Dodaj do ulubionych

co polecacie na tą porę roku?

14.02.06, 23:36
Świeżych warzyw brak, mrożonki są jakieś bez smaku (warto je w ogóle jadać?)
brakuje mi pomysłów co ugotować. Latem i jesienią kuchnia wegetariańska
potrafi być naprawdę smaczna, ale teraz w lutym większość potraw wychodzi mi
jak podeszwa, bez smaku i polotu toto jest:)
Czym można urozmaicić dietę na przedwiośniu? Macie jakieś propozycje?
Obserwuj wątek
      • tuptus001 Re: co polecacie na tą porę roku? 15.02.06, 00:40
        are.1 napisał:

        > Ja lubie to:
        >
        > Nieobrane kartofle umyc, na pół, do piekarnika na 40~45 minut, pozniej
        > "zmiksowac" widelcem z kiszona kapusta. Doprawic kminkiem, majerankiem.
        >


        Kartofle trzeba wcześniej podgotować? Czy może takie surowe
        zapiec? "zmiksowane" z kiszoną kapustą jeszcze trochę podpiec czy już podawać?




    • gosica37 Re: co polecacie na tą porę roku? 15.02.06, 06:14
      Polecam szybkie i smaczne przygotowanie zupy-kremu,np brokulowej ale
      niekoniecznie z czosnkiem i imbirem w sam raz na zime:)
      Cebulke podsmazyc z czosnkiem i imbirem.Osobno ugotowac (w niewielkiej ilosci
      wody) jakies warzywa,np. marchew,brokule,ziemniaki.doprawic do smaku.Po
      przestudzeniu zmiskowaci podawac np. z grzankami.
      Inny pomysl?
      Kotleciki z kaszy gryczanej z pieczarkami podawane z ziemniakami i surowka z
      kiszonej kapusty(plus marchew i jablko)
      Dla mnie mrozonki sa w porzadku w dobie gdy brak swiezych warzyw. Wydaje mi sie
      ze wszystko jest sprawa wlasciwego przyprawienia,wiec rozgladnji sie za jakimis
      dobrymi ziolami.
    • bridie zupkę......... 17.02.06, 16:13
      ZUPA Z MARCHEWKI I SOCZEWICY

      Pęczek młodej marchewki
      150 g czerwonej soczewicy
      5 szklanek bulionu warzywnego z kostki
      łyżka masła
      listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, pieprz mielony, sól

      Soczewicę opłukać, zalać gorącymj bulionem. Dodać pół łyżeczki soli, listek
      laurowy, pieprz w ziarnach. Gotować 40 min.

      Marchewkę obrać. Pokroić w paseczki, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać do
      zupy w połowie gotowania.

      Zupę doprawić solą i pieprzem. Można posypać posiekanymi migdałami lub płatkami
      i natką pietruszki.

      Można dodać do zupy 2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego.

    • chihiro2 Re: co polecacie na tą porę roku? 17.02.06, 17:58
      Na te pore roku nadaja sie swietnie wszystkie tzw. "root vegetables" (nie wiem,
      jak to jest po polsku), czyli ziemniaki, rzepa, kalarepa, slodkie ziemniaki,
      buraki, marchew itp. Poza tym wszelkie kapusty, fasole i inne straczkowe,
      kabaczek, brokuly, kalafior. Dla rozgrzania dobrze jest przyrzadzac z nich
      roznego rodzaju zapiekanki, razem z ryzem czy kasza, cebula i ziolami.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka