Dodaj do ulubionych

Czy ktoś pamięta?

12.12.06, 12:17
Czy ktoś pamięta stan wojenny? Czy znacie go tylko z opowiadań?.Czy wiecie jak
było naprawdę? A może to Was nie interesuje.
Obserwuj wątek
    • sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 14:56
      szarotka72 napisała:

> Czy ktoś pamięta stan wojenny? Czy znacie go tylko z opowiadań?.Czy wiecie jak
      > było naprawdę? A może to Was nie interesuje.

Ja pamiętam doskonale, było zimno aż jaja dzwoniły i śnieg był po pachy i od
      rana kupa śmiechu, choć Ci co mieli kredą krzyże na drzwiach byli śmiertelnie
      przerażeni,a mnie było w niesmak miałem być już w Budapeszcie, nagle telefony
      zamilkły i muzyka zpowazniała, tak jakby radio się zacięło, a mieliśmy tylko
      trójkę i Luksemburg i Wolną Europę pięknie zagłuszaną, takie opowiadane życie
      za murem..............
      • szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 15:23
        Zapalę dzisiaj znicz ofiarom grudnia 1970r.Oddali swe życie,abyśmy mogli żyć
        godnie.Cześć ich pamięci.
        • szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 15:49
          Pamiętam że miejsce teleranka zajął generał.Pamiętam czołgi,wozy pancerne,dużo
          żołnierzy,milicjantów i zomowców.Strzały i łuny nad miastem.Wszystko wymierzone
          w polskiego robotnika.
        • sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 22:15
          szarotka72 napisała:

> Zapalę dzisiaj znicz ofiarom grudnia 1970r.Oddali swe życie,abyśmy mogli żyć
          > godnie.Cześć ich pamięci.

Uważam że tak trzeba, ja też to uczynię i za tych co 25 lat temu dla nasz
          tracili zdrowie. Cześć ich pamięci.
          • szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 23:31
            Sauber tak myślę,że pewnie Twoja mama woziła Cię wtedy w wózku, a może już
            chodziłeś na własnych nogach. To chyba była z mojej strony prowokacja. Zawsze
            ktoś coś pamięta ,jedni mniej drudzy więcej. Polecam książkę ,,Grudniowe wdowy
            czekają,, autor Zbigniew Branach .Autor przypomina wydarzenia, stawia
            pytania,prowokuje,oskarża.Komu zależało na pacyfikacji Gdańska? Kto wydał rozkaz
            instruowania żołnierzy,że,,wybuchło tam antypolskie powstanie,, a ,,w stoczniach
            działają prohitlerowcy,, Kto skierował czołgi na cywili uzbrojonych w pięści i
            kamienie? Nigdy nie możemy o tym zapomnieć.Najgorsze jest to, że zbrodniarzy
            nikt nie rozliczył. Część z nich żyje i ma się dobrze.Zostawiam Was z tym.
            • sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 02:29
              szarotka72 napisała:

> Sauber tak myślę,że pewnie Twoja mama woziła Cię wtedy w wózku, a może już
              > chodziłeś na własnych nogach.
              - Mógłbym tu się przedstawić ale po co, jestem w czapce niewidce jak większość
              ale jeszcze nic straconego, a od siebie powiem, nie czytam co ludzie piszą tylko
              jak , późnij dokończę ok???

> To chyba była z mojej strony prowokacja. Kto skierował czołgi na cywili
              uzbrojonych w pięści i kamienie?

-Tu należy pytać ludzi tak z jednej jak drugiej strony barykady, może takie
              obowiązywało prawo, a może obowiązuje nadal, może to konieczność wyższa, teraz
              to narzędzie niewspółmierne nazywało by się może???

> Nigdy nie możemy o tym zapomnieć.Najgorsze jest to, że zbrodniarzy
              nikt nie rozliczył.

- Ale za co? jak na razie nikt nie uznał tego za zbrodnię i nie stanął nikt
              przed trybunałem w Norymberdze, wielu zapewne awansowało jako bohatyrowicze
              narodowi, tu też rodzi się kolejne pytanie...........

> Część z nich żyje i ma się dobrze.

- Z tego co mi jest wiadomo to za dobre się wynagradza, a za złe karze, a jak do
              tej pory widać dobrze wykonali zadanie dla ratowania ludowego państwa
              połączonego słusznym sojuszem i tak masz racje dobrze żyją może trochę w hańbie
              ale czego się nie robi dla potomnych i kariery, tu wracam do choroby, wielkiej
              niepamięci narodowej, jak powinno być dobrze wszyscy wiemy ale....
      • szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 17:07
        Sauber trochę przegiąłeś w tym swoim wspomnieniu coś mi się nie
        zgadza.Pomyślałam,że możesz pamiętać II wojnę światową a może brałeś w niej udział.
        • lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 18:00
          sauber pomylił stan wojenny z wojną polsko- bolszewicką w 1920r Na dodatek był
          po tej drugiej stronie co szła na Warszawę. Kto wie czy sauber to nie drugie
          wcielenie Felka Dzierżyńskiego. Stan wojenny To koledzy inyrtnauci temat z
          którego nie wolno żartować Dzięki szarotko że go poruszyłaś i zamiast szarotka
          zrób sobie nick stokrotka
          • lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 18:23
            Powiem wam jakie są moje wspomnienia. W pamięci pozostaje jedno Okropna pustka
            żal i niemoc. Bezgraniczne poczucie bezsilności, kiedy sprzeczne informacje
            przychodzące z przeróżnych źródł wskazywały, że w Polsce coś sie wydarzyło, coś
            o czym nikt jeszcze oficjalnie nie powiedział. Był mrożny poranek
            kiedy "spawacz" tak nazywano Jaruzelskiego ogłosił wojne Polaków przeciw
            Polakom., kiedy rozkazał wyprowadzić czołgi przeciwko robotnikom wycelować
            armaty przeciwko dzieciom. To zbrodnia i jeszcze raz zbrodnia. Pisanie że to
            było mniejsze zło to tak jak pisanie że jechanie samochodem z 3 promilami to
            mniejsze zło niż jechanie z czterema promilami. Już niedługo ta decyzja
            zostanie należycie osądzona Ja w tych wydarzeniach uczestniczyłem od środka i
            uwierzcie mi wiem na ten temat bardzo dużo. Teraz powinniście mnie zrozumieć
            dlaczego tu na forum jestem często tak krytyczny wobec sympatyków tamtego
            systemu. Przepraszam .
            • sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 02:53
              lewatywa6 napisał:

Już niedługo ta decyzja
              > zostanie należycie osądzona Ja w tych wydarzeniach uczestniczyłem od środka i
              > uwierzcie mi wiem na ten temat bardzo dużo. Teraz powinniście mnie zrozumieć
              > dlaczego tu na forum jestem często tak krytyczny wobec sympatyków tamtego
              > systemu. Przepraszam .

A kogo i za co? Mogę wierzyć i nie wierzyć, mogłeś uczestniczyć od środka i
              wiesz wiele ale doskonale mogło być inaczej, może znasz to z opowiadań a z tym
              różnie być potrafi, tamten system, a to ciekawe ale wiele się zmieniło dzięki
              poświęceniu klasy robotniczej, która w finale "wygrała" ale rodzi się pytanie
              gdzie są Ci przegrani, chyba nie wszyscy wyjechali za granicę, robić interesy ,
              czy wykładać ideologię. Coś tu nie gra, czyżby brakujące ogniwo ewolucji???

````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````
          • sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 12.12.06, 18:25
            lewatywa6 napisał:

> sauber pomylił stan wojenny z wojną polsko- bolszewicką w 1920r Na dodatek był
            > po tej drugiej stronie co szła na Warszawę. Kto wie czy sauber to nie drugie
            > wcielenie Felka Dzierżyńskiego. Stan wojenny To koledzy inyrtnauci temat z
            > którego nie wolno żartować Dzięki szarotko że go poruszyłaś i zamiast szarotka
            > zrób sobie nick stokrotka

Sauber trochę przegiąłeś w tym swoim wspomnieniu coś mi się nie
            zgadza.Pomyślałam,że możesz pamiętać II wojnę światową a może brałeś w niej udział.

Przepraszam ale odpowiedź wspólna
            I za to właśnie Cię lubię, masz dar kojarzenia, szybka jesteś w myśleniu, pudło,
            nie trafione i nie zatopione ale mam kolegę czytał też co napisałem mówi że
            pamięta tamte czasy i do dziś ma rękę w łokciu nadwyrężoną dostał też dodatek,
            nie słyszałem go dokładnie mówił coś że był wychowawcą internowanych czy coś i
            mówił że jemu się opłaciło bronić słusznych racji teraz jest doceniany, coś
            mówił że mieszka we Francji i w euro podwójnie mu płaca, ale to nie ważne.
            Stan wojenny był wymierzony przeciwko nam Polakom dość że była bida to jeszcze
            jaruzel nam dokopał , a jeżeli chodzi o historię to mój dziadek w 20 roku
            dostał Order Virtuti Militari nawet w nim nie poparadował bo nie było wolno,
            wisi w miejscu honorowym nad księga Katyńską i innymi trofeami, popieprzyły się
            wartości w narodzie......
            • szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 18:51
              Jesteśmy,pamiętamy,dziękujemy. Dziękujemy stoczniowcom,górnikom i wszystkim
              innym ludziom grudnia 1981 za dojrzałość ,rozsądek, za to ,że pozostali w swoich
              miejscach pracy . Mogli przecież wyjść na ulicę,jednak pozostali.Czy stan
              wojenny był konieczny? pewnie nie.Był na pewno obroną władzy ludowej za wszelką
              cenę.Sowietom nie zależało na tym aby ,,udzielać pomocy,, Wiemy czym był stan
              wojenny i kto stał po której stronie. Zapraszam do dyskusji...
              • sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 19:41
                szarotka72 napisała:

Mogli przecież wyjść na ulicę,jednak pozostali.Czy stan
                > wojenny był konieczny? pewnie nie.

A jasne że nie był konieczny ale teraz panującym jest to na rękę, ludzie dzięki
                temu są bardzo sługalczy, czując bat na plecach cicho siedzą, żyją za marne
                grosiki, a Ci co w tedy bronili słusznych racji żyją dzisiaj z pańska, mają
                wszystko w plecach
              • lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 19:50
                Ówczesne władze mając wszystkie na owe czasy atrybuty władzy upokorzyły naród
                wmawiając mu na dodatek, żę robią stan wojenny z miłości do tego narodu. Tzw.
                robotniczo chłopski rząd i Partia robotników i chłopów wysłała na ulice i do
                zakładów pracy ludowe Wojsko Polskie gdzie dowodzili ludzie z ludu z warstw
                chłopskich i robotniczych. Radiem Telewizją zarządzała ludowa władza prasa była
                w rękach ludu pracującego miast i wsi a młodzież była z partią , a partia z
                narodem , a jednak ten naród sie zbuntował Teraz ten sam przecież naród mówi że
                to tyran miał racje, a my nie. Można zatem zadać sobie pytanie czy Polacy jako
                społeczeństwo tego kraju sa godni aby ich nazywać tak jak się sami nazywają? że
                są patriotami , Polakami? Wiekszość tego narodu to totalny motłoch, któremu w
                głowie tylko pełna micha i tłuste koryto. Za talerz zupy ale większy od
                talerza sasiada, gotowi byli kiedyś ale są i teraz tego sąsiada sprzedać.
                Naród poprzez lata komunizmu został skutecznie wykastrowany z patriotyzmu z
                solidaryzmu. Zryw 80 roku był fenomenem na skalę wręcz kosmiczną W Polsce udało
                sie to jedynie dzięki tak opluwanej czasami i tu na forum wierze , kościołowi.
                Ta iskra 80 roku, której komuniści nie przewidzieli została brutalnie zgaszona
                przez stan wojenny -= zgaszona i już niestety nigdy ten płomień szczerze nie
                rozgorzał.
                • lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:07
                  miechcę do kładnie opisywać moich przeżyć gdyż łatwo byłoby mnie rozpoznać.
                  Wierzcie mi jednak że to czego dopuszczono się wtedy na polsce było Zdradą
                  zdradą i jeszcze raz zdradą Polski
                  • lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:08
                    Teraz ci sami łajdacy autorzy wojny Polsko - Polskiej siedzą w ciepłych
                    fotelach w wielkich domach odbierają wysokie emerytury
                    • lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:11
                      Oprawcy którzy bili zabijali i katowali patriotów są szanowanymi obywatelami
                      emerytowanymi panami z wysokimi przywilejami. Jeszcze nie obeschła im narękach
                      krew, jeszcze nie zeszły odciski ze spracowanych od pałowania łap.
                      • lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:14
                        A wśród szacownych mieszkańców i gminy Topólka i Radziejowa przechadzają się ,
                        ba są wybierani do wszelkich władz ludzie którzy w sposób oficjalny donosili na
                        swoicjh sąsiadów na swoich kolegów I brali za to pieniądze Czy znalazł się choć
                        jeden taki który oświadczył że donosił? żaden
                  • sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:55
                    lewatywa6 napisał:

> miechcę do kładnie opisywać moich przeżyć gdyż łatwo byłoby mnie rozpoznać.
                    >
                    I nie musisz wiem kim jesteś ale anonimowość dla reszty to rzecz świeta
                • sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:15
                  lewatywa6 napisał:

> Ówczesne władze mając wszystkie na owe czasy atrybuty władzy upokorzyły naród
                  > wmawiając mu na dodatek, żę robią stan wojenny z miłości do tego narodu. Tzw.
                  > robotniczo chłopski rząd i Partia robotników i chłopów wysłała na ulice i do
                  > zakładów pracy ludowe Wojsko Polskie gdzie dowodzili ludzie z ludu z warstw
                  > chłopskich i robotniczych. Radiem Telewizją zarządzała ludowa władza prasa była
                  > w rękach ludu pracującego miast i wsi a młodzież była z partią , a partia z
                  > narodem , a jednak ten naród sie zbuntował Teraz ten sam przecież naród mówi że
                  > to tyran miał racje, a my nie. Można zatem zadać sobie pytanie czy Polacy jako
                  > społeczeństwo tego kraju sa godni aby ich nazywać tak jak się sami nazywają? że
                  >
                  > są patriotami , Polakami? Wiekszość tego narodu to totalny motłoch, któremu w
                  > głowie tylko pełna micha i tłuste koryto. Za talerz zupy ale większy od
                  > talerza sasiada, gotowi byli kiedyś ale są i teraz tego sąsiada sprzedać.
                  > Naród poprzez lata komunizmu został skutecznie wykastrowany z patriotyzmu z
                  > solidaryzmu. Zryw 80 roku był fenomenem na skalę wręcz kosmiczną W Polsce udało
                  >
                  > sie to jedynie dzięki tak opluwanej czasami i tu na forum wierze , kościołowi.
                  > Ta iskra 80 roku, której komuniści nie przewidzieli została brutalnie zgaszona
                  > przez stan wojenny -= zgaszona i już niestety nigdy ten płomień szczerze nie
                  > rozgorzał.

No Ok. a co by było gdy by dziś robotnik i bezrobotny zbuntował się i wyszedł na
                  ulicę, bo za pensję dwóch tysięcy złotych na przeżycie brakuje, a bezrobotnych
                  dzieci płaczą z głodu całe noce, co chleb by rozdawano, czy pały poszły by w
                  ruch, a kościół co by zrobił, tradycyjnie udzielił wsparcia moralnego, od
                  klepania po plecach człowiek nie jest syty, czy aż tak wiele się zmieniło przez
                  te 25 lat?
                  • lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:16
                    dziś każdy ma prawo wyjść na ulicę i demonstrować nawet dewiaci których obydwaj
                    wysłaliśmy tam gdzie ich miejsce Wtedy szanowny kolego jedyną słuszną sprawą
                    był siedzieć cicho.
                    • lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:22
                      Jeśli uważasz, że z tamtych czasach bytło dobrze i nie było biedy to chyba
                      byłeś dzieckiem jakiegoś wysoko postawionego partyjnego kacyka. Nie wiem czy
                      pamiętasz kartki na ..wszystko i puste półki i kolejki za wszystkim to był
                      koszmar i nie wierzę, że ktokolwiek zdrowy na umyśle tęskni za tmamtym czasem
                      Nie tęsknią nawet kapusie , bo teraz są dyrektorami posłami burmistrzami
                      prezydentami Kiedyś musieli po nocach jeździć i podsłuchiwać, aby wykazać się
                      swoja miłością do czerwonych braci.
                      • szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:43
                        Muszę tu wejść aby nie doszło między Wami do rozlewu krwi. Sauber w tym czasie
                        był owinięty pieluszką w łóżeczku {pampersów jeszcze nie było}.Ma wyobrażnie i
                        wiedze dlatego przychodzi mu to łatwo.Sowieci już nam ,,pomogli,, w czasie II
                        wojny światowej jak długo ponosiliśmy tego konsekwencje każdy wie.W 1981r. nie
                        przyszliby ,ponieważ nic im nie zagrażało.Nasi sieli propagandę. Towarzysz
                        Jaruzelski do końca był wierny ideałom socjalizmu, nawet wtedy ,gdy ów z niego
                        zrezygnował. Czy to żle, że domagamy się sprawiedliwości i prawdy? A kto tą
                        prawdę ma nam powiedzieć? Media? one są po stronie kłamstwa, sądy są
                        skorumpowane.Prawda musi być zasadą nadrzędną w naszym życiu i
                        polityce.Zacznijmy od siebie.
                        • sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 21:19
                          szarotka72 napisała:

> Muszę tu wejść aby nie doszło między Wami do rozlewu krwi.
                          - myślę że jesteśmy tego samego zdania, choć nasze losy były różne

> Sauber w tym czasie pampersów jeszcze nie było.Ma wyobrażnie i
                          wiedze dlatego przychodzi mu to łatwo.
                          - I tu się zgadza nie było i ma pamięć fotograficzną

> Towarzysz Jaruzelski do końca był wierny ideałom socjalizmu, nawet wtedy ,gdy
                          ów z niego zrezygnował.
                          - był i jest po tamtej stronie lustra , za takie pieniądze można nic nie
                          pamiętać, to jest człowiek bez sumienia, zwykły komuch ale gdy by miał za grosz
                          honoru to tak jak sekuła czy ten ostatnio prokurator strzelił by sobie w plecy.

> Media? one są po stronie kłamstwa,
                          - tak to prawda są jak prostytutka, kto lepiej zapłaci

sądy są skorumpowane.
                          - tu stanowczo protestuje to jedyny organ który polityce nie ulega i jest na
                          wskroś sprawiedliwy, przykład proszę bardzo, sprawa ks. Popiełuszki, a wydawać
                          by się mogło że to niemożliwe było w tamtych czasach.

> Prawda musi być zasadą nadrzędną w naszym życiu i polityce. Zacznijmy od siebie.
                          - punkt widzenia zależny jest od miejsca siedzenia i od siebie trzeba zacząć
                          ale czy znajdzie się ktoś "pierwszy"???
                      • sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:44
                        lewatywa6 napisał:

> Jeśli uważasz, że z tamtych czasach bytło dobrze i nie było biedy to chyba
                        > byłeś dzieckiem .
                        - nie byłem już dzieckiem

> Nie wiem czy pamiętasz kartki
                        - doskonale, nawet mam całe kolekcje tego bezwartościowego badziewia

> koszmar i nie wierzę, że ktokolwiek zdrowy na umyśle tęskni za tmamtym czasem
                        - I tutaj się zgadzam z Tobą nie tęsknię, był to okropny szary czas

> Nie tęsknią nawet kapusie , bo teraz są dyrektorami posłami burmistrzami
                        > prezydentami Kiedyś musieli po nocach jeździć i podsłuchiwać, aby wykazać się
                        > swoja miłością do czerwonych braci.
                        - a i tu się zgadzam, rodzice zadbali o ich posady, jak mają nie popierać
                        tamtego okresu, myślę ż teraz rozumiesz skąd bierze się tak wielkie poparcie dla
                        jaruzela. Widzisz sam sobie wiele odpowiedziałeś, inni tez by chcieli ale strach
                        nie pozwala, a jak wróci Wielki Brat i jego doktryna?. Zobacz ile ludzie maja do
                        powiedzenia, a to jest jasne, stan wojenny to zbrodnia na Narodzie Polskim,
                        tylko garstka teraz czerpie z tego profity i dobrze wiemy kto wystarczy
                        rozejrzeć się dookoła
                        • szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 20:59
                          Były postulaty, co to takiego?
                          • lewatywa6 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 21:11
                            postulaty szarotko były w 80 roku. W 89 była zdrada. Był okrągły stół. Tam
                            sprzedano ludzi już nie sowietom, ale saprzedano kascie ludzi którzy
                            wypączkowali na organiźmie tego świętego kraju. Ta kasta panoszy się wszędzie.
                            Oni nie są na czołowych miejscach, czy to w rzadzie, czy w urzędach, czy też w
                            innych instytucjach. Stoją w drugim, czasami w trzecim szeregu, niepozorni, ale
                            to oni posiadają władze i pieniądze, to oni rządzą tym krajem. Będzie ciężko
                            ich zwalczyć i pokonać, tym bardziej, że mają ogromny wpływ na ten jak to
                            nazwałem w przenośni motłoch , kóremu rzucając byle ochłap , już go kupuja
                            choćby na jedną chwilę , a tą chwilą są wybory. Później pławią sie w tym
                            korupcyjnym bagnie dalej mając w nosie wszystko i wszystkich. Ale JESZCZE NIE
                            ZGINĘŁA.
                            • szarotka72 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 21:23
                              Właśnie chodzi mi o postulaty z 80 r. POSTULATY to były żądania robotników,
                              Które zostaną spełnione ... kto zgadnie kiedy? po STU latach. Przepraszam nie
                              powinnam w tym miejscu, ale to jest silniejsze ode mnie.
                              • sauber1 Re: Czy ktoś pamięta? 13.12.06, 23:47
                                szarotka72 napisała:

> Właśnie chodzi mi o postulaty z 80 r. POSTULATY to były żądania robotników,
                                > Które zostaną spełnione ... kto zgadnie kiedy? po STU latach. Przepraszam nie
                                > powinnam w tym miejscu, ale to jest silniejsze ode mnie.

Pamiętam jak w pewnych kręgach mówiono na POSTULATY - pustolaty i były to
                                żądania (słuszne moim zdaniem) robotników aż do okrągłego stołu , wiemy co się
                                stało, pamiętamy jak wymazał wszystko Mazowiecki "gruba kreską", (spalił się czy
                                coś, dawno się z nim nie widziałem) Bali wszyscy się komunistów ale to historia
                                zmieniło się na świecie wiele i mamy teraz zagrożenie (ale u nas tego pisać nie
                                wolno, traktowane jest na równi z aktem terroryzmu)wiemy o co chodzi, przeciw
                                jakiej grupie na świecie jest dużo demonstracji by nie doszło do przejęcia
                                kierowania światem przez tą mała grupkę ludzi. Sto lat czekać na obiecane jest
                                niedorzecznością i już nierealne w takim wymiarze jaki mamy, wielkie były
                                nadzieje społeczeństwa na polepszenie bytu w kraju i słusznie , władzę dostali
                                ci co kierowali strajkiem a o kapitale cicho, został sprywatyzowany i jest
                                szansa byśmy mogli żyć jak europejczycy, ale jak nie Magdalenka to Anetka i czy
                                nie miałem racji że.......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka