Dodaj do ulubionych

Interpretacja badania MRI kręgosłupa lędźwiowego

06.07.18, 22:01
Witam prosił bym o interpretację wyniku badania MRI kręgosłupa lędźwiowego od dłuższego czasu ból promieniuje do obu nóg bardziej do lewej i nawet mały spacer kończy się dużym bólem, drętwieją mi ręce przez większość czasu leżę mam już dość tego bólu a do lekarza jeszcze trochę czasu, chyba że pójdę prywatnie.
Dodam że mam 36 lat i obecnie nie pracuje przebywam na świadczeniu rechabilitacyjnym.
To wynik badania
Dane ze skierowania Przewlekły zespół bólowy. Badanie kontrolne ~ poprzednie MR kręgosłupa lędźwiowego 23. 10.2015 Artefakty utrudniają ocenę części obrazów. Zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowych w odcinku L4-Sl z obniżeniem intensywności sygnału, niewielkim zmniejszeniem wysokosci i uogólnionym uwypukleniem oraz niewielkimi szerokopodstawnymi przepuklinami pośrodkowo-lewobocznymi (większa na poziomie L4/L5). Na poziomie L4/L5 tylny zarys krążka umiarkowanie uciska worek oponowy, na poziomie L5/Sl nie przekracza nadtwardówkowej warstwy tkanki tłuszczowej i nie uciska worka oponowego ani korzeni nerwowych. Zazanczone zmiany zwyrodnieniowe stawów miedzykregowych, drobne osteoiity na przednio-bocznych krawędziach trzonów kręgowych, wzdłuż płytek granicznych L5/Sl także zwyrodnieniowe stłuszczenie szpiku kostnego. Obustronnie niewielkie zwyrodnieniowe zwezenie otworów międzykręgowych, bez ucisku przebiegajacych W nich korzeni nerwowych. Poza tym kręgosłup lędźwiowy w badaniu MR w granicach normy, prawidłowy obraz pozostałych krążków międzykręgowych, bez cech stenozy kanału kręgowego i innych otworów międzykręgowych, bez cech ucisku korzeni nerwowych. Poza zmianami zwyrodnieniowymi prawidłowa intensywność sygnału szpiku kostnego kręgów objętych badaniem. W porównaniu z badaniem poprzednim obecnie niewidoczne koncentryczne pęknięcie tylnej czesci pierscienia włoknistego na poziomie L4/L5, progresja zmian zwyrodnieniowych szpiku kostnego, poza tym obraz nie uległ istotnej zmianie. Wnioski zawarte w opisie
Czy taki wynik badania kwalifikuje się do leczenia operacyjnego?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • przemekjureczko Re: Interpretacja badania MRI kręgosłupa lędźwiow 13.02.22, 00:05
      Cześć, żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie niezbędna była by większa ilość informacji na temat Twoich objawów. Jednak, to co może Ci pomóc to duża ilość informacji, które zawarłem w moich artykułach na temat dyskopatii.

swiatrehabilitacji.pl/bol-kregoslupa-plecow-poznaj-wszystkie-przyczyny/

swiatrehabilitacji.pl/przewlekly-bol-plecow-kregoslupa-jak-sobie-radzic-leczenie/

swiatrehabilitacji.pl/dyskopatia-rwa-kulszowa-rwa-barkowa-rwa-udowa-objawy-badania-leczenie-rehabilitacja/Pozdrawiam
      Przemek
    • przemekjureczko Re: Interpretacja badania MRI kręgosłupa lędźwiow 26.02.22, 17:51
      Cześć zerknij na mój portal o rehabilitacji gdzie zdobędziesz wiedzę na temat dyskopatii i choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa, czyli tych problemów, z którymi się zmagasz...

swiatrehabilitacji.pl/bol-kregoslupa-plecow-poznaj-wszystkie-przyczyny/

swiatrehabilitacji.pl/dyskopatia-szyjna-ledzwiowa-objawy-i-czas-leczenia/

swiatrehabilitacji.pl/dyskopatia-rwa-kulszowa-rwa-barkowa-rwa-udowa-objawy-badania-leczenie-rehabilitacja/

swiatrehabilitacji.pl/zwyrodnienie-kregoslupa-szyjnego-piersiowego-ledzwiowego-objawy-leczenie-rehabilitacja/
      Pozdrawiam
      Przemek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka