Dodaj do ulubionych

cukinie, patisony i bakłażany...

24.08.05, 15:02
co z nich robicie (poza grillowaniem czy smażeniem w plastrach) ??
sezon w pełni, kosztują grosze, aż się prosi te warzywka chrupać!!
Obserwuj wątek
    • jaszynek Re: cukinie, patisony i bakłażany... 24.08.05, 16:03
      kiwigirl napisała:

      > co z nich robicie (poza grillowaniem czy smażeniem w plastrach) ??
      > sezon w pełni, kosztują grosze, aż się prosi te warzywka chrupać!!

      MARYNOWANE PATISONY!! Super zagryzka!

      A baklazany to polecam jak ostatnio zrobilem, wykorzystujac przywiezionego z
      urlopu w Polsce oscypka. Otoz kroimy baklazany na plastry (1,5-2 cm), solimy i
      na pol godziny odstawiamy aby woda wyszla. w tym czasie szykujemy sos. pomidory
      z puszki (albo obrane pomidory) pieczemy na patelni z przysmazona wczesniej
      drobno pokrojona cebula, sol, pieprz (ja tu mam taka przyprawe super, hmelli-
      sumeli, troche podobna do curry, ale tak nie pachnie ostro) dodajemy do tego
      posiekane liscie bazyli, i smazymy, az zrobi sie gesty sos. Jesli baklazany sie
      juz wylezaly z pol godziny, to wycieramy je papierowym recznikiem i wrzucamy na
      BARDZO goraca patelnie z niewielka iloscia oliwy z oliwek, obsmazamy, az sie
      lekko przypieka. (Uwaga! baklazan chlonie tluszcz jak gabka, dlatego zalecam
      male ilosci oliwy. ile bysmy nie nalali, baklazan "wypije" wszystko :-)) no i
      potem zaczynamy ukladanie w zaroodpornym naczyniu: baklazany, sos, plaster
      mozarelli na wszystko tarty oscypek (w oryginale to danie jest z parmezanem,
      ale oscypek jest wysmienity!) znowu baklazan, sos, mozarella, oscypek tarty. To
      wszystko do goracego piekarnika na 15 minut, tak aby sie mozarella rozupscila.
      podawac z ryzem, samodzielnie, z salatkami itp.

      PYCHA!
    • android Jest masę pomysłów 24.08.05, 22:01
      Uruchom wyobraźnię:
      Można z tych warzyw smażyć kotlety, robić surówki, zupy, zapiekanki, tarty,
      dżemy (!!!), kompoty i na dodatek można je dodawać jako ingradient do wszelakich
      potraw oraz przetwarzać na dziesiątki sposobów. W dodatku skorupkę można
      wykorzystywać jako naturalny talerz lub forma - vide zupa z dyni podawana we
      własnej skorupce oraz kabaczek zapiekany w własnym "opakowaniu"...A tak w ogóle
      to polecam www.wegekucharz.zh.pl - masa przepisów...
      • ewa_z_drzewa Re: Jest masę pomysłów 25.08.05, 08:42
        Pyszności - np. tarta z cukinia i pomidorami(rewelacja), zupa cukiniowa (krem),
        nadzewane cukinie (czy inne warzywa).
        Można zetrzeć na tarce i zrobić placki - tak jak ziemniaczane. Można panierować
        i smażyć, można zapiekać w cieście, w ogóle pole do szaleństw kulinarnych.
        Ostatnio robiłam sos warzywny (patisonki, cukinie, pomidory i świeże zioła) do
        razowego spaghetti.Polecam. Smacznego życzę!!!
        • chihiro2 Re: Jest masę pomysłów 17.10.05, 15:14
          Ja przede wszystkim faszeruje, glownie ryzem badz kasza, pocieta papryka,
          marchewka, rodzynkami, orzechami, pieczarkami, pietruszka, innymi ziolami, z
          zapiekanym tofu na gorze.
          Mozna tez robic pyszna paste baklazanowa, znana z kuchni greckiej i libanskiej -
          do chrupkich chlebkow i pocietych marchewek i papryki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka