Dodaj do ulubionych

Jaka wiza do Polski?

07.10.14, 15:54
Witajcie.. zapewne niektórzy przechodzili procedury wnioskowania, więc proszę was o odpowiedzi na męczące mnie pytania:
O jaką wizę powinna się starać osoba pochodzenia Tureckiego, jeśli chce przyjechać mając zaproszenie (turystyczne, gościnne)? Czy jest jakaś szansa na otrzymanie wizy D (4 miesiące), a jeśli nie ma to czy Konsul może zmienić rodzaj wizy na Schengen (i wtedy max 3 miesiące), czy też otrzymuje się wyłącznie odmowę?
I ostatnie: wiem, że można złożyć odwołanie, ale ile czeka się w razie odmowy na kolejną możliwość składania wniosku? (365 dni?)

Będę bardzo wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • kabak112 Re: Jaka wiza do Polski? 24.10.14, 00:17
      Witaj, jeśli jest to wasza pierwsza wiza to zapomnij o wizie długo terminowej. Jestem właśnie po całym cyrku z zalatwianiem wizy. Wnioskowalismy o wizę Schengen na trzy miesiące i niestety nasz kochany system wydał nam wizę na 31 dni. Z informacji które otrzymał mój to wynika ze po pierwsze to loteria a po drugie to że jedzie pierwszy raz i 31 dni mu wystarczy na wizytę. Pani w ambasadzie powiedziała że długość wizy zależy od przedstawionych dokumentów, ale na pewno nie dostanie więcej niż 60 dni. Taka to jest wiza 90 dniowa w polskim rozumieniu. Poprostu ręce mi opadły jak tego słuchałam. Dodam, że mój też miał wystawione zaproszenie.
      • riverina Re: Jaka wiza do Polski? 24.10.14, 08:06
        Kabak, napisz proszę, jak musi wykazać środki na pobyt w Polsce- na stronie piszą, że to ma być 100 zł /dzień. Czy wystarczy mieć tureckie konto w euro czy w lirach, czy jeszcze jakoś inaczej?
        • kabak112 Re: Jaka wiza do Polski? 24.10.14, 16:55
          Witaj, tak 100 złotych na dzień, mój miał konto w lirach, ale konsul wymagał w euro, ale nie robił konsulat problemu jak daliśmy w lirach zaświadczenie.
        • kabak112 Re: Jaka wiza do Polski? 24.10.14, 17:10
          Ale jesli to wasza pierwsza wiza to nie liczcie na 90 dni bo to chyba nie realne.
          • schwinn1 Re: Jaka wiza do Polski? 26.10.14, 12:05
            Witam,
            mój szwagier dostał wizę do Polski (nie Schengen, bo wnioskowaliśmy o wizę do Polski) na 3 miesiące (chociaż wnioskowaliśmy na dłużej). To jego pierwsza wiza i pierwszy wyjazd za granicę (nie licząc Iranu). Wniosek był składany bez zaproszenia, ale z zaświadczeniem ze szkoły języka polskiego o opłaconym kursie językowym (na 8 miesięcy). Nie miał własnych środków na utrzymanie i dołączył wyciągi z konta mojego męża, a we wniosku zaznaczył, że to właśnie brat będzie go utrzymywał podczas pobytu.
            Ciekawostką jest to, że paszport z wizą został wysłany następnego dnia po złożeniu dokumentów.
            • riverina Re: Jaka wiza do Polski? 26.10.14, 14:36
              Mojemu nawet nie przyjęto dokumentów w punkcie w Antalyi, bo nie miał konta ze śwrodkami, mimo, ze ja w zaproszeniu przeciez napisałam, ze przyjmuję utrzymanie na siebie. Natomiast w Stambule nie było problemu z kontem, ale był z rejonizacją. No cóż, w tym roku staramy się ponownie. Czy wizę tylko do Polski jest łatwiej uzyskać niż do strefy Szengen?
              • schwinn1 Re: Jaka wiza do Polski? 26.10.14, 19:56
                Szwagier wnioskował o wizę do Polski, bo z tego co czytałam to ona może być wydana na dłuższy czas niż wiza Schengen, a na takiej nam zależało. Nie wiem, czy jest łatwiej. Być może - bo to jakaś gwarancja tego, że osobie zależy na Polsce, a nie na wyjeździe potem gdzieś dalej.
                We wniosku jest punkt w którym można zaznaczyć, kto przejmuje utrzymanie (opcja "sponsor"). Tak jak pisałam były dołączone wyciągi z męża konta z pół roku. Poza tym mąż napisał osobne pismo - prośbę o pozytywne rozpatrzenie wniosku.
                Dokumenty były składane w Ankarze, tam gdzie jest nasz rejon. Przez telefon informowano nas jeszcze o jednej miejscowości, ale nie pamiętam nazwy. Poza tym zapis był przez internet, a tam do wyboru był tylko Stambuł i Ankara.
    • riverina Re: Jaka wiza do Polski? 24.10.14, 17:52
      Dzięki. A gdzie stawaliście po wizę, w Stambule czy Ankarze? Jestem w szoku, ze na własny slub nie dali Wam wystarczająco długiej wizy.
      • kabak112 Re: Jaka wiza do Polski? 24.10.14, 18:40
        My składaliśmy w Antalyi, ale Ankara dzwoniła do mnie żeby potwierdzić zaproszenie. Ja też byłam w szoku jak zobaczyłam wklejkę w paszporcie. Jednak to dziki kraj i system POLSKA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka