Dodaj do ulubionych

Artykuly spozywcze - zamienniki w Turcji

29.09.06, 09:07
Zalozylam oddzielny watek, poniewaz zaraz zrobi sie nam balagan i trudno
bedzie nowym osobom znalezc odpowiednie tematy wink Tutaj wpisujcie czego
szukacie, najlepiej podajac nazwe artykulu w temacie, ok?
Obserwuj wątek
    • kiranna zelatyna 29.09.06, 09:19
      Zelatyna - jest, jak juz napisalam wczesniej, w wersji do tarty (tart jole, dr.
      oetker) albo w postaci slodkiej galaretki. Ta do tarty niestety nie scina sie
      zbyt dobrze.
      Nie spotkalam sie tutaj nigdy z zelatyna spozywcza, taka np. jak w Polsce uzywa
      sie do nozek czy galaretki miesnej. Inna sprawa, ze malo ktory Turek odwazy sie
      zjesc nasz przysmak wink) Wiem z doswiadczenia, bo zrobilam kiedys galaretke z
      kurczaka i warzyw z zelatyny przywiezionej z kraju i choc wygladala i
      smakowala wysmienicie, to chetnego, oprocz mnie, na nia nie bylo wink
      Ale rozumiem ich, mnie nie przechodzi przez gardlo "budyn" tavuk gogusu, odkad
      dowiedzialam sie, ze naprawde jest robiony z piersi kurczaka. Do kurczakow nic
      nie mam, lubie je, ale niekoniecznie w tej postaci wink
      • afet13 Re: zelatyna 14.08.07, 09:10
        o tak zgadzam sie z Toba ze Turcy nie lubia tej galaretki
        pamietam jak moj narzeczony sprobowal karpia w galarecie smile)))
        jego mina byla nieciekawa i myslalam ze wypluje ale grzecznie
        polknal bo to byla jego pierwsza wizyta u mojej babci smile
        tylko pozniej jak znalezlismy sie sami blagal mnie zebym juz tego mu
        nigdy nie dawala do jedzenia smile)))))
      • alexandrakocihan Re: zelatyna 21.01.13, 15:57
        Tak to prawda ja rowniez przywiozlam zelatyne z polski , zrobilam galeretke warzywno - kurczakowa nikt nie odwazyl sie zjesc z rodzinny meza .Pozostalo mi samej jesc 4 dni jadlam co prawda bylo dobre , jednak wiecej nie zrobie .
        • smiled_imp Re: zelatyna 23.01.13, 21:59
          zelatyne kupilam na bazarze egipskim w stambule. taka jak w polsce. w sklepie ekol gourmet w antalyi (na fener caddesi naprzeciwko migrosa) kupilam "smetane" z yorsana za 1.5tl. a propos orkiszu to po turecku kavuzlu bugday ale nie spotkalam w zadnym sklepie.
    • kiranna smietana 29.09.06, 09:23
      smietana plynna nazywa sie KREMA i jest tylko w wersji 30-36%, ale nadaje sie
      do wszystkiego: kremow, ciast, bitej smietany, ale tez i na slono - do zup i
      sosow, gdyz ma smak neutralny.
      nie spotkalam sie ze smietana kwasna taka jak w Polsce, ale tez nie szukalam
      specjalnie. np. do faworkow swietnie nadal sie jogurt pelnotlusty.
      jest tez kaymak, ale nie wiem do czego oprocz smarowania na chlebie sie nadaje,
      gdyz nie uzywam. moze ktos wie?
    • kiranna twarog 29.09.06, 09:30
      do sernikow i nadzienia do nalesnikow swietnie nadaje sie "suzme yogurt" lub
      serek yogurtowy "labne", byle nie light, gdyz ma zbyt duzo wody.
      jest rowniez "lor peyniri", ktory konsystencja przypomina nasz twarog. nie
      przepadam za jego smakiem, wiec nie wiem do czego mozna by go uzyc. moze do
      jakiegos borka, np do sigara borek?
        • monika.ergun sernik 26.07.07, 16:16
          cheesecake robia tu z serka labne ale ja sernik zrobilam z "tuzsuz polonezköy
          peyniri" ktory w smaku nader przypomina polski bialy ser aczkolwiek nie byl
          taki calkiem bez soli jak nasz.
          ps takie dziwo znalazlam w kipie
          ps2 ja zawsze lor peyniri uzywam do börek i jest bardzo dobry-wsrod lorow
          rowniez zdarza sie odmiana niesolona
          pozdrawiam
        • alexandrakocihan Re: twarog 21.01.13, 16:07
          Tak twarog lor jest swietny jezeli ktos lubi serek na kanapki .Ja kupuje warog lor 3 lub4 woreczki i do miski wrzucam koperek , cebulke drobno pokrojona i szczypiorek i do tego przyprawy jak to lubi i krema mieszam pozadnie dosalam i jest super serek na kanapki . Naprawede polecam moje sasiadki tez sciagnely od demnie ten przepis wiedz na sniadanie kazdy preferuje serek .
          Także doskonaly do bulecek z twarogiem zwane po turecku ,, PŁACZA,, napisalam jak sie wymawia .

          Pozdrawiam





          melek77 napisała:

          > Lor mozna takze wykorzystac do pierogow ruskich. Tak jak wspomniala Ania,
          > uzywam go rowniez do robienia sigara boregi.
          • amw77 Re: twarog domowy-najlepszy na sernik i nie tylko 13.02.13, 10:50
            Po wielu próbach z tutejszym tatli peynir (labne to już w ogóle jakieś nieporozumienie jeśli chodzi o ser na sernik), który wydawał mi się najlepszy na sernik poddałam się i...robię domowy serek na wiejskim tłustym mleczku. Jeśli macie dostęp do takowego polecam (na bazarach na 100% dostaniecie), bez porównania w smaku i taki, jak nasz słodki polski twarożek, najlepszy smile

            A tu przepis dla zainteresowanych. Mleko pełno tłuste (nie może być pasteryzowane, UHT itd.) stawiam na zsiadłe na 2-3 dni w temp. pokojowej, najlepiej w glinianym garnku lub naczyniu, nakrywam ściereczką. Mleko powinno być skwaszone, ze śmietanką na górze i serwatką. Wtedy podgrzewam na małym ogniu (nie gotuję!!!), trwa to ok. 20-30 min. Następnie odcedzam serwatkę na gazie lub ściereczce, zostawiam jeszcze do odcieknięcia na 2-3 godz i gotowe smile.

            Jeśli nie chcecie czekać 2-3 dni, wtedy mleko należy od razu podgrzać, i dodać do niego ocet lub jogurt, żeby je zakwasić. Ja jednak wolę metodę mojej ś.p. babci, czyli odczekania tych 2 -3 dni, którą bardzo Wam polecam smile
            • sommak Re: twarog domowy-najlepszy na sernik i nie tylko 14.02.13, 08:43
              Witaj Amw,
              ja tez robilam domowy ser,jedyny mankament jest taki,ze samego sera w porownaniu z iloscia zuzytego mleka otrzymuje sie naprawde niewiele.
              A z Labne da sie zrobic dobry sernik,to oczywiscie zalezy od przepisu jakiego uzywasz-ja juz chyba ponad rok temu zamieszczalam tu na forum moj przepis na sernik,wlasnie na bazie serka Labne-zawsze mi wychodzi i wszystkim smakuje.
              Pozdrawiam serdecznie!
              • amw77 Re: twarog domowy-najlepszy na sernik i nie tylko 14.02.13, 09:58
                jako maniak serników zrobiłam ich już ogromne ilości, i z labne także ale coś mi nie pasuje w tym smaku i sernik na bazie tego sera nie jest juz dla mnie sernikiem. Spróbuję zrobić z Twojego przepisu, możesz podać jeszcze raz link? Z góry dziękuję. A co do serka domowego to z 2 l mi wychodzi ok. 400 czasem 500 g, na sernik na małą torownicę w sam raz smile
                • sommak Re: twarog domowy-najlepszy na sernik i nie tylko 14.02.13, 14:15
                  Witaj,
                  Ja swoj sernik robie tak:
                  Spod:1.5 szklanki pokruszonych herbatnikow(ja najbardziej lubie etibor cift kavurulmus),
                  0.5 szklanki cukru,0.5 szklanki orzechow wloskich-ja te skladniki traktuje poprostu blenderem,mam wtedy jednolity proszek;1/3 rozpuszczonego masla-mieszam,wychodzi troche tak jak mokry piasek,wyklejam dno i boki tortownicy wczesniej wylozonej folia aluminiowa.
                  Masa serowa:ok 0.5 kg Labne(dwa male opakowania-200g,albo jedno duze-400g),
                  1 szklanka cukru,2cale jajka,3 kolejne jajka-zoltka ida do masy serowej,a bialka na piane;
                  2 szklanki pomieszanej Kremy z jogurtem;
                  1 lyzeczka soku z cytryny;
                  1 cukier waniliowy;
                  1 budyn waniliowy w proszku;
                  Spod zapiec 5-7 minut w temperaturze 190'C.
                  Skladniki masy serowej wymieszac,na koncu delikatnie dodac piane i wylac do tortownicy.
                  Piec okolo 60 minut w temperaturze 175'C.
                  Raz z tego przepisu robilam sernik czekoladowy-poprostu w miejsce budyniu waniliowego dodalam czekoladowy.
                  Jesli masz tez jakis ciekawy przepis chetnie skorzystam.
                  Pozdrawiam serdecznie!
            • grazynanowa przepis na twarog z mleka pasteryzowanego... 20.02.13, 09:29
              Jesli komus sie spieszy i nie ma pod reka mleka wiejskiego nie pasterysowanego ,to polecam moj przepis na twarog....
              2L Mleka pasteryzowanego ( 3.4 % tluszczu kupuje w A.101 ) podgrzewam do zagotowania, nastepnie wlewam 2,3 lyzki octu winnego i gotuje do momentu scinania sie mleka ,nastepnie odcedzam na gaze po ostygnieciu jest gotowe do spozycia ,ja uzywam tego twarogu w kuchni hinduskiej, ale rownie dobrze nadaje sie do wypiekow ,smakuje jak polski twarog.
              Self-respect is a basis of good manners smile
      • amw77 Re: twarog 11.09.07, 16:25
        kiranna napisała:

        > do sernikow i nadzienia do nalesnikow swietnie nadaje sie "suzme
        yogurt" lub
        > serek yogurtowy "labne", byle nie light, gdyz ma zbyt duzo wody.
        > jest rowniez "lor peyniri", ktory konsystencja przypomina nasz
        twarog. nie
        > przepadam za jego smakiem, wiec nie wiem do czego mozna by go
        uzyc. moze do
        > jakiegos borka, np do sigara borek?
        • smiled_imp Re: twarog 02.09.10, 00:52
          labne zazwyczaj jest neutralny w smaku. moze akurat tobie sie trafil
          slony. ja serniki robie z suzme yogurdu, zwlaszcza takiego bardzo
          gestego, z bazaru. uzywam go tez na kanapki. jest tez rowniez labne
          do sernikow z narysowanym ciastem i kahvaltalik lor w pudelkach. z
          tym ze ten ostatni wystepuje w wersji slonej i nieslonej. niestety
          nie jest to opisane wiec trzeba przeczytac czy jest sol w
          skladnikach.
          • amw77 Re: twarog 03.09.10, 15:25
            Kupowalam juz nie raz labne i za kazdym razem smakuje tak samo wiec sernika z
            niego robic nie bede, kwestia gustow i smaku, mnie nie podchdzi, i nie jest to
            dla mnie przynajmniej neutralny smak. Nielatwo zrobic dobry sernik (nawet w
            polsce sa rozne sery w tym gotowce i niestety nie zawsze z tych serow wychodzi
            dobry), najlepszy jest polski klasyczny twarog poltlusty ale w Tr takiego nie ma
            no i oczywiscie nieslony. Z jogurtu i owszem wychodza ale nie powalaja.
            Wyproboje jeszcze ten labne do sernikow, o ktorym piszesz. Kahvaltik lor
            probowalam i jak dla mnie tez sie nie nadaje na sernik (to byl ten bez soli).
        • amw77 Re: twarog na sernik znalazlam :) 11.11.10, 20:36
          dziewczyny, znalazlam idealny ser do sernika albo slodkich nadzien serowych, to jest tatli lor (kupuje na wage), ten ser jest bez soli!!!, podobny do polskiego (jak dla mnie jest bezsmakowy, mimo ze jest napisane ze tatli, slodki nie jest, ma smak neutralny), ma dobra konsystencje wlasnie jak na sernik. druga dobra wiadomosc: wreszczcie kupilam u siebie buraczki czerwone swieze hurrrrra smile
            • amw77 Re: twarog na sernik znalazlam :) 12.11.10, 09:30
              buraczki kupilam na bazarze tylko ze po kilku latach dopiero jeden jedyny raz udalo mi sie je tutaj dorwac (notabene tylko jedna kobieta sprzedawala)...pozytyw bo to znaczy, ze jednak i w moim rejonie sa, a jak kupowalam pare sztuk pani byla zdziwiona bo jak to na tursu tylko kilka big_grin??? turcy robia z nich tylko tursu, nikomu do glowy nie przyszlo ze mozna je wykorzystac na inne sposoby np. barszczyku czerwonego tudziez cwikly wink. A co do sera to metoda prob i bledow kupowalam rozne az trafilam na ten w lokalnym markecie, ktory wydal mi sie najodpowiedniejszy na sernik, zasugerowalam sie wlasnie nazwa tatli lor.
              • kiranna Re: twarog na sernik znalazlam :) 16.11.10, 23:40
                u nas w migrosie buraczki sa praktycznie w ciaglej sprzedazy, czasem nawet z piekna botwinka.
                jak zatesknisz za barszczykiem napisz na priva wysle ci kurierem peczek. wychodzi super, moja rodzina uwielbia "czerwona zupe" jak ja nazywaja wink

                tatlı lor tez jest i robilam na nim kilka razy sernik poki nie znalazlam miejscowej ricotty (jest w realu), ktora dla mnie okazala sie strzalem w dziesiatke. tatlı lor mial czasem kredowy posmak, chyba nawet o tym kiedys pisalam tutaj. nie kazda partia, ale zdarzalo sie i przestalam ufac tej firmie (nie pamietam kto produkuje, bo od dawna juz nie kupuje). ricotte mozna zrobic na slodko lub slono, np jako nadzienie do nalesnikow, bo ma neutralny smak.

                a ja mam pytanie czy u was tez zniknela z polek kasza gryczana? od kilku miesiecy nie ma jej w supermarketach w mojej okolicy, nawet zglaszalam w obsludze klienta, ale dowiedzialam sie, ze tylko jedna firma w tr produkuje ja i chyba nie moga sie dogadac. jest za to ich maka gryczana w migrosie, troche droga, ale jesli ktos lubi rosyjskie wytrawne bliny, polecam.
                • amw77 Re: twarog na sernik znalazlam :) 17.11.10, 17:52
                  Tatli lor jest niedobry na swiezo, dla mnie wrecz niezjadliwy (uzywam go tylko na sernik, dla mnie on jest bez smaku, no ale po doswiadczeniach ze slonymi ten wydal mi sie najodpowiedniejszy. A co do firmy to nie zwrocilam uwagi bo kupuje na wage. Riccoty nie probowalam ale nie omieszkam. Buraczki uwielbiam, o botwince jednak moge pomarzyc big_grin, poki co ucieszyl mnie fakt, ze spotkalam swieze buraki czerwone (nawet bez botwiny), dziekuje za propozycje wyslania, jesli bardzo zatesknie dam znac smile. Kasze gryczana rowniez u siebie ostatnio szukalam i nigdzie nie bylo sad
          • yosun Re: twarog 01.02.11, 22:55
            Dzieki za odpowiedz,w takim razie sprobuje jutro upiec smile a dodawalas budyniu albo maki ziemniaczanej? Nie wzielam budyniu z Polski, ciekawe czy tutejszy puding sie nadaje w razie czego...
    • denizka Re: Artykuly spozywcze - zamienniki w Turcji 29.09.06, 15:59
      ja mam propozycje bulki tartej do kotletow mielonych czy do devolaja, tutaj to
      nazywa sie galeta unu i sprawdza sie przyzwoicie.
      mam tez teorie dlaczego nie ma zelatyny ? dlatego iz glowny skladnik to
      wieprzowina a oni nawet na batoniku czekoladowym pisza, ze ni zawiera zadnych
      sladow wieprzowiny nawet tluszczu itp.
      • amw77 Re: Artykuly spozywcze - zamienniki w Turcji 23.07.07, 15:46
        jesli chodzi o kajmak to z tego co zaobserwowalam mozna go jesc ze swiezym
        pieczywem jako baze (jak my smarujemy chleb maslem, oni kajmakiem) a na to
        miod, dla mnie to za tluste ale moj narzeczony strasznie lubi taka wlasnie
        wersje spozywania kajmaku, oprocz tego naklada go na baklawe (lody takze
        kladzie na baklawe szczgolnie smietankowe), ja nie lubie tak jesc baklawy, wole
        sama bez dodatkow, pozdrawiam, ania
    • amw77 Re: Artykuly spozywcze - zamienniki w Turcji 11.08.07, 12:23
      Kobietki mozecie mi jeszcze podac nazwy tureckie: maki
      ziemniaczanej, maki pszennej, proszku do pieczenia, cukru
      waniliowego i aromatow do ciast, i czy Turcy maja moze proszkowane
      gotowe galaretki (takie ichnie nie na zelatynie, jesli tak to jak
      sie nazywaja), z gory dziekuje i pozdrawiam cieplo, ania
      • moonlightt co do nalesnikow??? 12.10.07, 10:20
        pisze bo jestem zakrecona sad co nadaje sie do nadzienia do
        nalesnikow na slodko? lor czy jakis inny serek? pomozcie dziewczyny
        bo szkoda mi kupowac i wyrzucac bo niedobre bedzie...
        • monika.ergun Re: co do nalesnikow??? 12.10.07, 10:46
          moonlightt napisała:

          > pisze bo jestem zakrecona sad co nadaje sie do nadzienia do
          > nalesnikow na slodko? lor czy jakis inny serek? pomozcie
          dziewczyny
          > bo szkoda mi kupowac i wyrzucac bo niedobre bedzie...
          wiesz co z doswiadczenia juz wiem ze nawet jesli ser opisuja jako
          nieslony to on i tak jest lekko slony. z lorem chyba beda
          najsmaczniejsze. a nie wolalabys zrobic nalesnikow ze szpinakiem-
          naprawde pychasmile
        • amw77 Re: Artykuly spozywcze - zamienniki w Turcji 13.10.07, 12:10
          Kıranna dziekuje i spiesze doniesc, ze znalazlam krakersy juz jakis
          czas temu ale nie odwiedzalam dlugo forum wiec nie przeczytalam
          Twojego posta az do dzissmile. Kupilam Ulkera i sa swietne, sa tez
          krakersy innych firm ale z tego co zdazylam sprobowac Ulker ma dosc
          dobre produkty. Co do serka Labne to dla mnie on jest za slony, wiec
          nie polecam do nadzienia na slodko. Ostatnio znalazlam bardzo dobry
          ser jak nasz polski twarog ale nie pamietam nazwy wiem, ze byl
          bardzo lajtowy tzn. mokry i prawie nieslony, rowniez kolor mial
          sniezno bialy wiec wlasnie ten polecalabym do nalesnikow. Jak znow
          wyczaje jego nazwe to napiszesmile
          • monika.ergun Re: Artykuly spozywcze - zamienniki w Turcji 13.10.07, 13:16
            amw77 napisała:

            > Kıranna dziekuje i spiesze doniesc, ze znalazlam krakersy juz
            jakis
            > czas temu ale nie odwiedzalam dlugo forum wiec nie przeczytalam
            > Twojego posta az do dzissmile. Kupilam Ulkera i sa swietne, sa tez
            > krakersy innych firm ale z tego co zdazylam sprobowac Ulker ma
            dosc
            > dobre produkty. Co do serka Labne to dla mnie on jest za slony,
            wiec
            > nie polecam do nadzienia na slodko. Ostatnio znalazlam bardzo
            dobry
            > ser jak nasz polski twarog ale nie pamietam nazwy wiem, ze byl
            > bardzo lajtowy tzn. mokry i prawie nieslony, rowniez kolor mial
            > sniezno bialy wiec wlasnie ten polecalabym do nalesnikow. Jak znow
            > wyczaje jego nazwe to napiszesmile
            -to napewno byl slynny bialy ser z polonezky tylko on przypomina
            nasz polski-niestety w serniku pomimo 2 szklanek cukru przechodzil
            lekko slony smaczek.
    • olgalami majonez 02.11.07, 08:17
      Tak się przyzwyczaiłam do smaku kieleckiego, że nie bardzo mi podchodzi TUKAS,
      który mamy w lodówce, a już w ogóle nie wiem, czy on się jakoś sprawdza w
      gotowaniu/ zapiekaniu. Czy ktoś próbował?
    • ona19 Mleko w proszku 26.07.08, 18:20
      Hej planowalam zrobic ciasto blok czekoladowy ktorego glownym skladnikiem jest
      wlasnie mleko w proszku.. czy moge je znalezc tutaj? ostatnio chodzilam ale cos
      nie widac..
      • kasia-19821 vegeta 08.08.08, 18:01
        Dziewczny a powiedzcie mi czym moge zastapic popularna w Polsce
        vegete???
        Poza tym takie moje osobiste odczucie, nie wiem czy sie ze mna
        zgodzicie, ze tutaj w Turcji mniejszy jest wybor roznego rodzaju
        produktow jak chodzi o inne kuchnie swiata, w Polsce jak chcialam
        ugotowac cos wloskiego,meksykanskiego,chinskieg itp szlam do kazdego
        supermarketu i bez problemu znajdowalam co mi potrzebne a tutaj
        nic...nawet najzwyklejszej w swiecie bazyli, ani suszonej ani
        swiezej...
        • monika.ergun Re: vegeta 08.08.08, 20:39
          kasia-19821 napisała:

          > Dziewczny a powiedzcie mi czym moge zastapic popularna w Polsce
          > vegete???
          > Poza tym takie moje osobiste odczucie, nie wiem czy sie ze mna
          > zgodzicie, ze tutaj w Turcji mniejszy jest wybor roznego rodzaju
          > produktow jak chodzi o inne kuchnie swiata, w Polsce jak chcialam
          > ugotowac cos wloskiego,meksykanskiego,chinskieg itp szlam do
          kazdego
          > supermarketu i bez problemu znajdowalam co mi potrzebne a tutaj
          > nic...nawet najzwyklejszej w swiecie bazyli, ani suszonej ani
          > swiezej...
          -bazylia to akurat i suszona i swieza a nazywa sie feslegen smile
          a gdybys chciala jeszcze oregano skoro juz mowa o kuchni wloskiej to
          ma wdzieczna nazwe kekik smile
          • moonlightt Re: vegeta 08.08.08, 22:18
            vegete przywiozlam z polski ale potem znalazlam ja w tansasu i
            migrosie. przedtem uzywalam czegos o nazwie tuzot, calkiem fajnie
            sie nadawalo do potraw ale mialo w sobie duzo soli.
            w migrosie i tansasu rowniez mozna prawie zawsze znalezsc swieze
            ziola typu bazylia, rozmaryn czy mieta.
            a kekik to chyba tymianek? polecam rowniez, sama dodaje go juz do
            wszystkiego, pyszna jest z nim jajecznica smile
              • monika.ergun Re: vegeta 09.08.08, 14:16
                przejrzalam kilka slownikow zeby rozwiazac te "esrarengiz" sprawe wink
                i nic juz nie rozumiem - turcy tlumacza kekik zarowno jako tymianek
                i jako oregano- moze dla nich to ta sama roslina?
                • kasia-19821 Re: vegeta 09.08.08, 16:21
                  Dziekuje za pomoc dziewczyny,jeszcze zostal mi wlasnie migros do
                  sprawdzenia bo w innych marketach juz bylam, jednak dotychczas
                  troszke rozczarowana jestem tym co moge znalezc tutaj w sklapch.
                  • amw77 Re: vegeta 11.08.08, 11:29
                    Ja uzywam Günvıt - Sebzeli Baharatlı Çeşni (podobne do Vegety). Co
                    do przypraw to grzechem byloby narzekacwink. W Turcji jest tego ogrom
                    i jestem pod tym wzgledem w swoim zywiolesmile. Potrzeba jednak troche
                    czasu, zeby wszystko poszukac w sklepach. Zgadzam sie tez z opinia
                    Moniki odnosnie kekik.
                    • kiranna Re: vegeta 21.08.08, 15:57
                      ja rowniez kekik uzywam jako oregano wink smaku tymianku wlasciwie nie
                      znam, wiec mi wszystko jedno - jak zwal tak zwal smile zdaje sie, ze to
                      i tak jedna rodzina.
                      przyprawy kupuje na wage w malych sklepach zielarskich, wiekszy
                      wybor i, moim zdaniem, sa swiezsze niz te pakowane w hipermarketach.
                      polecam dzikie oregano (ew. tymianek) - nazywa sie dag kekigi - ma
                      wieksze liscie i duzo bardziej intensywny zapach niz zwykly kekik.
        • kasia-19821 curry 08.09.08, 20:44
          dziewczyny czy znajde tutaj zielona paste curry ??? dzis szukalam w
          kilku sklepach jak metro,kipa i migros ale niestety jedynie co z
          curry znalazlam to zolty sos i przyprawa ale to nie to samo co
          zielona pasta w puszce.alobo jak by sie to tutaj nazywalo?
      • piccola.it Re: Mleko w proszku 30.01.09, 19:27
        ja tez chciałam zrobić blok i znalazłam coś co wyglądało jak śmietanka do kawy w proszku... a nazywa się Milky Coffee Creamer firmy Crown i wygląda tak:
        www.ulker.com.tr/documents/Ulker/Urunler/krema200.jpg
        co prawda nie wyszedł mi blok bo masa nie stwardniała tak jak po mleku w proszku ale wsypałam pokruszone herbatniki i orzechy włoskie do małych miseczek i zalałam masa która mi wyszła... myślałam ze będę musiała to wyrzucić ale gdy spróbowałam następnego dnia... mmm... palce lizać! tylko uwaga na ręce bo jak jest gorące to strasznie parzy...
      • smiled_imp Re: Mleko w proszku 02.09.10, 01:08
        ja uzywam mleka w proszku firmy pinar 400g. przeznaczonego do celow
        spozywczych, w zielonym opakowaniu. nie zawsze jest ale jesli jest
        to stoi obok smietanek do kawy. jak do tej pory znalazlam tylko to
        jedno. a blok wychodzi najlepszy z margaryna sana hamurisi i kakao
        kurukahveci mehmetefendi (w puszcze). jest mocne jak decomoreno w
        polsce. ojj chyba sama zaraz zrobie blok bo az mi slinka pociekla.
        bardzo lubie wiec zawsze mam zapas mleka w domusmile
        • alexa195 aromaty do ciast, syropy owocowe... 03.09.08, 14:47
          Dziewczyny, czy dalyscie rade znalezc tu aromat do ciast i soki
          (syropy) owocowe (najbardziej mi zalezy na malinowym lub
          podobnym..)? Ja szukam i nie moge znalezc, mozliwe, ze szukam nie
          tam gdzie trzeba…

          Ostatnio widzialam serek pakowany (labne) z obrazkiem z sernikiem,
          wiec jest nadzieja, ze to ten specjalny dla nas smile Nie pamietam,
          niestety, firmy.
          • amw77 Re: aromaty do ciast, syropy owocowe... 04.09.08, 16:49
            Maka ziemniaczana Mendosa - Buğday Nişasta. Co do aromatow to tez
            nie znalazlam (pytalam znajome Turczynki popatrzyly na mnie
            zdziwione, ze czegos takiego tu nie ma, no ale moze one poprostu nie
            znaja a gdzies je mozna tutaj spokac).Soki (w tym malinowy) domowej
            roboty przywiozlam z Polski bo tutaj tez nie widzialam. Pewnie i
            aromaty trzeba bedzie kupowac w Polsce i tutaj przywozic..Co do
            serka Labne to probowalam i dla mnie on jest za slony do slodkich
            rzeczy jak dla mnie sie nie nadaje(sernika z niego sobie nie
            wyobrazam, nadzienia do nalesnikow tez nie)
            • kiranna Re: aromaty do ciast, syropy owocowe... 16.09.08, 09:32
              aromatow tez tutaj nie widzialam, ale jesli macie kogos kto lata na
              cypr pn. to tam mozna kupic angielskie bez problemu. plus pare
              innych ciekawostek kulinarnych smile

              sernik wychodzi calkiem dobry z süzme yoğurt, sprobujcie. ja
              najbardziej lubie firmy yörsan.
                • kiranna Re: aromaty do ciast, syropy owocowe... 17.09.08, 13:00
                  smile) wieki temu robilam sama sernik, teraz korzystam z gotowca
                  dr.oetkera wink z dodatkiem jogurtu zwyklego albo süzme, zalezy co mam
                  w lodowce, ale z labne tez wyszedl niezly. moze juz sie
                  przyzwyczailam, bo nie wyczuwam tam specjalnie soli. polecam labne
                  yörsan albo pınar.
                  w markecie sa serki slodkie (truskawkowe) ülker'a smartt i jeszcze
                  jakiejs firmy. moze z nich wyszedlby fajny, choc troche nietypowy
                  sernik? przynajmniej nie powinien byc slony.

                  w tureckiej tv kiedys pokazywali jak zrobic cheese cake na zimno i
                  do jogurtu dolewali galaretke, a potem wylewali calosc na biszkopty
                  i do lodowki. nie mam niestety dokladnego przepisu.
                  • amw77 Re: aromaty do ciast, syropy owocowe... 20.09.08, 11:46
                    kiranna napisała:


                    > w tureckiej tv kiedys pokazywali jak zrobic cheese cake na zimno i
                    > do jogurtu dolewali galaretke, a potem wylewali calosc na
                    biszkopty i do lodowki. nie mam niestety dokladnego przepisu.


                    Nic innego jak nasz serniczek na zimnowink. Z tym, ze w Pl mamy
                    roznorakie smaki galaretek (jest w czym wybierac) no i serekwink. Z
                    gestego jogurtu jak najbardziej wyjdzie sernik na zimno, wiec warto
                    sprobwac. Ja go wykorzystuje do nadzienia nalesnikowego na slodko i
                    murzynka (wychodzi wspanialy).
                    • grazynalydia Re: aromaty do ciast, syropy owocowe... 08.09.10, 20:54
                      hey,
                      tak wlasnie sie zastanawiam jak to przygotowac? turczynka pyta mnie jak ma zrobic sernik na zimno? zaczelam jej tlumaczyc ze do tego jogurtu musi wrzucic 2 lyzki zelatyny ale ona nie ma w ogole pojecia co to jest?smile))) czyli jak to ma wygladac: wymieszac gesty jogurt z galaretka??? dodac cos jeszcze??? jakis cukier, jajka?? moze ubic jajka osobno?? mowie tu o oddzieleniu zoltek od bialek??
                      prosze o pomocsmile
        • kiranna Re: Artykuly spozywcze - zamienniki w Turcji 17.09.08, 13:10
          a propos smietany - w migrosie jest wloska nowosc - krema
          vegetale "halta", produkowana z tluszczu roslinnego 25%. nadaje sie
          do gotowania, pieczenia, mrozenia. kupilam, roznicy w smaku nie
          czuje, a na pewno jest zdrowsza. cenowo tez podobna do "krowiej"
          smietany.
      • piccola.it śledziki 30.01.09, 19:52
        od Bożego Narodzenia mam ochotę na śledzie w śmietanie... moja mama zawsze je
        robi na święta ale w tym roku nie mogłam pojechać do domu i od miesiąca "chodzą"
        za mną śledzie... czy można je dostać w Turcji... jak tak to gdzie?
        • piccola.it wędliny 30.01.09, 21:08
          na sama mysl o Polskiej szyneczce lub kielbasce slinka mi cieknie... niestety
          nie moge znalezc niczego choc w polowie tak smacznego jak Polskie wedliny...
          jedyna w miare smaczna szynka to PINAR A.BUFE HINDI GOGUS FUME. pomozcie...!
        • grazynanowa Do Piccola 30.01.09, 21:58
          Niestety ,slidzikow w Turcji nie dostaniesz,to sa te minusy ,ze
          brak nam tutaj , tych polskich smakolykow ,ja wczoraj dostalam
          paczke z Polski ,co prawda slidzikow nie bylo, ale kabanosy i
          podsuszane wedlinki ,pycha!!!!smile
          • piccola.it Re: Do Piccola 30.01.09, 22:24
            mmm... zazdroszczę... ja bede musiala powalczyc z moja zachcianka jeszcze 2
            miesiace ale jak pojadę do Polski to przywiozę sobie cały litrowy słój maminych
            śledzików... i innych pysznosci ktorych mi tu brakuje...
          • piccola.it przyprawy 30.01.09, 22:33
            Z tego co wiem to jest tu Knorr ale niestety nie znalazlam przypraw tego
            producenta... najbardziej mi zalezy na Delikacie do mies...
            alex.lomza.pl/show.php?p=delikat-do-mies-75g-knor_2273
            jest genialna do zapiekanek i wszelkiego rodzaju pieczonych mies... widzial ja
            ktos moze?
            • piccola.it Re: przyprawy:magi 30.01.09, 22:40
              w Turcji mozna znalezc mnostwo przypraw a nawet sosow ale nigdy nie widzialam
              naszej Polskiej Magi... tak samo jak patrze na polke z octami to nie wiem co
              wybrac... bo naszego zwyklego octu spirytusowego nie ma... chyba ze zle szukalam?
                • izaerbas Re: przyprawy:magi 01.02.09, 22:29
                  Ja Maggi zawsze przywoze z Polski - jest maggi w plastikowych
                  buteleczkach, wiec spokojnie mozna schowac do walizki. W Turcji
                  niestety nie spotkalam sie z maggi,raz jedyny widzialam gdzies na
                  Nişantaşı w sklepie z niemiecka zywnoscia cos w stylu maggi -ale
                  cena byla bardzo wysoka.
              • annalanya Re: przyprawy:magi 04.02.09, 14:13
                co do przypraw czy ktoś wie gdzie kupić MAJERANEK ? wygrzebałam ,że
                łacinska nazwa to ORIGANUM MAJERANA tylko gdzie to zakupić ?
                zupa fasolowa i barszcz bez majeranku to nie ten smak crying
                • sommak Re: przyprawy:magi 07.02.09, 15:16
                  Witaj,
                  jesli twoj nick wskazuje jednoczesnie miejsce zamieszkania-Alanyesmile-
                  to z zakupem majeranku nie bedziesz miec problemu.Ja kupowalam
                  zawsze na bazarze w Obie w poniedzialek(swoja droga jest tam kilka
                  stoisk z przyprawami za ktorymi bardzo tesknie-byly bardzo dobrze
                  zaopatrzone,tez w roznego rodzaju mieszanki przypraw do
                  mies,kupowalam tam bardzo aromatyczne ziele angielskie i wiele
                  innychsmile)-na stoiskach mozesz znalezc majeranek pod swojsko brzmiaca
                  nazwa MAJORAN,a czy tak akurat to brzmi po turecku nie wiemsmile
                  Pozdrawiam!
                • smiled_imp Re: przyprawy:magi 02.09.10, 01:21
                  majeranek to mercanköşk i mozna go kupic w wiekszosci baharatci. w
                  supermarketach nie maja. estragon to tarhun i tak samo jest tylko u
                  baharatci. ja najwiekszy problem mam z zielem angielskim bo tylko
                  dwa razy trafilam i oni sami nie wiedzieli jak sie to nazywa.
                  • kiranna Re: przyprawy:magi 16.11.10, 23:51
                    ziele angielskie to po turecku yenibahar (czasem pisane osobno yeni bahar), ale do tej pory widzialam tylko w formie sproszkowanej w wiekszosci marketow, wiec przywoze sobie kuleczki z kraju.
                    o majeranku nie wiedzialam, dzieki za info, bo tez zazwyczaj przywoze, myslalam ze go tu nie znaja. lata cale przywozilam tez liscie laurowe (defne yaprağıwink, gdyz tutejsze byly zawsze zapiaszczone, poki nie okazalo sie, ze u tesciowej w ogrodzie rosnie sobie piekny krzaczek, wiec teraz sama susze smile