Dodaj do ulubionych

Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie?

07.12.03, 00:02
Tak mi sie zrymowalo... Wiemy juz, ze ali i splenda lubia jesc na sniadanie
duzo tlustego, niezdrowego scierwa, kotrego jedyna zaleta jest jego cena.

A co wy, drodzy wegetarianie spozywacie?

Ja np. ostatnio (od lata) uwielabiam chleb slowianski z pomidorami ppolany
oliwa, tudziez z pesto, albo avocado na podkladke (zamiast masla).

Czasem (jak mam dostep do wiejskich, niefermowych jajek) pozeram omlet np.
ze szpinakiem, albo cebula, pieczrkami, pomidorami... Ale rzadko ostatnio,
bo jaja ciezkie sa i odbijaja mi sie jak koledze Brumbakowi,

albo tez tosty... z jakims ostrym sosikiem i serem zoltym, albo ze
szpinakiem...

Lubie tez kanapki z maslem orzechowym (takim bez konserwantow, zakupionym w
sklepie ze zdrowa zywnoscia), pasztetem fasolowym, albo smalcem wege (alias
pasta lubelska)

Pozdrawiam,
Kociamama.
Obserwuj wątek
    • balbinia Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie 07.12.03, 02:32
      Witaj kociamamo :-))

W tygodniu na sniadania pozeram glownie jakies owoce: banan, mandarynka, jablko
      etc.. Pozniej ok godz 13 jem cieple danie na stolowce studenckiej, na pietrze
      dla wegetarian. Co dzien sa 3 dania do wyboru, do tego zawsze przystawki,
      salatki, czasem owoce. Sa tez desery, ktorych nie jem bo na bazie mleka. Ale
      wnioskuje, ze sa pyszne i zaden jadajacy tam wegetarianin nie chodzi
      nienasycony :-))
      W weekendy zas lubie dluuugie leniwe poranki i sniadanka trwajace godzine albo
      i dwie. Chociazby dzis: godz.12, z lubym zapiekalismy samosy (kupne hehe), do
      tego po kubku zupy warzywnej, ryz z tofu i groszkiem w gestym sosie curry
      (przyznaje, tez kupnym), do tego chipsy paprykowe, miska pistacji, kulki
      marcepanowe, mandarynki, herbata z cytryna, sok pomaranczowy. No i tak
      siedzielismy na kanapie, na stole porozkladane talerze i objadalismy sie dobre
      2 godziny, przy tym gadajac i zerkajac w tv. Sielanka, hihi. Ale nie pytajcie
      jak sielankowo sie czuje w poniedzialkowe poranki. Brr.. :-))
    • balbinia Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie 07.12.03, 02:34
      kociamama napisała:

>
      > Ja np. ostatnio (od lata) uwielabiam chleb slowianski z pomidorami ppolany
      > oliwa, tudziez z pesto, albo avocado na podkladke (zamiast masla).
      >

mm... to brzmi pysznie ! Nawet nie wiesz jak tesknie za takim pachnacym
      slowianskim chlebkiem ! Tutaj takiego nie ma :-((
      • marchewunia Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie 07.12.03, 12:57
        A ja ogólnie nie jem śniadań bo 6:30 to dla mnie szok żołądkowy...jeżeli uda
        mi się dopiero zjeść o 10 śniadanie w domku to jest to, np. jajecznica z
        pieczarkami i szpinakiem i kakao, ogólnie to owoce na śniadanko...płatki...ale
        i tak nie lubię śniadań:o)
    • balbinia Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie 07.12.03, 12:58
      Dzisiaj na sniadanie bede zjadac resztki z wczoraj. hehe :-))
    • Gość: Katrinko Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie IP: *.gsk.pl / *.gsk.pl 07.12.03, 15:01
      Płatki, robię sobie własną mieszankę musli, teraz akurat to : płatki żytnie +
      kukurydziane, otręby, jabłko, orzechy, pestki dyni/słonecznika, suszone
      morele/śliwki, a to wszystko czasem z mlekiem, jogurtem, kefirem, a czasem z
      mlekiem sojowym. Ostatnio robię sobie też kaszkę sojowo-kukurydzianą:)
      • ziemniakk Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie 07.12.03, 15:29
        co do płatków to popieram :) kukurydziane z orzechami, rodzynkami, jabłkiem i
        kefirem mniammmmmmm :D
    • Gość: pixi Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie IP: 195.94.222.* 08.12.03, 11:20
      Uwielbiam płatki sojowe z "mlekiem" sojowym. I jeszcze trochę płatków z otrąb. Matko, ale pycha!
      I nie piszcie, że się opycham soją, bo potem już rzadko po nią sięgam . No, może z wyjatkiem
      pasztetu sojowego z koperkiem, albo z lubczykiem ;-)
      • marchewunia Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie 08.12.03, 13:02
        A zapomniałam o halawie, ale zamiast cukru duużo rodzynek i jakiś suszonych
        pyszności:o)
        • xmartinusx Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie 03.01.04, 23:02
          marchewunia napisała:

> A zapomniałam o halawie, ale zamiast cukru duużo rodzynek i jakiś suszonych
          > pyszności:o)

Tak zapytam, skąd masz przepis na halawę..... ( na marginesie - UWIELBIAM!!!! )
          Halawa górą ! ;))))
          Pozdro!
    • Gość: Krzysiek Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 08.12.03, 13:21
      Dzien dobry : )

Rano (albo jeszcze w srodku nocy :---oto) to ja ledwie trzymam sie prosto na
      nogach :P i jedyne co jestem w stanie zrobic, to przygotowac sobie jakis Pokarm
      Dla Chomika, ostatnio wsuwam manne, czy kaszke dla niemowlakow :) + nieco musli
      dla urozmaicenia + mleko sojowe (na ktore w koncu mnie stac, a to dlatego, ze
      wstaje o tej szalonej godzinie i chodze do pracy : D).

• maniek2000 Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie 09.12.03, 08:54
      np. dzis wypilem szklanice kefiru a zagryzlem kalafiorem na parze zagotowanym
      nastepnie maslem obdarowanym no i na sam koniec odrobina majeranku
      posypanym... :)
    • Gość: Annette Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 09.12.03, 09:15
      A ja zazwyczaj nie mam nic dobrego...:-((( Kanapki "pracowe" tylko... A marzy
      mi się solidna porcja pysznego, pikantnego leczo, z dużą ilością papryki. I
      jajecznica ze świeżymi, leśnymi grzybami, usmażonymi na złoto, z cebulką. I do
      tego pajda świeżutkiego chleba z masłem oraz wielki kubas gorącej herbaty na
      górskiej wodzie. Ech, marzenia...
      • schaetzchen Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie 09.12.03, 10:54
        Zależy o której godzinie :))
        Jak wstaję wcześnie, to zazwyczaj robię jakiś koktail: do blendera wrzucam
        banana, kiwi, truskawki (w sezonie), słowem - owoce, które mam akurat w domu
        (ale banan musowo). Zalewam to sokiem pomarańczowym, miksuję i PYCHA!!! Można
        użyć mleka, ale mi nie służy :)) Można tym zalać płatki, albo dodać suszonych
        owoców, co kto lubi. Ale jest to genialne w swojej prostocie - robi się to 30
        sekund, lekkie i sycące śniadanko.
        Jak mam więcej czasu, (i wstanę później => mój żołądek już też nie śpi :) to
        robię coś "konkretniejszego" - omlet jakiś albo tosty z konfiturami (własnej
        produkcji), albo z marmitem, albo twarożek ze szczypiorkiem itd...
        Zrobiłam się głodna :)
        • Gość: cocacola Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie IP: *.statsbiblioteket.dk 09.12.03, 12:55
          Pewnie ze zrobilas sie glodna po 1 godzinie i ssie cie w zoladku ze tylko znowu
          trza leciec po zarcie..nie ma to jak porzadna jajecznica na boczku itd..mozna
          bez jedzenia do 18 siedziec..he,he,
          • schaetzchen Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie 09.12.03, 13:17
            Nie wiem, czy do szanownej cocacoli dotarły informacje o tym, że należy jeść
            mniej ale częściej. A nie rano jajecznica na boczku, potem nic, a o 18 - to już
            nawet boję się myśleć, co pożerasz...
            • Gość: Annette Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 09.12.03, 13:25
              Czy cocacola jeszcze się nie skapowała, że Ty nie jesz boczku? Powoli jakoś to
              jej/jemu idzie. Może musisz wyraźniej napisać, może drukowanymi, może pismem
              obrazkowym?
          • kociamama Chyba wyraznie zwracalam sie do wege? 09.12.03, 18:31
            Boczkozercow nikt tu o zdanie nie pytal.
            • Gość: kaska Re: Chyba wyraznie zwracalam sie do wege? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 19:44
              cos na uspokojenie na sniadanie proponuje kociejmamie.
    • Gość: kaska Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 14:22
      kanapke z suszonymi pomiodrami
    • Gość: bodi Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 09:52
      pyszna i bardzo sycąca mieszankapłatków (owsiane + żytnie
      +pszenne.kukurydzianych nie dodaję bo rozmiękają napapkę), z słonecznikiem,
      rodzynami, migdałami, orzechami itd.wrzucam do wrzącej wody z odrobiną masła i
      gotuję na małym ogniu kilka minut. potem do miseczki,dodać (do wyboru)
      pokrojony banan, miód, cynamon
    • Gość: Pichciarz Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie IP: *.proxy.aol.com 04.01.04, 00:32
      Czy znacie hinduskie idli? To takie maleńkie placki, coś jak spłaszczone pyzy.
      Szukałem bezskutecznie infomacji po polskich wyszukiwarkach, ale w każdej
      hinduskiej restauracji (Hindusi) będą wiedzieli o co chodzi. To właśnie
      zalecam: pójść do takiej i spróbować czy pasuje. Jest to typowe danie
      śniadaniowe w Indiach.
      Druga sugestia śniadaniowa to typowe amerykańskie danie śniadaniowe. Nie, nie
      bacon and eggs, ale pancakes, takie raczej pulchne placki spożywane zazwyczaj z
      odrobiną masła i syropem klonowym. I znowu, polski internet nie był pomocny bo
      to co znalazłem w Mniam Mniam to zwykła parodia oryginału. A szkoda, bo to
      latwe danie i bardzo różnorodnie podawane z rozmaitymi dodatkami.
      • kociamama Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie 04.01.04, 13:37
        Zgadza sie, pancakes sa pyszne, ale ja sie do nich troche zniechecilam.
        Zgubilam moj stary przepis i wyszykalam sobie nowy po ilus tam latach nie
        robienia plackow, i oczywiscie popieprzylam teaspoonful z tablespoonful soli,
        (zawsze myle sie jak gotuje z przepisow!!)
        i musialam naprawiac, bo wszystko bylo za slone, i dodalam wszystkiego 4 razy
        wiecej i wyszlo paskudnie jajeczne, straqsznie ciezkie... Fuuuu!
        A wlasnie chcialam wywrzec wrazenie na moich chlopcach... Wrazenie bylo! I to
        niezapomniane.

Pozdrawiam,
        KOciamama.
        • Gość: boza krowka Re: Hej wegetaranie co dobrego jecie na sniadanie IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.04, 17:09
          Fajne rzeczy jecie. Bede musiala uzupelnic moj zestaw sniadaniowy o pare
          potraw.
          Kociejmamie dziekuje za pomysl !
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka