brumbak111
29.08.08, 18:06
MIT 1: Dieta wegetariańska nie dostarcza bialka w odpowiedniej ilosci i
odpowiedniej jakości.
MIT 2: Rosliny nie zawierają wszystkich aminokwasów egzogennych.
MIT 3: Naszych potrzeby w zakresie witaminy D nie zapewnią „kapiele sloneczne.”
MIT 4: Zapotrzebowanie organizmu na witaminę A nie może być w pełni zaspokojone ze
źródeł pochodzenia roślinnego
MIT 5: Spożywanie mięsa nie podwyższa ryzyka zawałów serca, wylewów i
zchorowania na raka .
MIT 6: Tłuszcze nasycone i zawarty w diecie cholesterol nie powodują zawałów
serca,
miażdżycy tętnic i raka, zaś diety niskotłuszczowe, o małej zawartości
cholesterolu, są dla ludzi niezdrowe.
MIT 7: Jedzenie mięsaa „daje siłę”; dieta wegetariańska nie jest
odpowiednia dla ludzi ciezko pracujących.
MIT 8: Dieta człowieka w okresie jego rozwoju przez setki tysiecy lat była
wysokotłuszczowa i składał się głównie z mięsa.
MIT 9: Wzrost spożycia mięsa i nasyconych tłuszczów w XX wieku nie jest relatywny
do wzrostu liczby przypadków zawałów serca i raka
MIT 10: Produkcja soji w świecie i niszczenie środowiska przez jej nadmierna
upraw e wynika z tego ,że to wegetarianie zjadają tyle soji.
MIT 11: Organizm człowieka nie może rozwijać sie ani przetrwac na diecie
tylko roslinnej.
MIT 12: Zdobywanie mięsa przez pozbawianie życia zwierząt obdarzonych
intelignecją i odczuwajacych ból nie powoduje u ludzi wykonujących te
czynności znieczulicy wobec cierpienia.
MIT 13: Produkty zwierzęce nie zawierają więcej substancji toksycznych niż
roslinne.
MIT 14: Zdobywanie mięsa przez pozbawianie życia zwierząt jest czynnoscią
która dla psychiki człowieka jest obojętna tak jak zdobywanie żywności
roslinnej .
MIT 15: Jedzenie mięsa jest konieczne a budowa , fijologia i psychika
człowieka jednoznacznie wskazują że jest on miesożercą.