Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc w diagnozie

23.05.09, 09:41
proszę o pomoc w diagnozie mam 35 lat od roku bóle w okolicach lędżwiowych i
lewej nogi ( w nodze ból, pieczenie i tak jakby prąd mnie porażał),ból biodra
i jajnika ( ginekologicznie wszystko ok), w zasadzie co 2 tygodnie mam bardzo
silne bóle korzonkowe ,które powodują przechylenie ciała na lewa strone : MR
kręgosłupa lędzwiowo-krzyżowego :uogólnione zmiany zwyrodnieniowe kregosłupa
L-S o umiarkowanym nasileniu. Wyrównanie fizjologicznej lordozy kręgosłupa L.
Na poziomie L3-L4 centralnie lewoboczna protuzja dysku mk powoduje dośc silny
ucisk worka oponowego. Na poziomie L4-L5 centralna ,szerokopodstawna protuzja
dysku mk powoduje niewielkiego stopnia modelowanie worka oponowego .Na
poziomie L-S1 protuzja dysku mk kończy się w tłuszczu epiduralnym.Kanały
korzeniowe nie są w znaczacy sposób przewęzone.W trzonach kręgowych L-3 i L4
zmiany degenarycjne typu II wg Modicka.Stożek końcowy oraz nici ogona
końskiego są prawidłowe
Obserwuj wątek
    • bogdanbn Re: Proszę o pomoc w diagnozie 23.05.09, 10:29
      Siemka :)
      Jakoś, coś pomyślimy ;) Mało napisałaś jak "dotarłaś" na MR, więc napiszę jak w moim mniemaniu to powinno się odbyć
      Posłuchaj, przede wszystkim powinnaś udać z tym wynikiem się do lekarza kierującego Cię na badanie. Najprawdopodobniej to jest neurolog. Jeśli nie, to poproś lekarza pierwszego kontaktu o skierowanie do neurologa. On na podstawie badania i wyników zleci Ci dalsze leczenie zachowawcze, albo skieruje na konsultację neurochirurgiczną.
      Na forum, nie można stawiać diagnozy, bo od tego są lekarze, można jedynie Ci podpowiedzieć co robić dalej i coś zasugerować na podstawie swoich doświadczeń.
      Z objawów może wynikać, że masz podrażniony któryś z nerwów rdzeniowych, które powodują promieniowanie do nogi. Z wyniku widać, że masz dwie przepuklinki, które powinien oglądnąć właśnie neurochirurg, albo neurolog. Pamiętaj jednak o jednej ważnej rzeczy - nie rób nic na własną rękę, bez konsultacji ze specjalistą ! Rehabilitację możesz zastosować, dopiero po diagnozie specjalisty. W tym wypadku neurologa, albo neurochirurga.
      Siema bogdan
      • moslamawe Re: Proszę o pomoc w diagnozie 23.05.09, 12:14
        Bardzo dziękuje za odpowiedź .Na MR dostałam skierowanie od neurologa który
        leczy mnie od około 2 lat, praktycznie cały czas przepisuje mi leki
        przeciwbólowe i zastrzyki przeciwzapalne ( zastrzyki ketonal,diclac,
        cokarboksylaza, itp) z rehabilitacji masaże , wyciąg lędzwiowy . Ale to jest
        tylko pomocne na jakiś czas .
        • bogdanbn Re: Proszę o pomoc w diagnozie 23.05.09, 13:30
          Siemka ;) :)
          Leczenie farmakologiczne w żadnym wypadku nie jest pomocne ! Leki uśmierzają ból i zmniejszają objawy neurologiczne. Problem dalej pozostaje, bo przyczyna bólu pozostała. To tak jak z zębem. Jak boli i łykamy pastylki, ból uśmierzamy, ale ząb dalej się psuje. Dochodzi do tego fakt, że też masz źle dobrane leki. Np. ketonal, można zażywać tylko doraźnie, przez jakiś czas ! Wszystkie NLPZ powiano się co jakiś czas zmieniać, żeby sie organizm nie przyzwyczaił. Bierzesz chociaż jakieś osłonowe na żołądek?. Ale Ty od 2 lat na p-bólowych??? Leki powinno się zmieniać i odpowiednio dostosować. Chyba ktoś przesadził z leczeniem. Bierz jak najszybciej skierowanie do neurochirurga, albo zmień neurologa. Przy dyskopatii wyciągiem, można sobie tylko narobić kłopotów. Nie znam dokładnie Twoje sytuacji, ale przy tak długim leczenie, takimi lekami, to wydaje się, to trochę dziwne. Napisz kiedy robiłaś MR?
          Siemak bogdan ;)
          • moslamawe Re: Proszę o pomoc w diagnozie 23.05.09, 20:03
            Leki mam od roku tak co 2 miesiąc "połamie " mnie i zestaw leków tych samych
            przepisuje mi lekarz ,Osłonowo helicyd ale i tak wysiada mi żoładek , ketonal
            biorę jak już nie moge wytrzymać z bólu , niestety mam pracę
            siedząco-schylająco-dzwigającą i muszę jakoś funkcjonować.Mr robiłam parę dni
            temu , 1,5 roku temu " wypadł mi dysk" jak to określił mi lekarz ( robiłam
            tomograf) , miałam niedowład lekki nogi ale to ustąpiło , teraz tak jak pisałam
            wcześniej mam bóle biodra , nogi tak jakby jajnika co jakiś czas własnie
            przechyla mnie na lewa stronę , rano nie mogę zebrać się z łózka, broń boże
            spac na brzuchu bo ból jak nie wiem co ale dziwne jest to jak " rozchodzę się "
            to po południ bólu nie ma zostale tylko czasami w nodze taki rwiący co jakiś czas
            • bogdanbn Re: Proszę o pomoc w diagnozie 24.05.09, 08:36
              Sima ;)
              Posłuchaj, nie pomyśl, że chcę Cię straszy, chcę, żebyś sobie tylko uświadomiła, że ten ból który u Ciebie występuje, to nie tylko ból sam w Sobie. Coś go powoduje. A powoduje go podrażniony któryś z korzeni nerwowych. Co może z tego wyniknąć? Przy długotrwałym ucisku, mogą wystąpić poważne, albo nieodwracalne zmiany neurologiczne. To, że niektóre objawy ustępują okresowo, to o niczym nie świadczy, jesteś praktycznie na okrągło pod działaniem dość silnych leków działający na układ nerwowy. Bóle o których pisz też powiązane bardzo ściśle z podrażnionym nerwem. Kręgosłup to taki porąbany instrument, że jak boli, o od niego boli wszystko. Powoduje objawy bólowe, które z pozoru mogą się wydawać kompletnie nie związane ze schorzeniem kręgosłupa. Np. tak jak piszesz o jajnikach, bólu biodra. Mnie przed zabiegiem "bolało" praktycznie wszystko. Nerki wątroba serca. Mam na prawdę wspaniałego doka. neurologa, który mnie prowadzi do dziś. Tłumaczy wszystko obrazowo, co mi jest, co może być, i czemu się tak dzieje. Mimo, że wiedział, że te bóle są spowodowane przez ucisk, zlecał wszystkie dodatkowe badania, które wychodziły Oki.
              To co opisujesz, co się z Tobą dzieje,to już wygląda na dość zaawansowaną dyskopatię, a praktycznie od kilku lat z leczeniem stoisz w miejscu. Przy pjm. lekarze kierują się przeważnie zasadą - że im ból jest zcentralizowany bliżej miejsca w którym dysk uciska, tym lepiej, Tobie już ból promieniuje do nogi, weź to pod rozwagę. A nie leczone odpowiednie, a tylko maskowane lekami p-bólowymi powoduje tylko pogorszenie stanu neurologicznego i w następstwie późniejsze cięższe leczenie.
              Przejmujesz się pracą, chyba jak każdy, ale pomyśl i powiedz, co zrobisz jak nagle Cię tak połamie, że się nie ruszysz i później będziesz miała długą drogę rekonwalescencji? Musisz coś zrobić ! Pisałem już spróbuj zmienić lekarza. Nie podważam tu jego kompetencji, ani diagnoz, ale konsultując się z innym masz większe poczucie pewności i pole manewru.
              Alem się rozpisał :D :D :D ;)
              Jakbyś miała jeszcze jakieś pytanie to wal śmiało, jak tylko będę umiał to Ci podpowiem coś. Możesz wpaść na któreś z moich for ;).
              Na tym Siema dopiero zaczynam,będziesz pierwsza i jak zechcesz pomożesz współtworzyć. A to Zobacz założyłem na prośbę innych dyskmenów, też jest dopiero w budowie i każdy dokłada swoją cegiełę.
              Jak coś to daj znać, możesz nawet na pocztę,namiary masz u mnie w profilu ;)
              Siemka bogdan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka