Dodaj do ulubionych

Służba wojskowa w Turcji

31.03.06, 10:46
Witam baaaaardzo ciepło,

Nie przedtstawiam się, bo zrobiłam to w wątku 'Witajcie', więc
zainteresowanych odsyłam właśnie tam smile A tu chcę was spytać o szczegóły
dotyczące obowiązkowej służby wojskowej w Turcji. Mój chłopak poszedł na
studia, żeby opóźnic pójście do wojska, ale jutro i w ndz ma egzaminy na
studiach i jeśli ich nie zda, nie będzie już 'ucieczki'.Nie muszę chyba
wspominać, co czuję, ale wiem, że tego nie unikniemy. Proszę Was jednak o
zapytanie mężów, chłopaków, kolegów, jak wygląda wojsko w Turcji. Ja wiem
tylko że trwa 15 miesięcy i nie poruszam tego tematu za bardzo z Gungorem, bo
widzę, że on się wtedy stresuje, no i zresztą niewiele może mi powiedzieć, bo
przecież nigdy w wojsku nie był.

Dziękuję z góry za wszelkie informacje i ściskam Was powitalno-melancholijnie
(jakiś dziwny dzień dziś, Kraków w deszczu od wczoraj sad

kaczika
Obserwuj wątek
    • sudani Re: Służba wojskowa w Turcji 05.04.06, 20:03
      Witam serdecznie Wszystkich!
      Rowniez chcialabym prosic (w miare mozliwosci) osoby mieszkajace w Turcji o
      jakiekolwiek informacje dotyczace sluzby wojskowej w tym kraju. Jak to wszystko
      wyglada, jak dlugo trwa, od czego zalezy dlugosc pobytu w wojsku, bo slyszalam,
      ze moze to trwac krocej i dluzej. Czy to prawda i od czego to zalezy?
      Pozdrawiam serdecznie!
      • thomaspawel Re: Służba wojskowa w Turcji 05.04.06, 20:17
        od koleżnaki wiem że wojskowy zaszczyt służenia w tureckiej armii sięga 35 roku
        życia, więc chyba się nie wykręci...
        A poza tym armia w Turcji ma swoją renomę i szacunek. znacznie większy niż
        politycy i policjanici razem wzięci.
      • bkowalek1 Re: Służba wojskowa w Turcji 05.04.06, 23:16
        Dlugość pobytu w wojsku zależy od wykształcenia. Po studiach sluży się w wojsku
        8 miesięcy, a np. po liceum 15. Poza tym dla pracującyh zagranicą min. 3 lata
        służba wojskowa trwa tylko miesiąc (po wpłaceniu 5.000 EURO)

Pozdrawiam
    • kaczika dziękujemy! 05.04.06, 23:33
      Uffff, już się martwiłam, że nikt nic nie pisze o wojsku, bo jest może ono w
      Turcji jakims horrorem i wolicie nas nie straszyć...Ale prosimy o więcej!!!

P.S. Piszę w liczbie mnogiej, bo Sudani już spakowana na spotkanie z Lubym i
      jutro wyjeżdża więc nie wiem, czy zajrzy tu do nas jeszcze przed wyjazdem. A
      wiem doskonale, że jej również wieści o tureckim wojsku są baaaaaardzo
      przydatne.
    • afet13 Re: Służba wojskowa w Turcji 08.06.06, 12:56
      czesc
      z tego co ja wiem to po studiach oczywiście służba jest któtsza, może trwać 6
      lub 12 miesięcy. Po liceum jest tak jak ktoś już tu napisał: 15 misięcy. Mój
      chłopak jest po studiach dlatego mogę tu bliżej przedstawić jedynie jego
      sytuacje. On wybrał 12 miesięczną służbe a jego kolega 6 misięczną. Są plusy i
      minusy wybrania dłuższeg lub krótszego czasu służby. Jesli chce się być w
      wojsku na 6 miesięcy to oczywiście szybciej ma się wszystko z głowy ale jest
      się tam na takich samy zasadach jak ludzie po liceum, śpi się z nimi w jednym
      pomieszczeniu i jest się tylko szeregowcem a przynajmniej ma się niższy
      stopień. Jeśli wybiera się 12 misięczną służbę to najpierw przez pierwsze 3
      miesiące ma się niezły wycisk bo są ćwiczenia a potem losuje się miesce gdzie
      będzie się przez następne miesiące. Mój chłopak pierwsze 3 miesiące spędził w
      Konyi, już wtedy po ćwiczeniach dostaje się jakiś wyższy stopień i losuje się
      miesce pobytu na pozostałe 9 miesięcy. On wylosował Tatvan. Te 9 ostatnich
      misięcy to poza nocnym pilnowaniem żołnieży tak naprawde luzy, męczące głównie
      dlatego, że jest nudno i wykonuje się monotonną pracę. Ale jest duży plus tego,
      dostaje piniądze za to że jest w wojsku. Nie wiem jak to wygląda w przypadku 6
      misięcy ale przy 12 misiącach jest to comiesięczna pensja. Tak jak już
      wspomniałam przy dłuższej służbie ma się lepsze warunki mieszkalne (samodzielny
      pokój lub dwójka ale to chyba zależy od miesca gdzie się trafi)i kończy się ją
      z lepszym stopniem. Możnarównież wykorzystać około misięczne wakacje, nie całe
      naraz, kilka dni po 3 misiącach reszte potem. W sumie nie jest tak żle, można
      wybrać sobie dogodną obcje, gorzej mają osoby bez studiów.
      Wojsko oczywiście to bardzo ważna sprawa dla Turków. Słyszałam, ze niektóre
      tureckie rodziny nie godzą się na małżeństwo Turka z ich córką jeśli ten nie
      był jeszcze w wojsku. Ale poza ekstremalnymi sytuacjami wojsko jest sprawą
      honoru i prawdziwym mężczyzną jest się dopiero po służbie smile
      • afet13 Re: Służba wojskowa w Turcji 08.06.06, 13:01
        przypomniałam sobie jeszcze, że jak jest się po studiach to to gdzie się trafi
        zależy tez od tego co się skończyło. Konktretne placówki w konkretnych miescach
        mogą potrzebować ludzi z jakimiś konkretnymi zawodami. Równie od tego jaki ma
        się zawód zależy co będzie się robić w danym miejscu, ale oczywiście to nie
        pokrywa się w 100% z wykształceniem, np. mój chłopak po prawie na 9 miesięcy w
        Tatvan trafił do biura i wysyłał faksy smile.Męczył się strasznie ale ma już to z
        głowy
        pozdr
    • sudani Re: Służba wojskowa w Turcji 08.06.06, 14:24
      Wielkie dzieki Afet13!
      Moj chlopak jest teraz w wojsku i bedzie 6 miesiecy. Ale bardzo Ci dziekuje za
      odpowiedz, bo zewszad slysze o 8 czy 15 miesiacach, wiec juz zaczelam sie
      zastanawiac, czy po tych 6 nie bedzie musial spedzic tam jeszcze kolejnych
      dwoch! Ale widze, ze Ty napisalas o 6 lub 12 i o tym ze w przypadku 12 jest to
      platne. Moj chlopak tez cos o tym wspominal, ale nikt oprocz niego, wiec juz
      sama nie wiedzialam na czym stoje!
      Rozwialas moje wszelkie watpliwosci! Bardzo dziekuje!
      Sama moge napisac, ze w przypadku 6 miesiecy jest ciezko! Faktycznie przez pare
      godzin w nocy ci ktorzy sa krocej pilnuja innych zolnierzy. I spia w zwiazku z
      tym 3-4 godziny. Poza tym wiadomo, jest tam zbieranina roznych ludzi, z roznych
      czesci Turcji i roznych srodowisk, wiec wiadomo jak jest!
      Wielkie dzieki raz jeszcze! Pozdrawiam serdecznie!
      Sudani
      • sylwia309 Re: Służba wojskowa w Turcji 21.11.22, 00:35
        Hej. Wiecie może czy podczas odbywania służby wojskowej można korzystać z telefonu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka