grabin1 04.04.06, 10:13 lub inne zwierzęta. Czy ten temat był poruszany na forum ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyberski Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 04.04.06, 10:20 Był poruszany na forum. Poszukaj... A co do meritum to tak, karmią, choć nie wszyscy... Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 04.04.06, 10:25 moje psy bardzo lubia marchewki:) a marchewke z groszkiem to juz wyjatkowo:) ale karmie je miechem zeby byly duze i zdrowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 04.04.06, 10:39 Ja bardzo Was przepraszam ale to znowu bełkot. A ja tak chcę być w zgodzie z naturą. No bo nie rozumiem tej dwoistości to coś tak jak schiza. Tak jak wegetarianie dali odpowiedż w sprawie żółtych serów - ...jedzą ale tylko Ci którym sery smakują ...blee. Ja naprawdę chcę zostać prawdziwym wegetarianinem a nie malowanym. Proszę o poważne traktowanie takich pytań, bo Ostrzegam przestanę z Wami korespondować. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 04.04.06, 10:48 grabin1 napisał: [...] > Ja naprawdę chcę zostać prawdziwym wegetarianinem a nie malowanym. > Proszę o poważne traktowanie takich pytań, bo Ostrzegam przestanę z Wami > korespondować. A nie wystarczy Ci bycie wegetarianinem? Dlaczego tak bardzo chcesz być "prawdziwym wegetarianinem"? Stanowczo z byt wielu w Polsce (a może i na świecie) chce być "prawdziwymi" zamiast po prostu być kimś (w tym wypadku wegetarianinem) lub nie... W historii (nieodległej) jeden Pan zaczął głosić tezę o "prawdziwych) w tamtym przypadku Niemcach i niezbyt miło się to skończyło dla samych Niemców (zarówno "prawdziwych" jak i tych po prostu Niemców) o wielu innych nacjach nie wspominając... "Prawdziwy wegetarianin" w porównaniu z wegetarianinem to jak "prawdziwy Polak" w porównaniu z Polakiem... "I smieszno, i straszno" zarazem... A ostrzegać to sobie możesz... Mi tam bimba czy będziesz korespondował, czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 14:52 Przestań piep****, na pytanie o żółte sery daliśmy Ci odpowiedź - wege jedzą żółte sery z syntetyczną podpuszczką. Nie umiesz czytać??? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=39438106&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 04.04.06, 11:50 Jest mi starasznie przykro, ale cóż chyba jednak nie otrzymam sensownej odpowiedzi. Myślałem że Wegetarianie to taki naród po części "rasta" a tu co obelgi i straszenie. Czy sugerujesz że mnie z powodu niechęci do karmienia psów mięsem spotka taki sam los jak złych czy dobrych niemców. Ale tak naprawdę to jaki ich los spotkał? Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 04.04.06, 12:06 Panie kolego... To Pan żeś straszył, że się wycofasz z dyskusji... "Prawdziwi Niemcy" odkryli wyższość moralną i fizyczną Niemców nad innymi nacjami... Efekty znamy "Prawdziwi komuniści" też tępili wszelkie "odchylenia nacjonalno-prawicowe", bo wiedzieli co jest dla ludzi lepsze... "Prawdziwi Polacy" na razie (poza incydentalnymi przypadkami) nikogo masowo nie tępią, ale pewnien "prawdziwy Polak" zaproponował już "golenie głów" tym którzy mieli inne poglądy od niego... O "wyczynach prawdziwych wegetarian" nie słyszałem, ale jeśli kiedyś byłoby tak, że odkryliby oni w sobie "powołanie" to możnaby się obawiac co wymyślą (choć oczywiście nie ma pewności, ze cokolwiek "ciekawego" by wymyślili)... Wolę dmuchać na zimne... Wegetarianin to z całą pewnością osoba która nie robi jednej konkretnej rzeczy: Nie je mięsa... Cała reszta to już niekoniecznie, acz czasami mile widziane, dodatki Karmienie psa mięsem to nie kwestia natury "technicznej" a problem filozoficzny - musisz to ocenić tylko we własnym sumieniu i zgodnie z nim postępować. Podobnie jedzenie żelatyny lub podpuszczki to nie kwestia techniczna (żelatyna lub podpuszczka to z całą pewnością nie jest mięso) tylko problem filozoficzny... Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 04.04.06, 12:52 Otóż to. Jest to problem natury filozoficznej, a na czym innym opiera się wegetarianizm. Przecież nie na kwestiach technicznych. Nie można zjeść ciastka i je mieć albo albo. Oczywiście można być trochę żywym a trochę zmarłym lecz to już wyższa szkołą jazdy. Moim zdaniem albo się szanuje bez reszty głoszone wartości albo te wartości to bzdety. Co do pewnych moim zdaniem potknięć należy je po porostu zidentyfikować i zwyczajnie eliminować a nie dorabiać ideologię ( żelatyna ,naturalna podpuszka, udział tkanki zwierzęcej w komponentach kosmetyków). A tak przy okazji czy mój Szanowny Rozmówca zna np. skład polepszaczy do pieczywa które ze smakiem konsumujemy . O tym nie napiszę gdyż jest zbyt obrzydliwy( ten skład). Jeżeli Szanowny Kolega nie zrozumiał prześmiewczo ,prowokacyjnego fragmentu mojego postu to przepraszam uniżenie. Na koniec, dla mnie prawdziwy to taki który nie opowiada innym bajek tylko zwyczajnie i naprawdę realizuje to co głosi- jak można karmić swoje zwierzęta tym czego samemu się nie jada. Pozdrawiam i smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 04.04.06, 13:05 Ja szczęśliwie (a może nieszczęśliwie) nie mam tych dylematów. Nie jem mięsa z jednego tylko powodu - nie smakuje mi... Nie rozumiem natomiast co jest dziwnego w fakcie karmienia kogoś (człowieka, zwierzęcia...) mięsem, skoro samemu się tego nie jada... Jako człowiek dorosły ludzkiego mleka pić nie będę, ale przecież nie zabronię tego robić niemowlakowi... Tak samo będę karmił mięsem miesożernego kota, bo oswajając go biorę zan iego odpowiedzialność i nie mam ochoty zmieniać jego natury... I tak samo będę karmił mięsem jedżacego mięso gościa jeśli wyrazi taką ochotę, bo nie mam prawa narzucał mu swoich nawyków kulinarnych. Ale to będę robił ja... Kto inny może sobie robić inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 04.04.06, 13:29 Zgadzam się Tobą. I to jest ..rasta.. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 04.04.06, 13:32 Człowiek się uczy całe życie :))) Nie wiedziałem, że zgadzanie sie ze sobą to jest "rasta" Może dlatego, że nie wiem co to jest "rasta"... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 04.04.06, 13:44 Ja też nie wiem ale piszę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 04.04.06, 18:17 a ja mysle ze slowo rasta sie jakies.. popularne nadmiernie zrobilo:) Odpowiedz Link Zgłoś
krofa Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 04.04.06, 14:16 uroczy dialog ;)))))))) pozdrawiam)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 15:07 Jeżeli na jakiejś karmie wegetariańskiej pełnowartościowej przeżyłyby w zdrowiu, do sędziwego wieku co najmniej 2 pokolenia psów to można zacząć ją podawać ukochanemu zwierzakowi. Wegetarianin ideologiczny nie je mięsa, gdyż wierzy, że człowiek nie jest gatunkiem mięsożernym (patrz najbliższy krewny - roślinożerny goryl) natomiast kocha swoje domowe zwierzęta i chce się nimi jak najlepiej opiekować i dbać o ich zdrowie ( żywienie w zgodzie z ich potrzebami). Psy to zwierzęta mięsożerne (patrz wilk) i wegetarianin kochający zwierzęta nie będzie szkodził i skracał życie zwierzęciu, za które czuje się odpowiedzialny. Niestety, taka jest natura choć chcielibyśmy by wszystkie stworzenia tego świata były naturalnie wege, ale tak niestety nie jest. Oglądałam kiedyś program o pandach - otóż te zwierzęta kiedyś mięsożerne przeszły na wegetarianizm, ale stało się to na przestrzeni wieków i nie bez szkody dla ogniw. Myślę, że każdy ideologiczny wegetarianin pierwszy rwałby się do podanwania karmy wegetariańskiej swojemu pupilowi, gdyby miał 100 % pewność, że nie odbije się to ze szkodą na jego zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Uściślając 05.04.06, 15:28 1. Najblizsze genetycznie człowiekowi zwierze to szympans, a ten gatunek jest wszystkożerny 2. Budowa organizmu człowieka wskazuje, że jest stworzeniem wszystkożernym (zęby umozliwiające przerabianie każdego pokarmu, enzymy trawienne tez umożliwiające przerabianie każdego pokarmu, długośc jelit jest "pośrednia" pomiędzy długością jelit roślinożerców, a mięsożerców, jako jedyne zwierze posiada umiejętność długotrwałego biegu co pierwotnie pozwalało w czasie polowań "zabiegac zwierzynę na śmierć") Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Uściślając 05.04.06, 15:35 DNA goryla w stosunku do DNA człowieka różni się w ok.1 %. Goryl ma taką samą wg Ciebie pośrednią długość jelit i jest roślinożerny i taki sposób odżywiania zapewnia mu zdrowie. Tu nie chodzi o to, co może jeść człowiek żeby być zdrowym, tylko czego nie musi jeść żeby nie być chorym. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Uściślając 05.04.06, 15:47 bisbal napisała: > DNA goryla w stosunku do DNA człowieka różni się w ok.1 %. 1% roztwór cyjanku potasu w wodzie różni się od wody tylko w 1%. Napiłabyś się go? > Goryl ma taką samą wg Ciebie pośrednią długość jelit i jest roślinożerny i > taki sposób odżywiania zapewnia mu zdrowie. Tu nie chodzi o to, co może jeść > człowiek żeby być zdrowym, tylko czego nie musi jeść żeby nie być chorym. To ja wytworzę syntetyczne żarcie, bez smaku (bo z powodu braku smaku nie zachorujesz), ale zawierające wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a potem powiem, że dla dobra żywej przyrody powinnaś jeść tylko to. Będziesz jadła? Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: Uściślając 05.04.06, 15:47 A DNA szympansa różni się o ok. 0,2%... Swoją drogą można jeść mięso i być zdrowym... Człowiekowi nie szkodzi jedzenie mięsa... Szkodzi nadmiar w jedzeniu mięsa... No ale jak zjesz 2kg kapusty dziennie przez 5 lat to też zachorujesz na przerost tarczycy :))) A po nadmiarze surowej cebuli możesz się załapać na problemy z wątrobą (podobnie skutkuje nadmiar surowej marchwi)... Po dużej ilości bananów będziesz mieć gazy :))) Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Uściślając 05.04.06, 16:00 cyberski napisał: jako jedyne zwierze posiada umiejętność > długotrwałego biegu co pierwotnie pozwalało w czasie polowań "zabiegac zwierzyn > ę na śmierć") ciekawe jakie to zwierze czlowiek zdolny byl 'zabiegac na smierc'? ciekawe tez, jak juz to zwierze bieganiem usmiercil, czym rozszarpal futro i jak pozarl te surowizne... Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: Uściślając 05.04.06, 16:50 A antylopy chociazby... Niektóre pelmiona muzyńskie do dzisiaj tak polują... A jak już zwierzyna padła to używał kamienia do rozprucia... MAłpy też używają kamieni... Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Uściślając 05.04.06, 16:09 cyberski napisał: > > 1. Najblizsze genetycznie człowiekowi zwierze to szympans, a ten gatunek jest w > szystkożerny to prawda...szympans poluje na atylopy, zabija slonie, pozera nosorozce... no nie wiem, moze tez potrafi hodowac kurczaki...:) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Uściślając 05.04.06, 16:21 > > 1. Najblizsze genetycznie człowiekowi zwierze to szympans, a ten gatunek > jest > w > > szystkożerny > > to prawda...szympans poluje na atylopy, zabija slonie, pozera nosorozce... > no nie wiem, moze tez potrafi hodowac kurczaki...:) Sądząc po tej wypowiedzi, o pokarmach odzwierzęcych i sposobach ich zdobywania wiesz mniej niż zero... Szympans nie musi polować na antylopy. Może np. wybierać młode ptaki z gniazd, jaja zresztą też, mrówki patykiem z termitier... Jeśli jeszcze czegoś nie wiesz, pytaj śmiało. Unikniesz takich kompromitacji. Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Uściślając 05.04.06, 16:51 szympansy nie jedza ptakow...jedza czasem mrowki i termity... za 6-tomowa encyklopedia PWN... szympansy wydlubuja mrowki i termity, ale nie poluja na mieso... nie sa drapieznikami...czlowiek stal sie drapieznikiem, i chociaz zadnego powodu do tego nie ma, podtrzymuje drapieznictwo... Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Uściślając 05.04.06, 17:01 Owszem, szympansy bywają drapieżnikami. Poluja grupowo, nawet na inne małpy. Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Uściślając 05.04.06, 23:17 misiu-1 napisał: > Owszem, szympansy bywają drapieżnikami. Poluja grupowo, nawet na inne małpy. > O to zupełnie tak jak ludzie... Mordowanie ludzi przez innych ludzi też popierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Uściślając 05.04.06, 23:55 bisbal napisała: > O to zupełnie tak jak ludzie... Mordowanie ludzi przez innych ludzi też > popierasz? Postawiłaś bezpośrednio kwestię drapieżnictwa małp, czy nie postawiłaś? Dostałaś dotyczącą swojej kwestii odpowiedź? To wyobraź sobie teraz, że ktoś mało zorientowany wyrazi wątpliwość, czy krowy aby na pewno jedzą trawę. Ty to przeczytasz i odpowiesz, że krowy jedzą trawę i że wiesz to z całą pewnością. On na to wyrazi przypuszczenie, że popierasz jedzenie trawy przez ludzi. Czy będzie to uzasadniony wniosek? Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Uściślając 06.04.06, 00:07 misiu-1 napisał: > bisbal napisała: > > > O to zupełnie tak jak ludzie... Mordowanie ludzi przez innych ludzi też > > popierasz? > > Postawiłaś bezpośrednio kwestię drapieżnictwa małp, czy nie postawiłaś? Nie. Postawiłam kwestię goryli roślinożerców. > Dostałaś dotyczącą swojej kwestii odpowiedź? O nic Cię nie pytałam. To wyobraź sobie teraz, że ktoś > mało zorientowany wyrazi wątpliwość, czy krowy aby na pewno jedzą trawę. Ty to > przeczytasz i odpowiesz, że krowy jedzą trawę i że wiesz to z całą pewnością. > On na to wyrazi przypuszczenie, że popierasz jedzenie trawy przez ludzi. Czy > będzie to uzasadniony wniosek? > Co za bzdury, gdybyś się cofnął do moich wcześniejszych wypowiedzi, to zobaczyłbyś, że użyłam przykładu goryli jako dalekich krewnych homo sapiens przy temacie bycia wege przez ludzi. Więc to nie była Twoja analogia tylko moja. Ty natomiast prowadziłeś dialog z "lutym" o możliwościach polowania szympansów. Wcześniej pojawiła się teza, że człowiek zabiegł zwierzynę i zabił ją kamieniem i to miał być dowód na uwarunkowanie naturalne i fizyczne predyspozycje do bycia urodzonym myśliwym. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Uściślając 06.04.06, 00:18 bisbal napisała: > > Postawiłaś bezpośrednio kwestię drapieżnictwa małp, czy nie postawiłaś? > Nie. Postawiłam kwestię goryli roślinożerców. Przepraszam, wydawało mi się, że to było Twoje pytanie. W każdym razie takowe padło, a ja odpowiedziałem. Masz coś przeciwko temu? > Co za bzdury, gdybyś się cofnął do moich wcześniejszych wypowiedzi, to > zobaczyłbyś, że użyłam przykładu goryli jako dalekich krewnych homo sapiens > przy temacie bycia wege przez ludzi. Więc to nie była Twoja analogia tylko > moja. Chyba nie zrozumiałaś. Ja nie odnoszę się do analogii, tylko do wyciągania bezpodstawnych wniosków z podawanych informacji. Jeżeli piszę, że szympansy polują na inne małpy, to nie oznacza to, że popieram polowanie człowieka na człowieka. Oznacza to tylko tyle, że szympansy polują na małpy. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberski Re: Uściślając 05.04.06, 17:02 luty10 napisał: [...] > czlowiek stal sie drapieznikiem, i chociaz zadnego > powodu do tego nie ma, podtrzymuje drapieznictwo... Ma powód... (nazwij to kaprysem jeśli wolisz) Powodem ludzkiego, jak to ująłeś, "drapieżnictwa" w stosunku do zwierząt jest chęć jedzenia mięsa... Oczywiście, jedzenie mięsa nie jest najczęściej konieczne by przetrwać, ale jeśłi jedzenie mięsa przetrwania nie utrudnia to dlaczego tego nie robić? Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Uściślając 05.04.06, 17:07 luty10 napisał: > szympansy nie jedza ptakow...jedza czasem mrowki i termity... > za 6-tomowa encyklopedia PWN... > > szympansy wydlubuja mrowki i termity, ale nie poluja na mieso... > nie sa drapieznikami...czlowiek stal sie drapieznikiem, i chociaz zadnego > powodu do tego nie ma, podtrzymuje drapieznictwo... Znajdź cytat, gdzie ja twierdzę, że szympans jest drapieżnikiem. Mięsożerność czy wszystkożerność nie oznacza zawsze drapieżnictwa. Poza tym Misiu ci już odpowiedział - czasami jednak polują, zapomniałam właśnie wspomnieć, że polują na młode małpy, głównie innych gatunków. I radzę ci przeczytać sobie jakąś naukową definicję drapieżnictwa, bo chyba znowu czegoś nie rozumiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Uściślając 05.04.06, 17:04 luty10 napisał: > to prawda...szympans poluje na atylopy, zabija slonie, pozera nosorozce... > no nie wiem, moze tez potrafi hodowac kurczaki...:) Widzisz, to właśnie ten ułamek procenta DNA sprawia, że szympans nie potrafi poradzić sobie z upolowaniem slonia albo nosorożca. I tylko dlatego ich nie jada. A człowiek potrafi. Nawet niekoniecznie Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Uściślając 05.04.06, 17:54 szkoda, ze tego ulamka nie wykorzystamy by zaprzestac zabijania... Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Uściślając 06.04.06, 00:11 luty10 napisał: > szkoda, ze tego ulamka nie wykorzystamy by zaprzestac zabijania... I bardzo dobrze. Rozum jest od tego, żeby go używać dla własnego dobra, a nie przeciwko sobie. Choć nie brak takich, którzy używają go w ten drugi sposób. Jedni robią bomby, a drudzy wymyślają i propagują różne szkodliwe idee. A to komunizm, a to wegetarianizm. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 15:31 człowiek nie jest gatunkiem mięsożernym (patrz najbliższy krewny - > roślinożerny goryl) Chyba raczej wszystkożerny szympans jest bliższy człowiekowi. Ponadto w encyklopedii o gorlylach piszą "Pożywienie stanowi głównie pokarm roślinny" (onet), co raczej nie sugeruje, że są w pełni roślinożerne. Generalnie o żadnym z naczelnych (szympans, goryl, orangutan) nie znalazłam tam potwierdzenia, że są roślinożerne. Jedzą np. owady, jaja, małe zwierzęta. Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 15:40 Mylisz się, goryle są wegatarianami. www.encyclopedia.com/html/g/gorilla.asp "GORILLA [gorilla] an ape , Gorilla gorilla, native to the lowland and mountain forests of western and central equatorial Africa.(...) They are VEGETARIANS, living on a variety of vines, leaves, fruit, roots, and bark. Mountain gorillas eat wild celery, bamboo shoots, nettles, thistles, and sometimes certain soils or a rare form of fungus." Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 15:49 A onet twierdzi co innego :) I co tym fantem zrobimy? Poza tym, zwierzę nie może być wegetarianinem, tylko co najwyżej roślinożerne. Wegetarianizm, z tego, co tu wyczytałam na forum to ŚWIADOMY wybór. Roślinożerność goryla nie wynika chyba ze świadomego jego wyboru, prawda? Co od razu stawia jakość i rzetelność takiej encyklopedii pod dużym znakiem zapytania. Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 16:20 Dieta wegetariańska to dieta roślinna. "<niem. Vegetarianer, z ang. vegetarian (1847 r.), co (z -rian zam. -lian) od ang. vegetal, z fr. végétal roślinny>" Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 16:26 bisbal napisała: > Dieta wegetariańska to dieta roślinna. > "<niem. Vegetarianer, z ang. vegetarian (1847 r.), co (z -rian zam. -lian) > od > ang. vegetal, z fr. végétal roślinny>" Oczywiście, tyle że e(ncyklopedia WP): wegetarianizm - [niem. < łac.] (jarstwo), system żywienia ludzi pokarmami wyłącznie roślinnymi (w. absolutny) lub roślinno-nabiałowymi (w. względny); popularny w Europie w 1. poł. XIX w., ponownie od lat 80. XX w. Podkreślam: system żywienia LUDZI. Nie zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 17:17 O co Ci chodzi? System systemem, ale przydawka wegetariański odnosi się do składającego się z roślin lub roślin i nabiału. Człowiek wegetarianin, ale wegetariański posiłek (posiłek nie człowiek wegetariański), dieta goryli jest wegetariańska, więc goryle są "vegetarians". Nie podoba Ci się określenie "gorillas are vegetarians" to powiedz sobie są roślinożerne czyli jedzą rośliny, a nie przeważnie rośliny. A to, że niektóre dzieci w przedszkolu wydłubują sobie kozy z nosa i jedzą sprawia, że homo sapiens jest kozożerny? To a propos źródeł wg których niektóre goryle jedzą mrówki. (A propos proszę o źródła.) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 17:25 > O co Ci chodzi? System systemem, ale przydawka wegetariański odnosi się do > składającego się z roślin lub roślin i nabiału. W odniesieniu do człowieka. Człowiek wegetarianin, ale > wegetariański posiłek (posiłek nie człowiek wegetariański), dieta goryli jest > wegetariańska, więc goryle są "vegetarians". Ptaki są wegetariańskie? Super... Nie podoba Ci się > określenie "gorillas are vegetarians" To tak jakbyś powiedziała, że skoro goryl to małpa, i goryl to wegetarianin, to ja jako wegetarianka jestem małpą. Naciąganie definicji tworzy takie właśnie bezdenne głupoty. No, chyba że się za małpę uważasz... ;) to powiedz sobie są roślinożerne czyli > jedzą rośliny, a nie przeważnie rośliny. Ale one jedzą również mrówki i ptaki. Są według ciebie roślinożerne w takim razie czy nie? A to, że niektóre dzieci w przedszkolu > > wydłubują sobie kozy z nosa i jedzą sprawia, że homo sapiens jest kozożerny? Nie, wszystkożerny. Jak wszystkie naczelne. Tak samo jak fakt, że jesz z grubsza to samo co goryl nie sprawia, że jesteś automatycznie małpą. To > > a propos źródeł wg których niektóre goryle jedzą mrówki. (A propos proszę o > źródła.) Włącz sobie Discovery, tam co i raz leci taki programik o gorylach. I parę innych kanałów tematycznych też pewnie by się znalazło. Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 23:43 emka_waw napisała: > > O co Ci chodzi? System systemem, ale przydawka wegetariański odnosi się d > o > > składającego się z roślin lub roślin i nabiału. > > W odniesieniu do człowieka. Wg Ciebie. > Ptaki są wegetariańskie? Super... A niby dlaczego miałyby nimi być? Ptaki jedzą insekty. > > Nie podoba Ci się > > określenie "gorillas are vegetarians" > > To tak jakbyś powiedziała, że skoro goryl to małpa, i goryl to wegetarianin, to > > ja jako wegetarianka jestem małpą. Naciąganie definicji tworzy takie właśnie > bezdenne głupoty. To Ty opowiadasz bezdenne głupoty, bo nic podobnego nie powiedziałam. Powiedziałam, że ktoś kto jest na diecie składu wegetariańskiego jest wegetarianinem. A te Twoje wywody nie wiem na czym bazujesz, na pewno na niczym co napisałam. > > No, chyba że się za małpę uważasz... ;) Ach to projektowanie... > > to powiedz sobie są roślinożerne czyli > > jedzą rośliny, a nie przeważnie rośliny. > > Ale one jedzą również mrówki i ptaki. Nie jedzą ptakó, a nie wszystkie gatunki jedzą insekty. A argument był do tego, że wg wcześniekszych definicji pisałaś, że mogą być roślinożerne ale nie wegetarianami. > A to, że niektóre dzieci w przedszkolu > > > > wydłubują sobie kozy z nosa i jedzą sprawia, że homo sapiens jest kozożer > ny? > > Nie, wszystkożerny. Aha to Ty jesteś wszystkożerna? Czyli już wszystko w życiu zeżarłaś co spotkałaś na swojej drodze... Gratuluje. >Jak wszystkie naczelne. Ach tak bo, w przypadku omawianych goryli, rośliny i ewentualnie insekty to WSZYSTKO. Tak samo jak fakt, że jesz z > grubsza to samo co goryl nie sprawia, że jesteś automatycznie małpą. A kto i gdzie tak powiedział? > Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 10:40 > > > O co Ci chodzi? System systemem, ale przydawka wegetariański odnosi > się d > > o > > > składającego się z roślin lub roślin i nabiału. > > > > W odniesieniu do człowieka. > > Wg Ciebie. Według pewnej encyklopedii, określającej wegetarianizm jako system żywienia CZŁOWIEKA. Jeśli tworzysz nowomowę, to uprzedzaj, bo wtedy to będzie inna rozmowa. > > > Ptaki są wegetariańskie? Super... > > A niby dlaczego miałyby nimi być? Ptaki jedzą insekty. Zwłaszcza sępy... Kotku, ja się pytałam, czy ptaki jako posiłek są wegetariańskie. Bo skoro się upierasz, że goryl jest wegetarianiniem, to jako że jada również ptaki, to wyraźnie mi sugerujesz, że ptaki są pożywieniem wegetariańskim. > > > > Nie podoba Ci się > > > określenie "gorillas are vegetarians" > > > > To tak jakbyś powiedziała, że skoro goryl to małpa, i goryl to wegetarian > in, > to > > > > ja jako wegetarianka jestem małpą. Naciąganie definicji tworzy takie właś > nie > > bezdenne głupoty. > > To Ty opowiadasz bezdenne głupoty, bo nic podobnego nie powiedziałam. A czy ja gdziekolwiek tak twierdzę. Przeczytaj uważnie, bo "to tak jakbyś powiedziała" nie znaczy "powiedziałaś". No, chyba, że to znowu jakaś nowomowa. Dwaplusbezdobrze. > Powiedziałam, że ktoś kto jest na diecie składu wegetariańskiego jest > wegetarianinem. CZY_PTAKI_SĄ_POŻYWIENIEM_WEGETARIAŃSKIM? CZY_GORYL_JEST_CZŁOWIEKIEM? Tylko w wypadku dwóch pozytywnych odpowiedzi można uznać goryla za wegetarianina. A te Twoje wywody nie wiem na czym bazujesz, na pewno na niczym > > co napisałam. Dokładnie to na wszystkich twoich przeoczeniach logicznych. > > > > No, chyba że się za małpę uważasz... ;) > Ach to projektowanie... Niby czego, żartu nie poznajesz? > > > > to powiedz sobie są roślinożerne czyli > > > jedzą rośliny, a nie przeważnie rośliny. > > > > Ale one jedzą również mrówki i ptaki. > Nie jedzą ptakó, Jedzą. I żadne tupanie nóżkami tego nie zmieni. a nie wszystkie gatunki jedzą insekty. Wszystkie naczelne jedzą insekty. A argument był do tego, > > że wg wcześniekszych definicji pisałaś, że mogą być roślinożerne ale nie > wegetarianami. DOKŁADNIE. I jako roślinożercy sporadycznie (ale jednak) zjadają insekty i pisklęta. > > > > A to, że niektóre dzieci w przedszkolu > > > > > > wydłubują sobie kozy z nosa i jedzą sprawia, że homo sapiens jest k > ozożer > > ny? > > > > Nie, wszystkożerny. > Aha to Ty jesteś wszystkożerna? Czyli już wszystko w życiu zeżarłaś co > spotkałaś na swojej drodze... Gratuluje. To termin naukowy, złotko, chcesz kolejną definicję? To żaden wstyd przyznać się do niewiedzy. > > >Jak wszystkie naczelne. > Ach tak bo, w przypadku omawianych goryli, rośliny i ewentualnie insekty to > WSZYSTKO. I ptaki. "wszystkożerny" oznacza dietę mieszaną, roślinną i mięsną. > > Tak samo jak fakt, że jesz z > > grubsza to samo co goryl nie sprawia, że jesteś automatycznie małpą. > > A kto i gdzie tak powiedział? No właśnie nikt... :) Rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 15:11 emka_waw napisała: > > > > O co Ci chodzi? System systemem, ale przydawka wegetariański > odnosi > > się d > > > o > > > > składającego się z roślin lub roślin i nabiału. > > > > > > W odniesieniu do człowieka. > > > > Wg Ciebie. > > Według pewnej encyklopedii, określającej wegetarianizm jako system żywienia > CZŁOWIEKA. Jeśli tworzysz nowomowę, to uprzedzaj, bo wtedy to będzie inna > rozmowa. Dokładnie wg PEWNEJ. > > > Nie, wszystkożerny. > > Aha to Ty jesteś wszystkożerna? Czyli już wszystko w życiu zeżarłaś co > > spotkałaś na swojej drodze... Gratuluje. > > To termin naukowy, złotko, chcesz kolejną definicję? To żaden wstyd przyznać > się do niewiedzy. Ach złotko złoteńko to taki żarciczek był, wiesz jaśniutkie złoteńko? Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 15:16 > O co Ci chodzi? System systemem, ale przydawka wegetariański odnosi się do składającego się z roślin lub roślin i nabiału. W odniesieniu do człowieka. > > Wg Ciebie. > > > > Według pewnej encyklopedii, określającej wegetarianizm jako system żywien > ia > > CZŁOWIEKA. Jeśli tworzysz nowomowę, to uprzedzaj, bo wtedy to będzie inna > > > rozmowa. > > Dokładnie wg PEWNEJ. Nie spotkałam żadnej, w której byłoby literalnie napisane, że wegetarianizm to system żywienia zwierząt. Jeśli znasz taką, to przytocz. > > > > > Nie, wszystkożerny. > > > Aha to Ty jesteś wszystkożerna? Czyli już wszystko w życiu zeżarłaś > co > > > spotkałaś na swojej drodze... Gratuluje. > > > > To termin naukowy, złotko, chcesz kolejną definicję? To żaden wstyd przyz > nać > > się do niewiedzy. > > Ach złotko złoteńko to taki żarciczek był, wiesz jaśniutkie złoteńko? Żart subtelny jak ruska armia pod Berlinem w 1945. Wybacz, są poziomy "humoru" do których ciężko mi zejść. Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 15:22 emka_waw napisała: > > Dokładnie wg PEWNEJ. > > Nie spotkałam żadnej, w której byłoby literalnie napisane, że wegetarianizm to > system żywienia zwierząt. Ale nie spotkałaś też takiej , w której byłoby wyraźnie napisane, że nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 15:39 > > > Dokładnie wg PEWNEJ. > > > > Nie spotkałam żadnej, w której byłoby literalnie napisane, że wegetariani > zm > to > > system żywienia zwierząt. > > Ale nie spotkałaś też takiej , w której byłoby wyraźnie napisane, że nie jest. Nie spotkałam również takiej, w której byłoby wyraźnie napisane, że ty nie jesteś gorylem. Sorry za tę wycieczkę osobistą, ale skoro wyciągamy dość luźne wnioski, to ty=wegetarianka=gorylica. A co. Chrzanić logikę. Znalazłam taką, w której literalnie zapisano, że to system żywienia człowieka. Znajdź taką, w której napiszą, że to system żywienia zwierząt. Czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 17:35 bisbal napisała: > a propos źródeł wg których niektóre goryle jedzą mrówki. (A propos proszę o > źródła.) Służę uprzejmie: www.buschgardens.org/animal-info/info-books/gorilla/diet.htm Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 23:29 No i Twoim źródle nie ma słowa o zjadanych ptakach, tylko o insektach i ewentualnie ślimakach i to w znikomym procencie i nie w każdym podgatunku etc. Dlatego powtarzam za przykładem dalekiego krewnego goryla zawężcie swoje zjadanie mięsa do insektów i ślimaków. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 00:02 bisbal napisała: > No i Twoim źródle nie ma słowa o zjadanych ptakach, tylko o insektach i > ewentualnie ślimakach i to w znikomym procencie i nie w każdym podgatunku etc. > Dlatego powtarzam za przykładem dalekiego krewnego goryla zawężcie swoje > zjadanie mięsa do insektów i ślimaków. Bój się Boga, bisbal. Mam Ci przeczytać, o co pytałaś? Zastanów się może nad jakąś suplementacją, bo z twoją pamięcią nie jest najlepiej. Przypominam: > To a propos źródeł wg których niektóre goryle jedzą mrówki. (A propos proszę > o źródła.) Link, który przywołałem, mówi właśnie o spożyciu termitów (to taki rodzaj mrówek) i dżdżownic. Jak się zdaje, czyni to zadość Twojemu zapytaniu. Czy się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 00:27 To nie było do Ciebie, tylko do emki i suszonego itd. upierających się przy tezie, że goryle jedzą pisklęta. A za podanie źródła o mrówkach dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 10:44 > To nie było do Ciebie, tylko do emki i suszonego itd. upierających się przy > tezie, że goryle jedzą pisklęta. A za podanie źródła o mrówkach dziękujemy. Powtórzę... pilot - telewizor - discovery. Tak ciężko? Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 15:18 emka_waw napisała: > > To nie było do Ciebie, tylko do emki i suszonego itd. upierających się pr > zy > > tezie, że goryle jedzą pisklęta. A za podanie źródła o mrówkach dziękujem > y. > > Powtórzę... pilot - telewizor - discovery. Tak ciężko? Ta dyskusja nie ma sensu - zarówno ja jak i misiu podał źródła, w których ani słowa o zjadaniu piskląt, więc upierasz się przy 1 definicji, a to nie jest rozstrzygające. Ale Ty sobie wybrałaś źródło, które Ci odpowiada, tak samo jak i ja i sprawa jest otwarta. Nigdy nie widziałam na Discovery goryla zjadającego pisklę, ale Ty nagraj koniecznie i tu umieść filmik - tylko tyle, że wg niektórych źródeł to nie będzie reprezentatywne dla całego gatunku itd. Ale na pewno leciał film o kanibalach i co, czego to dowodzi - na jakie statystyki wskazuje? Powtarzam, tak musiałabyś samodzielnie zwiedzić środowisko goryli i spisać nowe statystyki zjadania piskląt, bo same źródła naukowe jak widzisz różnią się między sobą w tej kwestii i wybranie przez Ciebie 1 źródła niczego nie zmienia. Dlatego pozostawmy tę kwestię otwartą, bo opierasz się tylko na czyiś badaniach, tak samo jak ja na innych i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 15:34 > Ta dyskusja nie ma sensu - zarówno ja jak i misiu podał źródła, w których ani > słowa o zjadaniu piskląt, więc upierasz się przy 1 definicji, a to nie jest > rozstrzygające. Ale Ty sobie wybrałaś źródło, które Ci odpowiada, tak samo jak > i ja i sprawa jest otwarta. Nigdy nie widziałam na Discovery goryla zjadającego > > pisklę, ale Ty nagraj koniecznie i tu umieść filmik - tylko tyle, że wg > niektórych źródeł to nie będzie reprezentatywne dla całego gatunku itd. Czyli fakt, że jakiś goryl je owoce, też nie będzie reprezentatywne dla całego gatunku? Bo nie sprawdziliśmy tego u wszystkich? A może jest gdzieś takiś, co np. chleje colę i żre hamburgery, bo go jakiś właściciel-idiota tak nauczył i nic innego nie potrafi jeść... ;) Zastanów się, co piszesz... I gdyby ci się naprawdę chciało, to znalazłabyś to, o czym mówię, bo to nie ja mam ci udowadniać prawdę, tylko ty mi kłamstwo, jakaś taka śmieszna zasada prawa jest w tym kraju, wiesz? Ale na > pewno leciał film o kanibalach i co, czego to dowodzi - na jakie statystyki > wskazuje? Nagraj i wrzuć filmik... (taka mała złośliwość z mojej strony) O niczym nie świadczy w tej dyskusji, bo to argument-zapchajdziura, ni przypiął ni przyłatał do tematu rozmowy, gdyby goryle jadły inne goryle, to może byłoby o czym dyskutować. Powtarzam, tak musiałabyś samodzielnie zwiedzić środowisko goryli i > spisać nowe statystyki zjadania piskląt, bo same źródła naukowe jak widzisz > różnią się między sobą w tej kwestii i wybranie przez Ciebie 1 źródła niczego > nie zmienia. Chcesz, to leć - nie ja bajki opowiadam, typu goryl=wegetarianin. A tobie trochę wiedzy na temat naczelnych przyda się najwidoczniej. Dlatego pozostawmy tę kwestię otwartą, bo opierasz się tylko na > czyiś badaniach, tak samo jak ja na innych i tyle. Ale nie wmawiaj mi, że goryl jest wegetarianinem, proszę. Dla mnie to określenie dotyczące wyłącznie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 17:08 > Ale nie wmawiaj mi, że goryl jest wegetarianinem, proszę. Dla mnie to > określenie dotyczące wyłącznie ludzi. No cośty , widziałem w sklepie drób z napisem "Kurczak Wegetarianin" ;)) Slawek Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 17:15 > > Ale nie wmawiaj mi, że goryl jest wegetarianinem, proszę. Dla mnie to > > określenie dotyczące wyłącznie ludzi. > > > No cośty , widziałem w sklepie drób z napisem "Kurczak Wegetarianin" ;)) Kupiłeś?! Jak smakuje wegetarianin?! :) Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 17:52 emka_waw napisała: > > > Ale nie wmawiaj mi, że goryl jest wegetarianinem, proszę. Dla mnie > to > > > określenie dotyczące wyłącznie ludzi. > > > > > > No cośty , widziałem w sklepie drób z napisem "Kurczak Wegetarianin" ;)) > > Kupiłeś?! Jak smakuje wegetarianin?! :) Dałem kotu ;) jadam tylko kurczaki wiejskie !! Slawek Odpowiedz Link Zgłoś
slawekopty Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 17:46 > Ale nie wmawiaj mi, że goryl jest wegetarianinem, proszę. Dla mnie to > określenie dotyczące wyłącznie ludzi. W sklepie ostatnio widziałem drób z napisem "Kurczak Wegetarianin" ;)))))) Slawek Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 19:04 slawekopty napisał: > W sklepie ostatnio widziałem drób z napisem "Kurczak Wegetarianin" ;)))))) A to pewnie na rosół wegetariański. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 00:05 Aha, zapomniałem - piszesz o "znikomym procencie". 3% udziału mięsa w diecie to wcale nie jest znikomy procent. U przeciętnie jedzącego Polaka mięso stanowi ok. 10% udziału w diecie. To tylko trzy razy więcej niż u goryla. Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 16:25 Tu masz potwierdzenie z innego źródła: "GORYL, Gorilla gorilla, gat. z rodziny małp człekokształtnych; wys. samca do 2 m, masa samców 135–275 kg, samic 70–140 kg; uwłosienie brunatnoczarne, miejscami rudawe; twarz, dłonie, podeszwy i piersi nagie; ROŚLINOŻERNY; tryb życia naziemny, codziennie buduje gniazda noclegowe; zręcznie wspina się po drzewach; w 2 podgatunkach zamieszkuje puszcze zwrotnikowej Afryki: goryl nizinny, Gorilla gorilla gorilla, w Gabonie, i goryl górski, Gorilla gorilla beringei, góry Demokr. Rep. Konga, Ruandy i Ugandy; chroniony w rezerwatach." encyklopedia.pwn.pl/25312_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 16:33 I tu mi przypomina się stary argument jednej z moich dyskutantek (ggigus chyba?), która wygrzebała gdzieś definicję stwierdzającą, że roślinożerny znaczy "jedzący przeważnie rośliny" i na jej podstawie zaliczyła wszyskie naczelne do roślinożernych. Jak rozumiem wegetarianizm wyklucza jakiekolwiek białko zwierzęce, więc roślinożerność, w świetle tej definicji nie jest wegetarianizmem, ani nie oznacza, że goryle jadają tylko i wyłącznie rośliny. Jak widać, definicja definicji nierówna... Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 16:54 Jeśli pisze, że goryl wg definicji PWN i innych jest roślinożerny to jest roślinożerny, a nie przeważnie roślinożerny. No chyba, że czysty tzn. w 15% zabrudzony, smaczny oznacza w 25% wymiotny, głupi oznacza w 13% genialny. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 17:14 > Jeśli pisze, że goryl wg definicji PWN i innych jest roślinożerny to jest > roślinożerny, a nie przeważnie roślinożerny. No chyba, że czysty tzn. w 15% > zabrudzony, smaczny oznacza w 25% wymiotny, głupi oznacza w 13% genialny. To w takim razie jak rozumieć wypowiedź suszone.winogrono: "W wielu źródlach można wyczytać że goryle poza roślinami jedzą pędraki, mrówki a nawet pisklęta ptaków" Ptak i mrówka to nie zwierzę? Poza tym zwróć uwagę, że to wedle przytoczonej przez pewną wegetariankę definicji (nie mojej, podkreślam) roślinożerny znaczy jedzący przeważnie mięso. A ponadto np. z punktu widzenia chemii, nie istnieje coś takiego jak "czysta" substancja. Zawsze zakłada się pewną dopuszczalną normę zanieczyszczeń. Einstein był geniuszem, bez wątpienia. I nie był w stanie przez całe życie nauczyć się w stopniu komunikacyjnym żadnego języka obcego, nawet angielskiego, chociaż dużą część życia spędził w USA i tam umarł. A smak to tylko kwestia gustu :) Dla mnie tatar to pychota, ty byś pewnie rzygała dalej niż widziała. Jak więc widzisz, nie ma definicji absolutnej dla NICZEGO. Jeśli goryl je ptaki i mrówki, czy jest twoim zdaniem roślinożerny? Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 17:21 Nie ten co je mrówki nie jest. Jeśli Twój sąsiad jest kanibalem to Ty nim też jesteś? Trzymam się definicji wg której goryle są roślinożerne i nie uważam że gdyby jadły mrówki to nadal takie byłyby. Ale lepiej żeby ludzie do tej pory jedzący świnki i cielątka poszli za przykładem tych jedzących mrówki i nimi zastąpili swój jadłospis. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 17:28 > Nie ten co je mrówki nie jest. No to goryl nie jest roślinożerny. Jeśli Twój sąsiad jest kanibalem to Ty nim też > jesteś? A co ma piernik do wiatraka? > Trzymam się definicji wg której goryle są roślinożerne Oczywiście z założeniem, że nie można nazywać tego wegetarianizmem i że zjadają ptaki i mrówki... Bo inaczej byłoby to wierutne kłamstwo, prawda? i nie uważam że gdyby > jadły mrówki to nadal takie byłyby. No to nie są. Ale lepiej żeby ludzie do tej pory jedzący > świnki i cielątka poszli za przykładem tych jedzących mrówki i nimi zastąpili > swój jadłospis. Już lecę rozwalać mrowiska. Tyle że mrówki są pod ochroną. Ale zawsze mogę ptaki z gniazd powybierać! Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 23:32 emka_waw napisała: > Jeśli Twój sąsiad jest kanibalem to Ty nim też > > jesteś? > > A co ma piernik do wiatraka? A to, że nie każdy gatunek goryla je insekty i nie masz danych o tym, że każdy osobnik goryla zjadł w swoim życiu insekta lub cokolwiek spoza roślin, więc rozszerzasz dane mechanicznie na cały gatunek. Więc jak homo sapiens mieszkający obok Ciebie jest kanibalem to skoro jest człowiekiem i Ty nim też jesteś to też jesteś kanibalem? Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw [...] 06.04.06, 10:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 17:30 Wolałabyś, żeby człowiek zamiast jednej krowy zabił milion mrówek? Coś Ci dam do przeczytania, bo chyba tego nie wiesz: Universal Declaration of Animal Rights: Article 1 All animals have equal rights to exist within the context of biological equilibrium. This equality of rights does not overshadow the diversity of species and of individuals. Jak widzisz, "obrońcy zwierząt" przypisują mrówce takie samo prawo do życia, jak krowie. Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 17:56 > Jak widzisz, "obrońcy zwierząt" przypisują mrówce takie samo prawo do życia, > jak krowie. > no wlasnie...a krowe sie dreczy...i zabija... Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 00:07 Krowy się nie dręczy. Krowę się karmi, poi i doi. Krowa nie dojona cierpi, a dręczona daje mało mleka. Dręczenie krów się zatem nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 16:16 o corridzie nic nie wiesz i krowach tez... dojac nieustannie krowe po pierwszym ocieleniu, wymusza sie na niej produkcje mleka... pozniej to juz ja musisz doic, bo by padla... Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 16:30 luty10 napisał: > o corridzie nic nie wiesz i krowach tez... Ależ nie. To Ty nic nie wiesz o corridzie, czego jaskrawym dowodem jest nieumiejętność odpowiedzi na kilkakrotnie powtórzone, proste pytanie, jej dotyczące. > dojac nieustannie krowe po pierwszym ocieleniu, wymusza sie na niej produkcje > mleka... pozniej to juz ja musisz doic, bo by padla... Ty nawet nie rozumiesz tego, co czytasz. Owszem, ludzie wykorzystują dla swojej korzyści tę biologiczną właściwość, że krowa wciąż dojona, wciąż daje mleko. Tak samo, jak "zmusza" nasiona, aby dla niego kiełkowały. Chodzi jednak o to, że utrzymanie krowy, karmienie i dojenie nie jest jej dręczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 17:52 Owszem, ludzie wykorzystują dla swojej > > korzyści tę biologiczną właściwość, że krowa wciąż dojona, wciąż daje mleko. to nie jest biologiczna wlasciwosc krowy...kobiete jakbys doil po porodzie, to zamienila by sie po czasie w dojna kobiete... biologicznie jest tak, ze krowa wykarmia cielaka i zaprzestaje produkcji mleka, bo cielak przechodzi na trawe... dojenie krowy, zmuszenie jej do produkcji mleka jest krowy dreczeniem... DRECZENIEM... dwa razy dziennie podlaczanie krowich wymion do maszyny, naderwane krwawiace wymiona sciskane przez bezduszna maszyne...a gdy krowa zrobi sie malo wydajna, to sie ja zabija dla miesa i skor... nie ciekawi Cie, co stalo sie z watkiem korrida? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 19:03 luty10 napisał: > to nie jest biologiczna wlasciwosc krowy...kobiete jakbys doil po porodzie, > to zamienila by sie po czasie w dojna kobiete... Owszem, to jest biologiczna właściwość krowy. Bez względu na czas dojenia, krowa pozostaje nadal krową, a to, że ciągle ma mleko to taka już jej biologiczna natura, a nie wytwór człowieka. > biologicznie jest tak, ze krowa wykarmia cielaka i zaprzestaje produkcji > mleka ...i zaraz ma następnego cielaka. Zgodnie z naturalnym cyklem rui. > dojenie krowy, zmuszenie jej do produkcji mleka jest krowy dreczeniem... > DRECZENIEM... Nie jest dręczeniem, serdeńko. To tylko Ty, w swojej prostocie ducha tak to sobie wyimaginowałeś. > dwa razy dziennie podlaczanie krowich wymion do maszyny, naderwane krwawiace > wymiona sciskane przez bezduszna maszyne... Maszyna tak jest zrobiona, żeby nie nadrywała i nie kaleczyła wymion. Okaleczone wymiona oznaczają brak mleka, a więc przynoszą straty. Właściciel krowy nie lubi strat. > a gdy krowa zrobi sie malo wydajna, to sie ja zabija dla miesa i skor... Owszem, zabija się ją dla mięsa i skór. Ale przedtem laktowegetarianie zdążą się jeszcze napić mleka i najeść serów. I nawęszyć w tych ostatnich śladów podpuszczki. > > nie ciekawi Cie, co stalo sie z watkiem korrida? Wiem, co się stało. Miękko wylądował na ośle. To Ci powinno dać tyle do myślenia, żeby odpowiadać na pytania tam, gdzie zostały zadane, a nie otwierać dla nich, ni z gruszki, ni z pietruszki, nowe tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 06.04.06, 19:37 misiu-1 napisał: > Wiem, co się stało. Miękko wylądował na ośle. To Ci powinno dać tyle do > myślenia, żeby odpowiadać na pytania tam, gdzie zostały zadane, a nie otwierać > dla nich, ni z gruszki, ni z pietruszki, nowe tematy. > dziekuje za pouczenie...wydawalo mi sie, ze temat corridy nie pasuje do tematu watka...a jest dosc interesujacy.. ale niech tam... pozdrowka... dla pascala tez...:) Odpowiedz Link Zgłoś
suszone.winogrono Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 16:32 W wielu źródlach można wyczytać że goryle poza roślinami jedzą pędraki, mrówki a nawet pisklęta ptaków. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.04.06, 16:34 > W wielu źródlach można wyczytać że goryle poza roślinami jedzą pędraki, mrówki > a > nawet pisklęta ptaków. No, jeśli ktoś o nich napisał wegetarianie, to się powinien wziąć za zamiatanie ulic, a nie pisanie encyklopedii... Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Istnieją dwa różne typy wegetarian 07.04.06, 14:00 1. Wegetarianin religijny, który wierzy w reinkarnację albo po prostu w to, że zwierzęta mają duszę lub coś podobnego, co by uzasadniało traktowanie jako podmioty prawa - "braci" jak to mówią wegetarianie. Tego rodzaju wegetarianizm ma kłopot z aprobatą dla istnienia drapieżników. Religia wegetariańska radzi sobie z tym problemem w ten spoób, że zakłada iż dusza zwierzęcia jest niższego rodzaju niż dusza człowieka. Dusza zwierzęcia nie ma sumienia i nie musi dbać o to, żeby nie czynić zła. Tylko człowiek zobowiązany jest do unikania zła, zwierzę może czynić zło bez przeszkód. Wegetarianie religijni pozwalają psom jeść mięso tak samo jak pozwalają nietoperzom polować na owady, a lwom na zebry. Wetarianin religijny oczywiście próbuje przestawić psa na wegetarianizm, ale jeśli pies nie hce, to trudno, niech żre mięso. 2. Wegetarianin ekologiczny to typ, który nie ma nic przeciwko zabijaniu zwierząt, ale jest przeciwnikiem hodowania roślin na pasze, bo to jest niepotrzebne marnotrawstwo ziemi, która jest za mocno eksploatowana. Ekolog rozumie, że każdy zjedzony przez niego kotlet i każdy kawałek sera, to jego osobisty wkład w wycinanie lasów i zatruwanie środowiska. Taki wegetarianin jest zawsze weganinem i nigdy nie zgodzi się mieć psa, który je mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
grabin1 Re: Istnieją dwa różne typy wegetarian 09.04.06, 23:19 To bardzo interesujące stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 10.04.06, 13:51 A co ci pies zawinił? Gdybyś miał w domu tarantulę albo pytona to katowałbyś go kapustą? Wyluzuj, drapieżnik nie może być wegetą. Nie ten układ trawienny kolego. Natury nie poprawiaj! Odpowiedz Link Zgłoś
jarcia6 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 10.04.06, 14:29 ja karmie swego psa miesem mimo iz sama go nie jem ja nie jem miesa gdyz nie chce aby zwierzeta cierpialy i nie zgadzam sie na ich zabijanie szczegolnie ze człowiekowi mieso do zycia nie jest niezbedne... wydaje mi sie natomiast ze pies to jest zwierze ktore potrzebuje miesa smiesza mnie tu wypowiedzi typu ...kim jestem skoro jem to czy tamto ..a nie jem np... albo czy wege moga jesc XXX czy nie kurcze czy to jakas moda na bycie kims ...ja preferuje bycie soba i robienie tego co jest zgodne z naszyn sumieniem a jedzenie czy niejedzenie miesa ma wynikac z tego co jest w nas i rozumiem te osoby co nie jedza miesa bo np.. nie lubia ..oki wiec po co maja sie katowac..ich wybor-dzieki temu sa szczesliwi ... tych ktorzy nie jedza bo niezgadzaja sie na cierpienie zwierzat...to tez ich wybor zgodny z ich przekonaniami... to jet oki ...a nie jakies byce rasta -ktore jest modne, tredy???? nie jest tu wazna nazwa - WEGETARIANIN... tak samo z karmieniem psa miesem ja uwazam ze mieso to naturalne pozywienie psow i dla nich niezbedne(moze sie tu myle ,nie znam fachowej opinii)dlatego karmie psa miesem nie chce ingerowac w nature natomiast ...co do człowieka (wiem ze nawet wsrod fachowcow opinie sa podzielone) on nie potrzebuje miesa do przezycia chociaz ...np jezli by bylo to mieso mu niezbedne to czemu nie ...tak jak np indianie ktorzy niezwykla szanowali zwierzeta ... rowniez zabijali je ale nie tak jak biali dla jakis zachcianek i nie w nieludzki sposob traktujac je jak rzecz ...oni mieli dla nich wielki szaconek bo wiedzieli ze dzieki nich zyja i maja co jesc biali tego nie potrafili wiem ze chyba troche chaotycznie pisze i zeszlam troche z tematu ale taka juz niepoukładana jestem.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Dlaczego więc hodujesz psa? 10.04.06, 16:05 jarcia6 napisała: > nie jem miesa gdyz nie chce aby zwierzeta cierpialy ale muszą cierpieć, żeby twój pies miał co jeść > ale taka juz niepoukładana jestem To dlatego, że nie potrafisz w swoim sumieniu pogodzić tych sprzeczności. Nie chcesz, żeby cierpiały, ale niech cierpią. Odpowiedz Link Zgłoś
jarcia6 Re: Dlaczego więc hodujesz psa? 10.04.06, 16:44 wlasnie o to chodzi ze dla mnie to nie jest sprzecznosc... uwazam psy za zwierzeta miesozerne ...człowieka nie!!! i prosze nie zmieniaj znaczenia mej wypowiedzi przytaczajac wyrwane z kontekstu zdania Odpowiedz Link Zgłoś
suszone.winogrono Re: Dlaczego więc hodujesz psa? 10.04.06, 18:09 Pewnie przedmówcy chodzi o to że psy są hodowane wyłącznie dla przyjemności ludzkiej (nie licząc psów przewodników, ratowników itd) Odpowiedz Link Zgłoś
jarcia6 Re: Dlaczego więc hodujesz psa? 10.04.06, 18:29 heh rodzynku;) chyba nie za bardzo rozumiem ... hodowac...hm ja mojego psa nie hoduje ja sie nim opiekuje ,kocham go,dbam o niego ..itp dla przyjemnosci tez ale obustronnej w dzisiejszym swiecie psy to zwierzeta ktore potrzebuja człowieka..nie moga zyc na wolnosc...nie wiem zreszta czy kiedykolwiek zyly???przynajmniej nie te rasy i nie rasy(??)ktore znamy obecnie ... swiata juz nie zmienie wiec o wolnosc psow walczyc nie bede- wolnosc w sensie wypuszcvzenia ich spod opieki człowieka ...i dalej nie widze sprzecznosci w karmieniu ich miesem...mysle ze to jest w zgodzie z ich natura -natura miesorzercow... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski To się nazywa hodowla, a nie opiek 11.04.06, 09:42 jarcia6 napisała: > ja mojego psa nie hoduje ja sie nim opiekuje Opiekować się można np. dzikim zwierzęciem rannym, które ktoś akurat zobaczył. Pies jest zwierzęciem domowym, hodowanym przez ludzi dla różnych celów. Tylko od ludzi, od hodowców zależy ile psów będzie się rodzić. > nie widze sprzecznosci w karmieniu ich miesem Zwierzęta, które zabijamy na mięso są także hodowane, m.in. po to, żeby nasze psy miały co jeść. Hodowcy psów potrzebują hodowców innego mięsa, tu nie ma żadnej sprzeczności. Potrzeby naszych psów każą nam zabijać hodowane przez nas zwierzęta. Równie dobrze mogłoby być odwrotnie, w niektórych krajach hoduje się psy na mięso do jedzenia. Można by hodować w domu węże boa dla przyjemności i karmić je psami, hodowanymi na pokarm dla boa. Hodujemy, opiekujemy się, zabijamy, jemy mięso, karmimy mięsem - nie ma tu żadnych sprzeczności Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Sprzeczność pojawia się dopiero, gdy zostajemy ... 19.04.06, 16:29 dokowski napisał: > Hodujemy, opiekujemy się, zabijamy, jemy mięso, karmimy mięsem - nie ma tu > żadnych sprzeczności ... wegetarianami. Wtedy, chcąc nazwać siebie człowiekiem uczciwym, musimy przestać kupować mięso zarówno dla siebie, jak i dla innych, także dla swoich psów. Kto kupuje mięso dla swoich psów jest takim samym zabójcą zwierząt, jak ten, kto kupuje mięso dla siebie. Tylko wegetarianin religijny tego nie rozumie, bo religia zaćmiewa mu poczucie moralności Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski A po co? 10.04.06, 16:07 ben-oni napisał: > Gdybyś miał w domu tarantulę albo pytona Ja bym zabił bestię, gdyby mi wlazła do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Wegetariańskie psy 10.04.06, 18:32 było juz na forum - wystarczy zajrzec do netu by znaleźć informacje psach jedzących tylko wegetaraińskie pożywienie - jest szereg firm produkujących tylko wegetarianska karme dla psów - to dowód istnienia rynku- wegetariańskicvh psów Odpowiedz Link Zgłoś
shymoons Re: Wegetariańskie psy 18.04.06, 23:42 witam, ciekawy wątek szalenie i szkoda że sie juz nie rozwija.... ale ostatnia wypowiedź brunbaka to juz czysta demagogia.... chciałbym zobaczyć psa " nie muszącego jeść mięsa" który tak sam z siebie przeszedłby obojętnie obok napotkanej padliny... z zastrzeżeniem oczywiście że w pobliżu nie byłoby wege- właściciela(karmiciela) spokojnie proszącego ZOSTAW!! .. :))) pzdr szymon Odpowiedz Link Zgłoś
shymoons Re: Wegetariańskie psy 19.04.06, 15:31 brumbak napisał: .... a wypowiedź sygnowana shymoons to czysta demagogia i niezrozumienie ani postu ani wątku Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: Wegetariańskie psy 19.04.06, 17:59 -brumbak napisał: .... a wypowiedź sygnowana shymoons to czysta demagogia i niezrozumienie ani postu ani wątku Odpowiedz Link Zgłoś
shymoons Re: Wegetariańskie psy 19.04.06, 23:04 brumbak napisal: było juz na forum - wystarczy zajrzec do netu by znaleźć informacje psach jedzących tylko wegetaraińskie pożywienie .... argument trafny, w sieci mozna z całą pewnoscia znaleźć takie informacje, ale tak jak pisałem wcześniej swiadczy to tylko o tym ze te psy nie sa karmione pokamami miesnymi przez swoich włascicieli, a nie o tym ze nie jedza miesa.. - jest szereg firm produkujących tylko wegetarianska karme dla psów - to dowód istnienia rynku- wegetariańskicvh psów .... to nie jest dowod istnienia rynku wegetarianskich psow tylko rynku ludzi karmiacych psy wegetarianskim pozywieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wegetariańskie psy 26.04.06, 12:19 Wybacz, mam faceta weganina, którego pies jak najbardziej jada mięso i obaj są szczęśliwi. Kompletnie nie rozumiem i nie zgadzam się z teorią, że dla psa domowego jedzenie nie ma szczególnego znaczenia - moja mama hoduje psy, odpowiednia karma jest niebywale ważna. Opinie weterynarzy w tej sprawie też znam, ale może to kiepscy weterynarze? Jeżeli nie narzucamy (teoretycznie) swoich nawyków żywieniowych innym ludziom, to dlaczego naszym zwierzętom mamy? Nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: Wegetariańskie psy 27.04.06, 20:47 sumire napisała: > Wybacz, mam faceta weganina, którego pies jak najbardziej jada mięso i obaj są > szczęśliwi. ......... oczywiscie , dlaczego nie ? ja pisze o czyms innym akurat i ..odwrotnym ... nie zgadzam się z teorią, że dla psa > domowego jedzenie nie ma szczególnego znaczenia - moja mama hoduje psy, > odpowiednia karma jest niebywale ważna. ... nie pisze o psach hodowlanych( na sprzedaż)- pisze o psach domowych o psach przyjacielach :))) Opinie weterynarzy w tej sprawie też > znam, ale może to kiepscy weterynarze? ..może nie znasz wszystkich opinii :))) patrz np: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=39716350&a=40504299 > Wybacz, mam faceta weganina, którego pies jak najbardziej jada mięso i obaj są > szczęśliwi. Kompletnie nie rozumiem i nie zgadzam się z teorią, że dla psa > domowego jedzenie nie ma szczególnego znaczenia - moja mama hoduje psy, > odpowiednia karma jest niebywale ważna. Opinie weterynarzy w tej sprawie też > znam, ale może to kiepscy weterynarze? > > Jeżeli nie narzucamy (teoretycznie) swoich nawyków żywieniowych innym ludziom, > to dlaczego naszym zwierzętom mamy? Nie rozumiem. ....................... ja też nie rozumiem o co ci chodzi ja tylko wskazuje na fakt że wiele , bardzo wiele psów ma sie dobrze na diecie wegetarianskiej , jest to fakt potwierdzony przez weterynarzy , choc nie wszystich i nie większośc jeszcze jakieś uwagi ? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wegetariańskie psy 28.04.06, 11:16 Hodowlany prędzej czy później staje się domowym - psów nie hoduje się po to, żeby orały na polach. A jeżeli mój przyjaciel akurat oblizuje się na widok podrobów, to mam go karmić sałatą zamiast?... Być może wiele psów ma się dobrze, nie jadając mięsa (podobnie jak ja), co nie zmienia faktu, że więcej ma się dobrze na diecie mięsnej. Możemy prowadzić taką dyskusję w nieskończoność i będzie ona całkowicie bez sensu. To udowadnianie wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: Wegetariańskie psy 28.04.06, 12:11 sumire napisała: > Hodowlany prędzej czy później staje się domowym - psów nie hoduje się po to, > żeby orały na polach. ( ??? i po co taka sarkastyczna uwaga)w dodatku zupelnie niecelna , ponieważ to dopiero własciciel psa - zakladajac że jest milośnikiem zwierząt i wybral sobie peiska na domowgo przyjaciela - ustale wzajemne relacje z pieskiem - nie hodowca A jeżeli mój przyjaciel akurat oblizuje się na widok > podrobów, to mam go karmić sałatą zamiast?... ..(??? a kto tu mowi o sałacie ?...) > Być może wiele psów ma się dobrze, nie jadając mięsa -( nie byc może - takie sa fakty-) (podobnie jak ja), co nie > zmienia faktu, że więcej ma się dobrze na diecie mięsnej. Możemy prowadzić taką dyskusję w nieskończoność i będzie ona całkowicie bez sensu. To udowadnianie > wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. ..nie :" możemy ", tylko ty wypowiadasz się w sposob iejscami calkowicie bze sensu np. ta uwaga o "psach orających w polu" w tym wątku wypowiedzialem sie rzeczowo i w oparciu o fakty, absolutnie nie negując opinii innych osób co do przeważajacego menu piesków domowych; dodatkowo podalem linki ktore wzbogaciły zapewne wiedzę użytkowników forum Odpowiedz Link Zgłoś
babsi.b Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 03.07.06, 16:21 Oczywiście surową sałatą i gotowaną marchewką :-P Jak jest grzeczny to daje mu szynkę do powąchania. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.07.06, 11:59 nie jem miesa ale moje koty karmie karmami miesnymi Odpowiedz Link Zgłoś
zysyzy Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 05.07.06, 17:05 Karmy wegetarianskie dla psow moga powodowac u nich reakcje alergiczne tak bylo z moim psem dlatego karmie go miesem i nie sadze zeby cierpiala na tym nasza przyjazn Odpowiedz Link Zgłoś
vega36 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 07.07.06, 05:02 Ja nie karmiłam psa mięsem. Mój pies dożył 19 lat. Dopiero w ostatnim roku życia przestał był sprawny. Poza tym nigdy nie chorował. Odpowiedz Link Zgłoś
zysyzy Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 07.07.06, 12:31 a czym go karmilas? Odpowiedz Link Zgłoś
vega36 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 20.07.06, 21:01 Przede wszystkim mój piesek uwielbiał zupy jarzynowe. Jarzyny i owoce jadł w każdej postaci. Poza tym - ser biały, mleko... Praktycznie wszystko to, co ja jadłam, tylko że nie dawałam mu ziemniaków, bo pies nie trawi skrobii. Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu06 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 20.07.06, 23:01 Są wegetarianie i "wegetarianie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu06 Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 24.07.06, 07:57 Nie, wegetarianie nie karmią mięsem :) Odpowiedz Link Zgłoś
mordaruda Re: Czy wegetarianie karmią mięsem swoje psy 19.08.06, 21:30 Karmią. Pies jest drapieżnikiem 40% jego diety ppowinno stanowic mięso :) Odpowiedz Link Zgłoś