Dodaj do ulubionych

Dyskusje o wegetarianiźmie

20.11.04, 22:32
z wątku na forum wegetarianizm: Dlaczego nieszamacie mięsa?

Andzia13 napisał(a)
A wątek na ten temat był niedawno.

Nie to był wątek przeciwstawny do ww. wątku.Dlaczego szamacie mięso?
Ponieważ poprzedni wątek był ale się zmył to dla przypomnienia.

sławuś-neoplus oraz 12m poruszyli kilka aspektów dietetycznych na tym wymytym
wątku:

SYNTEZA WITAMINY A
Ja odpowiadam jeszcze raz:
Witamina A jest syntetyzowana z prowitaminy A (beta karotenu). Beta karoten
jest jedynie syntetyzowany przez rośliny. Tak czy inaczej rośliny najpierw
muszą wytworzyć prowitaminę A aby zwierzęta włącznie z człowiekiem
przetworzyły go na witaminę A. Osoby o upośledzonym metaboliźmie muszą
pobierać gotową witaminę A, ale to nie znaczy aby spożywanie mięsa tej
niewielkiej liczbie osób w pełni zabezpieczyło zapotrzebowanie na witaminę A.
Trzeba wtedy brać pastylki z syntetyczną witaminą A to jest dla ww. osób
lekarstwo. Ponieważ prowitamina A występuje razem z bioflawonoidami zaleca
się osobą pobierającym syntetyczną witaminę A, aby pobierały w tym samym
czasie bioflawonoidy. Najbogatsze źródło bioflawonoidów to owoce cytrusowe
t.j. biaława warstwa leżąca zaraz pod skórką. Należy delikatnie obrać np.
pomarańczę (nożykiem do strugania ziemniaków) włożyć w mikser wraz z
niewielką ilością wody lub zrobić humus pomarańczowy, do tego nadaje się
przyrząd zwany thunder stick (poszukaj w www.google.com lub w innej
wyszukiwarce).

MIEJSCE SYNTZEZY AMINOKWASÓW EGZOGENNYCH
Aminokwasy egzogenne dla człowieka to: arginina, histidina, isoleucyna,
leucyna, lizyna, metionina, fenylalanina, treonina, trytofan, and walina.

Wszystkie ww. są syntetyzowane jedynie przez rośliny i niektóre
mikroorganizmy. Zwierzęta wraz z człowiekiem pobierają ww. aminokwasy wraz z
pożywieniem, w łańcuchu pokarmowym. Jak widać mięso jest wtórnym źródłem ww.
aminokwasóe. Pierwotnym źródłem ww. aminokwasów jest pokarm roślinny.

AMINOKWAS TAURYNA
Aminokwas tauryna dla zdecydowanej większości osób nie jest aminokwasem
egzogennym. Jest syntetyzowany w organiźmie z innych aminokwasów. Osoby o
upośledzonym genetycznie metaboliźmie powinny przyjmować syntetyczną taurynę,
dla nich jest to lekarstwo. Spożywanie mięsa im tego w pełni nie zabezbieczy.
Jako ciekawostka: koty i inne kotowate nie mają zdolności syntezy tauryny,
doświadczony hodowca wiedząc o tym powinien podawać surowe mięso lub w zamian
za to syntetyczną taurynę (najlepiej rozpuścić przed spożyciem). Teraz widać
dlaczego nie udawała się hodowla kotów na pokarmie roślinnym w
przeciwieństwie do hodowli psów, które jak człowiek ma zdolność syntezy
tauryny. Niektórzy weganie mają koty, które karmi się na diecie roślinnej z
dodatkiem roztworu witaminy B12 oraz tauryny. Jak widać zobacz link poniżej
nawet karmienie kotów gotowanym mięsem nie wystarcza.

www.sggw.waw.pl/~zoo_kzzigp/studenci/tauryna.htm


WITAMINA B12
B12 odkryto w latach 1950-tych, wtedy już stwierdzono że jest syntetyzowana
przez drobnoustoje jelitowe. Zamiast to wyraźnie podkreślać to stwierdzano
oficialnie że jedynie mięso jest źródłem witaminy B12 mówiąc częściową
nieprawdę. Po latach nagonki na białko zwierzęce oraz niby-zwierzęcą witaminę
B12 wyszła na jaw bardzo poważna sprawa: ludzie z upośledzonym trawieniem
oraz włączając w to ludzi powyżej 50-tki są narażeni na niedobory zrówno
aminokwasów a zwłaszcza na witaminę B12 w jednakowym stopniu co weganie nie
pobierający witaminy B12. Teraz kogo za ten stan rzeczy winić? Czyja to wina,
kto nadal rozdmuchuje ww. B12-nagonkę. Na domiar tego witaminę B12 znaleziono
w glonach ale dopiero niedawno wyszło na jaw (rok 2000), że są to nieczynne
analogii witaminy B12. Jedyny test na aktywną witaminę B12 to test na
metylomalonyl zwany złotym testem.

Pozdro.
Jędruś
Obserwuj wątek
    • jedrus1a Re: Dyskusje o wegetarianiźmie 20.11.04, 22:33
      Andzia13 napiała
      "nie" z czasownikami piszemy osobno.

      J.
      Czasowniki nie jeść, nie spożywać piszemy ‘nie’ osobno.
      nieszamać to wyjątek
      Podobnie jak ty ja też porawiałem kolegę, ww. wyjątek to jest jego żartobliwa
      opowiedź.Powiedział że ta reguła dotyczy słownictwa szamańsko-słowiańskiego.

      Pozdro.
      Jędruś
    • jedrus1a Re: Dyskusje o wegetarianiźmie,: sport 21.11.04, 21:36
      Łania
      Po pierwsze musisz zaprzestać treningów jak tego nie zrobisz to twój stan się
      pogorszy. Masz nadwyrężone ścięgna oraz stawy.
      Polecam:
      Artykuły, dział soki a zwłaszcza artykuł
      9. Zielenina pszenicy, jej sok:dietetyczne i medyczne korzyści
      www.surawka.republika.pl/
      Pozdro.
      Jędruś

      P.S
      Moim zdaniem trenerzy powinni przejść przeszkolenia jak obchodzić się z nowymi
      zawodnikami.Trening powinnen być ustawiony po konsultacji z lekarzem sportowym,
      stawy powinny być wzmocnione w kolanach, kostkach.Tak to zniszcza zdrowie wielu
      ludzi.
      Zobacz jak to się robi w szkole baletowej.
    • jedrus1a Koncepcja enzymów pokarmowych 22.11.04, 21:28
      Enzymy najlepiej pracują w temperaturze 40 stopni C.
      Powyżej 45 zostają zniszczone.

      Conveyor i inni.

      Koncepcja enzymów pokarmowych (enzymów zawartych w surowym pokarmie).

      Enzymy zawarte w surowej żywności pomagają nam trawić, żywność sama się trawi
      pod warunkiem że temperatura będzie odpowiednia t.j. 40 stopni.
      Żołądek człowieka składa się z dwóch części:
      części sercowej niewydzielającej enzymów
      oraz części pylorycznej wydzielającej enzymy oraz kwas żołądkowy..

      Podgrzewając surowy, mechanicznie rozdrobniony pokarm do temperatury ludzkiego
      ciała taki pokarm zaczyna się trawić (cukry, białka oraz tłuszcze) bez udziału
      naszych enzymów. Pokarm w części sercowej żołądka przebywa ok. 45-60 min.
      dopiero wchodzi do następnej części.

      Po spożyciu termicznie zniszczonego pokarmu (gotowanie, smażenie itp.) pH w
      pylorycznej części wynosi 1-1,5 aby to strawić, po spożyciu surowego pokarmu
      ww. wynosi jedynie 3-3,5; jak widać żołądek nie jest wtedy tak obciążony
      produkcją kwasu żołądkowegoy, treść pokarmowa przechodząca do dwunastnicy
      zostaje neutralizowana do pH 7,5-8.0. Znacznie łatwiej zneutralizować ww.
      zaczynając od pH 3-3.5 niż 1-1.5.
      Dlatego witarianie (osoby na diecie surowej żywności) mają zdecydowanie mniej
      zakwaszony organizm, np. pH moczu jest 7-7.5 lekko zasadowe, u osób
      spożywających gotowany pokarm zwłaszcza mięsny pH moczu 5.5-6. zakwaszony.

      Jak wspomniałem surowy pokarm trawi się począwszy od jamy ustnej węglowodany,
      białka oraz tłuszcze.
      Spożywając termicznie zniszczony pokarm (gotowanie, smażenie itp) jedynie
      węglowodany zaczynają być trawione przez amylazę ślinową (natomiast białko
      czeka ok. 45-60 minut, tłuszcze jeszcze dłużej ok. 1.5 godziny (dwunastnica).

      Podsumowując:
      białko ugotowane jest ok. 45-60 minut później trawione niż białko świeże
      tłuszcze ugotowane są trawione ok. 1,5 godz. później (dopiero w dwunastnicy) w
      porównaniu ze świeżymy tłuszczami zawierającymi lipazy.

      Twórcą kopncepcji enzymów pokarmowych (nie mylić z enzymami trawiennymi) jest
      Edaward Howell.
      Zobacz w google Howell enzyme nutrition
      Ciekawostka: Howel urodził się 1898 roku i jeszcze żyje (106lat).

      Po więcej odsyłam do artykułów:
      Koty Pottengera oraz System surowego odżywiania:
      www.surawka.republika.pl/

      Pozdro.
      Jędruś
    • jedrus1a Stres i wolne rodniki 04.12.04, 00:10
      Jaki jest mechanizm tego procesu? Tego jeszcze nie wiadomo. Prawdopodobne jest,
      że stres doprowadza do zwiększenia w komórkach ilości wolnych rodników, które
      niszczą białka chroniące i częściowo odbudowujące telomery. W ten sposób
      podczas każdego podziału komórki telomery skracane są dużo bardziej niż
      normalnie.
      Z linku:
      serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2427672.html

      Pozdro.
      Jędruś wegano-witarianin + B12

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka