lola.5 02.04.13, 12:13 U NAS CENA ZA GJ 99ZŁ,W LEGIONOWIE 32 zł,WARSZAWA TARCHOMIN 30-40 ZŁ,DRODZY MIESZKAŃCY O CO W TYM WSZYSTKIM CHODZI,CZY W KOŃCU COŚ Z TYM ZROBIMY? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam.adam27 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 02.04.13, 12:22 Szokujące stawki za GJ w Rajskiej Jabłoni. Sądzę, że warto zebrać podpisy pod projektem uchwały i zmienić dotychczasowy system absurdalnego naliczania. Myślę, ze powinniśmy płacić: -fundusz remontowy:0,20zł za 1m2 -zarząd nieruchomością wspólną nie więcej niż 1zł za 1m2 - konieczna jest weryfikacja kosztu GJ/przecież u nas powinna byc stawka niższa , gyż nie ma tak wielkich strat przesyłu energii , jak chocby w miescie Wwa Czy jest ktoś kto taki projekt uchwały może przygotować? Wielu z nas może sie przejśc po sąsiadach, by nie obarczać 1 osoby. Odpowiedz Link
iwus1982 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 02.04.13, 13:49 Ja takze jestem za checia zmian, ale nie mam wiedzy merytorycznej jak do tego podejść. Ze swojej strony jako swoj udział moge zaproponowac z przejsciem sie z ew. uchwałami w swoim bloku. I tyle. Odpowiedz Link
alinamalina Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 02.04.13, 14:10 Przywołane przez Ciebie ceny dotyczą ogrzewania dostarczanego przez SPEC, przy ogrzewaniu gazem takim jak na naszym osiedlu, z własnymi kotłowniami, cena nie jest niższa niż 80,00 zł / Gj zwykle. Odpowiedz Link
pioter271 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 02.04.13, 14:53 Alinamalina ma rację, koszty w kotłowniach gazowych są droższe, dla porównania w Legionowie na Piaskowej stawka netto za GJ wynosi ok.57 zł/brutto). nie zmienia to jednak faktu że nasz Administrator kupuje od dostawcy gazu płacąc ok. 82-83 zł/GK, natomiast obciąża nas mieszkańców osiedla kosztami w granicach z tego co wiem 95-117 zł. powód jest prosty. nie wyodrębnia kosztów części wspólnej pomiędzy licznikiem głównym na budynku/-ach a licznikami lokalowymi. Różnica drodzy sąsiedzi pakowana jest w nas mieszkańców. Z tego co wiem to wyrażny był zapis w Regulaminie i on przeszedł więc pretensje możemy mieć tylko do siebie że zostało to w ten sposób zaakceptowane. Ja próbowałem walczyć Zarządcą, który nie miał tak precyzyjnego Regulaminu, ale poza liczną korespondencją nie wskórałem nic, a z racji niezbyt dużego zużycia ciepła(3-5 GJ) dałem sobie spokój. Prawda jest taka, że powinniśmy być rozliczani w sposób następujący: zużycie ciepła w danym lokalu mieszkalnym stwierdzone na podstawie odczytu licznika razy cena od dostawcy. A Administrator manewruje kosztem pokrywając koszty części wspólnej Odpowiedz Link
adam.adam27 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 02.04.13, 17:17 Na ul. Leśnej mają ogrzewanie własne-kazde mieszkanie, piecyki dwufunkcyjne/na gaz/ i płacą w sezonie grzeczym ok.100zł/mies/podgrzanie wody i c.o./. Dlaczego zatem u nas przy własnej kotłowni wychodzi tak drogo. Dzwoniłem do do zakładu SPEC i tez byli zdziwieni, że mamy tak droga GJ. Przecież w miastach są znaczne straty przesyłu. Tych pytań jest jednak za dużo by przejśc do porządku dziennego nad tak wysokimi kosztami. Odpowiedz Link
rajski_sadownik Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 02.04.13, 17:39 Jeśli po tych wszystkich informacjach wyjdzie im w głosowaniu na tak to naprawde mamy do czynienia z oszustwami, bo nie uwierze że ktoś może popierać ten stan rzeczy dłuzej.....sprawdzimy karty do głosowania jesli bedzie cos nie tak Odpowiedz Link
sasiadka28 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 02.04.13, 17:48 Pamiętam że o ogrzewaniu wpomniałam na zebrniu rok temu, otrzymalismy informacje że sa piece starego typu i dlatego jest tak drogo. Może czas zamiast malowania klatek schodowych (które są wcale nie zniszczone) za 80 tyś PLN, kupmy nowy piec. Dowiadywałam sie że oczywiście jest to dość spory JEDNORAZOWY koszt, ale nie w kwocie ponad milion zlotych o którym wspominał poprzedni zarząd. Odpowiedz Link
i.oracz Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 03.04.13, 10:00 NA ZEBRANIU TEŻ OTRZYMAŁAM TAKĄ ODPOWIEDŹ ALE TO BZDURA...KOSZT TAKIEGO PIECA TO 150-200TYS,A KOSZT MALOWANIA 3 KLATEK TO JAKIEŚ NIEPOROZUMIENIE-CIEKAWE CZY BYŁ JAKIŚ PRZETARG? Odpowiedz Link
puffettina Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 03.04.13, 11:26 ale po jasną ch.... malowanie klatek już naprawdę nie ma poważniejszych inwestycji do poczynienia? na litość Boga ludzie nie dajmy się bo oni tylko na to liczą że ludzie machną reką a oni dalej będą się szarogęsić za naszą (nie małą) kasę Odpowiedz Link
assessander Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 03.04.13, 15:27 każda wspólnota ma 500 tys na koncie, nie ma problemu z finansowaniem. Zarząd czeka na tsunami żeby w razie czego mieć na naprawę findusz remontowy. a od czego nasza polisa na wypadek vis maior Odpowiedz Link
rajski_sadownik Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 04.04.13, 10:07 Pod tym linkiem mamy koszt uzyskania 1 GJ na 01.03.2013r. z różnego paliwa. Jeśli chodzi o gaz ziemny wysokometanowy typu E czyli GZ-50 (myśle, że jest u nas) to koszt ten wynosi netto 55,86 zł (cena za surowiec 1,85 zł/m3 czyli 1850 zł za 1000m3, PGNIG płaci ruskim ok.400$/1000m3 czyli 1280zł, czyli narzut PGNIG jest ok.570zł/1000m3 co stanowi ok.44,5%). Źródło: www.systemy-grzewcze.pl/pdf/PL1.PDF Oczywiście należałoby wziąć pod uwagę u nas: sprawność pieca, straty ciepła (choć nie powinny być duże), koszty ogrzewania części wspólnych (ale przecież tego nie jest dużo 1 kaloryfer na klatce?). Przypominam, że my płacicmy 100zł/1GJ brutto, firm wyliczyła, że koszt uzyskania 1GJ wynosi ok.70zł brutto czyli mamy 30% strat i innych dodatkowych kosztów? Zastanawiające, chyba że moje wyliczenia są błędne. Odpowiedz Link
adam.adam27 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 04.04.13, 13:25 Witam! Sąsiad wyliczył stawkę za 1 GJ. Mnie wyszło innaczej , ale też znacznie mniej niż tutaj płacimy. Wszelkie informacje są na stronie: www.pgnig.pl/dladomu/taryfa/twoja_taryfa?r,main,activeId=40269. Przyjąłem dane zawarte w info PGNiG. Wartośc opałowa: -31MJ/m3 Cena jednostkowa gazu-1,2592zł/m3/gas wysokometanowy E taryfa W/-stawka jedna z najwyższych w tej taryfie/. W przeliczeniu na1GJ-koszt 40,62zł/m3(cena jedn.x1000MJpodzielona wart.opałowa) Piece dwufunkcyjne/tradycyjne/ w układzie grzewczym mają sprawnośc na poziomie 93% Uwzględniając sprawnośc to koszt wynosi:43,6871zł/1GJ. Przeglądając strony z dostępnymi piecami dwufunkcyjnymi zznalazłem info , że dla piecy tradycyjnych starszego typu /mające 15lat/ sprawnośc jest na poziomie 83-85%. Jednak przyjmując najbardziej niekorzystne rozwiązanie stawka jest o wiele niższa od tej , zaktórą płacimy! Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ra.jska13 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 04.04.13, 13:40 A moze zebrać faktury i zestawienia za gas i zobaczyc jak rozliczył nas Lidar . Czy to co kotłownia przepaliła zgadza się i jak to wychodzi na 1GJ. Moze jeszcze poprosić o zestawienie zużytego gazu i kosztów za lata ubiegłe . Kontrolować , sprawdzać . Musi się zgadzać bo jak nie to beda musieli zrobić rozliczenie jeszcze raz . Jak bedzie wszystko ok to pozostaje płacić lub szukać alternatywnego ogrzewania , Saluto Odpowiedz Link
michalp33 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 05.04.13, 14:28 Drodzy Państwo, Chętnie was wspomogę, gdyż do tej pory na własną rękę z tym walczyłe, ale myślę że razem coś uzyskamy. w Lidarze dowiedziałem się: wspólnora RJ IV: najwyższy koszt na osiedlu 2012 rok: zaliczka norma 1601 -->84,7 rozliczenie 112,43 koszty FAKTUR ZA GAZ: 142174,23 pln zużycie 913,3GJ 2011 rok, zaliczka 81 rozliczenie 70,55 w międzyczasie były 2 podwyżki po 5% kosztów gazu. A NA NASZEJ WSPÓLNOCIE WZRÓSŁ O PONAD 58% Z 70,55 NA 112 PLN Otrzymałem kilka sprzecznych informacji: 1 połowa liczników nie działała przyjęto rozliczenie za zeszły rok z ryczałtu resztę kosztu przerzucona w cenę 1 GJ 2 cześc liczników nie działała. 3 nie ma licznika głównego bo został zdemontowany i nie założono nowego cichszego. 4 nie wiemy ile licznikow nie działało i ile lokali poszło z ryczałtu. 5 koszty mogły wzrosnąć ponieważ są straty ciepła na piecu - malo efektowny, pali paliwo a nie daje ciepła Z oficjalnej odpowiedzi od zarządu: Licznik główny nie ma tutaj nic do rzeczy. Musiał zostać zdemontowany ponieważ powodował zakłócenia w pracy kotłowni i nie było go w projekcie. Zgodnie z decyzją Sanepidu został zdemontowany w związku z przekroczeniem norm hałasu. Ponadto jego odczyt i tak by nic nie dał, bo kotłownia wytwarza ciepło na potrzeby ciepłej wody i ogrzewania. Nie mógłby tez służyć do obciążenia właścicieli mających uszkodzone liczniki różnicą pomiędzy suma odczytanych liczników w lokalach a jego wskazaniem. Licznik ten mierzyłby tylko wytworzone ciepło w kotłowni, a nie mierzyłby ile ciepła poszło na ciepłą wodę, jakie były straty na przesyle itd. Co do opłat. O cenie jednostkowej decyduje bardzo dużo czynników. Między innymi: - sprawność pieca - straty na przesyle między kotłownią a budynkami - stan techniczny liczników, ich klasa metrologiczna (dokładność pomiaru), - sposób użytkowania lokalu, - stan izolacji termicznych w budynku - jakość wykonania budynku - zapotrzebowanie na ciepło - stan techniczny kotłów i podgrzewaczy Do końca nikt nie jest w stanie tego ocenić. ------- o taką odp dostałem od mojego zarządu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
assessander Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 05.04.13, 15:29 @michał 1 połowa liczników nie działała przyjęto rozliczenie za zeszły rok z ryczałtu > resztę kosztu przerzucona w cenę 1 GJ > > 2 cześc liczników nie działała. > 3 nie ma licznika głównego bo został zdemontowany i nie założono nowego cichsze > go. > 4 nie wiemy ile licznikow nie działało i ile lokali poszło z ryczałtu. > 5 koszty mogły wzrosnąć ponieważ są straty ciepła na piecu - malo efektowny, pa > li paliwo a nie daje ciepła Licznik główny nie ma tutaj nic do rzeczy. Musiał zostać zdemontowany ponieważ > powodował zakłócenia w pracy kotłowni i nie było go w projekcie. Zgodnie z decy > zją Sanepidu został zdemontowany w związku z przekroczeniem norm hałasu. Ponadt > o jego odczyt i tak by nic nie dał, bo kotłownia wytwarza ciepło na potrzeby ci > epłej wody i ogrzewania. Nie mógłby tez służyć do obciążenia właścicieli mający > ch uszkodzone liczniki różnicą pomiędzy suma odczytanych liczników w lokalach a > jego wskazaniem. Licznik ten mierzyłby tylko wytworzone ciepło w kotłowni, a n > ie mierzyłby ile ciepła poszło na ciepłą wodę, jakie były straty na > przesyle itd. Chyba liczniki ciepłej wody nie padły jakimś cudem ?? Co do opłat. O cenie jednostkowej decyduje bardzo dużo czynników. Między innymi > : > - sprawność pieca > - straty na przesyle między kotłownią a budynkami > - stan techniczny liczników, ich klasa metrologiczna (dokładność pomiaru), > - sposób użytkowania lokalu, > - stan izolacji termicznych w budynku > - jakość wykonania budynku > - zapotrzebowanie na ciepło > - stan techniczny kotłów i podgrzewaczy > hehe ja dostałem jeszcze serwis i jego umiejętności. Kur!@#!@! szkoda że nie wymienili zapalenia okostnej krowy pasącej się w delcie Gangesu. Kompromitacja, pkt 1. Chyba jest admin na osiedlu nie może monitorować liczników pkt 2 I co z tym robimy ?? czekamy aż się same naprawią FR 500 tys zł pkt 3 wow to nie wiemy ile weszło gazu do naszego Raju pkt 4 super dodam że motto Lidaru to Quality is a big Business. pkt 5 to trzeba zweryfikować, nie wierzę w takie bajki. Piec z 2006 roku musiał spełniać normy . Odpowiedz Link
leszek.siena Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 05.04.13, 16:12 A gdzie była Firma dokonująca konserwacji kotłowni - do przelewu należności pierwsza. Pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link
adam.adam27 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 05.04.13, 15:13 W sprawie cen 1GJ. Podaje link. www.gpec.pl/klient/cennik_oplat_taryfa_dla_ciepla/ Odpowiedz Link
grazdarad Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 09.04.13, 12:55 a może ktoś mi odpowie jak się ma ustawa o naliczaniu ogrzewania CO z uwzglednieniem współczynników względem położenia mieszkania -tzn mieszkania środkowe 1,0 -dla mieszkań szczytowych 0,9 -a dla mieszkań szczytowych w parterze lub stropodach 0,8 ja nie zamierzam ogrzewać mieszkania ,by środkowi miszkańcy mieli wyłączone grzejniki -przeszedłem się po klatce spoglądając na liczniki co i widać od razu różnicę - mieszkania parterowe zużycie ok 20-25 gj moje szczytowe na ostatnim piętrze 21 gj a mieszkania środkowe zużycie ciepła na poziomie 11-15 gj , jedno mieszkanie 0 gj coś z tym -trzeba zrobić -płacę 2000 rocznie za centralne ogrzewanie a używam 1 grzejnika -przy większych mrozach 2 z 4 grzejników ,z tego powodu pojawia sie już przy oknach zagrzybienie - a czynsz płacę już po podwyżce 560pln za 44m [cyce mi opadły] -mam już nie oddychać we własnym mieszkaniu wspomnę ,że należe do wspólnoty mieszkaniowej rajska 1 -cały horror czynszowy zaczął sie od ok roku 2010 gdzie oprócz czynszowych opłat dostaliśmy niedopłatę za centralne ok 1200pln [dotąd sprawa nie wyjaśniona -ponoć zle naliczane stawki itp ] po czym podniesiono mi wtedy czynsz z 360pln na 480 [przez te 1200 pln ponoć] teraz przeżyliśmy kolejny zawał -560 pln czynszu -kiedy przy czynszu 480pln -miałem jeszcze 700pln zwrotu - zastanawiam się już czy nie taniej byłoby sprzedać mieszkanie i nie wynająć za 1500 z opłatami zastanawiam się też -czy nie byłoby lepiej gdyby opłaty czynszowe[wraz z zaliczkami] były bardziej czytelne tzn np z m2 czynsz = ilość metrów x stawka jedna dla wszystkich]+ opłaty licznikowe [przecież mamy wszystko olicznikowane] + rozliczenie półroczne dalej wklejam nasz mail z prośbą o wyjaśnienia poprzedniej jeszcze podwyżki itd -odpowiedzią administracji było tylko odesłanie nas do regulaminu wspólnoty - dodam jeszcze jedno -przecieki w kuchni z dachu zgłaszane co roku od 4 lat bez skutteczne -co pokazuje nasz zarząd i administrację pismo ustawami; Szanowni Państwo, Zwracamy się z prośbą o wyjaśnienie niejasności dotyczących naliczania opłat za nasz lokal. Pierwsza wątpliwość dotyczy naliczania przez Państwa opłat za OC. Zgodnie z przepisami, sposób naliczania opłat za dostawy ciepła regulują właściciele lokali w przyjętym uchwałą regulaminie rozliczeń. Wynika to jednoznacznie z zapisów ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. Prawo energetyczne (Dz. U. z 2006 r. Nr 89, poz. 625, Nr 104, poz. 708, Nr 158, poz. 1123 i Nr 170, poz. 1217 , z 2007 r. Nr 21, poz. 124, Nr 52, poz. 343,, z 2007 r. Nr 21, poz. 124, Nr 52, poz. 343, Nr 115, poz. 790 i Nr 130, poz. 905, z 2008 r. Nr 180, poz. 1112 i Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 3, poz. 11). Art. 45 a, pkt. 9 stanowi, że to właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego dokonuje wyboru metody rozliczania całkowitych kosztów zakupu ciepła na poszczególne lokale , tak aby wybrana metoda, uwzględniała współczynniki wyrównawcze zużycia ciepła na ogrzewanie, wynikające z położenia lokalu w bryle budynku przy jednoczesnym zachowaniu prawidłowych warunków eksploatacji budynku określonych w odrębnych przepisach, stymulowała energooszczędne zachowania oraz zapewniała ustalanie opłat, o których mowa w ust. 4, w sposób odpowiadający zużyciu ciepła na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody użytkowej. Zarządca powinien przedstawić właścicielom uchwalony regulamin rozliczeń w terminie 14 dni od daty jego wprowadzenia. Ustawa dopuszcza dokonywanie naliczeń zarówno przy uwzględnieniu kubatury, jak i powierzchni użytkowej. Jeżeli wspólnota mieszkaniowa podjęła uchwałę, która jest dla lokatora niekorzystna można ją zaskarżyć do sądu. Prawo energetyczne art. 45a ust. 9. Właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego dokonuje wyboru metody rozliczania całkowitych kosztów zakupu ciepła na poszczególne lokale mieszkalne i użytkowe w tym budynku, tak aby wybrana metoda, uwzględniając współczynniki wyrównawcze zużycia ciepła na ogrzewanie, wynikające z położenia lokalu w bryle budynku przy jednoczesnym zachowaniu prawidłowych warunków eksploatacji budynku określonych w odrębnych przepisach, stymulowała energooszczędne zachowania oraz zapewniała ustalanie opłat, o których mowa w ust. 4, w sposób odpowiadający zużyciu ciepła na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody użytkowej W rozdziale 4 Rozporządzenie określa także zasady rozliczeń za zużyte ciepło z indywidualnymi odbiorcami w lokalach, przy czym obowiązek ustalania cen i stawek opłat za ogrzewanie oraz c.w.u. przenosi na zarządzającego budynkiem ustalając, że mają one zapewnić pokrycie kosztów zakupu ciepła: - w § 40 ust. 4 p.2c wymienione są wskazania podzielników zainstalowanych na grzejnikach jako dające podstawę do ustalania opłaty za ciepło, - w § 42 usankcjonowano stosowanie współczynników korygujących opłaty za ciepło ze względu na niekorzystne położenie lokalu w bryle budynku Podstawowe przepisy regulujące indywidualne rozliczanie kosztów ciepła w budynku wielolokalowym zawiera ustawa Prawo energetyczne. Jej nowelizacja obowiązująca od 3.05.2005 r wprowadziła w art.45a, istotne dla odbiorców ciepła zasady. Ustawa zobowiązuje właściciela lub zarządcę budynku do rozliczenia kosztów zakupionego ciepła na wszystkie lokale w danym budynku. Rozliczając koszty ciepła na ogrzewanie zarządca powinien zastosować właściwą metodę i wykorzystać do tego celu: ciepłomierze, nagrzejnikowe podzielniki kosztów ogrzewania oraz kubaturę lub powierzchnię lokali. Wybór metody obwarowany jest jednak szczególnymi wymogami (art.45 a ust. 9). Każda z wybranych metod powinna: - zapewnić prawidłowe warunki eksploatacji budynku – określa je ustawa Prawo budowlane i przepisy wydane na jej podstawie, - uwzględnić współczynniki wyrównawcze wynikające z położenia lokalu w bryle budynku, - stymulować energooszczędne zachowania użytkowników lokali,zapewnić ponoszenie opłat za ciepło odpowiednio do jego zużycia. W związku z powyższym proszę o przedstawienie Regulaminu Rozliczeń z określonymi powyżej współczynnikami. Jak się okazuje jest to bardzo istotna kwestia – nasz lokal ma trzy szczytowe ściany + dach. Moje opłaty za ogrzewanie zgodnie z rozliczeniem za rok 2010 – były na poziomie ponad 1800 zł. Tymczasem dla porównania lokator mieszkający piętro niżej – po prawej stronie - od momentu wymiany liczników - w ogóle nie musi ogrzewać mieszkania – na jego liczniku CO widnieje zużycie 0 GJ. Wydaje się to być wyrażnym sygnałem, że położenie lokalu w bryle budynku ma istotny wpływ na koszty ogrzewania. Pragnę w tym miejscu nadmienić, że staramy się ogrzewać mieszkanie oszczędnie – nie korzystamy w ogóle z kaloryfera kuchennego, a pozostałe odkręcamy na ok. 3,5 w 6 stopniowej skali. Wychodząc z domu zostawiamy włączony zazwyczaj tylko jeden kaloryfer. Mimo tego mamy największe zużycie CO na klatce! Ponadto proszę o wyjaśnienie kwestii podwyższenia za nasz lokal zaliczki na centralne ogrzewanie ze 155,34 zł - w rozliczeniu z dnia 6 kwietnia 2012r. - na 170,87 zł w zawiadomieniu o wysokości opłat z dnia 19 czerwca 2012r. Nadmieniam, że w rozliczeniu za 2011 rok – w pkt. Centralne Ogrzewanie mieliśmy nadpłatę w wysokości 200,61 zł. Skąd więc to naliczenie? Wreszcie kwestia – jak Państwo się wyrazili w rozmowie, która została przeprowadzona w Państwa biurze pod koniec września 2012roku – nieprawidłowo naliczanych zaliczek na CO – czy wszyscy lokatorzy z budynku Jonatan 2 mieli źle naliczane owe zaliczki – czy tylko nasz lokal? Jako lokatorzy chcielibyśmy być traktowani na równi z pozostałymi mieszkańcami – rozumiem przez to, że wszyscy placimy jednakowe zaliczki, natomiast przy zużyciu ciepła przekraczającym kwotę wynikającą z tychże zaliczek niedopłatę płacimy jako osobne zobowiązanie -z poważ.... Odpowiedz Link
leszek.siena Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 09.04.13, 13:29 Też jestem mieszkańcem R -1 i ma m ten sam problem - według Zarządu kupiłem mieszkanie tańsze to muszę dołożyć do ogrzewania /na pierwszym piętrze szczytowe/, a przeliczenie współczynnikami kosztowało by Współnote 7/8 tys. Zastanawiam się nad rozliczeniem serwisantów kotłowni. przykład z 05.04 godz. 03:00 rano wejście wody do instalacji +53 C - na zewnątrz + 2 C , godz.12;00 + 53 C co zapewne ma wpływ na spalanie gazu. Co na to ma do powiedzenia Lidar i Zarząd w stosunku do firmy Konserwatorskiej,gdyż kwotę jaką płacimy - opłata stała za wezęł cieplny nie jest mała. Odpowiedz Link
grazdarad Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 09.04.13, 21:55 pewnie -ich kosztowałoby 7-8 tys- zapłacą przecież to lokatorzy grzejący śrokowe mieszkania niech wszyscy mieszkający w mieszkaniach szczytowych i parterowych zobaczą odczyty liczników sąsiadów - 18-27gj [m szczytowe i parterowe] a 8-16gj [reszta] to jest różnica oraz dwa skrajne przypadki na mojej klatce - parter szczytowy 35 gj 2 piętro środkowe -czyli do okoła sąsiedzi - na liczniku 0gj Odpowiedz Link
adam.adam27 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 09.04.13, 23:57 Nie wpisał się mój post. Pisałem w nim, że masz rację , iż w mieszkaniach na parterze są większe opłaty za ogrzewanie, więcej trzeba grzać. To samo w mieszkaniach na ostaniej kondygnacji w szczytowych obrysach bryły budynku. To tez Rada ma sprawdzic. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
szwejas Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 10.04.13, 10:17 Super że rada się za to weźmie, mam ten sam problem. Mieszkanie szczytowe na parterze. Zimno jak w psiarni i jeszcze płacę najwięcej za ogrzewanie na piętrze a i pewnie na całej klatce. Maskara Odpowiedz Link
michalp33 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 10.04.13, 10:40 JAK LICZNIK WSKAZUJE 0 TO ALBO KTOŚ NIE GRZEJE - POWINIEN MIEĆ JAKIEGOŚ GRZYBA, -WILGOĆ W MIESZKANIU -ALBO CO GORSZA LICZNIK NIE DZIAŁA. Odpowiedz Link
grazdarad Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 10.04.13, 22:47 po co ma grzać -jak go sąsiedzi ogrzeją -on zapłaci czynszu 320pln a ja 560pln Odpowiedz Link
adam.rajska4 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 11.04.13, 08:57 Witam Regulamin rozliczania jest taki a nie inny 2-3 lata temu zatwierdzony przez mieszkańców. Ja również ciesze się że powstawała Rada Osiedla , ale weźcie pod uwagę żeby wprowadzić zmiany o których piszecie powyżej dotyczących rozliczania ogrzewania ze względu na lokal na parterze czy ostatnim piętrze oraz szczytowy aby to wprowadzić/zmienić regulamin musi wyrazić chęć powyżej 50% mieszkańców i czy uważacie że osoby mające mieszkania na 1,2 pietrze , środkowe podpiszą uchwałę aby płacić więcej . Na 864 lokale na osiedlu musi za zmianą rozliczania mediów podpisać min. 433 lokale inaczej nawet Rada Osiedla nic nie zmieni. Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link
adam.adam27 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 11.04.13, 11:11 Hej! Fakt. Adam.rajska4 ma rację. Nikt chyba nie zagłosuje przeciw samemu sobie. Ale jeśli przepisy nadrzędne stanowią innaczej /ustawa, rozporządzenie / to wtedy kto wie. Trzeba by było zapytać sie prawnika lub zarządcę czy w sprawie korekty stawek w zróżnicowaniu na mieszkania na parterze, szczytowe, , na piętrze środkowe. obowiązują jakies przepisy. Odpowiedz Link
assessander Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 11.04.13, 11:20 Na zebraniu Wspolnoty był poruszony sposób szczególnego obmiaru zużycia ciepła przez firmę zewnętrzną, i to było wskazane jako ścieżka alternatywna, niestety zaniechana bowiem trzeba by zapłacić za obsługę. ten temat trzeba pobadać. Adaś Rajska trudno się z Toba niezgodzić, ale z drugiej strony skoro ja ogrzewam sąsiada to po jest fair? . Odpowiedz Link
szwejas Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 11.04.13, 12:22 no ale przecież kolega Grazdarad napisał jakie są podstawy prawne tego że mieszkania szczytowe powinny być rozliczane inaczej niż te nie szczytowe. Z tego co wiem, chociaż nie jestem prawnikiem, prawem nadrzędnym są ustawy w stosunku do regulaminu wspólnoty który nie został uchwalony przez ustawodawcę. Odpowiedz Link
pioter271 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 11.04.13, 13:58 można sobie wygoooglować: "Prawo Energetyczne" Ustawa z dnia 10 kwietnia 1997 r. (Dz. U. z 1997r. Nr 54 poz. 348 z późn. zm.) art. 45 a pkt.4, pt 6, pkt 7, pkt 8, pkt 9 ( o współczynnikach wyrównawczych), pkt 10 (Regulamin), oraz pkt 11 i 12. tyle teoria i podstawy prawne, a życie życiem..., pozdrawiam Odpowiedz Link
adam.adam27 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 11.04.13, 16:28 Hej! Współczynniki wyrównawcze zużycia ciepła na ogrzewanie. Podaję link do strony gdzie w materiale Rzeczpospolita -Prawo jest wszystko wyjaśnione /szybko sie czyta, raptem 2 strony/ prawo.rp.pl/artykul/361904.html?p=1 Odpowiedz Link
rajski_sadownik Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 11.04.13, 19:28 Wszystkie lokale są opomiarowane i trudno oczekiwać że będzie sie stosowało jakies współczynniki wyrównawcze bo niby jakie ...tu powstaje mnóstwo pytań kto i jak będzie je ustalał. Nie ma mowy żeny to wprowadzić bo nikt sie na to nie zgodzi jak sądze. JAk są liczniki to każdy płaci za zużycie, warto jednak powalczyć o niższy koszt mediów, przecież na osiedlu mieszka nas tylu, a nie mamy żadnego wpływu na gminę, czas powrócic do tematu wyboru własnego wójta, wybory w przyszłym roku już, w kupie siła. Odpowiedz Link
adam.adam27 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 11.04.13, 19:45 Hej! Mój poprzednik/rajski_sadownik/ słusznie napisał , by powalczyć o niższe koszty za tzw. ścieki. Ja poczytałem uchwałe Rady Gminy, parę spraw tam jest niejasnych, ale trudno aby kazdy z nas się znał na wszystkim. Pomysł na wybór Wójta kogoś z naszego Osiedla mi sie też podoba. Może kogoś młodego, wazne by był uczciwy. Mając do dyspozycji urzędników nie musi byc alfą i omegą Ktoś, kiedyś , jak czytałem starsze wątki, już napisał podobne spostrzeżenie dot. wyboru Wójta. Jak technicznie to należy zrobic? Zebrac podpisy z naszego osiedla? Może z innych tez? Sądzę, że mamy pełne prawo do zamanifestowania swojej obecnosci w naszej gminie. Moze i inne osiedla się przyłączą? Jak do nich dotrzec. Jest sporo czasu - może coś zrobimy w tej sprawie.... Spokojnego wieczoru. Odpowiedz Link
adam.rajska4 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 11.04.13, 21:45 Jestem tego samego zdania , Pani Wójt nie bardzo liczy się z naszym osiedlem i mieszkańcami i warto to zmienić , ale na Wójta uuu ciężka sprawa . Jak najbardziej jestem za tym aby mieć większe poparcie w gminie w końcu na mogę się mylić 6-8 tys mieszkańców nasze osiedle to 2500 osób. Jest klika spraw o których moglibyśmy powalczyć . Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link
grazdarad Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 11.04.13, 23:18 panowie -ustawa to ustawa -poprostu wspólnota nie przestrzega prawa-podejrzewam iż spokojnie można w pozwie zbiorowym wspólnotę zaskarżyć do sądu - a jak patrze po licznikach sasiadów to i te wspólczynniki ustawowe to nic -bo różnice wynoszą 70 ,a nawet 50% różnicy w ilości gj Odpowiedz Link
szwejas Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 12.04.13, 10:02 dokładnie, padło stwierdzenie w jaki sposób stosować współczynnik wyrównawczy ale przytoczone ustawy to regulują. Proszę o poparcie tej sprawy ponieważ jak juz wiele razy było przytaczane, mieszkańcy mieszkań szczytowych mają dopłaty rzędu 1,5 tyś PLN a sąsiedzi z mieszkań środkowych maja niedopłaty tak więc taki współczynnik jest po prostu uczciwy... Odpowiedz Link
adam.adam27 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 12.04.13, 14:52 Hej! Sądzę, że warto zastanowić sie nad dociepleniem ścian szczytowych. Jakie są to koszty. Jeśli koszty ogrzewania są wysokie w mieszkaniach szczytowych to ocieplenie budynków jest kiepskie. Jest wiosna i jest teraz czas na ewentualne podjęcie takich prac. Odpowiedz Link
adam.rajska4 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 12.04.13, 15:06 Jest to jakieś rozwiązanie . Krok 1 zebrać 50,1 % głosów na tak i można działać dalej . Pozdr Adam Odpowiedz Link
adam.adam27 Re: Najdroższe ogrzewanie w okolicy 13.04.13, 12:51 Hej! Kalkulator kosztów ciepłej wody użytkowej jest pod tym linkiem: www.piece.pl/kalkulator_kosztow_cwu.php Oczywiscie są to koszty przyblżone /u nas taryfa W5 z niższą stawka za 1m3 ceny gazu GZ50/, ale daje pewien obraz kosztów ,jakie poniesiemy zużywając daną ilośc wody. Odpowiedz Link