjeb....sa, nie nauciszsa" :)
                        • karol-28 Re: WTS likwidacja na jesień :( 08.11.08, 14:16
                          Niestety wielu z Nas juz odczuło zmiany wcale nie ma lepsze trzeba
                          zaczac myslec tylko o sobie i szukac innego Pracodawcy . jest
                          okropnie w Oddziałach
                      • cibernetiqus Re: WTS likwidacja na jesień :( 30.12.08, 20:36
                        Tak sobie wieczorem już siedzę słuchając na Rotelu koncertu Dżemu - "Sen o
                        Wiktorii" po ostatnim dzisiaj oficjalnym dniu pracy w CIT WTS... i mimo wszystko
                        myślę sobie, że najbardziej to szkoda w tej pracy w PKO po kilkunastu latach, to
                        rozstać się z tak fajnymi ludźmi.
                        Cholera ....łezka się w oku kręci.
                        Pozdrawiam wszystkich!

....ale jeszcze będzie przepięknie.
                        • uczciwy_pracownik Re: WTS likwidacja na jesień :( 31.12.08, 16:50
                          " ....ale jeszcze będzie przepięknie..... " ale to chyba nie w tej firmie bo
                          jakoś nic na ziemi ani na niebie a już tym bardziej na Puławskiej nie wskazuje
                          na to, że będzie pięknie i przede wszystkim normalnie.
                          No może po za zyskiem, który rośnie ale jak to na forum widać tylko i wyłącznie
                          dzięki centrali i nikomu więcej.

• marcel_55 Re: WTS likwidacja na jesień :( 26.02.09, 21:43
                          Też sobie siedzę, bo właśnie też skończyłem pracę w CIT WTS, i myślę, że posłucham Dżemu lecz tym razem będzie to "Zapal świeczkę". Naprawdę nie wiem co napisać, smutno mi.
                          Pozdrawiam
    • izabelako Re: WTS likwidacja na jesień :( 26.01.09, 20:39
      Czy coś już wiadomo na temat outsorcingu wts-ów. Ponoć do końca
      grudnia miał być jakiś konkurs na firmę zewnętrzną, a jak by nie
      doszedł do skutku, to chyba do końca stycznia miał być drugi. Czy
      ktoś coś, cokolwiek wie :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka