Dodaj do ulubionych

jak przyrządzać ser camembert?

08.02.06, 12:42
jak przyrządzać ser camembert? uwielbiam ten sery pleśniowe. Moze ktoś zna
ciekawy i smaczny przepis?Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • panamka Re: jak przyrządzać ser camembert? 08.02.06, 13:43
      Wkleje kilka przepisow moze cos wybierzesz:)

      Pasta z sera camembert


      Dojrzały ser typu camembert (12,5 dag), cebula, 3 dag masła, łyżka piwa, pół
      łyżeczki słodkiej zmielonej papryki, pół łyżeczki mielonego kminku, pół pęczka
      szczypiorku

      Ściąć skórkę z sera i rozgnieść go widelcem. Obrać cebulę i drobno posiekać.
      Ser zmieszać z masłem, piwem, posiekaną cebulą, papryką, kminkiem i włożyć do
      lodówki, aby trochę stwardniał. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.



      Smażony ser camembert

      Czas przygotowania: 15 minut
      Ilość porcji: 4

      Składniki:

      4 krążki sera camembert
      jajko
      6 czubatych łyżek bułki tartej
      4 łyżki przesmażonej żurawiny lub 4 połówki brzoskwiń z syropu
      sól
      olej

      Sposób przyrządzania:

      Jajko rozbełtać z odrobiną soli. Serki maczać z obu stron w jajku, obtoczyć
      w bułce mocno dociskając panierkę. Kłaść delikatnie na patelnię na mocno
      rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Delikatnie zdjąć z
      patelni, podawać z żurawinami lub brzoskwiniami wedle uznania.

      Uwagi:

      Z serkami należy obchodzić się bardzo ostrożnie, uważając, by nie uszkodzić
      skórki. Wtedy bowiem wypłynie zawartość i cała potrawa się nie uda.



      Czas przygotowania: 10 minut
      Ilość porcji: 2

      Składniki:

      Serek camembert
      Przesmażona żurawina lub borówka

      Sposób przyrządzania:

      Serek kroimy na pół, tak by powstały dwa okrągłe plastry. Wstawiamy na folii
      aluminiowej skórką do dołu do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na 2 - 3
      minuty. Po wyjęciu na środku każdego plastra umieszczamy łyżeczkę żurawin.
      Podajemy z białym pieczywem.



      Składniki:
      • 2 zielone lub żółte papryki
      • 4 pomidory
      • 20 dag fasoli konserwowej (może być konserwowa lub mrożona)
      • puszka kukurydzy
      • 2 serki camembert
      • 2 łyżki masła
      • natka pietruszki
      • sól, pieprz

      Sposób wykonania:
      Umyte strąki papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, włożyć do
      rondelka ze stopionym masłem i dusić 3 - 4 minuty. Pomidory sparzyć, obrać ze
      skórki, pokroić w ósemki i wyjąć pestki.
      Kukurydzę i fasolkę starannie osączyć, natkę posiekać. Wszystkie warzywa i
      natkę połączyć, wymieszać i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia
      żaroodpornego. Ser pokroić w plasterki i ułożyć na jarzynach.
      Zapiekać w gorącym piekarniku, aż ser się roztopi. Potrawę tę można przyrządzić
      również w kokilkach.
      Podawać z pieczywem.


      Kotlety mielone z serem
      Składniki:
      - 40 dkg mięsa mielonego,
      - 1 czerstwa bułka,
      - 60 dkg marchwi,
      - 3 ziemniaki,
      - 1 średnia cebula,
      - 3 łyżki oleju,
      - 1 jajko,
      - 13 dkg sera camembert,
      - 10 dkg masła,
      - 1 łyżka posiekanej pietruszki,
      - papryka,
      - gałka muszkatałowa,
      - majeranek,
      - sól i pieprz do smaku.

      Jak przyrządzić?
      Bułkę namoczyć. marchew i ziemniaki obrać, umyć, ugotować i odcedzić. Cebulę
      obrać pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju. Wymieszać z mięsem
      jajkiem i odciśniętą bułką. Dodać natkę i przyprawy. Ser pokroić w plasterki,
      kilka plastrów pokroić w kostkę. Z mięsa uformować kotlety i powciskać w nie
      kostki sera. Kotlety usmażyć na na pozostałym oleju. Marchew zmiksować, dodając
      kawałki masła. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać z marchwią.
      Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodać posiekaną pietruszkę. Na
      kotletach ułożyć plastry sera. Zpiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200
      stopni C, 10 min. Puree przełożyć do szprycy, wycinnąć ozdobnie na talerze,
      ozdobić natką, obok ułożyć kotlety.





    • srebro222 Re: jak przyrządzać ser camembert? 08.02.06, 14:45
      dziękuje za przepisy , na pewno skorzystam. Napisz tylko czy próbowałaś i jak
      smakowało? No i innych prosze o jeszcze więcej pomysłów:))
      • panamka Re: jak przyrządzać ser camembert? 08.02.06, 18:40
        Nie wszystkie próbowałam,ale myślę,że wyjdą z tych przepisów pyszności.Jadlam
        smażony i mi smakował bardzo oraz z żurawinami.Ja osobiście uwielbiam ten ser
        nie przetwarzany:)



        Naleśniki z serem camembert
        2 jajka
        3/4 szklanki mąki
        szklanka mleka
        szczypta soli
        20 dag sera camembert
        100 ml oleju
        pół pęczka natki
        10 dag konfitury borówkowej


        Przygotować ciasto: mąkę utrzeć z żółtkami, mlekiem i solą. Ubić sztywną pianę z
        białek i dodać ją do ciasta. Usmażyć 4 naleśniki (każdy na łyżeczce oleju).
        Camembert pokroić w plasterki. Naleśniki ułożyć na blasze, na wierzchu każdego
        poukładać plasterki camembert. Zapiekać przez 2-3 minuty w dobrze nagrzanym
        piekarniku. Na patelni rozgrzać pozostały olej, wrzucić listki natki i krótko je
        podsmażyć. Serowe naleśniki ułożyć na półmisku, posypać natką. Podawać z
        konfiturą borówkową.




        Camembert po hawajsku
        2 małe szalotki
        1 łyżka octu winnego
        sól
        pieprz
        2,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
        1 jajko
        1 łyżka mąki
        1 łyżka tartej bułki
        1 krążek sera camembert
        1 plasterek szynki
        1 krążek ananasa
        5 liści sałaty

        Oczyścić, opłukać i osuszyć sałatę. Obrać i drobno posiekać szalotki.
        Przygotować sos winegret: ocet wymieszać z szalotkami, solą i świeżo zmielonym
        pieprzem. Dodać 1,5 łyżki oliwy, mieszać, aż sól się rozpuści. Jajko roztrzepać,
        przyprawić pieprzem. Mąkę i tartą bułkę rozsypać na dwa talerze. Krążek sera
        obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Usmażyć
        na niej ser na złoty kolor z każdej strony. Przełożyć na talerz, umieścić na nim
        krążek ananasa i plaster szynki. Sałatę polać sosem winegret, podawać z
        panierowanym serem.



        Marynowany camembert

        wydrukuj ten przepis


        Ciekawa mała przekąska do piwa oraz do wina popularna u naszych
        południowych sąsiadów

        Czas przygotowania: 10 minut + 2 dni chłodzenia
        Ilość porcji: 4

        Składniki:

        2 serki camembert
        pół szkalnki oleju słonecznikowego
        2 listki laurowe
        kilka ziaren pieprzu
        10 jagód jałowca
        2 ząbki czosnku
        mała papryczka chilli

        Sposób przyrządzania:

        Seki pokroić w ćwiartki. Ułożyć w słoju o dużej średnicy. Wrzucić do niego
        ziarna pieprzu, listki laurowe, jagody jałowca, czosnek pokrojony w plasyteki
        oraz kawałeczki paryki. Zalać olejem, szczelnie zamknąć i przez dwa dni chłodzić
        w lodówce.

        Uwagi:

        Przechowywać nie dłużej niż tydzień.


        Camembert zapiekany z warzywami


        Składniki:
        • 2 zielone lub żółte papryki
        • 4 pomidory
        • 20 dag fasoli konserwowej (może być konserwowa lub mrożona)
        • puszka kukurydzy
        • 2 serki camembert
        • 2 łyżki masła
        • natka pietruszki
        • sól, pieprz

        Sposób wykonania:
        Umyte strąki papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski, włożyć do
        rondelka ze stopionym masłem i dusić 3 - 4 minuty. Pomidory sparzyć, obrać ze
        skórki, pokroić w ósemki i wyjąć pestki.
        Kukurydzę i fasolkę starannie osączyć, natkę posiekać. Wszystkie warzywa i natkę
        połączyć, wymieszać i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia
        żaroodpornego. Ser pokroić w plasterki i ułożyć na jarzynach.
        Zapiekać w gorącym piekarniku, aż ser się roztopi. Potrawę tę można przyrządzić
        również w kokilkach.
        Podawać z pieczywem.


        Delikatne ciasteczka z serem Turek Camembert i
        Dla 4 osób
        55 minut
        4 płatki surowego podpłomyka
        2 papryki (1 czerwona i 1 żółta)
        100 g sera Turek Camembert

        1 łyżka oleju słonecznikowego
        sól, pieprz
        4 małe foremki



        Rozgrzej piec do 220°C
        Przekrój papryki na dwie połówki. Usuń gniazda nasienne i białą skórkę. Zanurz
        na 20-25 minut we wrzącej wodzie, aby łatwiej zdjąć skórę. Obierz, potnij na
        paseczki. Wytnij z każdego płatka
        podpłomyka 3 koła trochę większe od foremek, tak aby powstały brzegi. Używając
        pędzelka, posmaruj olejem jedną stronę każdego płatka ciasta. Ułóż je po 3 w
        każdej foremce.
        Wstaw do pieca na 5 minut, tak aby ciasto lekko zmieniło kolor. Rozłóż paprykę
        na cieście.
        Przypraw pieprzem i solą. Zdejmij skórkę z sera Turek Camembert i pokrój go na
        cienkie plastry.
        Ułóż plastry na papryce. Skrop delikatnie oliwą z oliwek. Piecz przez 10 minut w
        piecu nagrzanym do 220°C. Podawaj natychmiast.

        Propozycja:
        Jeśli nie masz małych foremek, możesz zrobić dużą tartę. Paprykę można zastąpić
        innymi warzywami (pomidorami). Podgotuj je trochę, zanim rozłożysz na cieście.



        Kulki z sera Camembert z natką pietruszki
        15 minut
        100 g masła
        1 ser Camembert
        1 łyżeczka papryki
        sól, szczypiorek,
        natka pietruszki




        Masło z roztartym serem podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy paprykę, a na
        końcu szczypiorek. Masło nie powinno być w stanie wrzenia. Masę wkładamy do
        lodówki, a po wystudzeniu formujemy kulki rękoma zwilżonymi zimną wodą. Na
        zakończenie obtaczamy je w drobno posiekanej natce. Podajemy z ciemnym chlebem
        do piwa lub czerwonego wina.


        Papryka faszerowana serem Camembert
        20 minut

        2 średniej wielkości papryki
        2 sery Camembert
        50 g kiełbasy szynkowej w kawałku
        1 nieduża cebula, sól, pieprz
        1 łyżka majonezu
        1 łyżeczka musztardy


        Do przybrania:
        1 twarożek,
        4 liście zielonej sałaty,
        2 pomidory


        Umyte papryki rozkrawamy wzdłuż, wyjmujemy gniazda nasienne i odcinamy ogonek.
        Camembert kroimy na małe kawałki, a wędlinę w kostkę, cebulę drobno siekamy.
        Dodajemy sól, pieprz, majonez, musztardę i po wymieszaniu wstawiamy na chwilę do
        lodówki. Następnie przygotowanym farszem napełniamy połówki papryk i ozdabiamy
        utartym twarożkiem. Gotowe układamy na liściach sałaty i przybieramy plasterkami
        pomidorów. Podajemy z gruboziarnistym chlebem.


        Paszteciki z sera Camembert z surową szynką
        Dla 4 osób
        5 minut

        Bez gotowania
        30 g sera Camembert
        4 małe plastry surowej szynki (40 g)
        8 suszonych śliwek bez pestek



        Przetnij śliwki wzdłuż. Pokrój wzdłuż plastry surowej szynki na połowy. Pokrój
        ser Camembert na 8 kawałków jednakowej wielkości. Włóż po kawałku sera
        Camembert do każdej śliwki. Zawiń paseczkiem szynki i przytrzymaj wykałaczką.
        Podgrzej paszteciki przez 5 minut w piecu nastawionym na 200 °C. Podawaj ciepłe.


        Przysmak z sera Camembert
        30 minut

        20 dużych pieczarek
        4 sery Camembert
        masło
        pieprz, natka pietruszki




        Kapelusze pieczarek odcinamy i układamy na papierze do pieczenia posmarowanym
        masłem. W każdym kapeluszu umieszczamy trójkącik Camemberta, posypujemy lekko
        pieprzem i zapiekamy w piekarniku. Podajemy posypane natką pietruszki.



        Pieczony camembert z tymiankiem


        4 Krążki sera camembert
        4 średnie pieczarkitymianek
        olej
        nać
        sok z cytryny
        sól


        Z folii aluminiowej wykroić 4 kwadraty, takiej wilekości by mona było zawinąć w
        nie ser. Posmarować je olejem i na każdym położyć krążek sera. Posolić i posypać
        tymiankiem. Przykryć oczyszczonymi i cienko poszatkowanymi pieczarkami.
        Zapakować w folię. Wstawić do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika na ok.
        10 minut. Udekorować sałatą i posypać nacią.


        Camembert w cieście francuskim

        Skladniki:
        9 płatów ciasta francuskiego (mrożone można kupić w supermarketach), pociętych w
        kwadraty 30x30 cm
        145 g stopionego masła
        3 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu i dodatkowo rozmaryn do dekoracji
        3 x 225 g okrągłego sera camembert
        czarny pieprz
        3 łyżki gotowego soku jabłkowego
        Sposób przygotowania:
        Rozłożyć płat ciasta francuskiego, posmarować go masłem. Przykryć ciasto drugim
        płatem tak. by powstała gwiazda o 8 ramionach. Ponownie posmarować masłem. Znów
        przykryć trzecim płatem tak, by dodać gwieździe 4 kolejne ramiona i znów
        posmarować powierzchnię masłem.
        Posypać odrobiną rozmarynu, pośrodku ułożyć ser, posypany pieprzem i rozmarynem
        i polany 1 łyżką soku jabłkowego.
        Przykryć ser ramionami gwiazdy z ciasta. Posmarować masłem. Podobnie postąpić z
        pozostałym ciastem i serami. Ułożyć luźno w naczyniu i wstawić pod przykryciem
        do lodówki na 2 godziny.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka