Dodaj do ulubionych

Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni

16.10.10, 20:19
Witam serdecznie wszystkich. Pozwólcie, że się przedstawię. Nazywam się Krajnow. Igor Krajnow. Na Rajskiej mieszkałem 4 lata. Mam nadzieję, że niektórzy z Was jeszcze mnie pamiętają smile Obecnie mieszkam w sąsiedniej gminie Wieliszew, lecz zawsze z ogromnym sentymentem wracam na Osiedle. Pracuję w Zarządzie Transportu Miejskiego.

Mam ogromną nadzieję, że uda mi się zostać Waszym reprezentantem w radzie powiatu. Mam również nadzieję, że już niedługo będzie okazja by spotkać się z Wami osobiście, a póki co zapraszam do kontaktu na forum. Piszcie, pytajcie... O komunikację miejską. I nie tylko.
Obserwuj wątek
    • robb80 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 16.10.10, 20:31
      to chyba oznacza wybory. czy wójta także będziemy wybierać? może warto by podsumować pracę obecnej Pani wójt?
      • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 16.10.10, 20:42
        Wójta także będziecie wybierać, więc czemu nie...
        • sidlar Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 16.10.10, 21:30
          O ile mi wiadomo,jest pan rzecznikiem ZTM.Co pan obiecuje dla poprawy komunikacji na linii Warszawa-Jabłonna
          • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 16.10.10, 22:16
            sidlar napisał:

> O ile mi wiadomo,jest pan rzecznikiem ZTM.Co pan obiecuje dla poprawy komunikac
            > ji na linii Warszawa-Jabłonna

To prawda. Jestem. A jeśli chodzi o poprawę komunikacji:
            1. Nowa linia do Warszawy (z kierunku Bożej Woli i Rajszewa), z której mieszkańcy Rajskiej też będą mogli korzystać.
            2. Dla tych, którzy wolą nadłożyć nieco drogi a mieć pewność, że nie utkną w korku - albo nowa, często kursująca linia do Chotomowa (i do Warszawy oczywiście też) do pociągu, albo częściej kursujące 741, które ucieszy pewnie zwłaszcza mieszkańców os. Przylesie. Zapomniałbym o przystanku przy Królewskiej (przy warsztacie oponiarskim), dla linii jadących z Legionowa, dzięki któremu mieszkańcy Rajskiej będą mieli bliżej do autobusu w kierunku Warszawy. Ale nie wiem czy to się liczy bo pewnie będzie oddany jeszcze przed wyborami. smile
            • zubi-zu Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 17.10.10, 01:00
              Panie Igorze, gdzie Pan był wtedy gdy ZTM zarządał dopłat do kursów podmiejskich i zawiesił przystanki w Jabłonnie (autobusy nie zatrzymywały sie na przystankach Jabłonowskich). Czy zrobił Pan coś wtedy w tej sprawie, czy może Pan się pochwalić jakimkolwiek zaangażowaniem na rzecz rozwiązania problemów lokalnej społeczności?
              • zubi-zu Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 17.10.10, 01:27
                miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3139233.html
              • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 17.10.10, 15:02
                Też byłem w ZTM. Pamiętajmy jednak, że to był "inny" ZTM i "inna" gmina. Obie instytucje, były zarządzane przez innych ludzi i w zupełnie inny sposób. Tak naprawdę, mówię to z żalem, dla żadnej ze stron nie liczył się wtedy pasażer/mieszkaniec, tylko chęć postawienia na swoim i pokazania kto jest silniejszy. Sytuacja na szczęście się zmieniła. Jestem przekonany, że do takiej sytuacji już nigdy nie dojdzie.

Inną kwestią, którą chciałbym poruszyć jest to, że gminy muszą dopłacać do kursowania linii na swoim terenie. Wszystkie samorządy, to rozumiały tylko nie samorząd Jabłonny. Zgodnie z ustawą o samorządzie gminnym - organizacja komunikacji jest zadaniem własnym gminy. Jeśli gmina nie jest w stanie zorganizować komunikacji we własnym zakresie, powierza to ZTM. Wtedy musi dofinansowywać komunikację i mam nadzieję, że każdy to rozumie. Nie można było więc winić ZTM za to, że upominał się o pieniądze za wykonanie usługi, którą zamówiła u niego gmina.

Poprzedni wójt Jabłonny podjął suwerenną decyzję, że rezygnuje ze współpracy z ZTM i sam zorganizuje komunikację. Mieszkańcy w wyborach rozliczyli go z tego skrupulatnie.
            • fajny_ziomal71 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 17.10.10, 08:11
              oho rzucają kiełbaskę przed wyborczą wink
              • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 17.10.10, 15:25
                fajny_ziomal71 napisał:

> oho rzucają kiełbaskę przed wyborczą wink
                Podejrzewałem, że wcześniej czy później taki argument padnie smile Czyli lepiej nie obiecywać nic, żeby nikt tylko mnie nie posądził przypadkiem o rozdawanie wyborczej kiełbasy? wink

A tak poważnie, skoro zostałem wywołany do tablicy to pozwólcie, że przedstawię na forum swój program komunikacyjny. O pojedynczych punktach stanowiących jego część już Wam pisałem (w odpowiedzi na post sidlara). Chciałbym jednak teraz zaprezentować go nieco szerzej. Nie zamierzam ograniczać się do kwestii pojedynczych linii komunikacyjnych. Linie bowiem tworzą system naczyń połączonych. System. Dlatego głównym założeniem mojego programu komunikacyjnego dla powiatu jest stworzenie sprawnego systemu komunikacji wewnątrzpowiatowej. Można to osiągnąć m.in. poprzez zwiększenie nakładów finansowych na rozwój komunikacji w powiecie. Chcę żeby powiat współorganizował, oraz współfinansował najważniejsze przedsięwzięcia komunikacyjne realizowane przez poszczególne jego gminy jak np. rozwój Wspólnego Biletu (nie tylko kolejowego, ale również z prywatnymi przewoźnikami autobusowymi). Chcę również by pasażerowie mogli współdecydować o najważniejszych zmianach w komunikacji na terenie powiatu. Byłoby to możliwe m.in. dzięki reaktywacji Społecznej Rady Pasażerów. Do zbudowania takiego systemu konieczna będzie także współpraca z władzami sąsiednich powiatów, jak np. powiatu nowodworskiego, w zakresie uruchomienia szybkiego połączenia z lotniskiem w Modlinie i Lotniskiem Chopina w Warszawie.

• babaloo1 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 18.10.10, 13:51
                  A gdzie miałaby się kończyć ta nowa linia do Warszawy ?
                  Przypomnę sugestię mieszkańców, która już nie raz była poruszana podczas zebrań wiejskich, a która z uporem maniaka jest zawsze odsuwana na bok. Chodzi oczywiście o bezpośredni autobus do metra. Obecnie mamy kilka linii, ale tak zorganizowane, że większość pasażerów i tak przesiada się na Konwaliowej, żeby przejechać przez most i dalej przeważnie do metra.

Moim zdaniem idealnym rozwiązaniem dla mieszkańców Rajskiej byłby często-kursujący autobus (dodatkowo, żeby uniknąć tłoków, to nie powinien jeździć przez Legionowo) kończący swoją trasę na Metro Marymont, a po wybudowaniu mostu północnego można go skierować tymże mostem do jakiejś bliższej stacji metra. Jak dla mnie proste, ale oczywiście ja żadnym "ekspertem" nie jestem.
                  • osiedlowyboy Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 18.10.10, 15:29
                    a ja bym tak zrobił tak jak pisze przedmówca, plus to że autobus taki powinien wjeżdżać na Rajskie objeżdzać np. przez Grabsztyny a i na osiedlu powinny być z dwa przystanki co wy na to?? wink
                    • saphira30 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 18.10.10, 15:51
                      Moi drodzy a to wszytsko i tak kielbasa wyborcza. Po wyborach usyszymy jak zwykle gmina nie ma środków....
                      Kasa na komunikacje jak widac znalazła sie tuż przed wyborami stąd przejscie dla pieszych przy gminie zamiana 806 na codziennie kursujący 741 także nastepne zmiany przed kolejnymi wyborami ....
                      • komentator_osiedlowy Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 18.10.10, 20:25
                        Panie Igorze ludzie na prawdę mają własne zdanie na pewne sprawy i nie łykną wszystkiego co Pan napisze. Tym bardziej że wybory za pasem i wszelka nagła aktywność wszelkiej maści kandydatów na ciepłe państwowe posadki wydaje się być co nie co podejrzana.
                        Kojarzę Pana z TV i wiem że jest Pan naprawdę niezły we "wciskaniu kitu". Życzę powodzenia ale sugeruje więcej wyczucia w agitacji. Bo mnie Pan jakoś nie przekonuje.
                        • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 18.10.10, 23:29
                          komentator_osiedlowy napisał:

> Panie Igorze ludzie na prawdę mają własne zdanie na pewne sprawy i nie łykną ws
                          > zystkiego co Pan napisze. Tym bardziej że wybory za pasem i wszelka nagła aktyw
                          > ność wszelkiej maści kandydatów na ciepłe państwowe posadki wydaje się być co n
                          > ie co podejrzana.
                          > Kojarzę Pana z TV i wiem że jest Pan naprawdę niezły we "wciskaniu kitu". Życzę
                          > powodzenia ale sugeruje więcej wyczucia w agitacji. Bo mnie Pan jakoś nie prze
                          > konuje.

Zdaję sobie sprawę, że nie przekonam każdego. Przynajmniej nie od razu. Cieszę się, że Pan mnie kojarzy. Nie rzucałbym jednak od razu napastliwym "wciskaniem kitu". Nigdy nikogo świadomie nie wprowadziłem w błąd. Nie skłamałem, więc gdzie tu mowa o "wciskaniu kitu"?

Chciałbym także się dowiedzieć, dlaczego Pana nie przekonuję? Dlatego, że - jak Pan napisał - agituję bez wyczucia? Czy dlatego, że nie zgadza się Pan z moim programem zakładającym stworzenie sprawnego systemu komunikacji wewnatrzpowiatowej oraz ściślejszą współpracę między ZTM, gminą a powiatem? Jeśli uważa Pan, że brak mi wyczucia w agitacji, przepraszam. Popracuję nad tym. A jeśli nie zgadza się Pan z moim programem - chętnie poznam argumenty "przeciw". Chętnie również, powtórzę to tutaj kolejny raz, spotkam się z każdym osobiście i porozmawiam o planach i zamierzeniach. Czekam na propozycje!
                      • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 18.10.10, 23:19
                        Mam taką ideę, i mocno w nią wierzę, że komunikacja będzie współorganizowana i współfinansowana przez ZTM, gminę oraz powiat. Gminy nie zawsze są w stanie sobie same poradzić z rozwojem komunikacji. Przy zwiększeniu nakładów finansowych na komunikację przez powiat, rozwój będzie mógł być ustawiczny. Jeśli te trzy instytucje będą ze sobą współpracowały ciągle nad rozwojem komunikacji - gmina nie będzie musiała się "napinać" przed wyborami na siłę i wysupływać jakieś zaskórniki.
                    • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 18.10.10, 23:14
                      Miałby jeździć pomiędzy zaparkowanymi autami i po progach zwalniających? smile Uruchomiony już niedługo zostanie nowy przystanek dla autobusów jadących od strony Legionowa do Warszawy, przy wylocie ul. Królewskiej. Już chyba bliżej się nie da smile
                  • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 18.10.10, 23:11
                    Nie będę obiecywał gruszek na wierzbie. Mógłbym powiedzieć, że autobus będzie dojeżdżał do metra, ale obecnie tego nie mogę obiecać mówię uczciwie. Na takie szczegóły w tym momencie jest jeszcze za wcześnie. Wszystko będzie zależało od tego jak ułoży się współpraca z władzami gminy Jabłonna oraz powiatu.

Pisząc o nowym połączeniu miałem na myśli ideę pomysł a nie gotową trasę (ale te sugestie z pewnością będą dla mnie bardzo ważne). Układając swój program dla powiatu skupiałem się bardziej na podejściu systemowym, czyli stworzeniu całego systemu komunikacji wewnątrzpowiatowej a także o zwiększeniu roli powiatu w procesie budowania komunikacji. chciałbym by powiat nie tylko współorganizował, ale również współfinansował projekty komunikacyjne w swoich gminach. Gdyby problemy komunikacyjne były rozwiązywane systemowo, przy współpracy ZTM, gminy i powiatu, nikt by się na siłę nie napinał przed wyborami, żeby tylko coś zrobić dla mieszkańców. Taką mam ideę. I mocno w nią wierzę. Chętnie spotkam się z każdym i o niej podyskutuję.
                    • 17aga Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 19.10.10, 08:58
                      Witam Pana na forum smile,
                      A ja się cieszę, że się Pan do nas odezwał, bo mamy przynajmniej informacje z pierwszej ręki. Zwykle, kontaktując się z ZTM oraz z Gminą w tej sprawie, można uzyskać tylko odpowiedzi wymijające... Mam nadzieję, że pozostanie Pan z nami w kontakcie na dłużej, także po wyborach i niezależnie od ich wyniku wink.
                      A konkretnie mam pytanie: jakie są plany dotyczące rozwiązań po powstaniu pętli tramwajowej Winnica? Informacje docierające z mediów mówią, że pętla nie będzie usytuowana przy Modlińskiej. Powiem o swoich obawach. Czy przypadkiem ZTM nie ma w planach skrócenia wszystkich linii 7xx/8xx z Żerania do Winnicy? Obawiam się takiego rozwiązania nie tylko dlatego, że pętla ma być usytuowana "na polu", ale także dlatego, że osobiście jeżdżę do pracy w stronę Pragi i chciałabym, żeby o nas nie zapomniano... wink
                      A odnośnie jeszcze pętli na Żeraniu i twardego stanowiska ZTM, że jest to najlepsze połączenie powiatu legionowskiego z metrem, to proszę mi odpowiedzieć (bo ja tego pojąć nie mogę) dlaczego od wielu miesięcy nie jeździ do Żerania 16, która mogłaby pasażerów z tym metrem połączyć...?
                      Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam smile
                      P.S. Wspólny bilet z prywatnymi busami to by było coś...
                      • zoot Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 19.10.10, 09:17
                        Witam Panie Igorze. Mam pytanie gdzie Pan był przez ostatnie 4 lata? Czemu wtedy nie odwiedzał Pan naszego forum i nie interesowało Pana nasze zdanie? Teraz przed wyborami jesteśmy ważni w dyskusji? Pozdrawiam
                        • water_bong Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 19.10.10, 15:41
                          Zoot to kretynka
                        • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 19.10.10, 22:29
                          Byliście, jesteście i będziecie ważni w dyskusji. Forum czasem odwiedzałem, ale bez zabierania głosu. Byłem tam gdzie teraz jestem, czyli w ZTM. Udało się w tym czasie np. umożliwić Państwu dojazd do osiedla nocą - chodzi mi o linię N63. Kto mieszkał na osiedlu przed jej uruchomieniem (ja mieszkałem), wie jak uciążliwe były nocne spacery z Bukowa. Doszła też nowa linia dzienna - 731 z Legionowa. Nie zapominajmy o 806/741, dzięki któremu można podjechać do przystanku Poetów.

Uprzedzając ewentualne zarzuty, że to przecież nie ZTM-u sukces a gminy, mówię Państwu, że rzeczywiście gmina ma tu rolę wiodącą, gdyż musi zapłacić za nowe połączenia, ale nie byłoby tego rozwoju komunikacyjnego gdyby nie upór ZTM i chęć przekonywania włądz gminnych do nowych rozwiązań komunikacyjnych.

• igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 19.10.10, 22:21
                        Wiele wątków Pani poruszyła ale postaram się po kolei do nich odnieść. Co do mojej obecności i kontaktu z Państwem po wyborach - jeśli zostanę radnym zamierzam prowadzić otwartą politykę informacyjną. Informacje umieszczał będę na pewno na swoim profilu na Facebooku i z czasem założę na pewno stronę www. Będą dyżury, Państwo będziecie mieli mój adres mailowy a na forum też będę zaglądał. Jeśli nie zostanę radnym na forum też będę zaglądał. Obiecuję, że podam swój adres mailowy do kontaktu.

Jeśli chodzi o pętlę na Winnicy - obecnie jeszcze jest zbyt wcześnie na to żeby mówić o konkretnych planach ZTM dotyczących autobusów. Niewykluczone, że część linii zostanie skróconych właśnie tam. Naturalną bowiem tendencją jest dowożenie do komunikacji szynowej, która jest najszybsza. Żeby zaspokoić komunikacyjne potrzeby pasażerów dojeżdżających w stronę Pragi, myślę, że jakieś połączenie do Żerania też powinno zostać utrzymane.

Co do pętli na Żeraniu - to nie jest tak, że ZTM się uparł i wszystkim wmawia, że najszybciej do metra dojadą z Żerania. To jest alternatywa. Pasażerowie mają do wyboru albo przesiąść się do autobusu jadącego do metra, albo jechać autobusem do tramwaju na Żeraniu. Osobiście wybieram to drugie rozwiązanie. Oczywiście najczęściej jeździmy z Beniem (mój najmłodszy syenk) pociągiem z Chotomowa, ale jeśli się spóźnimy na pociąg to jedziemy samochodem do Jabłonny a dalej autobusem do Żerania i potem 18 na pl. Bankowy.

16 nie jeździ obecnie na Żerań, gdyż jest tam na pętli dostępny tylko jeden tor. Zostały tylko dwie linie 18 i 22. W zamian za 16 zwiększyliśmy częstotliwość 18, która też dojeżdża do metra.

Nad wspólnym biletem z prywatnymi przewoźnikami też popracujemy. W kilku gminach aglomeracji warszawskiej to już się udało (m.in. w gm. Wieliszew).
    • mablo36 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 19.10.10, 21:23
      Ponad miesiąc temu napisałem maila do ZTM z prosbą o korektę rozkładu jazdy autobusu linii 144.Jesienią przesunieto rozkład jazdy autobusu linii144 o kilka minut w stosunku do poprzedniego rozkładu,likwidując jednocześnie dogodne połączenie dla pasażerów jadących z Jabłonny i przesiadających się z autobusu linii723 do w/w na przystanku przy ul.Poetów.Jak do tej pory,to rozkładu nie skorygowano i odpowiedzi żadnej też mi nie udzielono.Skoro chce Pan reprezentować nasze interesy,to ma Pan okazję już teraz się wykazać inteweniując w w/w sprawie.
      • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 19.10.10, 22:32
        Obiecuję, że sprawdzę dlaczego nie otrzymał Pan odpowiedzi oraz przekażę Pana postulaty odnośnie rozkładu 144.
        • 17aga Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 20.10.10, 08:06
          Oczywiście to fakt, że 18 także dojeżdża do metra, ale Bankowy to już prawie Centrum wink więc wielu osobom już się raczej nie opłaca przesiadać.
          Generalnie problem jest w tym, że żeby gdziekolwiek od nas dojechać to trzeba się "10 razy" przesiadać...
          Ale trudno, co robić smile ...
          • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 20.10.10, 23:17
            Połączenia długie, bezpośrednie niestety są bardzo podatne na spóźnienia. Nasz układ drogowy niestety nie jest byt wydolny i tworzą się korki. Dlatego najlepiej jest dowozić do komunikacji szynowej - do pociągu, metra lub tramwaju. Trzeba tylko skoordynować rozkłady, żeby na przesiadki nie trzeba było długo czekać. Pracujemy nad tym smile
            • antyochrona Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 21.10.10, 08:58
              Nam chyba nie o to chodzi, zeby nie czekac za dlugo na przesiadke. Wszyscy wyzej pisza, ze chca dojazdu do metra, ale ZTM wie lepiej czego my chcemy i bedzie nas dowozic do tramwaju, super. Szczegolnie zima, przesiadka z nagrzanego autobusu do zimnego tramwaju jest mega komfortowa.
              Nie ma sie co oszukiwac, macie nas w pupie gleboko, wszystkie autobusy jada i tak z Legionowa, i oni sa z pewnoscia dla Was wazniejszym partnerem, to co Pan mowi to zwykle mamienie nas, a i tak bedziemy codziennie o swicie wsiadac do zatloczonych smierdzacych starych ikarusow. Juz teraz wiele osob woli zaplacic 3 czy 4,5 zl i podjechac bezposrednio, szybko, prywatna komunikacja DO METRA. Powtarzam, dojechac DO METRA.
              • robb80 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 21.10.10, 20:59
                23.10 w domu ogrodnika ma być jakieś spotkanie z kandydatem na wójta, ma w nim też uczestniczyć jakiś dyrektor z ztm. może on coś mądrego powie?
                • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 21.10.10, 21:21
                  23 października będzie konwencja wyborcza Przemysława Przewoźniczka, kandydata na wójta gminy. To prawda, że na spotkaniu będzie występował Dyrektor ZTM - Leszek Ruta. Ja również się tam pojawię i będę dostępny. Gdyby ktoś z mieszkańców miał ochotę porozmawiać ze mną osobiście - zapraszam! Prawdopodobnie we wtorek będę u Państwa na osiedlu nieco dłużej i wtedy także będzie okazja do rozmowy. Potwierdzę to jeszcze niedługo.
              • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 21.10.10, 21:18
                Mieszkańcy Jabłonny nie są wcale gorsi od mieszkańców Legionowa. Pisałem wcześniej, o alternatywach w postaci dojazdu albo do metra albo do tramwaju. Nic na siłę.

Oczywiście mógłbym teraz obiecać, że uruchomiony zostanie autobus bezpośrednio do metra, ale nie zrobię tego, gdyż w tym momencie nie można precyzyjnie powiedzieć czy tak się właśnie stanie. Mogę natomiast obiecać, że będę walczył o to by mieszkańcy osiedla mieli jak najlepszych dojazd do Warszawy, a w szczególności do metra.
                • robb80 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 21.10.10, 21:36
                  jeżeli będzie problem dociągnąć autobus z jabłonny do metra, to proponuję dociągnąć metro do jabłonny wink
                • spomet Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 21.10.10, 21:46
                  szanowny Panie, to jasne jak słońce, że zbliżają się wybory, i kazdy kto tylko kandyduje w wyborach na jakie kolwiek stanowisko będzie nas mamił o obiecywał wiele rzeczy, tylko jakoś dziwnym tafem pamiętacie o nas przed wyborami, szkoda, że wybory nie są co roku, być może cos by się wiecej działo w tej gminie i byście o nas pamiętali częściej.
                  Co do naszej komunikacji, moim zdaniem nikomu Pan nie dogodzi, my jako Jabłonna jesteśmy takim ogryzkiem, bo wsiadamy do autobusów zapchanych po drzwi przez Legionowo no i efekt jest taki, że czasmi nie da się wsiąść, wisi się na drzwiach i dlatego jesteśmy takimi ogryzkami.
                  Kolejny problem to brak przystanków na obwodnicy(801), nie wiem czemu nikt nie pomyślał przy budowie obwodnicy o przystankach, byś może dlatego, że na obwodnicy nie może być przystanków??? efekt był widoczny latem w trakcie remontu Modlińskiej, że autobusy przjeżdżały przez obwodnice a my mogliśmy sobie pomachań na nich i ruszyć z piętki do Legionowa lub Bukowa, nikt się nami nie interesował, o kmunikacji zastępczej nie wspomne.
                  • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 21.10.10, 21:56
                    spomet napisał:

> Kolejny problem to brak przystanków na obwodnicy(801), nie wiem czemu nikt nie
                    > pomyślał przy budowie obwodnicy o przystankach, byś może dlatego, że na obwodn
                    > icy nie może być przystanków??? efekt był widoczny latem w trakcie remontu Modl
                    > ińskiej, że autobusy przjeżdżały przez obwodnice a my mogliśmy sobie pomachań n
                    > a nich i ruszyć z piętki do Legionowa lub Bukowa, nikt się nami nie interesował
                    > , o kmunikacji zastępczej nie wspomne.

Przyznam szczerze - nie jestem w stanie obecnie udzielić Panu odpowiedzi na to pytanie. Obiecuję, że sprawdzę i odpowiem na to pytanie jutro.
                  • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 22.10.10, 21:55
                    spomet napisał:

> Kolejny problem to brak przystanków na obwodnicy(801), nie wiem czemu nikt nie
                    > pomyślał przy budowie obwodnicy o przystankach, byś może dlatego, że na obwodn
                    > icy nie może być przystanków???

Zgodnie z obietnicą złożoną wczoraj sprawdziłem tę sprawę. Problem z obwodnicą i brakiem przystanków wynika niestety z tego, że na etapie projektowania obwodnicy, nikt nie poprosił o opinię ZTM. Gdyby tak się stało, pewno ZTM by postulował o ich wybudowanie. Obecnie o budowę przystanków na obwodnicy musiałyby do zarządcy drogi wystąpić władze gminy. Ich budowa wiązałaby się jednak z wybudowaniem zatok oraz pasów włączania się do ruchu, co mogłoby być kosztowne
                    • ygloo Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 23.10.10, 10:10
                      Panie Igorze,

nie do końca jest tak jak Pan mówi w sprawie przystanków na obwodnicy.
                      Przed otwarciem obwodnicy osobiście z kilkorgiem mieszkańców osiedla Leśna, Przylesie, Bukowy Dworek i kolegów z Rajskiej zaczęlismy się zastanawiac nad przystankami autobusowymi bo groziło, iz pmiędzy rondem S1 a S3 NIE BĘDZIE ANI JEDNEGO.
                      Kosekwencją naszych usilnych starań, petycji i podpisów 97% WSZYSTKICH mieszkańców 3 osiedli został wybudowany przystanek w okolicach osiedla Przylesie (tam, hdzie zawrca obecnie 806).
                      Na spotkaniu, na ktorym miałem przyjemnośc byc osobiście z GDDKiA przed oddaniem obwodnicy wlaśnie w temacie przystanków autobudowych, na pytanie DLACZEGO nie zostały zaprojektowane przystanki na trasie obwodnicy (tak, aby nie musiały zhjeżdzać z niej jak obecnie 806) padła odpowiedź od projektantów i inzynierów, iz obwodnica posiada status drogi SZYBKIEGO RUCHU I NIGDY przystanki by tam nie powstały. Nikt z GDDKiA nie wydałby zgody na zaprojektowanie na trasie obwodnicy przystanków autobusowych. I jeszcze raz podkereślam, usłyszałem to osobiście.
                      Nie wiem, jakie pełnomocnictwa posiada ZTM i jak może wpłtywać na GDDKiA, ale wydaje mi się, iż przy stanowczym sprzeciwie inżynierów drogowych ZTM niewiele miałby tu do powiedzenia ......
                      • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 23.10.10, 13:57
                        Droga szybkiego ruchu??? No proszę, człowiek uczy się przez całe życie...
    • lidia001 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 22.10.10, 23:41
      Pani Igorze,
      dzisiaj przeczytałam dość dziwną Pana wypowiedź (link www.tvnwarszawa.pl/-1,1678973,0,,zlikwidujmy_linie_przyspieszone_i_przyspieszmy_zwykle_autobusy,wiadomosc.html ).
      Jak można myśleć o likwidacji linii przyspieszonych ?
      Sama się przesiadam do takich linii, a nie np. do 186, które się wlecze zatrzymując na każdym przystanku. Jeśli nawet w liniach przyspieszonych te dodatkowe przystanki będą na żądanie to i tak spowolnimy całą komunikację. Widać to nawet po przystankach 'na żądanie' na terenie Jabłonny. Jedynym przystankiem, który udaje się przejechać bez zatrzymania jest Piaskowa i to tylko w godzinach popołudniowych, bo rano i tak 7xx się tam zatrzymują, bo ktoś machnie. Dlatego nadal powinny być linie przyspieszone i zwykłe.
      • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 23.10.10, 14:09
        Dyskusja dotyczyła nie tylko ewentualnej likwidacji linii przyspieszonych (zamiast, których miałoby ewentualnie być więcej "ekspresów"), ale również zwiększenia liczby przystanków "na żądanie" dla linii zwykłych.

Z liniami przyspieszonymi jest niestety tak, że co jakiś czas pojawiają się postulaty pasażerów o dołożenie im kolejnych przystanków,. W ten sposób niestety tracą one swój przyspieszony charakter. Poza tym wiele spośród nich ma długie trasy, na których niestety bardzo często "łapią" spóźnienia. Dlatego powstał pomysł, nie w ZTM - był to pomysł jednego z widzów tej stacji telewizyjnej, by zlikwidować linie przyspieszone, w zamian uruchomić więcej linii ekspresowych i przyspieszyć linie zwykłe poprzez zmniejszenie liczby przystanków stałych i zastąpienie ich przystankami warunkowymi, czyli "na żądanie". Proszę jednak pamiętać, że od pomysłu widza do ewentualnej realizacji jeszcze długa droga. Byłaby to pewnego rodzaju rewolucja, dlatego zanim mogłoby to zostać wprowadzone, musiałyby zostać przeprowadzone bardzo dokładne analizy. Oczywiście również swoje zdanie w tej sprawie musieliby wyrazić także pasażerowie.

Najprawdopodobniej, w ramach pewnego rodzaju eksperymentu, gdy na szeroką skalę zostana wprowadzone zmiany związane z budową centralnego odcinka II linii metra, jakaś jedna (lub dwie) linia będzie miała wszystkie przystanki "na żądanie". Wtedy będzie można zaobserwować jak to się sprawdza w praktyce i zebrać będzie można wnioski.

Jedno w tej sprawie mogę obiecać - głosy mieszkańców gminy oraz Rajskiej Jabłoni będą w tej sprawie (a także w każdej innej, BARDZO WAŻNE!
        • robb80 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 23.10.10, 14:18
          jedno można powiedzieć. czy komuś się to podoba czy nie,ale Pan Igor jednak wyszedł do mieszkańców...
          • robb80 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 23.10.10, 14:19
            i mam także pytanie. czy kontaktuje się Pan także z mieszkańcami na forum z innych osiedli? jak tak to których?
            • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 23.10.10, 15:43
              Kontaktuję się również z użytkownikami forum ogólnego gminy Jabłonna (forum.gazeta.pl/forum/f,35542,Gmina_Jablonna_k_Warszawy.html), forum gminy Wieliszew (forum.gazeta.pl/forum/f,93268,Gmina_Wieliszew.html) oraz forum Jabłonny i Chotomowa (forum.chotomow.pl/viewforum.php?f=42 - to moja prezentacja, a tutaj dyskusja z użytkownikami - forum.chotomow.pl/viewforum.php?f=44)
              • justyn1709 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 23.10.10, 17:03
                Moim zdaniem prostym rozwiązaniem połączenia Jabłonny z metrem (i tu żadnej filozofii nie ma ) to przedłużenie linii 511 do Jabłonny .Startował by z przystanku Pałac -raptem linia zostałaby przedłużona o około 4 km z takim pomysłem jakiś czas temu zwróciłem się do ZTM to mi odpowiedzieli na piśmie zresztą że ZTM odpowiada za komunikacje w Wa-wie a nie na przedmieściach. O ironio jak dobrze pamiętam 511 kiedyś jak był remont na Aluzyjnej wjeżdżała do Jabłonny i na pusto na światłach zawracał w kierunku Wa-wy.
                • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 25.10.10, 20:26
                  Zastanawiałem się też nad tym smile Tylko gdzie dokładnie miałby postój? Postój na "pętli" przy urzędzie wymagałby likwidacji miejsc parkingowych, a na to chyba ciężko będzie uzyskać zgodę. Gdyby stał przy przystanku blokowałby inne autobusy... sad Ale postulat jest do rozważenia!
        • antyochrona Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 25.10.10, 17:37
          Jeszcze jedno pytanie - rozmawiamy o polaczeniu Jablonna - Metro, ciagle ucieka sie Pan do argumentu, ze dluga trasa = opoznienie. Pomijajac juz fakt, ze lepiej chyba jechac, nawet wolniej, ale jechac, niz przesiadac sie z autobusu do autobusu/metra, to prosze mi wytlumaczyc, gdzie te opoznienia maja powstac? Duza czesc Modlinskiej ma buspus, podobnie w druga strone, z Marymontu do mostu jest buspus. Pisal Pan, ze jezdzi pociagiem, to moze nie zauwazyl Pan, ze Modlinska jest przebudowywana, przebudowa ma chyba na celu rowniez udroznienie ulicy, prawda? Wiec gdzie beda te opoznienia?
          Da nam Panobietnice autobusu prosto do metra, a zyskacie poparcie. Usilnie nas przesadzajac w tramwaj czy inny autobus, mojego glosu na 100% Pan nie dostanie.
          • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 25.10.10, 20:32
            antyochrona napisał:

Pisal Pan, ze jezdzi pociagiem, to moze nie zauwazyl Pan, ze Modlinska
            > jest przebudowywana, przebudowa ma chyba na celu rowniez udroznienie ulicy, pr
            > awda?

Zauważyłem. Tak naprawdę udrożniona to Modlińska będzie po generalnej przebudowie, jak powstaną bezkolizyjne przejazdy przez skrzyżowania. Przebudowa obecna związana jest z włączeniem na Modlińską ruchu z mostu Północnego. Powstaje tam rondko. Mam wątpliwości czy to rzeczywiście udrożni ruch.

> Da nam Panobietnice autobusu prosto do metra, a zyskacie poparcie. Usilnie nas
            > przesadzajac w tramwaj czy inny autobus, mojego glosu na 100% Pan nie dostanie

Ale czy o to naprawdę chodzi by dawać teraz obietnice, co do spełnienia, których nie ma pewności? Nie mogę na 100 proc. obiecać, że Rajska dostanie autobus prosto do metra. Mogę natomiast obiecać, że zrobię wszystko by, przy nastawionych na współpracę władzach powiatu i gminy, tak się stało.
            • 17aga Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 26.10.10, 09:59
              Ma Pan rację, Modlińska na pewno długo nie będzie idealna, ale po powstaniu Mostu Płn. większa część ruchu, który w tej chwili wypływa z Tarchomina zostanie skierowana na ten most. To musi wpłynąć na udrożnienie Modlińskiej. Wtedy należałoby się poważnie zastanowić do której stacji metra będzie najsprawniejszy dojazd, czy most i dojazd do Młocin będzie się korkował? Czy lepiej może żeby jechał do Marymontu (choć tu należy rozważyć kwestię zapowiadanego remontu Grota), a może do Dw. Gdańskiego, co mogłoby stanowić alternatywę dla dojazdu tramwajem do Młocin, jednocześnie obsługując pasażerów jadących w stronę Pragi. Generalnie ja jestem zwolenniczką wprowadzania różnych tras środków komunikacji, a nie ich powielania, bo doświadczenie przypomina o tym, że jak coś się stanie na takim odcinku, to już nie sposób się wydostać.
              • rabarbarowy_1 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 26.10.10, 11:48
                mnie najbardziej denerwuje,ze te wszystkie autobusy zatrzymuja sie na kazdym przystanku na modlinskiej.
                DObrym rozwiazaniem bylby autobus "E" ktory jechalby z legionowa zatrzymywal sie np przy palacu w Jablonnie przy ratuszu bialoleckim(tam sporo osob zawsze wysiada) pozniej przy konwaliowej i do metra
                • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 26.10.10, 19:55
                  To byłby na pewno model idealny. Czy realny? Przy dobrej współpracy między ZTM, gminą i powiatem... Czemu nie...
            • leszek.siena Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 26.10.10, 16:07
              Panie Igorze problemy komunikacji można rozwiązać bez większych nakładów - linię 144 doprowadzić do Leśnej Polany Modlińską z skrętem w ul.Szkolną do pętli.To samo tyczy się linii 511 tą samą trasą.My mieszkańcy Rajskiej rozwiązujemy problemy własne bez udziału Gminy i Gmina nie ingeruje w sytuację panującą na osiedlu.Także nasze podatki powinny zaleźć się w dofinansowaniu komunikacji zbiorowej.Pragnę nadmienić ,że wieczorem długo się czeka na autobusy linii 723, czy 731 w kierunku Legionowa. Pozdrawiam Leszek.
              • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 26.10.10, 19:59
                Zgadzam się z Panem, że skoro płacicie podatki, które są przeznaczane również na komunikację, powinniście wymagać by zaspokajała wasze potrzeby komunikacyjne. Teraz wszystko w Waszych rękach! 21 listopada wybierzcie więc ludzi, którzy będą w stanie sprostać Waszym oczekiwaniom.
                • robb80 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 27.10.10, 19:11
                  a co pan powie na temat państwowego żłobka oraz przedszkola w Jabłonnie. wiadomo że są one bardzo potrzebne.
                  • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 27.10.10, 22:52
                    robb80 napisał:

> a co pan powie na temat państwowego żłobka oraz przedszkola w Jabłonnie. wiadom
                    > o że są one bardzo potrzebne.

Wprawdzie w tym konkretnym przypadku to powinno być raczej zadanie gminne, a ja startuję do powiatu, ale zgadzam się z Panem, że zarówno gminne przedszkole jak i żłobek powinny być. Moje dzieci chodziły w Jabłonnie do prywatnego tylko dlatego, że nie było innego do wyboru.
              • lynnl Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 30.10.10, 01:18
                Panie Igorze! Wzburzyłam się okrutnie. Nie zamieszkuję na codzień na Rajskiej, ale wynajmuję stanowiące przeze mnie mieszkanie i wiem, że kluczową kwestią dla klienta-najemcy jest zawsze komunikacja do Warszawy - do szkoły, pracy, klubu, kina itp
                Tak się natomiast składa, że mieszkam w domu jednorodzinnym w okolicy os. Aluzyjna, gdzie 511 ma pętlę. I mimo tego, że z racji zajmowanego stanowiska mam szczęście mieć dobrej klasy i w miarę nowe auto, w dodatku z paliwem i serwisem zapewnionym przez pracodawcę korzystam niemalże codziennie z autobusu 511 z racji jego szybkości i bezpośredniej możliwości dostania się do metra. Ilość osób myślących jak ja i z niego korzystających jest ogromna. Niełatwo jest znaleźć w nim miejsce siedzące. Pamiętam doskonale co działo się kiedy nie było tego autobusu. Pamiętam też że około 3 lat mieszkańcy osiedla Aluzyjna + Buków (144 ma zbyt zakręconą trasę i za wiele przystanków) oraz os. Przylesie - za Selgrosem - co łącznie stanowi populację ok. 3 tys osób, a zatem znacznie więcej niż Rajska Jabłoń walczyli, z poparciem radnego p. Tumasza o ten autobus.
                Jak już pojawił się 511 okazał się....być niewystarczający dla tak znacznej ilości pasażerów. Walczyliśmy kolejne chyba 2 lata o...przegubowiec. Mamy przegubowiec a już z samej Aluzyjnej rano jest tak zapchany, że przy Poetów ciężko wsiąść... Widać Pan jako rzecznik ZTM-u nie bardzo kojarzy i pamięta co się dzieje.
                Jak widzę, że ktoś chce nam zabrać efekt kilkuletniej walki, zbierania podpisów i w ten sposób naszym kosztem podlizać się komuś innemu i wygrać wybory to....scyzoryk w kieszeni mi się otwiera. Obiecuję Panu, że wrzucę linka do "wspaniałych" Pana pomysłów na forum naszego osiedla i tam z pewnością spotka się to z aplauzem mieszkańców i tym samym przybędzie Panu rzesza sympatyków.
                Zamiast makiawelicznego załatwiania swoich interesów i "uszczęśliwiania" innych kosztem drugich proszę walczyć u swojego chlebodawcy o częstsze kursy 723 i 731 i ich przedłużenie np do Dw. Gdańskiego. A może autobus dowożący z Rajskiej do pociągu w Legionowie - stamtąd do Dw. Gdańskiego + częstsze kursy pociągów? Takie rozwiązanie byłoby znacznie szybsze aniżeli przejechanie całej trasy 711.
                • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 30.10.10, 11:30
                  Nigdzie nie napisałem jednoznacznie, że Państwu zabierzemy autobus. NIe mgółbym tak napisać, gdyż żadne decyzje nie zostały podjęte. Mieszkańcy przedstawiają swoje propozycje, które obiecywałem, że zostaną rozpatrzone. Jeśli, w którymś miejscu napisałem, że zabierzemy mieszkańcom Aluzyjnej autobus, to proszę pokazać, w którym. Jeśli czytała Pani ostatnie moje posty to w jednym z nich było wyraźnie napisane, że prezydent Legionowa będzie walczył o autobus bezpośrednio do metra, więc możnaby to bardzo łatwo połączyć z interesami mieszkańców Rajskiej, którzy też chcą dojeżdżać do metra, gdzie więc tu mowa o zabieraniu Państwu 511?

P.S.Jeśli Pani będzie wrzucała link na forum Pani osiedla to proszę go wrzucić koniecznie z moją odpowiedzią! Pozdrawiam serdecznie.
    • rajski-gracz Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 28.10.10, 10:03
      Dyskusja ciekawa,propozycje i obawy sluszne, ale trzeba pamietac o tym,ze do rady powiatu kandyduja osoby popierane przez rozne ugrupowania polityczne i bedzie realizowany wypadkowy plan rozwoju komunikacji.
      • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 28.10.10, 22:29
        Nie wiem jaki program odnośnie komunikacji mają inne ugrupowania polityczne. Mój program komunikacyjny, z którym szczegółowo można się zapoznać m.in. tu: forum.chotomow.pl/viewtopic.php?t=2672 jest programem wpisującym się w program całej PO. Do tego dodam, że jest to program realny. Nie obiecuję niczego do czego nie miałbym pewności, że mogłoby zostać zrealizowane. Kilkakrotnie w postach umieszczanych pod tym tematem, jasno stwierdziłem, że tego czy tamtego nie mogę obiecać, gdyż nie mam pewności czy to mogłoby zostać zrealizowane. Obiecuję jednak, że na pewno o to powalczę. W swojej walce nie będę osamotniony. Kilkukrotnie mieszkańcy zwracali się do mnie z apelem o uruchomienie bezpośredniego połączenia z metrem. Mówi też o tym prezydent Legionowa, więc sprawa nabiera realnych kształtów smile

Zaś co do programu wypadkowego dla wszystkich ugrupowań politycznych... Pracuję w ZTM już ładnych parę lat. Wiem jakie są możliwości. A dzięki pracy tam ponadto mogę "trzymać rękę na pulsie". Komunikacyjnym oczywiście, tak by Wasze potrzeby były jak najpełniej zaspokojone.
        • 17aga Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 02.11.10, 12:33
          Mam do Pana jeszcze jedno pytanie. Już w zeszłym roku pisałam do ZTM-u w tej sprawie, ale sytuacja nie uległa zmianie. Chodzi o autobus 731, który zatrzymuje się na przystanku Pałac o 6.39 (kierunek W-wa). Jest to u nas godzina szczytu, a od pewnego momentu skierowano na tę godzinę krótki skład. Poprzednie i następne przyjazdy są obsługiwane przez autobusy przegubowe a ten jeden nie. Nie rozumiem tego. W odpowiedzi na list (który zamieszczam poniżej) otrzymałam informację, że zostanie przebadane obłożenie tego kursu. Jak niestety widać po dziś dzień sytuacja nie zmieniła się, nadal jeździ krótki autobus i są dni, że nie sposób się do niego dostać... Czy mógłby Pan zainterweniować w tej sprawie?

List z 17.12.2009:
          "Od jakiegoś czasu zauważyłam, że w rannych godzinach szczytu, autobusy 731 na trasie z Legionowa do Warszawy są obsługiwane autobusem krótkim. W dniu dzisiejszym na przystanku Pałac w Jabłonnie, po przyjeździe autobusu, pozostało ok. 10 osób na 10 stopniowym mrozie. Ci zaś, którzy się zmieścili jechali ściśnięci jak sardynki. Osoba, która zdecydowała o wypuszczeniu na tę trasę krótkiego autobusu nie orientuje się w warunkach jakie panują tam w autobusach. Już niejednokrotnie postulowane było uruchomienie dodatkowych kursów, bo te które istnieją nie są w stanie obsłużyć mieszkańców powiatu legionowskiego. Skandalem dla mnie jest fakt, że pomimo tego, że płacę wyższą kwotę za bilet miesięczny niż w czasie gdy mieszkałam w Warszawie, muszę czasem korzystać z transportu prywatnego, bo nie mogę wejść do autobusu. Uważam, że Państwo pobierając ode mnie opłatę za bilet zobowiązują się do zapewnienia godnych warunków podróży. Sytuacja jaka obecnie ma miejsce jest daleka od tego stanu."

Z góry dziękuję za pomoc! Agnieszka

• spomet Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 02.11.10, 20:58
            zgadzam się z Panią, też jeżdźe tym autobusem (731, godzina 6.39), bo mi tak pasuje godzina i uważam, że to jakieś nieporozumienie, aby w najbardziej obłożonym czasie puszczać krótki autobus, czasami trzeba czekać ponad 10 minut na kolejny, bo nie da się wejść. To przecież jasne jak słońce że w tym czasie nawet przegubowe autobusy z Legionowa są zapchane, a tu taka niespodzianka.
            • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 02.11.10, 21:34
              Odpowiedź dla agi17 i spometa. Niestety nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi na to pytanie od ręki. Sprawdzę jak się sprawy mają i odpowiem.
              • 17aga Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 03.11.10, 07:45
                Jasne smile Będziemy wdzięczni!
                • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 04.11.10, 13:19
                  Piszę zgodnie z obetnicą. Zastanawiam się jednak co napisać, żeby nie wywołać lawiny komentarzy krytycznych pasażerów tego konkretnego kursu... Tutaj niestety wiadomości najlepszych nie mam, ale mimo to staję przed Państwem z podniesioną przyłbicą i nie owijam w bawełnę.

Problem na tym, że linie autobusowe w Warszawie to system naczyń połączonych. Ten jeden konkretny kurs 731 jest niejako połączony z linią 205. Polega to na tym, że po dojeździe na Żerań, kierowca jako kurs techniczny jedzie do Arkadii, gdzie zmienia tablice na 205 i kontynuuje kursowanie właśnie jako ta linia. Na 205 niestety nie mogą kursować autobusy przegubowe. Rozdzielnie tych dwóch linii spowodowałoby konieczność zaangażowania dodatkowego autobusu, którego w chwili obecnej niestety nie ma sad Dostawa kolejnej partii (50 szt.)przegubowców rozpocznie się w grudniu, a zakończy kilka miesięcy później. Niewykluczone, że właśnie wtedy będzie możliwość by jeden z wozów skierować do obsługi tego konkretnego kursu linii 731.

Zdaję sobie sprawę z tego, że taka moja odpowiedź może Państwa nie zadowalać, ale nie będę kłamał ani obiecywał "gruszek na wierzbie" w celu uzyskania Państwa poparcia za wszelką cenę.
                  • 17aga Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 04.11.10, 16:24
                    Dziękuję za szczerość.
                    Komentarz rzeczywiście jest zbędny. Dobrze by było jednak, żeby ZTM zawsze stawiał sprawy jasno, zamiast robić uniki, licząc na nieświadomość ludzi.
                    Jedyne co nam pozostaje to liczyć, że będzie Pan pamiętał o tej sprawie i spróbuje wpłynąć na najszybszą jak to możliwe wymianę tego autobusu.
                    Pozdrawiam smile
                    • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 04.11.10, 22:24
                      Będę pamiętał! A gdybym nie pamiętał zawsze będzie można mi przypomnieć, np. poprzez moje profile na FB czy NK smile
                      • 17aga Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 17.11.10, 13:01
                        Co prawda nie jeździłam ostatnio autobusem 731 - 6.39, więc nie mam pewności, czy nadal jest on krótki. W każdym razie od kilku dni zauważa się wiele nowych autobusów na różnych liniach. Domniemywam więc, że następuje wspomniana przez Pana wymiana. To dobry moment, żeby przypilnować powrót przegubowego autobusu na ten kurs.
                        Liczę na Pana działania. Pozdrawiam!
                        • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 17.11.10, 21:00
                          Następuje wymiana starych na nowe. Liczba nie zwiększa się. Liczba wozów zacznie zwiększać się od grudnia - tak jak pisałem w tym wątku nieco wcześniej. Jak przyjadą nowe autobusy będą podejmowane decyzje, na które trasy zostaną skierowane.
                  • spomet Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 04.11.10, 18:54
                    Dziękuje za odpowiedź, przynajmniej od Pana mozna się coś dowiedzieć, przy najmniej przed wyborami, bo serwis na stronie ztm nie odpisuje na poczte, chyba wiecznie mają awarie.
                    Dziwie się jednak, że nie można nic zrobić w tym temacie , tyle mówicie aby przesiadać sie do komunikacji zbiorowej, a Państwo nie możecie stworzyć w miare normalnych waruków podróżowania, po prostu nie są Państwo logistycznie przygotowania do obsługi pasażerów.
                    Tak jak sprawa lini 181, która kiedyś przynajmniej w godzinach szczytu, jeździła ulicami Opłotek i Palisadową, ludzie bez problemu mogli dostać się do firm które znajdują się w tym rejonie. Niestety Państwo z ZTM stwierdzili, że kursy są nie rentowne i linia 181 dojeżdźa tylko do cmentarza Północnego, a ja i inni ludzie codziennie musimy na pieszo dochodzić do pracy, prawie kilometr, w tym trzeba przejśc przez bardzo ruchliwą ulice Wójcickiego. Owszem pewnie Pan napisze, że jest linia 701 tylko, że jeżdzi rzadko i nie każdemu ona pasuje. tak więc ma Pan kolejny przykład jak ZTM "umila" życie ludziom rzucając kłody pod nogi. Nawet z mojej firmy słyszałem od kilku osób, ze z wielką chęcią by się przerzucili na komunikacje tylko nie ma jak dojechać do pracy, trzeba codziennie 10 minut przespacerować się rano i po pracy, jak jest ciepło to jest to nawet przyjemne ale jak pada deszcz, czy śnieg to już nie jest to przyjemne.
                    Pozdrawiam
                    • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 04.11.10, 22:35
                      Problemem jednym z większych jest to, że liczba autobusów nie zwiększa się tak szybko jak wszyscy by od nas tego oczekiwali sad To powoduje, że wprowadzane są rozwiązania mające na celu maksymalne wykorzystanie taboru już jeżdżącego. Linia 181 obsługująca m.in. UKSW, jest najmocniej obciążona właśnie na tym odcinku do cmentarza. Przy brakach taborowych wydłużanie jej spowodowałoby zmniejszenie oferty na najbardziej obciążonym odcinku. Tu nie chodzi naprawdę o rzucanie kłód pod nogi! A do komunikacji zachęcałem i będę zachęcał. Uważam, że warto z niej korzystać. Sam daję tego najlepszy przykład.
                      • robb80 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 16.11.10, 22:14
                        moim zdaniem kandydat bardzo konkretny smile
                        • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 17.11.10, 21:05
                          Dziękuję za te ciepłe słowa. Polecam Państwu swoją kandydaturę. Dla przypomnienia, startuję do rady powiatu z listy nr 4 z ostatniego miejsca.
                          • spomet Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 17.11.10, 22:15
                            mnie Pan nie przekonał, na większość zapytań odpowiadał Pan, "nie da się", , "nie da rady"
                            Jeżeli Pan tak odpisuje przed wyborami, to wniosek z tego wypływa jeden, po wyborach Pan o nas zapomni, na najblizsze 4 lata.
                            Pozdrawiam
                            • water_bong Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 18.11.10, 13:31
                              A ja osobiście wolę kandydata szczerego, który nie obiecuje rzeczy niemożliwych, tylko rzetelnie informuje co jest do zrobienia a czego niestety się nie da na obecną chwilę... Czy wolałbyś spomet kogoś kto na każde Twoje pytanie odpowiadałby "YES, WE CAN!" jak Obama? wink Ja zagłosuję na Pana Krajnowa.
                              • robb80 Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 18.11.10, 20:39
                                do spomet:
                                czyli jak by Pan Igor obiecał w Jabłonnie metro to byś zagłosował? ja zagłosuje za to że jest szczery i w bezpośredniej rozmowie wyjaśnił mi co można zrobić,a z czym może mieć troszkę trudniej.
                            • igor_krajnow Re: Witam mieszkańców Rajskiej Jabłoni 19.11.10, 00:03
                              Ciekawe czy bym Pana przekonał gdybym napisał, że od jutra będzie Pan miał, dajmy na to... bezpośredni autobus do biura? Nie pisałem nigdy, że się nie da na pewno. W każdym przypadku starałem się rozważyć różne "za i przeciw". I zawsze podkreślałem, że nie mogę obiecać, że każdy postulat zostanie spełniony, ale mogę obiecać, że na pewno zrobię co w mojej mocy, żeby poprawić komunikację dla Was. Jeśli mimo to nie przekonałem Pana, cóż... Takie są prawa demokracji i szanuję Pana prawo do oddania głosu na innego, może lepszego kandydata. Pozdrawiam serdecznie i proszę koniecznie iść zagłosować w niedzielę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka