IP: *.120.17.84.ptr.us.xo.net 14.10.04, 18:16
Czy ktos z Was ma moze jakis dobry przepis na baklazany?
Obserwuj wątek
    • tripper Re: baklazany 14.10.04, 19:46
      piecprzemian.blog.pl/komentarze/index.php?nid=7568907
      pozdro
    • miska_malcova Re: baklazany 04.12.04, 23:37
      kroje je na plastry, oprószam mąką, solę i pieprzę i wrzucam na gorący olej. Po
      kilku chwilach sa miękkie i pyszne.
      • l2m Re: baklazany 05.12.04, 16:18
        A można w kakie usmażone plasterki jeszcze pozawijać nadzienie z mielonych
        orzechów i czosnku. No, oczywiście, jeśli nie zamierzasz akurat się całować ;)

        Jeszcze można te bakłażany upiec (całe), potem wybrać miąszcz i zmieszać z
        utartym pomidorem i tymże czosnkiem. Plus ciut oleju.

        Można też pokroić w kostkę, chwileczkę pogotować i potem usmażyć z cebulą.

        Do grilla też się nadają, można razem z pomidorem i cebulą. Tylko przed tym
        lepiej je natrzeć solą i zostawić na paręnaście minut.
      • Gość: pamparampam Re: baklazany IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.05, 14:57
        a po takiem przygotowaniu wsadzic do zaroodpornego naczynia,zalac uduszonymi
        drobno pokrojonymi pomidorami z czosnkiem i zapiekac.na wierzchu mozna jeszcze
        zoltym serem.kombinuj,eksperymentuj.baklazan to swietny wynalazek
    • Gość: ania Re: baklazany IP: *.chello.pl 22.12.04, 08:04
      doskonale sa po prostu gotowane na parze: pokroic w slupki,
      gotowac na parze kilka minut (ja to robie na oko, wiec nie
      umiem teraz podac czasu dokladniej, ale nie wiecej niz 10 min),
      potem np maczac w sosie sojowym (lub polac nim)
      • Gość: blurp Re: baklazany IP: 212.160.211.* 30.12.04, 15:31
        ja wsuwam duszone z innymi warzywami - czyli duszę paprykę, cebulę ,kilka
        pieczarek, bakłażana pokrojonego w kostkę, troche pomidorów też w kostkę
        pokrojonych, do tego dodaję tofu też pokrojone w kostki i podsmażone na oliwie,
        no i przyprawki uwielbiam chili czasem dodaje troszke świeżego, sól, czasami
        zalewam to sosem meksykańskim ze słoiczka, innym razem słodko-kwaśnym albo
        tajskim co mi się zachce- i wykładam na talerz z dzikim ryżem
    • Gość: Xena Re: baklazany IP: *.kabel.telenet.be 30.12.04, 18:46
      Przekrajam wzdluz na pol i wydrazam troche miazszu ze srodkow nastepnie
      siekam ten miazsz z pieczarkami i papryka , przyprawiam
      Srodki baklazanow sole smaruje tluszczem i pasta pomidorowa (mozna ketchupem
      byle bylo cos kwaskowatego)
      Do srodka wkladam przyprawione mielone mieso z czosnkiem i cebulka , przykrywam
      posiekanym miazszem jeszcze troche tluszczu na wierzch i pieke .
      Gdy sa juz upieczone wierzchy pokrywam zoltym serem , przystrajam wierzch
      pomidorami i zielenina
      oops wlasnie zauwazylam , ze to forum wegetarianskie nie chce mi sie
      przepisywac wiec wszystko tak samo oprocz miesa
      • martvica Re: baklazany 14.01.05, 09:54
        Bakłażan przekroić na pół, upiec w piekarniku skórką w dół, obrać, skropić oliwą
        czosnkową. Mmmmm:D
    • Gość: szopen baklazany odjechane w wersji vege IP: 206.73.209.* 13.01.05, 19:09
      Baklazany umyc, pokroic w kostke ok 1.5cm.
      Powinno byc jakies 3 szklanki.

      Leciutko zmoczyc odstawic na 5 minut.
      Dobrze opruszyc maka skrobiowa (kukurydziana lub ziemnaczana).

      W garnku rozgrzac duzo oleju.
      Wrzucac bakalzany partiami i smazyc na glebokim oleju az sie zrumienia, beda
      wtedy chrupiace na zewnatrz a miekkie w srodku.
      Troche trzeba z plomieniem, wielkoscia porcji i czasem smazenia
      poeksperymentowac.

      I mozna juz zjesc ale....

      Jest jeszcze sos.
      W woku mocno rozgrzac 3-4 lyzki oleju,
      Wrzucic 6 grubo posiekanych zabkow czosnku, lyzke chili suszonej i pokruszonej,
      lyzeczke siekanego imbiru, smazyc minute.

      Dodac 2 lyzki siekanego szczypiorku, lyzeczke black bean paste, smazyc razem
      nastepna minute.

      Dodac lyzeczke sosu sojowego, i lyzeczke rozbeltanej w wodzie maki skrobiowej
      (do sosu zageszczenia), wrzucic nasze usmazone baklazany, szybko mieszajac
      smazyc jeszce minute i ....

      Gotowe.
    • Gość: Olala Sałatka IP: *.chello.pl 13.01.05, 19:24
      Ugotować bulgur lub kuskus w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku.
      Ostudzić.
      Bakłażana pokroic w plastry osolic i odstawic na 10min. .
      Puszcza sok wiec osuszyc papierem kuchennym..
      Baklazan usmarzyc na chrupiąco.
      Pokroic baklazana i cukinie w kostke.
      Drobno posiekac szalotke albo dymke.
      Posiekać czarne oliwki.
      Posiekac swieza bazylie.
      Wszytkie skladniki wymieszac.
      Podawc z sosem: sok cytrynowy, sól ziołowa, pieprz, wycisniety zabek czosnku,
      oliwa z oliwek, bulion warzywny(ew.jogurt) i bazylia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka