Dodaj do ulubionych

Dla wielbicieli czereśni

11.07.07, 14:03
CZEREŚNIE W IMBIRZE
1 kg czereśni twardych z ogonkami
0,4 l wody
35 dag cukru
1/4 szklanki octu 10%
szczypta soli
świeży imbir + goździki

PRZYGOTOWANIE
woda + cukier + ocet + przyprawy = ZAGOTOWAĆ. Wrzucić do garnka czereśnie i
gotować 2 min - nie mogą popękać. Następnie do słoików wkładamy po 2
plasterki imbiru, po 3 goździki i czereśnie płynem, zakręcamy, na
ściereczkę "do góry nogami".

Jeżeli pasteryzujemy słoiki poprzez gotowanie, to czereśnie z ogonkami
układamy w słoikach i zalewamy gotującym syropem.

Świetne jako dodatek do szyneczek i innych wędlin. Niebo w gębie na słodko-
pikantnie :)
Obserwuj wątek
      • emka_waw Re: Dla wielbicieli czereśni 17.07.07, 08:49

        > > Świetne jako dodatek do szyneczek i innych wędlin. Niebo w gębie na słodk
        > o-
        > > pikantnie :)
        > >
        > A od kiedy to wegetarianie jedzą "szyneczki"???

        Jak to od kiedy???

        Jedzą sojowy "smalec", sojowe "flaki", sojowe "schabowe", sojowe "wędliny",
        sojowe "parówki"... wszystko to znajdziesz w pierwszym lepszym supermarkecie. A
        tu jeszcze co poniektórzy udowadniają, że np "smalec" bynajmniej nie jest nazwą
        tłuszczu li tylko wieprzowego, i może być używany jako nazwa dla tego sojowego
        erzatzu. Tak więc smacznej "szyneczki" i innych "wędlinek" im życzę :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka