Dodaj do ulubionych

Użytkowanie wieczyste a ustawa uwłaszczeniowa

20.09.18, 18:06
Witam
Od przyszłego roku ma obowiązywać ustawa uwłaszczeniowa która umożliwi przekształcenie użytkowania wieczystego naszych mieszkań we własność. Czy ktoś wie co i jak w temacie, co trzeba spełnić, ile zapłacić do kogo się zgłosić?

Pozdrawiam
Mateusz
Obserwuj wątek
    • ifkam Re: Użytkowanie wieczyste a ustawa uwłaszczeniowa 09.01.19, 17:10
      W Legionowie grunty samorządowe bonifikata za jednorazową spłatę to 98% a grunty skarbu państwa, czyli nasze, bonifikata 60%. Decyzja wojewody o wyrównaniu by nie być pokrzywdzonym nie wiem kiedy i czy wogóle będzie może ktoś ma jakieś informacje..
      • kostik Re: Użytkowanie wieczyste a ustawa uwłaszczeniowa 28.03.19, 19:53
        Dzwoniłem dziś do Starostwa i uzyskałem informację, że u nas również bonifikata wyniesie 98%. W użytkowaniu wieczystym pozostają drogi i miejsca postojowe.
        • mi_chal Re: Użytkowanie wieczyste a ustawa uwłaszczeniowa 12.07.19, 12:17
          W Legionowie bonifikatą 98% są również objęte garaże i miejsca postojowe (było mieszkania 98% a reszta 60%), wojewoda zmienił decyzję z marca po działaniu radnych legionowskich i teraz jest na wszystko 98%. W Jabłonnie, na gruncie Skarbu Państwa zostało na garaże 60%, by to zmienić potrzebna jest reakcja zainteresowanych mieszkańców RJ i aktywność naszych radnych. Różnica w opłacie 98%-60% to kilkaset zł. Sprawa dotyczy na pewno osiedla RJ nie wiem czy inne osiedla również. Naszym radnym jest Pan Adam Piątkowski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka