Dodaj do ulubionych

Jak odwołać się od decyzji konsula?

28.11.14, 19:13
Mój narzeczony nie dostał wizy do Polski, chcemy się odwołać, ale niestety internet jest skąpy w te informacje. Do kogo się odwołać, jakie dokumenty załączyć, gdzie wpłacić pieniądze?
Będę bardzo wdzięczna za rady w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • vou_blh Re: Jak odwołać się od decyzji konsula? 28.11.14, 20:41
      Polskiej wizy to troche dziwne bo ponoc Polska raczej chetnie wydaje. Chodzi o zwykla turystyczna schengen? Moj sie odwolywal ale aplikowal o austriacka (tansze loty do wiednia pegasusem). Zaraz sie wszystkiego dowiem i napisze co i jak. A na te chwile niech przeanalizuje czy oplaca mu sie odwolywac-jesli dostanie odmowe przy odwolaniu bedzie mial powazne problemy z wizami w przyszlosci
    • wiola9981 Re: Jak odwołać się od decyzji konsula? 28.11.14, 20:53
      vou_blh a ty gdz?e teraz jestes? pam?etam ze ty z okol?c zonguldaka bylas tak?
    • riverina Re: Jak odwołać się od decyzji konsula? 29.11.14, 09:33
      Napisz proszę o jaką ostatecznie wizę starał się Twój chłopak_ D czy Szengen? I na jak długo? W Stambule czy Ankarze?
      Może spróbuj sama zadzwonić albo napisać do konsulatu, zeby uwiarygodnić to zaproszenie i wprost zapytaj, co mozesz zrobić?
      • schwinn1 Re: Jak odwołać się od decyzji konsula? 29.11.14, 15:18
        Wydaje mi się, że warto zapytać, dlaczego była odmowa. Może jakiś błąd przy składaniu dokumentów, może za mało dokumentów...
        Ja radzę pisać. W tym roku kilka razy pisałam i zawsze dostawałam odpowiedzi (nieraz dość rozbudowane). Dodzwonić się ciężko, a jak się dodzwonisz to możesz trafić po prostu na panią, która tylko odbiera telefony i niewiele wie smile
        • mohoito Re: Jak odwołać się od decyzji konsula? 29.11.14, 18:46
          Odmowa była spowodowana niewiarygodnymi powodami przyjazdu do Polski. Zaznaczyliśmy: odwiedziny rodziny narzeczonej i turystyka.
      • mohoito Re: Jak odwołać się od decyzji konsula? 29.11.14, 18:21
        Schengen; Izmir; 3 miesiące ale przecież mogą sami ustalić czas dla niego.
        • skylaar Re: Jak odwołać się od decyzji konsula? 30.11.14, 15:25
          Nie wiem czy dobrze strzelam ale w takich wypadkach warto się zastanowić jak wygląda sytuacja zawodowo-finansowa faceta. Jeśli jest bezrobotny lub pracuje sezonowo i ma niskie dochody konsulat może to odebrać jako potencjalny problem. W takim wypadku pomaga zrobienie zaproszenia przez Urząd Wojewódzki w PL i wzięcie odpowiedzialności finansowej na siebie. A i tak i tak zawsze warto po prostu napisać i zapytać o powód. Ambasada czasem parom odmawia za pierwszym razem, jak człowiek np. ma nowy paszport i nigdy nie był za granicą, do tego np. krótki okres opłacania składek ubezpieczeniowych w Turcji itp. Znam pary które jak starały się drugi raz po jakimś czasie, już wizę dostały.
    • migda33 Re: Jak odwołać się od decyzji konsula? 30.11.14, 19:37
      Skoro to jest narzeczony taki już na poważnie i bez wątpliwości to możecie pobrać się w Turcji i wtedy już jako małżonek odmowy nie dostanie.
      • riverina Re: Jak odwołać się od decyzji konsula? 30.11.14, 20:25
        Migda, wybacz, ale to już lekkie przegięcie, zeby facet w celu zobaczenia, czy Polska mu się podoba , musiał się zenić. To tak, jakbyś miała wychodzić za mąż, zeby odwiedzić np USA. Zastanawiam się, jaki raj jest w tej Polsce, ze tak trudno tu dostać wizę. Ja mam wiosną polecieć do Kanady i nawet przez myśl mi nie przejdzie, zebym musiała szukac tam meza w celu wizy. Ja chcę, zeby mój przyjaciel zobaczył po prostu Polskę, mój kraj,poznał moich przyjaciół, a nie zamierzam w tym celu wychodzić za niego za mąż. Ale wobec decyzji konsulatu też jestem bezradna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka