Dodaj do ulubionych

do Pana Krajnowa < co z 731???

20.08.11, 10:42
witam mam pytanie czy 731 wroci po wakacjach na poprzednia trase? jakos dziwnie we wczesniejszych komentarzach nic Pan o tym nie wspomina.
ciekawe czy Pan by sie nie wnerwiał stojac 20 minut na konwaliowej i czekajac na autobus zeby sie dostac do domu ( w godzinach szczytu)?????? a na w tym czasie mozna naliczyc sporo 508 ktore jezdzi na tarchomin
Obserwuj wątek
    • robb80 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 20.08.11, 11:17
      nie wróci, taka była informacja na stronie ztm.
    • elwirra28 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 20.08.11, 13:31
      Z tego wszystkiego wynika, że 731 zastąpiło zlikwidowane 801 i omija Jabłonnę szerokim łukiem. Pozostały 723 i kursujące co 2 godziny 741 (żart?). Okroili nam autobusy, bo pewnie ktoś z ZTM siedział na przystanku np. Pałac i liczył rano ile w autobusie jest na 1 m2 pasażerów. Może był to nawet sam Pan radny, który tak sie stara żeby nasza gmina była jeszcze bardziej atrakcyjna dla przyszłych i obecnych mieszkańców. Ja proponuje jeszcze, żeby 723 kursowało tylko rano i przez godzinę ok 17-18 (jak ktoś sie nie załapie to ma pecha) no i oczywiście jeszcze podnieść ceny biletów żeby ztm mógł kupić jeszcze więcej tych przeuroczych autobusów bez otwieranych okien i klimy.
      • lokatorrr Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 20.08.11, 14:46
        A zatem pomyliłem się w swym optymizmie. Jeden 723 na rok szkolny to masakra. Pan K. i Pani Wójt umywają ręce?
        • rajski_mieszkaniec Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 20.08.11, 16:05
          Dorzucę jeszcze od siebie... pan Krajnow powiedział jako rzecznik ZTM, że Warszawa najważniejsza i że mieszkańcy gmin muszą dopłacić za piękne autobusy z klimą, które jeżdżą po stolicy.
    • spomet Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 21.08.11, 12:44
      pan Krajnow twierdzi, że jeździmy w bardzo komfortowych warunkach
    • nic-ky Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 21.08.11, 13:35
      Proponuję zacząć robić zdjęcia. Warunki podróżowania obecnie są tragiczne, za parę dni zaczyna się rok szkolny, później dojdą jeszcze studenci... Wejście do autobusu obecnie w niektórych przypadkach graniczy z cudem, a co to będzie od września?
      • igor_krajnow Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 09:59
        Tragiczne? Pisząc w jednym z poprzednich wątków udowodniłem, że nie. Dziś też widziałem, że naprawdę nie jest źle. Proszę mi przesłać zdjęcia - chętnie je zobaczę. Od 1 września częstotliwość 723 się zwiększy. Już jakiś czas temu pisałem, że będę o to zabiegał. Na początku września sprawdzę osobiście jak wyglądają dojazdy z osiedla w nowym rozkładzie.
        • antycostam Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 10:14
          Mam wrażenie że misja rzecznika ZTM'u to Panu coś złego z rozumem zrobiła. Pisze Panu co chwila jakaś osoba o konkretnych kursach, godzinach, że jadą do pracy jak bydło, że nie ma możliwości aby mama z wózkiem wsiadła, bo miejsca nie ma, albo stary Ikarus ze schodami jak w Pałacu Kultury, a Ty człowieku raz usiadłeś na przystanku w okresie urlopowym i twierdzisz Pan, że mamy luksus.
          Są jeszcze wakacje, od września młodzież szkolna dojdzie, plus koniec urlopów, zapewne tych kilka kursów Ikarusów rozwiąże problem. W którymś ze słynnych już wątków na temat Waszej bandyckiej firmy wkleiłem rozkład 723 i 731 sprzed tych super reform. Bo ilość kursów przecież nie miała się zmniejszyć. We wrześniu wrócę do liczb i porównamy liczbę przejazdów 723 sprzed zmian z tymi od września. Tylko Pan już doskonale wie, jak to porównanie wypadnie.
          PS. Dlaczego na przystankach (np. Buków), wisi ciągle tabliczka z 801, z adnotacją że kurs zawieszony? Przecież tej linii nie ma już w ogóle. Do sprawozdań potrzebujecie? Że niby są tutaj 4 linie? Takie myki to za Komuny ludzie robili, zwykłe oszukiwanie ludzi.
          • igor_krajnow Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 10:26
            Zarzuty dotyczyły tego co jest teraz, w sezonie urlopowym, więc sprawdzałem sytuację właśnie w sezonie urlopowym. A o tym co będzie od września to będzie się można dopiero wypowiadać jak zostanie wprowadzony nowy, częstszy rozkład jazdy 723. Sprawdzę to i rano i po południu.

Kiedy, po którymś z kolei poście zaproponowałem wspólną podróż do Warszawy w tych "tragicznych" warunkach (pora dowolna - dostosuję się) - zapadła martwa cisza. Jak zaproponowałem spotkanie na osiedlu i rzeczową rozmowę o komunikacji, przyjechałem na dyżur - nikt nie przyszedł na spotkanie. Zdaję sobie sprawę, że łatwiej jest anonimowo pisać na forum i obrażać ludzi niż porozmawiać rzeczowo w cztery oczy...

Wracając jeszcze do września i warunków podróżowania - sprawdzę je dokładnie, a gdyby ktoś - zanim zacznie narzekać - chciał przejechać się ze mną - jestem otwarty na propozycje.

Pozdrawiam
            • antycostam Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 10:39
              Nikt Pana nie obraża. Proszę jednak zrozumieć frustrację ludzi, którzy płacą więcej za bilety i wychodząc z domu zastanawiają się, czy wsiądą da autobusu, czy będą ściśnięci stali na schodach luksusowego autobusu, a czytają Pana teksty, jak to jest dobrze, bo raz Pan trafił na autobus, gdzie dało się jechać. Pytanie brzmi - czy cieszyć trzeba się, gdy 2-3 razy w tygodniu na 5 przejazdów da się wsiąść do autobusu, czy jednak to powinna być norma i powinien to być stosunek 5/5? Chyba że zarzuca Pan kłamstwo przedmówcom, którzy uskarżali się, że ranny dojazd do Wawy i popołudniowy powrót to prawdziwa droga przez mękę?
              A co do spotkania na dyżurze w administracji - dla większości to pewnie lenistwo było, ale może są jednak osoby których problem dotyczy, a które nie wierzą już w Pana ani jedno słowo? Bo ja cały czas nie mogę doszukać się choćby jednego plusa (od czasu jak Pan nam "pomaga") w stosunku do tego co mieliśmy wcześniej. No chyba że miało być jeszcze o niebo gorzej, a Pana działania spowodowały, że mamy tylko tak małe straty jakie mamy, wtedy czapki z głów.
              • igor_krajnow Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 10:53
                "Mam wrażenie że misja rzecznika ZTM'u to Panu coś złego z rozumem zrobiła". Rzeczywiście nikt nie obraża... Ale zostawmy już to.

Proponuję na razie teraz tak: 1 września wchodzi w życie nowy, częstszy rozkład jazdy 723. Może nie pierwszego września bo wtedy niektórzy mają jeszcze wolne ze względu na rozpoczęcie roku szkolnego dzieci, ale już w drugim tygodniu września (między 5 a 9 września) sprawdzam jak to wszystko wygląda, dzielę się swoimi spostrzeżeniami, przyjmuję Wasze uwagi i zobaczymy co z tym fantem dalej zrobić. Podtrzymuję też propozycję wspólnej "wizji lokalnej" tak żeby nikt mi nie zarzucił, że widzę co innego niż komentujący tu na tym forum. Co Państwo na to? To chyba uczciwy układ.
                • antycostam Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 11:02
                  Moją intencją nie było obrażenie Pana, jeśli Pan tak to odebrał to przepraszam.
                  Co do meritum - i tak nie mamy żadnego wyboru, możemy sobie z Panem podyskutować, a będzie i tak jak chce ZTM. Myślę że to co Pan proponuje to uczciwy układ, ale i tak nie wierzę, że jesteśmy w stanie cokolwiek zmienić, czy to z Pana pomocą czy tym bardziej bez niej.
                  Ja ze swojej strony we wrześniu porobię trochę fotek i pokażę je Panu, żeby też nie było, że nasze gadanie jest próżne.
                  A żeby z mojej strony nie było też samej krytyki, to czy mogę prosić informacyjnie o odpowiedzi?
                  - dlaczego nie dało się zrobić przystanku w kierunku Legionowa w okolicach ronda na tyłach naszego osiedla, ewentualnie przystanek Szarych Szeregów zrobić zaraz za rondem, a nie przed samym Legionowem? Przecież to by w dużym stopniu poprawiło powrót mieszkańcom z Warszawy.
                  - czy nie można puścić 731 trasą jak dawniej, do Pałacu, a dalej coś w stylu 741, koło szkoły i na osiedle z drugiej strony obwodnicy? Ja wiem że to zwiększy liczebność podróżnych na autobus, ale przecież ma być luźno, więc by się zmieścili wink
                  • igor_krajnow Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 15:59
                    Odpowiadając na pytania:

1. Budowa przystanków przed rondem - zarządcą tego fragmentu Zegrzyńskiej jest gmina. Rozmawiałem w tej sprawie z Panem Rokickim, zastępcą wójta Jabłonny. Gmina wybudowała tam przystanek Królewska (w kierunku Warszawy), który ma zostać uruchomiony w ciągu ok. dwóch tygodni. Dla części mieszkańców osiedla będzie to pewnego rodzaju ułatwienie rano. Jeśli chodzi o przystanek w drugą stronę, przed rondem, to nikt nigdy nie podejmował tego tematu, gdyż byłby on zbyt blisko istniejącego przystanku Pałac, który znajduje się "od zawsze" w zatoczce. Pan Rokicki zadeklarował, że przyjrzy się temu czy byłyby możliwości w kierunku uruchomienia tego przystanku. Zadeklarował również, że na wszelkie kwestie związane z lokalizacją przystanków chętnie odpowie Państwu osobiście jeśli Państwo zwrócicie się do niego z pytaniem.

2. Linia kursująca bezpośrednio do Warszawy, obsługiwana autobusami niskopodłogowymi, nie mogłaby kursować przy szkole ze względu na progi zwalniające. 741 obsługiwana jest krótkim autobusikiem, który sobie jakoś radzi.
                    • antycostam Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 16:08
                      Przystanek Królewska w kierunku Warszawy nic nie zmieni, nadal będzie to jeden autobus, tyle że przystanek więcej.
                      Natomiast w kierunku Legionowa przystanek w okolicach ronda za naszym osiedlem pomógłby o tyle, że można by do domu wrócić dwoma autobusami (723 i 731). Teraz część osób widzę jak ma czekać 20 minut przy Konwaliowej na 723, to woli wsiąść w 731 i wysiąść na przystanku Szare Szeregi, stamtąd jednak kawałek trzeba dojść. Przystanek bliżej ronda zamiast Szarych Szeregów (czy tam oprócz nas ktoś wsiada/wysiada?) byłby według mnie choć odrobinę naprawieniem tego, co zrobiliście z nami w Jabłonnie.
                      • igor_krajnow Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 16:29
                        Jest to temat rzeczywiście do rozpoznania. Porozmawiam na ten temat jeszcze z Panem Rokickim.
            • rajskimieszkaniec Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 15:46
              Z kim tu dyskutować? Z rzecznikiem prasowym? Dobry żart smile
        • agnieszka300 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 10.09.11, 22:09
          Nie jest źle? Zapraszam więc na kurs autobusem linii 723 po godzinie 7 rano. Na przystanku dziki tłum,który próbuje wsiąść do zapchanego już pasażerami z Legionowa. Po południu to samo. A pod wieczór autobus co pół godziny. Skoro jesteśmy traktowani jak gorsze zło to proszę może wprowadzić niższą taryfę biletową dla mieszkańców Jabłonny i Chotomowa bo musimy podróżować jak bydło. A podwyżki cen biletów podobno miały służyć ku lepszemu. Pana opinia świadczy tylko i wyłącznie o tym iż nie ma pan zielonego pojęcia o tej sprawie.
    • igor_krajnow Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 09:55
      731 nie wróci na starą trasę. 723 będzie kursowało częściej od 1 września - co 8 minut rano i co 15 po południu.
      • patrze_i_widze Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 13:22
        Super! Proponuję więc podnieść ceny biletów o kolejne 35% w związku z tą jakże dobra informacją...
      • spomet Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 13:43
        to co Pan proponuje to jakaś wielka pomyłka, autobus w godzinach szczytu co 15 minut ???
        jeżeli Pan uwaza, że to jest poprawa kominikacji to gratuluje dobrego żartu, Wy w tym ZTMie cały czas zniechęcacie ludzi do komunikacji
        przypomne Panu, że przed wakacjami autobusy jeżdziły co 5 lub 10 minut (723, 731) i były zapchane
        • igor_krajnow Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 14:41
          Cytując moją poprzednią wypowiedź:

"Proponuję na razie teraz tak: 1 września wchodzi w życie nowy, częstszy rozkład jazdy 723. Może nie pierwszego września bo wtedy niektórzy mają jeszcze wolne ze względu na rozpoczęcie roku szkolnego dzieci, ale już w drugim tygodniu września (między 5 a 9 września) sprawdzam jak to wszystko wygląda, dzielę się swoimi spostrzeżeniami, przyjmuję Wasze uwagi i zobaczymy co z tym fantem dalej zrobić. Podtrzymuję też propozycję wspólnej "wizji lokalnej" tak żeby nikt mi nie zarzucił, że widzę co innego niż komentujący tu na tym forum. Co Państwo na to? To chyba uczciwy układ."
          • spomet Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 14:58
            a Pan swoje
            nie dogadamy sie z Panem
            Pan cały czas uważa że jest świetnie, a będzie jeszcze lepiej, a my to wszystko zmyślamy i przesadzamy z tymi warunkami podróżowania.
            zróbcie przystanek za naszym osiedlem, w okolicach obwodnicy i cześciowo problem się rozwiąże
            • iwus1982 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 15:02
              Brak słów.
              A najgorsza bezsilność.

A kanarzy to czesto na trasie Zerań -Jabłonna, Pałac???
              wink
              • rajskimieszkaniec Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 15:49
                Olać kanarów smile sposób jest inny trzeba przesiąść się do Transludu i PKS-u a w ztm-ie kupować tylko miesięczny, może będzie drożej ale podwyżki pensji w zarządzie nie będzie smile
                • spomet Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 18:28
                  ciekawy jestem dlaczego nikt nie pomyślał o przystankch na obwodnicy jak była ona budowana???, przeciez nasze osiedle już istniało i było w trakcie budowy kolejnych bloków, efekt jest taki, że przystanek SZARYCH SZEREGÓW stoi w szczerym polu i jest wykorzystywany przez małą ilość pasażerów, sam korzystam czasami z niego bo niestety perspektywa czekania 20 minut lub pół godziny na 723 mnie zniechęca,
                  • rajskimieszkaniec Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 21:01
                    Ale jak już poczekasz te 20 minut to możesz dotrzeć na osiedle w komfortowych warunkach, a takie są bo sam rzecznik to sprawdził.
                    Ale faktu, że odjazdy autobusów są kiepsko skorelowane z przyjazdami tramwajów na pętlę to już chyba raczył pominąć.
                    A kończy się to tym, że chyba czas zrezygnować z miejskiego dwustrefowego na rzecz codziennego płacenia w transludzie - może to i droższe rozwiązanie ale skoro pracując w wawie gdzie firma płaci podatki nie mogę liczyć na to, że miasto to doceni, to może warto dać zarobić naszym przewoźnikom? Wszak przejazd ich autobusami w przypadku biletów jednorazowych i tak jest tańszy niż w przypadku ZTM - nie wiem czy gmina do tego dopłaca, ale jeśli nie to nie wiem dlaczego im opłaca jeździć za te pieniądze, a ztm domaga się haraczu od ościennych gmin.
                  • panskie.oko Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 23.08.11, 21:13
                    Panie Igorze,

Dlaczego nie odpowiedział Pan na moje pytanie czy wiedział Pan ze 801 po okresie zawieszenia zostanie skasowany już definitywnie ? Bo wierzyć mi się nie chce ze Pan jako rzecznik ZTMu o niczym nie wiedział.
                    Albo może wytłumaczy nam Pan tak bez zbędnych frazesów jak to jest że podwyżki za bilety na drugą strefę są niespółmierne do poziomu usług jakie świadczy ZTM ? Dlaczego utrudnia się nam dojazd do Warszawy i jednocześnie funduje się nam podwyżkę biletów ?

Teraz wije się Pan jak węgorz starając się pokazać jak to zależy Panu na nas udowadniając że ten jeden autobus dla nas wystarczy i jak to będzie fajnie jak będzie jeździł co 8 min. Według mnie zaczyna Pan się gubić starając się lawirować między "wybrańcem ludu" a swoją posadą w ZTM.
                    Prawda jest taka że Pan nic nie może (albo i niewiele). Ani nam Pan nie pomoże ani nie zaszkodzi.
                    • zoot Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 24.08.11, 08:09
                      W innym poście napisał Pan:

"W trzech ostatnich kursach (w tym o 7.50, którym jechałem) były pojedyncze miejsca siedzące. Po południu, jadąc na dyżur na wasze osiedle,(szkoda, że nikt nie przyszedł - była okazja żeby porozmawiać o komunikacji i o wszystkich mechanizmach nią rządzących w cztery oczy, a nie anonimowo na forum) też obserwowałem, że nie było źle. W autobusie, w którym jechałem też były pojedyncze miejsca siedzące. "

Super godziny Pan sobie wybrał. A może lepiej wsiąść do autobusu ok. 10 to już będzie całkowita plaża. Nie wie Pan, że wszyscy jeżdżą do pracy wcześniej? Proszę spróbować
                      ok. 6.00-6.30 to wtedy pogadamy.

Przypominam mieszkańcom, że mamy przedstawiciela osiedla w Radzie Gminy (Pan Zbyszek Garbaczewski - członek naszego super zarządu). Co prawda nie obiecał poprawy kominikacji ale obiecał parking.
                      BRAWO DLA TYCH PANÓW, bo trzeba przyznać, że kit potrafią wciskać jak mało kto.

Pozdrawiam

• malyking Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 24.08.11, 11:15
                        Witam,
                        Wszyscy wypowiadajacy sie w tym watku, twierdza ze jest zle i bedzie zle. A czy ktos byl z nich na spotkaniu z Panem Krajnowem u nas na osiedlu? Czy ktos "podniósl rękawice zyby sie z Panem Krajnowem przejechac autobusem o ktorej bedzie chciał godzinie? Moze ktos sprobuje, a nie tylko gadanie ze jest zle.
                        pozdrawiam
                    • mablo36 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 24.08.11, 16:11
                      Jeśli rzeczywiście od 1 września autobus 723 będzie kursował co 15 min,a w szczycie co 8 minut,to będzie taki sam układ,jak kursowały autobusy dwóch linii.Wciągu jednej godziny kursowały dwa autobusy linii 723 i dwa 731.W godzinach szczytu było ich 6-7.Kto ma wydrukowane stare rozkłady jazdy,niech sobie porówna.Jeśli teraz będą kursować równo co 15 minut,będzie lepiej ,niż przedtem,bo przerwy między kursami były różne,np.10 -20-20-10 min.
                      • antycostam Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 24.08.11, 17:11
                        Tu masz stary rozkład, w życiu nie będzie tak jak było.
                        forum.gazeta.pl/forum/w,35380,126178627,126369462,Re_pytanie_do_Pana_Krajnowa.html
                        • spomet Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 24.08.11, 18:13
                          widze, że wypowiadają się tu osoby które albo korzystają sporadycznie z kominikacji albo wogóle, powtórze jeszcze raz to co pisałem wcześniej, że przed wakacjami mielismy w godzinach szczytu autobus co 5 lub 10 minut teraz mamy po południu co 10 lub 20 minut a ma być co 15 więc gdzie tu jest poprawa??? no chyba że się zamknie jedno oko lub się jeżdzi na 9 do pracy i wraca się po 20 do domu. Bardzo prosze się przejechać komuniakcją rano do wawy około 6.30 lub po południu do Jabłonny około 17.
                          Jeśli chodzi o spotkanie z panem Krajnowem to stwierdziłem, że ten Pan umie pieknie tylko pisać , tak jak pisał przed wyborami, tak jak teraz cały czas pisze, że jest dobrze, że "walczy" o nas lub , efekt jest taki, że dostaliśmy w pakiecie podwyżke biletu + mniej autobusów na godzine, takie rzeczy to tylko w ZTMie.
                          • malyking Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 24.08.11, 20:33
                            Rozumiem, ale moze warto spróbowac. Przeciez jak i tak jezdzisz do Warszawy to co za problem spotkac sie z Panem Krajnowem na przystanku o 6:30 i pojechac z nim. Jesli sie okaze iz nie jest tak różowo jak pisze to nie bedzie przedstawial takich komentarzy. Wszedzie sa podwyzki, np. ostatni bylo w swoim miescie rodzinnym i tam bilety tez podrozowały, prawie o 100%.
                            pozdrawiam
                            • saphira30 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 25.08.11, 12:15
                              Zatem kochani mieszkancy trzeba olac ztm i w samochody sie przesiąść .........
                              • iwus1982 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 25.08.11, 16:01
                                Ja jeżdże albo samochodem albo PKS + przesiadka w tramwaj.
                                Dzieki jeżdzie PKS jestem na Woli w W-wie w 35-40 min (pomijajac okres zimowy smile ) - az sama nie wierze w ten czas!!!

Na ZTM sie wypiełam, ale lubie ich bo wożą mnie za darmo.
                                Czemu ich nie lubic? smile
                                • iwus1982 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 25.08.11, 16:08
                                  Dodam, ze czytajac Wasze wpisy o przerwach 20 min w kursowaniu -robi mi sie niedobrze, cisnienie mi wzrasta do zawałowego itp.
                                  No i, ze oczywiscie jest dobrze jak jest.
                                  Łatwo to powiedziec komus kto na co dzien jezdzi samochodem...

Co do akceptacji podwyzek, bo wszystko i wszedzie drozeje..
                                  Najlepiej przystac na to co proponuja i nie walczyc o swoje.
                                  Dobrze, ze nie kazdy z nas taki jest.

Pozdrawiam, Iw
                    • igor_krajnow Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 26.08.11, 10:22

> Dlaczego nie odpowiedział Pan na moje pytanie czy wiedział Pan ze 801 po okresi
                      > e zawieszenia zostanie skasowany już definitywnie ? Bo wierzyć mi się nie chce
                      > ze Pan jako rzecznik ZTMu o niczym nie wiedział.

Nie wiedziałem. Naprawdę. To tylko moje słowo, bo udowodnić tego Wam nie jestem w stanie. Nie o wszystkich decyzjach i zamierzeniach rzecznik prasowy jest informowany od razu. W tym przypadku było tak, że najpierw linia została zawieszona na wakacje. W trakcie wakacji zapadła decyzja, że zostanie zlikwidowana.

> Albo może wytłumaczy nam Pan tak bez zbędnych frazesów jak to jest że podwyżki
                      > za bilety na drugą strefę są niespółmierne do poziomu usług jakie świadczy ZTM
                      > ? Dlaczego utrudnia się nam dojazd do Warszawy i jednocześnie funduje się nam p
                      > odwyżkę biletów ?

Kwestie wysokości podwyżek w drugiej strefie już tu poruszaliśmy - polityka Warszawy jest taka a nie inna. Wynika to z tego, że gminy współfinansują komunikację w niecałych 40 proc. W związku z tym większe koszty muszą ponosić pasażerowie. Przejście do pierwszej strefy biletowej oznaczałoby tańsze bilety ale znacznie większe obciążenie dla budżetu. Czy budżet gminy byłby w stanie je udźwignąć?

Kwestia poziomu obsługi. Powtórzę to o czym pisałem niedawno. Liczba kursów jest również w dużej mierze zależna od tego czy samorząd będzie w stanie je współfinansować.
                      • d.zlamal Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 26.08.11, 22:39
                        od 1.09 linia 723 będzie kursować co 7 min. w szczycie porannym i co 10 min. w szczycie popołudniowym
                        pozdrawiam
                        • rajski_sadownik Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 27.08.11, 10:34
                          To dopiero bedzie jazda, ciekawe czy z wózkiem z dzieckiem się zabiorę jeśli tak jak teraz to nie mam zamiaru kupować biletów, może jakiś bojkot? Te warunki podrozowania w szczybydlowozy w sztach nie sa warte tych pieniedzy.
                      • antycostam Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 29.08.11, 07:46
                        Panie Igorze, no to mamy już oficjalnie rozkład od września, możemy powrócić do tego:
                        forum.gazeta.pl/forum/w,35380,126178627,126369462,Re_pytanie_do_Pana_Krajnowa.html
                        Mieliśmy 57 kursów 723 i 57 kursów 731. Teraz zostało nam 61 kursów 723 w ciągu dnia. Faktycznie duże zwiększenie częstotliwości. Może przestanie Pan nam wciskać kity jak to mamy dobrze i komfortowo, i powie Pan, czy to nasza gmina skąpi funduszy, czy ZTM sobie życzy coraz wyższe stawki od gminy? Ja osobiście stawiam na to drugie.
                        I poproszę Pana o osobistą refleksję jeszcze, czy uważa Pan, że 4 kursy więcej niż w czasie wakacji ma szansę na zaspokojenie potrzeb tutejszych mieszkańców?
                        • igor_krajnow Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 29.08.11, 10:20
                          antycostam napisał:

> Teraz zostało nam 61 kursów 723 w ciągu
                          > dnia.

Nie wiem skąd Pan ma takie informacje, gdyż nowego rozkładu jeszcze nie ma na stronie ZTM. Teraz z przystanku Pałac w kierunku Żerania są 63 kursy. Z przystanku Pałac będzie od 1 września 78 kursów w kierunku Żerania w ciągu dnia, czyli o 15 więcej.

> I poproszę Pana o osobistą refleksję jeszcze, czy uważa Pan, że 4 kursy więcej
                          > niż w czasie wakacji ma szansę na zaspokojenie potrzeb tutejszych mieszkańców?

Uważam, że 15 kursów więcej to będzie znacząca poprawa. Tak jak pisałem wcześniej - będę to obserwować.

• igor_krajnow Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 29.08.11, 10:25
                            www.facebook.com/photo.php?fbid=248714888502022&set=a.160099830696862.30920.154771137896398&type=1&theater
                            To jest ten rozkład, który będzie obowiązywał od września, czyli rano częstotliwość zwiększy się z 10 do 7 a po południu z 20 do 10.
                            • antycostam Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 29.08.11, 10:52
                              Rozkład "wrześniowy wziąłem z Waszej strony:
                              ztm.waw.pl/rozklad_nowy.php?c=182&l=1&a=723&n=1188&o=01&k=B&d=2011-09-02
                              Ale faktycznie jest tam sprzeczność, bo mamy informacje "Rozkłady jazdy ważne w dniu: 02.09.2011 (piątek)", a niżej jednocześnie "Rozkład ważny od 2011-07-01". Czyli strona ZTM'u jest do pupy.
                              • nic-ky Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 29.08.11, 21:36
                                Właśnie wracałam z Warszawy, pomijając fakt, że musiałam czekać na żeraniu równo pół godziny na autobus (poprzedni odjechał mi sprzed nosa), to autobus był PEŁNY. Ludzie wsiadający na Poetów, mieli problem, żeby się zmieścić. Chyba nie pozostaje nic innego, jak przesiąść się w samochód, a ztm po prostu olać....
                                • iwus1982 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 30.08.11, 16:39
                                  W pół godziny byłaby Pani juz w domu smile

Chociaz wczoraj na moscie był korek i po 20:00 ...
                                  • spomet Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 30.08.11, 18:29
                                    widzę po nowych rozkładach jakie bedą obowiązywać od 01.09, że ZTM myśli że w Legionowie i Jabłonnie sukcesywanie ubywa mieszkańców. Dotychczas w ciągu roku były trzy linie kursujące w godzinach szczytu co 15 minut każda czyli do samego Legonowa była częstotliwość co 5 minut, teraz zabrali 801 a linia 731 kursuje co pół godziny, nic tylko pogratulować dobrego samopoczucia.
                                    • elwirra28 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 04.09.11, 19:44
                                      Tak sobie myślę, że funkcje, które Pan pełni wzajemnie sie ścierają. Musi Pan być lojalny wobec firmy, w której Pan pracuje i jednocześnie pełnić role radnego. Niestety dla mnie to konflikt interesów. Mieszkańcy oczekują dobrej komunikacji przy tych kosmicznych cenach (nieadekwatnych do jakości), a ZTM chce zarobić jak najmniejszym kosztem. Przy okazji Pana misją jest praca dla dobra naszej gminy i jej interesów, a wiec tez mieszkańców. Oczywiście można mówić, ze to gmina musi wyłożyć pieniądze itd, tyle ze płacimy za drugą strefę i nic z tego nie mamy. Powiedzenie, że jedyny autobus jaki mamy do dyspozycji będzie kursował popołudniu częściej, bo co 15 min jest traktowaniem nas niepoważnie. W godzinach szczytu, w pełni roku szkolnego, po wakacjach dostajemy autobus, który docelowo jedzie do Legionowa (wiec jeśli chodzi o frekwencje nie trzeba pisać ile będzie osób) i do tego co 15 minut. Jeśli Pan lubi robić badania funkcjonowania komunikacji, proszę np. usiąść po południu na przystanku przy Wolskiej. Bedzie Pan mógł co pare minut naliczyć autobusy linii 523 jadące w kierunku Górczewskiej puste, wożące powietrze. Czyżby miasto st. Warszawa miało za dużo kasy? Moim zdaniem to jednak brak osób w ZTM, które potrafiłyby tak ocenić sytuacje żeby to miało wszystko ręce i nogi. Na razie mamy likwidowanie linii, które są potrzebne na rzecz utrzymywania linii, które wożą powietrze. Tak na marginesie (teraz zwracam sie do Pana jako radnego) zamiast płacić za 723 do Legionowa, może należałoby rozważyć (jeśli już musimy mieć jeden autobus) żeby miec te 741 z Chotomowa, ale kursujące normalnie do Żerania, a nie co 2 h w ramach wycieczki po Tarchominie (kolejne dziwne rozwiązanie).
                                      • grabsztyn Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 04.09.11, 23:28
                                        ZTM jest i był skostniały. Pewne mechanizmy z PRLu działają. W latach 80-tych mieszkańcy Łomianek byli źle traktowani i założyli se własną eŁkę, legionowo też miało eLki. Nic tu nieosiągnięcie z Krajanowem, najgorszy tabor najczęściej z 7ką na przedzie od min 20lat określany jest w warszawie mianem burako -wozów. Polityka ZTM - cieszcie się ze macie bus do Wa-wy bo możecie wcale nie mieć. Polepszyłoby się gdyby Jabłonna i Legionowo zostały wchłonięte przez Wa-wę. Póki co trzeba płacić i się przyzwyczaić, albo przesiąść np na skuter.
                                        Lini wożących powietrze w Wa-wie jest mnóstwo choćby 203, gdzie zdarza się by nikt w nie nie wsiadł na całej trasie smile. A czemu (tu pytam z czystej ciekawości a nie agitacji) nie korzystać z Transludów?
                                        • spomet Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 05.09.11, 08:43
                                          linia 214, tez wozi powietrze, widze go często na Modlińskiej i jest pusty lub siedzą ze trzy osoby, linia 121 również
                            • weronikask11 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 17.09.11, 12:18
                              Odnośnie zwiększenia częstotliwości,to jest jedna wielka lipa,nie wszyscy pracują , jeżdżą i wracają w godzinach "szczytu"jadąc wieczorem ,dojeżdżam bez mała jak koleżanki z miejscowości oddalonych po 80km, to samo w wekend,masakra,płace za translud i ztm żeby dojechać do Wa-wy,a tak niby blisko....
    • robb80 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 06.09.11, 13:19
      Panie Igorze, od kiedy miał być ten przegląd sytuacji? w dniu dzisiejszym autobusem o 5:08 z przystanku Pałac jeszcze jechali ludzie,a od szkolnej i piaskowej jechały już sardynki... nie wiem czy tak zawsze jest czy od dzisiaj ponieważ zazwyczaj innaczej do wawy się dostaję
      • kamilkowski77 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 06.09.11, 14:11
        ja wsiadałem dziś o 6.39 na przystanku Pałac, było cięzko, no ale cuż trzeba było się przytulić do innych i wsiąść, a dalej to było jeszcze gorzej, i tak do przystanku POETÓW
      • igor_krajnow Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 08.09.11, 08:47
        robb80 napisał:

> Panie Igorze, od kiedy miał być ten przegląd sytuacji?

W przyszły czwartek chcę poobserwować jak to teraz wygląda po zmianach.
        • 13ko13 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 10.09.11, 22:40
          Tak, tak prszę poobserwować, ale też przeanalizować rozkład 723 poza godzinami szczytu i w dniu świąteczne. I nie chodzi o to tylko czy autobus jest pełny czy nie, ale także o to że w/w godzinach,dniach trzeba pół godziny czekać na autobus także np na Mickiewicza w Legionowie.
          Jak można przy takiej podwyżce zmniejszać częstotliwość kursowania autobusów. No właśnie i jak ktoś słusznie napisał skoro taka częstotliwość to prosimy o obniżenie kosztów.
        • marcenek Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 11.09.11, 23:06
          a co z dojazdem na skm w legionowie, to przecież lepsze połączenie z metrem niż autobus
          • rajski_sadownik Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 14.09.11, 14:39
            Słuchajcie nasz problem czyli niezorganizowanie to woda na młyn Krajnowa i całego ZTM, trzeba sie zorganizować i po pierwsze pójść na spotkanie wiejskie w Jabłonnie które bedzie 19.09. o 19:00 godz. i tam najpierw pokazać ilu ludzi problem komunikacja dotyczy, albo zorganizować jakiś hepening lub strajk lub jakąś akcje pisania pism do ZTM moze napiszemy jakies pismo i zbierzemy podpisy skoro naszi przedstawiciele nic nie robią w tej sprawie a przecież to przyszłość Jabłonny, kto tu będzie chciał mieszkać jak brak dorbej komunikacji, wartość mieszkań spada itp. to spychanie nas w zaścianek...
            • weronikask11 Re: do Pana Krajnowa < co z 731??? 17.09.11, 12:09
              Witam. Też tak sądzę,jak p.rajski_sadownik.Wylewanie żali na forum,nic nam nie pomoże,nic tym nie osiągniemy.Może jakaś petycja do gminy...chyba nasza p.wójt też ma w tym udział tzn odpowiada za tak złą komunikację do Jabłonnej.Niestey nasi radni nic w tej sprawie nie zrobią,bo pewnie nie WYPADA,TO MOŻE MY MIESZKAŃCY NAPISZEMY PISEMKO,tylko ciekawe ile osób przyjdzie 19.09,ile osób wie o tym spotkaniu a ile jest zainteresowanych?Jak pomyśle,że mam "kwitnąć" na przystanku 0,5h to mnie krew zalewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka