Dodaj do ulubionych

KOchane dziewczyny :-)

20.11.08, 18:39
Wiem, ze to dla zaawansowanych ale moze ktoras zna przepis na
baklave...? Moze jednak to nie jest az tak skomplikowane jak moj
turecki kolega mi wyjasnial...ale przepisu nie znał... Nie mniej
jednak licze ze wsrod takiego doborowego grona jak Wasze, któras na
pewno zna ten przepis i jesli sie moze nim ze mna podzielic bede
bardzo wdzieczna wysle nawet probke smile pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • elif23 Re: KOchane dziewczyny :-) 20.11.08, 18:44
      BAKLAWA
      Opakowanie mrozonego ciasta francuskiego
      25dkg masla
      50 dkg orzechow wloskich
      4 lyzki bulki tartej
      5 lyzek cukru
      lyzeczka cynamonu
      NA SYROP
      laska waniliowa
      5 lyzek miodu
      sok i skorka z 1 cytryny
      Ciasto rozmrozic,rozwalkowac.Podzielic na 8 plackow.Maslo stopic.Posiekane
      orzechy wymieszac z cukrem,bulka tarta i cynamonem.
      Blache posmarowac odrobina masla.Ulozyc 3 placki jeden na drugim,kazdy skropic
      stopionym maslem.Na nich polozyc warstwe nadzienia,przykryc2 2 plackami,skropic
      maslem.Polozyc kolejna warstwe nadzienia,przykryc 3 plackami,skropic
      maslem.Piec 40 min w temp. 200 stopni.
      Miod wanilie,slorke z cytryny zagotowac ze szklanka wody.Bardzo goracym
      przecedzonym syropem polac baklawe.Piec jeszcze 10 min w temp. 160 stp
      Afiyet olsun! ve kolay gelsin
      • zahir79 Re: KOchane dziewczyny :-) 20.11.08, 21:12

        • kiranna Re: KOchane dziewczyny :-) 20.11.08, 22:57
          kolega turek mial troche racji wink na prawdziwa baklawe taka jak w
          dobrych cukierniach tureckich potrzeba i ok. 40 platow specjalnej
          yufki, cienszej niz na börek, duzo doswiadczenia i to "cos", co
          zawsze pozostaje tajemnica firmy...

          domowe tez podobno sa bardzo smaczne, ale przygotuj sie, ze
          jednak bedzie to inna baklawa niz ta kupna. pisze podobno, gdyz sama
          nie jadam baklawy, ale lubi ja moj maz i bardzo chetnie je wyroby
          swojej matki. z tym, ze tesciowa nie robi jej z ciasta francuskiego,
          tylko sama walkuje cieniutko ciasto.

          daj znac jak ci wyszlo smile powodzenia!
          • yasemin Re: KOchane dziewczyny :-) 22.11.08, 11:19
            dziewczyny, a ja mam właśnie taki problem: próbowałam parę razy
            zrobić bakławę wg przepisu z netu, w którym każą ciasto zrobione z
            mąki i wody rozwałkować na 6 cienkich placków - i zawsze wychodziło
            tak, że sporą część ciasta udało się rozwałkować bardzo cieniutko,
            natomiast brzegi zawsze pozostawały okropnie twarde i za nic nie
            dawały się rozwałkować, a po upieczeniu cała ta bakława strasznie
            twarda wychodziła... możecie coś na to poradzić?
            • pariss1 Re: KOchane dziewczyny :-) 22.11.08, 12:22
              Też w tamtym tygodniu szukałam przepisu na baklavę i zobaczcie na co
              się natknęłam:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22088776&v=2&s=0
              Wygląda niesamowicie apetycznie, ale po przejrzeniu wszystkich
              składników stwierdziłam , ze chyba nie zrobię. Baklavę trzeba lubić
              a w moim otoczeniu niewielu ją jadło wiec szkoda by mi było mojej
              pracy.
              Ciasto filo jest mrożone w niektórych sklepach i większych
              delikatesach typu BOMI czy Piotr i Paweł. Ja sie dowiedziałam, ze
              jest w jednym sklepie w moim mieście i tez zamierzam je kupic, ale
              po to zeby zrobić borek.

              A jaka jest roznica miedzy filo a yufką? Yufkę widziałam w Turcji na
              bazarze jak sprzedają na sztuki takie ogromne okrągłe płaty.
              • pariss1 Re: KOchane dziewczyny :-) 22.11.08, 12:24
                Chyba juz sobie sama odpowiedziałam na moje pytanie.
                Filo jest cieńsze a yufka nieco grubsza. I to pewnie yufkę
                potrzebuję do borka, prawda?
                • zahir79 Re: KOchane dziewczyny :-) 22.11.08, 21:10
                  Witaj Pariss1 yufki mozesz uzywac do zrobienia börek jak i gözleme
                  niektórzy uzywaja jej do robienia baklavy ale musi byc bardzo
                  cieniutka ja jestem jeszcze w trakcie remontu mieszkania wiec na
                  razie nie mam jak sprobowac przepisu ale mam tu zapisane wiec jak
                  tylko kuchnia bedzie u mnie na cacy zabieram sie za pichcenie a
                  potem zdam relacje jak wyszlo..moze ciasto na koncu trzeba
                  posmarowac woda albo mlkiem albo jakims płynem np bialkiem jajka z
                  mlekiem albo samym bialkiem nie wiem bo jeszcze nie
                  pieklam...obiecuje ze napisze jak wyszlo pozdrawiam-
                  Zahir
            • elif23 Re: KOchane dziewczyny :-) 22.11.08, 22:16
              nie wiem czy dobrze poradze ale zaewne po ugnieceniu ciasta wkladasz je do lodowki na 2 odziny lub ktocej. jesli tak to przykryj ciasto np folja sprzywcza wtedy ciasto nie bedzie twardnialo ;D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka