Dodaj do ulubionych

pytanie do mam chłopców

13.11.15, 10:28
Takie może śmieszne pytanie, ale mnie trochę sprawa martwi. Mój synek prawie 2 latka jest bardzo owłosiony. Ma ciemne włoski na plecach i ramionach. W kąpieli, jak skóra mokra to bardzo widać. Pytanie, czy to normalne u dzieci o tureckich korzeniach czy coś z hormonami nie tak? Słyszałam już różne opnie. Dodam tylko, że ojciec dziecka mimo, iż miał bardzo ciemną skórę i czarne włosy to nie był nadmiernie owłosiony.
Obserwuj wątek
    • iloveistanbul Re: pytanie do mam chłopców 14.11.15, 13:32
      Moj synek jak i inne dzieci, ktore widuje w lato nad basenem nie maja nadmiernego owlosienia na ciele. Wybralabym sie do lekarza to sprawdzic i przebadac dziecko. Turcy i Turczynki maja zwykle grubsze wlosy od Europejczykow, ciemniejsze owlosienie i np kobiety czesto depiluja tez rece itp. Wiec moze byc tez tak, ze po prostu Twoj synek ma juz takie wloski i tyle.
    • kiranna Re: pytanie do mam chłopców 17.11.15, 13:36
      Dzieci tureckie sa bardzo rozne, od bardzo jasnej karnacji i blond wlosow do bardzo ciemnej w typie arabskim. Obfite owlosienie twojego synka moze byc genetyczne. Nawet jesli rodzice sa mniej owlosieni, to dziadkowe, pradziadkowie, itd mogli byc. Znam kilkoro dzieci tureckich ze szkoly syna, w tym dziewczynki, mocniej owlosionych. Rozwijaja sie normalnie, tylko jedno z nich ma problemy z metabolizmem i hormonami, zdiagnozowane w wieku przedszkolnym, gdy silnie przybral na wadze. Bez paniki, byc moze taka uroda twojego dziecka. Dla pewnosci spytaj lekarza smile pzdr.
      • yasemin1 Re: pytanie do mam chłopców 27.12.15, 22:03
        Mój syn ma 7 lat i też mnie ten temat zaniepokoił jakiś czas temu. Ma długie włosy na nogach, lekarz dermatolog go obejrzał i stwierdził, że to nic niepokojącego, natomiast powiedział, że problemy hormonalne dotyczą dzieci jeżeli występują nadmierne owłosienia na całym ciele, głównie plecy.
        A więc dla świętego spokoju sprawdź u dermatologa czy wszystko jest ok.
        • tulcymea Re: pytanie do mam chłopców 27.12.15, 22:47
          UUU sad No ma na pleckach. Pytałam przy ostatniej wizycie pediatry. Pani doktor oceniła, że nie jest to nieprawidłowe. Po prostu ma te włoski ciemniejsze, taka uroda, ale nie jest to niby nic nieprawidłowego.
    • tulcymea Re: pytanie do mam chłopców 18.11.15, 12:09
      Dziękuję za rady. Będę obserwować. Synek już się taki urodził, ale sądziłam, że po 2 miesiącach straci te włoski. Obecnie, mamy także kilka innych problemów zdrowotnych stąd moje wątpliwości. Właśnie pierwsze co Neonatolog w szpitalu spytała, to jakiej narodowości jest ojciec. Zatem prawdopodobne, że taka uroda, jakieś arabskie korzenie uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka