Dodaj do ulubionych

mleko roślinne - samodzielne robienie

14.01.16, 12:36
ponieważ dojrzewam do odstawienia mleka krowiego, które pomijając fakt, że jest dla cielaka, dziś w zasadzie jest niedostępne. to, co jest w butelkach, tym bardziej kartonach to mieszanka nafaszerowana hormonami, gmo, konserwantami można raczej nazwać trucizną, a nie pożywieniem.

i znalazłam maszynę do robienia mleka z roślin. nazywa się soyabella:
taste--me.blogspot.com/2014/11/soyabella-recenzja-produktu.html
znacie może? ktoś ze znajomych ma może doświadczenia z maszyną?
nie dam rady jej póki co znaleźć na polskim rynku do kupienia, może ktoś podpowie gdzie taką można kupić?

@---$-$-$----- @---$-$-$----- @---$-$-$-----
www.youtube.com/watch?v=aINIm520-Nc
Obserwuj wątek
    • 25_pixels Re: mleko roślinne - samodzielne robienie 14.01.16, 21:21
      Nie wiem gdzie to można dostać, ale sama robię mleko kokosowe, migdalowe, cashew (orzechy nerkowca), z orzechów brazylijskich, z orzechów laskowych, pistacjowe, slonecznikowe, etc.
      Nie mam tej maszyny. Mam Vitamix. Dość drogi blender, ale do dostania w Polsce. Zrobi to samo mleko, o którym piszesz, ale też i bezbłędnie aksamitne smoothies/koktajle warzywno-owocowe, zmieli kawę, zrobi zupę krem, lody w minutę.
    • mary_ann Re: mleko roślinne - samodzielne robienie 30.04.17, 20:57
      Witam się i podciągam wątek.
      Niedawno kupiłam na allegro maszynę dużo tańszą od wymienionej tu Sojabelli i jestem nią zachwycona - w 20 min robi dowolne mleko roślinne, które trzeba tylko odcedzić na sitku. Banalna w obsłudze, prosta w myciu.
      Niestety nie jestem do końca oszołomiona efektami mojej produkcji :)
      Na razie udaje mi się przygotować dowolne, w miarę smaczne (do samodzielnego spożycia) mleko - sojowe, migdałowe, migdałowo-orzechowe -jednak, bądźmy szczerzy, żadne z nich nie nadaje się do kawy równie dobrze, jak roślinne mleko ze sklepu. Jasne jest dla mnie, ze to niestety kwestia dodatków smakowych i zagęszczaczy. Jestem na etapie eksperymentów z naturalnymi aromatami (wanilia, karmel), ale wobec podniebnej ceny tych dodatków sens przedsięwzięcia staje się mocno wątpliwy. Aromaty poprawiają zresztą smak, natomiast nie rozwiązują takich problemów jak słabe spienianie, warzenie się w kawie, kwaśnienie przy podgrzewaniu w trakcie spieniania.

      Chętnie wymienię się opiniami z osobami mającymi więcej doświadczenia w przygotowywaniu domowego mleka roślinnego "na gorąco". Mogę w rewanżu poopowiadać o doświadczeniach z robieniem jogurtu sojowego z jogurtownicy :)
    • duzymis56 Re: mleko roślinne - samodzielne robienie 04.05.17, 14:17
      Kiedyś rzucił mi się w oczy filmik o robieniu mleka słonecznikowego tak normalnie ręcznie, bez użycia żadnych zaawansowanych sprzętów. I tak się zastanawiam czy takie mleko będzie miało faktycznie smak? Czy nie będzie smakować bardziej wodą niż czymkolwiek? I czy w ogóle człowiek zawsze pijacy mleko takie zwykłe sklepowe da rade przyzwyczaić swoje kubki smakowe do takiego mleka roślinnego? Jakie mleko poradzicie na dzień dobry, czyli na start dla osoby niedoświadczonej? I czy takie mleko nada się do kawy?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka