Dodaj do ulubionych

do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topólki

19.03.18, 13:55
Jak w temacie; stan drogi wjazdowej od strony Lubrańca do Topólki jest nie tylko fatalny ale i niebezpieczny!!!!! uczęszczam ta trasa codziennie od wielu lat do pracy i kilka dni temu byłam świadkiem przykrego incydentu, gdzie "starszy" Pan po najechaniu na jedna z wielu dziur w jezdni stracił panowanie, przewracając się rozbił głowę, na szczecie skoczyło się tylko na siniaku i obtłuczeniu...
ale do cholery jasnej czy normalny jest fakt żeby droga, która poniekąd powinna być "wizytówka" Topólki była do tego stopnia zapuszczona???
Inne gminy potrafią dbać o swoje drogi, dodatkowo doczytałam, że na tego typu inwestycje można ubiegać się o dotacje... ???!! tylu pracowników "zatrudnia" gmina a nie ma kto zająć się tak ważnymi rzeczami jak bezpieczeństwo i stan dróg? WSTYD!!!!!!WSTYD!!!!!!!!! WSTYD!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • d1110921 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 19.03.18, 22:38
      Ta droga jest powiatowa, dzwoniłem tam to mi powiedzieli że wiedzą, ale że mają dużo roboty, dzwoń też tam niech naprawiają 54 285 35 01 i proś Zająckzowskiego kierownika.
      • mieszkanka.topolki222 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 20.03.18, 09:40
        Dziękuje za odp. Jednak nawet w przypadku drogi powiatowej, która leży na terenie danej gminy, kto powinien wnioskować o jej naprawę/modernizacje? mieszkańcy gminy czy może jednak jej przedstawiciele czyli sama Gmina? Urząd Gminy, na terenie której znajduje się "ów" droga, z pewnością ma większe szanse "przebicia" w Powiecie niż indywidualny mieszkaniec...
        • miauj Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 20.03.18, 11:48
          Pewnie że gmina, ale trzeba męczyć jednych i drugich bo im się coś wszystkim w tych urzędach popierdoliło i myślą że to my jesteśmy dla nich a nie oni dla nas. Powiat to też od kiedy pamiętam zawsze miał naszą gminę w głębokiej dupie. Druga sprawa to taka że chyba wszędzie po tej zimie drogi wyglądają podobnie.
    • wredny131313 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 21.03.18, 03:52
      Proponuje też udać sie do trio z Topólki -p.Jakalskiego,P Antczaka oraz P Łojewskiego-celem ruszenia czterech liter i sprawdzenia kiedy właściciel drogi tj POWIAT ma zamiar ruszyć tą samą część ciała co w/w i wykonać niezbędnej naprawy
      • mieszkaniec-gminy Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 21.03.18, 18:10
        www.edzienniki.bydgoszcz.uw.gov.pl/WDU_C/2018/339/akt.pdf

A ja proponuję otworzyć powyższy link i zapoznać się ze stroną 26 dokumentu (jeśli się nie otworzy to proszę skopiować do paska przeglądarki i pobrać dokument w wersji pdf). Widzimy na nim czarno na białym, że na tą drogę przeznaczono 240 tysięcy zł na ten rok w budżecie Powiatu Radziejowskiego. Przetarg w tym zakresie został rozstrzygnięty (nie będę wrzucał linku do strony ale można sprawdzić to w ZDP Radziejów). Nowy asfalt będzie położony gdy pogoda pozwoli wykonawcy na przystąpienie do prac. Dodatkowo w naszej gminie z budżetu Powiatu Radziejowskiego remontowa będzie gruntownie w dalszym ciągu droga w Miłachówku (150 tysięcy zł) oraz modernizowany chodnik w Topólce za kwotę 30 tysięcy zł. Oprócz tego również z środków Powiatu Radziejowskiego modernizowana będzie droga w Sadłogu oraz przebudowana i wyremontowana droga w Torzewie. Trzeba przy tym zauważyć, że przy budowie dróg gmina Topólka z powiatem nie współpracuje a szkoda bo wzorem innych gmin z naszego powiatu by mogła. Może byś udał się Wredny131313 do szanownego włodarza naszej pięknej gminy i namówił go do współpracy z powiatem wzorem innych samorządowców. Przy okazji porozmawiaj z nim to może nasze dzieci wzorem innych gmin skorzystają w okresie ferii i wakacji z wejść na basen za 1 zł a wieści z Topólki znów będą ukazywać się w powiatowym ABC bo w tych dwóch zakresach też gmina Topólka z Powiatem nie współpracuje. Myślę więc, że radni powiatowi jednak litery ruszyli już prędzej i o przedmiotowej drodze myśleli już jesienią wpisując to zadani do budżetu Powiatu Radziejowskiego.
        • d1110921 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 21.03.18, 20:47
          Niech robią, ale ta gazetka abc to w sumie i tak dno, nic w niej nie ma. Nie rozumiem sensu jej istnienia.
        • kariera1956 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 21.03.18, 21:25
          Mieszkaniec gminy widać, że obeznany w temacie mocno. Konkret faktycznie jest. Teraz poczekamy na efekty.
        • wredny131313 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 21.03.18, 21:26
          WSTYDU I HONORU nie masz!Po 4 latach nic nie robienia coś łaskawcy dla swojej gminy zrobili.Jeżeli chodzi o namawianie naszego włodarza do współpracy z powiatem to niech Go ręka Boska broni!od tych Jasnie Oswieconych.Facet realizuje swój program i niezle w tych warunkach mu idzie.Może przypomnij nam wszystkim ile poprzednik Wójta zostawił długu i w jakiej sytuacji finansowej gmine!Czemu nawet się nie zająkniesz że dla każdego projektu potrzebny jest wkład własny beneficjenta.Skąd Wójt ma brać na ten cel-może podwyższyć podatki!I na koniec co radni powiatowi robili przez poprzednie 3 lata-słucham?
          • kariera1956 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 21.03.18, 21:29
            Zabolało, jak się konkretem odpowiedziało. Spokojnie, meliskę polecam. I miłego wieczoru :)
            • wredny131313 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 21.03.18, 21:39
              O ile pamiętam to w Topólce miała być oczyszczalnia scieków -papiery też były i co?.Spokojnie Doppelherz Actiw polecam.Nawzajem spokojnej nocy.
          • przewrazliwiony Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 21.03.18, 21:35
            Podwyższyć podatki???? A co zrobił, jak dowalił nam domiarem podatku od chyba 2015 roku? Ludzie płacili kupe kasy, za poprzednie lata. I co? Nie ma kasy? Ma, ale woli sobie dawać podwyżkę. Tyle w temacie!!!!!!
            • d1110921 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 21.03.18, 21:42
              Ohoho widzę że już się zaczęło ;p wylewanie gówna czas start! wybory na horyzoncie.
            • wredny131313 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 21.03.18, 21:47
              Podwyżki to załatwił nam poprzednik niejaki Orłowski nasyłając na nas geodetów ,którzy robili inwentaryzacje gruntów i posesji-skleroza?
              • d1110921 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 21.03.18, 22:42
                Tak jest! Jeszcze więcej! Dawajcie co macie! Więcej gówna!!!
              • przewrazliwiony Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 22.03.18, 07:58
                Aż sprawdziłem rano nakaz podatkowy z 2015 roku z ustaloną wysoką daniną. A tam jak byk podpis Dybowskiego.
    • wredny131313 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 22.03.18, 08:15
      Ja też pospieszyłem sprawdzić kto uchwalał budżet na 2015r i dopatrzyłem się znowu że to ORŁOWSKI!Manipulant z Ciebie niezły panie przewrażliwiony .
      • przewrazliwiony Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 22.03.18, 09:52
        www.bip.topolka.pl/upload/Uchwa%C5%82a%20Bud%C5%BCet%20na%202015%20rok.pdf
        Czyj jest tam podpis?
        • wredny131313 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 22.03.18, 17:51
          30 października odbyła się
          XXII, ostatnia w VI kadencji
          , Sesja Rady Gminy, na
          której radni podjęli uchwały w sprawach:
          1. Opłaty od posiadania psów na rok 2015.
          2. Określenia wysokości stawek podatku od nieruchomości na rok 2015 i zwolnień
          w tym podatku.
          3. Określenia wysokości stawek podatku od środków transportowych na rok 2015.
          4. Obniżenia ceny skupu żyta, dla celów podatku rolnego na rok 2015.
          5. Podatku leśnego na rok 2015.
          6. Zmiany Uchwały Nr XVIII/162/13 Rady Gminy Topólka z
          dnia 20 grudnia 2013
          r.,
          w sprawie ustalenia górnych stawek opłat ponoszonych przez właścicieli nieru
          -
          chomości, którzy nie są zobowiązani do ponoszenia opłat za gospodarowanie od
          -
          padami komunalnymi na rzecz Gminy Topólka.
          Przewodniczący Rady Gminy
          Anna Niedośmiałek
          • kariera1956 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 22.03.18, 21:31
            To Orłowski jest w końcu kobietą? Czy Borkowskim? Już nic z tego nie rozumiem. Wredny pisze, że budżet uchwalał Orłowski, za chwilę okazuje się, że jednak Borkowski, a następnie Wredny publikuje post, że kilka uchwał uchwaliła pani Niedośmiałek. Rozumie ktoś coś z tego? Wybacz Wredny, ale tak namieszałeś, że nie idzie nic z tego wywnioskować.
            • wredny131313 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 23.03.18, 07:18
              Kariera1956-spiesze z odpowiedzią-stawki podatkowe muszą być uchwalone do 30 pażdziernika danego roku a więc musiała je ustalić rada gminy pod światłym przewodnictwem P Niedośmiałek.Przewrazliwiony wciska że to Wojt Dybowski ustalił stawki podatkowe na 2015 r a z notatki publikowanej w Naszych Sprawach jasno wynika że to NIEPRAWDA.Wójt Dybowski zaprzysiężony był08 grudnia 2014 r na zdjecu w N.S widać wręczającego poprzednika następcy teczke w ,której znajdował się BUDŻET Gminy.Nowa Rada musiała zatem przyklepać to co poprzednicy ustalili dlatego teraz ludzią,którzy nie znają przepisów można łatwo wciskać że stawki ustalił P Dybowski.I na koniec Panie kariera 1956 widze że od dawna Pan tutaj sie pojawiasz i mam wrażenie że b dobrze orientujesz się w realiach więc rżnięcie głupa w tym wieku to SIARA-pozdrawiam życze zdrowia
              • miauj Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 23.03.18, 09:43
                Nie wierzę w to co czytam, rozbawiacie mnie.

CSI: SAMORZĄDOWE ZAGADKI TOPÓLKI
                w rolach głównych porucznik Colombo i porucznik Borewicz, gościnne Theo Kojak
                0,7 zgłoś się!
              • przewrazliwiony Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 23.03.18, 10:30
                Wójcie, nie denerwuj się, weź się do roboty, a nie zaraz po rozpoczęciu pracy o 7:15 wchodzisz na forum i odpowiadasz o 7:18. Robisz za nasze pieniądze, więc na forum pisz po pracy!
                • wredny131313 Re: do Wójta-FATALNY STAN DROGI WJAZDOWEJ do Topó 23.03.18, 16:16
                  Szanowny Panie Przewrażliwiony.
                  Świadomy odpowiedzialności przed społecznością na forum oraz przed własnym sumieniem uroczyście
                  oświadczam, że nie pełnie zaszczytnej funkcji Wójta Gminy Topólka.Ponadto oświadczam iż nigdy nie aspirowałem do tej funkcji i w przyszłości jako skromny i niewykształcony człowiek aspirować nie będę. Z poważaniem wredny131313
      • waniak63 Re: do Wójta i pozostałych grzecznie i obiektywnie 23.03.18, 18:56
        wredny131313 napisał(a):

> Ja też pospieszyłem sprawdzić kto uchwalał budżet na 2015r i dopatrzyłem się z
        > nowu że to ORŁOWSKI!Manipulant z Ciebie niezły panie przewrażliwiony .
        To Wszystko wyglądało tak:
        Wójt Orłowski przygotował budżet, bo tak stanowi prawo.
        Wójt Dybowski zmienił prawie wszystko i uchwalił.
        Co do zadłużenia Gminy to był kredyt obsługiwany zgodnie z planem i to normalne.
        Odchodzący Wójt kasy pustej nie zostawił.
        • wredny131313 Re: do Wójta i pozostałych grzecznie i obiektywni 24.03.18, 04:38
          Szanowny Panie Waniak63
          Właściwie napisał Pan prawdę krótko ,zwięźle i na temat.Różnica zdań po między mną a Panem Przewrażliwionym polegała na tym iż nie mogłem się zgodzić na obciążanie Wójta Dybowskiego za bałagan ,który powstał po tzw inwentaryzacji gruntów i budynków oraz podwyżki podatków na 2015r.Ludzie klęli Wójta po otrzymaniu nakazów podatkowych i ze zdumieniem przecierali oczy zobaczywszy wysokość zobowiązań i tych bieżących i tych zaległych nie wiążąc tej sumy z wizytą Panów geodetów.--nasłanych przez Wójta Orłowskiego.Z tego co wiem było do Starostwa Wydziału Geodezji i Kartografii sporo odwołań,A czy coś dały to wiedzą tylko sami zainteresowani.Zadłużenie Gminy o ile dobrze wyczytałem będzie do 2020r i bez względu na to ,kto będzie Wójtem będzie musiał je spłacić.Najważniejsze że będzie miał możliwość posiadania tzw wkładu własnego dla uzyskania dotacji na inwestycje-być może bez zaciągania kredytu.I na koniec rzeczywiście pustej kasy Wójt Orłowski nie zostawił ,ale szału też nie było-kredyty do spłacenia,droga na przeciwko Stacji Paliw w Topólce z podpisaną umową na sfinansowanie z,którego w szybkim tempie trzeba było zrezygnować oraz Budynkiem po b Szkole Podstawowej w Czamaninie podobno sprzedanej ,ale na sam koniec do tej sprzedaży prawdopodobnie sporo z naszego budżetu dołożyliśmy.
          • przewrazliwiony Re: do Wójta i pozostałych grzecznie i obiektywni 24.03.18, 20:19
            Co do wydanych decyzji podatkowych zaległych. Zgodnie z ordynacją podatkową wójt może, ale nie musi uchylać wcześniejszych, już prawomocnych, decyzji podatkowych. Więc wójt nie miał związanych rąk i nie musiał dręczyć biednych ludzi wysokimi daninami za zaległe lata. On po prostu chciał to robić!!!! Ludzie mieli czasem do zapłacenia nawet kilka tysięcy złotych. A co do wysyłania geodetów przez Orłowskiego, to proszę poczytać www.bip.radziejow.pl/642,uzupelnienie-ewidencji-gruntow-i-budynkow-dystrybucja-zbioru-danych-o-dzialkach-budynkach-i-lokalach-na-terenie-wojewodztwa-kujawsko-pomorskiego-jako-elementy-infrastruktury-przestrzennej
            nie była to inicjatywa p. Orłowskiego, tak jak stara się to wcisnąć obecny wójt. Teraz pan Wredny/wójt jest nagi.
            • wredny131313 Re: do Wójta i pozostałych grzecznie i obiektywni 25.03.18, 09:50
              W2014 roku za czasów panowania w naszej gminie H Orłowskiego na mojej posesji wykonywano inwentaryzację.Po ok 2 miesiącach dostałem korektę z gminy z ogromną różnicą kwotową naliczonego podatku od nowa.Patrz Pan -pozwoli Pan że użyje cytatu z powyższego tekstu ,,dręczyciel"Orłowski nawet się nie zająknął że mogę wystąpić o umorzenie zaległego podatku-SKANDAL!
              Myślę że jutro udam się do przedstawiciela PIS w Topólce ,pokarze dokumenty dotyczące w/w sprawy a ponieważ Wójt Orłowski był Lektorem PZPR a więc potocznie zwanym KOMUCHEM to za moje udręczenie dostanę jakiś najniższej klasy order od Pana Prezydenta A Dudy.
              Jeżeli chodzi o inwentaryzację to u mnie na mojej posesji geodeci kpili że nasz Wójt jest samobójcą wysyłając ich do ludzi,nie wiedzieli jednak o tym że On już nie startuje w wyborach i ma w czterech literach to co następca z tym pasztetem zrobi-bez względu na to co który z kandydatów wybory wygra.Poza tym od geodetów się dowiedziałem że jesteśmy drugą gminą w powiecie ,która się na to zdecydowała a w/g ich słów jeszcze nie musiała.Podejrzewam że chodziło o to że jest określony jakiś długi czas na dokonanie tego.Prawda jest taka że Wójt Orłowski wyczuł kasę,którą od ludzi można potencjalnie wyciągnąć i skorzystał z nadarzającej się okazji. Kto zapłacił za geodetów-Wójt ORŁOWSKI!
              Panie Przewrażliwiony-troska o wysokie daniny od ludzi mnie wzrusza-bez kitu poważnie.Pozwolę sobie na zmianę tematu i poruszę temat poboczny -Spółka Wodna-Utworzona za czasów H Orłowskiego. Na czele tej spółki stał pomroczny typ.To dopiero była HIENA!Nasyłał na ludzi firmy windykacyjne,komorników i dręczył biednych ludzi nie wiesz przypadkiem Panie Przewrażliwiony ,kto to był?!

• przewrazliwiony Re: do Wójta i pozostałych grzecznie i obiektywni 25.03.18, 14:21
                Jak nie ma argumentów, to pozostaje tylko krzyczeć KOMUCHY!!! Ja podawałem konkrety poparte dowodami, a pan tylko konfabulował. Dyskusja z panem to jak gra w szachy z gołębiem. Nie ważne jak dobrze grasz, gołąb i tak przewróci wszystkie figury, nasra na szachownicę i będzie dumny z wygranej.
                • wredny131313 Re: do Wójta i pozostałych grzecznie i obiektywni 25.03.18, 16:12
                  1)Inwentaryzacja w 2014 r u mnie na działce jest faktem,
                  2)H Orłowski był Lektorem PZPR-fakt
                  3)Inwentaryzacja w 2013r-fakt
                  4)Rozmowy Panów z geodezji nie mogę udowodnić ale dla mnie są faktem
                  5)Nasyłanie przez( nie wiem jaką ten typ pełnił rolę w tej spółce ale umownie nazwę go prezesem) firmy windykacyjnej i komornika to FAKT POWSZECHNIE ZNANY!
                  Konfabuluje to Pan Panie Przewrażliwiony i myśli że dookoła są sami kretyni-niech Pan zapomni o kampanii z 2014 roku! Czasy wciskania głupot ludzią dla Pana się definitywnie skończyły.A o wrzutkach na forum np.Plaża Publiczna w Orlu niech Pan zapomni!Osobiście dopilnuje żeby mówił Pan Prawdę, bez niedopowiedzeń.I choćbym miał poświęcić całą noc na weryfikowanie pańskich rewelacji to poświęce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka