Dodaj do ulubionych

Czy wegetarianka nie usunęłaby niechcianej ciąży?

14.04.06, 11:40
Wegetarianizm u kobiety musi oznaczać postawę "pro life".
Automatycznie staje się ona przeciwniczką aborcji, która jest zabijaniem
żywego stworzenia i to bardzo bliskiego genetycznie, skoro ze wzgledu na
bliskość genetyczną jest przeciwniczką zabijania zwierząt. To co dopiero
człowiek!?..
Prawdopodobnie to się odnosi też do związku pacyfizmu i wegatarianizmu.
Obserwuj wątek
    • kleopatryx Re: Czy wegetarianka nie usunęłaby niechcianej ci 14.04.06, 13:58
      Dla mnie wegetarianizm to forma dbania o zdrowie, nie łączę tego z postawami
      etycznymi. Mi chodzi tylko o piękny wygląd...:)
      • hellaa Re: Czy wegetarianka nie usunęłaby niechcianej ci 14.04.06, 14:45
        No to nie jesteś w "targecie", do którego kieruję pytanie, bo po prostu kieruje
        tobą wiara, że konkretna dieta da ci ładny wygląd - chodzi więc o wygląd a nie
        o idee o "młodszych braciach" itd. Pytam wegetarian ideowych.
        • perkalik Re: Czy wegetarianka nie usunęłaby niechcianej ci 14.04.06, 19:48
          sama nie wiem czy mogla bym sie nazwac wegetarianka ideowaa ale w Twoim toku
          myslenia to chyba do takich sie zaliczam i na dzien dziewsiejszy uwazam ze nie
          byla bym w stanie usunac ciazy.
      • potworny Re: Czy wegetarianka nie usunęłaby niechcianej ci 27.04.06, 11:19
        kleopatryx ty jesteś wegetarianką jak z koziej d..y trąbka. Dokładnie. Jesteś
        następnym przejawem czystego liberalnego snobizmu. Wiesz tyle co zjesz. Nie
        jestem moherem ale jestem wegetarianinem. Dbam o każdy przejaw życia bo takie
        są korzenie wegetarianizmu. Twoja sprawa co zrobisz z własnym dzieckiem. G....
        mnie to obchodzi ale nie p* ,że jesteś wegetarianką. Możesz jeść złoki i dbać
        o zdrowie. To się nie wyklucza. Wegetarianizm to filozofia a nie tylko żarcie
        • figgin1 Re: Czy wegetarianka nie usunęłaby niechcianej ci 24.05.07, 12:55
          Co ty piszesz? Wegetarianizm to dieta, tyle. To, ze często łączy sie z pewną
          filozofią jest prawdą, ale nie nusi sie łączyć. A moze uważasz, ze zwierzęta
          nie zjedzone przez nią są mniej żywe bo nie o ochronie życia myślała
          oszczędzając je?
    • atropa_belladonna Re: Czy wegetarianka nie usunęłaby niechcianej ci 15.04.06, 11:59
      Dokładnie, jestem wegetarianką ze względów ideologicznych i przeciwniczką aborcji.
      • hellaa Re: Czy wegetarianka nie usunęłaby niechcianej ci 16.04.06, 10:42
        Bardzo lubię spotykać ludzi autentycznych i ideowych, dla których coś, do czego
        się przyznają, nie jest kaprysem i modą do popisywania się przed znajomymi,
        tylko filozofią życia i zobowiązaniem.
        Byłam ciekawa, czy wśród osób praktykujących wegetarianizm i głoszących
        filozofię leżącą u jego podstaw znajdą się ludzie bardzo konsekwentni w swym
        wyborze i gotowi także na ponoszenie jego kosztów, nawet bardzo trudnych.
        Uszanowanie, Atropa! Naprawdę niełatwo akceptować "cienie" spraw z pozoru
        miłych i prostych...!
        • atropa_belladonna Dzięki :) 19.04.06, 08:57
          Chciałabym tylko sprostować jedną rzecz w tym co napisałaś - bardzo wątpię, żeby
          w naszym mało tolerancyjnym społeczeństwie ktos przeszedł na wegetarianizm
          kierując się modą, gdyż takich trendów nie ma. Podobnie jak przeciwnicy aborcji
          są automatycznie klasyfikowani jako słuchacze wiadomego radyjka czyli mohery,
          tak wegetarianie są postrzegani w wersji light jako nieszkodliwi dziwacy, w
          wersji hard jako sekciarze :/
          • ggigus a jak z prawem do aborcji innych kobiet? 19.04.06, 15:53
            przyznajesz im je czy nie?
            • atropa_belladonna Re: a jak z prawem do aborcji innych kobiet? 19.04.06, 16:49
              Ggigus, dyskusje aborcyjne są nudne i głupie, zresztą i tak nasze posty zaraz
              wylecą, bo nie jest to temat na to forum. Pisałyśmy już o tym kiedyś zresztą.
              Jestem zwolenniczką obowiązującej obecnie w Polsce ustawy.
              • ggigus aha, czyli wiesz lepiej, co inne kobiety maja robi 20.04.06, 17:05
                c ze swoimi brzuchami.
                na szczescie mieszkam w kraju, gdzie o brzuchu decyduje kazda kobieta sama
              • ggigus a kto/co daje ci prawo do podejm. za kogos decyzji 20.04.06, 17:08
                ???
                sumienie czysciutkie?
                • atropa_belladonna Re: a kto/co daje ci prawo do podejm. za kogos de 20.04.06, 17:21
                  Napisałam wyraźnie, że dyskusje aborcyjne mnie nie interesują. Wyładuj się tutaj:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=40440109
                  lub tu:
                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35114
                  • ggigus nie chce dyskutowac o aborcji, pytam o Twoja 20.04.06, 17:24
                    motywacje - dlaczego chcesz mnie zmusic do dzialania w mysl twoich pogladow
                    doczekam sie opd.?
                    • atropa_belladonna Re: nie chce dyskutowac o aborcji, pytam o Twoja 20.04.06, 17:36
                      A czy ja jestem w stanie Ciebie do czegoś zmusić? A oto odpowiedź, skoro tak Ci
                      zależy: Prawo powinno chronić życie ludzkie i dlatego aborcja, powinna być
                      prawnei zakazana (poza przypadkami określonymi w ustawie, typu gwałt, zagrożenie
                      życia matki lub ciężkie deformacje płodu).
                      • ggigus skoro jestes za rest. ustawa, zmuszasz mnie 20.04.06, 17:42
                        prawo powinno? bo ty tak uwazasz?
                        a ja mam inne zdanie i nie mam don prawa??
                        • kaisa_otwin [...] 22.04.06, 19:54
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • ggigus do atropy - szkoda, ze nie potrafisz mi udowodnic, 24.04.06, 12:59
                        dlaczego chcesz mnie zmusic do dzialania w mysl Twoich pogladow
                        moze dlatego ze sie tego nie da udownodnic?
                        nie chcesz usuwac ciazy, nie rob tego, a ja o moim brzuchu chce dec. sama
                        dam sobie rade bez twego sumienia
                        • atropa_belladonna Re: do atropy - szkoda, ze nie potrafisz mi udowo 24.04.06, 13:34
                          Niczego Ci udowadniać nie muszę, powtarzam po raz n-ty, że aborcyjne pyskówki
                          mnie nie interesują. Pozdrawiam EOT.
                          • ggigus a ja powtarzam, ze nie pytam o aborcje, a 24.04.06, 13:36
                            o twoja motywacje
                            twoj brak odpow. na moje posty jest dosk. odpowiedzia
                            • atropa_belladonna Re: a ja powtarzam, ze nie pytam o aborcje, a 24.04.06, 13:41
                              O motywacji już pisałam
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=40290261&a=40564877
                              • ggigus nadal nie widze ani slowa o motywacji Twojej 24.04.06, 13:53
                                checi zmuszenia mnie
                                • atropa_belladonna Re: nadal nie widze ani slowa o motywacji Twojej 24.04.06, 14:11
                                  Napisałam mało wyraźnie? Ochrona życia płodu.
                                  • ggigus a dlaczego chcesz mnie zmuszac do ochrony 24.04.06, 14:13
                                    zycia plodu? chcesz chronic plod, rob to, a ja mam inne poglady na ww temat
                                    doczekam sie czegos o twojej motywacji!!!!!!!!!!?
                                  • ggigus proba pomocy 24.04.06, 14:18
                                    definicja ochrony:
                                    ochrona ż IV, CMs. ~nie, blm
                                    1. «zabezpieczenie, opieka, osłona przed zniszczeniem, szkodą, skrzywdzeniem,
                                    niebezpieczeństwem; to, co ochrania, osłania, daje schronienie»
                                    Ochrona prawna, sądowa.
                                    Ochrona przeciwpowodziowa, przeciwpożarowa.
                                    Ochrona matki i dziecka.
                                    Ochrona mienia społecznego, zabytków, zdrowia.
                                    Ochrona słabszych przed silniejszymi.
                                    Dla ochrony przed zimnem nosił ciepły szalik.
                                    Znaleźć ochronę przed deszczem.
                                    Pod ochroną lasu przemknęli się niepostrzeżenie.
                                    Δ Ochrona pracy «system środków zapewniających bezpieczne dla życia i zdrowia
                                    pracowników warunki wykonywania pracy»
                                    Δ Ochrona przyrody «działalność mająca na celu zachowanie lub restytuowanie
                                    rzadkich, cennych tworów przyrody żywej i nieożywionej»
                                    Δ Zwierzęta, rośliny będące pod ochroną «zwierzęta, rośliny objęte przepisami
                                    ochrony przyrody»

2. «straż mająca na celu utrzymywanie porządku, czuwanie nad czyimś
                                    bezpieczeństwem»
                                    Ochrona kolejowa.
                                    Ochrona osobista.
                                    Ochrona prezydenta, rządu.

i definicja motywacji,( bo mam wrazenie, ze nie chcesz zrozumiec tego, o co ja
                                    pytam i piszesz o czyms innym)
                                    motywacja
                                    motywacja ż I, DCMs. ~cji; lm D. ~cji (~cyj)
                                    «podanie, ukazanie motywów wyjaśniających czyjeś określone działanie,
                                    postępowanie, nadających ogólny kierunek działalności danej jednostki;
                                    umotywowanie»
                                    Motywacja czyjegoś postępowania.
                                    • atropa_belladonna Mam wrażenie, że nie czytasz ze zrozumieniem 24.04.06, 14:24
                                      Motywacją takich a nie innych moich poglądów jest ochrona życia płodu. I na tym
                                      kończę, jak masz ochotę dalej to ciągnać to dyskutuj sama ze sobą albo idź na
                                      forum prolife (link Ci dałam). Pozdrawiam
                                      • ggigus chcesz chronic plod, rob to 24.04.06, 14:25
                                        a co ja mam wspolnego z twoimi checiami?
          • hellaa Re: Dzięki :) 19.04.06, 16:22
            Pytałam abstrahując od religii, z ciekawości, jak serio i konsekwentnie ideowi
            wegetarianie traktują imperatyw niezabijania.
            • atropa_belladonna Re: Dzięki :) 19.04.06, 16:53
              hellaa napisała:

> Pytałam abstrahując od religii,

Mi też nie chodziło o względy religijne, tylko poruszyłaś kwestię mody -
              wegetarianizm nie jest w naszym społeczeństwie kul, trendi i dżezi, więc raczej
              jest to świadomy wybór pewnej filozofii życia :)

z ciekawości, jak serio i konsekwentnie ideowi
              > wegetarianie traktują imperatyw niezabijania.

Jak widzę po tym wątku - bywa z tym różnie :)
    • ilekobietamalat Re: Czy wegetarianka nie usunęłaby niechcianej ci 16.04.06, 11:35
      ja raczej nie jem bo nie lubie miesa, ale tez kocham zwierzeta i nie wyobrazam
      sobie ich zabijania. natomiast z aborcja raczej jestem posrodku, to zalezy od
      sytuacji. sa przypadki w ktorych mysle ze bym aborcje poparla.
    • khaki3 Re: Czy wegetarianka nie usunęłaby niechcianej ci 17.04.06, 14:51
      Nie jem miesa, jestem przeciwniczka zabijania zwierzat na mieso, futra, skory.
      Co do aborcji to zalezy od sytuacji. Nigdy nie bylam np. w sytuacji kiedy jestem
      w ciazy z gwaltu, albo jestem w ciazy i ciaza jest zagrozona ( np. plod ma
      wrodzona wade genetyczna,ktora jest tezprzyczyna smiertelnej choroby)
      gdybymnatomiast byla w takiej sytuacji nie wiem tez co bym zrobila. Gdybac sobie
      mozna, wiec co do aborcji jestem gdzies po srodku.
    • ggigus jestem pro life i dopuszczam aborcje 18.04.06, 14:43
      pro life to za zyciem, chce zeby zwierzeta zyly. A zarodek to dla mnie
      kandydat na czlowieka, a nie czlowiek.
      • emka_waw Re: jestem pro life i dopuszczam aborcje 18.04.06, 15:20
        > pro life to za zyciem, chce zeby zwierzeta zyly. A zarodek to dla mnie
        > kandydat na czlowieka, a nie czlowiek.

Czyli zarodek zwierzęcy to kandydat na zwierzę? A wiesz, z czego się robi
        karakuły?
        • ggigus nie ponosze odpow. za produkcje karakulow, 18.04.06, 15:31
          niestety.
          Gdyby tak bylo, zlikwidowalabym ja.
          • emka_waw Re: nie ponosze odpow. za produkcje karakulow, 18.04.06, 15:41
            > niestety.
            > Gdyby tak bylo, zlikwidowalabym ja.

Tylko dlaczego zarodek owcy miałby mieć większe prawa niż ludzki?
            • ggigus emko, prosze o jakies rzeczowe inf. o tych karakul 19.04.06, 15:35
              ach, bo nie mam za bardzo pojecia. Przemysl futrzarski nie jest moja pasja.
              caluski
              • emka_waw Re: emko, prosze o jakies rzeczowe inf. o tych ka 19.04.06, 15:41
                > ach, bo nie mam za bardzo pojecia. Przemysl futrzarski nie jest moja pasja.
                > caluski

karakuły to futerka z nienarodzonych jagniąt. Z owiec poddanych aborcji.

Powtarzam pytanie: dlaczego zarodek zwierzęcy ma wg ciebie więcej praw niż
                ludzki?
                • ggigus w ktorym miesiacu nastapila aborcja? 20.04.06, 17:07
                  w trzecim mies. zarodek nie ma kory mozgowej i nie czje bolu, a wiec...?
                  zarodek ludzki mam na mysli
                  czy trzymies. zarodki owiec sa interesujace dla branzy futrzarskiej?
                  • emka_waw Re: w ktorym miesiacu nastapila aborcja? 20.04.06, 17:12
                    > w trzecim mies. zarodek nie ma kory mozgowej i nie czje bolu, a wiec...?
                    > zarodek ludzki mam na mysli
                    > czy trzymies. zarodki owiec sa interesujace dla branzy futrzarskiej?

A wiesz w ogóle, ile owca w ciąży chodzi...?

Bo tak gadasz jak ślepy o kolorach...
                    • ggigus nie wiem, ile trwa owcza ciaza, nie musze 20.04.06, 17:20
                      tego wiedziec, bo nie zajmuje sie hodowla owiec
                      jak wiesz, to pisz, a jak nie wiesz, zrob pa pa
                      caluski
                      • emka_waw Re: nie wiem, ile trwa owcza ciaza, nie musze 20.04.06, 17:25
                        > tego wiedziec, bo nie zajmuje sie hodowla owiec
                        > jak wiesz, to pisz, a jak nie wiesz, zrob pa pa
                        > caluski

Jak nie musisz, to co ja ci będę łepetynkę zaśmiecać? Dla chcącego nic
                        trudnego, gdybyś naprawdę chciała tej wiadomości, to dawno być ją sama znalazła.
                        • ggigus jak wiesz, to napisz, a nie certol sie 20.04.06, 17:27
                          skarbie
                          • emka_waw [...] 20.04.06, 17:33
              • emka_waw Re: emko, prosze o jakies rzeczowe inf. o tych ka 19.04.06, 16:05
                > ach, bo nie mam za bardzo pojecia. Przemysl futrzarski nie jest moja pasja.
                > caluski

No to skoro już wiesz troszkę więcej, to chyba możesz odpowiedzieć na moje
                pytanie?
                • ggigus juz teraz wiuem emko i ciebie tez prosze o odp. 20.04.06, 17:07
                  bo jestes malo precyzyjna. piszesz o aborcji, a w kwestii aborcji liczy sie
                  czas, skarbie
                  • emka_waw Re: juz teraz wiuem emko i ciebie tez prosze o od 20.04.06, 17:16
                    > bo jestes malo precyzyjna. piszesz o aborcji, a w kwestii aborcji liczy sie
                    > czas, skarbie

Jeśli chodzi o uśmiercanie żywych istot, to czas nie ma żadnego znaczenia.
                    Naturalna gąbka też nie posiada kory nerwowej. Nie posiada centralnego układu
                    nerwowego! NIE MOŻE czuć bólu tak jak człowiek.

Ale jest żywa.

Dlaczego życie zarodka owcy czy gąbki w oceanie ma być ważniejsze od życia
                    przyszłego człowieka?
                    • ggigus pytam o wiek owczych zarodkow w celach 20.04.06, 17:18
                      karakulowych i prosze o odp.
                      • emka_waw Re: pytam o wiek owczych zarodkow w celach 20.04.06, 17:21
                        > karakulowych i prosze o odp.

A ja ci odpowiadam, że to nie ma żadnego znaczenia - zabicie jakiegokolwiek
                        zarodka, czy to owczego, czy ludzkiego, jest tak samo naganne (poza kwestią
                        gwałtu, ciężkiej wady płodu, czy ratowania życia matki, oczywiście).
                        • ggigus aha, czyli nie wiesz 20.04.06, 17:25
                          bol odczuwaja org. wyposazone w rdzen kregowy, dlatego wiek jest wazny
                          pa pa emko-dyletantko
                          • emka_waw Re: aha, czyli nie wiesz 20.04.06, 17:27
                            > bol odczuwaja org. wyposazone w rdzen kregowy, dlatego wiek jest wazny
                            > pa pa emko-dyletantko

Dudy w miech i osobiste wycieczki, czyli giggusiowi argumentacja padła na ryj :)

Gąbka, niezależnie od wieku, rdzenia się nie dorobi. Czy to znaczy, że może
                            podlegać wg ciebie bezwarunkowej eksterminacji?
                            • ggigus nie wnosisz nic nowego w dyskusje 20.04.06, 17:28
                              bylo o owcach, nie o gabkach
                              pa pa
                              • emka_waw [...] 20.04.06, 17:36
                    • ggigus PS wiem, ze ty ciagle o gabkach 20.04.06, 17:19
                      ja ich nie stosuje
                      a ludzki zarodek a)nie ma rdzenia i nie czuje bolu
                      b)nie jest zdolny do zycia poza org. matki ,wiec de facto nie jest samodzielnie
                      zyjaca istota
                      • emka_waw Re: PS wiem, ze ty ciagle o gabkach 20.04.06, 17:24
                        > ja ich nie stosuje

I dobrze. Bo to by była taka sama hipokryzja jak aborcja.

> a ludzki zarodek a)nie ma rdzenia i nie czuje bolu

Gąbka też!

> b)nie jest zdolny do zycia poza org. matki ,wiec de facto nie jest
                        samodzielnie
                        >
                        > zyjaca istota

Jest zdolny do życia w środowisku mu przeznaczonym - w łonie matki. Gąbka też
                        jest zdolna do życia w środowisku jej przeznaczonym - w morzu. Wyciągając ją na
                        ląd - zabijasz.
                        • ggigus emko, badzze logiczna 20.04.06, 17:27
                          gabka zyje samodzielnie w morzu, a zarodek nie przezyje samodzielnie nigdzie
                          i co, nie wiesz, ile trwa ciaza owcza? i w jakim wieku te karakuly?
                          oj, emko, emko, brak przyg. do dyskusji, zenada
                          • emka_waw Re: emko, badzze logiczna 20.04.06, 17:31
                            > gabka zyje samodzielnie w morzu, a zarodek nie przezyje samodzielnie nigdzie

...w łonie matki...

> i co, nie wiesz, ile trwa ciaza owcza? i w jakim wieku te karakuly?

Czy chcesz mi powiedzieć, że (hipotetycznie) jeśli okazałoby się, że karakuły
                            robi się z zarodków nie posiadających jeszcze mózgu, to nie byłoby to naganne?
                            Bo w każdym innym przypadku to pytanie to tylko Hannibal Lecter mógłby zadać...

> oj, emko, emko, brak przyg. do dyskusji, zenada

Znowu mi swoje motywy przypisujesz? Powtarzasz się, powtarzasz...
                            • ggigus a czy zarodek da rade zyc poza lonem matki? 20.04.06, 17:36
                              nie, umrze
                              a co mnie obchodza twoja gabki, skarbie?
                              pisz o owcach
                              i nie pisalam o pos. mozgu, a rdzenia mozgowego - to spora roznica
                              podasz wiek karakulow, czy masz sie zamiar dalej certolic?
                              jak nie podasz wieku zarodkow w nast. poscie, mozesz sobie dyskt. dalej sama
                              • emka_waw Re: a czy zarodek da rade zyc poza lonem matki? 20.04.06, 17:40
                                ggigus napisała:

> nie, umrze

Czy gąbka przeżyje na lądzie?
                                Nie, umrze.

Czy człowiek przeżyje w wulkanie?
                                Nie, umrze.

> a co mnie obchodza twoja gabki, skarbie?

A co ciebie obchodzi życie nienarodzonych, skarbie? Zabijesz każde z uśmiechem
                                na ustach...

> pisz o owcach

Pisz o ludziach. Nienarodzonych.

> i nie pisalam o pos. mozgu, a rdzenia mozgowego - to spora roznica

A ja ci wyraźnie napisałam, że gąbka nie ma rdzenia mózgowego. Nie ma
                                centralnego układu nerwowego. Nie ma tkanki nerwowej. Nie ma NIC, co w ludzkim
                                pojmowaniu dałoby odczucie bólu. Zarodek czuje więcej bólu niż gąbka.

> podasz wiek karakulow, czy masz sie zamiar dalej certolic?

Odrób pracę domową i zgłoś się do odpowiedzi :)

> jak nie podasz wieku zarodkow w nast. poscie, mozesz sobie dyskt. dalej sama

HA, HA, HA!!!!
                                Bo uwierzę w ufoludki!!!
                                • ggigus oki, ostatni raz o gabkach 20.04.06, 17:45
                                  czy ja sie domagam usunie gabek z wody - nie, wiec daj mi spokoj
                                  co mnie obchodza gabki???
                                  zarodek nie jest czlowiekiekm, jest kandydatem
                                  czlowiek zyje samodzielnie, gabka zyje sam. w wodzie, a zarodek nie da rady
                                  • emka_waw Re: oki, ostatni raz o gabkach 21.04.06, 10:44
                                    > czy ja sie domagam usunie gabek z wody - nie, wiec daj mi spokoj
                                    > co mnie obchodza gabki???

Widzę, że tyle co każde inne życie... tyle co nic.

> zarodek nie jest czlowiekiekm, jest kandydatem

Podaj mi definicję medyczną "kandydata na człowieka"

> czlowiek zyje samodzielnie, gabka zyje sam. w wodzie, a zarodek nie da rady

Więc każda ciężarna nosi martwy płód? Popraw mnie, jeśli się mylę, ale zarodek
                                    ŻYJE w ŁONIE CIĘŻARNEJ KOBIETY. W swoim naturalnym środowisku...

No i w związku z tym, jeśli to to nie człowiek, to dlaczego taka awantura
                                    wybuchła, gdy zarodki ludzkie (pardon: wg ciebie "kandydaci") wożone były jak
                                    kawał mrożonego mięsa między Warszawą a Szczecinem, bo likwidowana klinika,
                                    zajmująca się leczeniem bezpłodności, sprzedała sprzęt razem z "kandydatami",
                                    nie pytając się o zdanie rodziców (no, nie rodziców, przecież "rodzice" są
                                    wtedy, gdy są "dzieci", a to nie dzieci przecież, tylko "kandydaci"), i o
                                    dziwo, klinika, która kupiła sprzęt, zamiast wyrzucić to na śmietnik (uśmiejesz
                                    się: prawo w Polsce tego nie zabrania) próbowała to odesłać, a w końcu
                                    przyjęła "kandydatów" i zajęła się nimi za friko.

Przecież gdyby to byli jacyś "kandydaci" to w ogóle nikt nie powinien się nawet
                                    przejmować czymś takim, w końcu w czym taki "kandydat" jest lepszy od wyrostka
                                    robaczkowego - jak nam przeszkadza, to paszoł won... (cały ten akapit to
                                    sarkazm, to tak do twojej ograniczonej percepcji
                                    • ggigus czekamn na info o wieku owiec 24.04.06, 12:57
                                      a o gabkach sobie dykutujz kims innym
                                      gabki zyja samodzeilnie!!!!, a plod poza org, matki nie zyje samodzielnie!!!
                                      dyskusja o gabkach nie ma sensu

nie chcesz usuwac ciazy, nie rob tego, a ja podejme dec. , jaka bede chciala,
                                      jak bede sie nad ciaza zastanawiac
                                      • emka_waw Re: czekamn na info o wieku owiec 24.04.06, 14:18
                                        Ty może przeczytaj na co odpisujesz, zanim zaczniesz wrzeszczeć "a wy murzynów
                                        męczycie"... Bo żeś walnęła totalnie nie na temat.
      • hellaa Re: jestem pro life i dopuszczam aborcje 18.04.06, 22:06
        To od kiedy coś jest dla ciebie gatunkiem, którego nie zabijasz? jest taka
        granica? Zabijasz bezkręgowce np a kręgowców już nie?..
        Rozumiem, że jesteś "pro life kręgowców" czy wyższych ssaków - a za zabijaniem
        małych lub gatunków bezkręgowych?
        Czyli futerko z karakułów jak najbardziej..?
        • ggigus zarodek czlowieka nie jest zdolny do zycia poza 19.04.06, 15:34
          org. matki i nie odczuwa bolu, a wiec..
          nie, zadnego futerka z karakulow. A mozesz mnie w tym temacie oswiecic, bo nie
          mam pojecia - futer nie nosze.
          • hellaa Re: zarodek czlowieka nie jest zdolny do zycia po 19.04.06, 16:25
            Młody karakuł też nie jest zdolny do życia poza organizmem matki, a więc jest w
            sytuacji identycznej jak zarodek ludzki. Karakuły zabija się na futerka,
            wyjmuje się mamie z macicy gdy są płodami. W myśl twoich zasad wolno tak robić
            zarodkom: ludzkim i karakułom też... Ciekawy jest doprawdy twój wegetarianizm!
            • khaki3 Re: zarodek czlowieka nie jest zdolny do zycia po 19.04.06, 17:48
              Mlody karakul jest "produkowany" do konkretnych celow.Czyli na potrzeby
              futrzane. Z kolei zarodek ludzki nie jest "produkowany" na takie potrzeby.
              Kobieta musi miec wybor,czy chce miec dziecko czy tez nie. Sa rozne sytuacje,
              jestem (chyba) za aborcja jesli chodzi o dziecko z gwaltu( to na 100% za) albo
              jesli chodzi o dziecko obciazone genetycznie smiertelna choroba. Jesli
              natomiastchodzi o to,ze kobieta zapomina o realiach natury i sie "skrobie" bo
              wpadla po raz -enty bo facet nie lubi z prezerwatywa a ona nie bedzie sie truc
              tabletkami to jestem przeciw.

Jesli chodzi o zwierzeta to jestem przeciwka takim praktykom jak "chow" karaul
              dla futer, ogolnie jestem przeciwna krzywdzie ludzkiej i krzywdzie zwierzecej.
              Choc nie wiem czy ktos zrozumie moje stanowisko wtej sprawie, zmeczona po pracy
              pewnie niezle namieszalam w wypowiedzi i pewnie nikt nic nie zrozumie:( A jesli
              ktos cos zrozumie to gratuluje:)

Pozdrawiam Khaki
              • hellaa Re: zarodek czlowieka nie jest zdolny do zycia po 19.04.06, 20:18
                No to juz totalnie pojechałaś! :)Twierdzisz, ze skoro karakuł jest celowo
                produkowany dla funkcji futrzanych - można go zabić. A zarodek zapładnia się
                niecelowo - więc.. też można go zabić! A co tam, jak zabijać, to idąc na
                całość!;)
                Nie nazwałabym produkcji karakułów potrzebą, bo nie jest konieczne do życia
                chodzenie w karakułach. Ale, twoim zdaniem, taka produkcja i zabijanie jest
                usprawiedliwioną potrzebą. Wegetarianka?.. Czy aby na pewno???
                Czyli tam, gdzie człowiek staje się "panem stworzenia" i hoduje sobie zwierzę
                na futro lub mięso - ma prawo je zabić i oskubać z futerka a mięsko zjeść! tak
                wynika z twojego postu! Że jeżeli hodowlane, to wolno zabić i użyć w dowolny
                sposób! Ale dziwnych wegetarian spotykam na tym forum!
                • khaki3 Re: zarodek czlowieka nie jest zdolny do zycia po 19.04.06, 20:33
                  Widocznie zapomnialas doczytac:)

Jesli chodzi o zwierzeta to jestem przeciwka takim praktykom jak "chow" karaul
                  dla futer, ogolnie jestem przeciwna krzywdzie ludzkiej i krzywdzie zwierzecej.
                  Choc nie wiem czy ktos zrozumie moje stanowisko wtej sprawie, zmeczona po pracy
                  pewnie niezle namieszalam w wypowiedzi i pewnie nikt nic nie zrozumie:( A jesli
                  ktos cos zrozumie to gratuluje:)

Jestem przeciwniczka zabijania zwierzat na potrzeby futrzane czy na miecho do
                  jedzenia. Nigdzie z kolei nie stwierdzilam,ze mozna go zabic. Stwierdzilam, do
                  jakich celow jest zapladniany i, ze wlasnie po to staje sie stworzeniem "zywym
                  nie narodzonym,aby je zabic i wykorzystac jego cialo na potrzeby ludzkie.

Co do aborcji jestem za jesli chodzi o obciazenia genetyczne, i o gwalty. Jesli
                  chodzi o aborcje bo kobieta sie nie potrafi zabezpieczyc jestem przeciwna.
            • ggigus do hellaa - w jakim wieku zabija sie zarodki owcze 20.04.06, 17:21
              na karakuly???
              dowiem sie tego???
              • hellaa Re: do hellaa - w jakim wieku zabija sie zarodki 21.04.06, 16:39
                W różnym, od kilku tygodni do kilku miesięcy. Im mniejszy zarodek z
                delikatniutkim, dopiero puszczonym futerkiem, tym ponoć wspanialsze futro
                karakułowe na ludzki grzbiet. Jednak kilkumiesięcznymi zarodkami karakułowymi
                też się nie gardzi.
                I uwaga: jeśli o coś pytasz, nie uzywaj aż tylu wykrzykników i staraj się
                łagodzić ton. Czy taka agresja przystoi wegetariance?..
                • ggigus nonsens 24.04.06, 14:40
                  kilkutyg. zarodek nie ma futra

a wykrzykniki nie sa srodkiem agresji, a ekspresji
                  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  • hellaa Re: nonsens 25.04.06, 18:28
                    nonsens!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    • ggigus masz racje, to co pisalas o karakulach, jest nonse 26.04.06, 15:13
                      nsem
                      • hellaa Re: masz racje, to co pisalas o karakulach, jest 27.04.06, 20:19
                        Ależ nonsens!!! Nie masz racji!!! :)))
            • ggigus a rdzen kregowy i bol? 24.04.06, 14:56

• m.rycho Re: zarodek czlowieka nie jest zdolny do zycia po 19.04.06, 17:26
            ggigus napisała:
            >zarodek czlowieka nie jest zdolny do zycia po org. matki i nie odczuwa bolu,<

Zarodek ludzki to też człowiek,a czy nie odczuwa bólu to tego nie da się
            sprawdzić.
            • ggigus odczuwanie bolu, drogi rychu, jest mozliwe, 20.04.06, 17:22
              gdy ma sie rdzen kregowy
              a zarodek go jeszcze nie ma
              a najlepiej pogadaj sobie z jakims trzym. zarodkiem
              • m.rycho Re: odczuwanie bolu, drogi rychu, jest mozliwe, 20.04.06, 17:35
                ggigus napisała:
                >a najlepiej pogadaj sobie z jakims trzym. zarodkiem<
                pogadaj, to może coś będziemy wiedzieli.
                A tak ogólnie to zakładam,że jeżeli coś jest żywe to chce żyć,a jak odczuwa to
                tego nigdy nie możemy zrozumieć do momentu gdy sami tego nie zaznamy,czyli
                mówiąc po prostu gadamy o czymś czego nigdy nie będziemy wiedzieli i całe nasze
                sądy na ten temat są nic nie warte.
                • ggigus ty cos tam zakladasz - oki 20.04.06, 17:44
                  ale odczuwanie bole bez rdzenia nie jest mozl. zapytaj lekarza
                  • m.rycho Re: ty cos tam zakladasz - oki 20.04.06, 20:19
                    Ja zakładam,że nie wiem,Ty zakładasz,że wiesz,niech tak zostanie.
                    • default Re: ty cos tam zakladasz - oki 21.04.06, 11:39
                      A tak w temacie owiec, to zdecydowanie odczuwają ból w momencie przerabiania na
                      futro, gdyż zabija się jagnięta 1-5 dniowe, a nie żadne płody. Proszę:
                      encyklopedia.pwn.pl/68779_1.html
                      • emka_waw Re: ty cos tam zakladasz - oki 21.04.06, 12:01
                        > A tak w temacie owiec, to zdecydowanie odczuwają ból w momencie przerabiania
                        na
                        >
                        > futro, gdyż zabija się jagnięta 1-5 dniowe, a nie żadne płody. Proszę:
                        > encyklopedia.pwn.pl/68779_1.html

W tej definicji, co podałaś, karakuły to RASA owiec, nie rodzaj futra. Wpisz w
                        wyszukiwarkę "karakuły" i znajdziesz między innymi to:

BRAJTSZWANCE [niem.], skóry futerkowe jagniąt owiec tłustoogoniastych (gł. rasy
                        karakuł), poronionych lub wyjętych z łona nieżywej matki na 2 tygodnie przed
                        wykotem; umaszczenie czarne, rzadziej siwe lub brązowe (zależnie od odmiany
                        owiec), z silnym połyskiem i niepełnym wykształceniem loków, dających wygląd
                        mory; także nazwa cennych futer.

Powyższe z dedykacją dla giggusa - niech przestanie się wreszcie bać
                        wyszukiwarki :)
                        • ggigus wiek owiec wreszcie - 2 tyg. przed porodem 24.04.06, 13:02
                          jagnieta maja rdzen kreg. i odczuwaja bol
                          a 3mies plod nie
                          2 tyg przed porodem nawet plod wyzyje sam. poza org. matki
                          szkoda ze przez twoj osli upor tak dlugo to trwalo
                          • emka_waw Re: wiek owiec wreszcie - 2 tyg. przed porodem 24.04.06, 14:20
                            > jagnieta maja rdzen kreg. i odczuwaja bol
                            > a 3mies plod nie
                            > 2 tyg przed porodem nawet plod wyzyje sam. poza org. matki

Owczy? Bez inkubatora?

Nie ma szans. Tak samo jak każdy wcześniak nie ma większych szansz bez
                            inkubatora. Jeśli mielibyśmy postępować zgodnie z naturą, to wcześniaki w
                            przeważającej większości są skazane na śmierć.

> szkoda ze przez twoj osli upor tak dlugo to trwalo

Nie odrobiłaś lekcji i pyskujesz... Do kąta, giggus ;)
                            • ggigus plod 2 tyg. przed porodem da rade i owca tez 24.04.06, 14:34
                              zapytaj lekarza
                              a rdzen i czucie bolu? widzisz roznice?
                              • emka_waw Ile człowiek jest w ciąży, ile owca 24.04.06, 14:46
                                Dwa tygodnie przy 9 miesiącach a przy pięciu, to chyba taka "maleńka" różnica,
                                nie sądzisz?

> zapytaj lekarza

Bo ty tego na pewno nie zrobisz...

> a rdzen i czucie bolu? widzisz roznice?

Większość gatunków zwierząt nie posiada rdzenia kręgowego. Jedynie tkankowce
                                mają wydzieloną tkankę nerwową, a z tego część gatunków ma centralny układ
                                nerwowy. Śmiesz twierdzić, że inne bólu nie czują? To już lecę wysadzać
                                dynamitem rafę koralową...
                                • ggigus plody, owce i ludzie 24.04.06, 14:50
                                  plod ludzki w w. 8 i pol tyg. da rade wyzyc
                                  zapytaj lekarza, a tym, co ja robie, nie interesuj sie
                                  masz pyt. - na priv
                                  plody owcze w wieku karakulowym maja rdzen i czuja bol
                                  plody ludzkie 3mies. rdzenia nie maja
                                  zwerzeta i ludzie z tkanka nerw. i rdzeniem czuja bol i o tych ja pisze
                                  inne mnie nie interesuja
                                  • emka_waw Re: plody, owce i ludzie 24.04.06, 15:00
                                    > plod ludzki w w. 8 i pol tyg. da rade wyzyc

Bez żadnego wspomagania, oczywiście?

A owczy?

> zapytaj lekarza, a tym, co ja robie, nie interesuj sie

Ale mnie to w ogóle nie interesuje, kim ty jesteś i co robisz... Naprawdę
                                    sądzisz, że jesteś dla mnie aż tak ważna? :)

> masz pyt. - na priv

Przecież ty nie umiesz priva obsługiwać - ile razy cię proszę 'pisz na priv',
                                    tyle razy zero informacji od ciebie.

> plody owcze w wieku karakulowym maja rdzen i czuja bol

Przecież twierdziłaś, że kompletnie nie znasz się na karakułach? Nagłe
                                    oświecenie?

> plody ludzkie 3mies. rdzenia nie maja

A w którym dokładnie momencie (z dokładnością co do dnia) im rdzeń wyrasta? To
                                    tak z ciekawości.

> zwerzeta i ludzie z tkanka nerw. i rdzeniem czuja bol i o tych ja pisze
                                    > inne mnie nie interesuja

Czysty rasizm gatunkowy.
                                    • ggigus plody 24.04.06, 15:05
                                      plod 8 i pol mies da rade z pomoca, plod 3mies nie da rady bez pomocy

piszesz:
                                      Ale mnie to w ogóle nie interesuje, kim ty jesteś i co robisz... Naprawdę
                                      sądzisz, że jesteś dla mnie aż tak ważna? :)

nie bede komentowala twojego chamstwa

piszesz:
                                      Przecież ty nie umiesz priva obsługiwać - ile razy cię proszę 'pisz na priv',
                                      tyle razy zero informacji od ciebie.

odpowiadam - nie mam do ciebie pytan na priv. chcesz, to pisz

co do karakulow - twoja odp. pomogla mi zrozumiec, ze chodzi tuz o plody przed
                                      porodem a takie muszamiec rdzen

tak, mnie interesuja istoty odczuwajace bol. Tylko takie
                                      • emka_waw Re: plody 24.04.06, 15:20
                                        > plod 8 i pol mies da rade z pomoca, plod 3mies nie da rady bez pomocy

Jeszcze nie było chyba takiego przypadku, żeby ludzki płód poroniony w trzecim
                                        miesiącu odchować aż do urodzenia... Za coś takiego to ty Nobla powinnaś dostać!

> piszesz:
                                        > Ale mnie to w ogóle nie interesuje, kim ty jesteś i co robisz... Naprawdę
                                        > sądzisz, że jesteś dla mnie aż tak ważna? :)
                                        >
                                        > nie bede komentowala twojego chamstwa

Hi, hi, hi, prawda w oczy kole...
                                        >
                                        > piszesz:
                                        > Przecież ty nie umiesz priva obsługiwać - ile razy cię proszę 'pisz na priv',
                                        > tyle razy zero informacji od ciebie.
                                        >
                                        > odpowiadam - nie mam do ciebie pytan na priv. chcesz, to pisz

No tak, lepiej lustra pytać i tygodników popularnych... Bo branżowych z
                                        medycyny to już nie, znasz chociaż ich tytuły?

>
                                        > co do karakulow - twoja odp. pomogla mi zrozumiec, ze chodzi tuz o plody
                                        przed
                                        > porodem a takie muszamiec rdzen

Czyli wszystko bez rdzenia poszoł won?
                                        >
                                        >
                                        > tak, mnie interesuja istoty odczuwajace bol. Tylko takie

Rasizm gatunkowy, dzięki że to powtwierdziłaś.
                                        • ggigus Re: plody 24.04.06, 15:26
                                          piszesz:
                                          Jeszcze nie było chyba takiego przypadku, żeby ludzki płód poroniony w trzecim
                                          miesiącu odchować aż do urodzenia... Za coś takiego to ty Nobla powinnaś
                                          dostać !

odpowiadam:
                                          o tym nie dyskutowalam i nie bede koment. twojego chamstwa

piszesz:
                                          No tak, lepiej lustra pytać i tygodników popularnych... Bo branżowych z
                                          medycyny to już nie, znasz chociaż ich tytuły?

odpowiadam:
                                          nie widze sensu w twojej wyp.

co rdzenia i bolu- wyrazilam moje poglady enta ilosc razy i nie bede sie
                                          powtarzac
                                          dlatego jestem za aborcja, bo plod nie czuje bolu
                                          owca na karakuly czuje bol

rozumiesz roznice??
                                          • emka_waw Re: plody 24.04.06, 15:30
                                            > piszesz:
                                            > Jeszcze nie było chyba takiego przypadku, żeby ludzki płód poroniony w
                                            trzecim
                                            > miesiącu odchować aż do urodzenia... Za coś takiego to ty Nobla powinnaś
                                            > dostać !
                                            >
                                            >
                                            > odpowiadam:
                                            > o tym nie dyskutowalam i nie bede koment. twojego chamstwa

Komentowanie i cytowanie twoich wypowiedzi to chamstwo? To co w takim razie
                                            można powiedzieć o autorze? I jeszcze kłamie... Cytat z giggusa: "plod 8 i pol
                                            mies da rade z pomoca, plod 3mies nie da rady bez pomocy"
                                            >
                                            > piszesz:
                                            > No tak, lepiej lustra pytać i tygodników popularnych... Bo branżowych z
                                            > medycyny to już nie, znasz chociaż ich tytuły?
                                            >
                                            > odpowiadam:
                                            > nie widze sensu w twojej wyp.

To mnie nie dziwi, jak za jedyny autorytet ma się Focusa i lustereczko.

>
                                            > co rdzenia i bolu- wyrazilam moje poglady enta ilosc razy i nie bede sie
                                            > powtarzac
                                            > dlatego jestem za aborcja, bo plod nie czuje bolu
                                            > owca na karakuly czuje bol
                                            >
                                            > rozumiesz roznice??

Tak, rozumiem, że jesteś gatunkowym rasistą, uważającym, że to co z rdzeniem
                                            jest niby święte, a to bez rdzenia można zabijać bez wyrzutów sumienia. Po co
                                            to w kółko podkreślasz?
                                            • ggigus Re: plody 24.04.06, 15:35
                                              chamstwo to przeinaczanie sensu czyichs postow

o plodach ludzkich powiedzialam wsz., co mialam do pow.

piszesz:
                                              To mnie nie dziwi, jak za jedyny autorytet ma się Focusa i lustereczko.

odpowiadam:
                                              masz pyt. co do czytanej przeze mnie prasy, to na priv.
                                              piszesz:
                                              Tak, rozumiem, że jesteś gatunkowym rasistą, uważającym, że to co z rdzeniem
                                              jest niby święte, a to bez rdzenia można zabijać bez wyrzutów sumienia. Po co
                                              to w kółko podkreślasz?

nie jestem gat. rasistka,(co to znaczy??) nie pisalam, ze co ma rdzen, jest
                                              swiete
                                              chamstwem jest przekrecanie sensu czyichs wyp.
                                              skoro wiesz, o co mi chodzi, po do dyskutujesz?
                                              • emka_waw Re: plody 24.04.06, 15:44
                                                > chamstwo to przeinaczanie sensu czyichs postow

Tyle że ja cytowałam :) Zyg, zyg marcheweczka.

>
                                                > o plodach ludzkich powiedzialam wsz., co mialam do pow.

Pytanie dodatkowe: pisałaś, że trzymiesięczny płód może przeżyć ze
                                                wspomaganiem, rozumiem, że POZA organizmem matki, zgodnie z linią naszej
                                                dotychczasowej dyskusji. Jeśli tak, to podaj mi przykład tego, bo chyba jakąś
                                                nagrodę Nobla przespałam...

> piszesz:
                                                > To mnie nie dziwi, jak za jedyny autorytet ma się Focusa i lustereczko.
                                                >
                                                > odpowiadam:
                                                > masz pyt. co do czytanej przeze mnie prasy, to na priv.

Jaka prasa, takie pytania...
                                                ...nie ma pytań... :) Nie ma do czego.

> piszesz:
                                                > Tak, rozumiem, że jesteś gatunkowym rasistą, uważającym, że to co z rdzeniem
                                                > jest niby święte, a to bez rdzenia można zabijać bez wyrzutów sumienia. Po co
                                                > to w kółko podkreślasz?
                                                >
                                                > nie jestem gat. rasistka,(co to znaczy??)

Uważasz że jedne gatunki zwierząt (te z rdzeniem) są lepsze od innych (te bez
                                                rdzenia).

nie pisalam, ze co ma rdzen, jest
                                                > swiete

Pisałaś, że nie obchodzi cię to, co bez rdzenia.

> chamstwem jest przekrecanie sensu czyichs wyp.

Jedynie cytuję...

> skoro wiesz, o co mi chodzi, po do dyskutujesz?

Bo ty nie wiesz... i to jest najfajniejsze :)
                                                • ggigus Re: plody 24.04.06, 15:51
                                                  piszesz:
                                                  Tyle że ja cytowałam :) Zyg, zyg marcheweczka.

odpowiadam:
                                                  podaj cytat

piszesz:
                                                  Pytanie dodatkowe: pisałaś, że trzymiesięczny płód może przeżyć ze
                                                  > wspomaganiem, rozumiem, że POZA organizmem matki, zgodnie z linią naszej
                                                  > dotychczasowej dyskusji. Jeśli tak, to podaj mi przykład tego, bo chyba jakąś
                                                  > nagrodę Nobla przespałam...

odpowiadam:
                                                  a)nigdy nie pisalam, ze 3mies plod moze poza org. matki przezyc
                                                  samodzielnie!!!!!
                                                  b)jesli tak pisalam, to podaj cytat
                                                  i c)jesli tak pisalam - cytat!! - pomylka styl.

piszesz:
                                                  Jaka prasa, takie pytania...
                                                  > ...nie ma pytań... :) Nie ma do czego.

odpow:
                                                  masz pytania do mnie? to na priv. prosze

piszesz:
                                                  Uważasz że jedne gatunki zwierząt (te z rdzeniem) są lepsze od innych (te bez
                                                  > rdzenia

odpow:
                                                  podaj cytat, gdzie pisalam, ze takie gat. sa lepsze

piszesz:
                                                  Pisałaś, że nie obchodzi cię to, co bez rdzenia

odpowiadam:
                                                  nie pisalam, ze co z rdzeniem jest swiete, wiec tak nie pisz!!!!!!!!!!!!!

piszesz:
                                                  Bo ty nie wiesz... i to jest najfajniejsze :)

odpowiadam:
                                                  nie widze sensu twojej wyp.
                                                  • emka_waw Re: plody 24.04.06, 16:05
                                                    > piszesz:
                                                    > Tyle że ja cytowałam :) Zyg, zyg marcheweczka.
                                                    >
                                                    > odpowiadam:
                                                    > podaj cytat

Poniżej.

> piszesz:
                                                    > Pytanie dodatkowe: pisałaś, że trzymiesięczny płód może przeżyć ze
                                                    > > wspomaganiem, rozumiem, że POZA organizmem matki, zgodnie z linią naszej
                                                    > > dotychczasowej dyskusji. Jeśli tak, to podaj mi przykład tego, bo chyba j
                                                    > akąś
                                                    > > nagrodę Nobla przespałam...
                                                    >
                                                    > odpowiadam:
                                                    > a)nigdy nie pisalam, ze 3mies plod moze poza org. matki przezyc
                                                    > samodzielnie!!!!!
                                                    > b)jesli tak pisalam, to podaj cytat
                                                    > i c)jesli tak pisalam - cytat!! - pomylka styl.

Napisałaś: plod 8 i pol mies da rade z pomoca, plod 3mies nie da rady bez
                                                    pomocy. Rozmawiałyśmy o życiu dziecka poza organizmem matki. Jeśli to błąd - to
                                                    EOT.

piszesz:
                                                    > Jaka prasa, takie pytania...
                                                    > > ...nie ma pytań... :) Nie ma do czego.
                                                    >
                                                    > odpow:
                                                    > masz pytania do mnie? to na priv. prosze

Powtarzam: jaka prasa, takie pytania... Rozumiesz, mam nadzieję?
                                                    >
                                                    >
                                                    > piszesz:
                                                    > Uważasz że jedne gatunki zwierząt (te z rdzeniem) są lepsze od innych (te bez
                                                    > > rdzenia
                                                    >
                                                    > odpow:
                                                    > podaj cytat, gdzie pisalam, ze takie gat. sa lepsze

Powtarzam: pisałaś, że nie obchodzi cię to, co bez rdzenia.
                                                    >
                                                    > piszesz:
                                                    > Pisałaś, że nie obchodzi cię to, co bez rdzenia
                                                    >
                                                    >
                                                    > odpowiadam:
                                                    > nie pisalam, ze co z rdzeniem jest swiete, wiec tak nie pisz!!!!!!!!!!!!!

Nigdzie nie piszę, że pisałaś, że to co rdzeniem jest święte :)
                                                    >
                                                    >
                                                    > piszesz:
                                                    > Bo ty nie wiesz... i to jest najfajniejsze :)
                                                    >
                                                    > odpowiadam:
                                                    > nie widze sensu twojej wyp.

I właśnie to jest najfajniesze :)
                                                  • ggigus Re: plody 24.04.06, 16:34
                                                    piszesz:
                                                    > pomocy. Rozmawiałyśmy o życiu dziecka poza organizmem matki. Jeśli to błąd -
                                                    to EOT

piszesz:
                                                    Powtarzam: jaka prasa, takie pytania... Rozumiesz, mam nadzieję?

odpow:
                                                    chcesz wiedziec, co czytam - to zadaj mi pyt. na priv
                                                    jeszcze tego nie zrobilas, wiec nie wiem, o czym piszesz

piszesz:
                                                    I właśnie to jest najfajniesze :)

odpow:
                                                    koncze dyskusje, o nie na temat

odpow:
                                                    prosze o cytat!!!!!!
                                                  • ggigus Re: plody - errata postu 24.04.06, 16:38
                                                    piszesz emko:
                                                    piszesz:
                                                    > pomocy. Rozmawiałyśmy o życiu dziecka poza organizmem matki. Jeśli to błąd -
                                                    to EOT

to podaj cytat ze mnie z danymi, jaki to post - data np.
                                                  • emka_waw Re: plody - errata postu 25.04.06, 09:10
                                                    A masz linka:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=40290261&a=40757888
                                                    Pierwsze zdanie.

W godzinę i 18 minut zapomnieć, o czym się pisało... Swoisty rekord.
                                                  • ggigus ??? o co co chodzi? 25.04.06, 13:05
                                                    3mies plod nie przezyje w inkubatorze
                                                    ale cala dyskusja i tak zeszla na meandry
                                                  • emka_waw skoro sama nie wiesz o co chodzi w twojej własnej 25.04.06, 13:40
                                                    wypowiedzi...

To faktycznie kuriozalne by było, gdybym ja ci miała tłumaczyć, co myślałaś,
                                                    gdy nie myślałaś ;)
                                                  • ggigus badz logiczna - zadaje pyt. dotyczace twojej, nie 26.04.06, 11:37
                                                    mojej wypowiedzi
                                                    i koncze dyskusje, bo nie na temat
                                                  • emka_waw A ja mówię cały czas o TWOJEJ wypowiedzi, 26.04.06, 11:59
                                                    a ty się w kółko pytasz, o co w niej chodzi :)))
                                                  • ggigus hm, emko, znow brak logiki u ciebie 26.04.06, 15:08
                                                    ciezko mi cokolwiek do ciebie napisac, skoro nie wiem, co masz na mysli
                                                    dowiem sie??
                                                  • emka_waw [...] 26.04.06, 15:24
                                                  • ggigus nadal czekam na wyjasnienie sensu twoich 26.04.06, 16:59
                                                    slow, a nie na rozw. o mojej osobie

analfabetyzm funkc. to cos innego ,niz sadzisz.
                                                    I jesli nie wiesz, o co chodzi, nie pisz na taki temat.
                                                  • emka_waw Łopatologicznie 27.04.06, 09:05
                                                    > slow, a nie na rozw. o mojej osobie

Ja czekam, aż zrozumiesz, że ja mówię o twojej wypowiedzi.
                                                    >
                                                    > analfabetyzm funkc. to cos innego ,niz sadzisz.

Ooo, znowu jakaś nowomowa! Stwórz kolejną bzdurną definicyjkę, pośmiejemy się.

> I jesli nie wiesz, o co chodzi, nie pisz na taki temat.

Skoro ty nie umiesz powiedzieć o co ci chodzi, to jak mają inni?
                                                  • ggigus powtarzasz sie - koncze dyskusje, bo nie ma sensu 27.04.06, 13:45

• emka_waw szukasz pretekstu 27.04.06, 14:11
                                                    po tym, jak ktoś ci prawdę napisał, jak to jest z tym układem nerwowym...

:))))))
                        • ggigus [...] 24.04.06, 13:03
                    • ggigus ja nie zakladam niczego, opieram sie o nauke, co 24.04.06, 13:00
                      i Tobie polecam
                      • cyberski Re: ja nie zakladam niczego, opieram sie o nauke 24.04.06, 13:05
                        No, czyli jednak, wbrew temu co twierdzisz, coś zakładasz...
                        Z jakiego bowiem powodu "opierasz sie o naukę"?
                        • ggigus podaj zrodla, miast pisac glupoty 24.04.06, 13:07

• cyberski Re: podaj zrodla, miast pisac glupoty 24.04.06, 13:10
                            A proszę...
                            Cytat z Ciebie:
                            "Ja nie zakładam niczego, opieram się o naukę"
                            No to albo niczego nie zakładasz, albo, skoro opierasz sie o naukę, zakładasz, że ona daje odpowiedź na określone pytania...
                            • ggigus zalozyc/opierac sie 24.04.06, 13:14
                              zalozyc:
                              przyjąć jakieś stwierdzenie jako podstawę do dalszych wywodów»
                              Zakładamy, że słyszał całą rozmowę.

potraktować, wziąć coś za podstawę; uzasadnić coś czymś»
                              Oprzeć twierdzenie na faktach.
                              Film oparty na noweli.
                              Rozumowanie oparte na mylnych przesłankach.

opierac sie
                              • cyberski Re: zalozyc/opierac sie 24.04.06, 13:17
                                no...
                                To jeszcze uściślij na założeniach której nauki się opierasz :))))
                                • ggigus biologii, skarbie 24.04.06, 13:19

• cyberski Re: biologii, skarbie 24.04.06, 13:24
                                    Nie zykłem sie z obcymi spoufalać, no ale dobrze...
                                    Rozumiem...
                                    No i o to chodziło, choć nie do końca...
                                    Dalej jednakże tłumaczyć nie musisz :)))
                                    • ggigus ty sie ze mna nie spoufalasz, ja to robie 24.04.06, 13:27
                                      opieram sie o biologie
                                      a podam ci zrodla, jak podasz zrodla slownikowe, oki?
                                      • cyberski Re: ty sie ze mna nie spoufalasz, ja to robie 24.04.06, 13:44
                                        nie "oki"...
                                        mi Twoje źródła do niczego nie śą potrzebne więc Twoja oferta jest jakby z lekka chybioną kartą przetargową... :)
                                        • ggigus mimo to czekam na twoje zrodla 24.04.06, 13:48
                                          i dzieki za zaufanie do moich zrodel
                                          • cyberski Re: mimo to czekam na twoje zrodla 24.04.06, 13:56
                                            no niezła wolta umysłowa ;)))
                                            Interpretować brak zainteresowania czyimiś źródłami jako zaufanie do owych źródeł :))))
                                            • ggigus jak ty mozesz skoki umyslowe, to ja nie 24.04.06, 13:57
                                              moge, skarbie???
                                              • cyberski Re: jak ty mozesz skoki umyslowe, to ja nie 24.04.06, 14:01

a dlaczego nie...
                                                Skoro widzisz w tym jakiś swój "zysk" :)))
                                                Nie wiem jak Ty, ale ja tam lubię się z Tobą zabawiac słówkami :)
                                                • ggigus jak nie lubisz, to sie nie baw, a podaj lepiej 24.04.06, 14:08

• cyberski Re: jak nie lubisz, to sie nie baw, a podaj lepie 24.04.06, 14:12
                                                    jak nie lubię jak lubię ?! :)))
                                                    Toż nie raz pisałem, że "dyskusja" z tobą to dla mnie fajna zabawa i to w czystej formie :)
                                                  • ggigus szkoda tylko, ze nie lubisz 24.04.06, 14:16
                                                    odpowiadac na pytania,jakie zadaje
                                                    mnie to odbiera chec do zabawy, bo to malo owocne
                                                  • cyberski Re: szkoda tylko, ze nie lubisz 24.04.06, 14:19
                                                    ale dla mnie, prawnika z wykształcenia, owocne jak najbardziej... :)
                                                    Treść dysputy jest nieustotna...
                                                    Cieszy mnie możliwość korzystania z "worka treningowego" :)))
              • oo Re: odczuwanie bolu, drogi rychu, jest mozliwe, 04.05.06, 01:27
                > gdy ma sie rdzen kregowy
                > a zarodek go jeszcze nie ma
                > a najlepiej pogadaj sobie z jakims trzym. zarodkiem

A pogadaj sobie z krową. Może być nawet trzyletnia.
              • kraxa czytam, czytam i oczom nie wierze 19.07.07, 14:38
                Kolezakna ggigus, ktora kojarze z forum naturalnie i uwzalam za osobe NORMALNA-
                co Ty za bzedty tu wypisujesz, w jakim tonie, w jakim stylu- matko bosko
                czestochowsko ( tutaj powinnam uzyc miliona wykrzyknikow, ale nie zrobie tego).
                Powim jedno- dziecko dorosnij
                • ggigus szkoda kraxo, ze nie potrafisz dyskutowac papapapa 19.07.07, 17:15

• cyberski Wracając do meritum 24.04.06, 14:49
      Ja rozumiem temat wątku, ale...
      Czy wegetarianizm ideologiczny, głoszący wszak poszanowanie dla wszelkich form zycia (domyślnie również dla tych niezdolnych do samodzielnego funkcjonwania) nie powinien być pro-life niezależnie od płci "wyznawcy"?
      • ggigus jestem wege i pro-life 24.04.06, 14:53
        juz o tym pisalam
        • emka_waw Nie jesteś 24.04.06, 15:03
          Już to pokazałaś.
          • ggigus jestem pro-life - jestem za ochrona zycia 24.04.06, 15:06

• emka_waw A świstak... 24.04.06, 15:22
              Powtarzaj to sobie dalej, może nawet sama w to uwierzysz.
              • ggigus pro-life to postawa za zyciem 24.04.06, 15:27
                taka postawe wyznaje
                udowodnij mi, ze domagam nie jestem pro-life, zamiast pisac o mnie
                • ggigus errata: ze nie jestem pro life 24.04.06, 15:28

• emka_waw Re: errata: ze nie jestem pro life 24.04.06, 15:34
                    Do twoich dowodów w tym zakresie niewiele można już dodać...

to bez rdzenia "cię nie interesuje", czyli rasizm gatunkowy
                    to bez rdzenia można wyskrobać... - jak to jest pro life, to ja jestem
                    wegetarianką.
                    • ggigus wolisz dysk. o gabkach? 24.04.06, 15:36
                      moze cyberski??
                      • emka_waw Re: wolisz dysk. o gabkach? 24.04.06, 15:45
                        Przecież ciebie to bez rdzenia "nie interesuje". Zmieniłaś zdanie?