Dodaj do ulubionych

Co zamiast Vegety i kostek rosołowych?

06.06.08, 22:27
Może to nie jest pytanie typowo wegetariańskie, ale mniemam, że mi
pomozecie :-)

Otóż wiele przepisów kucharskich (także bezmięsnych) zawiera Vegetę
czy kostki rosołowe. A co z glutaminianem sodu????
Poczytałam skład Vegety, Kucharka, Ziarenek Smaku, rozmaitych
bulionów itp. i absolutnie każda z tych rzeczy miała w składzie
nieszczęsny glutaminian sodu.
Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czym zdrowym mozna zasąpić
takie "polepszacze smaku i zapachu"?
Co Wy stosujecie do potraw?
Obserwuj wątek
      • misiu-1 Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 07.06.08, 09:42
        martvica napisała:

        > Kostek bulionowych mi się zdarza używać, przyznaję się ze wstydem.

        Nie ma się czego wstydzić. Skoro kostki są takie tanie, a jednak ich reklamy
        pojawiają się w TV, gdzie kosztują miliony, to widocznie używa ich wiele osób. :-)
        • snajper55 Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 07.06.08, 12:10
          Dla zainteresowanych, skład kostki bulionowej:

          * sól kuchenna ~50%,
          * tłuszcze roślinne i zwierzęce ~10%,
          * składniki mięsne 0.2 - 0.5%,
          * aromaty i substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu,
          rybonukleotydy: inozynian sodu i guanylan sodu),
          * substancje smakowe (ekstrakty drożdżowe, naturalne przyprawy roślinne, suszone
          warzywa, cukier),
          * maltodekstryny (enzymatyczne hydrolizaty skrobiowe),
          * skrobia ziemniaczana,
          * barwniki naturalne i identyczne z naturalnymi (karmel i kurkuma),
          * regulatory kwasowości (np. kwas cytrynowy).

          cafeteria.pl/zdrowie/niezdrowa-zupa-z-kostki/

          S.
          --
          Z forum Ezoteryka i bioterapia:
          Sex astralny-czy ktoś wie jak sie przed tym bronic?
          Forum o Nasza-klasa.pl
        • martvica Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 07.06.08, 14:10
          > Nie ma się czego wstydzić. Skoro kostki są takie tanie, a jednak ich reklamy
          > pojawiają się w TV, gdzie kosztują miliony, to widocznie używa ich wiele osób.

          To że wiele osób coś robi, nie oznacza że to nie jest złe/głupie, etc ;) Ja wiem
          że to jest straszne świństwo, ale zdarza mi się.
          Nie wiem jak jest z reklamą, bo TV nie oglądam, w radiowej Trójce ostatnio leci
          reklama że czegoś jeszcze brakuje do pomidorowej, po czym wyskakuje gościu z
          bulionem cielęcym (normalnie jakbym była mięsożerna to w życiu bym tego nie
          kupiła, nie znoszę denerwujących reklam). I nie wiem czy te fajne kostki z oliwą
          z oliwek i ziołami są reklamowane czy nie, ale wolę je od tradycyjnych warzywnych.

          A z poprawiaczy smaku przyszedł mi do głowy jeszcze lubczyk.
          --
          A ja wolę Wolę
          Rude i Łaciate
          Ogród Martvej
          • misiu-1 Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 07.06.08, 16:08
            martvica napisała:

            > To że wiele osób coś robi, nie oznacza że to nie jest złe/głupie,
            > etc ;)

            Oczywiście, a mimo to mamy demokrację . :-)

            > Ja wiem że to jest straszne świństwo, ale zdarza mi się.

            Nie martv się tym tak bardzo. Ja na przykład w łóżku z żoną... (jem śniadanie
            jakby się kto pytał) Wiem, że to jest straszne świństwo, ale zdarza mi się. ;-D
              • fidamilu Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 11.12.19, 04:41
                martvica napisała:

                > > Nie martv się tym tak bardzo.
                >
                > Ależ nie martvię się tak bardzo ;)
                >
                > Ja na przykład w łóżku z żoną... (jem śniadanie
                > > jakby się kto pytał) Wiem, że to jest straszne świństwo, ale zdarza mi si
                > ę. ;-D
                >
                > Ale to przynajmniej zdrowe... chociaż no dobrze, to zależy od śniadania ;)

                sos sojowy, suszone warzywa i zioła a także... Marmite, całkiem się sprawdza Fingern
    • ajandgeo Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 07.06.08, 13:59
      Nie uzywam kostek rosolowych i Vegety zamiast tego dodaje do potraw
      ziola zarowno swieze jak i suszone.Wrecz trudno uwierzyc jak bardzo
      polepszaja smak potraw.Ponad to nauczylam sie robic wywary -rosoly
      warzywne na bazie,ktorych gotuje zupy.Nic nie pobije smaku wywaru i
      ziol.Polecam.
    • figgin1 Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 07.06.08, 20:57
      Sól, czosnek, koperek, pieprz, cebula...
      Zamiast kostek rosołowych bulion z marchwii, pora, selera, liści
      laurowych, i mocno zesmażonej cebuli.
      A przepisy gdzie wspominają o wegetach czy kostkach rosołowych
      omijam. Nienawidzę sztucznych świńst i nie chcę mie nic współnego z
      przepisami ludzi, którzy je tolerują.
      --
      problem z klawiatura
        • znana.jako.ggigus a skad to smiale 07.06.08, 21:26
          przypuszczenie?
          --
          Z dzialalnosci admina snajpera:Nie dasz sobie spokoju. Przecież ty tylko szukasz
          pretekstu, aby coś napisać, aby w ten sposób zaistnieć. A jak pretekstu nie
          znajdujesz, to piszesz cokolwiek, przylepiając to gdziekolwiek. Bo dla ciebie
          jazgot to sens życia.
            • znana.jako.ggigus pytam o uzycie przypraw, 08.06.08, 18:00
              a nie o smak
              MYLISZ POJECIA!!!

              uzywam majeranku od lat do zupy fasolowej
              to jakis mit, miesozercy kochani, z tymi tluszymi daniami
              najpierw oburzacie sie na parowki wege, a teraz chcecie zabrac sobie majeranek
              do kuchni
              no no
              --
              Z dzialalnosci admina snajpera:Nie dasz sobie spokoju. Przecież ty tylko szukasz
              pretekstu, aby coś napisać, aby w ten sposób zaistnieć. A jak pretekstu nie
              znajdujesz, to piszesz cokolwiek, przylepiając to gdziekolwiek. Bo dla ciebie
              jazgot to sens życia.
    • cyberski Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 08.06.08, 10:47
      Korzystam (jeśli już taka konieczność)z suzonych warzyw produkowanych przez "Cykorię Wierzchosławice". Onegdaj do dostania w supermarketach Real (d. Geant). Dziś kupuję bezpośrednio od nich...

      --
      Pieniądze szczęścia nie dają, ale zdają się mieć wpływ na wszystko, co owe szczęście daje.
    • jehanette Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 17.04.09, 13:02
      Ciekawe pytanie, sami eksperymentujemy od jakiegoś czasu i nie zawsze jeszcze
      mamy rozwiązanie ;)
      Do większości zup sprawdza się podsmażenie cebuli i podduszenie warzyw na dobrym
      oleju lub oliwie przed dolaniem wody, dodanie hojną dłonią liści laurowych i
      ziela angielskiego, dodanie czosnku, oraz posolenie (wszak w rozsądnych
      ilościach nie ma nic złego w soli) i popieprzenie+odpowiednie zioła.
      Zupa pomidorowa z ryżem robiona na domowym przecierze z pomidorów świetnie
      smakuje gdy dodamy do gotowania trochę oliwy lub oleju, czosnek, ziele
      angielskie, liść laurowy i zioła prowansalskie/bazylię.

      Mam tylko problem z krupnikiem, bez kostki bez względu na ilość soli wychodzi
      mdły, zaczynam podejrzewać, że to wina kaszy :) następnym razem dodam naprawdę
      dużo grzybów i może ugotuję kaszę oddzielnie - dodam na sam koniec?

      pozdrawiam!
      • adomix Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 19.04.09, 00:32
        W sklepie ze zdrową żywnością kupuję ekologiczną "jarzynkę".Oto
        skład tej przyprawy:pasternak,marchew,czosnek,pietruszka,pieprz
        czarny,cebula,lubczyk,curry,kurkuma,sól morska,cukry
        brązowe:trzcinowy i buraczany.Na etykiecie jest też napisane:Nie
        zawiera organizmów modyfikowanych genetycznie,glutaminianu
        sodu,sztucznych aromatów oraz nie jest poddawana promieniowaniu
        jonizującemu.Jest produkowana przez firmę "SMAKOSZ" z Łodzi.Dostępna
        w dwóch wersjach:z solą morską i bez soli.
        Nie jest droga,opakowanie 500g kosztuje 8 zł.
    • znana.jako.ggigus a zwykly wywar? 28.07.09, 19:12
      czy ukrojenie, umyce i starcie/drobne pokrojenie pory, marchewki, selera i
      pietruszki to jest taki wielki problem? i dodanie ziela ang. i liscia laurowego
      ??
      --
      ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three
      times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be
      your lover - Jarvis Cocker.
    • princesswhitewolf Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 27.06.10, 20:57
      W UK mamy taka alternatywe w formie pasty: VECON

      Tutaj go mozesz obejrzec

      sklad
      Hydrolysed vegetable (soya and maize), protein, water, dehydrated vegetable powder (onion, celery, tomato, parsley, spinach, garlic) yeast extract, red pepper extract 1%, carrot extract 1%, kelp,ferrous sulphate, vitamin C, naicin, beta carotene ground black pepper, riboflavin, thiamin, vitamin B12.
    • e_d_y_s_q_a Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 01.07.10, 20:03
      Ja przestałam już dawno używać, kostek, mieszanek przypraw itp.
      Czasami używam wegetariańskiego bulionu z samych warzyw z solą.
      Teraz nie pasuje mi smak potraw wzbogacanych tego typu dodatkami. Po
      prostu daje więcej warzyw i ziół.
      Pozdrawiam

      www.cobylonaobiad.blox.pl
    • ania-ania-123 Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 24.11.17, 13:14
      Ja wykorzystuję własnej roboty "kostki rosołowe". 1. gotuję mocno esencjonalny bulion z włoszczyzny i mrożę, po czym używam rosołowych sopli np do sosów. 2. zasuszyłam sobie na suszarce do warzyw i grzybów startą włoszczyznę - kupiłam "wiejską", dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła, żeby te warzywa miały dużo smaku. i takie "ścinki" też czasem wykorzystuję.
      • kobalt_x Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 01.12.17, 00:02
        A jak się robi własne kostki rosołowe? Czy możesz podać przepis od A do Z, bo na produkowaniu własnego wywaru i mrożeniu go to ja się w ogóle nie znam. Używam od wielu lat bulionu wegetariańskiego, kupnego bez wspomagaczy smaku. Poza tym jakieś utarte świeże ziele typu natka, bazylia daje tyle smaku w zupach itd, że bulion w kostce, proszku do niczego nie jest potrzebny. Ale chętnie sama sobie zrobię bulion warzywny tylko jak? Jestem mięsożerna ale jestem też ciężkim warzywniakiem.
    • t_winski Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 25.11.17, 16:02
      Gusta smakowe to w dużej mierze kwestia przyzwyczajenia. Np., zawsze używałem sporo soli. Ale jakiś czas temu zacząłem solić coraz mniej. A teraz, jak gotuję np. ryż czy fasolę, to wcale nie solę. I tak jem sporo chleba, a w chlebie jest sól. Natomiast jak odsmażam np. fasolę, to dodaję ząbek czosnku, kurkumę i pieprz czarny.
    • kameleon_kulinarny Re: Co zamiast Vegety i kostek rosołowych? 10.12.17, 13:00
      Zupa może być przepyszna bez żadnych kostek rosołowych. Wystarczy bulion zrobić z dużej ilości warzyw, a później doprawić. Ciekawą opcją jest również dodanie pieczonych warzyw, które nadają wyjątkowy smak zupie:
      kameleonkulinarny.pl/2017/12/03/zupa-z-pieczonymi-warzywami/
      Po za tym, oprócz glutaminiamu sodu i dużej ilości soli, kostka rosołowa ma zawsze ten sam smak..
      A dodając różne warzywa (można np. dodać dynię do wywaru), w różnych proporcjach - uzyskamy nasz niepowtarzalny, cudowny aromat.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka