Dodaj do ulubionych

Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzie?

25.03.08, 12:08
Mój mąż ma przepuklinę jądra miażdżystego kręgosłupa w odcinku lędzwiowym ze
wskazaniem do operacji-konsultował to z kilkoma lekarzami. Problem jest
następujący- mieszkamy w Łodzi gdzie jedynym wybitnym specjalistą w tej
dziedzinie jest prof Radek. Na operację w szpitalu mąż musiałby czekać do
około 2010 roku, prywatnie natomiast miałby zrobioną ją od ręki. Dolegliwości
bólowe są na tyle silne że nie może długo czekać. Prywatnie jest to kosztowna
operacja w Łodzi ok 15 tyś zł - to jest cena za samo usunięcie przepukliny, a
nie wymianę dysku. Czy możecie podpowiedzieć jak jest w innych
miastach-słyszałam że w Gdańsku są przystępniejsze ceny, może ktoś ma podobne
doświadczenia i poleci dobrego neurochirurga. Bardzo proszę o odpowiedź i z
góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • zocha-59 Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 25.03.08, 17:53
      Wpisz post na forum
      213.17.192.132/phorum/list.php?25
      jest tam nieco więcej uczestników

• ketola Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 12.05.08, 19:29
        zocha a czy to forum jeszcze działa? i jak tam można się zalogować
        skoro nie dostaje się mail'a z rejestracją?
    • sikora200711 Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 28.03.08, 21:11
      jeśli mogę coś doradzić to prosze daleko nie szukać tylko poddać się
      operacji u prof.RADKA to jest naprawdę wspaniały człowiek i
      znakomity fachowiec sama byłam operowana w maju 2007r i operacja
      udała się chociaż stan był bardzo poważny ja Bogu dziękuję że tam
      trafiłam bo jak byłam w sanatorium i porozmawiałam z wieloma osobami
      które operowały się w szpitalu im. KOPERNIKA w ŁODZI to wszyscy mają
      teraz problemy a koszty takich operacji są wszędzie podobne jedynie
      cena implantów może się różnić w zależności z czego są zrobione
      pozdrawiam
    • dzie-dzix Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 07.04.08, 18:15
      Dwa miesiące temu sama przeszlam operację przepukliny jądra
      miażdzystego w odcinku lędźwiowym . konsultowałam się z lekarzami z
      Łodzi i Warszawy ale wybrałam szpital w Piekarach Śląskich mimo tego
      że jestem z łodzi .Polecam
      • ketola Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 12.05.08, 19:27
        witam
        dzie-dzix możesz napisać u którego lekarza się leczyłaś w piekarach
        i jak to przebiegało od strony formalnej? mam ten sam roblem i nie
        bardzo wiem do kogo się udać - do poradni w piekarach trzeba czekać
        w kolejce 2 miesiące...
    • agnierzata Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 13.05.08, 18:10
      witam ewelam, czy możesz napisać jak z twoim mężem czy już miał
      operacje? mam taki sam problem mąz nabawił się przepukliny
      kręgosłupa,jest duży ucisk na nerwy,wstepnie jest zapisany na
      przyjecie do szpitala pod koniec maja,strasznie sie boje o niego,nie
      stac nas na prywatne kliniki.jeżeli możesz to napisz i podziel sie
      doświadczeniami
      • agnierzata Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 13.05.08, 18:23
        o przepraszam nie zauważyłam ze napisałaś to dopiero
        wczoraj,pozdrawiam i życze mężowi zdrowia no i tobie duzo siły.
    • nowicki.bogdan Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 26.05.08, 15:30
      Cześć!
      Podaję Ci namiary na Klinikę neurochirurgii i neurotraumatologi, ja miałem
      robiony zabieg w lutym za wstawieniem implantu w całości finansowany przez NFZ.
      Czekałem ok. miesiąca.
      Szpital Kliniczny UJ w Krakowie ul. Botaniczna 3, tel do poradni
      012-424-86-20
      Pozdrawiam bogdan
    • angel70958 Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 26.05.08, 20:12
      Witam,
      ja miałam dokładnie to samo: przepuklina jądra miażdżystego, czyli
      potocznie wypadanie dysku, w odcinku S1, L4-L5.Wypadł mi 3 razy w
      ciągu 2 miesięcy, więc byłam niezle połamana a mam dopiero 27 lat!!!
      Nie ma na co czekać z operacją, tym bardziej,że lekarz też tak
      mówi.Byłam już operowana i rozmawiałam z wieloma osobami , które
      maja ten sam problem i wniosek jest jeden: GRUDZIĄDZ!!! Nie ma
      lepszego zespołu niż dr Zaborowski i jego ludzie ( dr Wrzyszcz, dr
      Tomaszewski i dr Marciniak).Operacja jest na kase chorych więc nie
      płaci sie ani gorsza.Opieka ze strony pielęgniarek jest świetna,
      miła atmosfera, wszyscy bardzo pomocni i odpowiedzą na wszystkie
      pytania.Naprawde, ja bym z końca świata do nich jechała gdybym
      musiała.Okres oczekiwania na operacje jest ok 2 miesięcy, więc to
      nie 2010 rok!!! Operacje miałam rano, wieczorem już chodziłam.Po
      tygodniu mnie wypuścili do domu.Teraz jestem miesiąc po operacji,
      już jezdże samochodem, pływam i nawet troche potańczyłam na weselu w
      weekend.Serio, polecam całym sercem.Podaje namiary: REGIONALNY
      SZPITAL SPECJALISTYCZNY, im.Dr. Władysława Biegańskiego, ODDZIAŁ
      NEUROCHIRURGICZNY,86-300 GRUDZIĄDZ, UL.RYDYGIERA 15/17.TEL.056-45-00-
      464.Powodzenia i w razie pytań prosze pisać!
      • halinka-21 Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 02.11.08, 17:51
        Witam! Przeczytałam twoją notatkę i nie mogę uwierzyc w to co
        piszesz mój maż miał operowane dwukrotnie te same kręgi 4 lata temu,
        lecz poprawa jest znikoma. korzystałam z konsultacji wielu lekarzy w
        Łodzi i w Bytomiu i nikt nie jest w stanie zdjaknoziowac przyczyn
        tak znikomej poprawy . Nadmieniam że mąż ma ucisk na prawą nogę ma
        problemy z chodzeniem i siedzeniem. Jesteśmi bezsilni i załamani
        tymi dolegliwościami. Cały czas szukamy pomocy.
        • bogdanbn Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 02.11.08, 18:44
          Cześć!
          Nie piszesz dokładnie jak miał dużą przepuklinę.Ale to chyba nie jest
          najważniejsze. Dużo czynników może sie składać na brak poprawy. Począwszy od
          miejsca gdzie był operowany [jakość szpitala], przez jakiego specjalistę -
          neurochirurga, czy chirurga-ortopedę, stan przed operacją, jak długo chodził z
          przepukliną i jakie to zrobiło zmiany neurologiczne, jak szybko zaczął robić
          rzeczy na które miał za wcześnie, wreszcie mogły powstać zrosty pooperacyjne,
          ale to wszystko powinien sprawdzić lekarz operujący, MR kontrolny przede
          wszystkim!!!
          Ja sam jestem po zabiegu L4/L5 operowany byłem w Krakowie
          Jak byś miała jakieś pytania to pisz na meila bogdanbn@gazeta.pl
          Pozdrawiam bogdan
        • lidzia45 Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 04.03.09, 20:32
          miałam ten sam problem, zoperowałam się w Zakopanem w klinice ortopedii metodą
          endoskopową, od wejścia do szpitala do wyjścia profesjonalna obsługa zabieg
          trwał ok. 40 min. po dwóch dniach wyszłam do domu polecam każdemu. Sama pracuję
          w ochronie zdrowia mogłabym być bardziej krytyczna bo znam pracę od podszewki
          ale było super, fachowo bez uchybień. Opieka po zabiegu jeśli chodzi o poradnię
          też nie mam zastrzerzeń.
          • marki0 Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 31.03.09, 08:40
            czytam Was i zgłupiałam. Ja mam wypadniety dysk w odcinku szyjnym,
            jednak jak to lekarz stwierdził, dziwnie marne dolegliwości jak na
            to co wskazuje tomograf. Mam do zrobienia jeszcze rezonans z tym ze
            poniewaz lekarz stwierdził ze sprawa pilna termin sdostałam na
            koniec kwietnia. Ale boje sie jak jasna cholera. Mam 36 lat i
            zdziwiła mnie taka diagnoza. Byłam u dr Papierza/z Barlickiego/,
            ponieważ słyszałam, że on nie jest taki predki do robienia operacji,
            jednak jest inaczej.Stwierdził ze w moim przypadku niezoperowanie
            tego grozi kalectwem. Tylko powtarzam, poza jakas tam bolesnościa,
            sztywnościa i jednym epizodem rewy barkowej i chwilami leciutkiego
            innego czucia na powłoce skóry, to jedyne co mi dolega. Czy to juz
            jest wsazaniem do tek poważnego zabiegu. Boje sie i dlatego gdybam.
            Na konsultacje umówiłam sie jeszcze do Warszawy na Banacha do dr
            Marchlewskiech-jesli dobrze pamietam, tak mi polecano. ale sama nie
            nie wiem co robic?????mam 2 małych dzieci i troche swiat mi sie
            wali....jestem potwornym nerusem i panikarą jesli chodzi o
            zdrowie...taka moja głupia uroda! Może coś mi jeszcze poradzicie?
            • marki0 Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 31.03.09, 08:42
              a i ta operacja ma polegać na usunieciu dysku i włozenia w to
              miejsce wiurów z kości biodrowej....brr.............
              • zocha-59 Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 01.04.09, 00:04
                Marki0 ,wielu neurochirurgow mawia ,że nie operuje się wyników tylko
                pacjentów z objawami więc skoro masz wątpliwości to dobrze ,że
                zasięgasz rady kolejnego specjalisty.
                Wydaje się też,że proponowana Ci metoda odchodzi do lamusa wobec
                stosowania nowszych metod z implnatami. Przedyskutuj to z
                neurochirurgiem .
                Możesz też poszukać informacji na forach
                213.17.192.132/phorum/list.php?25oraz
                www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,44978,0,DYSKOPATIA%20KRĘGOSŁUPA%20SZYJNEGO%20A%20OPERACJA

• czarna1996 Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 19.07.09, 22:41
                  Witam Serdecznie,odebrałam wynik badania rezonansu i nie wiem co mam
                  myśleć.Wizytę u neurologa mam dopiero w październiku,więc powiedzcie
                  mi coś na temat mojego wyniku. OPIS: Badanie uwidoczniło zmiany
                  degeneracyjne w obrębie krążków międzykręgowych na poziomie L5-S1
                  zmiany pod postacią dehydratacji i obniżenia jego wysokości z tylnią
                  szerokopodstawną przepukliną jądra miażdżystego,uciskającą worek
                  oponowy przemieszczające włókna ogona końskiego,alewydaje się że bez
                  ich ucisku.Przepuklina redukuje szerokość obu zachyłków bocznych-
                  gdzie przemieszcza i może powodować ucisk na oba korzenie L5.Zmiany
                  bardziej nasilone po stronie prawej.W prawobocznej tylno górnej
                  części przepukliny widoczne jest pęknięcie pierścienia
                  włóknistego.Krążek przejściowy S1-S2.Zmiany degeneracyjne w obrębie
                  krążka Th12-L1 .Otwory międzykręgowe wolne.Spłycenie fizjologicznej
                  lordozy lędźwiowej. Bardzo proszę niech ktoś mi wyjaśni czy jest w
                  miarę dobrze.Pozdrawiam
                  • fili1998 Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 28.10.09, 12:30
                    Witam
                    Prosze uprzejmie o pewną poradę, dotyczącą ew. zabiegu na moim
                    kręgosłupie., Mając 36 lat i bedąc po wypadku samochodowym, mam
                    problemy od prawie 3 lat z obustronną rwą kulszową - ból i
                    cierpnięcie nóg mam aż do stóp. Występuje tez ból miejscowy w
                    okolicy krzyżowej. Zrobiłem rezonans w sierpniu odcinka leźdzwiowego
                    i krzyżowego. Wynik jego jest:
                    "dehydratyzacja i niewielkie obniżenie krążka międzykręgowego L5/S1.
                    Tylna, centralna przepuklina j. miażd na głębokość 8 mm, powodująca
                    ucisk worka oponowego oraz zwężenie zachyłków korzeniowych i kolizję
                    z korzeniami S1. Stenoza kanału kręgowego na tym poziomie - pole
                    przekroju wynosi ok. 1,3 cm2 (norma 2-4,5 cm2, istotna stenoza < 1,5
                    cm2) Na poziomie L3/L4 pole przekroju kanału kręgowego wynosi 2,0
                    cm2, L4/L5 1,8 cm2."
                    Leczę sie od 3 lat u neurologa - zaszczyki, tabletki, proszki itp,
                    okresowa rehabilitacja, kriokomora i zabiegi siarkowe, borowinowe i
                    masaże.
                    Przy okazji wyzyt z moją mamą neurochirurga (ma problemy podobne i
                    dodatkowo kolana) pokazałem im swoj rezonans. W zasadzie mówią że
                    rehabilitacja niezbyt pomoze - nawet moze zaszkodzić, wiec raczej
                    operacja. Obecnie jestem na L4 i lekarz w ZUS-ie (kontrolował moje
                    L4) też powiedział "cięcie" tylko u dobrego lekarza bo przez z ta
                    kolizje z korzeniami moge miec problemy jak ktos mi niezbyt dobrze
                    zrobi.
                    Moje pytanie jest nastepujące: czy ktoś miał do czynienia z podobnym
                    przypadkiem, czy rzeczywiście operacja jest najlepszym rozwiążaniem -
                    czy ew. jest inne, ew ktoś może polecićdobrego lekarza który by tym
                    sie zajął w Krakowie (okolicach) bo mam namiary na doktora
                    Chrzanowskiego ale terminy są dłuuuuuugie. POzdrawiam
                    • bogdanbn Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 28.10.09, 16:28
                      Siemanko :)
                      Tak w skrócie :
                      Większość tu piszących ma podobne przypadki.
                      O mnie możesz poczytać tu >>> renbog.c0.pl/forum/viewthread.php?thread_id=42
                      Operowany byłem na Botanicznej.
                      Chrzanowski prywatnie przyjmuje na ul. Moniuszki, nie wiem który numer, ale kamienica na wprost kościoła. Wizyta ok 120-150.
                      Ale on bardziej jest od szyjnych, lędźwie operują jego podopieczni.
                      Tu masz namiary na Botaniczną, tam na kogo byś nie trafił będzie dobry.
                      Szpital Uniwersytecki w Krakowie.
                      Klinika Neurochirurgii i Neurotraumatologii.
                      Ul. Botaniczna 3
                      tel. do poradni 012 424-86-20 po 8.00
                      Rejestrujesz się na pierwszą wizytę telefonicznie. Skierowanie dajsz na pierwszej wizycie.
                      Jak coś to pisz.
      • misiapchelka Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 22.11.17, 19:04
        Witam mąż ma ten sam problem co pani miała boi się operacji wszyscy mu odradzają ale ile można cierpieć proszę o rade
    • sijobd Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 15.11.09, 21:51
      Witam
      Miałem też problem z przepukliną krążka międzykręgowego i wypukliny na odcinku L1 do L5 a przepuklinę na L5 - S1. Myślałem że zemną już koniec lekarze tylko operacja ale widziałem sąsiadów jak po zabiegu operacyjnym znowu w nie cały rok szli na drugi cały im się sypał kręgosłup. Jeden kierowca z transport we Wrocławiu mówił że miał to też i jak chcę to da mi namiar na ten gabinet. Więc wziąłem i czemu nie spróbować poszedłem z nastawienie że mi nie da się już pomóc ale ten terapeuta za pierwszym podejściem po około 30 minutach nic mnie nie bolało następnie laserem jakimś naświetlał żeby szybciej się goiło. Pozwiedzał że za trzy dni się spotkamy jeszcze raz i będzie ok. W ogóle pytał się cały czas czy boli. Ja byłem bardzo zdziwiony bo nigdy przez 37 lat nikt mnie tak na poważnie nie traktował a szczególnie czy coś boli itp... Byłem w szoku. Ale po drógim spotkaniu zrobiłem rezonans i byłem zdziwiony tym efektem terapii.
      A miałem dość życia. Dlatego trzeba szukać terapii bezinwazyjnej żeby nie było później jak z moimi sąsiadami. Ja mogę polecić ich email bio-laser@wp.pl naprawdę warto. Dużo moich znajomych było i nikt nie wypowiadał się źle na ich temat.
      Pozdrawiam Jacek
      • malinka1990-0 Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 08.07.10, 00:08
        Witam mam 20 lat. Mam chory kręgosłup od 17 roku życia, tez mam przepuklinę
        jądra miażdzystego, wielu lekarzy chciało mnie operować ale się nie zgodziłąm. Z
        własnego doświadczenia mogę powiedzieć ze w tej chorobie trzeba czasu, pierwsze
        pół roku miałam wyjęte z życia z powodu bólu potem nastał przełom a teraz
        funkcjonuje jak każdy normalny człowiek z niewielkimi dolegliwościami bólowymi.
        Kręgosłup musi mieć czas na zregenerowanie się. PAMIĘTAJCIE OPERACJA TO
        OSTATECZNOŚĆ!!!! jak już chcecie zastanówcie się na DIAM -em ( jest to zamykanie
        dysku przez wszczepienie włókna silikonowo- tytanowego bardzo dobra metoda!!!!
        standardowe operacje niosą za sobą duże ryzyko )
    • goldenwatcher Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 06.10.14, 00:51
      NZOZ Mikomed Łódź www.mikomed.pl
    • gia2012 Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 08.10.14, 22:04
      Witam, czy przed taką operacją konieczne jest zaszczepienie się przeciwko żółtaczce? Z góry dziękuję za odp.
      • 22pagoda Re: Przepuklina jądra miażdzystego- operacja gdzi 15.10.14, 20:48
        przy każdym zabiego/operacji chirurgicznej warto być zaszczepionym przeciwko żółtaczce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka