Dodaj do ulubionych

Czy mozna uniknac wojska?

28.05.11, 20:50
Wiem, moje posty sa o ta szerokim zakresie, ze mozna sie pogubic, wiem wink Ale mam kolejne pytanie, tym razem odnosnie odbycia sluzby wojskowej w Turcji. Konkretnie - moj maz jest bardzo mlody, wojsko jest przed nim. Chce go uniknac ze wzgledu na mnie, zeby mnie nie zostawiac samej na pastwe losu. Skads sie dowiedzial, ze jest taka mozliwosc, by poleciec za granice (w tym wypadku polecielibysmy do Polski) na okres 3 lat od zawarcia malzenstwa, co pozwoli na nabycie obywatelstwa polskiego. W zwiazku z tym, po 3 latach, nabywajac obywatelstwo, dana osoba jest zwolniona z obowiazku odbycia sluzby wojskowej. Jedyny szkopul w tym, ze gdy przyleci, bedzie musial isc do wojska na 21 dni. Ale czy to prawda czy to tylko ladna bajka wyssana z palca na uzytek wlasny? Czy ktorakolwiek z Pan cos wie na ten temat? Czy jest jakies inne wyjscie z tej sytuacji? Czy jednak trzeba sie pogodzic z tym, ze utrace meza na 15 miesiecy (bo tyle trwa sluzba)?
Obserwuj wątek
    • ingalill23 Re: Czy mozna uniknac wojska? 28.05.11, 20:56
      Ja znam przypadki, że do wojska idą nawet starsi faceci koło 40-50tki na 1 dzień odbębnić wojsko...myślę,że prędzej czy później Twój mąż będzie musiał się stawić do wojska. Niestety nikogo to nie omija - chyba , że dana osoba jest szczególnie chora (np. psychicznie), ewentualnie jeśli by otrzymał ob. polskie i zrzekł się tureckiego to może wtedy jako, że już turkiem by nie był...ale nie sądzę, że to rozsądne pozbywać się obywatelstwa, żeby wojska uniknąć.

Zazwyczaj wszyscy lądują u mnie w KKTC (na Cyprze Północnym), tu nie jest tak źle tongue_out Już nie raz bywałam w tutejszych bazach wojskowych. Obecnie w wojsku jest brat mego męża (młodszy), więc jestem w miarę na bieżąco. Znam też historię przyjaciółki siostry mego męża, której to świeżo poślubionego małżonka wzięli do wojska na 15 miesięcy jakiś tydzień po ich ślubie tongue_out (dobrze, że co weekendy są odwiedziny).
    • migda33 Re: Czy mozna uniknac wojska? 28.05.11, 21:17
      bylabym ostrozna ze stwierdzeniem ze Twoj mąż po 3 latach mieszkania w Polsce dostanie obywatelstwo polskie. po 3 latach to on sie moze zaczac dopiero starac o polskie obywatelstwo a to moze trwac i trwac,,,, polskie obywatelstwo nie jest tak latwo dostac
      • limonsuyu Re: Czy mozna uniknac wojska? 28.05.11, 21:51
        Polskie obywatelstwo jest przede wszystkim nadawane bardzo uznaniowo (brak jasnych przepisow, a jedynie metne stwierdzenie "udowodnione silne zwiazki z Polska"), wiec z jednej strony mamy przypadki pilkarzy nieznajacych slowa po polsku, ktorzy dostaja obywatelstwo, by grac w reprezentacji - a z drugiej strony osoby biegle mowiace po polsku, mieszkajace tu od wielu lat, ktore nie dostaja obywatelstwa, bo:
        - nie znaja skladu swieconki (Ukrainka wykazala sie "brakiem znajomosci polskiej kultury")
        - nie znaja technicznych szczegolow porodu zony (mezczyzna przebywal w delegacji i nie wiedzial, ze jego dziecko urodzilo sie przez cesarskie ciecie - zeby bylo zabawniej odebrano mu tez prawo pobytu, bo skoro nie znal takich "oczywistosci", to malzenstwo musialo byc fikcyjne - nawet jesli dziecko bylo wspolne big_grin )
        - nie znaja koloru szczoteczki do zebow wspolmalzonka, etc.

Slowem: walczac o obywatelstwo czy pobyt dla meza przygotuj sie na wizyty "smutnych panow" w twoim domu i pytania o najbardziej upierdliwe duperele. A wszystko ze strachu urzedniczego - jak nie ma jasnych przepisow, to wniosek najlepiej na wszelki wypadek odrzucic wink

Jeszcze co do sluzby wojskowej - znajomy znajomego zmarl w tym roku w Kurdystanie, a inszy znany mi juz osobiscie Turek przezyl Kurdystan pare lat temu i do dzis budzi sie czasem w nocy z krzykiem, po czym czlapie do kuchni i patrzac w okno blednym wzrokiem lapczywie pije rakije. Rzeklabym, ze to klasyka syndromu posttraumatycznego, ale pewnosci nie mam - kolega, jak na tureckiego mezczyzne przystalo, predzej zje wlasne kapcie niz pojedzie do psychologa big_grin

Takze mozna trafic dobrze (Istambul, Ankara, Izmir) albo baaaardzo zle.

Taka ruletka z tym wojskiem, niestety sad Takze koniec koncow polscy "smutni panowie" z Urzedu ds. Cudzoziemcow nie sa jednak tacy zli wink
        • sarlo51 Re: Czy mozna uniknac wojska? 28.05.11, 23:39
          Dziewczyny jesli masz tureckie obywatelstwo na byte lub nie, Jak jestes chlopakiem musisz isc do wojska.Jesli nie chcesz isc i mieszkasz po za turcja to jak tylko wjedziesz odrazu ciebie z lotniska zciagaja.Bedzie musial odsluzyc.Jesli chcesz to zaplacisz obecnie nie wiem ile ale ostatnio bylo 12tys dolarow i bedziesz tylko 21dni.Jak chcesz sie zbyc obywatelstwa tureckiego (dla osob nabytego obywatelstwa)to nie bedziesz musial sluzyc we wojsku.To jest dluga procedura tez.Moj syn jest tureckim obywatelem do dzisiaj nie jedzie tam bo jego szukaja,Co roku tesciowa mowi im zeby nie szukaly jego bo mieszka w USA. Ale oni wraz co wiosna zagladaja to tesciowej domu.Meza kuzyny wyjechaly z turcji jako dzieciaki i tez ich szukaja. Oni jusz maja po 50 i nigdy nie byly w turcji.Chca pojechac i zobaczyc swoje rodzine strony ale nie moga bo przez wojsko.Chlopaki sa tutaj jusz 45lat.
          Jak on pojdzie do wojska to wiec bedzie wtedy dla was egzamin czy na prawde jestecie dla siebie. Moja droga czasem ja bym swojego meza wyslala do wojska jeszcze raz jak mnie wkurzy.
          • hugo43 Re: Czy mozna uniknac wojska? 29.05.11, 09:17
            wsrod moich znajomych z polskim obywatelstwem nie jest zle,wielu dostalo wlasciwie bez problemow.moj maz obywatelstwa nie chcial,bo wlasciwie nic to nie zmieni w sprawie armii.i tak jak pisala sarlo trzeba zaplacic i isc na krotko.jak na razie maz mial odroczone wojsko na 3 lata,teraz bedzie znow probowal w ambasadzie,moze nawet w tym tygodniu,wiec dam znac jak i na ile sie udalo.
            • ingalill23 Re: Czy mozna uniknac wojska? 29.05.11, 11:17
              Gdzieś słyszałam, ze podobno zła sytuacja materialna w domu poborowego (np choroba matki czy ojca, bieda, dużo rodzeństwa, a brak rodziców), a on jest jedynym żywicielem takiej rodziny - może go zwolnic z wojska, podobno też jeśli jest jedynym żywicielem, a Ty byś była w ciąży i nie mielibyście nikogo (żadnej rodziny) to też podobno jest zwolniony, ale jak mowie nie chce wprowadzać w błąd, bo nie jestem 100% tych "rewelacji".

Zależy gdzie Twój mąż trafi to jak dziewczyny wspomniały jest ruletka, mogą go dać do mnie na Cypr Północny (na 85% zawsze lądują tu poborowi), albo mogą go wysłać na wschód (tam gdzie Kurdowie) no i wtedy lipa...

Jeśli serio nie chce iść do wojska to niech siedzi w PL - siłą go nie wyciągną z Polski, niech się stara o obywatelstwo i tyle. Tylko nie może do Turcji lecieć, bo jak tu już wspominano, siłą z lotniska go wezmą tongue_out Jak dobije do 50stki w Polsce i wróci do Turcji, to wtedy wezmą go na przymusowy 1 dzień, strzeli zw 2 razy z karabinu (a może i nie) i tyle, nawet nie będzie musiał munduru zakładać tongue_out

Na szczęście mój mąż wojsko ma za sobą - odbył właśnie na Cyprze Północnym - po wojsku poszedł na studia i ma z głowy smile
              • leyla76 Re: Czy mozna uniknac wojska? 29.05.11, 13:10
                moj maz byl w wojsku 21 dni. odbebnil to w zeszlym roku i ma spokoj. my mieszkamy w angli jakies 11 lat, maz jest tutaj ok. 16. ma brytyjskie obywatelstwo. zeby go nie sciagneli z granicy do wojska co rok musial placic w konsulacie tureckim niezla kwote za odroczenie wojska na rok.
                • evyanna Re: Czy mozna uniknac wojska? 29.05.11, 16:00
                  do odroczenia wojska jest potrzebne uzyskanie drugiego obywatelstwa?
                  • paolciasahin Re: Czy mozna uniknac wojska? 29.05.11, 18:21
                    do odroczenia wojska jest potrzebne uzyskanie drugiego obywatelstwa? NİE
                    Po 3 latach mieszkania za granica co najwyzej pojdzie do wojska na 21 dni.
                    • mersinka Re: Czy mozna uniknac wojska? 29.05.11, 19:20
                      Z tego co kojarze to trzeba 3 lata przepracowac zagranica (nie wystarczy mieszkac) i zaplacic 5000 euro. I wtedy sie idzie do wojska na miesiac. Tak przynajmniej bylo jeszcze kilka miesiecy temu.
                      • malike-pl Re: Czy mozna uniknac wojska? 29.05.11, 21:14
                        dokładnie tak, jak się zapłaci kupę kasy to wtedy jest 21 dni chyba do odrobienia.
                        jeśli twój mąż chłopak skończył szkole wyższa idzie na 5 miesięcy ( tak jest teraz ) rzad chce jakieś zmiany czy coś. ale póki co po skończonej wyższej szkole jest 5 miesięcy, a może być do 4 nawet.

• paolciasahin Re: Czy mozna uniknac wojska? 29.05.11, 22:19
                          Oczywiscie jesli chodzi o te 3 lata za granica to musi byc to legalny pobyt i praca i wowczas w Turcji odrabiasz 21 dni w wojsku. Ale zeby odbyc tylko 21 dni to placi sie 5000 euro (chyba)
                          • nephte Re: Czy mozna uniknac wojska? 30.05.11, 20:11
                            tak z tego co słyszałam to właśnie trzeba dużą kasę zapłacić
                            ale powiem tak albo niech facet na studia idzie zawsze wykształcenie wyższe się przyda wink jak miałabym płacić 5000 euro to bym wolała to wydać na edukację wink a potem na 5 miesięcy zamiast na 15 smile ale wybór należy do Was
                            ahh jeszcze jedno to chyba jest 6 miesięcy które mogą być skrócone do 5 jeśli nie wychodzi podobno nie jest tak źle i da się wytrzymać jeśli tylko trafi w dobre miejsce smile
                            • mersinka Re: Czy mozna uniknac wojska? 02.06.11, 21:29
                              Czasami nie tak latwo zdecydowac sie na 5 miesiecy smile Szczegolnie jak sie mieszka w Polsce i krzyzuje to inne plany i prace
            • melek0204 Re: Czy mozna uniknac wojska? 28.11.11, 20:10
              Hugo, no i jak Wam poszło?
              • hugo43 Re: Czy mozna uniknac wojska? 28.11.11, 21:37
                maz w sumie nic nie zalatwial.tzn wybiera sie z aktem malzenstwa,karta pobytu stalego itd po nastepne odroczenie,ale to dopiero jak bedziemy jechac do tr(to trzeba zalatwiac ciut wczesniej,bo zanim ambasada odesle do tr i przyjdzie list do domu,to troche minie).ostatnio ktos mu mowil,ze maja podniesc kwote z 5 do 10 tys ojrosmilemy mamy o tyle latwiej,ze starego pol rodziny pracuje w armii(cywile) i zawsze maja mozliwosc podejrzec jaki jest jego status w tr.nie wiem na czym to polega,ale kiedys sie o to dowiadywal i jego odroczenie bylo jeszcze wazne.
                • melek0204 Re: Czy mozna uniknac wojska? 28.11.11, 22:01
                  No to zawsze cenne źródło informacji, zazdroszczę... Nam ambasada mówi jedno, jak dzwoni do Turcji to słyszy drugie, masakra... I bądź tu mądry i pisz wiersze sad
                  No ale z tymi 10 tysiącami to prawda ma być...
                  • paolciasahin Re: Czy mozna uniknac wojska? 28.11.11, 22:15
                    Teraz weszlo w zycie nowe prawo w Tr odnosnie wojska- skonczone 30 lat -placisz 10 tys Euro i nie idziesz do woja
                    • alusya Re: Czy mozna uniknac wojska? 28.11.11, 23:09
                      weszlo nowe prawo odnosnie odplatnego wojska (bedelli askerlik) - dla osob od 30 roku zycia nie 10 tys euro (ok 25tys lir) a 30 tys lir. Dla osob ktore przepracowaly za granica 3 lata 10 tys euro niezaleznie od wieku.
                      • sarlo51 Re: Czy mozna uniknac wojska? 29.11.11, 02:47
                        To duzo sie nie zmienilo to prawo. Przedtem placilas i odsluzylas 3 tygodnie.Obecnie placisz i bez wojska.Ja bym chciala wiedzic czy moze jedna wie cos.Moj syn nie jest urodzony w Turcji,Tylko ma obywatelstwo Tureckie,On nie chce slyszec o wojsku Tureckim bo on nie bedzie sluzyl tam jesli nie jest jego kraj. Nie bedzie placil bo mysli ze oni powini mu zaplacic jesli jego chca tam.Wiem ze dla niego jest najlepsze sie z zeknac obywatelstwa.Tez trwa okolo 3lata powiedzial nam ambasadzie we Waszygtonie.Maz chce jemu zalatwic bo czuje sie ze to jego wina.Gdyz zebysmy nie pojechaly do Turcji wtedy to by tego nie bylo problemu.
                        • skylaar Re: Czy mozna uniknac wojska? 29.11.11, 17:32
                          To nowe prawo jeszcze nie weszlo, ale właśnie jest głosowane, powinno za 2 tygodnie już być w Dzienniku Ustaw i wtedy dopiero będzie można się od wojska wywinąć wink Piszę o tym dlatego że być może będą jeszcze jakieś zmiany dot. sumy, wieku czy innych detali.
                      • paolciasahin Re: Czy mozna uniknac wojska? 29.11.11, 17:31
                        10 tys Euro jak placisz gotowka a 30 tys TL jak placisz w ratach i nie trzeba przepracowac 3 lat za granica....ale to tylko teraz. Jakies 11 lat temu cos takiego takze zrobili. A to z tymi 3 latami przepracowanymi za granica nadal bedzie obowiazywac...po 3 latach legalnego pobytu za granica placisz i idziesz na 3 tyg do wojska.
                        • melek0204 Re: Czy mozna uniknac wojska? 29.11.11, 21:01
                          No ja słyszałam o takim układzie, jak pisała Alusya. Nie będę się jednak upierać, bo projektu ustawy nie czytałam smile Słyszałam natomiast, że trzeba wcześniej zgłosić się jakby na ochotnika do odbycia służby wojskowej, żeby z tego skorzystać. I rzekomo teraz konsulaty są przeciążone.
                          Tak ogólnie to jestem "lekko" zdezorientowana nawet i bez tego nowego prawa sad Jakby mi ktoś tak łopatologicznie wyłożył, jak to z tą armią i odroczeniami zwłaszcza jest, to byłabym ogromnie wdzięczna...
                          • skorrogan Re: Czy mozna uniknac wojska? 30.11.11, 08:45
                            A nie prosciej jest pozbyc sie tureckiego obywatelstwa?
                            • schwinn1 Re: Czy mozna uniknac wojska? 30.11.11, 10:03
                              i być bezpaństwowcem? pewnie można się pozbyć jak się ma już inne.
                              Ale czy Ty pozbyłbyś się polskiego obywatelstwa, bo "coś" Ci w Polsce nie odpowiada?

Turcja tak łatwo nie odpuści swoim obywatelom. Przecież "trzeba" interweniować w tylu sprawach i tylu miejscach, więc trzeba mieć do tego ludzi.
                            • sarlo51 Re: Czy mozna uniknac wojska? 01.12.11, 04:05
                              Skorrogan masz racje dla niego by bylo najlepiej pozbyc sie tureckiego obywatelstwa.To dlugo trwa tez. Ankara musi potwierdzic wszystko i zakazdym razem przekroczysz granice tam musisz miec dokument przy sobie.Wojsko czeka na niego,co wiosna pukaja do tesciowej domu i pytaja sie o jego.Ona co rok powtarza dla nich ale oni nadal to samo robia.W tym roku na lotnisku (Istanbul)czekaly na chlopaka z USA.Szkoda mnie sie zrobilo jego jak zobaczylam ich.Ja nie rozumie dlaczego chlopakow jak on chca ich tam.Moje kuzyny urodzone w Polsce i ani jeden nie byl w polskim wojsku.Co mieszkaja tutaj w USA od mlodych lat.Jeden wyjechal przed samymi po borami i nie zatrzymaly jego na granicy jak byl w odwiedzinach.Ja mowie to byly czasy za Gireka.
                              • inanc Re: Czy mozna uniknac wojska? 09.09.13, 19:37
                                Dziewczyny! Czy od ostatniego wpisu nastąpiły jakieś istotne zmiany? Może jednak można uniknąc wojska? smile Pozdrawiam
                                • skylaar Re: Czy mozna uniknac wojska? 10.09.13, 19:31
                                  Przez cały 2012 rok trwała swego rodzaju "amnestia" i można było uniknąć wojska wpłacając 30 tys. lir i nie robiąc w zamian żadnej służby zastępczej. Dotyczyło to osób powyżej 30 roku życia. Nie wiem jak jest teraz, bo temat już przerobiony, wojsko odbębnione i stosunek do służby uregulowany, także przestałam się interesować wink
                                  Słyszałam że planowano przedłużyć bedelli askerlik na 2013 rok, ale nie wiem na czym ostatecznie stanęło. Skorzystało z tej opcji wiele tysięcy osób.
                                  • hugo43 Re: Czy mozna uniknac wojska? 11.09.13, 14:33
                                    tyle sie zmienilo,ze jest chyba drozejsmilemoj maz ma na razie odroczone na 8 lat,wiec nie myslesmile
                                    • sarlo51 Re: Czy mozna uniknac wojska? 21.09.13, 03:43
                                      Nic sie nie zmienilo w tym roku.Cena moze sie zmienila ale to jak wszystkie ceny.Wojsko obowiazkowe dla urodzonych w Turcji.Znam paru doroslych mezczyzn co czekaja aby zniosly prawo dla tych co mieszkaja za granica lub nie znaja tureckiego.
    • aleyna Re: Czy mozna uniknac wojska? 06.10.13, 12:20
      Wojsko obowiązkowe. Z tego co wiem to studentów nie biorąsmile bo meza brat dlatego poszedł na studia zeby mu odroczyli. A teraz wyjechał za granice...wiec tez go nie wezmą. Jest cos takiego ale dokładnie sie nie orientuje, ze po jakimś czasie pracy za granica moze sie "wyklupic" płacąc im nie mało zeby mu odpuscili... Hehehsmile oczywiście legalnie. Rozumiem CIe ale z tego co wiem to wojsko w Turcji to poważna sprawa i każdy musi iść, ja miałam to szczęście ze maz już był dawno po, jak sie poznaliśmy ale za to 2 lata hehesmile powodzenia
      • sarlo51 Re: Czy mozna uniknac wojska? 07.10.13, 03:35
        Studentow nie biora jak sa na studiach. Ale potem ich tez obowiazuje wojsko jak kazdego. Tylko po studiach sluzysz krocej i dostajesz stopnia. Mozna tez znimi troche sie domowic ze nie chcesz stopnia zadnego tylko bedziesz zwyklym zolnierzem i chcesz byc krocej we wojsku. Tak zrobily syny znajomego.
        • rodzyneksultanski Re: Czy mozna uniknac wojska? 07.10.13, 15:14
          Wielu moich znajomych zapisuje się do tzw. otwartych uniwersytetów (np. Anadolu Universitesi prowadzi takie kursy - wystarczy pojawić się na uczelni na koniec semestru!), żeby odroczyć wojsko lub skrócić służbę do 6 miesięcy. A nuż za 4 lata wojsko nie będzie obowiązkowe (nadzieja matką...), a i dyplom zostanie wink
    • 11helenka Re: Czy mozna uniknac wojska? 31.07.17, 19:12
      witam
      czy ktos wie ile i jaka kara za uchylanie sie od wojska i nielegalny wyjazd z kraju?
      prosze o posty na ten temat.PILNE
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka