miloszimateusz
30.05.13, 18:11
Witam,
od 3 tyg. mam ogromne problemy z kregoslupem w odc. lędźwiowym, Jestem po serii zastrzykow p/bolowych, milgammie l , tabletkach i nic...
ból w niewielkim stopniu ustąpił, ale nadal chodzę , nieco
pochylona, kulejąc, ubrać się nie daję sama rady, o pochyleniu w przód
nie ma mowy. Łamie mnie strasznie w kościach, myślałam, że jakaś grypa
łapie, ale po niej ani śladu...
Ciężko mi siedzieć, bo "ciągnie" mnie bardzo, najlepiej jest mi na leżąco ...
Od kilku dni mam dziwne uczucie parcia na mocz, które najbardziej mi
doskwiera wtedy, jak leżę na plecach, w nocy wstają do WC 3 razy, w
dzien nie liczyłam, ale sporo...,dziwny nieco objaw, ale czy to może
być spowodowane stanem mojego kręgosłupa? Szczerze przyznam, że biorę
Furaginum, gdyż myślałam, że mam kłopoty z nerkami , ale lek w żadnym
stopniu nie pomaga...
Będę wdzięczna o jakiekolwiek sugestie .
Zrobiłam TK kręgosłupa , oto wynik :
W poziomie L2/l3 widoczne tylno-obwodowe uwypuklenie krążka międzykręgowego nieznacznie modelujące przednią część worka oponowego a także w nieznacznym stopniu zmniejszające rezerwę objętościową zachyłków bocznych i dolnych części otworów międzykręgowych.Zmiany o podobnym charakterze i nasileniu widoczne na poziomie L3/L4
W poziomie L4/L5 widoczny szerokopodstawne uwypuklenie krążka międzykręgowego modelujące przednią część worka oponowego i zmniejszające rezerwę objętościową zachyłków bocznych i dolnych części kanałów miedzykręgowych obustronnie.
W poziomie L5/S1 widoczne jest niewielka tylna przrepuklina tarczy międzykręgowej modelujące worek oponowy, zwężająca prawy zachyłek boczny kanału kręgowego, z cechami modelowania korzenia nerwu rdzeniowego S1.Opisywana zmiana również w mniejszym stopniu zwęża zachyłek boczny lewy.Kanały korzeniowe w tym segmencie bez cech stenozy.
Drobne zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych.Trzony kręgowe o prawidłowej wysokości i strukturze, o równych płytkach granicznych.Drobny, oddzielony fragment kostny w okolicy górno-bocznej krawędzi trzonu L1 po stronie prawej.
Wnioski: Niewielka spondyloza łędźwiowa z uciskiem na struktury nerwowe kanału kręgowego w segmencie L5/S1.