Dodaj do ulubionych

ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5

15.11.11, 19:45
Witam
25.10.2011 miałam operacje na przepuklinę odcinek L4/L5. Lekarz który mnie operował przed samą operacją zdecydował że nie usunie mi tej przepukliny,tylko wstawi mi implant. W szpitalu byłam 2 doby. Po powrocie do domu w 5 dobie pojawiła się
gorączka 38,5 stopnia, więc udałam się do lekarza który patrząc na ranę stwierdził że to nie jest od niej, bo ładnie się goi. Ale na wszelki wypadek przepisał mi antybiotyk Amoksiklav 500mg+125mg. Gorączka ustąpiła o ile dobrze pamiętam w 2 dobie po braniu tego antybiotyku.Zdjęcie szwów miałam mieć w 9 dobie,ale Pani pielęgniarka do której zgłosiłam się na
zdjęcie tych szwów stwierdziła (nie oglądając rany), że nikomu nie zdejmuje wcześniej niż w 14 dobie. Po dwóch dniach udało mi się skontaktować z lekarzem, który mnie operował i On stwierdził że w sumie mogę poczekać do tej 14 doby,że nic się nie stanie.Więc postanowiłam poczekać, ale 5.11 czyli w 11 dobie pojawiło się coś ropo podobnego ( z ranki gdzie był
1 strupek i chyba tam gdzie nitka od szwu, zaczęło się coś sączyć,jest to w małej ilości ,po kilku godzinach większość tego opatrunku jest koloru żółtego).Więc skontaktowałam się z lekarzem i kazał mi przyjechać.W końcu stwierdził że sam mi zdejmie te szwy i tak w 15 czy 16 dobie ściągnął mi połowę szwów a parę dni później dalszą część, czyli wszystkie. Do lekarza jeździłam w sumie co 2-3 dni i On cały czas twierdzi że rana wygląda bardzo ładnie. Zrobiłam badania które mi
zlecił tj CRP i OB. CRP wyszło mi że nie wykryto, ale OB wyszło 51 przy normie do 12. Parę dni temu zrobił mi posiew (chociaż był problem bo nic nie wylatywało, ale jakoś tam mu się udało pobrać tą ropę)i przepisał mi antybiotyk CIPRONEX 500mg. Twierdzi że mniej tej ropy już jest,a wczoraj jak byłam stwierdził że jest sucho (opatrunek był koloru żółtego). I wczoraj powiedział żebym była za dwa dni że będzie już wynik posiewu i że jak to nie jest bakteria to za tydzień będę
miała operacje,bo musi mi wyjąć ten implant i że tej przepukliny nie usunie, że nie chce żeby doszło do zapalenia kości.Ale nie chce mi się wierzyć że to wina implantu, nie mam gorączki, nic mnie nie boli, nie czuje się źle. Przecież jakby to było od implantu,czy w środku by było coś źle to musiały by być jakieś objawy. Jak do Niego jeżdżę to za każdym razem mi wyciskał żeby coś tam poleciało i twierdził do wczoraj że na pewno zrobił się jakiś krwiaczek,a tu nagle wczoraj taka wiadomość:(
Czy mogę jeszcze jakoś sprawdzić co może być przyczyną że tak ropka się pojawiła? Nie chce się poddać jeszcze, może jest inna przyczyna. Od operacji mija 3 tygodnie i znowu mam mieć następną (i co gorsza zostanę z tą przepuklina, pozbawi mnie implantu czyli wszystko na marne), dlatego proszę jeżeli jest jeszcze coś co mogę sprawdzić to poproszę o odpowiedź, podpowiedź, jakieś może pomysły. Mój lekarz wyjeżdża w przyszłym tygodniu i wydaje mi się to jest przyczyna tego,że chce mnie tak szybko operować, ale przecież na pewno jeszcze jakoś to można sprawdzić,coś zrobić?

Mąż rano postanowił mi powyciskać trochę no i poleciało dosyć sporo podczas wyciskania, wyciskał do momentu kiedy już nic nie chciało wylecieć. Do tej godziny mam malutki ślad na opatrunku,bez porównania co do innych dni. Może trzeba to tak wyciskać żeby się opróżniło,może to jest jakiś sposób? wcześniej mi nie wyciskał,bo nie wiedzieliśmy czy można,ale teraz już chyba nie mam nic do stracenia:/
Obserwuj wątek
    • rab-bit Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 15.11.11, 22:51
      Witaj, czasami tak się zdarza że rana kiepsko sie goi ze wycieka z niej coś, jednak nie wydaje mi sie żeby głowną przyczyną był implant bo mogłaś np złapać jakąś bakterie na bloku i stad ta ropa wychodząca, dwa może to jakiś stan zapalny sie zrobił od szwow (może twoj organizm źłe zareagował na nie) Według mnie twoj dr powinien zlecic wykonanie mri lub tk, wowczas by widzial czy ropa jest rowniez wokól implantu (stabilizacji) no i w ogole bedzie wiadomo czy tam w srodku dzieje sie coś zlego. Jeśli bedzie tam ropniak to można go zlikwidowac operacyjnie bez usuwania implantu. Takie jest moje zdanie, najlepiej byloby jakbys skonsultowala sie z jakims innym neurochirurgiem, nie znajacym twojego przypadku i ktory nie pracuje na oddziale ktorym bylas operowana, wowczas miala bys oponie postronna. Wedlug mnie sprobuj zrobic jeszcze raz OB i zobaczysz czy spada czy rośnie. Wydaje mi sie ze decyzja o usunieciu implantu jest zbyt pochopna.
      Daj znac co postanowilas.
      • ooluchna Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 16.11.11, 12:13
        Dziękuje za odpowiedź.
        Do lekarza idę dzisiaj wieczorem bo ma być znany już wynik posiewu, więc mu powiem o rezonansie, mam nadzieję że będzie też chciał pogłówkować jak Ja żeby jeszcze posprawdzać. Tak czy siak zapisałam się na jutro na rezonans, zrobię go i zobaczymy. Mam nadzieję że wyjdzie w nim że to nie od implantu. OB tez zrobię, tylko czy jak biorę antybiotyk to wynik nie wyjdzie jakiś sfałszowany? Zresztą jak miałam robiony posiew to 2 dni wcześniej skończyłam brać antybiotyk, też mam nadzieję że to nie wpłynie na wynik posiewy, w końcu lekarz o wszystkim wiedział.
        Jestem już kłębkiem nerwów na myśl że mogą mi wyjąć ten implant:/ ale chcę zrobić wszystko co jest możliwe żeby upewnić się że jest ,albo że nie jest to wina implantu, także zawzięłam się i mam nadziej że mi się to opłaci i skończy się to wszystko tylko strachem.

Pozdrawiam
        • rab-bit Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 16.11.11, 15:59
          Olu trzymam kciuki ze twoj dr nie podda sie tak szybko. Wedlug mnie to sam powinien ci zaproponowac rezonans i je wykonac jak najszybciej.Fajnie że się zapisalas, na pewno nie zaszkodzi a powinien duzo wyjasniac tylko szkoda ze musisz go prywatnie zrobic bo to duzy koszt.Co do OB leki nie powinny go strasznie sfalszowac.Bede czekala wieczorem na wiadomosc od Ciebie co dr wymyslil. Dobrze ze walczysz i nie poddajesz sie bo wiadomo ze wyjecie implantu na dobre raczej nie wyjdzie. Do uslyszenia wieczorem :)
          • ooluchna Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 19.11.11, 12:01
            Teraz wyszła mi jakaś bakteria w posiewie tylko jeszcze nie wiem jaka bo z lekarzem bede się widzieć w niedziele. (Na pewno to nie jest gronkowiec złocisty bo pytałam się Jego sekretarki ,jak do mnie dzwoniła mnie o tym poinformować,więc ciekawe co to),w każdym bądź razie lekarz chce mi zrobić OB,CRP i leukocytoze (maja mi zrobić te badania w szpitalu w niedziele jak będę),mam zwiększyć dawkę antybiotyku. Teraz od 2 dni dopadl mnie straszny kaszel i bolał mnie ząb,więc pewnie badania nie wyjdą miarodajnie, tak mi się wydaje że będą zawyżone przez to. Zobaczymy co mi powie lekarz. Ale juz jestem tym tak wykończona, jeszcze ten okropny kaszel,przez niego bolo mnie z lewej strony w kręgosłupie,bo to napinam jak tak co chwilę kaszle:(

Pozdrawiam
            • aiiw Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 20.11.11, 22:27
              po pierwsze jak masz kaszel to podczas kaszlu przenieś ciężar ciała na ręce tzn oprzyj się np o stół tak jakbyś chciała wcisnąć go w podłogę . Po drugie ,skoro masz ropienie to posłuchaj się lekarza i daj wyjąc implant a po operacji weź się za sensowną rehabilitację . Nie ma nic lepszego Ja jestem po 6 operacjach i mogę pisać doktorat na ten temat. służę pomocą jako doświadczony pacjent.
              • ooluchna Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 21.11.11, 12:12
                Dzieki za podpowiedź jaką pozycje przyjąć podczas kasłania. Byłam wczoraj u lekarza i okazuje się że ta bakteria to gronkowiec. Dostałam więc dodatkowy antybiotyk, także mam brać dwa antybiotyki. Lekarz zlecił mi RTG kregoslupa żeby skontrolować czy nie ma zapalenia kości (dzisiaj wieczorem poznam wynik- także trochę się denerwuje), a i pobrał mi wczoraj kolejny posiew. Krwi mi nie pobierali, bo przy przeziebieniu to nie było sensu. Generalnie mój lekarz jest teraz zdania że to najprawdopodobniej zapalenie tkanek i stąd ta roba (jest jej już bardzo mało). Mam wielką nadzieję że to faktycznie od tkanek. Najgorzej było dostać ten antybiotyk, nigdzie nie było,ale w koñcu się udało i dzisiaj już będe go mieć.

Pozdrawiam
                • aiiw Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 21.11.11, 22:15
                  odpoczywaj dużo i bądź dla siebie dobra ;-)) to zaowocuje . Naucz się odpoczywać we właściwej pozycji ,najlepsza to ta na boku z nogami zgiętymi w kolanach .na dzień dzisiejszy nie powinnaś leżeć na plecach ani na brzuchu.wzmacniaj mm brzucha. on trzyma L.
                  To fajnie ze powoli Twój stan się poprawia.Gdzie byłaś operowana ze takie paskudztwo Ci zafundowali. pomyśl o odszkodowaniu. Jeśli masz jakieś pytania to służę pomocą ,mam od roku rehabilitowany kręgosłup u bardzo dobrych terapeutów . jestem wyszkolona ;-))))))))). choć nie ma się z czego cieszyć. ważne jest jenak to, ze chodzę o własnych siłach.
                  • ooluchna Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 22.11.11, 10:05
                    dzisiaj ropy już praktycznie nie było, mąż mówił rano że wygląda jakby już się zasklepiło to miejsce. Biorę teraz CIPRONEX i Rifampicyna TZF. Cały czas nie udało mi się dowiedzieć co to za gronkowiec ( tylko usłyszałam że to bakteria szpitalna, od pielęgniarki), ale nie dam za wygrana. Na szczęście z kaszlem już troszkę lepiej,ale że był taki ostry to trochę pobolewa mnie z lewej strony od kręgosłupa,no ale mam nadzieje że minie jak kaszel coraz lżejszy będzie. Mam pytanie gdzie się rehabilitujesz? Ja jestem z Warszawy.

Pozdrawiam
                    • aiiw Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 23.11.11, 20:27
                      no to trochę daleko ode mnie ;-)) nad morzem w gdańsku mają dobrych terapeutów. ;-)) musisz poszukać terapeutów którzy robią "mobilizację tkanek miękkich na powięziach , oraz pracują metodą PNF(pi en ef) nie idz z NFZ, musisz mieć terapię indywidualna a kosztami obciąż szpital. Poza tym ból po lewej stronie nie wynika z kaszlu. wszystko musi sie ułożyć , dopasować do siebie . może być tak że zawsze będzie cię tam bolało .Kręgosłup to sieć nerwów .coś się mogło "podwinąc " jakiś mieśień zablokować , zrobić napięcie. możliwości jest wiele . zacznij terapię. poszukam coś sensownego w warszawie i powiem na jaki gabinet mogłabyś się zdecydować . podaj jeszcze gdzi w wa -wie mieszkasz. zeby nie zasówać po całej stolicy. ;-)) pozdrawiam.
                      • aiiw Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 23.11.11, 20:54
                        tak jak obiecałam . enel.pl/uslugi/rehabilitacja/zakres-uslug/kinezyterapia.html
                        tego szukaj. dobra rehabilitacja to 99.9 % sukcesu. reszta to Twoja ciężka praca.
                        • ooluchna Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 24.11.11, 11:19
                          Dzięki wielkie.
                          Rtg kręgosłupa wyszło podobno piękni (także nie mam zapalenia kości), ten gronkowiec to MSSA (także nie ten najgorszy), ropy już śladowe ilości,mam nadzieje ze od tych antybiotyków w końcu się skończy. Także powoli się cieszę, mam nadzieję że już tylko będzie dobrze:) gorset powoli idzie w odstawkę, tylko muszę przekonać się do siadania,bo się odzwyczaiłam i tak psychicznie zresztą boję się siadać (chociaż nic nie boli jak na chwile siadam,ale jest to baaardzo rzadko), także będę musiała trochę z psychiką powalczyć o to:)

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za podpowiedzi i odpowiedzi:)
                          • aiiw Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 24.11.11, 18:27
                            ;-))) cześc;-) .po takiej operacji nie wolno siadać 6 tyg. musisz powalczyć z psychiką ,będzie dobrze. Juz jest. cięzka praca teraz przed Tobą. Pamiętaj też ze nie możesz pływać na brzuchu - to gdyby przyszło ci do głowy iśc na basen;-) tylko na plecach. Powodzenia!!ja jutro idę na rech. zapytam się swoich terapeutów kto w wa- wie jest godny polecenia i zeby skóry nie złoił.Miłego,bezbolesnego weekendu.;-))
                            • ooluchna Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 25.11.11, 16:02
                              To w takim razie czekam na odzew czy mogą kogoś polecić:) No właśnie nie wiem jak z tym siadaniem, bo lekarz mówił po 3 tygodniach że mogę trochę posiadywać więc zgłupiałam trochę. W samochodzie (jako pasażer) od 2 dni jeżdżę w pozycji siedzącej skoro lekarz już wcześniej mi pozwolił, a teraz to już sama nie wiem po tym co od Ciebie przeczytałam. Zastanawiam się jeszcze jak z tą malutką ranką na bliźnie (tą co wyciekała mi ropa) czy ona się zagoi bo mam obawy bo tym co przeczytałam o tym gronkowcu:( będę chyba musiała poradzić się jakiegoś lekarza co z nią robić jakby do przyszłego tygodnia się nie zagoiła i byłyby jeszcze minimalne ślady tej ropy.
                              Miłego weekendu również życzę:)
                              • aiiw Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 27.11.11, 18:29
                                mi lekarz powiedział ze o jeżdzie samochodem mogę zapomnieć przez 6 tyg. jedne co mogę robić to leżeć i... pachnieć . ;-) na godzinę leżenia powinno przypadać 20 min chodzenia. jeśli implant ma się dobrze osadzić to niestety trzeba tego przestrzegać i przecierpieć. leżenie tez ma swoje zasady. z nogami uniesionym i zgietymi pod kątem prostym ,jak na boku to z wałkiem między kolanami. co do rany to powinnaś mieć jakieś zaopatrzenia antybiotykiem miejscowo. niech zobaczy to dermatolog.pamiętaj również ze bliznę też trzeba rechabilitować ,zeby nie zrobiły sie zrosty i nie" zrosły" się z nerwami. leżąc w łóżku też możesz ćiczyć chociaż by napinając mieśnie brzucha. - tzn poprzeczny brzucha. Prawda jest taka,że po operacji kręgosłupa czeka cięzka praca zeby zachować efekty operacji. nie siadaj, wytrzymaj te 6 tyg. to zaowocuje. mam duże doświadczenie i dobrego terapeutę .
                                • ooluchna Re: ropa po wstawieniu implantu na odc L4/L5 28.11.11, 14:21
                                  niestety co do jazdy samochodem to przez ten miesiąc co 2 dni musiałam jeżdzić do lekarza więc nie miałam wyboru. Można się nieźle pogubić, bo lekarz jedno, Ty drugie, a rehabilitant trzecie. Także każdy mówi co innego:) dzisiaj jadę do lekarza na kontrole i mam nadzieję że skończę już te wstrętne antybiotyki, bo niedobrze mi już od nich i mam zawroty głowy straszne. Na szczęście od 3 dni nie ma śladu już ropy, zrobił się strupek, także jestem bardzo zadowolona:) na razie czekam aż się rana całkowicie zagoi:) i mam nadzieję że ten koszmar w końcu się już skończy.
                                  Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka