Dodaj do ulubionych

przedszkole wygrało w sądzie!!

28.01.09, 19:19
dziś w Wojewódzkim Sądzie Administracyjnym odbyła się rozprawa w sprawie
zgodności budowanego przedszkola Nutka z prawem.
Sąd uchylił wszystkie negatywne dla Przedszkola decyzje i stwierdził, że
Przedszkole zostało wybudowane zgodnie z prawem, a Wojewoda i GINB nie mieli
prawa uchylić decyzji budowlanej.
Obserwuj wątek
    • owrank Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 28.01.09, 22:44
      czy to przedszkole ma jakąś stronę www ? z jakąś ofertą, cenami,
      programem ? rozumiem, że ruszenie na całyh gwizdek w 2009 roku jest
      realne ?
      • henio40 Jest sprawiedliwość 28.01.09, 23:28
        Znalazłem na stronie www.mojepiaseczno.pl jest też inny artykuł i link do
        nutki.
        • rafalowy Re: Jest sprawiedliwość 29.01.09, 00:35
          www.przedszkolenutka.pl/
          • owrank Re: Jest sprawiedliwość 29.01.09, 08:25
            ten link mozna rzeczywiście wygooglac ale to o Nutce w Starej
            Iwicznej - wiem że te przedszkola mają coś ze soba wspólnego ale
            szukam jakiejś bardziej "oficjalnej" informacji o tym w Nowej
            Iwicznej czy np. będzie grupa dzieciaków między 2 a 3 lata, ile
            mniej więcej czesne, czy wpisowe bedzie jak do klubu golfowego :)
            itp. No i czy rzeczywiście ruszy w 2009 roku...
            • justyna_glica Re: Jest sprawiedliwość 29.01.09, 12:03
              Witam

dla zainteresowanych wklejam link do art. w ŻW
              www.zw.com.pl/artykul/2,329671_Przedszkole_wygralo_z_urzednikami.html
              oraz Kuriera Mazowieckiego z 28.01.2009
              video2.v2.tvp.pl/2009/01/28/190489/film.asf
              W dzisiejszym "Prosto z Polski" o 17.10 również będzie nagranie o naszym
              przedszkolu.

Prawdą jest, że wygraliśmy sprawę. Sąd nie miał żadnych wątpliwości, ze budowa
              była prowadzona zgodnie z prawem, uzasadnienie było miażdżące. Jednak musimy
              poczekać, by wyrok się uprawomocnił. Stronom przysługuje odwołanie, ale przy
              takim wyroku moim skromnym zdaniem powinni spalić się ze wstydu. Natomiast
              Państwo Majcher i Rajkowscy i wszyscy przeciwni przedszkolu zastanowić się nad
              tym co sobą reprezentują. Czy kiedyś też nie byli dziećmi, uczęszczali do
              przedszkoli, szkół i przypadkiem też nie przeszkadzali sąsiadom????

Oczywiście będziemy się starali otworzyć przedszkole jak najszybciej i jak tylko
              uzyskamy stosowne decyzje poinformujemy Rodziców zapisanych już dzieci.
              Poinformujemy, też Państwa na forum NI.

Placówki w Starej i Nowej Iwicznej będą prowadzone na podobnych zasadach,
              również finansowych. Przyjmujemy dzieci, które mają minimum 2.5 roku (taki jest
              zapis w Ustawie o Systemie Oświaty i jesteśmy pod tym kątem skrupulatnie
              sprawdzani przez Gminę.
              Do owranka: w pierwszym roku wogóle nie będziemy pobierać wpisowego.

Skoro już tyle się rozpisałam to pozwolę sobie jeszcze podziękować wszystkim tym
              osobom, które wspierały nas w tych ciężkich chwilach, Rodzicom , znajomym. A ta
              sprawa, u której fundamentów leży zwykła zazdrość i nienawiść sąsiedzka, niech
              będzie przestrogą dla wszystkich okolicznych inwestorów.

JG
              • konefka29 Re: Jest sprawiedliwość 29.01.09, 17:17
                To naprawde wspaniala wiadomosc! Bardzo sie ciesze!
                • rafalowy Re: Jest sprawiedliwość 29.01.09, 23:23
                  www.tvn24.pl/2195290,0,0,1,1,walka-o-przedszkole,wideo.html
                • czytamuwaznie Re: Jest sprawiedliwość 30.01.09, 11:00
                  www.rmf.fm/fakty/?id=150530
                  • jamaisa Re: Jest sprawiedliwość 30.01.09, 11:10
                    BRAWO!!!!! gratuluje :))) i cieszę się ze moja wiara w sprawiedliwość nie
                    została zachwiana
                    • jedynyposzukiwacz4 Re: Jest sprawiedliwość 30.01.09, 12:52
                      Kurier Południowy też ponownie pisze o tej sprawie

www.kurierpoludniowy.pl/?wyd=pno&page=artykul&id=3292
                      • novi Re: Jest sprawiedliwość 27.05.09, 14:29
                        no to drogo kosztowały ich te zakupione recenzje...ale to w sumie z
                        naszych podatków ponad 700zł dofinansowanie ze skarbu państwa na
                        dziecko...
                • czytamuwaznie Re: Jest sprawiedliwość 02.02.09, 11:06
                  ww6.tvp.pl/6724,20090128871210.strona
                  • akwarella nowe przedszkole w okolicy!!! 03.02.09, 18:46
                    już od maja ruszy nowe i nowoczesne przedszkole na rogu ul.
                    Puławskiej i Raszyńskiej. W weekend udostępnimy stronę www
                    zawierającą wszystkie niezbędne informacje o przedszkolu, programie,
                    misji oraz informacje ekonomiczne. Będzie promocja dla pierwszych 20
                    dzieci - brak wpisowego! Zajrzyjcie na forum w sobotę - podamy link
                    do strony.

pozdrawiam
                    przedszkole!
                    • majka3011 Re: nowe przedszkole w okolicy!!! 09.02.09, 23:45
                      witam,
                      następna placówka i to w biurowcu! oby nie było takiej jakości jak
                      multihekk.Trzeba było otworzyć kwiaciarnie w takim miejscu :),
                      bardziej pasuje.
                      promocja w przedszkolu pierwszych 20dzieci gratis,szkoda ze nie ma
                      info do wyczerpania zapasów.
                      straszna komercja, aż przykro... a gdzie powołanie, pasja,
                      samorealizacja??????
                      to są dzieci, a nie promo w stylu "wielka wyprz"
                      • czytamuwaznie Re: nowe przedszkole w okolicy!!! 10.02.09, 07:53
                        www.tvn24.pl/3869,1,prosto_z_polski.html
                      • jedynyposzukiwacz4 Re: nowe przedszkole w okolicy!!! 10.02.09, 19:36
                        to, ze przedszkole powstaje w bloku jakoś mnie nie szokuje, w W-wie jest wiele
                        p-li państwowych i prywatnych właśnie w blokach. Nie wiem jak tylko zostanie
                        rozwiązana kwestia placu zabaw w tym przedszkolu.
                        Natomiast cena 1100 zł jest wg. mnie z kosmosu. I to jeszcze nie koniec, bo za
                        wiele zajęć dodatkowych trzeba dopłacać (tance, psycholog, logopeda,
                        wycieczki...) Jakby tak dobrze się wczytać to większość tych "zajęć dodatkowych"
                        w cenie, nazwanych bardzo oryginalne, tak naprawdę realizowanych jest w każdym
                        jednym przedszkolu np. lepienie z masy solnej, wykonywanie prac plastycznych,
                        słuchanie bajek, rysowanie po śledzie. Pozostaje tylko kwestia nazwania tych
                        "bajerów":-)))
                        • rafalowy Re: nowe przedszkole w okolicy!!! 26.02.09, 13:34

www.zw.com.pl/okladki/b_28_2009048.jpg
                          www.zw.com.pl/artykul/2,338448_Urzednicza_samowola.html
                      • hirek4 Re: nowe przedszkole w okolicy!!! 05.08.09, 17:07
                        Super następny fan Nutki ale przypominam że Nutka ma również
                        placówkę przy ruchliwej ulicy w Starej Iwicznej a o tym Pani nie
                        wspomniała i jeszcze jedno każdy ma prawo wyboru
              • justek18 Re: Jest sprawiedliwość 16.05.09, 12:26
                Faktycznie gmina sprawdza, czy dofinansowuje pobyt dzieci w
                przedszkolu, które ukończyły 2,5 roku życia, co nie znaczy, że
                dwulatków nie wolno przyjmować!! Poprostu nie opłaca się to
                przedszkolom. Przyjmowanie dzieci od tej granicy wieku jest
                zwyczajnie opłacalne a poniżej tej granicy - nie. Na pewno
                przedszkola niepubliczne mogą przyjmować młodsze dzieci.
    • czytamuwaznie Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 04.03.09, 07:48
      ww6.tvp.pl/6724,20090226886681.strona
      • czytamuwaznie Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 06.03.09, 19:04
        www.kurierpoludniowy.pl/?wyd=pno&page=artykul&id=3464
        • czytamuwaznie Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 04.05.09, 21:49
          ww6.tvp.pl/View?Cat=6724&id=900652
          www.zw.com.pl/artykul/355068.html
          www.nadwisla.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2914&Itemid=147
          • sasiad2009 Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 06.05.09, 00:43
            no tak wszystko cacy tylko jak wytłumaczyć ,że ten gmach to skromny
            budnek przedszkolny niskiej zabudowy? Tu widać gołym okiem przekręt.
            A polityka faktów dokonanych jak na razie święci tryumfy. Trzeba
            będzie przewietrzyć ptzy następnych wyborach gminę i jej sitwę z
            rafałowym włącznie.
            • iwiczanka Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 06.05.09, 08:59
              Bardzo się cieszę, że sprawa przedszkola została rozstrzygnięta na korzyść i
              dzieci i właścicieli. Wierzę głęboko, że to już na dobre!!! Oby więcej takich
              silnych ludzi w okolicy i z inicjatywą. A co do braku kultury i wychowania i
              wszelkiej godności niektórych wypowiedzi na forum przy tej kwestii - to
              współczuję takich sąsiadów. Chciałoby się tylko jeszcze dodać: podłość ludzka
              nie zna granic.
              • owrank teraz czas na szkołę 06.05.09, 10:35
                nie zna, a teraz zaczyna się kolejne przedstawienie w NI bo na
                zebraniu wiejskim zostało powiedziane, że prywatny inwestor w
                okolicach Willowej i Cichej chce otworzyć prywatna szkołę
                intergacyjna...
              • novi Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 27.05.09, 14:39
                no to się cisz dalej z takich wyborów...i dojeżdżaj 1,5h do
                WWy ...dlaczego...pomyśl chwilę
            • owrank Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 06.05.09, 10:34
              spójrz SPOKOJNIE i BEZ EMOCJI na warunki zabudowy wydawane dla NI
              dla praktycznie każdej działki i z tego co pamiętam ja miałem 12 m
              wysokości i zabudowa maks 50% działki i w mojej ocenie ten budynek
              spełnia te warunki - dla zobrazowania 12 metrów to sa trzy pełne
              kondygnacje po 4 metry każda (łacznie ze stropem itp.) to że rzadko
              kiedy domy jednorodzinne buduje się z trzema pełnymi kondygnacjami
              to inny temat - natomiast sporo jest domów z dwoma kondygnacjami
              plus poddasze. także "gołym okiem" w temacie wielkości budynku
              przekrętu nie ma
              • sasiad2009 Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 08.05.09, 09:41
                szanowny OWRANK ja podchodzę bardzo spokojnie do tej spraqwy i mam
                dużo watpliwości , że ten budynek zajmuje mniej jak 50% działki i
                jest niższy jak 12 m. Ale być może się nylę - sam nie wiem warto by
                było sprawdzić dokladnie. Tylko czy p.Otręba vel "rafalowy" się
                na to zgodzi. A juz teraz z samego rana widac jaki jest ruch
                samochodowy na ul,Traniny a przeszkole nie ruszylo z wielką parą. Tu
                znowu widać jak na dłoni ,ze tak duze ( oczywiście niskiej zabudowy
                hehehe ) przeszkole wybudowane bez odpowioedniego zaplecza
                parkingowego bardzo urtudnia życie sąsiadom. Właściciel tego
                przedszkola chyba tam nie mieszka. A tak z obywatelkiej potrzeby
                społecznej chętnie bym widzial oczyszczalnie ścieków koło domu Pana
                Otręby . Chyba nikt by nie negował budowy podstawoej infrastruktury
                niezbęnej dla życia spolecznego. I mam nadzieję ,że tłumnie obrońcy
                przedszkola byliby w stanie jednym głosem popierać taką inwestycję.
                • owrank Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 08.05.09, 13:39
                  > jest niższy jak 12 m. Ale być może się nylę
                  a poprzednio zdaje się bylo powiedziane "przekręt widać gołym okiem"
                  ciekawe skąd nagle taki zwrot w opini ?

> na to zgodzi. A juz teraz z samego rana widac jaki jest ruch
                  > samochodowy na ul,Traniny
                  i cóż z tego ? ulica jak ulica, po każdej jedzie więcej czy mniej
                  aut, to jest ulica publiczna zdaje się, także w czym rzecz ? każdy
                  ma prawo tamtędy jeździć

> hehehe ) przeszkole wybudowane bez odpowioedniego zaplecza
                  > parkingowego
                  a to auta miałyby po tym parkingu dojeżdżać czy jak ? czy może
                  przedszkole powinno dodatkową prywatna dojazdową autostradę
                  zbudować ?

> społecznej chętnie bym widzial oczyszczalnie ścieków koło domu
                  > Pana Otręby
                  dopóki by się zmieściła w definicji zabudowy jednorodzinnej protest
                  byłby na nic
                  • sasiad2009 Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 08.05.09, 15:31
                    cechą małych ludzi jest złośliwość. 2 kartofle juz mamy - teraz
                    chyba jest i 3 ( pisze "chyba" bo mam za malo informacji o owrank -
                    te 2 kartofle to juz sie dobrze określily ty jestes na dobrej
                    drodze )
                    po kolei
                    1 wątek - miarki w oku nie mam - i pytanie do owranka czy jak będzie
                    przewyższenie o 1 cm to co ? - prawo jest prawem - bużymy ??!!!
                    napisałem trzeba zmierzyć ale golym okiem widać ogrom tego budynku.
                    Chyba ,że mali ludzie widzą wszystko od razu w małych wymiarach.
                    2 wątek i 3 wątek - to po co przy szkole podstawowej na Krasickiego
                    wybudowano extra parking chyba 1,5 roku temu. Wedlug twojej
                    mentalności - droga jak droga każdy mógł jeździć. A tak wogóle
                    to po co ludzie protestują na Granicznej - droga jak droga i tyle.
                    Ty jesteś takim typem ,ze jak na ścianie narysują dupę to będziezsz
                    ja całował a jak cukierek to będziesz lizał. Tu nie chodzi o to ,że
                    samochudy tam jeżdżą ale chodzi o to ,że na tak wąskiej drodze tak
                    dużo samochodów ma jeździć a przepisy przy budowie takich obiektów
                    jasno określają jakie powinny spełniać warunki włacznie z
                    miejscami do parkowania. Czy jak bym skierował permanentnie ruch
                    ulPuławskiej pod Twoimi oknami to tez byś twierdzil droga jak droga .
                    4 wątek - ta oczyszczalnia mogłaby być w odleglości nawet i 100 m. I
                    nie bądż złośliwy a propos definicji zabudowy jednorodzinnej. Casus
                    rysunku na ścianie - chyba rozumiesz moją aluzję.
                    • ordyl Drogi Sąsiedzie 08.05.09, 23:16
                      Drogi Sąsiedzie

Zanim zaczniesz obrażać innych ludzi spróbuj ich poznać. Niestety
                      oprócz aktywności w temacie przedszkola nie zauważyłem u Ciebie
                      innych zainteresowań co sugeruje jednostronne zainteresowanie
                      tematem.
                      W przeciwieństwie do owranka, któremu zależy na dobru wspólnym w
                      szczególności zaś społeczności Nowej Iwicznej, którego wypowiedzi
                      cechuje obiektywność i zainteresowanie tematem, nawet jeśli się myli
                      nie czyni tego w złej wierze, Tobie drogi sąsiedzie daleko do jego
                      przeniklowości czy obiektywności.

Obrażaniem ludzi coraz bardziej zniechęcasz do siebie ale również do
                      mieszkanców Tarniny pozostałą społeczność. Co może ale nie musi
                      obrócić się na Waszą niekorzyść.

Niestety podobne problemy są z prywatna szkołą w NI i niestety po
                      raz kolejny szansa na debatę włączenie do dyskusji władze gminy a
                      przede wszystkim p. Wójt została zmarnowana podczas zebrania
                      wiejskiego.
                      Chciałbym wierzyć, że problemy naszej młodzieży nie są obojętne
                      społeczności NI a na pewno nie są obojętne owrankowi.

Drogi sąsiedzie zainteresujmy się rzeczywistymi problemami i
                      zacznijmy przeciwdziałać wieloletnim zaniedbaniom przyniesie to
                      więcej korzyści niż obrażanie ludzi.

Zdrówka
                      • sasiad2009 Re: Drogi Sąsiedzie 09.05.09, 20:58
                        drogi ordylu - daleki jestem od obrażania ludzi ale cynizm i
                        biznesowe chamstwo zawsze będę napiętnował.
                        Ten facet w cyniczny sposób naśmiewa się pisząc ,że " czy
                        przedszkole powinno wybudować autostardę dojazdową " Ten gość nie
                        rozumie ,że droga dojazdowa to jest nastepstwo wybudowania takiego
                        gmachu w miejscu w którym można budować nieuciążliwe obiekty. Małe
                        przedszole np 10-12 dzieci to OK ale 90 a może i 120 to już
                        zupełnie co innego. Takie obiekty muszą spełniać odpowiednie
                        warunki. To dlaczego szkola na Krasickiego wybudowala dodatkowy duży
                        parking przecież droga dojazdowa jest a i parking na 5 samochodów
                        był. Co do inwestora to ta budowa jak soczewce pokazuje
                        niekompetencje , lekceważenie lokalnej społeczności przez gminę i
                        bezczelość inwestora. Trochę empati by się przydało cynikom ,którymi
                        się brzydzę jak zrazą. Nie mogę patrzeć na gęby pełne frazesów (
                        programy w TV),które w bezczelny sposób grają na emocjach a w tle
                        jest tylko mamona. Inwestor jest chyba znany takich dziłań i dlatego
                        mam takie o nim zdanie. A przy okazji nie mieszkam w pobliżu
                        ul.Tarniny , nie mam dzieci w wieku przedszkolnym i nie powinno mnie
                        to obchodzić. W swoim zyciu biznesowym często mam do czynienia z
                        takimi cwaniakimi i jak tylko mogę tępię ich z całą mocą. Jak mam
                        zatrudnić w mojej firmie człowieka z zasadami " po trupach do
                        celu " lub " cel uświęca środki " to gnidę wywalam za drzwi. Kasa to
                        nie wszystko. Co do problemów młodzieży to najpierw niech się
                        rodzice nimi zainteresują a nie jakieś wysublimowane dyletanckie
                        sposoby wychowawcze ubrane w madre słowa i kasę gminy. Zadam
                        podstawowe pytanie . JAK MA WYGLĄDAĆ GMINA W PERPEKTYWIE 20 LAT ?
                        Czy drogi ordylu widzialeś budżet zadaniowy gminy ? Bo jak tak i co
                        to da ? NIC !!! ( Do wglądu w prospekcie gminy )
                        Co do mojej wizji budowy przeszkola pisłem na formu w "przedszkole
                        gminne"
                        Na koniec dodam drogi odrylu ,że pozostałe problemuy poruszane na
                        formu to same bzdety. No może z wyjątkiem sołtysa ,który stara się
                        i warto jego forum czasami odczytać.
                        POZDROWIENIA
                        • duom T R A F N A U W A G A :)) 10.05.09, 11:39
                          "Co do problemów młodzieży to najpierw niech się rodzice nimi zainteresują a nie
                          jakieś wysublimowane dyletanckie sposoby wychowawcze ubrane w mądre słowa i kasę
                          gminy"

P O P I E R A M !!!!! W R E S Z C I E ktoś słusznie zauważył istotę sprawy.

Od wychowania dzieci są rodzice, a nie gmina i jej/nasze finanse!!!!!
                          • ordyl Re: T R A F N A U W A G A :)) 10.05.09, 17:13
                            Radny Kania był w SLD a teraz chyba jest nadal członkiem
                            sojlademokracji. Tak rozumiana lewicowość jest postrzegana jako
                            kawiorowa.

czasami lepiej milczeć żeby się nie kompromitować

Taka uwaga na marginesie wycofałem się z polityki własnie po to żeby
                            robić sport oraz żeby zakończyć konflikt z Marcinem Kanią szkoda że
                            tego nie rozumiesz człowieku.

Zdrówka
                          • duom Re: T R A F N A U W A G A :)) 10.05.09, 17:41
                            Zupełnie nie wiem o co tobie chodzi, Ordyłowski z Mysiadła zastanów się trochę,
                            każdy kto ma inne poglądy niż ty jest od razy Kanią? Polecam pewną klinikę, a
                            wracając do tematu:

"Co do problemów młodzieży to najpierw niech się rodzice nimi zainteresują a nie
                            jakieś wysublimowane dyletanckie sposoby wychowawcze ubrane w mądre słowa i kasę
                            gminy"

P O P I E R A M !!!!! W R E S Z C I E ktoś słusznie zauważył istotę sprawy.

Od wychowania dzieci są rodzice, a nie gmina i jej/nasze finanse!!!!!
                          • mariuszsocha Re: T R A F N A U W A G A :)) 10.05.09, 22:54
                            Zgadzam się, że wychowanie powinno zaczynać się w domu a dopiero potem szkoła i samorząd. Ale nie możemy zostać z tym stwierdzeniem, bo już niestety jest problem z bezpieczeństwem a jak nic nie zrobimy będzie się pogłębiał. Sprawa sportu i dodatkowych zajęć to jedno, ale jest część młodzieży, która nigdy na takie zajęcia nie pójdzie, bo woli iść na peron itp. Konieczna jest prewencja i przyznaje, że jest mi zwyczajnie wstyd przed mieszkańcami w kwestii dodatkowych patroli, choć jako sołtys w tej sprawie zrobiłem co mogłem. Było mnóstwo słów burzliwa dyskusja nawet na tym forum a patroli jak nie było widać tak nadal nie widać. A są miejsca w sołectwie, w które po prostu w niektórych porach strach pójść. Ta sprawa nie może być pozostawiona samej sobie, bo nie możemy sobie pozwolić, jako społeczność, aby mieć problemy z bezpieczeństwem. Ktoś pisze, że sprawa młodzieży umarła naturalnie, oczywiście tak nie jest, wszyscy którzy mogą jakoś wpłynąć na zagospodarowanie czasu młodzieży podejmują działania, w końcu maja planowane jest kolejne spotkanie w tej sprawie. Brak rozwiązania tego problemu niestety ma też wymierny skutek finansowy, ponieważ demolowane są wiaty na peronie, tablice sołeckie, znaki itp., to wszystko kosztuje. Warto o tym rozmawiać i robić wszystko, aby zapobiegać i tu konieczne jest współdziałanie wszystkich od władz począwszy przez szkołę, policję, sołectwa, parafię na samych mieszkańcach kończąc.
                            • cyperus Re: T R A F N A U W A G A :)) 11.05.09, 07:24
                              Przyłączam się do stanowiska, że odpowiednie postawy wynosi się najpierw z domu.
                              Zgadzam się też, że szkoła powinna być na drugim miejscu w kwestii wychowania.
                              Tym niemniej jest i powinna być bardzo ważna, bo nie może być tak, że
                              nauczyciele i ich przełożeni uciekają od problemu twierdząc, że nie oni są od
                              tego, tylko rodzice. Tymczasem rodzice myślą niestety podobnie, tyle tylko, że w
                              drugą stronę "... no bo od czego jest szkoła...".
                              Uważam, że samorząd, organizując w gminie szeroko pojętą edukację, jak
                              najbardziej powinien podejmować również tak trudne zadania jak zapewnianie
                              możliwości aktywnego spędzenia czasu przez młodzież. Może to nie jest tak
                              efektowne jak nowa ulica, ale przez to, że wpływa na komfort życia, jak
                              najbardziej powinno być finansowane z naszych podatków.
                              W temacie bezpieczeństwa: skoro nie daje się uzyskać częstszych patroli, to może
                              warto byłoby pozakładać monitoring w naszej miejscowości? Narzędzie bardzo
                              przecież skuteczne w walce z przestępcami.
                              • mariuszsocha Re: T R A F N A U W A G A :)) 11.05.09, 09:02
                                Z patrolami jest tak, że powinny być od 1 maja na naszych ulicach
                                niestety ich póki co nie widać, ale mam nadzieje, że to się jednak
                                niebawem zmieni. Jeśli chodzi o monitoring to na zebraniu wiejskim
                                Pani Wójt poinformowała, że jest duża szansa, aby pod koniec roku
                                2010 Nowa Iwiczna została objęta siecią bezprzewodową gwarantującą
                                mieszkańcom bezpłatny dostęp do Internetu. Jest to koncepcja, która
                                zrodziła się w naszej radzie sołeckiej, jeden z członków rady jest
                                specjalistą w tej dziedzinie i opracował nawet wstępną koncepcje
                                takiej sieci, która oprócz dostępu do Internetu pozwalałaby na
                                instalacje systemu kamer monitoringowych. Znów jest to jakaś
                                perspektywa czasowa a problem bezpieczeństwa jest już dziś. Problem
                                bezpieczeństwa jest problemem, którego łatwo i szybko rozwiązać się
                                nie da, trzeba zacząć od dobrego wychowania, dobrej szkoły i
                                wreszcie infrastruktury sportowej, ale nie tylko. Sport jest
                                najłatwiejszą drogą do zagospodarowania energii tkwiącej w
                                młodzieży, jednak konieczne jest miejsce, bez względu jak go
                                nazwiemy czy domem kultury czy centrum integracji, w którym mogłaby
                                się rozwijać działalność kulturalna typu warsztaty plastyczne,
                                literackie, różnego rodzaju kółka zainteresowań, bo sport to nie
                                wszystko. Bezwzględnie, jako społeczność nie możemy dopuścić, aby w
                                naszej Iwicznej pojawiły się problemy typowe dla wielkich osiedli,
                                blokowisk, bo stracimy na tym wszyscy.
                                • ordyl Re: T R A F N A U W A G A :)) 11.05.09, 23:59
                                  Wystarczy porównać ofertę GOK czyli kulturalną z ofertą ZOPO czyli
                                  sportu.

W Myszce w ośrodku kultury jest największa w gminie oferta
                                  kulturalna a i tak jak się okazuje niewystarczającą.
                                  Gdyby choć w połowie taką ofertę dla młodzieży przedstawiła gmina w
                                  dziedzinie sportu byłby to zaczątak czegoś fajnego w kontekście
                                  Centrum Edukacji i Sportu.

Tu wymagane są działania i to szybkie oraz zdecydowane. Jest wiele
                                  faktów świadczących o tym że sport w naszych sołectwach kuleje. Mamy
                                  tutaj wielkie możliwości poprawy, potrzebne jest współdziałanie oraz
                                  rozsądna stategie postępowania a przede wszystkim wsparcie i
                                  współpraca ze strony radnych, sołtysa i rady sołeckiej.

Zdrówka
                                • novi Re: T R A F N A U W A G A :)) 27.05.09, 14:52
                                  Tak patrolami...kto widział potrol policji na swojej ulicy ? ...
                                  nikt.
                                  Ale widziałem trzech w kominiarkach gówniarzy (sprawnie przełazili
                                  przez płoty) ok. 2 w nocy na ul. Tarniny jakieś 2 tyg.
                                  temu ...niczego sie nie obawiali..ale ja się (po czasie) obawiałem,
                                  że krzykiem ich postraszyłem...a nuż się odegrają ... a kto mi
                                  pomoże..gmina, policja...śmiech
                                  • cyperus Re: T R A F N A U W A G A :)) 27.05.09, 19:44
                                    Ja widziałem patrole, kiedyś nawet bardzo często i o różnych porach. Niestety od
                                    pewnego czasu ich nie widać.
                                    W kwestii złodziei to proponuję po prostu dzwonić na policję. Krzykiem się ich
                                    odstraszy, ale to tyle. Tymczasem po zawiadomieniu policja będzie miała szansę
                                    ich złapać na gorącym uczynku i paru śmierdzieli mniej na ulicy. Przynajmniej na
                                    pewien czas, do momentu, kiedy nie pójdą siedzieć na dłużej albo nie dopuszczą
                                    do posiadania broni. Wtedy problem byłby w ogóle rozwiązany.
                        • ordyl Re: Drogi Sąsiedzie 10.05.09, 17:38
                          sasiad2009 napisała:
                          Co do problemów młodzieży to najpierw niech się
                          > rodzice nimi zainteresują a nie jakieś wysublimowane dyletanckie
                          > sposoby wychowawcze ubrane w madre słowa i kasę gminy. Zadam
                          > podstawowe pytanie . JAK MA WYGLĄDAĆ GMINA W PERPEKTYWIE 20 LAT ?

Wystarczyło przyjść na zebranie wiejskie w Mysiadle. Dokumenty
                          którymi się posługiwała rada sołecka (w tym rownież ja) są
                          oficjalnymi dokumentami gminy Lesznowola w tym strategia rozwoju.
                          Niestety podobnie jak z regulaminem czystości (a propos koszy na
                          śmieci, który został zmieniony kiedy się właśnie na niego
                          powoływaliśmy) podobnie ze strategią też usłyszałem że jest
                          nieaktualna i ma być zmieniona.

> Czy drogi ordylu widzialeś budżet zadaniowy gminy ? Bo jak tak i
                          co
                          > to da ? NIC !!! ( Do wglądu w prospekcie gminy )
                          zrobilismy nawet porównania planu z wykonaniem oraz inwestycjami w
                          mysiadle do całej gminy.

> Na koniec dodam drogi odrylu ,że pozostałe problemuy poruszane na
                          > formu to same bzdety. No może z wyjątkiem sołtysa ,który stara
                          się
                          > i warto jego forum czasami odczytać.

No i to jest najśmieszniejsze bo nieraz rozmawiałem z sołtysem NI
                          pokazywałem mu jak wyglądają inwestycje dla naszej części gminyoraz
                          zachęcałem do bardziej zdecydowanych działań, choćby innego rodzaju
                          prowadzenia zebrań wiejskich.

Ale jeśli jedynym problemem NI jest ulica Tarniny a dokładnie nic
                          nie zrobienie na niej to się nie dziwię że drogi sasiad jak na
                          razie jest zadowolony.

Zdrówka

Ps proszę zajrzeć na mysiadlo.eu są tam informacje na ten temat
                          dostępne również filmy z zebrań w Mysiadle.
                          • duom Klinika i sąd = Ordyłowski 10.05.09, 17:45
                            Zdecydowanie Ordyłowski polecam tobie pewną klinikę i to szybko.

ps. 15 maja kolejny termin twojej rozprawy sądowej, masz Ordyłowski jakieś wieści?
                            • rafalowy Sąd wydał wyrok 11.05.09, 18:26
                              Niezależny i niezawisły Sąd wydał wyrok, że żadnych przekrętów nie było i że
                              Przedszkole może działać, bo zostało wybudowane zgodnie z prawem.
                              • stanwolski Re: Sąd wydał wyrok 12.05.09, 22:05
                                i bardzo dobrze że wygrało a pieniacze niech się przeniosą do tej
                                lepszej części gminy i niech tam protestują przeciwko przedszkolom,
                                szkołom, placom zabaw, boiskom wtedy u nas będzie tego więcej.
    • sasiad2009 Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 13.05.09, 17:32
      Jak wyrok to wyrok. Z sądami się nie dyskutuje. Ale staniewolski
      podaj mniej więcej gdzie mieszkasz to postawimy tam parking małą
      szkółkę jazdy kartingu no i budeczka z piwkiem tez by się
      przydała . Nadchodzi lato i czasami przyjemnie jest sie napić na
      powietrzu. I nie pytaj się mnie gdzie ja mieszkam bo ja chce to
      wybudowac koło Twojego Domu a nie mojego.
      • rafalowy Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 15.05.09, 11:35
        sasiad2009 napisała:

> postawimy tam parking małą
        > szkółkę jazdy kartingu no i budeczka z piwkiem tez by się
        > przydała .

szkoda, że to dopiero pomysł, bo brakuje takich miejsc również.
        możesz stawiać, gdzie chcesz, mi nie przeszkadza:)))
        a skoro masz tyle środków, że stać Cię na parking, szkółkę jazdy i budkę z
        piwem, to nie lepiej, żebyś kupił sobie ze 20 ha ziemi postawił dom na środku i
        wtedy dookoła nikt Ci nic nie wybuduje:)) do pół kilometra w każdą stronę będzie
        pole, las, park, czy budka z piwem, Ty będziesz decydował.
        • sasiad2009 Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 15.05.09, 15:16
          widzisz kużwa ale ja się uparlem ,że budke z piwikm chcę pobudować
          gdzie mieszka stanwolski. Tak jak Ty - chciałeś postawić gmach tam
          gdzie ty chciałeś nie licząc się z nikim i niczym. A może tak koło
          przedszkola ( tylko nie wiem czy tam jest jakieś miejsce ) kupię
          jakąś dzialkę pobuduję drewniany barak jako dom i będę zapraszał
          wszystkich lumpów z okolicy na piwko - darmowe. Zrobię tak zwany dom
          otwarty - "czym chata bogata " . No okoliczni rusjanie nie maja
          gdzie spać a trzeba być humanitarnym . Ludziom pomóc tzreba - to i
          szacunek będzie . A przepisy chyba nie zabraniają picia piwa na
          terenie prywatnej posesji. Tak mi się wydaje.
          • mysiadelko Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 15.05.09, 19:22
            Sąsiad, jest działeczka obok. Trochę bagienna i cuchnie w czasie deszczu, ale
            dzieciom jak widać przeszkadzać nie może przeszkadzać.
            Jeszcze sie ludność powprowadza do tych żółtych koszmarków obok przedszkola i
            korki mamy jak na Puławskiej.
          • iwiczanka Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 16.05.09, 00:01
            O Boże ratunku! Co tu za ludzie mieszkają?! Czy naprawdę w taki sposób chcą
            Państwo działać z pożytkiem dla własnej okolicy? Proszę o chwilę refleksji i
            kultury!!!
            • mysiadelko Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 17.05.09, 09:12
              o chwilę zadumy lepiej prosić władze lokalne. Niebawem będziemy się poruszać
              wzdłuż murów (przepraszam, ogrodzeń ekskluzywnych osiedli), wąską ulicą (bo po
              co komu chodnik???), albo - co jeszcze lepsze - na oddalony 200 m od domu plac
              zabaw dowozić dziecko samochodem.
              Dla mnie bomba.
              • batjol Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 10.06.09, 14:47
                www.zw.com.pl/artykul/14,367509_Iwiczna_znow_ma_klopot_.html
                • batjol Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 10.06.09, 14:47
                  ww6.tvp.pl/6724,20090609912135.strona
    • mysiadelko Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 10.06.09, 20:25
      ale nie da się ukryć, że na działce obok przedszkola jest bagno po każdym deszczu
      • kviatostan Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 12.06.09, 15:07
        a przed tym jak nie było przedszkola było sucho? Pewnie u mnie na działce też
        jest bagno bo przedszkole zbudowali na Tarniny.
        • mysiadelko Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 14.06.09, 21:49
          no właśnie było sucho :)
          • rafalowy Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 15.06.09, 13:46
            mysiadelko napisała:

> no właśnie było sucho :)

zanim powstało przedszkole, to w Nowej Iwicznej w ogóle nie padało.
            • czytamuwaznie Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 20.07.09, 11:22

www.tvp.pl/warszawa/informacyjne/kurier-mazowiecki/wideo/19072009
              • mysiadelko Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 21.07.09, 08:46
                Profesjonalny materiał.
    • iwiczanka Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 21.07.09, 12:56
      Życzę by w końcu ta tragikomedia z sąsiadami zakończyła się pomyślnie dla
      Przedszkolaków i wszystkich, których pociechy są już tam zapisane. I przede
      wszystkim dla właścicieli Przedszkola. Mamy XXI wiek i takie rzeczy się dzieją
      na pograniczu stolicy Państwa - to straszne, jak bardzo ludzie mogą krzywdzić
      innych z pobudek czysto egoistycznych. Może bezludna wyspa będzie idealnym
      miejscem na zamieszkanie, skoro maluchy przeszkadzają za płotem?!
      • sasiad2009 Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 22.07.09, 00:05
        za plotem dwójka no trójka dzieci to nie problem ale setka to już
        chyba trochę dużo. Co do egoizmu - to czy egoizm biznesowy i na
        zasadzie " to co mnie nnie dotyczy to tego nie ma " jak określić.
        Może iwiczanko podasz w którum domu mieszkasz to zaproponujemy
        zwiedzanie twojej klatki lub twojego obejścia codziennie tej setki
        dzieci w ramach poznawania technicznych aspektów budowy domu. Damy
        dzieciom mlotki łopatki i niech walą w twoje drzwi - a moze jakiś
        geniusz budowlany w którymś z nich drzemie. Tu nie chodzi o bezludmą
        wyspę a;e o umiar i szacunek dla innych. Dzieci sa kochane ale w
        grupie to czorty. Coś na ten temat nauczyciele i przeszkolanki mogą
        powiedzieć. Tylko ,ze one za to biorą pieniądze. A może zaproponować
        rekompensatę pieniężną co miesiąc w ramach prowadzenia uziążliwej
        działalności gospodarczej. Tak to straszne jak czyjś bachor ma drzeć
        mordę za plotem w XXI wieku na pograniczu stolicy .
        • ordyl Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 22.07.09, 00:35
          To niesamowite jak daleko się trzeba posunąć żeby dojść do takiego
          języka. Bachor drzeć mordę. Co to za straszny człowiek czy może od
          nas wymagać szacunku?
          Mieszkałem płot w płot z przedszkolem i nieraz mi się zdarzyło że
          hałas z przedszkola mnie obudził, gdzieś koło dziesiątej rano.
          Oznaczało to piękny dzień i piękną pogadę a nie darcie mordy.

Może warto się zastanawiać co możemy dla tych dzieci zrobić,
          zmieniać to naszą sypialnie i wprowadzać do niej życie, budować
          naszą lokalną społeczność.

Na razie mamy właśnie zatomizowane społeczeństwo, które wozi dzieci
          albo na ursynów albo blisko pracy a tu byle do rana się przespać.
          Atrakcja dla naszej młodzieży przystanek kolejowy lub wywrócenie
          kontenera. My dorośli mamy im niewiele do zaoferowania a jedyne co
          nas intteresuje to święty spokój i spuszczone rolety naszej sypialni.

Efekt tych działań to zamknięte przedszkole, wstrzymanie budowy
          nowej szkoły, brak zainteresowania podrastającą młodzieżą ale coraz
          więcej jednorękich bandytów.

Zdrówka
        • mysiadelko Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 22.07.09, 10:49
          Tego typu obiekty niekoniecznie muszą się znajdować w centrum spokojnego
          osiedla, kompletnie nieprzygotowanego na zwiększony ruch i hałas. Gminne
          przedszkole w Mysiadle ma znacznie lepszą lokalizację.
          Zresztą nawet nie rozważam posłania dziecka do Nutki. Klaustrofobiczny placyk
          zabaw, znudzone opiekunki,zero inwencji w organizowaniu zabawy i sąsiedztwo
          zabagnionej działki za płotem i wesoło szemrająca linia wysokiego napięcia.

• mysiadelko Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 22.07.09, 10:50
          Iwiczanka mieszka na Zimowej. Tam nie ma przedszkoli, a do obcych się strzela :)
    • iwiczanka Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 22.07.09, 10:56
      Panie Sąsiedzie tak się składa, że mieszkam w pobliżu placyku zabaw i wiem co
      znaczy gromadka dzieci za płotem, ale nie problem jest w dzieciach - pan kiedyś
      też potrzebował swojego placu zabaw i przedszkola. Problem tkwi w Panu i Pana
      agresji względem innych - nie mówiąc już o skrajnym egoizmie. Tylko dlaczego to
      dzieci mają być ofiarami takich emocji dorosłych i zamkniętych na społeczeństwo
      innych. JESZCZE RAZ POLECAM BEZLUDNĄ WYSPĘ!
      • rafalowy Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 22.07.09, 15:01
        uciążliwy sąsiad2009 napisał:
        >A może zaproponować
        >rekompensatę pieniężną co miesiąc w ramach prowadzenia uciążliwej
        >działalności gospodarczej. Tak to straszne jak czyjś bachor ma drzeć
        >mordę za płotem w XXI wieku na pograniczu stolicy .

no tak, jak byś kasę dostał, to mniej by Ci przeszkadzało, cwaniaczku.
        idź do pracy i sobie zarób, a nie liczysz na innych. Jakbyś uczciwie pracował jak inni, to dzieci by Ci nie przeszkadzały, bo byłbyś w tym czasie w pracy.
        normalni ludzie, chcą uczciwie pracować, a w tym czasie oddać dziecko pod dobrą opiekę w przedszkolu, a tu trafia się taka łajza i pieniędzy żąda za nic, bo mu dzieci przeszkadzają, ale za pieniądze przestałyby przeszkadzać.
        najgorszy gatunek ludzi, to takie właśnie ohydne cwaniaczki, co sami nic nie robią uczciwie, ale innym przeszkadzają, byle tylko wyłudzić kasę.
      • sasiad2009 Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 23.07.09, 10:18
        Pani Iwiczanko problem jest w tym że np. Pani dziecko jak dorośnie i
        nie bęzie już chodziło do przedszkola to w to miejsce będzie
        przyjęte następne dziecko - a okoliczni mieszkańcy będą tam nadal
        mieszkać. Już wcześniej pisałem na formum , że to architektoniczne
        g...o mnie nie dotyczy ale trochę empatii w biznesie w XXI wieku to
        podstawa. Niestety ten obiekt zostal zrealizowany w sposób rodem z
        kapitalizmu z wczesnych lat ubieglego stulecia. Ta inwestcja
        pokazuje jak w soczewce całą zgniliznę polskiego biznesu ludzi z
        egoistycznym nastawieniem na sukces. Zaczynając od patologicznego
        działania urzędników gminy ( casus jakiejś radnej wykorzystującej
        telefon gminny do prywatnego biznesu opisanego w prasie lokalnej i
        na tym forum) po aroganckie zachowanie inwestora . Jeżeli ten gość
        chce mi powiedzieć ,że te gmaszysko ładnie się komponuje z niską
        zabudowę domków jednorodzinnych to świadczy o jego nikczemnym
        zachowaniu. I jescze raz Pani tlumacze tu nie chiodzi o to aby nie
        było przedszkola ale o skalę wielkości tego przedszkola. Nie może
        być tak ,że egoizm jednych ma być kosztem drugich. No chyba ,że do
        egoizmu zaliczymy chęć spokojnego nieskrępowanego mieszkania w swoim
        własnym domu nie narażając innych na hałas . Są wyznaczone prawnie
        granice , które w sposób bezczelny zostaly pogwałcone. Co do
        wyroku sądu nie mam podstaw aby go ot tak sobie od razu podważyć ale
        od tego są inne prawne działania aby to wyjaśnić. I niech tak dalej
        będzie. Niech się pani modli aby taki inwestor nie znalazl sobie
        czegoś do zrealizowania na ul.Zimowej.
        • rafalowy Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 23.07.09, 13:58
          Budynek Przedszkola został postawiony zgodnie z prawem.
          Wszystkie parametry wynikające z planu przestrzennego zagospodarowania zostały spełnione.
          Ale okazuje się, że Majcher ma nielegalna budowlę na terenie, sfałszował pozwolenie na budowę, przebudował budynek niezgodnie z projektem, dopuścił się samowoli budowlanej i niezrealizował decyzji PINB o rozbiórce.
          Okazuje się, że wszystkie działania Majchra są nielegalne!!!!!
          i teraz sprawdza się stare porzekadło...
          "Każdy sądzi według siebie..."
          Dlatego Majcher myśli, że wszyscy dookoła tak jak on nielegalnie budują.
          • mysiadelko Re: przedszkole wygrało w sądzie!! 24.07.09, 20:42
            o, Rafalowy trochę poczytał o technikach prowadzenia sporów.
            No czad normalnie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka