Dodaj do ulubionych

ciasta bez glutenu

28.03.13, 09:53
Znacie jakieś sprawdzone przepisy na ciasto bez jajek, bez mleka, z mąki kukurydzianej albo ryżowej? W internecie nie znalazłam nic ciekawego, zazwyczaj są przepisy strasznie pomieszane i trzeba każdy dopasowywać i nie wiadomo co wyjdzie.
Obserwuj wątek
      • techio Re: ciasta bez glutenu 06.06.17, 22:41
        Można, bez najmniejszego problemu. Ba, można nawet kupić "gotowe" ciastka bez glutenu - ja uwielbiam ciastka jaglane Irenki, są rewelacyjne, mocno chrupiące :) Z bardzo dobrym składem, a dostępne w moim osiedlowym sklepiku, czego więcej chcieć do szczęścia :D
    • jaa25 Re: ciasta bez glutenu 12.07.17, 12:09
      Polecam sernik jaglany Raffaello, pychota, tylko trzeba dać więcej słodu, niż jest zwykle podane w przepisach, i mocno rozgotować kaszę :)

      --
      100zł ode mnie na pierwszy nocleg - www.airbnb.pl/c/joannah1462 Zapraszam :)
    • ewelinka201 Re: ciasta bez glutenu 07.09.18, 09:46
      Byc może zainspiruje Cię ten przepis : positiveat.pl/ciasteczka-z-masla-orzechowego/
      W przepisie jest jajko, ale widzxiałam, że niektórzy kupują bardziej zbite masło orzechowe i robią bez jajek :))

      A z kolei w tym przepisie na muffinki marchewkowe nie ma jajka, to typowo wegański przepis positiveat.pl/weganskie-muffinki-marchewkowe/
      Spójnikiem jest starte jabłko :))

      Pozdrawiam !!
    • kamil_wegetarian Re: ciasta bez glutenu 20.02.19, 14:06
      Zastanawialiście się kiedyś na bezglutenową wysokobiałkowa mąką konopną? Nadaje się do pieczenia wszelkiego rodzaju ciast, naleśników, mufinek oraz jako dodatek do koktajli, musli. Ja sam ją stosuję i jestem zadowolony. Bardzo fajna alternatywa dla mąki z glutenem której nie zbyt dobrze toleruję. Wszystko dla wegan i wegetarian do znalezienia na www.zdrowe-konopie.pl
    • dydonka Re: ciasta bez glutenu 10.10.19, 10:28
      Ciasto marchewkowe: 2 starte marchewki, 1 jajko, siemie lniane, mąka ryżowa + mąka gryczana (razem około 1,5 szklanki), 3 łyżki kakao, 1,5 łyż. proszku do pieczenia, cukier trzcinowy (albo miód) do smaku i suszone morele. Piec przez 45 min w 180 stopniach.

      Wychodzi z tego wilgotne i "ciężkie" ciasto, typu brownie. Suszone morele ścinam w paseczki. Dodają fajny posmak całości, dobrze komponują się z innymi składnikami, a do tego dają dodatkowo trochę błonnika. Jest kaloryczne, ale plusem zdecydowanie jest to, że można wybrać dowolny rodzaj mąki, a wszystkie składniki miesza się szybko w jednej misce i do piekarnika.
    • marzeniazwierzakow Re: ciasta bez glutenu 14.01.20, 22:00
      www.ratujemyzwierzaki.pl/lokalmruczkowo

      "Tak właśnie jest w naszym Mruczkowie.

      I teraz koty mają trafić na bruk? Gdzie będziemy przyjmować kolejne potrzebujące koty? Te pytania codziennie siedzą w naszych głowach. I tak siedząc i dumając nad losem naszych podpiecznych zaczeliśmy przeglądać ogłoszenia lokali do wynajęcia, a później lokali na sprzedaż. I nagle patrzymy jest! Idealne miejsce... idealne! Blisko naszego miejsca zamieszkania, też w podpiwniczeniu, metraż idealny, bo 58 m2! Wyodrębnione trzy pomieszczenia... Umówiliśmy się na oblężenie lokalu. I dosłownie jak tam weszłam - wiedziałam, że to jest to!

      Zarezerwowałam. MAMY CZAS DO KOŃCA LUTEGO, aby zebrać potrzebne pieniążki."

      www.ratujemyzwierzaki.pl/lokalmruczkowo

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka