Dodaj do ulubionych

pamieta mnie jeszcze ktos?;p

23.11.12, 14:41
Zyjecie w ogole? bo ja sie prawie przekrwecilam pod koniec marca ale teraz juz prawie orajtwink))
Obserwuj wątek
    • raduch Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 23.11.12, 23:33
      marzenie_ciapatego napisała:

> Zyjecie w ogole? bo ja sie prawie przekrwecilam pod koniec marca ale teraz juz
      > prawie orajtwink))

A pewnie, że pamięta i miło wspomina. Szacuneczek. smile Ale już wszystko w porządku? Bo z moich krótkich doświadczeń ze służbą zdrowia wynika, że jak się pacjent uprze i koniecznie chce być zdrowy to medycyna jest bezradna, no! big_grin
      • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 24.11.12, 07:31
        musi byc lepiej nie ma wyjsciawink powiem tak nie latwo jest umrzec;p
        • sebcioo tak nie latwo jest umrzec - Die Hard part 5 24.11.12, 16:52
          Die Hard 5 - Dying Ciapaty's Dream wink

BTW tobie nie tak latwo umrzec tak samo jak temu forum wink
          2*BTW zaczelas to dokoncz - co sie z toba dzialo? Do Pakistanu chcieli cie porwac?
          • marzenie_ciapatego Re: tak nie latwo jest umrzec - Die Hard part 5 24.11.12, 18:35
            tetniak mi pekl w glowie, poszlam do GP a on, ze mam virusa, po 10 dniach krwawienia podpajeczynowkowego, udaru dostalam, anyway lepiej juz jest, sama chodze.. smilepo pol roku do pracy wrocilam, co prawda tylko po 3h dzinnie pracuje ale jest spokosmile a bedzie jeszcze lepiej smile
            • sebcioo Re: tak nie latwo jest umrzec - Die Hard part 5 24.11.12, 19:11
              Noz kuzwa, laska, ile ty masz lat ze tetniaki chodujesz <wow>??? Udar?? Toz ty mloda dupa jestes big_grin.
              Szalalas, szalalas ... kurde szok.
              Szok ze ciebie to spotkalo i szok ... co mnie moze spotkac jesli takie rzeczy sie dzieja wink
              Ten lekarz - ty w Polsce do niego poszlas? zupelnie jak tutejszy.
              wypije dzis twoje zdrowie - ty pewnie nie mozesz
              • marzenie_ciapatego Re: tak nie latwo jest umrzec - Die Hard part 5 24.11.12, 20:28
                twierdza, ze prawdopodobnie sie z nim urodzilam surprised, bo mam bardzo niskie cisnienie, nadwagi tez nie mam, dragow nie biore, anyway co zrobic, zawsze musi byc ten pierwsy razwink tak czy siak jaka powalona bylam taka jestem ;ppp... przed embolizacja, zapytalam sie czy mi cycki zrobia na koszt NHS, do tej pory mi to wypominaja big_grin, no wypij wypij, smile GP u mnie w Ox tak mnie zalatwil.. w szpitalu nie maja pojecia jak to sie stalo, ze z tym kwawieniem tyle czasu przezylam i ze jak mnie przywiezli na emergency to jeszcze sklejalam co sie dzieje surprised generalnie pobyty w obu szpitalach wspominam milo, doktory sexy byli big_grin
                • baba_krk Re: tak nie latwo jest umrzec - Die Hard part 5 25.11.12, 11:51
                  kiss dla dzielnego Edka!
                  • marzenie_ciapatego Re: tak nie latwo jest umrzec - Die Hard part 5 25.11.12, 16:19
                    kissxxx
    • gosiaes Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 25.11.12, 12:33
      A pewnie, że pamiętamywink*
      Kobieto, jesteś wielka!!! Nie daj się jekiemuś hu...ju muju
      walcz i żyj najpiękniej, jak tylko potrafiszwink)

pozdrawiam z najsłynniejszego ronda w Polscewink
      • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 25.11.12, 16:24
        no nie dalam sie :p teraz to tylko ciezka praca inadzieja, ze moj mozg porobi wiecej nowych polaczen w zdrowej, niezniszczonej tkance i ze bede kiedys w miare normalna, bo juz taka sprawna jak kiedys bylam to nigdy nie bede... ale trudno, nie samym bieganem i sportami czlowiek zyje, inne hobby se znajde smile
        • sebcioo Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 25.11.12, 21:31

> ...moj mozg porobi wiecej nowych polaczen w zdrowej, niezniszczonej tkance ...
          Z dedykacja dla ciebie
          www.tekstowo.pl/piosenka,defekt_muzgo,defekt_muzgo.html
          "Wszyscy jedziemy na tym samym wózku
          Od strachu uratuje nas tylko defekt mózgu" smile
          • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 26.11.12, 09:30

big_grin gracias big_grin plus zombie jedza mozgi, ja jestem bezpieczna wink
        • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 25.11.12, 22:33
          zatkało mnie
          nie martw się Edzia, siła życia i woli cuda czyni, moja mama miała to co Ty przed 30stką i potem jeszcze dzieci rodziła i żyje, ma się dobrze
          jak to się potrafi wszystko w jednej chwili zmienić
          • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 26.11.12, 09:39
            smile vandzia ja sie nie martwie, najgorsze juz za mna, musze napisac, ze na dzien dzisiejszy, jestem o wiele szczesliwsza niz bylam przed udarem, na pewno wiecej rzeczy doceniam, to, ze moge sama sie ubrac, wykapac etc, ze nie osleplam, bo tak tez moglo sie skonczyc, Mam wspanialych przyjaciol, ktorzy byli ze mna od poczatku, prali mi, odwiedzali mnie, dokarmiali smile)ludzie maja o wiele gorsze choroby i jakos sobie radzasmile ciesze sie z tego co mam smile plus caly rzad w samolocie dostane jak bede do domu leciec yay!!! posh Qrdebig_grin Jestem szczesciara ogolnie mowiacsmile
            • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 27.11.12, 07:07
              to dobrze, że tak podchodzisz do sprawy smile całkiem nie dawno zastanawiałam się, że mi zniknęłaś i się nie odzywasz, to już teraz wiem czemu
              a tego lekarza od 1 diagnozy pozywasz czy darowałaś?
              • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 27.11.12, 09:58
                well dopiero upowznienia podpisuje dla papugi, bledu w sztuce lekarskiej nigdy mu nie udowodnimy, wiec zdecydowalismy, ze najmarzej bedzie go oskubac z ubezpieczenia i zakladamy sprawe o odszkodowanie, czy cos ugramy nie wiem to zalezy od ekspertow, co by sie stalo gdyby mnie wyslal do szpitala jak u neigo bylam, czy bym miala 2 krwotok? anyway, mi sie nie spieszy, taka sprawa na oko 2 lata bedzie sie ciagnac. niewiem czy on jest zlym czy dobrym lekarzem?. Rutyna go zgubila. Facet zalozyl, ze przyszlam po zwolnienie i mnie nie sluchal, ciezka sprawa bedzie, ale moj papuga 'lisia morda' juz sie cieszy wink, swir troche z niego tez smile
                • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 27.11.12, 19:42
                  i za tą rutynę powinien beknąć
                  ja bardzo żałuję swojego postępowania z niektórymi lekarzami, którzy powinni nawet odpowiadać karnie a nie tylko cywilnie no ale po ptakach, w obliczu zagrożenia życia popełnia się różne błędy

czyli cała rehabilitacja w miejscu zamieszkania? nie myślałaś, żeby do Polski wrócić na trochę?
                  z dwojga złego, podobno w UK gorsza opieka lekarska (jakkolwiek śmiesznie to brzmi i o ile może być gorsza niż u nas)
                  • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 27.11.12, 19:44
                    PieS.
                    taki jeden Twój friend to niezłe ciacho big_grin coś ten teges czy tylko przyjaciel? tongue_out
                    • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 27.11.12, 22:03
                      vanda ty sie orzasnij , ty masz meza big_grin
                      • sebcioo Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 27.11.12, 23:16
                        wlasnie - a Edka musi uwazac na siebie, nie moze miec zbyt gwaltownych emocji, tzn nie moze sie podniecac i/lub denerwowac wink
                        • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 28.11.12, 09:17
                          big_grin no ej wink
                          • sebcioo Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 28.11.12, 09:56
                            a propos podniet - vandi pisala ze masz jakies ciacho. Pochwal sie kto zacz big_grin
                            • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 28.11.12, 13:42
                              ja nie wiem o kim ona pisze w ogole, anyway mezatce to raczy nie wypada wink hihi
                              • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 28.11.12, 14:29
                                pewnie, bo mężatce wypada tylko przywdziać wór pokutny i modły odprawiać i na żadnego poza najmilejszym nawet nie spojrzeć tongue_out
                                • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 28.11.12, 14:44
                                  dokladniebig_grin
                                  • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 30.11.12, 19:26
                                    Takie dobre dziecko kiedyś było z tej vanduli, a teraz nie chce nawet patrzeć na najmilejszego. tongue_out
                                    • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 01.12.12, 09:25
                                      a teraz tylko ciacha jej w glowiewink, do cukierni z nia smile
                                      • raduch Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 01.12.12, 09:52
                                        Iiiitam. Wie co robi. smile
                                        • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 03.12.12, 17:46
                                          Diabetycy są wśród nas. tongue_out
                                          • raduch Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 03.12.12, 22:52
                                            kukorica.aratas napisał(a):

> Diabetycy są wśród nas. tongue_out
                                            >
                                            Nie, nie o to, pierwszy raz w ramach badań okresowych zmierzyli mi cukier - poziom idealny. tongue_out
                                            Znasz?
                                            "Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży
                                            To, że już więcej do niej nie należę"
                                            Niech się dziołcha bawi, póki pora na to. Edka gdzieś tam wyżej napisała, że bierze tylko takich z PhD. No mam, i co z tego? Jak mi podtykają indeks, to unikam patrzenia na pierwszą stronę. Dlaczego? Bo jak zobaczę datę urodzenia, oczywiście zwłaszcza studentek, to jakiś taki żal mnie ogarnia. big_grin
                                            • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 04.12.12, 16:29
                                              Ale żywienie się w cukierni nie jest pozbawione wad.

> Niech się dziołcha bawi, póki pora na to. Edka gdzieś tam wyżej napisała, że bi
                                              > erze tylko takich z PhD. No mam, i co z tego?

Jeśli Edka nic, to rzeczywiście - co z tego?! uncertain

Ale jeśli rozdajesz wpisy nie weryfikując tożsamości podtykającego albumy delikwenctwa, musisz być bardzo popularny... big_grin

A z rokiem urodzenia będzie jeszcze weselej.Nas, starych, czeka prawdziwy wstrząs. Żeby nie powiedzieć - strzał w ryj.
                                              Zaczynają teraz dojrzewać "dwutysięczne" dziewczynki. Co oznacza, że już za parę lat urodzeni w nowym tysiącleciu zaczną podmieniać starszych w roli świętego Graala marketingowej machiny. Dorosną do wciskania sobie nie lalek, strzelanek etc, ale wszystkiego. I będzie tylko kwestią czasu, aż ktoś próbując uformować na potrzeby marketingu kolejną new generation ogłosi (i rozgłosi), że "in" są tylko PESEL-e zaczynające się od 0.
                                              A cała reszta to skamieniałości. Na drzewo.
                                              • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 04.12.12, 19:48
                                                pierniki tongue_out
                                                • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 04.12.12, 20:50
                                                  Też masz 19cośtam. tongue_out
                                                  • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 05.12.12, 08:17
                                                    > Też masz 19cośtam. tongue_out

nie zapominaj, ze ja mialam pol pyszczka sparalizowane i teraz jestem sexy, bo mi sie zmarszczi wygladzili big_grin taki udar lepszy niz botox normalnie wink
                                                  • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 05.12.12, 18:57
                                                    Tylko musisz pamiętać, żeby się dobrą stroną nadstawiać. smile
                                                  • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 05.12.12, 18:58
                                                    Albo raczej wystawiać?...
                                                  • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 05.12.12, 18:59
                                                    Whatever. tongue_out
                                                  • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 08:31
                                                    big_grin
                                                • raduch Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 04.12.12, 23:40

> pierniki tongue_out

Chciałem już coś złośliwie odpisać, ale nie, nie teraz, bo kot... Właściwie to Pan Kot (bo jest z nami od 10 lat) mi się z mruczeniem na kolana wprosił. wink
                                                  • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 05.12.12, 08:19
                                                    kalece dokuczyc chciales? surprised, zeby ci ten siersciuch zlal sie na kolana tongue_out
                  • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 27.11.12, 22:01
                    udalo mi sie, bo i pierwszy i 2 szpital w ox w obu opieka na najwyzszym poziomie, moja siora jako, ze prowadzi oddzial rehabilitacji przy neurologii, to cos wie o opiece w pl i powiedziala, ze w pl, nawet by mi niektorych lekow nie podali w szpitalu, bo nie sa refundowane sad w pierwszym mnie ustabilizowali a w drugim rehabilitacje mialam, troche jak na koloniach, lekcje po 45min, kazdy pacjent ma swojego rehabilitanta i swojego psychologa i swojego OT, generalnie jak nie w OCE oxford to juz chyba nigdzie nie postawia ludzi po stroke na nogi. w Jr na icu kazdy pacjent ma swoja pielegniarke, inna na noc inna na dzien, normalnie spa, menu z jedzeniem dostajeszwink) jak chorowac to tylko w Ox wink
                    • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 28.11.12, 14:30
                      no to faktycznie, z opisu rewelacja
                      • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 28.11.12, 14:45
                        i doktory pierknebig_grin (pisze Edzia- niemezatka big_grin )
                        • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 29.11.12, 10:53
                          idź Ty wariacie smile w Anglii to rude brzydale som tongue_out
                          • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 29.11.12, 14:42
                            bo te piekne doktory to akuratbyly zamiejscowe nie anglickie smile
                            • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 29.11.12, 18:19
                              ciapate?... smile
                              • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 29.11.12, 21:20
                                do koloru do wyboru bylo big_grin
                                • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 30.11.12, 01:18
                                  Zbyt wybredny jestem. tongue_out
                                  • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 30.11.12, 09:39
                                    ja tam biore wszystko co sie rusza i ma PhD big_grin
                                    • sebcioo Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 30.11.12, 09:41

> ja tam biore wszystko co sie rusza i ma PhD big_grin
                                      Pretty Huge Dick ;p
                                      • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 30.11.12, 09:54
                                        LOL big_grin
                                    • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 30.11.12, 11:10

> ja tam biore wszystko co sie rusza i ma PhD big_grin

'naczy ja jestem zbyt wybredny, żebym się chłopa czepił. suspicious
                                      • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 30.11.12, 14:06
                                        a ja i owszem suspicious
                                        • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 30.11.12, 19:27
                                          Nigdy się nie dogadamy - jestem nieuleczalnym lesbem. tongue_out
                                          • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 01.12.12, 09:26
                                            to ja w takim razie pedalka jestem big_grin
                                            • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 03.12.12, 17:45
                                              'naczy jako osoby LGBT możemy być kumplami, zasadniczo. cool smile
                                              • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 04.12.12, 19:49
                                                no ej suspicious
                                                • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 04.12.12, 20:55
                                                  No co, trzymają się razem! suspicious Przynajmniej w lepszym towarzystwie, co jest w telewizorze. tongue_out

Awogle to kto ty jesteś, dziewczynko? Prawda to, że primo voto byłaś - z przezwiska zwaną/znaną - Edwardą F.? smile
                                                  • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 05.12.12, 08:23
                                                    ja jestem najpiekniejsza i nie ma chooja... big_grin a reszty domysl sie sam big_grin
                  • sebcioo Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 27.11.12, 23:14
                    vandikia napisała:

> nie myślałaś, żeby do Polski wrócić na trochę?
                    w PL zdrowego szlag moze trafic a co dopiero osobe po tetniaku. Myslalem ze ty jej dobrze zyczysz wink w dodatku ona bez polskiego zusu itp - zarżnęłaby sie użerając

> z dwojga złego, podobno w UK gorsza opieka lekarska
                    hahahaha sorry ale nie moglem sie powstrzymac.
                    Ostatnio mialem (nie)przyjemnosc byc w szpitalu ktory w rankingu wypadl najlepiej w wojewodztwie. NEVER AGAIN
                    • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 28.11.12, 09:29
                      wink moja kolezanka z neuroscience, 3 tyg po wycieciu oponiaka pojechala do pl UWAGA! autobusem bo jej sie cklilo big_grin, na dworcu w szczecinie jej sie taletki rosypaly i straz miejska ja aresztowalabig_grin, pokazywala im discharge ze szpitala i szwy na glowie, dopiero jak ja wzieli na komende, ktos madrzejszy byl i ja puscili big_grin btw ona poszla do neurologa w pl i lekarka jej kazala wraca do the uk, i to pedem dopoty dopoki ja chca tu leczyc to ma tu siedziec na doopie, ja do pl na swieta sie wybieram a pozniej wrcam, bo praca, ktorej w zyciu nie rzuce, pol roku mozsz chorowac i placa 100% po pol roku wrocilam, pacuje po 3h dziennie a wynagrodzenie mam jak za full time, ktory univerek w pl tak by mi zaplacil? Polska tylko na swieta, jezeli chodzi o zycie to zostaje tu gdzie jestemsmile
                      • sebcioo Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 28.11.12, 09:55

> ...a pozniej wrcam, bo praca, ktorej w zyciu nie rzuce...
                        Pamietam jak pare miesiecy temu psioczylas na ta prace, ze zla, ujowa, kumoterstwo, kolesiostwo itp itd. Chcialas rzucic ja i wyjechac.
                        A teraz nagle praca jest zajefajna wink chyba niezle cie poprzestawialo wink
                        • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 28.11.12, 14:03
                          pracy nadal nie lubie, ale w zyciu bywa roznie a wiem, ze tutaj bede miec staly dochod a nie jakiegos sick paya
                    • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 28.11.12, 14:32
                      różne raporty plus opinie znajomych chociażby na fb stawiają jednak lekarzy w UK w złym świetle
                      • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 28.11.12, 14:49
                        ja mojego GP tez w zlym swietle stawiam smile ale w szpitalu juz byli jacys madrzejsiwink albo tak mi sie wydaje, bo odklejona troszku bylambig_grin
                      • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 04.12.12, 22:00
                        No. Że na wszystko paracetamol przepisują. Szwejka na studiach tam przerabiają, czy jak? suspicious
                        • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 05.12.12, 08:27
                          ze od doopy strony do mozgu mi sie dostali, daleko co prawda ta zyla nie musieli drazyc, bo ja krotka jstem i mam rozum blisko doopy big_grin , zoperowali i teraz jestem orajt big_grin (no prawie wink ) w szpitalu to my se kodeine jedlismy a nie jakies paracetamole wink na bogato big_grin
                          • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 05.12.12, 19:06
                            To już rozumiem, dlaczego te szpitalne dochtory tak ci podpasowały. Gdyż do samej głębi jestestwa umieją dotrzeć. tongue_out

Ale dżipisy podobnież paracetamol i nogadupabrama. Next!
                            Zresztą co ja ciebie będę uczył. uncertain
                            • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 08:35
                              a po operacji jak sie obudzilam, przyszedla do mnie piekny, mlody czlowiek, podniosl kocyk i sie usmiechnal big_grin ze niby te dziury od embolizacji chcial zobaczyc w pachwinach big_grin czy plasterki dobrze przyklejone big_grin normalnie to taki towar to by nawet na mnie nie splunal na ulicy wink
                              • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 23:43
                                Gdyż na ulicy byś mu nie pokazała. tongue_out
                                • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 23:44
                                  Zapewne... suspicious
                                  • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 07.12.12, 12:00
                                    zapewne tak suspicious
                                    • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 07.12.12, 16:54
                                      Ale na pewno nie wiesz. tongue_out
        • raduch Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 25.11.12, 22:55
          To co Twój mózg tutaj produkował zawsze mi się podobało. A że choroba nie wybiera, to inna sprawa. Trzym się i myśl pozytywnie. smile
          • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 26.11.12, 09:40
            a ta polowka cosie ostala to dopiero pierdoly bedze produkowacbig_grin lol..
            • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 07.12.12, 14:45
              Co?! Dopiero będzie??? shock
    • annajustyna Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 25.11.12, 23:35
      Duzo zdrowka! kiss).
      • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 26.11.12, 09:41
        dzieki kiss xxxsmile
    • mamba30 Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 30.11.12, 10:28
      Edka, normalnie mnie zatkało, jak to przeczytałam. Brak mi słów na tego lekarza, co to Cię tak mądrze "zdiagnozował".
      Cieszę się, że jesteś na prostej i pamiętaj, złego licho nie bierze big_grin

Zdrówka życzę, będzie dobrze!
      • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 30.11.12, 14:14
        o lekarza juz lisia morda zadba wink 17 lat doswiadczenia ma w clinical negligence... no,no, to samo mi w szpitalu powiedzieli, ze ja to musze byc niezla bitcha skoro tak dobrze mi rekonwalescencja idzie wink
        • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 30.11.12, 19:29
          > 17 lat doswiadczenia ma w clinical negligence...

Najwyraźniej gościu ma nadzieję, że sam nigdy nie zachoruje... big_grin
          • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 04.12.12, 19:52
            moze ma dohtora w rodzinie i sie nie boi? wink anyway GP chce ugody a lisia morda mowi 'never'
            • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 04.12.12, 22:06
              W rodzinie? Lojer i życie rodzinne??? big_grin

> anyway GP chce ugody a lisia morda mowi 'never'

Ile kiedy dla kogo? Może brak ugody różni się tylko tym, że lojer widzi szansę na lepsze keszowanie dla siebie? tongue_out
              • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 05.12.12, 08:35
                ja tam sie nie znam, ale oskarzenie dosc powazne jest i cala sprawa mocno wplynie na opinie gp w srodowiku lekarskim. jak dla mnie lisia morda moze zabrac nawet cala kase, ktora ugra, ja nie chce tych pieniedzy, zadna kasa, nie wroci mi czucia w rece, moge miec najlepszych rehabilitantow, a prawda jest taka, ze jak, mozg mi sie zawiesi to do konca zycia bede niehalo, niezaleznie od stanu konta.
                • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 05.12.12, 19:18
                  Pieprzysz jak misiowa o swoim starym. Honorne sie znalazły qrvapanie jedna z drugą. suspicious

Kasa należy ci się jak psu owies (czy jak to tam mówią w lepszym towarzystwie tongue_out), i szlus. suspicious
                  Nie wspominając o tym, że tobie może być potrzebna bardziej niż tym, którzy mniejszy garb dźwigają. To, że ktoś ma lepszą rękę nie znaczy, że ma mu przysługiwać więcej kapusty.

A dżipisa jebanego fpizdó na galery. I to w jednych dziurawych skarpetkach.
                  • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 05.12.12, 21:56
                    zgadzam się z przedmówcą !!

a poza tym nie chcę się mądrzyć ale chyba sama wiesz, że z mózgiem nigdy nic nie wiadomo i czucie może wrócić
                    żebyś Ty wiedziała, co mojej mamie lekarza wmawiali latami , mogła ich w ogóle nie słuchać
                    nie posłuchała częściowo tylko, co zaowocowało bardzo pozytywnymi zdarzeniami ale zawodowo uziemili ją na amen i po latach nie było do czego wracać
                    także słuchaj siebie, co najgorsze przeszłaś, ćwicz i do przodu
                    • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 05.12.12, 22:37
                      Paczpan panie, z pińć lat czekałem, aż się ze mną zgodzi, i się doczekałem. tongue_out
                      • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 08:46
                        no pa smile cud bozego narodzenia normalnie wink
                        • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 09:37
                          I to w wigilię Mikołaja! shock

big_grin
                          • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 14:21
                            big_grin sloneczko w kalendarzu namaluj big_grin to twoja szczesliwa data big_grin
                            • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 21:24
                              co za plociuchy z was tongue_out
                              • raduch Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 23:17
                                Eeech. To mi się tu już wizualizował romans niemal jak we włoskim filmie, a ta wzięła i bęc, tak strywializowała. wink
                                • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 23:42
                                  Znowu się indeksów naoglądał. tongue_out
                                  • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 07.12.12, 11:18
                                    hahahahaha big_grin
                                  • raduch Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 07.12.12, 14:36
                                    big_grin
                                    Nie, akurat wtedy osobista mnie tak nastroiła. wink
                                    • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 07.12.12, 14:48
                                      Złodziei rowerów se obejrzyj, jak ci tęskno za włoskimi klimatami. tongue_out
                    • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 08:44
                      vandzia, mi powiedzieli, ze plastycznosc mozgu jest tak wysoka, ze nawet 2 lata po udarze ma sens zaczac fizjo a z 2 strony spotkalam ludzi, ktorzy sa 10 lat po sroke i nada lim czucie nie wrocilo. W medycynie tak jak w kinie, wszystko sie moze zdarzyc. zobaczymy jak to bedzie?
                      • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 21:25
                        no że w medycynie jak w kinie to mi akurat mówić nie trzeba wink jesteś pozytywnie nastawiona, to najważniejsze
                        • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 23:40
                          Zgadzam się z przedmówcą. tongue_out

Wierzyć w cuda też zresztą nie zaszkodzi, chociaż nie należy na nie liczyć. Za to należy robić wszystko, co można zrobić. smile
                          • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 07.12.12, 11:19
                            sama słodycz w tym wątku, strach się bać tongue_out
                            • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 07.12.12, 14:48
                              Chcesz się bić? suspicious
                              • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 07.12.12, 17:26
                                a gole klaty big_grin
                  • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 08:40
                    ja mam troszke inna sytuacje niz misiowa, nie walcze o dach nad glowa, mam gdzie mieszkac, zarabiam pieniadze i jeszcze zasilek dotaje od panstwa na rehabilitacje, gdyz darmowa ze szpitala juz sie skonczyla i teraz sama place (podatnicy)za fizjo
                    • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 06.12.12, 23:32
                      Kobieto, co ty podajesz mie tutej? suspicious

Za możliwość jedzenia pieniędzy na śniadanie, lunch, tea i dinner warto zapłacić nawet utratą prawa do zasiłku rehabilitacyjnego (o ile jest on w ogóle powiązany ze statusem materialnym uprawnionego zdechlaka).

Poza tym jeżeli będzie to kasa zdarta z dżipisa, dodatkowo będzie się to przysłużać twojej zdrowotności - nothing heals like vengeance. cool tongue_out
                      • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 07.12.12, 08:33
                        zasilku nie zabiara, dali na 2 lata, status materialny nie ma tu nic do rzeczy i tutaj cikwostka w jukeju nie ma czegos takiego jak 'orzeczenie o niepelnosprawnosci', bo to ponoc byla dyskryminacja surprised i teraz jedynym dowodem na niehalo jest to, ze otrymujesz: disability living allowance abo masz blue badge o ktore nie moge aplikowac, gdyz nie mam kata oka big_grin i generalnie mam wybane na to co sie po mojej lewej stronie dzieje big_grin w zwiazku z czym mam zakaz prowadzenia pojazdow mechanicznych suspicious i wszedzie gdzie chce znizke t mue po piedalac z kopia 5stronicowego listu debilizm totalny!Dzipas zaplaci tylko wyzsza skladke na ubezpieczenie i tyle. anyway za wygrana zawsze mozna ruskich zatrudnic i robic porzadek z dzipasem wink
                        • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 07.12.12, 16:51
                          Ale jakąś Blue Badge mogliby ci przyznać. Chociaż taką malutką, na pierwszeństwo w kolejce do windy, albo na najlepsze miejsce przy barze w pubie. smile

No i tyle dobrze, że ci angielskiego nie odjęło, bo to różnie bywa z językami przy tętniakach i tych panie rozlewach krwi. Nigdy nie wiadomo, kędy się ta jucha rozleje, jak żyłka pynknie. uncertain
                          Takiego panie Mrożka, na ten przykład, trzasnęła pełna afazja. Ale udało mu się z tego wyciągnąć, i znów mówi. Tyle że już tylko po polsku, obce języki nie wróciły.

> wszedzie gdzie chce znizke t mue po piedalac z kopia 5stronicowego listu debilizm totalny!

Angoli boli to samo, tyle że w Bolandzie. big_grin

Red tape and travel
                          • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 07.12.12, 17:41
                            Sir...Ja teraz do kawiarni chodze a nie do Pubow tongue_out To mu (Mrozkowiu) z lewy strony wylalo, mi z prawy nie mialam afazji za to wpisali mi dysfazje ekspensyjna suspicious czy cos a'la w podobie, no jak juz musi walnac to lepiej z tej strony co mnie, ci co z prawy maja wylewy ta sa tak odkljeni, ze hej i placza ciagle, .A najgorszy przypadek stroke jaki widzialam w OCE na wlasne oczy to chlopak 21 lat, zero pralizu, za to 3 lata po udarze, nadal nie idzie sie z nim dogdac, nie moze komorki uzywac, bo nic nie kumasad szkoda dziecka sad Paraliz okropna rzecz ale nie miec moziwosci komunikowania sie ze swiatem jeszcze gorsza
                            • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 08.12.12, 17:27
                              Ma'am... a dlaczegóż nie, że niby nie można czy jak? Można, sam widziałę w Little Britain. tongue_out

> wpisali mi dysfazje ekspensyjna suspicious czy cos a'la w podobie

Suspiciously expensive suspicious
                              Przynajmniej w Polaczkowie tak by cię zdiagnozowali. Leczenie? Rehabilitacja? Nie przysługuje. Gdyż brak piniendzy. W budżrzecie. tongue_out

> .A najgorszy przypadek stroke jaki widzialam w OCE na wlasne oczy to chlopak 21
                              > lat, zero pralizu, za to 3 lata po udarze, nadal nie idzie sie z nim dogdac, n
                              > ie moze komorki uzywac, bo nic nie kumasad szkoda dziecka sad Paraliz okropna rze
                              > cz ale nie miec moziwosci komunikowania sie ze swiatem jeszcze gorsza

Skoro już plotkujemy...
                              'naczy co? Co on tak, a co nie? Jak stereotypowy przypadek pełnego resetu, taki z filmu? Kontrola nad ciałem jest? (A przynajmniej świadomość tego, co się z nim dzieje, jeśli nawet nie wszystko kontroluje.) Robi pod siebie, czy jednak potrafi koło siebie zrobić, co tam trzeba? Do kibla umie sam trafić i wrócić? A jakby przez okno wyjrzał i zobaczył otchłań, to rozumiałby, że można spaść i się rozbić? etc. etc.
                              Iloletniemu dziecku odpowiada? (Jeśli w ogóle można tak porównywać, nie wiem.)
                              • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 08.12.12, 18:30
                                mnie widziales?? big_grin lol... nie chodze, bo i tak pic nie moge, bo mi sie krwi duzo ostalo w glowie i sie slabo wchlania, na nasze siniaka mam na mozgu big_grin a co to za radocha isc do PUBU na sok sad no i w koncu naprawde bym sie depresji nabawila w takim miejscu big_grin a piekny mlody psycholog juz mnie zdischargowal, wiec doopa zbita big_grin Wiem, jak w Pl jest moja siostra ma caly oddzial takich zdechlakow jak ja ponoc popodwieszaja pajentow i se sami cwicza bo jest tylko jedna fizjo na 20 osob. Moim zdaniem on byl o wiele gorszej sytuacji ode mnie ale to tylko moja opinia, anyway nie ma nad czym gdybac.
                                • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 10.12.12, 00:29
                                  > mnie widziales?? big_grin lol...

Ciebie chyba nie, ale osobę korzystającą z pomocy osobistego asystenta - tak. tongue_out

> nie chodze, bo i tak pic nie moge, bo mi sie krwi du
                                  > zo ostalo w glowie i sie slabo wchlania, na nasze siniaka mam na mozgu big_grin

Odessać! suspicious Słomką na ten przykład, wprowadzić przez to ucho, które bliżej siniaka, i cześć. smile

> a co to za radocha isc do PUBU na sok sad no i w koncu naprawde bym sie depresji
                                  > nabawila w takim miejscu big_grin

Nooo... Ja tu niby cwaniakuję, ale sam też nie piję. Nuda, jak się człowiek w wielbłąda przemieni, natychmiast staje się mniej towarzyski. uncertain
                                  • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 10.12.12, 14:09
                                    big_grin ja chcialam osobistego pieska ale za malo niepelnosprawna jestem sad co tam slomke w ucho od razu niech mi zrobia frontal lobotomy big_grin to bedzie '2 in 1' i glosy przetane slyszec i krew przy okazji odessaja wink
                                    > Nooo... Ja tu niby cwaniakuję, ale sam też nie piję
                                    > Zaszyles sie?? suspicious
                                    • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 10.12.12, 17:28
                                      > big_grin ja chcialam osobistego pieska ale za malo niepelnosprawna jestem sad

To co, teraz mam się połączyć w bólu nad tym, że nie jesteś bardziej niepełnosprawna? tongue_out

> niech mi zrobia frontal lobotomy big_grin to bedzie '2 in 1'

Tylko niech się przyłożą do tej lobotomii, bo inaczej będziesz się bez przerwy masturbować. tongue_out
                                      Chyba, że byś chciała... suspicious

> i glosy przetane slyszec

No, wreszcie zaczyna się robić ciekawie. Opowiadaj!... smile

> Zaszyles sie?? suspicious

Szlugi porzuciłem. suspicious
                                      Chwilę później się przekonałem, że bez pojary panie wypić nie idzie... sad
                                      • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 11.12.12, 08:20
                                        >To co, teraz mam się połączyć w bólu nad tym, że nie jesteś bardziej niepełnosp
                                        > rawna? tongue_out

jes pliz suspicious poza tym jestem wieloletnim sponsorem psow przewodnikow, gdyz kupuje srajtasme Andrex tongue_out Chyba sie rzerzuce na ta z koala na chmurce, to moze przy nastepnym stroke msiia przewodnika dostane? big_grin
                                        ehhh... Swiat jest szary bez pojary wink
                                        • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 11.12.12, 17:57
                                          Iiii... Myślałem, że w tym jukeju taka kanada, że nawet srać nie trzeba. tongue_out

> Chyba sie przerzuce na ta z koala na chmurce, to moze przy nastepnym stroke msiia przewodnika dostane? big_grin

Albo cię będą terpentyną smarować. cool
                                          Do gromady osobistych "enabilitantów" dodadzą ci jeszcze osobistego terpentynoterapeutę. big_grin

Ale co z tymi głosami? No weź, no... smile
                                          Nie mów, że akurat ucichły. tongue_out
                                          • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 12.12.12, 08:34
                                            kanady nie ma sad srac trza sad 2 podstwowe pytania w szpitalu: do you know where you are? i did you open your bowels? big_grin a pigula mi powiedziala, ze jak nie bede kupy robc codziennie to mi mozg explode big_grin no i mamy odp czemu mi tetniak pekl wink
                                            terpentyna niezdrowa na pluca jest suspicious
                                            > Ale co z tymi głosami? No weź, no... smile
                                            mowia mi, zebym sie za mojego sasiada z flata na przeciwko zabralawink no to sie biore smile
                                            • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 12.12.12, 14:54

> kanady nie ma sad srac trza sad 2 podstwowe pytania w szpitalu: do you know wher
                                              > e you are?

Zastanawiam się, co bym odpowiadał... Tzn. na pewno Yes, I do. Ale dalej codziennie coś innego. big_grin

> i did you open your bowels? big_grin a pigula mi powiedziala, ze jak nie b
                                              > ede kupy robc codziennie to mi mozg explode big_grin no i mamy odp czemu mi tetnia
                                              > k pekl wink

Zatkanije sralnowo kanała nie żarty, ale na angolskie piguły też trzeba uważać. Szczególnie w kwiestiach udrażniania, przerywania ciągłości, odtykania etc. uncertain

https://www.wolfescape.com/Humour/MedThumbs/PrickHisBoil.jpg

> mowia mi, zebym sie za mojego sasiada z flata na przeciwko zabrala no to sie biore

I codziennie pytasz Do you know where you are? smile
                                              • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 12.12.12, 17:14
                                                na neuroscience w ogole poczucia humoru nie maja sad trza to samo odpowiaac, plus zeby leki dostac musisz podac swoje imie, nazwisko i date urodzenia i gdzie jestes big_grin w sensie ze w szpitalu i nazwe szpitala trza podac i jeszcze trzeba date znac, jaki dzien tyodnia jest i takie tam, i jak tu czlowiek ma dojsc do siebie na takich wczasach? wink
                                                Sasiad do mamusi wczera pojchal, bo urodziny mial, to mu nic nie powidzialam dzisiaj sad i jutro tez nie, bo do polszy srana lecem
                                                • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 12.12.12, 19:57

> na neuroscience w ogole poczucia humoru nie maja sad trza to samo odpowiaac, p
                                                  > lus zeby leki dostac musisz podac swoje imie, nazwisko i date urodzenia i gdzie
                                                  > jestes big_grin

A jak nie podasz, to co? Zamiast leków zaserwują elektrowstrząsy? big_grin

> do polszy srana lecem

Sama jedna w całym rzędzie? smile
                                                  A jakimi liniami? Chyba nie Rajanem - pewnie by się pochlastali, gdyby musieli jednego paxa na 3 seatach przewieźć. suspicious
                                                  • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 12.12.12, 21:05
                                                    wtedy daja te co sie naleza plus jakies ekstra, po ktorych jeszcze bardziej sie odklejasz surprised, naszprycuja warzywka i maja je z bani, bo leza i gapia sie w sufit albo spia i dohtory maja czas zeby sie gzdzic z pielegniarami w staff roomie tongue_out
                                                    nie rajanem i nie vizirem big_grin BA do stolycy se lecem o dwunasty big_grin, ciekawe, czy w tvn powiedza, jak mi glowa wybuchnie? suspicious
                                                  • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 12.12.12, 23:43
                                                    > dohtory maja czas zeby sie gzdzic z pielegniarami w staff roomie tongue_out

Muszę się tam do roboty nająć. suspicious I wszystkim zadam gópiego jasia - i warzywom, i dohtorom... cool

> nie rajanem i nie vizirem big_grin BA do stolycy se lecem o dwunasty big_grin,

BiEjem się rozbija w samo południe, i jeszcze mówi, że kanady nie ma... tongue_out

> ciekawe, czy w tvn powiedza, jak mi glowa wybuchnie? suspicious

Będzie dobrze. Just free your bowels... smile
                                                    Before! suspicious
                                                  • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 13.12.12, 03:42
                                                    > Muszę się tam do roboty nająć. suspicious I wszystkim zadam gópiego jasia - i warzy
                                                    > wom, i dohtorom... cool
                                                    i sie pojdziesz gzdzic z pielegniarami big_grin hubba hubba wink

Będzie dobrze. Just free your bowels... smile
                                                    > Before! suspicious
                                                    jes ser smile bo inaczy wszyscy bada miec przesrany lot big_grin
                                                  • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 13.12.12, 20:41
                                                    No i co? Klaskałaś po bożemu po wylądowaniu? tongue_out
                                                  • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 20.12.12, 20:50
                                                    Claro Que Si smile
                                                  • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 21.12.12, 10:49
                                                    To se ciocia Edwarda wycieczke zrobiła. Chyba pancernikiem Kłinelizabet przez Horn płynęła. tongue_out
    • anus-hka Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 12.12.12, 06:22
      Oj widze, że jedynym tematem na który ktoś tu jeszcze chce gadać są choroby - noooo starzejecie sie ludziska - dużo zdrowia życzę - pewnie że pamiętam
      • marzenie_ciapatego Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 12.12.12, 08:36
        choroby i rozwody big_grin, a tu grudzien i zaraz znowu bedziemy o rok mlodsi wink
        • anus-hka Re:Czekam tylko 13.12.12, 08:02
          aż któryś z panów sie prostata pochwali ...
          • raduch Re:Czekam tylko 13.12.12, 21:17
            Eeeech. smile Na weekend zapowiadają odwilż, to i podwórka mi się nie chce odśnieżać. Ale skoro tak, to może jutro machnę kreskę na śniegu, postawie młodych po obu moich stronach i zrobimy zawody kto najdalej nasika? Z tytułu wzrostu chociażby powinienem jeszcze przez jakiś czas wygrywać? big_grin
            • anus-hka Re:Czekam tylko 13.12.12, 21:43
              racja....ze dwa metry masz??wink)
              • raduch Re:Czekam tylko 14.12.12, 18:59
                No nie, akurat wszyscy trzej jesteśmy kompaktowi. big_grin
        • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 14.12.12, 14:29
          o przepraszam ja się nie zamierzam rozwodzić
          i chora też się nie czuję tongue_outP

ale prawdą jest, że jak się ostatnio spotkaliśmy z dawno niewidzianymi znajomymi, to w pewnym momencie zaczęły się gadki o nadciśnieniu i wysokości cholesterolu i pomyśleliśmy "helooooooł, co jest k.wa" smile
          • kukorica.aratas Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 14.12.12, 14:45
            A po co miałabyś się rozwodzić, skoro i bez rozwodu ku innym spoglądasz? tongue_out
            • vandikia Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 14.12.12, 14:54
              spoglądam z politowaniem tongue_out
    • messer3009 Re: pamieta mnie jeszcze ktos?;p 21.12.12, 11:34
      hehehee
      ja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka