kononowicz-krzysztof Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 16.12.06, 20:10 a co to będzie za chlewnia jakaś wielka? co będzie za problem z tym związany mi nie zależy ale świń się nie opłaca przecież chować teraz kto to będzie budował?? Odpowiedz Link Zgłoś
bolo962 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 16.12.06, 20:18 dlaczego władzom gminy topólka tak bardzo zależy na budowie i "zasmrodzeniu" całej gminy uznanej jako gmina turystyczna? kto bedzie chciał przyjechać w taki smrut??dotychczasowy wujt nieczciał tego wiedzieć! ciekawe czy nowy wezmie to po uwage?miejm nadzieje ze sie opamięta!!!!! i stanie po właściwej stronie to znaczy po stronie mieszkańców i niebedzie nas chciał zniszczyć tak jak poprzedni. ciekaw jestem w jaki sposób przekonała go do siebie "inwestorka"!!?? ze wydał 2 razy decyzje o budowie chlewni w sadłogu pomino ze kolegium w włocławku 2 razy odrzuciło uznając ją za bez prawną!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 05.01.07, 15:37 bolo962 napisał: > dlaczego władzom gminy topólka tak bardzo zależy na budowie i "zasmrodzeniu" > całej gminy uznanej jako gmina turystyczna? kto bedzie chciał przyjechać w taki smrut?? bolo962 na odstawiałeś "potęrznych" "kwadratów" z tym "smrotem", dzwonią do mnie ludzie z Łodzi na siłę wszyscy chcą sprzedawać swoje nieruchomości za symboliczną złotówkę, nie wiem jak wybrnąć z tej kwadratury koła ale pomagam Ci jak mogę, a może to moja wina w którymś z wątków wyprzedziłem czas i na co mi ten mecz??? Odpowiedz Link Zgłoś
topolczanka Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 16.12.06, 20:21 topolczanka napisała: > Odpowiedz Link Zgłoś
kononowicz-krzysztof Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 16.12.06, 20:25 aha to będzie kan K. budował?? Odpowiedz Link Zgłoś
bolo962 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 16.12.06, 20:39 miejmy nadzieję że to mu się nie uda współczuje tylko mieszkańcą mieszkańcy nie dajcie się jesteśmy z wami Odpowiedz Link Zgłoś
kononowicz-krzysztof Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 16.12.06, 20:35 Dlaczego nieczysta że świnie śmierdzą. |Podobno świnia dziko żyjaca jest jednym z najczystrzych zwierząt. Osobiście szkoda mi takich istot, które rodzą się tylko pot żeby być tłuste i żeby ktoś się cieszył ile dostanie kasy z ich boczek jak kiedyś sobie popatrzyłem w oczy takiej swince poczułem, że ona też by chciała mieć rodzine dzieci i normalne szczęśliwe życie. Ale niestety nie ma internetu ani w domu ani w pracy ani w chleie więc sie nie wypowie na swój temat Reasumujac uczucia Świni?? Odpowiedz Link Zgłoś
bolo962 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 16.12.06, 20:41 ty rozumiesz czy niechcesz zrozumieć o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
kononowicz-krzysztof Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 16.12.06, 20:45 Odpowiem szczeże nie rozumiem. Ktoś chce inwestować a inni mu nie pozwalają nie wiem dlaczego. Jestem obiektywny i chcę zrozumieć obie strony. Dlatego że to mośe smierdzieć?? Odpowiedz Link Zgłoś
bolo962 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 16.12.06, 21:21 podobno niechcą mieć nic wspulnego zmęrzem pani inwestor i jego interesami Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 18.12.06, 09:37 Zwierzęta są hodowane po to, abyśmy mogli spożywać ich mięso. Stwórzmy im warunki godne do życia.Wiadomo w jakich warunkach są hodowane zwierzęta na fermach. Ze zwierzęcia przeżywającego stres w czasie tuczu i ubijanego w sposób niehumanitarny nie otrzymamy smacznego mięsa. Taka fabryka smrodu jest na naszym terenie w Koszczałach, w pobliżu drogi z Dobrego do Kruszwicy.Od smrodu nikt nie umarł,ale jest przyczyną wielu chorób:alergii,astmy,bólów głowy,zaburzeń snu i zaburzeń emocjonalnych.W krajach unijnych sklasyfikowano chorobę: przestrojenie emocjonalne.Jeżeli ktoś jest narażony na hałas,smród czy uciążliwe szczekanie psów, może popaść w chorobę i starać się o świadczenia rentowe.We wszystkich fermach tuczu świń prowadzonych w Polsce przez Shmidhfield Foods, stwierdzono naruszenie przepisów ochrony środowiska. Czy aby na pewno chcemy mieć taką fermę u siebie? Mnie to przeraża. Mówię nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo962 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 18.12.06, 19:06 szarotka nie wiem czy wiesz ale w Koszczałach wojewoda cofnoł zgodę na budowę tego molocha też powiedział nie!! wie czym to grozi Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 18.12.06, 19:48 Bardzo dobrze zrobił.Trzeba coś robić u nas w tym kierunku,bo z gadania między sobą to nic nie będzie.Muszą protestować wszyscy nie tylko jedna wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo962 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 18.12.06, 20:28 szarotka masz racje myśle ze cała gmina powinna poprzeć protestujących w sadłogu oni i tak zrobili juz duzo walcząc z upartymi władzami naszej gminy mysle ze wujt powinien być z wsią a nie z jednostką Odpowiedz Link Zgłoś
czeremcha77 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 19.12.06, 09:52 obserwuję z boku historię tej chlewni i wydaje mi się, że nie chodzi tu o przykre zapachy, które mogłyby ewentualnie się pojawić, bo mówienie o tej inwestycji, że jest "potężna", to lekka przesada. Wydaje mi się, że bardziej chodzi o to, że mąż inwestorki jest Armeńczykiem. Widzę tu brak tolerancji i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo962 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 19.12.06, 13:00 czy dla ciebie 2000sztuk to jest mało to postaw sobie latem wiadro z gnojówką koło lóżka rano się dowiesz co to znaczy tucz przemysłowy a co do inwestora to każdy może mieć swoje zdanie tu nie chodzi o rasizm Odpowiedz Link Zgłoś
czeremcha77 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 19.12.06, 14:00 masz błędne informacje i nie rozsiewaj plotek. Planowana obsada roczna w tej chlewni to około 900 szt dużych, a nie jak to Ty wypisujesz 2000 szt. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Dużych tzn. dorosłych osobników. Ale wiadomo w chlewni są nie tylko maciory ale również prosiaczki i wtedy jest mowa o około 1100 szt. ( ale nie 2000 ). Poza tym w powiecie są jeszcze większe obory, wydaje mi się że w Sierakowach, czy też Osięcinach i ludzie tam żyją. Przeciwnicy tej chlewni, zasłaniają się Obszarem Chronionego Krajobrazu, ale do niego jest jeszcze 3 km. A czytając wasze opinie wydaje mi się że trzba zacząć chodować świnki w mieście może w bloku. Nawet zastanawiam się o własnej piwnicy. hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
bolo962 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 19.12.06, 19:55 z matematyką to u ciebie słabo ja też wolę chować świnki niż marznąć na jarmakach jeżeli jestem w błedzie to czemu kolegium odwoławcze poraz drugi odrzuciło projekt skoro wszystko jest ok to czemu nima jeszcze chlewni Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 19.12.06, 20:41 Witam kolegów i koleżanki po przerwie. Czuję sie trochę lepiej i zaczynam. Czy ta nieszczęsna chlewnia jest komukolwioek potrzebna? Mysle, że nie. Nie jest potrzebna nawet INWESTOROWI tak, tak, ale teraz już nie chodzi o inwestycję tylko o starą polska zasadę, że ..Ja wam pokażę .. Czerechma mówisz i piszesz jak urzędas i to jest okropne. Nie można byc we wszystkich wypowiedziach urzędasem, bo tego nie idzie czytać. My tu jesteśmy raczej spontaniczni Piszemy i reagujemy spontanicznie, nie urzędowo i to nas różni od maszyn. Będziemy zapewne w większosci bronić czystego powietrza czystej wody i zdrowego środowisjka. Na bank tej inwestycji będziemy przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 19.12.06, 20:58 lewatywa6 napisał: > Witam kolegów i koleżanki po przerwie. Czuję sie trochę lepiej i zaczynam. Czy > > ta nieszczęsna chlewnia jest komukolwioek potrzebna? Mysle, że nie. Miło że już jest Nam dane Cię widzieć, a co do przedsięwzięcia to jeszcze nie jest wiadomo czy powstanie, może to chodzi o pozyskanie unijnych kredytów, podział i noga w długą........., a jeżeli nawet powstanie to i zatrudnienie dla niejednej osoby się znajdzie, a po technikum rolniczym też pewnie bezrobotnych nie brakuje, sam chętnie przyjmę posadę Dyrektora Chlewni za godziwą zapłatę, pamiętajcie, byłem pierwszy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czeremcha77 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 20.12.06, 07:26 Lubisz się Lewatywo mądrować, ale jestem ciekawa gdybyś Ty chciał założyć jakiś interes i sąsiedzi by Ci się sprzeciwiali, to byłbyś szczęśliwy? Punkt widzenia zmienia się od punktu siedzenia. I jeszcze jedno ZAPEWNIAM CIE że czysta woda i zdrowe środowisko jest mi bliższe sercu niż Tobie!! Odpowiedz Link Zgłoś
bolo962 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 20.12.06, 10:01 gdyby to była czysta sprawa ichodziło o czyste powietrze to chlewnia pewnie by już była atak nie jest więc nie kłam że tobie zależy na świerzym powietrzu są mądrzejsi od ciebie i na to nie pozwalają Odpowiedz Link Zgłoś
czeremcha77 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 20.12.06, 11:08 To, że ktoś ma inne zdanie to nie znaczy, że jest mądrzejszy. Poza tym forum jest po to żeby wyrażać swoje zdanie i dyskutować, a nie kogoś obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo962 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 20.12.06, 11:36 ja NIKOGO NIE OBRAżAM TYLKO NIECHCE CZYTAć TWOICH KłAMSTW TO TOBIE ZWRACAJą UWAGę NA FORMę WYPOWIEDZI CZEMU WSZYSTKO TRAKTUJESZ URZęDOWO PRZEJRZYJ DOKUMENTACJę TO WTEDY PODYSKUTUJEMY KTO MA RACJę Odpowiedz Link Zgłoś
czeremcha77 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 20.12.06, 12:14 zastanawiam się gdzie Ty widzisz KŁAMSTWA, co ja wypisuję? co to za forum, na którym wyrażenie swojego zdania wiąże się z zaszczuciem i pewnie zaraz danield77, znów ukryje moje posty hihihihi Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 20.12.06, 13:55 czeremcha77 napisała: > co to za forum, na którym wyrażenie swojego zdania wiąże się z zaszczuciem i > pewnie zaraz danield77, znów ukryje moje posty hihihihi Z tą budową chlewni to nie jest taka prosta sprawa, dziś już nie są te czasy gdzie ktoś komuś wsunie cichaczem kopertę i zrobi co zechce. Od samego początku planowania tej inwestycji musi być konsultacja z mieszkańcami. Obowiązkiem jest podać informację na temat szkodliwego wpływu takiej inwestycji na środowisko. Swój protest mieszkańcy muszą wystosować do wójta gminy, aby za jego pośrednictwem wstrzymać budowę. Trzeba złożyć pismo o kolejne przeanalizowanie planu zagospodarowania przestrzennego. A w ostateczności należy odwołać się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Na necie też można doszukać się cennych informacji w tym temacie, myślę że łatwiej inwestorowi poszukać jest dobrej lokalizacji na uboczu, aniżeli zmuszać ludzi do przesiedleń z powodu uciążliwości, szkoda psuć krajobrazu i dostarczać atrakcji zapachowych miernej wartości. Ale to jest tylko moje zdanie i nikt z nim zgadzać się nie musi Odpowiedz Link Zgłoś
bolo962 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 20.12.06, 14:14 sauber niewiem czy wiesz ale mieszkańcy walczą już 2 lata wójt im nie chce pomóc tylko wydaje zgodę na budowę wystarczył by jeden podpis wójta i po sprawie ale on sympatyzuje z inwestorami przeciwko wszystkim mieszkańca tym bardziej że inwestorka mieszka w mieście i nie zamierza mieszkać na wsi bo nie ma dla jej rodziny perspektyw Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 20.12.06, 14:46 bolo962 napisał: > sauber niewiem czy wiesz ale mieszkańcy walczą już 2 lata wójt im nie chce pomó > c > tylko wydaje zgodę na budowę wystarczył by jeden podpis wójta i po sprawie ale > on sympatyzuje z inwestorami przeciwko wszystkim mieszkańca tym bardziej że > inwestorka mieszka w mieście i nie zamierza mieszkać na wsi bo nie ma dla jej > rodziny perspektyw To przeczytaj jeszcze raz co napisałem wyżej, to nie jest prywatny folwark wójta że może sobie zrobić co zechce, ale jak chcącemu krzywda się nie dzieje to nie ma o co kopii kruszyć, sam jestem w stanie napisać o samych korzyściach płynących z głęboko ściółkowej hodowli świń i produkcji w miarę przyzwoitego osobliwego zapachu charakterystycznego dla terenów rolniczych, co może też mieć duży wpływ na zwiększenie się atrakcyjności turystycznej regionu......... ale też niczego nie muszę..... Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 20.12.06, 21:13 to rzeczywiście nie jest prywatny folwark wójta, ani tego co był, ani tego co jest obecnie. W dzisiejszej Gazecie Kujawskiej dosyć szczegółowo opisano tę sprawę. Dowiadujemy sie, że pomimo uchylenia decyzji wójta przez RIO, wójt ponownie tę samą decyzję podpisał i RIO znów ja uchyliło! To jest precedens nadajacy sie do księgi rekordów głupoty, kiedy urzędnik mówi, że ja wam pokażę kto tu rządzi. Dobrze, że nadzór jest skrupulatny i zauważył kuglowanie urzędnicze. Na dodatek jeden z urzędników gminy wypowiada sie na łamach gazety w sposób niesłychanie tendencyjny, wskazując, że następnym razem, dokumentacja zostanie tak przygotowana, że RIO nie będzie miała podstaw do uchylenia. To co urzędniku, dla kogo pracujesz? pytam i oczekuję odpowiedzi i sprostowania URZĘDNIK JEST OSOBĄ OBSLUGUJĄCĄ, SŁUGĄ DLA MIESZKAŃCÓW, I TO WSZYSTKICH TO OBURZAJĄCE. nIE WIERZYCIE PROSZĘ PRZECZYTAĆ GAZETĘ KUJAWSKĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 20.12.06, 21:31 lewatywa6 napisał: > W dzisiejszej Gazecie Kujawskiej dosyć szczegółowo opisano tę > sprawę. Dowiadujemy sie, że pomimo uchylenia decyzji wójta przez RIO, wójt > ponownie tę samą decyzję podpisał i RIO znów ja uchyliło! To jest precedens > nadajacy sie do księgi rekordów głupoty, kiedy urzędnik mówi, że ja wam pokażę > kto tu rządzi. Dobrze, że nadzór jest skrupulatny i zauważył kuglowanie > urzędnicze. Na dodatek jeden z urzędników gminy wypowiada sie na łamach gazety > w sposób niesłychanie tendencyjny, wskazując, że następnym razem, dokumentacja > zostanie tak przygotowana, że RIO nie będzie miała podstaw do uchylenia. Ta wspomniana gazeta nie jest taka silna ale silne są ruchu ekologów i media na takie info chętnie czekają, mając takie narzędzie można wiele zdziałać i dobrego w końcu też ale tu musi być siła walki mieszkańców z okolicy i przekonanie że to jest słuszna walka o wspólny interes a nie tylko z decyzjami urzędników ,a tu tez wiele się zmian zapowiada, myślę że wiemy o co chodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 20.12.06, 21:37 Uważam że nowy wójt sobie z tym problemem poradzi. Pomimo jego starych nawyków jes czasami dosyć szybko i logicznie myślącym człowiekiem. Jesli nie da się ponieść urzędniczemu uporowi może zdobyć zaufanie sporej grupy mieszkańców gminy. Sporo jednak z poperzedniego czasu jest zaniedbań i to będzie ciążyć na nim przez wiele miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
bolo962 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 20.12.06, 21:33 do lewatywy wreście ktoś zauważył prace urzędników gm topólka nie życzę nikomu mieć z nimi coś do czynienia współczuje tym mieszkańcą czy władze w topólce nadal będą forsować tą chlewnię wstyd panie wójcie dopiero pan obiął stanowisko zaco pan tak nienawidzi tych mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 20.12.06, 21:45 bolo962 napisał: > do lewatywy wreście ktoś zauważył prace urzędników gm topólka nie życzę nikomu > mieć z nimi coś do czynienia współczuje tym mieszkańcą czy władze w topólce > nadal będą forsować tą chlewnię wstyd panie wójcie dopiero pan obiął stanowisko > zaco pan tak nienawidzi tych mieszkańców A jak nie wiadomo o co chodzi to często o "upór" i z niczego ludzie się tak nie cieszą jak z obiecanego, tylko po co tyle smrodu koło pióra, inwestycja jest nowa i wielka w zamiarach ale czy nie można tego na uboczu zrobić, nie brakuje takich terenów w kraju i po co się droczyć jak istnieją mądre rozwiązania , myślę że nie chodzi tylko o ten jeden podpis i korzyści płynące z hodowli świń Odpowiedz Link Zgłoś
pazura3 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 20.12.06, 21:40 jestem z wami znam tych urzędników ciekawi mnie tylko czy mieszkańcą starczy sił do walki bo widzę że władzę chcą ich zniszczyć co za cel mają władze czymś to śmierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
pazura3 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 21.12.06, 08:40 myślałem że gmina topóka jest turystyczna ale widzę że nie skoro ma powstać fabryka smrodu.ciekawe co na to właściciele dziłek turystycznych nad jeziorem głuszyńskim Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 21.12.06, 11:58 pazura3 napisał: > myślałem że gmina topóka jest turystyczna ale widzę że nie skoro ma powstać > fabryka smrodu.ciekawe co na to właściciele dziłek turystycznych nad jeziorem > głuszyńskim Tak to jest dobry pomysł, zjedzie się towarzystwo na święta, temat dobry to będzie przy okazji możliwość przedstawić problem i nie tylko myślę, ale wiatry wschodnie są tylko zimą, może trzeba brać pod uwagę anomalie pogodowe, To dobry pomysł "siła w kupie", a raczej "w jedności siła". Ale taką chlewnie też można pobudować z zachowaniem wszystkich wymogów przewidzianych w obowiązujących przepisach, a wymagania unijne są bardzo wielkie i filtry też można i może cały ten krzyk okazać się nie potrzebny, ale pilnować trzeba bo jak już powstanie to żegnaj Gienia, a smród nas zabije Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 21.12.06, 17:09 pazura3 napisał: > jestem z wami znam tych urzędników ciekawi mnie tylko czy mieszkańcą starczy > sił do walki bo widzę że władzę chcą ich zniszczyć co za cel mają władze czymś > to śmierdzi Tu jeszcze nic nie śmierdzi ale może i strasznie, myślę że nie chodzi tu o walkę z urzymdnikami, uni to tyż zwykli robole, ograniczeni przepisami i za wiele nie mogą, a raczej muszą trzymać się reguł, zakładając że z przepisami są otrzaskani na bieżąco, a pewna zasada mówi że zawsze powinno się interpretować wykładnie na korzyść petenta i tu warto się zastanowić który on ci jest lepszy czy ten od świń, czy reszta ze wsi, a może nie tylko??? Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 21.12.06, 18:23 Witam wszystkich gorąco. mam do wszystkich piszących tu o świniach i tych na czterech nogach, a i tych na nogach dwu , gorącą prośbę. Temat jest istotnie śmierdzący.tak w sensie dosłownym , jak rówenież i w domyśle. Zamknijmy w imię zbliżających sie świąt tą sprawę , choć na jakiś czas . Zezwolenie zostało uchylone, problem powstrzymany , a i prawo unijne w jednej z dyrektyw wskazuje, że tego typu budowla bez zgody mieszkańców powstać nie może . Kto chce niech poszpera w odpowiednich przepisach. Po kiego nam tu sie w tym gmoju babrać? Czuwajmy jednak kiedy zagrożenie się pojawi, wtedy jak jeden mąż łącznie z kilkoma tu zwolennikami, ruszymy w obronie czystego środowiska. Póki co proponuję: schabowy z kapustą, a temat do szuflady. Pozdrawiam Lewatywa6 - po liftingu. Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 21.12.06, 18:41 Witam Cię Lewatywo! Masz rację,też tak myślę.Cały czas czytam co tu piszą i doszłam do pewnego wniosku.Jesteśmy tu wszyscy anonimowi, tyle znaczymy co listy bez podpisu tzw.anonimy. Czy ktoś, kto otrzymałby taki list przejąłby się nim? Ja na pewno wyrzuciłabym do kosza.My jesteśmy tak ,samo skuteczni, czyli nieskuteczni.Ciekawa jestem jakbyś bronił tego czystego środowiska? Kilka osób głowa muru nie przebije. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 21.12.06, 18:43 lewatywa6 napisał: > Witam wszystkich gorąco. mam do wszystkich piszących tu o świniach. Zamknijmy w imię > zbliżających sie świąt tą sprawę , choć na jakiś czas . Zezwolenie zostało > uchylone, problem powstrzymany , Pozdrawiam Lewatywa6 - po > liftingu. Ok. bardzo rozsądne posunięcie a fryzjer pomaga, "pani Lodziu marmur" i "milczenie owiec" Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 21.12.06, 18:47 dzięki za zrozumienie ale jeśli trzeba będzie to możesz być pewien że mam dosyć pokaźna głowe i potrafię niejeden mur rozwalić. Świniarnia to jest w razie czego pryszcz. mówie serio. Odpowiedz Link Zgłoś
ss55 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 31.12.06, 22:52 Witam! Mogę tylko napisać, że ilość powstałej gnojówki spowoduje zaliczenie okolicznych terenów do obszarów narażonych na oddziaływanie azotu, bądź skażonych nadmiarem azotu. Co wtedy? Kto zapłaci wam za szkody związanie z hodowlą warzyw m.in. kapusty, która zamiast się kisić zimą w beczce to zacznie cuchnąć. A co ze studniami???? Przecież 60 % studni w gospodarstwach zostanie skażonych. Skąd potem wodę??? Z beczkowozów??? Przecież ta ilość gnojowicy musi zostać zagospodarowana. Właścicielka inwestycji tego przecież nie wypije ani nie schowa do kieszeni. Ludzie!!! Wy chyba jeszcze nie zgłupieliście do reszty by pozwolić na zasranie własnego podwórka. Siąsiad własnym szambem śmierdzi a co dopiero świńska gnojowica. Sąsiednie gminy zostały już skażone azotami z nawozów. A teraz Topólka??? Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 03.01.07, 14:43 ss55 napisał: > Sąsiad własnym szambem śmierdzi a co dopiero świńska gnojowica. Tylu mamy wykształconych Ekologów. Może znajdzie się ktoś odważny i przybliży nam szkodliwe oddziaływanie takiej inwestycji na środowisko w którym żyjemy mając na uwadze specyfikę i krajobraz gminy położonej nad jednym z ładniejszych jezior w Kraju......(lepiej dmuchać na zimne, niż płakać) Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 03.01.07, 22:20 Najlepiej pojechać tam gdzie takie cos funkcjonuje. POwiem wam ,że byłem. Sodoma i Gomora to mało powiedziane. Smród w promieniu 10 km. Oczywiście można temu zaradzić. Wystarczy rozszerzyć strefę krajobrazu chronionego jeziora głuszyńskiego o 1 km i wszystko będzie rozwiązane. Wszystko w rękach radnych i wójta. Wystarczy złożyc taki wniosek do wojewody i rzecz jasna uchwalić L-6 Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 05.01.07, 15:14 lewatywa6 napisał: > Najlepiej pojechać tam gdzie takie cos funkcjonuje. POwiem wam ,że byłem. > Sodoma i Gomora to mało powiedziane. Smród w promieniu 10 km. Tak masz rację, rozmawiam z człowiekiem, który kupił dom na wsi zrobił z tego coś pięknego,cacko, cieszył się z rodziną jak dziecko ale wybudowano w pobliżu wielkie obory, zignorowano protesty sąsiadów i teraz płaczą, mieszkać tam się nie da i nie ma możliwości sprzedaży, żadna agencja nie jest zainteresowana taka lokalizacją nieruchomości > Oczywiście można temu zaradzić. Wystarczy rozszerzyć strefę krajobrazu chronionego jeziora głuszyńskiego o 1 km i wszystko będzie rozwiązane. Wszystko w rękach radnych i wójta. Wystarczy złożyc taki wniosek do wojewody i rzecz jasna uchwalić L-6 Ale czy jest dobra wola i zainteresowanie dobrem okolicznych mieszkańców, przez wyżej wymienionych i czy wyrażają chęć uczynienia tej prostej czynności??? Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 05.01.07, 15:59 Podziwiam Was za to, że dyskutujecie o tym czego nie ma i prawdopodobnie nie będzie. Ss55 nawet w taki wyjątkowy wieczór pożegnania starego roku gdybał sobie sam na sam ze sobą na ten temat.To już jego problem ,chyba nie miał lepszego towarzystwa. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 05.01.07, 16:20 szarotka72 napisała: > Podziwiam Was za to, że dyskutujecie o tym czego nie ma i prawdopodobnie nie > będzie. Ss55 nawet w taki wyjątkowy wieczór pożegnania starego roku gdybał > sobie sam na sam ze sobą na ten temat.To już jego problem ,chyba nie miał > lepszego towarzystwa. Tak masz rację czasem samotność doskwiera ale z drugiej strony lepiej jest ruszyć temat by nie było za późno, całe szczęście, że już po zawodach i tego śmierdziowiska nie będzie w Naszej okolicy, uuf jaka ulga, dzięki Ci Szarotko Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka1960 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 05.01.07, 19:10 Przeczytałam wszystkie wpisy od początku dokońca tego tematu. Wyróżnić w nich można 3 grupy. Przeciwników, zwolenników i urzędników. Nie będę przypisywała nikogo do żadnej z grup bo to widać. Zastanawiam się tylko czy urzędnicy są również normalnymi ludźmi? Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 05.01.07, 19:32 Pojawiła się ciekawa osoba i pisze ciekawie, i myśli ciekawie. Witam agnieszko i proszę nie zrażaj się jak ktoś ci tu dołoży , a żeby cię uodpornić zacznę ja. Coś mi tu za ładnie piszesz. na forum wchodzi się zreguły z wielkim hukiem. ty coś za delikatnie. nie jesteś czasami "od nich"? no wiesz kogo mam na myśli ? Odpowiedz Link Zgłoś
ala9942 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 05.01.07, 21:19 za budową są tylko twoje wypowiedzi przeciw jest reszta więc wyciągnij wnioski .jednak większości budowa tego cuda ;CHLEWNIA ; się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 05.01.07, 21:25 agnieszka1960 napisała: > Przeczytałam wszystkie wpisy od początku dokońca tego tematu. Wyróżnić w nich > można 3 grupy. Przeciwników, zwolenników i urzędników. Nie będę przypisywała > nikogo do żadnej z grup bo to widać. Zastanawiam się tylko czy urzędnicy są > również normalnymi ludźmi? w śród urzędników też są zapewne przeciwnicy tej inwestycji ale jako lojalni poddani wójta oficjalnie nie mogą inaczej jak tylko przytakiwać, ja ich postawę całkowicie rozumiem, myślę że też chcą być? Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 05.01.07, 21:42 Święta prawda. wśród urzędników są bowiem urzędnicy lojalni, przydupasy i gnidy. Lojalnych dzielimy na lojalnych logicznych i lojalnych bezmyślnych. Przydupasy będą klaskać bez względu na to co powie władza. Najgorsze sa gnidy Te można podzielić na mendy i kanalie. W jednym i drugim przypadku to są niebezpieczni ludzie. To podział jaki znalazłem na jednym z portali internetowych. Jak wygląda to w naszej gminie nie wiem pewnie są ludzie których do każdej z grup można by przyporządkować. Takie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 06.01.07, 00:17 BIP Topólka Ogłoszenia Komunikaty Informacje. Termin się zbliża jak kogoś interesuje niech poczyta na dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 07.01.07, 03:32 I co tu myśleć, jak nie ma komu działać, a może to nikomu nie przeszkadza, tylko to że ktoś może sobie zarobić??? Odpowiedz Link Zgłoś
izabela9914 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 07.01.07, 18:35 Piszecie tu tyle o ekologii i przesunięciu strefy ochrony jeziora głuszyńskiego, a każdy z protestujących przeciwko tej inwestycji ma na pewno gospodarstwo i zapewne nie jeden z nich czerpie wodę z jeziora. A jak to się robi, proste, wieżdza się ciągnikiem do jeziora i nabiera wody, po czym się wyjeżdza i zostaje wielka plama ropy, oleju, smaru na wodzie i to jest wasza ekologia tak?A szamba gdzie odprowadzacie???to jest naprawdę śmiedzącasprawa w skali całego województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o 08.01.07, 21:09 www.biuletyn.abip.pl/ugtopolka/index.php?l1_id=2000&komunikat=2000&parent=2000&t=m&PHPSESSID=3e1e0e668b0d55785f1c18ed9d865374 OBWIESZCZENIE RGiP.V. 7625/5-R1/2006 czy ktoś był, wie już coś na ten temat??? Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o 09.01.07, 00:08 Sauber, dziwię się,że Ciebie tam nie było.Dużo na ten temat pisałeś,to obwieszenie jest na stronie Topólki dość długo i każdy chyba przeczytał.L-6 był. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o 18.01.07, 20:23 szarotka72 napisała: > Sauber, dziwię się,że Ciebie tam nie było.Dużo na ten temat pisałeś,to > obwieszenie jest na stronie Topólki dość długo i każdy chyba przeczytał.L-6 był > . Teraz zastanawiam się czy oby na pewno mnie tam nie zabrakło, a doskonale mogłem być ??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
ala9942 Re: co myślicie o 09.01.07, 07:36 rozprawa została przerwana z winy nieprzygotowanych pracowników gminy kompromitacja na całego protestujący nie mieli komu zadawać pytań wójta nie było sanepid nie przyjechał ochrona środowiska nie przyjechała a gmina chciała ustalić warunki środowiskowe śmieszne bezprawnie odrzucono kolejne stowarzyszenie ekologiczne wiem ze kolejni ekolodzy chcą się przyłączyć do protestu . Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o 09.01.07, 07:56 Dzięki Alu.Życie samo mi pisze scenariusze i nie zawsze mogę być tam gdzie chcę. Dobrze,że się tak stało(chyba ktoś nad nami czuwa z góry).Pan Wójt tak samo jak ja miał coś innego ważniejszego do załatwienia(bardzo dobrze).Na razie problem z głowy,na jak długo nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o 09.01.07, 11:21 ala9942 napisała: > rozprawa została przerwana z winy nieprzygotowanych pracowników gminy > kompromitacja na całego protestujący nie mieli komu zadawać pytań wójta nie był > o > sanepid nie przyjechał ochrona środowiska nie przyjechała a gmina chciała > ustalić warunki środowiskowe śmieszne bezprawnie odrzucono kolejne > stowarzyszenie ekologiczne wiem ze kolejni ekolodzy chcą się przyłączyć do > protestu . DZIĘKI ZA INFO, jak możesz podaj namiary do tego stowarzyszenia , czuję że mnie tam potrzebują Odpowiedz Link Zgłoś
ala9942 Re: co myślicie o 09.01.07, 12:34 Muszę wykonać telefon,jak się dowiem to ci kliknę. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o 09.01.07, 13:06 ala9942 napisała: > Muszę wykonać telefon,jak się dowiem to ci kliknę. OK. ale nie tu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 08.01.07, 21:21 izabela9914 napisała: > Piszecie tu tyle o ekologii i przesunięciu strefy ochrony jeziora > głuszyńskiego, a każdy z protestujących przeciwko tej inwestycji ma na pewno > gospodarstwo i zapewne nie jeden z nich (....)A szamba gdzie odprowadzacie???to > jest naprawdę śmiedząca sprawa w skali całego województwa. tu już ktoś zadbał i taką sprawę, prostym rozwiązaniem jest budowa biologiczno-mechanicznej oczyszczalni w miejscowości Dębianki gm. Topólka, z siecią kanalizacji sanitarnej i deszczowej w miejscowościach Topólka, Czamaninek, Dębianki i Borek gm. Topólka wraz z przebudową odcinka sieci, wodociągowej w Topólce, będzie tak jak w europie na wsi - nareszcie, ale czy w Piotrkowie, w Radziejowie jest inaczej i bez smrodu, tam połowa miasta ma dzikie przyłącza kanalizacji do do sieci deszczowej latem w upalny wieczór przejść nie idzie, oddychać nie można, a niby misto Odpowiedz Link Zgłoś
izabela9914 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 09.01.07, 15:28 Kochany sauberze mi nie chodziło o Topólkę, Dębianki, Borek, ale o Sadłuźek i wiele miejscowości położonych w bezpośrednim położeniu jeziora co wyprawiają tamtejsi mieszkańcy-gospodarze. Bdąc nieraz nad wodą można było zaobserwować to i tamto.A jeśli chodzi o mieszkańców Topólki to szkoda słów co jeden to ma większe o sobie mniemanie a szambo wpuszcza do rzeki.Wystarczy latem lub mrożną zimą przespacerować się pieszo do osirodka to czuć odrazu kto nie ma szamba. Pozostawiam to do przemyślenia topólczanom. Odpowiedz Link Zgłoś
ala9942 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 09.01.07, 16:49 do izabela ja często bywam nad jeziorem ipowim ci że nigdy nie spotkałam żeby ktoś nabierał wodę z jeziora naco komu ta woda masz błędne informacje jak się orientujesz tam jest gos . agroturystyczne właściciel nigdy by na to nie pozwolił co niby ci mieszkańcy wyprawiają . ciesz się ze pozwalają ci tam wypoczywać Odpowiedz Link Zgłoś
izabela9914 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 10.01.07, 00:12 Nie mam powodu do cieszenia się tym że ktoś łaskawie mi pozwoli skorzystać z jeziora, które nie jest prywatną własnością ( na szczęście nikogo)jest dobrem nas wzystkich i wszyscy mają prawo z niego korzystać. Tylko jak tu korzystać, gdy wczasowicze-łodzianie patrzą nan nas jak na zjawisko nadprzyrodzone. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 09.01.07, 17:42 Ok Droga Izo i Bello , smród pozostawiam do przemyślenia Topólczanom ale czy nasza walka o swobodny dostęp i korzystanie z Naszego jeziorka celowa będzie kiedy nie zadbamy o otoczenie i dopuścimy do spaskudzenia okolicy, a tu się trzymam tematu i nie interesuje mnie jak to chodzi ubrany to jego osobistą jest sprawą, choć od pewnych ludzi mamy prawo wymagać więcej Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 09.01.07, 22:44 Słuchajcie Spotkanie tzw"władz gminy"- (bo jak je inaczej nazwać skoro ich nie było)z mieszkańcami broniącymi swojego miejsca na ziemi to miejsce na duży artykuł, może do prasy, może do prokuratury. Nie miejsce i czas na to bo jest to wielki skandal, kiedy prosty człowiek zadaje pytanie mądralowi urzędniczemu, wykształconemu- podobno , a ten nie potrafi po ludzku odpowiedzieć. Chciałbym pomódz tym mieszkańcom ale nie wiem jak. Odpowiedz Link Zgłoś
lewatywa6 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 09.01.07, 22:49 drugi wątek to jezioro. Dobrze by było abyśmy sprawę jeziora ujeli w innym oddzielnym ,może równoległum temacie. Ten sposób ułatwi nam konferowanie i nie pomiesza myśli Co wy na to? Uważam to za temat nr1 na równi z sadłogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nowyxxl Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 10.01.07, 20:48 Kochani wieś jest poto aby chodować świnie i podkładać miastowym A więc jeśli wszystkie warunki zostanom sepłnione niema sprawy Oco chodzi----chyba to nie RASIZM pozdrawiam nowyxxl Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 10.01.07, 22:20 nowyxxl napisał: > Kochani wieś jest poto aby chodować świnie i podkładać miastowym > A więc jeśli wszystkie warunki zostanom sepłnione niema sprawy > Oco chodzi----chyba to nie RASIZM > pozdrawiam nowyxxl nie chodzi o rasizm ale jak warunki spełnione zostaną, to myślę że nie będzie powodów do zmartwień a one dość wielkie są, toć to już unijne i po cichu pod stołem nie da się sprawy przeforsować, potem szukać wiatru w polu i po rozum do głowy, trzeba temu bacznie się przyglądać i rozpatrzyć wszystkie alternatywy i te za, też. Tu jeszcze będzie głośno a może i bardziej........ Odpowiedz Link Zgłoś
izabela9914 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 10.01.07, 00:07 Drogi saube'rze my mieszkańcy tej gminy już dawno straciliśmy możliwość z dostępu do jeziora kiedy i gdzie byśmy chcieli wypoczywać, gdyż rolnicy z nad jeziornych miejscowości wysprzedali ziemie wczasowiczom, którzy przynoszą korzyść tylko tym co mają jakieś sklepiki, bynajmniej nie nam zwykłym ludziom.A z częstym pobieraniem wody z jeziora spotkałam się w miejscowości Miłachówek. Poza tym wczasowicze z jeziora robią sobie toalete używając mydła, szampomów itp. to też truje. Odpowiedz Link Zgłoś
czeremcha77 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 11.01.07, 07:07 już wolałabym smrodki tych świnek, niż odchody tych turystów, już raz przeżyłam spotkanie oko w oko z ludzką kupą, płynę sobie w jeziorku, uszczęśliwiona cieplutką wodą, a tu nagle.... czar prysnął Odpowiedz Link Zgłoś
ala9942 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 11.01.07, 07:57 czeremcha77 napisała: > już wolałabym smrodki tych świnek, niż odchody tych turystów, już raz przeżyłam > > spotkanie oko w oko z ludzką kupą, płynę sobie w jeziorku, uszczęśliwiona > cieplutką wodą, a tu nagle.... czar prysnął każdy od życia dostaje to na co sobie zasłużył,więc się nie dziw że się spotkałaś z tym czymś . Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 11.01.07, 09:43 Brawo Alu, nawet ja bym tego nie wymyśliła. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 11.01.07, 10:03 czeremcha77 napisała: > już wolałabym smrodki tych świnek, niż odchody tych turystów, już raz przeżyłam > > spotkanie oko w oko z ludzką kupą, płynę sobie w jeziorku, uszczęśliwiona > cieplutką wodą, a tu nagle.... czar prysnął a feee, a ja miałem jeść śniadanie i teraz się zastanawiam jak poznać mocz turysty oddany w jeziorze o tego nie turystycznego, dziwne i nie smaczne trochę, popadamy w skrajności i czepiamy się gówien, fee nie ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 11.01.07, 10:23 Zamiast śniadanka ...napij się wody, woda oczyszcza,ma wielką moc :koła młynów obraca,czasem ludzi przewraca. Jest dobra na wszystko ,najlepsza żródlana. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 11.01.07, 10:22 szarotka72 napisała: > Brawo Alu, nawet ja bym tego nie wymyśliła. Wiecie co? człowiekowi byle jak ale przystoi się zachowywać, cieszyło mnie że wspólnymi siłami weszliśmy na tytułową stronę, nawet już zostaliśmy dostrzeżeni, sam gracz się tym zainteresował, nie jesteśmy już w kącie, uszanujmy to, dajmy z siebie więcej a zwłaszcza dobrego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 11.01.07, 10:31 Czy gracz mieszka w Bydgoszczy? Tego nikt nie wie, może w Topólce albo w okolicach. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 13.01.07, 17:00 szarotka72 napisała: > Czy gracz mieszka w Bydgoszczy? Tego nikt nie wie, może w Topólce albo w okoli > cach. Nie wiem gdzie dokładnie, może na Bulwarach może na Wyspie Młyńskiej na Wyżynach , Jarach, na Osowej, a może na Długiej ale to nie ważne, ważne że to duża i aktywna postać na forum w naszym województwie i nas dostrzegł już na pierwszej stronie, z grzeczności zapytał, gdzie to?, nawet podziękował, super gość i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
czeremcha77 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 11.01.07, 14:42 uważaj, żeby i Ciebie taki los nie spotkał Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 11.01.07, 14:50 Czeremcho dobrze,że spotkałaś w wodzie to co spotkałaś,a gdyby to był krokodyl? Nie byłoby Ciebie na tym forum ,wielka strata dla nas wszystkich. Ala napisała,że każdy ma to na co zasługuje, nie jest tak żle,na spotkanie z krokodylem jest jeszcze czas. Przeważnie jest tak : dostajemy to co dajemy innym,dajemy dobro-dostajemy dobro, dajemy -zło,ono wraca po jakimś czasie ze zdwojoną siłą. Chyba pojadę nad morze. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka1960 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 11.01.07, 18:25 Bardzo mi się podoba to co napisała szarotka o czeremsze ( nie wiem czy dobrze napisałam nick) To jest dokładnie to co ja napisałam o niej w innym temacie . Jakaś wredność i nieszczerość przebija z jej wypowiedzi Taka jakaś farbowana lala To pływajace "coś" co o mało nie wpłynęło do buzi naszej koleżanki było zwyczajnym ostrzeżeniem To taki pocałunek ekologiczny. Bądź sobą czeremcha i jeśli kochasz przyrodę i naturę to ją kochaj do końca. Gówno to też natura. W wodzie je łatwo ominiesz ale gnojówki od świń juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 13.01.07, 17:05 agnieszka1960 napisała: > Bardzo mi się podoba to co napisała szarotka o czeremsze Gówno to też natura. W wodzie je łatwo ominiesz ale gnojówki od świń juz nie. Jednak ważne jest to, że wspólny cel jednoczy ludzi, nie wiem ale koło lata trzeba będzie forumowiczów spotkanie zrobić, bardzo proszę nie rozjeżdżajmy się jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
l-6 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 13.01.07, 21:38 witam. Temat o tej inwestycji przerósł nasze chyba oczekiwania Przerósł jeszcze czeremchę która zaczyna na tym forum przypominać coś co jak mówiła spotkała w przecudnych wodach jeziora głuszyńskiego. Powtórzę czeremcho to co tu było już powiedziane. Bądź sobą. Jeśli jesteś komunistką to nią bądź - masz do tego prawo, jeśli Platwormerką tyż dobrze, Pisuarem - dobrze. JEŚLI JESTEŚ OBROŃCĄ NATURY, EKOLOGIEM TO DOBRZE- BĄDŹ. ALE NIE MOŻESZ BYĆ JEDNOCZEŚNIE ZA I PRZECIW. MIELIŚMY JUŻ JEDNEGO TAKIEGO GIGANTA W KRAJU CO BYŁ ZA A NAWET PRZECIW. Najgorsze że on nadal uważa że jest mądry A ty? Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 14.01.07, 11:48 Sauber,jeśli myślisz,że zobaczysz mnie nad jeziorem w stroju kąpielowym, to od razu powiem,że nie.Czeremcha tak skutecznie obrzydziła mi to jezioro (dostanie chyba od Wójta nagrodę za promocję Gminy),że za nic w świecie się tam nie wykąpię.Będę zapięta na ostatni guzik,aby zarazki nie miały do mnie dostępu. Nie jestem zwolenniczką wspólnej kąpieli, jeżeli woda i kąpiel to tylko w mojej wannie. Odpowiedz Link Zgłoś
l-6 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 14.01.07, 14:06 szarotko, nie musisz obawiać się pływającego gówna po wodach jeziora. Jak wiesz gówno ciągnie do gówna i tu jest pewność, że go nie spotkasz. Gówna chodzą sobie tylko znanymi drogami i często się spotykają - ze sobą. L-6 Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 14.01.07, 17:18 Powiem tak wprost,lubię Cię za to w jaki sposób myślisz i piszesz. Jesteś ostry jak żyletka.Super. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 14.01.07, 14:56 szarotka72 napisała: > Sauber,jeśli myślisz,że zobaczysz mnie nad jeziorem w stroju kąpielowym,(....) jestem zwolenniczką wspólnej kąpieli, jeżeli woda i kąpiel to tylko w mojej > wannie. UPS.))))))) Szarotko, a dużą masz ta wanienkę??? Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 14.01.07, 17:30 Świński temat w miejscu o świniarni? Wybierasz pojedyńcze słowa z kontektstu i tworzysz całość,tak nie można. Napisałam:<< nie jestem zwolenniczką itd.>> <<jeżeli woda i kąpiel to w mojej wannie>> ,ale myślałam o sobie samej. A co do wielkości wanny?Pod prysznicem jest dość dużo miejsca,(przyznam się do czegoś:była dzisiaj u mnie przyjaciółka i piłyśmy białe wino z kostkami lodu,być może to co napisałam nie układa się w logiczną całość). Odpowiedz Link Zgłoś
l-6 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 14.01.07, 18:35 coś nam wywiało naszą serdeczną przyjaciółke o przemiłym nicku czeremcha Zwróciliście uwagę że ona nadaje wyłącznie w godzinach od 7:15 do 15 :15? Odpowiedz Link Zgłoś
ala9942 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 14.01.07, 18:58 może czeremche gówno gdzieś napadło Odpowiedz Link Zgłoś
czeremcha77 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 16.01.07, 15:32 Nie martwcie się czeremchy nigdzie nie wywiało. JEST I MA SIĘ BARDZO DOBRZE!! Poza tym z reguły drzew się nie przesadza. :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 14.01.07, 19:10 Ona ma normowany czas pracy a ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 14.01.07, 19:18 szarotka72 napisała: > Świński temat w miejscu o świniarni? > Wybierasz pojedyńcze słowa z kontektstu i tworzysz całość,tak nie można. > Napisałam:<< nie jestem zwolenniczką itd.>> > <<jeżeli woda i kąpiel to w mojej wannie>> ,ale myślałam o sobi > e samej. > A co do wielkości wanny?Pod prysznicem jest dość dużo miejsca,(przyznam się do > czegoś:była dzisiaj u mnie przyjaciółka i piłyśmy białe wino z kostkami lodu,by > ć > może to co napisałam nie układa się w logiczną całość). oj układa się już od X czasu)))))) i obiecuje nie będę cytował nie swoich tekstów nawet w skrócie, a po co mi to, lecą mi łzy ze śmiechu, dziękuję i cieszy mnie że dużo miejsca, to tak na wszelaki wypadek jak bym chciał zażyć kąpieli po białym winie, a lato już coraz bliżej. Wiem że tak nie jest ładnie, bardzo przepraszam, tak jakoś mi się wymsknęło ale nie ma niczego złego co by na dobre nie wyszło. Pozdrów przyjaciółkę. (ale kosmos, Jurek jest wielki) Odpowiedz Link Zgłoś
l-6 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 17.01.07, 19:08 wiecie co ja chyba zakochałem się w tej chlewni Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 17.01.07, 19:12 l-6 napisał: > wiecie co ja chyba zakochałem się w tej chlewni niby ma śmierdzieć, a ciągnie podobnie jak traktor........ Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka1960 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 18.01.07, 20:43 ładne stwierdzenie Mam propozycję Zakończmy na razie ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 21.04.07, 20:19 agnieszka1960 napisała: > ładne stwierdzenie Mam propozycję Zakończmy na razie ten temat. Tak miałaś rację, ale wróciło to jak bumerang, czyby tylko sąsiedzi tak się bali , czy zazdrościli komuś dużej inwestycji , pomysłu na życie??? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35106&w=60995380&a=61139294 Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 21.04.07, 20:31 sauber1 napisał: (...)Czyżby tylko sąsiedzi tak się bali,czy zazdrościli komuś dużej inwestycji,pomysłu na życie? A może chodzi o tą białą kobyłę,na której miałaby jeżdzić właścicielka? Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 21.04.07, 22:48 szarotka72 napisała: > > A może chodzi o tą białą kobyłę,na której miałaby jeżdzić właścicielka? To jednak poważna sprawa, te konwencje międzynarodowe, dyrektywy unijne i nasza obecność już w cywilizowanym świecie zmusza nas do głębszych przemyśleń iten strach przed wszystkim co w innym języku pisane, np. W styczniu 2004r. Amerykańskie Stowarzyszenie Zdrowia Publicznego (American Public Health Association - APHA) ogłosiło rezolucję wzywającą władze do wprowadzenia powodowanego zasadą ostrożności moratorium na wszelkie nowe lokalizacje przemysłowych ferm trzody chlewnej oraz do podjęcia i wsparcia badań naukowych nad wpływem na zdrowie ludzi skażenia powietrza i wody. Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 21.04.07, 23:12 Jasne,w Ameryce jest ziemia skażona i farmy przeprowadziły się do nas, nasze prawo jest korzystne dla molochów. Już wcześniej pisałam w tym temacie. Istnieją koncerny Shmidhfield Foods. UE woli kiedy mięso produkuje się u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 21.04.07, 23:28 szarotka72 napisała: > Jasne,w Ameryce jest ziemia skażona i farmy przeprowadziły się do nas, > nasze prawo jest korzystne dla molochów. > Już wcześniej pisałam w tym temacie. > Istnieją koncerny Shmidhfield Foods. > UE woli kiedy mięso produkuje się u nas. Zgadza się, ale ogłoszone rezolucje u nas tez wywołują skutki prawne, to novum i takie ładne amerykańskie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
sisi76 Re: co myślicie o budowie potężnej chlewni w sa 22.04.07, 18:32 tak gadajcie tak dalej to zieloni podniosa tym biednym ludziom skladke z szesciu dyszek do stowki Odpowiedz Link Zgłoś