szarotka72 12.12.06, 12:17 Czy ktoś pamięta stan wojenny? Czy znacie go tylko z opowiadań?.Czy wiecie jak było naprawdę? A może to Was nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 14:56 szarotka72 napisała: > Czy ktoś pamięta stan wojenny? Czy znacie go tylko z opowiadań?.Czy wiecie jak > było naprawdę? A może to Was nie interesuje. Ja pamiętam doskonale, było zimno aż jaja dzwoniły i śnieg był po pachy i od rana kupa śmiechu, choć Ci co mieli kredą krzyże na drzwiach byli śmiertelnie przerażeni,a mnie było w niesmak miałem być już w Budapeszcie, nagle telefony zamilkły i muzyka zpowazniała, tak jakby radio się zacięło, a mieliśmy tylko trójkę i Luksemburg i Wolną Europę pięknie zagłuszaną, takie opowiadane życie za murem.............. Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 15:23 Zapalę dzisiaj znicz ofiarom grudnia 1970r.Oddali swe życie,abyśmy mogli żyć godnie.Cześć ich pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 15:49 Pamiętam że miejsce teleranka zajął generał.Pamiętam czołgi,wozy pancerne,dużo żołnierzy,milicjantów i zomowców.Strzały i łuny nad miastem.Wszystko wymierzone w polskiego robotnika. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 22:15 szarotka72 napisała: > Zapalę dzisiaj znicz ofiarom grudnia 1970r.Oddali swe życie,abyśmy mogli żyć > godnie.Cześć ich pamięci. Uważam że tak trzeba, ja też to uczynię i za tych co 25 lat temu dla nasz tracili zdrowie. Cześć ich pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 23:31 Sauber tak myślę,że pewnie Twoja mama woziła Cię wtedy w wózku, a może już chodziłeś na własnych nogach. To chyba była z mojej strony prowokacja. Zawsze ktoś coś pamięta ,jedni mniej drudzy więcej. Polecam książkę ,,Grudniowe wdowy czekają,, autor Zbigniew Branach .Autor przypomina wydarzenia, stawia pytania,prowokuje,oskarża.Komu zależało na pacyfikacji Gdańska? Kto wydał rozkaz instruowania żołnierzy,że,,wybuchło tam antypolskie powstanie,, a ,,w stoczniach działają prohitlerowcy,, Kto skierował czołgi na cywili uzbrojonych w pięści i kamienie? Nigdy nie możemy o tym zapomnieć.Najgorsze jest to, że zbrodniarzy nikt nie rozliczył. Część z nich żyje i ma się dobrze.Zostawiam Was z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 02:29 szarotka72 napisała: > Sauber tak myślę,że pewnie Twoja mama woziła Cię wtedy w wózku, a może już > chodziłeś na własnych nogach. - Mógłbym tu się przedstawić ale po co, jestem w czapce niewidce jak większość ale jeszcze nic straconego, a od siebie powiem, nie czytam co ludzie piszą tylko jak , późnij dokończę ok??? > To chyba była z mojej strony prowokacja. Kto skierował czołgi na cywili uzbrojonych w pięści i kamienie? -Tu należy pytać ludzi tak z jednej jak drugiej strony barykady, może takie obowiązywało prawo, a może obowiązuje nadal, może to konieczność wyższa, teraz to narzędzie niewspółmierne nazywało by się może??? > Nigdy nie możemy o tym zapomnieć.Najgorsze jest to, że zbrodniarzy nikt nie rozliczył. - Ale za co? jak na razie nikt nie uznał tego za zbrodnię i nie stanął nikt przed trybunałem w Norymberdze, wielu zapewne awansowało jako bohatyrowicze narodowi, tu też rodzi się kolejne pytanie........... > Część z nich żyje i ma się dobrze. - Z tego co mi jest wiadomo to za dobre się wynagradza, a za złe karze, a jak do tej pory widać dobrze wykonali zadanie dla ratowania ludowego państwa połączonego słusznym sojuszem i tak masz racje dobrze żyją może trochę w hańbie ale czego się nie robi dla potomnych i kariery, tu wracam do choroby, wielkiej niepamięci narodowej, jak powinno być dobrze wszyscy wiemy ale.... Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 17:07 Sauber trochę przegiąłeś w tym swoim wspomnieniu coś mi się nie zgadza.Pomyślałam,że możesz pamiętać II wojnę światową a może brałeś w niej udział. Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 18:00 sauber pomylił stan wojenny z wojną polsko- bolszewicką w 1920r Na dodatek był po tej drugiej stronie co szła na Warszawę. Kto wie czy sauber to nie drugie wcielenie Felka Dzierżyńskiego. Stan wojenny To koledzy inyrtnauci temat z którego nie wolno żartować Dzięki szarotko że go poruszyłaś i zamiast szarotka zrób sobie nick stokrotka Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 18:23 Powiem wam jakie są moje wspomnienia. W pamięci pozostaje jedno Okropna pustka żal i niemoc. Bezgraniczne poczucie bezsilności, kiedy sprzeczne informacje przychodzące z przeróżnych źródł wskazywały, że w Polsce coś sie wydarzyło, coś o czym nikt jeszcze oficjalnie nie powiedział. Był mrożny poranek kiedy "spawacz" tak nazywano Jaruzelskiego ogłosił wojne Polaków przeciw Polakom., kiedy rozkazał wyprowadzić czołgi przeciwko robotnikom wycelować armaty przeciwko dzieciom. To zbrodnia i jeszcze raz zbrodnia. Pisanie że to było mniejsze zło to tak jak pisanie że jechanie samochodem z 3 promilami to mniejsze zło niż jechanie z czterema promilami. Już niedługo ta decyzja zostanie należycie osądzona Ja w tych wydarzeniach uczestniczyłem od środka i uwierzcie mi wiem na ten temat bardzo dużo. Teraz powinniście mnie zrozumieć dlaczego tu na forum jestem często tak krytyczny wobec sympatyków tamtego systemu. Przepraszam . Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 02:53 lewatywa6 napisał: Już niedługo ta decyzja > zostanie należycie osądzona Ja w tych wydarzeniach uczestniczyłem od środka i > uwierzcie mi wiem na ten temat bardzo dużo. Teraz powinniście mnie zrozumieć > dlaczego tu na forum jestem często tak krytyczny wobec sympatyków tamtego > systemu. Przepraszam . A kogo i za co? Mogę wierzyć i nie wierzyć, mogłeś uczestniczyć od środka i wiesz wiele ale doskonale mogło być inaczej, może znasz to z opowiadań a z tym różnie być potrafi, tamten system, a to ciekawe ale wiele się zmieniło dzięki poświęceniu klasy robotniczej, która w finale "wygrała" ale rodzi się pytanie gdzie są Ci przegrani, chyba nie wszyscy wyjechali za granicę, robić interesy , czy wykładać ideologię. Coś tu nie gra, czyżby brakujące ogniwo ewolucji??? ```````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````` Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 18:25 lewatywa6 napisał: > sauber pomylił stan wojenny z wojną polsko- bolszewicką w 1920r Na dodatek był > po tej drugiej stronie co szła na Warszawę. Kto wie czy sauber to nie drugie > wcielenie Felka Dzierżyńskiego. Stan wojenny To koledzy inyrtnauci temat z > którego nie wolno żartować Dzięki szarotko że go poruszyłaś i zamiast szarotka > zrób sobie nick stokrotka Sauber trochę przegiąłeś w tym swoim wspomnieniu coś mi się nie zgadza.Pomyślałam,że możesz pamiętać II wojnę światową a może brałeś w niej udział. Przepraszam ale odpowiedź wspólna I za to właśnie Cię lubię, masz dar kojarzenia, szybka jesteś w myśleniu, pudło, nie trafione i nie zatopione ale mam kolegę czytał też co napisałem mówi że pamięta tamte czasy i do dziś ma rękę w łokciu nadwyrężoną dostał też dodatek, nie słyszałem go dokładnie mówił coś że był wychowawcą internowanych czy coś i mówił że jemu się opłaciło bronić słusznych racji teraz jest doceniany, coś mówił że mieszka we Francji i w euro podwójnie mu płaca, ale to nie ważne. Stan wojenny był wymierzony przeciwko nam Polakom dość że była bida to jeszcze jaruzel nam dokopał , a jeżeli chodzi o historię to mój dziadek w 20 roku dostał Order Virtuti Militari nawet w nim nie poparadował bo nie było wolno, wisi w miejscu honorowym nad księga Katyńską i innymi trofeami, popieprzyły się wartości w narodzie...... Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 18:51 Jesteśmy,pamiętamy,dziękujemy. Dziękujemy stoczniowcom,górnikom i wszystkim innym ludziom grudnia 1981 za dojrzałość ,rozsądek, za to ,że pozostali w swoich miejscach pracy . Mogli przecież wyjść na ulicę,jednak pozostali.Czy stan wojenny był konieczny? pewnie nie.Był na pewno obroną władzy ludowej za wszelką cenę.Sowietom nie zależało na tym aby ,,udzielać pomocy,, Wiemy czym był stan wojenny i kto stał po której stronie. Zapraszam do dyskusji... Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 19:41 szarotka72 napisała: Mogli przecież wyjść na ulicę,jednak pozostali.Czy stan > wojenny był konieczny? pewnie nie. A jasne że nie był konieczny ale teraz panującym jest to na rękę, ludzie dzięki temu są bardzo sługalczy, czując bat na plecach cicho siedzą, żyją za marne grosiki, a Ci co w tedy bronili słusznych racji żyją dzisiaj z pańska, mają wszystko w plecach Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 19:50 Ówczesne władze mając wszystkie na owe czasy atrybuty władzy upokorzyły naród wmawiając mu na dodatek, żę robią stan wojenny z miłości do tego narodu. Tzw. robotniczo chłopski rząd i Partia robotników i chłopów wysłała na ulice i do zakładów pracy ludowe Wojsko Polskie gdzie dowodzili ludzie z ludu z warstw chłopskich i robotniczych. Radiem Telewizją zarządzała ludowa władza prasa była w rękach ludu pracującego miast i wsi a młodzież była z partią , a partia z narodem , a jednak ten naród sie zbuntował Teraz ten sam przecież naród mówi że to tyran miał racje, a my nie. Można zatem zadać sobie pytanie czy Polacy jako społeczeństwo tego kraju sa godni aby ich nazywać tak jak się sami nazywają? że są patriotami , Polakami? Wiekszość tego narodu to totalny motłoch, któremu w głowie tylko pełna micha i tłuste koryto. Za talerz zupy ale większy od talerza sasiada, gotowi byli kiedyś ale są i teraz tego sąsiada sprzedać. Naród poprzez lata komunizmu został skutecznie wykastrowany z patriotyzmu z solidaryzmu. Zryw 80 roku był fenomenem na skalę wręcz kosmiczną W Polsce udało sie to jedynie dzięki tak opluwanej czasami i tu na forum wierze , kościołowi. Ta iskra 80 roku, której komuniści nie przewidzieli została brutalnie zgaszona przez stan wojenny -= zgaszona i już niestety nigdy ten płomień szczerze nie rozgorzał. Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:07 miechcę do kładnie opisywać moich przeżyć gdyż łatwo byłoby mnie rozpoznać. Wierzcie mi jednak że to czego dopuszczono się wtedy na polsce było Zdradą zdradą i jeszcze raz zdradą Polski Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:08 Teraz ci sami łajdacy autorzy wojny Polsko - Polskiej siedzą w ciepłych fotelach w wielkich domach odbierają wysokie emerytury Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:11 Oprawcy którzy bili zabijali i katowali patriotów są szanowanymi obywatelami emerytowanymi panami z wysokimi przywilejami. Jeszcze nie obeschła im narękach krew, jeszcze nie zeszły odciski ze spracowanych od pałowania łap. Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:14 A wśród szacownych mieszkańców i gminy Topólka i Radziejowa przechadzają się , ba są wybierani do wszelkich władz ludzie którzy w sposób oficjalny donosili na swoicjh sąsiadów na swoich kolegów I brali za to pieniądze Czy znalazł się choć jeden taki który oświadczył że donosił? żaden Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:55 lewatywa6 napisał: > miechcę do kładnie opisywać moich przeżyć gdyż łatwo byłoby mnie rozpoznać. > I nie musisz wiem kim jesteś ale anonimowość dla reszty to rzecz świeta Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:15 lewatywa6 napisał: > Ówczesne władze mając wszystkie na owe czasy atrybuty władzy upokorzyły naród > wmawiając mu na dodatek, żę robią stan wojenny z miłości do tego narodu. Tzw. > robotniczo chłopski rząd i Partia robotników i chłopów wysłała na ulice i do > zakładów pracy ludowe Wojsko Polskie gdzie dowodzili ludzie z ludu z warstw > chłopskich i robotniczych. Radiem Telewizją zarządzała ludowa władza prasa była > w rękach ludu pracującego miast i wsi a młodzież była z partią , a partia z > narodem , a jednak ten naród sie zbuntował Teraz ten sam przecież naród mówi że > to tyran miał racje, a my nie. Można zatem zadać sobie pytanie czy Polacy jako > społeczeństwo tego kraju sa godni aby ich nazywać tak jak się sami nazywają? że > > są patriotami , Polakami? Wiekszość tego narodu to totalny motłoch, któremu w > głowie tylko pełna micha i tłuste koryto. Za talerz zupy ale większy od > talerza sasiada, gotowi byli kiedyś ale są i teraz tego sąsiada sprzedać. > Naród poprzez lata komunizmu został skutecznie wykastrowany z patriotyzmu z > solidaryzmu. Zryw 80 roku był fenomenem na skalę wręcz kosmiczną W Polsce udało > > sie to jedynie dzięki tak opluwanej czasami i tu na forum wierze , kościołowi. > Ta iskra 80 roku, której komuniści nie przewidzieli została brutalnie zgaszona > przez stan wojenny -= zgaszona i już niestety nigdy ten płomień szczerze nie > rozgorzał. No Ok. a co by było gdy by dziś robotnik i bezrobotny zbuntował się i wyszedł na ulicę, bo za pensję dwóch tysięcy złotych na przeżycie brakuje, a bezrobotnych dzieci płaczą z głodu całe noce, co chleb by rozdawano, czy pały poszły by w ruch, a kościół co by zrobił, tradycyjnie udzielił wsparcia moralnego, od klepania po plecach człowiek nie jest syty, czy aż tak wiele się zmieniło przez te 25 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:16 dziś każdy ma prawo wyjść na ulicę i demonstrować nawet dewiaci których obydwaj wysłaliśmy tam gdzie ich miejsce Wtedy szanowny kolego jedyną słuszną sprawą był siedzieć cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:22 Jeśli uważasz, że z tamtych czasach bytło dobrze i nie było biedy to chyba byłeś dzieckiem jakiegoś wysoko postawionego partyjnego kacyka. Nie wiem czy pamiętasz kartki na ..wszystko i puste półki i kolejki za wszystkim to był koszmar i nie wierzę, że ktokolwiek zdrowy na umyśle tęskni za tmamtym czasem Nie tęsknią nawet kapusie , bo teraz są dyrektorami posłami burmistrzami prezydentami Kiedyś musieli po nocach jeździć i podsłuchiwać, aby wykazać się swoja miłością do czerwonych braci. Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:43 Muszę tu wejść aby nie doszło między Wami do rozlewu krwi. Sauber w tym czasie był owinięty pieluszką w łóżeczku {pampersów jeszcze nie było}.Ma wyobrażnie i wiedze dlatego przychodzi mu to łatwo.Sowieci już nam ,,pomogli,, w czasie II wojny światowej jak długo ponosiliśmy tego konsekwencje każdy wie.W 1981r. nie przyszliby ,ponieważ nic im nie zagrażało.Nasi sieli propagandę. Towarzysz Jaruzelski do końca był wierny ideałom socjalizmu, nawet wtedy ,gdy ów z niego zrezygnował. Czy to żle, że domagamy się sprawiedliwości i prawdy? A kto tą prawdę ma nam powiedzieć? Media? one są po stronie kłamstwa, sądy są skorumpowane.Prawda musi być zasadą nadrzędną w naszym życiu i polityce.Zacznijmy od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 21:19 szarotka72 napisała: > Muszę tu wejść aby nie doszło między Wami do rozlewu krwi. - myślę że jesteśmy tego samego zdania, choć nasze losy były różne > Sauber w tym czasie pampersów jeszcze nie było.Ma wyobrażnie i wiedze dlatego przychodzi mu to łatwo. - I tu się zgadza nie było i ma pamięć fotograficzną > Towarzysz Jaruzelski do końca był wierny ideałom socjalizmu, nawet wtedy ,gdy ów z niego zrezygnował. - był i jest po tamtej stronie lustra , za takie pieniądze można nic nie pamiętać, to jest człowiek bez sumienia, zwykły komuch ale gdy by miał za grosz honoru to tak jak sekuła czy ten ostatnio prokurator strzelił by sobie w plecy. > Media? one są po stronie kłamstwa, - tak to prawda są jak prostytutka, kto lepiej zapłaci sądy są skorumpowane. - tu stanowczo protestuje to jedyny organ który polityce nie ulega i jest na wskroś sprawiedliwy, przykład proszę bardzo, sprawa ks. Popiełuszki, a wydawać by się mogło że to niemożliwe było w tamtych czasach. > Prawda musi być zasadą nadrzędną w naszym życiu i polityce. Zacznijmy od siebie. - punkt widzenia zależny jest od miejsca siedzenia i od siebie trzeba zacząć ale czy znajdzie się ktoś "pierwszy"??? Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:44 lewatywa6 napisał: > Jeśli uważasz, że z tamtych czasach bytło dobrze i nie było biedy to chyba > byłeś dzieckiem . - nie byłem już dzieckiem > Nie wiem czy pamiętasz kartki - doskonale, nawet mam całe kolekcje tego bezwartościowego badziewia > koszmar i nie wierzę, że ktokolwiek zdrowy na umyśle tęskni za tmamtym czasem - I tutaj się zgadzam z Tobą nie tęsknię, był to okropny szary czas > Nie tęsknią nawet kapusie , bo teraz są dyrektorami posłami burmistrzami > prezydentami Kiedyś musieli po nocach jeździć i podsłuchiwać, aby wykazać się > swoja miłością do czerwonych braci. - a i tu się zgadzam, rodzice zadbali o ich posady, jak mają nie popierać tamtego okresu, myślę ż teraz rozumiesz skąd bierze się tak wielkie poparcie dla jaruzela. Widzisz sam sobie wiele odpowiedziałeś, inni tez by chcieli ale strach nie pozwala, a jak wróci Wielki Brat i jego doktryna?. Zobacz ile ludzie maja do powiedzenia, a to jest jasne, stan wojenny to zbrodnia na Narodzie Polskim, tylko garstka teraz czerpie z tego profity i dobrze wiemy kto wystarczy rozejrzeć się dookoła Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 21:11 postulaty szarotko były w 80 roku. W 89 była zdrada. Był okrągły stół. Tam sprzedano ludzi już nie sowietom, ale saprzedano kascie ludzi którzy wypączkowali na organiźmie tego świętego kraju. Ta kasta panoszy się wszędzie. Oni nie są na czołowych miejscach, czy to w rzadzie, czy w urzędach, czy też w innych instytucjach. Stoją w drugim, czasami w trzecim szeregu, niepozorni, ale to oni posiadają władze i pieniądze, to oni rządzą tym krajem. Będzie ciężko ich zwalczyć i pokonać, tym bardziej, że mają ogromny wpływ na ten jak to nazwałem w przenośni motłoch , kóremu rzucając byle ochłap , już go kupuja choćby na jedną chwilę , a tą chwilą są wybory. Później pławią sie w tym korupcyjnym bagnie dalej mając w nosie wszystko i wszystkich. Ale JESZCZE NIE ZGINĘŁA. Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 21:23 Właśnie chodzi mi o postulaty z 80 r. POSTULATY to były żądania robotników, Które zostaną spełnione ... kto zgadnie kiedy? po STU latach. Przepraszam nie powinnam w tym miejscu, ale to jest silniejsze ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 23:47 szarotka72 napisała: > Właśnie chodzi mi o postulaty z 80 r. POSTULATY to były żądania robotników, > Które zostaną spełnione ... kto zgadnie kiedy? po STU latach. Przepraszam nie > powinnam w tym miejscu, ale to jest silniejsze ode mnie. Pamiętam jak w pewnych kręgach mówiono na POSTULATY - pustolaty i były to żądania (słuszne moim zdaniem) robotników aż do okrągłego stołu , wiemy co się stało, pamiętamy jak wymazał wszystko Mazowiecki "gruba kreską", (spalił się czy coś, dawno się z nim nie widziałem) Bali wszyscy się komunistów ale to historia zmieniło się na świecie wiele i mamy teraz zagrożenie (ale u nas tego pisać nie wolno, traktowane jest na równi z aktem terroryzmu)wiemy o co chodzi, przeciw jakiej grupie na świecie jest dużo demonstracji by nie doszło do przejęcia kierowania światem przez tą mała grupkę ludzi. Sto lat czekać na obiecane jest niedorzecznością i już nierealne w takim wymiarze jaki mamy, wielkie były nadzieje społeczeństwa na polepszenie bytu w kraju i słusznie , władzę dostali ci co kierowali strajkiem a o kapitale cicho, został sprywatyzowany i jest szansa byśmy mogli żyć jak europejczycy, ale jak nie Magdalenka to Anetka i czy nie miałem racji że....... Odpowiedz Link Zgłoś