Dodaj do ulubionych

Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska Jabłoń

15.04.13, 15:44
Witam wszystkich sfrustrowanych użytkowników miejsc parkingowych na naszym osiedlu.
Chciałbym powrócić do wątku parkowania na naszym osiedlu i skupić grupę ludzi która by tą sprawą się zajęła.
Natchniony nie mile, po raz kolejny doświadczeniem w nie mal codziennym utrudnieniem związanym z wyjazdem ze swojego miejsca parkingowego, powziąłem desperacką decyzję o walce w sprawie przestrzegania prawidłowego użytkowania dróg i miejsc parkingowych na naszym osiedlu.
Zacząłem od wysłania do zarządu zapytania, które przytoczyłem poniżej, jak i założyłem nowy wątek w starej sprawie.
Każde Wasze wsparcie jest mile widziane i wręcz nieodzowne.

Do: <czarek44@onet.eu>
Data: Poniedziałek, 15 Kwietnia 2013 15:24

Witam.
Jestem od połowy 2008 roku mieszkańcem osiedla Rajska Jabłoń.
Ostatnio dowiedziałem się, że pod ten adres e-mailowy można kierować zapytania do zarządu wspólnoty.
Mam pytanie odnośnie uporządkowania spraw związanych z parkowaniem na naszym osiedlu.
- czy prowadzone są prace w zakresie wprowadzenia strefy ruchu, czy dopiero są takie zamiary ?
- jeżeli prace na temat organizacji ruchu są w trakcie realizacji, to kiedy ten doniosły fakt wdrożenia nastąpi ?
- jeżeli nie są prowadzone działania mające rozwiązać problem parkowania na naszym osiedlu to co stoi na przeszkodzie ?
Uciążliwość w użytkowaniu stanowiska postojowego, za które zapłaciłem są co raz bardziej dotkliwe i budzą nie tylko moją frustracje ale i również innych mieszkańców naszego osiedla.
Moje stanowisko parkingowe jest przy głównej alei przejazdowej a mimo to ostatnio nie mogłem wyjechać ponieważ, zastawił mnie ktoś samochodem blokując jeden pas ruch i tym samym uniemożliwiając wyjazd z miejsca parkingowego.
Dopiero pomoc sąsiadki parkującej obok mnie, którą zbudziłem o godzinie 6:15 rano spowodował, że byłem w stanie wyjechać nie uszkadzając swojego jak i żadnego innego pojazdu w tym źle zaparkowanego. Pragnę nadmienić że taki stan rzeczy ostatnimi czasy jest wręcz nagminny.
Wielokrotnie zgłaszałem do firmy Lidar, obsługującej nasze osiedle, aby usuwali źle zaparkowane samochody, lecz zawsze jestem odsyłany do zarządu wspólnoty mieszkaniowej.
Proszę o jednoznaczną odpowiedź i powzięcie stosownych działań mających na celu rozwiązanie dokuczliwego problemu niewłaściwego parkowania samochodów.
Dziękuję, pozdrawiam i czekam niecierpliwie na odpowiedź.
Zbyszek
Obserwuj wątek
    • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 15.04.13, 19:12
      To fakt. Źle parkujące pojazdy... ale dajmy właścicielom małą szanse: nowe miejsca parkingowe. Karac w ostatecznosci. Jest troche miejsca na naszym osiedlu. Wygospodarowć nowe miejsca parkingowe. Wiem, wiem wiele przeciwnych. Są to tereny zielone. To co?
      Łamiemy prawo dalej, utrudniamy sobie nawzajem życie? Nie ma wyjścia. Trzeba wyznaczyć nowe parkingi! To jedyne optymalne rozwiązanie. Zawsze będą osoby na nie, ale moze coś zaproponujecie, a nie tylko na nie. Są wazne i ważniejsze sprawy, ale ta wydaje się jedną z wazniejszych. Ja jak wyjezdżam t0 patrzę pod spód samochodu dostawczego, by nie najechać na kogos, bo ktoś tak postawił tak samochód, że nie widac przechodnia. To jest chore.
      ŁAWECZKI to dobry pomysł.
      smile
      • grabsztyn Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 15.04.13, 23:37
        Może wzdłuż głównej drogi łączącej wjazdy/wyjazdy z osiedla RJ zrobić dodatkowe m-sca parkingowe do parkowania równoległego? Pytanie jak nakłonić posiadaczy miejsc parkingowych by tam trzymali swe wehikulce, a nie podjeżdżali jak najbliżej schodków?
        • rajski_mieszkaniec Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 16.04.13, 06:50
          Osiedle nie jest z gumy, więc za wiele miejsc nowych nie powstanie. Ale jest kilkanaście miejsc od strony boiska, które stoją cały czas puste. Nie chce mi się wierzyć, że nikt ich nie kupił.
          Wiele bym rozwiązał znak "strefa ruchu" natomiast od października słyszę od Pani Administrator, że sprawa jest cały czas uzgadniana z gminą. A może Adm. boi się oburzenia tych wszystkich parkujących gdzie popadnie?! Czy ktoś z Państwa się orientuje, co w sytuacji kolizji? Kto za to odpowie? Kilka dni temu jechałem swoim pasem, ale musiałem zjechać częściowo na przeciwległy pas ruchu i z prawej strony wyjechał mi samochód. Żaden z nas nie widział siebie nawzajem, gdyż stały samochody i w dodatku jeden dostawczy. Na szczęście otarliśmy się tablicami. Następnym razem już możemy nie mieć tyle szczęścia.
          • zbyszek_rajski Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 16.04.13, 15:08
            Witam wszystkich zatroskanych posiadaczy czterech kółek.
            Poniżej przedstawiam odpowiedź jaką otrzymałem od Pana Rafała i moja odpowiedź w tej sprawie. Treść jest obszerna, więc raczej dla wytrwałych czytelnikówsmile
            Ławki są potrzebne - jak najbardziej smile
            Zbyszek
            ----------------------------------
            Witam.
            Dotyka Pan drażliwego tematu smile
            Na chwilę obecną sprawa wygląda następująco, tzn wyglądała w zeszłym roku ale nie sądzę, aby cokolwiek się zmieniło do dziś.
            Administracja nie ma mocy prawnej w tej sprawie. Jedynie zarząd może podjąć uchwałę w tej sprawie ale niestety zarząd nie ma na to najmniejszej ochoty. Tzn nie miał w zeszłym roku. Jak jest obecnie to jeszcze nie wiemy ale dowiemy się jak zadamy m.in. Pańskie pytania i uzyskamy odpowiedzi [mam nadzieję]. W każdym razie rozwiązanie ze znakiem "strefa zamieszkania/ruchu] jest najlepszym z możliwych przy czym nie dającym satysfakcjonującego rozwiązania dla wszystkich. Bowiem znak można postawić ale pojawi się wówczas problem nadmiernej ilości samochodów bo gdzieś muszą one zaparkować. Pociąga to zatem za sobą fakt utworzenia nowych miejsc parkingowych i ich zagospodarowanie. Dopiero wówczas będzie można wprowadzić znak i egzekwować jego ważność. To jest jednak moje zdanie. Można oczywiście postawić znak i mieć w ... tych, którzy nie mają gdzie zaparkować, bo każdy ma prawo do kupna miejsca postojowego, ale chyba nie tędy droga, prawda?
            W każdym razie to jest jeden z ważniejszych problemów do rozwiązania, przynajmniej dla Rady bo dla zarządu chyba nie do końca. Co do Rady to zacznie ona funkcjonować po oficjalnych wyborach, gdy uzyska 51% udziałów popierających i wówczas będzie można podejmować jakieś kroki.
            O konkretach zaś mieszkańcy będą informowani na bieżąco poprzez ogłoszenia lub poprzez głosowania np za utworzeniem dodatkowych miejsc.
            Mam nadzieję, że udzieliłem wyczerpującej odpowiedzi choć zdaję sobie sprawę, że nie jest ona satysfakcjonująca. Dziękuję za mejla i pozdrawiam.
            Pazura Rafał
            ------------------------
            Witam.
            Dziękuję Panie Rafale za szybką odpowiedź jak również merytoryczne odniesienie się do nie wątpliwie bardzo drażliwego tematu.
            Jak Pan zauważył w domyśle, nie jest to satysfakcjonująca mnie odpowiedź, ale lepsza jest odpowiedź niekłamana z właściwym uzasadnieniem niż żadna, lub też oparta na konfabulacji.
            Nie mniej jednak, uparłem się jak przysłowiowy "szczerbaty na suchary" i nie odpuszczę tematu, będę drążył go do bólu i znudzenia.
            Nawiązując do postawienia znaku, to sądzę podobnie jak Pan, że samo postawienie nic nie wniesie, lecz uważam odmienne, że aby postawić znak należy najpierw wykonać projekt organizacji ruchu na osiedlu a następnie go wdrożyć zgodnie z obowiązującymi obecnie przepisami, co niestety będzie nas jako mieszkańców osiedla kosztowało.
            Odnosząc się do zaakcentowanego problemu miejsc parkingowych to nie trudno zauważyć, że miejsca na parkowanie jest wystarczająco dużo, jedynie należy zdyscyplinować mieszkańców jak i osoby odwiedzające nas na osiedlu do prawidłowego parkowania.
            Bardzo dużo miejsc postojowych jest zarośniętych trawą a właściciel rzeczonego miejsca, stawia samochód pod schodami wejściowymi do klatki. Po za tym powstał przy osiedlu parking prywatny, który za niewielką opłatą użycza miejsca postojowego dla każdego chętnego właściciela czterech kółek.
            Nie wspomnę o ogromnej przestrzeni parkingowej od strony ulicy Zegrzyńskiej, gdzie nie tylko goście przyjezdni mogą śmiało parkować ale i mieszkańcy naszego osiedla posiadający więcej niż jeden czy dwa samochody.
            Dziękuję i pozdrawiam.
            Zbyszek
            • zbigniewgz1 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 16.04.13, 16:00
              Sprawa przedstawiona przez Pana Rafała nie do końca odpowiada stanowi prawnemu na naszym osiedlu. Panie Zbyszku zapraszam do administracji , jesteśmy uchwytni w poniedziałki godzina 20;00

Zbigniew
              • zbyszek_rajski Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 16.04.13, 16:23
                W takim razie jesteśmy umówieni w dniu 22 kwietnia 2013 o godz.20:00.
                Dziękuję i pozdrawiam.
                Zbyszek
                • rajskimieszkaniec Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 17.04.13, 11:01
                  Szkoda butów i tak niczego się nie dowiesz. Byłem kilka razy i zawsze słyszałem jedno ale gdzie zaparkują ci co miejsca nie mają. Powiem jedno, jeśli kiedyś dojdzie do stłuczki spowodowanej przez nieprawidłowo zaparkowane auto doprowadzę do tego, że to właśnie właściciel tego auta pokryje wszystkie szkody.
                  • zasik Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 17.04.13, 16:43
                    Niestety pobożne życzenie. Jest to teren prywatny i w obecnej sytuacji można zostawiac samochody tam gdzie się chce. Smutne ale prawdziwe....
                    • mysiaj5j Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 17.04.13, 19:35
                      Witam sąsiadów!
                      Tak, mnie niestety notorycznie od dwóch tygodni jakiś bałwan ciągle zastawia, że nie mogę wyjechać. Kipię ze złości, że ludzie tak są bezmyślni. Przecież widać, że stoją samochody i stawiając w ten sposób auto uniemożliwiają wyjazd drugim. Czy tak cięćko postawić tego grata trochę dalej? to oczywiście nie rozwiąże problemu, ale pozwoli nam spokojnie wyjechać z miejsca postojowego i nie spóźnić się do pracy!.
                      • adam.rajska4 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 17.04.13, 21:45
                        Witam
                        Odnośnie działań Zarządu w sprawie parkowania.
                        Odpowiedź do Pana Rafała - zarząd od dwóch lat po zebraniu większości nad uchwałą o ruchu drogowym walczy a to z gminą , policją w Jabłonnie a nawet zostało wysłane pismo do odpowiedniego Ministerstwa w sprawie otrzymania ZGODNIE Z PRAWEM zgody na stworzenie strefy ruchy na naszym osiedlu. Nie wystarczy postawić znaków tak sobie bo chcemy.
                        Dla informacji , zbyszek_rajski: projekt ruchu został już w zeszłym roku przygotowany i jest oczywiście do wglądu a kolejnym etapem jest " wdrożyć zgodnie z obowiązującymi obecnie przepisami" a to już jest droga po przez naszą ukochana Polska biurokrację .
                        Tak na przyszłość proszę o poświęcenie 10-15 minut i wybranie sie na poniedziałkowe spotkanie zarządu aby ustalić informację dotyczące różnych tematów i nie wypisywać tak z palca że Zarząd nic nie robi , bo wszystko co robimy na osiedlu musi być zgodne z prawem a nie smowolka.

Pozdrawiam

Adam
                        • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 17.04.13, 23:30
                          Moze masz racje. Ale wydae się .ze Nasza Rada wiele może.My ją poprzemy. Takie moje zdanie. Pewnie, wiele będą musieli podejmowac decyzji niepopularnych, ale znaczaco obniżajaych
                          nasze "czynsze". Ja podpisuje się pod tą Radą Osiedla, Mieszkańców. Jest oki, jak ktos działa społecznie, to chwała mu za to. Jeśli , za pieniadzę to chcę wiedzieć, za jakie i ile to kposztuje to mnie Pan wścibski z LEADERA jest kiepski. Takie moje zdanie. Pozdrówki , to nasze pieniądze!
                          • zasik Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 12:29
                            Panie adam.adam27 - może zamiast klepania trzy po trzy lepiej napisać coś konstruktywnego w temacie ???
                            • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 12:37
                              Zasik
                              A co można wiecej napisać? Wszystko już powyżej zostało napisane. Mnie też irytuje sytuacja złego parkowania.
                              smile
    • donpedr Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 09:16
      Mistrzostwo świata i okolic otrzymuje pan z białego Mitsubishi ASX (były sklepikarz z naszego osiedla), który wczoraj po południu stanął sobie okrakiem na dwóch miejscach parkingowych i tak już został do rana uniemożliwiając komuś innemu postawienie samochodu.
      Ręce opadają...

Pozdrawiam,
      Krzysztof
      • szwejas Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 09:52
        no to niezły czereśniak. Należał mu się karny k. na szybę smile. Mnie osobiście wkurza jak ktoś zaparkuje na końcu chodnika (chodnik kończy się a w poprzek idzie ulica między blokami) i nie można wyjść z chodnika na ulicę. Trzeba po trawie. Masakryczne buractwo...
        • blackmartines Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 10:42
          Czytając ten wątek zastanawiam się skąd mają dziwne informacje niektórzy co tu pisza. Jakie ministerstwo? jaka gmina? jaki projekt?
          Procedura jest prosta jak budowa cepa i nie bardzo wiem co ją przedłuża. Chyba snerowatość i nieumiejętność poruszania się w polskim systemie prawnym.
          Projekt powinien być wykonany przez firme która się tym zajmuje (np.Infoznak, PZM WIMET czy tego typu podobne). To na niej spoczywa obowiązek uzgodnienia z inżynierem ruchu oraz władzami. Taki zaopiniowany i zaakceptowany projekt kieruje się do realizacji. Cała procedura załatwiania, projektowania trwa do 2 MIESIĘCY. Niezależnie od tego czy to ma być strefa zamieszkania czy ruchu. akurat w przypadku tego osiedla strefa zamieszkania jest nierealna bo.... bo jest do du...y wybudowane. Więc trochę zaangażowania i będzie legal.
          Co do wykonania nowych miejsc parkingowych to marna szansa. Powierzchnia biologicznie czynna musi być zgoda z założeniami - czyli taka jak była w projekcie i w momencie pozwolenia na użytkowanie.
          Więc jak będzie organizacja ruchu to jeden z drugim nauczy sie dość szybko gdzie ma swoje miejsce parkingowe i mniej miejsc będzie stało pustych. A tacy cwaniacy co pod klatką musza stać zapłacą jak za zboże
    • zasik Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 11:23
      Ja dostrzegam jeszcze jeden problem z parkowaniem. Wiele osób, które posiadają garaże nie zostawiają w nich swoich samochodów. Z moich obserwacji wynika, że z lenistwa. Niestety jest to wcale nie mały problem, ponieważ znam wiele przypadków osób, które posiadają dwa samochody i oba zajmują miejsca postojowe, a garaż jest pusty. Rozwiązaniem byłaby sprzedaż miejsc parkingowych w starej części osiedla.
      A na drogach i w miejscach w których nie powinno być samochodów trzeba postawić donice z roślinnością.
      • adam.rajska4 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 12:01
        adam.adam27 pisz z sensem i realnie anie aby tylko pisać .
        Po pierwsze jak rada może znacząco obniżyć czynsze chcą mniej płacić gminie , mennicy , gazowni ?
        Będą chcieli zrezygnować z ochrony , firmy sprzątającej , firmy zarządzającej czy firm konserwacyjnych -elektryk, basten ?
        Jakie pieniądze bierze zarząd już pisałem ale jak byś poświęcił 5 minut na zerknięcie w dokumenty z zebrania masz tam wszystko czarno na białym zresztą wszystkie stawki z firmami zewnętrznymi są w ADM do wglądu .
        Oczywiście trzeba być właścicielem lokalu z jednej z wspólnot a z tego co wiem to nie jesteś właścicielem żadnego lokalu tylko tu mieszkasz i najwięcej siejesz zamętu.
        Odnośnie Rady ja również się pod tym podpiszę a ty jeżeli faktycznie nie jesteś właścicielem to nie możesz się pod niczym podpisać .

blackmartines jeżeli to jest takie proste jak budowa cepa to nam w tym pomożesz oczywiście projekt jest już dawno gotowy tylko jak sam napisałeś
        " Taki zaopiniowany i zaakceptowany projekt kieruje się do realizacji." z zaopiniowaniem i zaakceptowaniem mamy problem z Policją i Gminą , może chciałbyś sprawdzić i się przekonać jak jest z własnością naszych dróg na osiedlu bo niestety nie mamy jasnej sprawy odnośnie tego elementu.
        Ministerstwo dlatego zostajemy odsyłani a to z gminy do policji i z powrotem, może dla ciebie będzie łatwe uzyskanie od gminy czy ulica od Kauflandu do boiska jest gminna czy osiedlowa ?
        Jak było by to takie proste to już dawno mieli byśmy strefę ruchu na naszym osiedlu .
        Niestety ADM jak i Zarządu musi działać zgodnie z Prawem i przepisami i to nie jest takie łatwe jak się niektórym wydaje.
        Pozdrawiam

Adam
        • zbigniewgz1 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 12:21
          Wspólnota mieszkaniowa – ogół właścicieli !!, których lokale wchodzą w skład określonej nieruchomości
        • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 12:48
          Panie Adamie!
          1. Ja jestem właścicielem mieszkania. Pewnie myli mnie Pan z kimś innym.
          2. Oczywiście , że nikt nie napisał, żeby nie płacić w ogóle, lecz o tym by koszty zmniejszyć /było wiele wątków w tej kwestii/
          3. Zamęt...? jaki, ze wiele osób podaje konkrety! Warto je wyjaśnić i zastanowić się nad
          kosztami/plan gospodarczy wspólnot-p. zał. do uchwały nr3/
          Pozdrawiam smile
          • adam.rajska4 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 13:01
            Jak jest Jesteś właścicielem to OK.
            Cytując twoją wypowiedź
            "wiele będą musieli podejmowac decyzji niepopularnych, ale znaczaco obniżajaych
            nasze "czynsze". w jaki sposób twoim zdaniem znacząco obniżą czynsz?
            Gaz , woda , gmina ścieki są nie do ruszenia ,nie negocjowalne po prostu z góry nam narzucają a one stanowią największą część naszego czynszu.
            Wpływ mamy na :
            Firma sprzątająca ,
            Konserwacja kotłowni
            Firma zarządzająca
            Konserwacja elektryczna
            Na obsługę naszej wspólnoty przez firmy oprócz ochrony płacimy 2,69 z metra , jeżeli znajdziemy tańsze firmy na taki sam zakres czynności jestem ZA
            Ochrona oddzielnie

Pozdrawiam

Adam
            • adam.rajska4 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 13:06
              adam.adam27 poza tym ten wątek dotyczy parkowania a nie wysokości czynszów, więc o to mi chodzi żeby trzymać się tematu.

Pozdrawiam
              Adam
            • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 13:34
              adam.rajska4
              1.Oświetlenie/ograniczyc, zwiększyc jego efektywnośc-teraz oświetlają głownie niebo/
              2.Poprawic znaczaco sprawnośc układu grzewcczego /koszt 1GJ, koszt podgrzania wody/wcześniej podawałem linki.
              3.obniżyć stawkę na fundusz remontowy
              4.zastanowic się nad kosztami sprzątania/czy konieczne jest codzienne sprzątanie klatek?/
              5.przegląd pozostałych kosztów/stawka za administrowanieponad50gr/1m2 jest dośc wysoka, podobnie stawka za utrzymanie porządku w cześciach wspólnych prawie70gr/1m2/
              i pozostałe pozycje /dużo ich wymieniac p.plan gospodarczy wspólnoty/
              Podaję przykłady. Proszę oczywiście nie traktowac ich, jako elementy do "skasowania" ,lecz do przeanalizowania i być może do ograniczenia kosztów.
              smile
              • adam.rajska4 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 14:06
                adam.adam27 nie zrozumiałeś nie ten wątek ten dotyczy problemów z parkowaniem a nie wysokości czynszów.
                Odnośnie oswietlenia/sprzątania jedni są za inni przeciw proszę brać to pod uwagę , adm/jak już 47 gr i zapraszamy z lepszymi ofertami już pisałem .

Pozdr

Adam
                • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 14:58
                  Ja grzecznie tylko Ci odpowiedziałem.
                  A z parkowaniem niestety jest źle.
                  Wczesniej ktoś napisał, że firma która realizowała projekt organizacji ruchu miała tez wykonać uzgodnienie związane z jego wdrożeniem. A co z tą drogą od Kauflandu do boiska?
                  Czy odcinek tej drogi na naszym osiedlu nie jest naszą własnością?
                  Gdzie zatem ten projekt leży: w gminie, na policji, w ministerstwie?
                  Czy projekt zakłada wprowadzenie strefy ruchu , czy mieszkańców?
                  Czy była prowadzona analiza możliwosci wykonania dodatkowych miejsc parkingowych?
                  Gdzieś mieszkańcy muszą zaparkować. Przez te parę lat przybyło nam samochodów.
                  pozdrawiam
                  smile
                  • zbigniewgz1 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 15:06
                    To nich Pan weźmie do ręki akt notarialny i przeczyta jakie drogi należa do kogo i kto może dysponować terenem. Jak nie to zapraszam do administracji to wytłumaczę.

Zbigniew
                  • adam.rajska4 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 15:14
                    > Wczesniej ktoś napisał, że firma która realizowała projekt organizacji ruchu mi
                    > ała tez wykonać uzgodnienie związane z jego wdrożeniem.
                    Odp . Ktoś tak po prostu napisał że firma projektująca projekt powinna to zrobić ale nasza sytuacja nie jest taka prosta
                    A co z tą drogą od Kaulandu do boiska?
                    > Czy odcinek tej drogi na naszym osiedlu nie jest naszą własnością? - Odp nie do końca 40% ogólnie dróg posiada Mennica Polska a droga od Kaufa do boiska raz jest drogą gminną raz osiedlowa nie oczywiście żartuje bo już sam się pogubiłem to musimy uzyskać z gminy do której złożyliśmy pismo aby potwierdzili że to jest nasza droga osiedlowa a nie gminna .

> Gdzie zatem ten projekt leży: w gminie, na policji, w ministerstwie? -
                    Odp - projekt jest w ADM czekamy na zaopiniowanie i akceptację przez gminę i policję a że działają tak jak działają( wcześniej opisałem) to również skierowaliśmy pismo do Ministerstwa w celu uzyskania informacji czy możemy wprowadzić strefę ruchu bez zgody Policji i Gminy.

> Czy projekt zakłada wprowadzenie strefy ruchu , czy mieszkańców? -
                    Odp. Strefę ruchu

> Czy była prowadzona analiza możliwości wykonania dodatkowych miejsc parkingowych?
                    Odp - tak ale to jest ciężki temat . mamy zagwarantowane bodajże 16 miejsc przy budowanym komisariacie takie był wstępne ustalenia z Panią Wójt a kiedy zostanie skończony komisariat i zbudowany parking tego nie wiemy.
                    Są równ9eż przepisy mówiące jaki % zieleni musi być utrzymany na danej powierzchni no i oczywiście standardowo 51 % musiało by wyrazić zgodę na wykorzystanie funduszy aby stworzyć ze wspólnych funduszy miejsca parkingowe w zamian za tereny zielone i % pozstałę tereny zielone będą na wymaganym poziomie.

Pozdrawiam

Adam
                    • rajski_sadownik Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 17:24
                      Faktycznie jest cos na rzeczy bo od 5 lat jak tu mieszkam nic w tym temacie sie nie zmieniło, a jestem zdania, że nie możemy osiedla zmienić w jeden wielki parking, jest zresztą prywatny parking za 70zł/msc i stoi pusty?? Po co więcej miejsc parkingowych w dzisiejszych czasach wszyscy wiemy ze nie ma nic za darmo, ktoś kupował garaż, ktos miejsce a ktoś nic i nie ma to znaczenia ze wcześniej nie były na sprzedaż, na wielu osedlach nie wszyscy maja miejsca prakingowe, chyba chcemy mieszkać w przyjaznym miejscu a nie na jednym wielkim parkingu??? A jak ktos źle prakuje to karne kutasy nie skutkują jedynie co to ...........wszyscy wiedzą co, jak zdziwiony kolo zobaczy swój porysowany pojazd jak źle parkuje, widać że Zarząd jest bazradny od wielu lat więc dochodzi do wandalizmu i tyle.
                    • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 20:29
                      adam.rajska4
                      Panie Adamie!
                      Dziękuje za odpowiedź. Przejrzałem swój akt notarialny, i :
                      -mam udziały w czesci wspólnej wynikające z posiadania lokalu,
                      -mam udziały -,,- -..- -,,- miejsca na samochód,
                      -dwa udziały w drodze.
                      Zatem, jak Pan napisał, Mennica ma 40% udziałów w części wspólnej i zastanawia mnie ten fakt. Dlaczego spółka sobie zostawiła tyle udziałów i nie przekazała ich nam, mieszkańcom. Jaki miała wątpliwy interes , skoro żadnych pożytków z tego tytułu nie ma. Dodatkowo nie odzyskała nawet swoich zainwestowanych pieniedzy. Po co?
                      Ja swoje udziały w drodze nabyłem /aktem notarialnym/, gdyż Gmina zrezygnowała z prawa pierwokupu. Z tego co wiem to pozostali sąsiedzi też uzyskali takie prawa własności. Zatem , co zostawiła sobie Mennica?
                      Pozdrawiam
                      smile
                      • adam.rajska4 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 20:45
                        Tak jak pisałem 40% w częściach wspólnych naszego osiedla , większość miejsc parkingowych na Rajskiej 1 i 2 należą do Mennicy Polskiej , oczywiście Mennica chciała nam sprzedać swoje udziały bo co roku płacą prawie 20 tyś podatku ale z tym kupnem nie jest tak łatwo i szczerze mówiąc ja jestem tego zdania aby tego nie kupować nawet jak chcą nam sprzedać za 1 zł.
                        Bo podatek musieli by płacić mieszkańcy wspólnie a ze sprzedażą czegokolwiek czy posiadać majątek jako wspólnota to kolejny temat do długich rozmów.
                        Pozdrawiam

Adam
                        • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 21:20
                          adam.rajska4
                          Dziekuje za wyjaśnienie.
                          Drąże dalej , jeśli Pan pozwoli wink
                          Czy zatem Mennica blokuje wprowadzenie strefy ruchu, wydaje sie , ze nie ma w tym celu zadnego?
                          I tak płacą beztrosko za nas podatek i opłate za wieczyste uzytkowanie terenu/w zakresie 40%udziałów/.
                          Czy obciążają wspólnote RJI i II kosztami ?
                          Ja płace obydwie "daniny". W przeliczeniu na mieszkańca nie jest to wygórowana kwota/te 20tys. złotych/. Mnie się wydaje, ze warto przejąc na własnosć te tereny. W przyszłosci , może nastąpic efekt taki jak z tą drogą dojazdowa do naszego osiedla / z tego co słyszałem dogadali sie wszyscy własciciele-OBI, Kaufland i ten Pan mający udziały- i dobrze dla wszystkich/.Moze warto by mieszkańcy się wypowiedzieli w tej sprawie?
                          Tymbardziej , ze koszty wykupu tych udziałów zwrócą sie przy sprzedazy miejsc parkingowych/przynajmniej w duzej częsci/.
                          Jest to wazne właściwie dla wszystkich wspólnot. NIE CHCIAŁBYM BY właściciel 40% cz.wspólnej nagle rozkopał częśc drogi.
                          Pozdrawiam
                          smile
                          • adam.rajska4 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 21:48
                            Jak najbardziej proszę drążyć . To nie Mennica blokuje bardziej gmina i policja ,mam swoją teorię ale nie chce się wypowiadać póki nie będziemy mieli podpisanych pism . Mennica nie obciąża mieszkańców podatkiem bo nie ma takiego prawa sami płacą co im nie jest na rękę .Kwota 20 tyś co roku na mieszkańców tylko Rajskiej 1 i 2 to już jest jakaś kwota bo z jeżeli się nie mylę już na etapie R3 , R4 i R5 każdy z mieszkańców wykopywał zarówno udział w drogach jak i miejsca parkingowe. Jeżeli byśmy hipotetycznie odkupili udziały to mieszkańcy 2 wspólnot ponosili by dodatkowe koszty podatku a z przejęciem majątku i sprzedażą poprzez wspólnotę to nie jest takie proste .

Pozdrawiam

Adam
                            • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 18.04.13, 22:24
                              adam.rajska4
                              Dziękuje za poświęcony czas. Moze wiele innych osób skorzysta z naszego dialogu.
                              Pozdrawiam
                              smile
                              • zbyszek_rajski Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 19.04.13, 22:31
                                Witam wszystkich zainteresowanych gorącym tematem parkowania na naszym osiedlu.
                                Chciałbym uporządkować kilka spraw w tym wątku.
                                Rozumiem, że jest wiele nurtujących spraw, które dotyczą nas wszystkich, ale postarajmy się ograniczyć do tematu zagadnienia.
                                Do innych spraw są osobne wątki na forum i zapraszam wszystkich do wypowiadania się w konkretnych sprawach na stworzonych właściwych wątkach.
                                Wracając do meritum sprawy:

1. Dodatkowe miejsca parkingowe na terenie osiedla
                                - sprawa raczej nie realna, sprawdziłem to i potwierdzam wypowiedź blackmartines 18.04.13, 10:42
                                "Powierzchnia biologicznie czynna musi być zgoda z założeniami - czyli taka jak była w projekcie i w momencie pozwolenia na użytkowanie."

2. W dniu 21 sierpnia 2012 r. wszedł w życie nowy art. 85a ustawy z dnia 20 maja 1971 r. – Kodeks wykroczeń (tekst jednolity: Dz. U. z 2010 r., Nr 46, poz. 275 ze zm., dalej „Kodeks wykroczeń”wink dotyczący kar grożących za wadliwe oznakowanie dróg wewnętrznych.
                                Wejście w życie w dniu 21 sierpnia 2012 r. nowego art. 85a Kodeksu wykroczeń, będzie miało istotne znaczenie dla podmiotów zarządzających drogami wewnętrznymi, na których spoczywa obowiązek właściwego oznakowania takich dróg. Odpowiedzialność za wykroczenie w związku z naruszeniem przepisów o znakowaniu dróg wewnętrznych, mogą ponosić osoby fizyczne, które uczestniczą w wykonywaniu czynności dotyczących oznakowania takich dróg, w ramach działalności podmiotów zarządzających takimi drogami.
                                Nowy art. 85a Kodeksu wykroczeń odnosi się ogólnie do naruszenia przepisów dotyczących sposobu znakowania dróg wewnętrznych. Liczne i skomplikowane regulacje w tym zakresie są zawarte w ustawie "Prawo o ruchu drogowym" i przepisach wykonawczych do tej ustawy. Warto, zatem zdawać sobie sprawę, że obecnie naruszenie tych regulacji będzie zagrożone odpowiedzialnością za wykroczenie.
                                Ponieważ nowo wprowadzony przepis art. 85a Kodeksu wykroczeń przewiduje karę grzywny bez określenia jej wysokości, zastosowanie znajdzie tu zasada ogólna wynikająca z art. 24 § 1 Kodeksu wykroczeń zgodnie, z którą grzywnę wymierza się w wysokości od 20 do 5000 zł.

Resumując, to podmioty zarządzające są zobowiązane do dostosowania oznakowania tych dróg do wymagań wynikających z przepisów prawa powszechnie obowiązującego, w terminie 24 miesięcy od dnia wejścia w życie wspomnianej wyżej ustawy i jak już wspomniałem, naruszenie tych obowiązków zostało zagrożone karą grzywny – art. 85 a Ustawy z dnia 20 maja 1971 r. Kodeks Wykroczeń.

Mając na względzie, jako żywo, nasz wspólny interes mam jednak przekonanie jak również nadzieję, że wiele wyjaśnień padnie w poniedziałek i rzuci inne światło na problem a być może spowoduje, że sprawa nabierze tępa w finalizacji przedsięwzięcia.
                                Pozdrawiam wszystkich i dziękuję każdemu za wypowiedź i zachęcam do kolejnych.
                                Zbyszek
                                • zbyszek_rajski Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 19.04.13, 22:37
                                  Przepraszam, zapomniałem dodać, że powyższy wpis ma charakter wyłącznie informacyjny i jest przedmiotem praw autorskich M. Szulikowski i Partnerzy Kancelarii Prawnej, skąd zaczerpnąłem informację.
                                  Pozdrawiam.
                                  Zbyszek
                                • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 20.04.13, 01:24
                                  Panie Zbyszku!
                                  Nowe miejsca parkingowe są możliwe. Nie będzie ich dużo.Powierzchnia biologicznie czynna jest pojęciem względnym. Nie, nie chodzi mi o polemike. Jest to wyrażane w procentach, ale nie zostawiajmy ludzi w potrzebie /tych co nie mają miejsca parkingowego/ bez możliwości wyboru. Oczywiście bez radykalnych zmian. Ja tez lubię przyrodę! OKI?Tak naprawde: gospodarujemy się tym co mamy! Troche jednak nowych miejsc można wyznaczyc i wprowadzić do aktualizacji zagospodarowania terenu , który przejeliśmy.Wielu naszych sąsiadów kupiło mieszkania za tzw. ostatni grosz, wzbogacili się i dobrze, a teraz nie ma tych miejsc- pomijam skomplikowaną sytuację RJI i RJII. Oni już muszą się dalej wypowiedziec, co dalej z udziałami na poziomie 40%, Spólki Mennica. Czy chcą je wykupic od Mennicy. Moim zdaniem warto ,by nie wpasć w przypadek Kauflandu/Obi=rozkopanie drogi, pod pretekstem jej naprawy.Może warto by rozpatrzeć sprawę powiązania przejęcia udziałów Mennicy w drogach ze stacją uzdatniania wody? Adam.Rajski4 mnie wiele rzeczy w tej materii wyjaśnił.I DZIĘki. Jak każdy temat jest wielowątkowy , ale sądzę, że do zrealizowania!
                                  Czyli wprowadzenie STREFY RUCHU.
                                  Nie za dwa lata oczywiście , ale jak najszybciej.Dobrze , że Pan śledzi ten bardzo wrazliwy wątek. Dla mnie też jest b. ważny!
                                  Pozdrawiam i oczywiście do usłyszenia.
                                  • rajski_sadownik Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 21.04.13, 12:51
                                    Ludzie otwórzcie oczy, tu nie chodzi o brak miejsc do parkowania, przecież jest parking prywatny za ok.70zł/miesiac i co??? nic, tu chodzi o to że Ci co kupili miejsca parkingowe czy garaże to frajerzy bo cała reszta parkuje gdzie popadnie za zupełną darmochę wprowadzając totalny haos i niebezpieczeństwo(blokujac drogi pożarowe chociażby). W dzisiejszych czasach nie ma nic za darmo, nawet za miejsce do postoju trzeba płacić ale zdaje sie duża część społeczności nie zauważyła zmiany systemu, komuna sie skończyła. Czas absolunie na wprowadzenie odpowiednich zasad, kto nie ma miejsca to moze sobie wykupic na parkingu albo gdziekolwiel, osiedle nie jest z gumy, i tak brak jest bardzo zieleni, nie chcemy tu jednego wielkiego parkingu.
                                    • krasel Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 21.04.13, 16:15
                                      mam nadzieje ze wprowadzenie oznakowania (strefa ruchu)
                                      zdyscyplinuje wlascicieli garazow aby parkowali w garazu
                                      anie przed....
                                      • rajski_ogrodnik Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 22.04.13, 08:56
                                        Co Was tak bolą te garaże i miejsca przed garażami? Najpierw trzeba zająć się 95% samochodów, które parkują na zieleni, na łukach, mimo, że mają swoje miejsca postojowe. Pod samą klatką, na tartanie!!!!, "na wycieraczce", bliżej jednemu z drugim.
                                        Rzadko staję przed garażem, po to mam garaż, aby stać w środku, ale krew mnie zalewa jak ktoś się czepia tych kilku samochodów przed garażami, nie widząc znakomitej większości parkującej gdzie popadnie, jak opisałem wyżej (bo pewnie sam tak parkuje)... Ciekawe, że miejsce przed garażem zimą jest "moje", odśnieżaj sobie Pan sam, a latem już "nie moje", stań Pan tylko przed garażem na chwilę, czy choćby jedną noc, to już źle...
                                        • zbyszek_rajski Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 22.04.13, 12:20
                                          Moi mili smile
                                          Uważam , że parkowanie samochodem przed garażem nie jest problemem o ile parkujący jest właścicielem garażu smile.
                                          Osobiście nie posiadam garażu i nie mam nic przeciwko takiemu podejściu a nawet jestem za aby właściciel, który posiada garaż i daw samochody parkował przed garażem.
                                          Ale niestety mam zastrzeżenia do osób, które mają garaż i posiadają dwa samochody, a mimo to nie parkują w garażu i przed nim, tylko gdzie popadnie. Takie osoby niewątpliwie przyczyniają się do chaosu parkingowego na naszym osiedlu sad.
                                          Nie ma też pretensji do osób, które podjadą pod klatkę na 5 czy 15min w celu rozpakowania np. z zakupów, tu dzież wypakowania rodzinki z wakacji smile.
                                          Nie popadajmy w skrajną paranoję, to nie o to chodzi aby teraz punktować sąsiada bo było go stać na garaż lub za to, że ma lepsze auto. Trochę więcej wyrozumiałości, szacunku i rozsądku jak również przyjaznego nastawienia sąsiedzkiego.
                                          Dziękuję i pozdrawiam.
                                          Zbyszek
                                          • rajski_ogrodnik Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 22.04.13, 14:08
                                            Z tego samego założenia wychodzę, jeśli się ma 2 samochody, to pół biedy zaparkować jeden w garażu a drugi przed nim... bo dużo gorzej było by zaparkować na terenie zielonym, na łukach, chodnikach czy na środku placu zabaw, zostawiając wolne miejsce przed garażem, lub o zgrozo, w nim...
                                          • xynnox Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 14.05.13, 10:03
                                            Jestem właścicielem garażu przy ulicy Krąselki i chciałbym z niego korzystać zgodnie z przeznaczeniem. Lecz niestety przez samochody które parkują naprzeciw mojego garażu + samochód stojący przed garażem obok, nie mam takiej możliwości. Pół biedy jeśli zaparkuje tam jakieś małe auto, trochę gimnastyki i samochód ląduje w garażu, natomiast jeśli będzie to samochód dostawczy to nawet nie próbuje i samochód ląduje gdzie popadnie. Czy tak powinno być?
                                        • krasel Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 22.04.13, 17:38
                                          jak ma byc porzadek to wszyscy niech sie stosuja,
                                          miejsce przed garazem jest czescia wspolna zima odsnieza pan zajmujacy sie porzadkiem i
                                          zielenia(z mizernym skutkiem ale....on to robi)
                                          natomiast jak ma sie garaz to niech wjezdza do srodka wlasciciel,bo tak robi to samo co inni parkujacy gdzie chce, a takie parkowanie tez nie jest bezpieczne bo nie widac jak sie wychodzi z klatki czy cos jedzie a i kierowca nie widzi ;kraselki 2 i 14;grabsztyny 10
                                          • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 22.04.13, 22:24
                                            czesć KRASEL
                                            Ja mam garaż. Kupiłem razem z mieszkaniem. Muszę płacic więcej za częsć wspólna. Przez tzw. udział w części wspólnej i do tego częsć za drogi. Czyli prawnie mogę parkować w majestacie prawa przed swoim garazem.. Jednak wjeżdżam do garażu. Nie , nikt mnie nie pogania. Chyba warunkuje to tzw. poczucie bezpieczeństwa ,a ja nie lubię zamykania samochodu!!!
                                            Parkujący przed garażami swoimi , chyba złego nic nie czynią? Jeśli się wyjeżdża to trzeba b. uważać. Ja patrzę w lewo i w prawo, ale to też nie pomaga, niestety. Często wskakują dzieciaki, bez opiekunów!!!!
                                            Czyli należy "zastosować" zdrowy rozsądek, we wszystkim!!!!!
                                            Krasel!!!
                                            Tak naprawdę to każdy mający garaż , w nim parkuje. Tak postępują moi sąsiedzi i ja.
                                            Nie oburzaj się , nie ma w sumie na co. Wyluzuj i bądż szczęsliwy. To tylko garaże- oki?

Pozdrówki dla sfrustrowanych smile
                                            • krasel Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 22.04.13, 22:57
                                              mam jedno miejsce parkingowe i cztery samochody....
                                              place za udzial w drogach ,czesci wspolne i za miejsce do gminy
                                              a wiec moge sie parkowac gdzie chce...
                                              • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 22.04.13, 23:11
                                                Krasel!!!
                                                Nie masz co się burzyc! Masz miejsce parkingowe to oki! Hmmm z 4 samochodami to już jest kłopot. Juz za te trzy nie płacisz wink
                                                Tak sądzę. że chyba w gminie się musisz dowiedzieć. Ja jestem za jeśli się nie płaci , ale pawo jet prawem. Stosujmy je.
                                              • rajski_ogrodnik Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 23.04.13, 07:14
                                                @krasel
                                                To popraw mnie jeśli źle zrozumiałem, Twoje dotychczasowe wypowiedzi - to Ty możesz swoje 3 "ponad programowe" samochody parkować gdzie popadnie, a właściciel garażu przed garażem nie może... aaaaahhhaaaaaa........

• mmmieszkaniec Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 23.04.13, 07:24
                                                  Użyszkodnik adam adam vel rajski man potrafi obrzydzić każdy wątek. Wy rozumiecie, o czym on w ogóle pisze? Dla mnie to taki bełkot i robienie wiatru, on też jest w tej radzie?
                                                  • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 23.04.13, 11:32
                                                    mmmieszkaniec
                                                    Hejka!
                                                    Nie masz się co mnie czepiać. Wątek tyczy złego parkowania i kazdy moze w tej materii się wypowiedzieć. Mylisz mnie z kimś innym , ale to Twoja sprawa.Ja nie jestem w Radzie.
                                                    Cieszy mnie , że już jest wszystko na dobrej drodze do wprowadzenia strefy ruchu.
                                                    Pozdrawiam.
                                                • krasel Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 23.04.13, 08:27
                                                  Źle zrozumiałes
                                                  to jest odpowiedź do wypowiedzi adama
                                                  że jak się ma garaż no to można parkować przed
                                                  a ja uważam że nie
                                                  jak ma być porządek i pewne zasady to muszą one
                                                  wszystkich obowiązywać

• zbyszek_rajski Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 23.04.13, 09:33
                                                    Witam Was moi mili sąsiedzi.
                                                    Wczoraj byłem na umówionym spotkaniu z którego wyniosłem dobre wrażenie i myślę, że znaczna część użytkowników samochodów parkujących na naszym osiedlu będzie zadowolona.
                                                    Jest już na ukończeniu uchwała, w sprawie części wspólnej w odniesieniu do wykonanego projektu organizacji ruchu drogowego na naszym osiedlu.
                                                    Jeśli będzie kworum i uchwała przejdzie projekt zostanie skierowany do zaopiniowania i akceptacji przez policję i już nic nie stanie na przeszkodzie, aby wdrożyć go w życie i cieszyć się możliwością wyegzekwowania swoich praw w świetle prawa.
                                                    Jest tylko jedna uwaga, należy oddać swój głos jak uchwała pojawi się w naszych skrzynkach.
                                                    Pozdrawiam.
                                                    Zbyszek
                                                • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 23.04.13, 22:13
                                                  Masz oczywiście rację. Kupując garaż wykupiłeś udziały w tzw. częsci wspólnej. I za to opłacasz podatek i tzw. opłatę za wieszyste użykowanie/ oczywiście jest tto przypisane do danej działki terenu wspólnego/ Czyli masz PRAWO do parkowania przed garażem. Bo płacisz za to. Czyli inne watki w tej materii są out
                                                  Szanujmy prawo własnosci= ktoś zapłacił, czyli ma pełne prawo!
                                                  Inna sprawa z miejscami parkingowymi. Na RJI i RJII nie są uregulowane
                                                  Ja zachecam by to zrobili, ale nic na siłe!
                                                  Pozdrawiam, smile
                                                  • krasel Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 23.04.13, 23:38
                                                    a co pan powie na to ...
                                                    dzis wieczorem spacerujac przy ul.grabsztyny 4 zauwazylem dwa pojazdy zaparkowane jeden za drugim przed garazem ?to tez penie niech stoja bo przeciez placa za to ...?
                                                    a ludzie jak ida to musza sie przeciskac wchodzac na jezdnie, a co tam mam garaz to niech stoi pusty.JA MOGE
                                                  • rajski_ogrodnik Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 24.04.13, 07:01
                                                    Co innego kiedy ktoś ma 3 samochody i garaż, dwa stawia przed garażem, a trzeci gdzieś na trawniku, pozostawiając sobie warsztacik w pustym garażu.
                                                    A co innego kiedy ktoś posiada dwa samochody i jeden parkuje w garażu, a drugi przed garażem, nie utrudniając nikomu życia (bo wcześniej opisana sytuacja z tymi samochodami 2 czy 3 w jednym rządku przed garażem, to już na prawdę przesada).
                                                    Nie wrzucajmy wszystko do jednego wora.
                                                    Głównym problemem są ludzie parkujący na trawnikach, chodnikach, łukach, skrzyżowaniach, tartanie, żwirku, czy przed cudzymi garażami...
                                                  • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 24.04.13, 21:07
                                                    krasel
                                                    Tu się z Panem zgadzam. Masz garaż to nie blokuj innym miejsca, albo parkując na łuku drogi, tak ze nie widac ,czy ktos nadchodzi z chodnika zza samochodu. Myślę, że jednak osoby z garazami nie sprawiają kłopotów innym użytkownikom naszej Rajskiej/jesli , to sporadyczne jednak przypadki/. Wiesz, mnie denerwuje też to, że ktoś staje pod moją klatką. Utrudnia to wejscie, a nawet gdy się zrobi większe zakupy, to ja nie mogę podjechać pod swoją klatkę! Jak zauważyłem często to nie jest kierowca z mojej klatki, ba nawet nie z mojej wspólnoty. To nie jest miejsce postojowe. Kostka przed wejściem do klatki "siadła", czyli znowu trzeba ułożyc kostkę. Kto zapłaci? Nie ten co zaparkował/acz powinien pokryć koszty/ lecz my z danej wspólnoty.
                                                    Pozdrawiam smile
                                                  • zbyszek_rajski Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 01.05.13, 11:21
                                                    Dziś znowu zmuszony byłem wkleić naklejkę niesfornemu kierowcy, który mnie i dwóch moich sąsiadów, ostentacyjnie zastawił na głównej alei przejazdowej przez nasze osiedle
                                                    Miała być uchwała do głosowania ale jakoś jej nie widać i nie słychać choć projekt jej już jest, ba a nawet otrzymałem do wglądu wersję roboczą.
                                                    Jeszcze dam chwilkę czasu, ale po długim weekendzie chyba trzeba będzie się pofatygować i zapytać co z tym się dzieje i co stoi na przeszkodzie roznieść karty do głosowania.
                                                    Pozdrawiam wszystkich.
                                                    Zbyszek
                                                  • yossarianek Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 22.05.13, 22:03
                                                    adam.adam27 napisał(a):
                                                    Inna sprawa z miejscami parkingowymi. Na RJI i RJII nie są uregulowane. Ja zachecam by to zrobili, ale nic na siłe!

Mam mieszkanie na RJII i chętnie kupiłbym jedno z tych "nieuregulowanych" miejsc, ale niestety ich liczba wydaje się być mniejsza od łącznej liczby mieszkań na RJI + RJII. Jak więc przeprowadzić ewentualną sprzedaż tych miejsc? Kto pierwszy ten lepszy? Czy kto da więcej? Trudna sprawa.
    • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 02.05.13, 22:46
      Faktycznie, parkują gdzie chcą, ale może warto wyznaczyć nowe miejsca parkingowe?. Co wielu się oburzy i napisze, ze mało terenów zielonyc h???? A co w Sródmieściu mają do powiedzenia? Nic. Są miejsca i już. Nie , mnie nie chodzi o to by wywołać jakieś poruszenie lecz optymalne porozumienie. Ci co stają samochodami na łukach drogi, w innych miejscach niedozwolonych, mieli szanse, na zdobycie miejsca parkingowego. Oczywiście wprowadzenie strefy RUCHU, wiele wyjasni, ale boję się też o to, że spowoduje wiele kłótni, między nami.
      Dlatego apeluję o większą wrażliwosc , w odniesieniu do ludzi którzy nie mogli zakupic miejsca parkingowego, ba.... garażu,. Czyli może nowe miejsca parkingowe byłyby rozwiązaniem? Pozdrawiam i jak zwykle pozdrawiam czytelników smile
      • rajskiparkingowy Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 03.05.13, 17:01
        Zabranie terenów zielonych pod nowe miejsca rozwiąże problem częściowo i chwilowo, myślcie ludzie przyszłościowo. Jeśli Wasze dzieci podrosną i kupią sobie samochody to też powiecie że za mało miejsc więc stawiają na środku ? Czy pod Kauflandem gdzie jest wielki parking ludzie nie zastawiają miejsc dla inwalidów i rodzin z dziećmi ? Pewnie że tak bo jest im tak wygodniej a nie dlatego że nie ma innej opcji. Dlaczego parking prywatny płatny jest pusty ? Czy właściciel miejsca postojowego bądź garażu ma współdzielić koszty wytworzenia nowych miejsc postojowych ? Na całym świecie przybywa pojazdów bo to teraz żaden majątek i w rodzinach są po 2 może 3 auta. Jeśli teraz nie wyznaczymy granic zdrowego rozsądku to za parę lat obudzimy się na jednym wielkim parkingu.
    • 1sylwiam5 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 03.05.13, 23:04
      Witam
      Sprawa ciągnie sie od lat... w 2006 roku jak kupowałam mieszkanie oczywiście miejsca były bezpłatne (nie można było wykupić na własność) i gwarancja posiadania - jeden lokal - jedno miejsce.... oczywiście chwyt sprzedawcy.... Ale dzisiaj - dramat. Dysonuje jednym autem - moją zmora jest codzienne poszukiwanie miejsca a to dlatego że przyjeżdzam dosyć późno (nie poradzę nic na czas swojej pracy...) nawet tutaj "opluwani" są Ci co stają na skwerkach, przy klatkach... oczywiście też tego nie pochwalam - zawsze czternaście razy wyjdę zobaczyć czy ktoś wyjedzie ale powiedzcie szczerze - co zrobić z samochodem o 21 ?? Ile moża zrobić kółek szukając miejsca?? Oczywiście na drugą część osedla nie mogę sobie pojechać bo tam są wykupione miejsca - szkoda że jak tam kupowali mieszkania - wiedząć że miejsce należy wykupić to z premedytacją tego nie robili a teraz stają na naszych - można się przespacerować.... Kolejni - właściciele garaży (oczywiście nie wszyscy) nie wykorzystują ich zgodne z przeznaczeniem ... - składy, warsztaty itp - a samochodów trzy - więc i trzy miejsca zajęte bo przecież przed własnym garażem też sobie nie stawiają - dramat. Miejscowi "właściciele" miejsc - chociaż bez aktu notarialnego, ale jak ma sie trzy auta (wiadomo że trzema się dziennie nie wyjeżdza) - to tak można je poustawiać że zawsze ma się "zabukowaną" miejscówkę... nie wspomnę o "zabytkach" - które miejscowe "złote rączki" przetrzymują aż całkowicie naprawią i sprzedadzą... albo i nie - samochody wrastają w kostkę....
      Są samochody które nie ruszają się przez pół roku..... widać że raczej nie sa potrzebne - ale po co się ich pozbyć skoro miejsce parkingowe, strzeżone są za darmo.... A może by wprowadzić opłaty za każdy samochód powyzej np. dwóch.... i wtedy część osób zastanowi sę czy wszystkie auta są potrzebne... oczywiście to wymagałoby wyliczenia ile jest lokali a ile miejsc parkingowych czy wystarczy nawet po te dwa... ale to też jakiś pomysł...
      Super że będzie strefa ruchu - ale czy to da nam więcej miejsc?? Da możliwość tylko wezwania policji.... a co zrobić z samochodem jak się wróci w godzinach wieczornych? A nawet juz nie pomyslę stanąć na "czyimś" miejscu - już trzy razy zmieniałam koła - przypadek?? A niby to część wspólna...?
      • rajski_sadownik Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 04.05.13, 22:26
        Ależ przecież jest do wynajęcia parking na osiedlu i to duży za 75 zł/miesiąc więc jaki jest problem????????? Przecież nic w dzisiejszym świecie nie ma za darmo, a stawanie na zakretach i blokowanie dróg pożarowch to zwykłe łamanie prawa. Rozumiem, że ci co kupili garaże i miejsca postojowe to zwykli frajerzy bo reszt robi co chce, bo szkoda pare złotych za parking, w w-wie duzo wiecej to kosztuje. Nie mozna z osiedla zrobic jednego parkingu, terenów zielonych jest zdecydowanie za mało.
        • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 05.05.13, 02:43
          Fakt, nie piszę w formie polemiki-rajski _. Za tzw. nowe miejsca parkingowe zapłaca nowi właściciele tych miejsc..My zmniejszymy sobie opłaty za tzw. częśc wspolną. Nie, nie chodzi mi o przekształcenie naszego osiedla w jeden wielki parking!!! Ale o optymalne rozwiązanie: trochę miejsc nowych do parkowania mozna zrobic. Bez uszczerbku dla substamcji zielonych terenów. Oki? Wiele nie stworzymy, ale zawsze to coś pomoże. Nie można zostawic wielu osób w sytuacji bez wyjścia. Tak, tak zdaje sobie sprawę /i wielu innych tez/, że do końca nie rozwiąże to sytuacji / braku miejsc do parkowania/, ale je zmniejszy/ilości miejsc do parkowania/. Osiedle zostało tak zaprojektowane, a nie innaczej. Musimy w tych ramach sie poruszać. Pozdrówki dla wszystkich.
          P.S.
          Nie zgadzam się z twierdzeniem , że właściciele garazy blokują miejsca parkingowe i stawiają samochody poza swym miejscem parkingowym, wszyscy moi sąsiedzi stawiają samochody w swoich garażach lub przed , i nie koliduje to z ogólnymi zasadami ruchu na osiedlu.
          • grabsztyn Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 05.05.13, 21:26
            "Frajerzy" którzy wydali kasę na garaż i jest on ich mają prawo robić sobie w nich składziki. Auta trzymać Ci "frajerzy" na miejscach ogólnodostępnych - tak tak słowo ogólnodostępne jest b. trudne - także mają prawo. Jeśli chcecie coś porządkować to zacznijcie od uregulowania miejsc ogólnodostępnych tak by już nimi nie były. Bo własnymi teoriami, że ten kto ma garaż może mieć max 2 auta, a ten kto nie ma możliwości kupić miejsca ma prawo stawiać na łukach, to dojdziemy do tego że powstanie grafik który sąsiad ma prawo posuwać - też trudne słowo - którą sąsiadkę którego dnia. Dlaczego właściciel garażu (za który zapłacił ok. 20tys. zł) nie ma prawa trzymać 2 auta na miejscu ogólnodostępnym? Bo kolejny sąsiad ma wszystko w d....?
            • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 05.05.13, 23:26
              I co na ten post/j.w./... mmmmmieszjakaniec. Też przypiszesz mnie ten post????
              Weż do serca i sobie odpuść ,atakowanie mnie, oki? Ja Ci nic nie zrobiłem. Jeśli , to nieświadomie. Teraz mmmmmieszkaniec sie wypowie:to już good? Pozdrówki smile
              • mmmieszkaniec Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 06.05.13, 07:46
                Szkoda klawiatury na ciebie trolu, ale coś ci napisze. Będę odpisywał wtedy, kiedy ja będę chciał, a nie ty. To raz. Ja się zgadzam z problemami osiedla, a nie je ignoruje, jak uważasz. To dwa. Nie zgadzam się tylko z twoją formą klepania ogólników i pierdzielenia w spodnie - zrobiłeś już coś pożytecznego zamiast wypisywania niezrozumiałych dla Polaka zdań? Jak można po przecinku stawiać kropkę? Tłumaczę ci trolu raz jeszcze - zanim klikniesz wyślij, przeczytaj co nabazgrałeś, tak aby ktoś ewentualnie zainteresowany mógł to zrozumieć.
                A teraz ochłoń i idź wykarczuj dzieciakom boisko przy obwodnicy. Czy może jednak zapału na to już nie masz i tylko na słowach zakończyłeś ten temat?
                Pozdrawiam wszystkich normalnych.
                • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 06.05.13, 23:40
                  W kwesti perwszej: piszemy troll/przez dwa l-oki?/. Po drugie wyraz ten ma znaczenie takie:troll przypominający wyglądem człowieka stwór ze skandynawskich wierzeń ludowych, wywodzący się z mitologii nordyckiej. Wydaje się, że spojrzałeś w lustro i tak się przejąłes , że zapominasz kto jest kim! /czyli troll Ci sie objawił w tym Twoim lustrze/
                  Po trzecie wreszcie, temat dotyczy problematycznego parkowania a nie "wycieczek" pod adresem innych użytkowników.
                  Po czwarte, obszar "naszej" obwodnicy został wykarczowany i warto byś Ty posadził tam trawę, zrób coś też dla mieszkańców , a nie czepiaj się innych.
                  Piszesz w wielu wątkach, ale nic konstruktywnego. Może warto byś poczytał swoje "wypociny" przed wysłaniem-np.temat ławeczka /jak mnie radzisz , a sam tego nie to robisz/. Trochę to wygląda tak, ze nie lubisz zmian, coś może zrobisz dla ogółu,ale tylko werbalnie, nie fizycznie.
                  I powtarzam: wątek jest o problematycznym parkowaniu , a nie o polemice miedzy Tobą a mną.
                  P.S.
                  Jak widzisz ja do Ciebie się zwracam dalej w sposób kulturalny /pisząc z duzej litery zwroty do Ciebie/. Nie jestem konfliktowy. I... zarzucasz mi, że postawiłem przecinek , a nastepnie postawiłem kropkę- to już jest wręcz kuriozalne. Nie postawiłem , ale czepic się można wszystkiego, nawet rzeczy niepopełnionycch. Zegnam i mam nadzieje, ze z dala będzie Twa osoba od mojego jestestwa smile/ dla Ciebie wyjaśnienie- M. Wańkowicz używał tego określenia_jestestwo- i b. mi się spodobało/
                  • mmmieszkaniec Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 07.05.13, 07:23
                    Tak właśnie jest, piszesz bzdety, a nie czytasz. Jeszcze w żywe oczy kłamiesz. Nie postawiłeś przecinka i kropki po nim?

"Dlatego apeluję o większą wrażliwosc , w odniesieniu do ludzi którzy nie mogli zakupic miejsca parkingowego, ba.... garażu,. Czyli może nowe miejsca parkingowe byłyby rozwiązaniem? Pozdrawiam i jak zwykle pozdrawiam czytelników".

Reszta posta dokładnie opisuje ciebie trolu i twoje właśnie sianie fermentu tutaj, więc nawet nie ma co komentować, sam bym lepiej tego nie ujął.
                    Czekam na listę twoich czynów, bo na razie to tylko na forum się udzielasz idiotycznymi w większości postami, z których nic nie wynika.
                    • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 07.05.13, 10:20
                      He, he, he....
                      Poczytaj własne "wypociny" . Dobrze , że Ty jeden wiele "zdziałałeś" na Rajskiej. Może powinniśmy Ci za coś podziękowac, ale warto wiedziec za co?
                      Z Ciebie rzeczywiście jest Troll z "fermentem myśli" w główce. Byle namieszac, wprowadzić bezwartościowy wątek do dyskusji, ale nie wnosisz nic nowego, konstruktywnego. Tylko stale narzekasz. To może posadzisz chociaż trawę przy obwodnicy? To chyba potrafisz?
                      Tyle do trolla zwanego mmmmieszkaniec.
                      Temat z w/w mieszkańcem uważam za zamknięty.

Ważne , źe Zarząd przygotował uchwałę w sprawie wprowadzenia Strefy Ruchu. Pozdrawiam.
                      • mmmieszkaniec Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 07.05.13, 11:21
                        To nie ja pajacowałem z likwidowaniem dzieciakom piaskownic, a w zamian betonowanie osiedla i wygonienie naszych potomków za płot, gdzie taki trol jak ty wybuduje im piękne estadio. Więc jak obiecałeś, ty nie ja, to pytam grzecznie pajacu, co zrobiłeś już w tym temacie. Chyba że ty to kierownik jesteś, rzucisz hasło na forum i dłubiesz później w nosie, bo się samo zrobi.
                        • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 07.05.13, 11:47
                          Trochę kultury p.mmmm....
                          Myślenie nie boli i użyj swojego mózgu, zanim się wypowiesz. Z kojarzeniem faktów też u Ciebie nie tęgo . Smutne, że i tacy tez muszą być sad .
                          A co do betonu, to chyba gdzieś wylewali go i musiałeś tam przechodzić i na główkę polało, co? Teraz dlatego piszesz takie farmazony.
                          I jeśli już musisz, to pisz w temacie danego wątku.

• mmmieszkaniec Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 07.05.13, 11:49
                            Nie musisz nam tutaj trolu przedstawiać traumatycznych przeżyć swojego dzieciństwa, takie jest życie.
                            • robb80 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 07.05.13, 21:03
                              Spotkajcie się, pogadajcie. Nudne już się robią wasze czatowanie. Mądry by ustąpił...
                              • mmmieszkaniec Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 07.05.13, 21:36
                                Masz rację, zbyt wysokich lotów to nie było. Będę od teraz biernie śledził poczynania naszego osiedlowego kierownika, szkoda klawiatury. Powodzenia.
                              • adam.adam27 Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 08.05.13, 21:36
                                Dlatego nie odpisuje już na głupoty p.MMMMM.Mieszkaniec. Szkoda literek.
                                Dobrze , ze zabrałeś głos. Ja też tak uważam, ze warto prowadzić dialog , a nie głupią polemike, zresztą nie w wątku umocowaną! Pozdrówki rob80 smile

obb80 napisał:

> Spotkajcie się, pogadajcie. Nudne już się robią wasze czatowanie. Mądry by ustą
                                > pił...
      • yossarianek Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 22.05.13, 21:58
        1sylwiam5 napisał(a):
        nawet tutaj "opluwani" są Ci co stają na skwerkach, przy klatkach... oczywiście też tego nie pochwalam - zawsze czternaście razy wyjdę zobaczyć czy ktoś wyjedzie ale powiedzcie szczerze - co zrobić z samochodem o 21 ??

Ja w takiej sytuacji jadę na parking pod Kauflandem.
    • zbyszek_rajski Re: Problematyczne parkowanie na osiedlu Rajska J 10.05.13, 07:11
      Są już karty do głosowania i każdy może się teraz wypowiedzieć za lub przeciw.
      Zachęcam do oddania głosu.
      Pozdrawiam wszystkich.
      Zbyszek
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka