Dodaj do ulubionych

Ziemniaki, kartofle i pyry - przepisy

26.09.06, 12:53
Ziemniaki z jabłkami (to przepis ponoć z Podkarpacia)
3 łyżki cukru,
2 i 1/2 szklanki wody,
3 łyżki masła,
1 posiekana cebula,
sól,
6 obranych i pokrajanych w kostkę ziemniaków,
2 łyżki wytrawnego białego wina

Jabłka włożyć do garnka, wsypać cukier, wlać wodę, gotować przez 3 min, odstawić. Masło rozgrzać w dużym rondlu dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez 10 min często mieszając Ziemniaki dodać do smażonej cebuli, doprawić solą, wlać wino, jabłka z wodą, zamieszać przykryć. Gotować przez pół godziny, wymieszać widelcem. No i jeść :)
Obserwuj wątek
      • martvica Re: Ziemniaki, kartofle i pyry - przepisy 26.09.06, 17:08
        Bierzemy patelnię, nalewamy na nią trochę oleju, rozgrzewamy.
        Wrzucamy ziarna kolendry (koniecznie!) i gorczycy (niekonecznie), wsypujemy
        kardamon, imbir, kminek, kumin, garam masalę czy co tam jeszcze mamy. Podsmażamy
        chwilę. Żmiażdżony czosnek też nie jest zły - uważać żeby nie spalić!
        Dodajemy ugotowane ziemniaki, które nam zostały z poprzedniego dnia, pokrojone w
        plastry, ćwiartki czy coś takiego. Smażymy. Posypujemy ostrą papryką, albo
        dokładamy sambal oelek. Można dodać trochę groszku z puszki, bardzo dokładnie
        osączonego z zalewy.
        Generalnie powinno wyjść coś bardzo aromatycznego i bardzo ostrego :)
        Podaje się z jogurtem naturalnym.
        Mmmmm :)
    • ola787 Re: Ziemniaki, kartofle i pyry - przepisy 26.09.06, 18:27
      Potrzebne beda:
      -ziemniaki
      -oliwa
      -ser zolty
      -majeranek, sol, pieprz
      -jajko, smietanka 18%, pol lyzki maki

      ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubosci ok. pol centymetra.
      Blanszujemy na wrzatku z sola.Nastepnie w posmarowanym oliwa naczyniu
      zaroodpornym ukladamy 2 warstwy ziemniakow, na to posypujemy startym zoltym
      serem, i znowu 2 warstwy ziemniakow i znowu ser. Calozs polewamy sosem
      beszamelowym z jajka,smietanki i maki.Celowo nie podalam ilosci, bo ilosc sosu
      i sera jest sprawa indywidualna i zalezy od ilosci ziemniakow.ja daje np.bardzo
      malo sosu beszamelowego, a wiecej sera,zeby nie bylo zbyt tluste. Jesli
      natomiast daje duzo sosu, to bardzo skromnie dawkuje zolty ser.
      to jest pycha danie:>piecze sie okolo 50 minut w 200'C.

      Ziemniaki tluczone z czosnkikem\ i ziolami:
      -ziemniaki
      -oliwa lub inny tluszcz,
      - 1/4 szklanki cieplego mleka lub 2 lyzki smietanki
      -sol, wycisniety zabek czosnku,tymianek, swiezy majeranek-listki pociete na
      malutkie kawaleczki

      ziemniaki po ugotowaniu "tluczemy" z sola, tluszczem i mlekiem/smietanka a
      nastepnie dajemy ziola i czosnek. Nastepnie wyciskamy rozetka takie srubki-
      jakby to bylo bialko na bezy-i na natluszczona blaszke do piekarnika na 15 minut
      wyglada to slicznie.mozna jako przystawka, ale ja podaje jako danie glowne, a
      jesli robie wariant "zapiekany" to wtedy z salata, pomidorami z oliwkami i
      winegret
    • ola787 Re: Ziemniaki, kartofle i pyry - przepisy 26.09.06, 19:59
      moze ktos jeszcze da jakas propozycje?ja moge powiedziec,ze do utartych
      ziamniakow, daje lyzke maki, jajko, i podsmazona cebule, pozniej to mieszam i
      pieke w piekarniku-nazywa sie baba ziemniaczana.pieke ponad godzine, w 180
      stopnich. mezowi wkrawam kielbaske lub boczek.jak robie placki ziamniaczane to
      do ziemniakow oprocz utartej cebulki rowniez dodaje potarta papryke ostra -
      wtedy jest kolorowe i pyszne.
    • cyberski Ziemniaki po grecku 27.09.06, 14:18
      Swoją drogą kto wymyśla takie nazwy potraw?!

      1/2 kg ziemniaków,
      6 łyżek oliwy lub oleju,
      cebula,
      sól, pieprz,
      4 łyżki wody,
      4 pomidory,
      2 roztarte ząbki czosnku,
      kolendra,
      liść laurowy,
      zielenina

      Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki. Pomidory sparzyć, obrać, grubo posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wsypać cebulę, smażyć na średnim ogniu, aż będzie szklista, często mieszając Włożyć pozostałe składniki, zamieszać, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków, kilkakrotnie potrząsając rondlem. Podawać na gorąco z sałatą.
      Co do tej sałaty to, pomimo parokrotnego "przetrenowania" tej potrawy, nie jestem przekonany :)))
      • domwziemi Re: Ziemniaki po grecku 27.09.06, 19:00
        Ja najbardziej lubie pieczone.

        Biala cebule kroi sie w krazki, uklada na dnie zaroodpornego naczynia,
        podlanego uprzednio oliwa.
        Na to sypie troche tymianku
        Na to - pokrojone w plastry ziemniaki.
        Calosc posypuje kminkiem/kruszonym czosnkiem (czosnek daje do wszystkiego, wiec
        inni moga opuscic ;-). Podlewam bialym winem i zapiekam.
        Gdy ziemniaki beda juz miekkie (dusza sie w winie, lezac na cebulce), a
        wystajace czesci ;-) maja juz delikatnie zbrazowione - gotowe.
        Polewam to sosem z musztardy z ziarnami gorczycy+oliwa+czosnek+chilli.

        Pycha!!!

        PS. cyberski, przeczytalem wlasnie Twoje komentarze do watku 'prozwierzecego'.
        Madry czlowiek z Ciebie. Dzieki za przypomnienie, ze tak tez mozna. Mniej idei
        wiecej kuchni :-)
    • cyberski Ziemniaki po żydowsku 28.09.06, 08:37
      Składniki:
      Ziemniaki, cebula, mleko, kminek, masło

      Umyte i cienko obrane ziemniaki zalewamy do połowy mieszaniną wody z mlekiem. Wkładamy tyle obranych, całych cebul, ilu będzie biesiadników.
      Dodajemy łyżeczkę kminku i nieco masła.
      Gotujemy pod przykryciem. Podajemy razem z cebulami.
      Zamiast cebuli można użyć czosnku w proporcjach 3-4 ząbki/osobę
      (Po mojemu to z czosnkiem lepsze...)
    • cyberski Re: Ziemniaki, kartofle i pyry - przepisy 29.09.06, 14:29
      Ziemniaki pieczone po "francusku"
      Cza ugotować je w łupinkach (a raczej podgotować - od momentu zagotowania nie
      dłużej niż 7 minut).
      Po ostudzeniu obrać, pokroić w plastry ok 1 cm grubości i podsmażać na oleju
      razem z ziołami prowansalskimi i czosnkiem
      Wszystkie proporcje podług uznania...
      • yuka66 Re: Ziemniaki, kartofle i pyry - przepisy 29.09.06, 18:06
        Pyszne, ale niestety kaloryczne ziemniaki pieczone w smietanie.

        Ziemniaki obrac i pokroic w plastry. Ukladac warstwami w wysmarowanym maslem
        naczyniu zaroodpornym. Kazda warstwe posolic i popieprzyc. Zalac smietana
        (ziemniaki powinny byc przykryte). Do smietany mozna dodac wycisniety czosnek,
        jesli ktos lubi. Piec w 170 st. az ziemniaki beda miekkie (okolo godziny).
        Wersja mniej kaloryczna - zastapic poowe smietany mlekiem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka