Dodaj do ulubionych

Coraz blizej Swieta, coraz blizej Swieta... ;)

22.11.06, 21:52
...pora pomyslec o prezentach i swiatecznym menu. Jesli macie jakies ciekawe
przepisy, ktorymi chcielibyscie sie podzielic, to zapraszam tutaj. Nazwe
potrawy prosze wpisac jako temat. Jedna potrawa = jeden temat.
Obserwuj wątek
    • kiranna Piernik staropolski 22.11.06, 22:03
      W zeszlym roku zaintrygowal mnie krazacy po roznych forach "staropolski piernik
      dojrzewajacy", na forum Kuchnia zwany takze piernikiem Apolki. Nie udalo mi
      sie go wtedy zrobic, gdyz ciasto powinno lezkowac ok 4-6 tyg przed upieczeniem,
      a mi tego czasu zabraklo. Nie ma tu zadnej sciemy wink sa tacy, ktorzy go jedli i
      twierdza, ze im dluzej lezy, tym jest lepszy.
      Przepis wraz z komentarzem pochodzi chyba z forum Kuchnia, niestety, nie wiem
      kto jest autorem (moze Apolka?):

      "PIERNICZKI (PIERNIK)
      Skladniki:
      1 kg maki
      1/2 litra miodu
      2 szklanki cukru
      1 kostka smalcu (tak mowi tradycja, ja dodaje maslo)
      1/2 szklanki mleka
      3 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
      3 jajka
      szczypta soli
      1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
      imbir
      cynamon
      galka muszkatalowa
      kardamon mielony
      mielone gozdziki

      W duzym rondlu na malym ogniu rozpuszczamy miód, smalec (maslo) i cukier na
      jednolita mase i czekamy.
      Kiedy ostygnie dodajemy mieszajac i ugniatajac rekami make, jajka, sode
      rozpuszczona w chlodnym mleku, szczypte soli oraz przyprawy - do gotowej
      mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich bylo minimum pól
      szklanki (jak ktos nie lubi aromatycznie to mozna wziac troszke mniej, ale ja
      polecam ta pelnie korzennych aromatów).
      Zagniatamy na jednolita mase, odklejamy rece (i oblizujemy mniam mniam) po czym
      miske okrywamy recznikiem i folia, ale nie calkiem szczelnie i stawiamy w
      chlodnym miejscu (balkon, lodówka, piwnica) na 4-5 tygodni.
      Tak wiec mam przed soba dluuuugie tygodnie walki ze soba by nie wyjesc pysznego
      surowego ciasta
      Przed swietami walkujemy ciasto (ja to robie 2 tygodnie wczesniej, ale trzeba
      to zrobic najpozniej tydzien przed swietami), niezbyt cienko, bo bedzie twarde
      i wycinamy fantazyjne wzory (ale radosc dla dzieci, obowiazkowo balwanki,
      choinki i aniolki!) lub korzystamy z foremek. Nagrzewamy piekarnik na ok 180
      st. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zalezy od grubosci i wielkosci
      pierniczka, wyjmujemy i jak ostygna bierzemy sie za artystyczna robote
      (koniecznie z dziecmi!)
      Przygotowujemy lukier z cukru pudru i bialka, pisaki tortowe, którymi tez
      mozemy zabarwic go na rózne delikatne kolory, polewe czekoladowa, wiórki
      kokosowe, rozdrobnione orzeszki, platki migdalów, kolorowa cukrowa posypke i
      mamy cudnie pachnaca zabawe na caly wieczór.
      Potem ukladamy w kartonie, leciusienko kropimy woda (ja nie kropie) i
      przykrywamy folia, by na Wigilie byly miekkie. Aha - twarde tez sa pycha.
      Z tego przepisu mozna zrobic duzy piernik na blache, przelozony powidlami,
      polany czekolada i ozdobiony."
    • kiranna Piernik wiecznie swiezy 22.11.06, 22:06
      PIERNIK WIECZNIE SWIEZY
      3jaja,
      1 szkl. cukru,
      1 szkl. mleka,
      1 szkl. dzemu sliwkowego,
      2 lyzki miodu,
      3/4 szkl. oleju,
      3 szkl. maki,
      2 lyzki kakao,
      1op. przyp. do piernika,
      1 lyzeczka proszku do piecz.,
      1,5 lyzeczki sody,
      duzo bakalii.

      Sypkie skladniki starannie wymieszac, dodac pozostale i miksowac ok.2 min.
      Dodac bakalie. Piec 50min. na 170st. Ostudzone mozna polac polewa.

      Robilam to ciasto, rzeczywiscie jest dlugo swieze i bardzo smaczne, a do tego
      bajecznie proste!
    • kiranna Kapusta kiszona emigrantow - idealna na bigos 22.11.06, 22:33
      Przepis jest bardzo prosty i tak ukiszona kapusta nadaje sie na bigos. Turecka
      kiszona kapusta niestety po ugotowaniu ma jakis dziwny smak, polecam wiec
      zrobic samemu z ponizszego przepisu:

      1kg kapusty (bialej, zielonkawa moze byc gorzka) bez glaba - drobno poszatkowac,
      1 mala marchewke zetrzec na tarce o grubych oczkach,
      sol - 1 plaska lyzka stolowa na 1 kg kapusty
      mozna dodac kminek, jesli ktos lubi

      to wszystko wymieszac w duzym naczyniu, ugniesc kilka minut rekami az kapusta
      lekko pusci sok i upchnac jak najciasniej do sloikow.
      i teraz sa dwie szkoly:
      1. zalac kapuste dobrze ciepla woda, w ktorej gotowaly sie ziemniaki tak aby
      kapusta byla calkiem przykryta.
      lub
      2. nie zalewac niczym kapusty jesli jest soczysta, sama powinna puscic sok,
      ktory ja ukisi. jesli kapusta jest dosc sucha mozna podlac ciepla nieosolona
      woda.
      dalej juz podobnie: nie zakrecac sloikow, ale mozna przykryc talerzykiem.
      zostawic na 3-4 dni, potem kapusta jest juz gotowa. im dluzej stoi tym bardziej
      ma wyrazisty smak.


      robilam te kapuste z obu przepisow i mnie bardziej smakowala wg 2.szkoly, gdyz
      byla pikantniejsza. idealnie nadaje sie rowniez na zimowe salatki.
      • magdaod Ryba po zbójnicku 23.11.06, 08:45
        RYBA PO ZBÓJNICKU
        2-3 duze ziemniaki
        2-3 marchewki
        2-3 cebule
        Warzywa obrac, pokroic w cienkie plastry i podsmazyc na oleju na patelni (ok.10-
        15 min, az zmiekna, ale nie za bardzo). Nastepnie przelozyc do naczynia
        zaroodpornego. Posypac warzywa starta skorka z 1 cytryny.
        Na wierzch warzyw ulozyc usmazona rybe (ok.70 dkg, np. dorsz; rybe usmazyc
        obtoczona w mace i posypana sola i pieprzem).
        SOS
        pol szklanki soku pomidorowego
        3 lyzki gestej smietany (w Polsce 36%)
        1 zabek czosnku rozgnieciony
        Wszystkie skladniki sosu razem wymieszac i zalac warzywa z ryba w naczyniu.
        Na koniec posypac potrawe suszonymi sliwkami pokrojonymi w paski (ok.10 sliwek -
        najlepiej samemu ustalic ilosc).
        Zapiekac w piekarniku ok.30 minut w temperaturze 200C.
        Na koniec mozna posypac natka pietruszki.

        Potrawa cieszy sie duzym powodzeniem i smakuje wysmienicie.
        ZYCZE SMACZNEGO smile
        Pozdrawiam
        Magda
    • kiranna pierogi z kapusta i grzybami 22.11.06, 23:34
      PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
      sekretem jest dobre ciasto, czyli BEZ DODATKU JAJEK!
      1 kg mąki
      1/2 kostki masła
      sol
      goraca woda

      z mąki zrobic kopczyk i do środka wrzucic pokrojone masło i sól, zalac gorącą
      wodą i mieszac widelcem do rozpuszczenia masła. Zagniesc elastyczne ciasto,
      dolewając wody w razie potrzeby.

      Farsz:
      pół na pół kiszonej kapusty i grzybów, w naszym przypadku pieczarki, ale jesli
      ktos ma to suszone polskie grzybki jak najbardziej sa odpowiednie. Kapuste
      ugotowac z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego i ewentualnie soli
      lub vegety, w niewielkiej ilości wody, po ugotowaniu posiekac. Grzyby suszone
      umyć, namoczyć i ugotować (ok. 40 min), posiekać.
      Pieczarki poddusić z dodatkiem cebuli (2 cebule na 1/2 kg grzybow) i
      posiekać. MOzna przepuścić przez maszynkę przez duże oczka. Masę doprawić
      świeżo zmielonym pieprzem i sola. Ulepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie z
      dodatkim masła, zeby się nie sklejaly. Można mrozić.

      przepis sciagniety kilka lat temu z sieci. pierogow z kapusta nie robilam,
      tylko z samymi pieczarkami i faktycznie ciasto bez jaj jest lepsze po
      ugotowaniu, choc trudniej sie wyrabia.
      • magcom12 Re: pierogi z kapusta i grzybami 24.11.06, 03:58
        witajcie
        widze ze zaczyna sie robic goraco od tego gotowaia i pieczenia.
        a moje pytanie a propos grzybow w tr.
        czy cos oprocz pieczarek jest tam jadalnego?
        czy chodzenie po lasach i zbieranie borowikow wchodzi w gre?
        macie jakies grzybiarskie doswiadczenia?
        pozdrawaim magda
    • silvos SERNIK Z SERKóW WANILIOWYCH 23.11.06, 22:11
      SERNIK Z SERKÓW WANILIOWYCH


      CIASTO:

      3 szkl.mąki
      1 szkl.cukru
      4 żółtka
      1 kostka masła roślinnego
      3 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 łyżki kakao

      Całość zagnieść, podzielić na dwie części i zamrozić.

      MASA SEROWA

      4 serki waniliowe
      0,5 szkl.cukru pudru
      4 żółtka
      4 łyżki roztopionego masła
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      trochę aromatu waniliowego albo cytrynowego
      4 łżki wiórków kokosowych

      Wszystko zmiksować
      Z 4 białek ubić pianę
      Powolo dodać pianę do masy serowej.


      Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
      Zetrzeć na tarce,na dużych oczkach jedną część ciasta.
      na to wylać mase serowa.Na ser zetrzeć 2 część ciasta.
      Piec ok 1 godziny w piekarniku o tem.180'C.
      Szybkie ciasto ,które zawsze się udaje.
      SMACZNEGO


      PS.PRZEPRASZAM KIRANNA,ZAPOMNIAłAM O NAZWIE W TYTULE .WYKASUJ POPRZEDNI
      WPIS.DZIęKUJę
    • kochanionka barszcz grzybowy.. ; 24.11.06, 21:23
      gotuje wywar ze skrzydelek kurczaka,mozna dodac odrobine wolawiny,warzyw i
      sporej ilosci suszonych gzrybow.Na koncu wlewam bialy barszcz i gotuje 1
      minutke.Taki barszcz podajemy z ugotowanymi ziemniakami(male i cale).
      wczesniej grzyby ,jezeli sa duze,kroje na cwiartki.
      Smacznego.
      • sommak Re: barszcz grzybowy.. ; 25.11.06, 00:28
        U mnie Drogie kobietki napewno bedzie grzybowa,a moze ikapusta z grzybkami-
        dzieki uprzejmosci Ainag,ktora przywiozla mi prawdziwa polska kiszona kapuste,a
        kttora zamrozilam.Moze tez byc barszczyk czerwony i krokieciki...mniamNo i
        oczywiscie CHOİNKA.Pozdrawiam!
    • kochanionka kluski z makiem... ; 24.11.06, 21:32
      to jedno z koncowych dan,slodkie i sycace
      50 dkg maku,1\2l miodu,1\2 szklanki rodzynek,1\2 szklanki migdalow,1\2 szklanki
      orzechow wloskich.50 dkg makaronu,wstazki.
      ok 1l mleka
      Tu trzeba o przygotowaniu pomyslec dzien przed wigilia.
      wrzacym mlekiem zalac mak i doprowadzic do wrzenia,ale nie gotowac.Odstawic na
      12 godzin.
      Nastepnego dnia mak odsaczyc przez sitko,przemielic na maszynce dwa razy.tak
      przygotowany mak wymieszac z bakaliami i miodem.wynieszac z ugotowanym
      makaronem.
      mozna podawac na cieplo i na zimno.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka