Dodaj do ulubionych

Jak wprowadzić dietę wegetariańską do rodziny?

31.05.22, 12:26
Dzień dobry :)

Zacznę tak - od kilku lat staram się unikać mięsa, owszem, zdarza się jadać od czasu do czasu, jednak ciężko się przygotowuje osobne posiłki dla mnie i dla rodziny :) No i też nie mam za dużo doświadczenia w gotowaniu bez mięsa i tutaj kieruję do Was pytanie. Czy zna ktoś książki dotyczące diety wegetariańskiej, może nawet z przepisami na proste wegetariańskie dania, ale takie, które będą zróżnicowane? Ja trafiłam na taką książkę w księgarni internetowej namedycyne i zastanawiam się czy jej nie kupić.

www.namedycyne.shop.pl/dietetyka/31589-wege-rodzina-dieta-roslinna-w-praktyce-9788320059175.html
Może jest ktoś kto korzystał albo ma jakieś inne ciekawe opcje? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • andykotera Re: Jak wprowadzić dietę wegetariańską do rodziny 01.06.22, 14:19
      Oj ciężko Ci będzie dziewczyno :D Wiem jak moja mama kiedyś uznała, że przechodzimy wszyscy na wege haha. Szczególnie z ojcem był problem, bo on to z tych wiesz - jak to, obiad bez mięsa? To ja idę na golonkę xD
      • ellliza123 Re: Jak wprowadzić dietę wegetariańską do rodziny 07.06.22, 10:23
        andykotera napisał:

> Oj ciężko Ci będzie dziewczyno :D Wiem jak moja mama kiedyś uznała, że przechod
        > zimy wszyscy na wege haha. Szczególnie z ojcem był problem, bo on to z tych wie
        > sz - jak to, obiad bez mięsa? To ja idę na golonkę xD

Super, na takich odpowiedziach mi zależało...
    • madziullla Re: Jak wprowadzić dietę wegetariańską do rodziny 08.06.22, 14:16
      To ja może wypowiem się w miarę normalnie. Z książki nie korzystałam, ale moja mama wprowadziła nam kilka lat temu w domu rodzinnym dietę wege. Z tym, że robiła to naprawdę bardzo stopniowo. I troszkę oszukiwała, szczególnie tatę :D Robiła np roślinne burgery nie mówiąc o tym nikomu, wszyscy włącznie z ojcem się zachwycali. Dopiero po jakimś czasie mama zaczęła mówić, że w tym czy tamtym daniu nie było mięsa, tata był w kompletnym szoku :D Myślę, że jeżeli chcesz wprowadzić rodzinę w dietę wege to zrób to po cichu, tak żeby nikt nie wiedział, uwierz, że smak mięsa można łatwo imitować, dodawać przypraw i w ogóle. Ja ogólnie jadam normalnie mięso, ale już nie tak dużo jak kiedyś ze względu na fakt, że zostałam nauczona innych smaków stopniowo i powoli
      • ellliza123 Re: Jak wprowadzić dietę wegetariańską do rodziny 09.06.22, 16:10
        madziullla napisała:

> To ja może wypowiem się w miarę normalnie. Z książki nie korzystałam, ale moja
        > mama wprowadziła nam kilka lat temu w domu rodzinnym dietę wege. Z tym, że robi
        > ła to naprawdę bardzo stopniowo. I troszkę oszukiwała, szczególnie tatę :D Robi
        > ła np roślinne burgery nie mówiąc o tym nikomu, wszyscy włącznie z ojcem się za
        > chwycali. Dopiero po jakimś czasie mama zaczęła mówić, że w tym czy tamtym dani
        > u nie było mięsa, tata był w kompletnym szoku :D Myślę, że jeżeli chcesz wprowa
        > dzić rodzinę w dietę wege to zrób to po cichu, tak żeby nikt nie wiedział, uwie
        > rz, że smak mięsa można łatwo imitować, dodawać przypraw i w ogóle. Ja ogólnie
        > jadam normalnie mięso, ale już nie tak dużo jak kiedyś ze względu na fakt, że z
        > ostałam nauczona innych smaków stopniowo i powoli

No i to jest już konkretna odpowiedź :D Gorzej jednak z tym, ze mąż może się zdziwić jak np ja razem z całą rodziną zjem burgera, może coś podejrzewać haha. Ewentualnie zrobię tak, że najpierw zjedzą oni, a później dopiero ja, jak mąż się zdziwi to wtedy mu dopiero powiem, że tam nie było mięsa
    • asiabak1234 Re: Jak wprowadzić dietę wegetariańską do rodziny 30.07.22, 19:25
      Wprowadzanie jakichkolwiek zmian diecie najlepiej robić stopniowo. Zredukuj najpierw ilość mięsa w posiłkach dla rodziny, a dopiero później coraz bardziej ją zmniejszaj...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka