Dodaj do ulubionych

Cubase SX 3- jakie uwarunowania sprzętowe?

31.03.07, 15:58
Witam Wszystkich,
może komuś z Was nie jest obcy program Cubase SX 3 i jest zorientowany w
warunkach sprzętowych, jakie powinnam mieć, chcąc pracować na tym programie.
Jest to na razie dla mnie "czarna magia" ale myślę, że z książką " Cubase SX,
szybki start" powoli go rozpracuję. Obecnie mam: Windows XP, procesor 1.8,Ram
1024, kartę muzyczną Avacs Soundman Max ( podobno słaba do tego programu,
proponują Audiophile 192 albo Delta 10/10 - ale to już z wysokiej półki),
keyboard YAMAHA PSR-290, GłOSNIKI 1+2 Creative i podłączenie MIDI.
Jeżeli byłby Ktoś tak miły i pomógł mi w tej kwestii, byłabym bardzo
wdzięczna. Pozdrawiam Wszystkich.
piccolo661
Obserwuj wątek
    • beezqp Re: Cubase SX 3- jakie uwarunowania sprzętowe? 03.04.07, 23:26
      Jeśli idzie o parametry sprzętu [ram, procek], to sam mam dużo słabsze, a nie
      przeszkadza to w funkcjonowaniu programu [oczywiście pewnie dlatego, że nie
      jestem jeszcze na etapie zaawansowanych prac ;)]. Na kartach dźwiękowych akurat
      znam się słabo, szczególnie tych profesjonalnych. Sam mam Creative eXtreme Music
      i zdecydowanie do komfortowego korzystania z programu wystarcza. ;)
      • foxy84 Re: Cubase SX 3- jakie uwarunowania sprzętowe? 25.01.08, 01:54
        hej:) witam was:) ja tez od niedawna mam własnie ten programik, i
        własnie pisze w sprawie o pomoc:) nie mam zadnej ksiązki
        instruktażowej i w tym problem. chciałabym sie dowiedziec, czy
        trzeba miec keyboard aby robić muzyczkę, czy można też recznie,
        jesli tak, to jak i w jakich opcjach to robic? aha, jeszcze jedno,
        mam bardzo mało instrumentów ( wogole brak np pianina, co by mi sie
        bardzo przydało) czy mozna jakoś ściągnąć brzmienia?> i skad? a
        jesli wy macie to moglibyscie wysłac?:) bardzo dziekuje :)
        pozdrawiam, odpowiedz prosze na maila :madeli@wp.pl lub gg:9664632.
        pozdrawiam Magda
        • nestor60 Re: Cubase SX 3- jakie uwarunowania sprzętowe? 01.03.08, 11:38
          Powiem krótko to nie jest łatwy program kozystam ze starszej wersji
          i zanim go rozgryzłem upłyneło troche wody. Proponuje inne
          rozwiązanie i inny program, który sam poszukuje BAND IN A BOX jest
          łatwiejszy w obsłudze i nie potrzebuje kayboarda. Potrafi wszysko
          poza cudami jak go znajdziecie dajcie znać. Pozdrawiam
          • bampastudio Re: Cubase SX 3- jakie uwarunowania sprzętowe? 07.03.08, 21:32
            Hej kochani jesli chcecie pomocy napiszcie co konkretnie na forum
            www.bampastudio.pl/forum na pewno odpowiem :)

Jesli chodzi tak ogolnie o Cubase SX 3

Karta muzyczna no najwazniejsze zeby miala ASIO czyli taki specjalny sterownik,
            ktory jest dodawany z wiekszoscia kart audio/midi dobra karta do pracy z tymze
            programem do karty emu np. 1212m PCI lub modele wyzsze (karta posiada 2 wejscia
            i 2 wyjscia) - do realizacji domowych nagran swiat i ludzie.

procesor - najwazniejszy cash a wiec najlepiej procesor intela i nie jakis tam
            Celeron a Intel Pentium ja używam Quada :):D i jestem bardzo zadowolony.... co
            do ramu na początek 1 GB wystarczy ale przy rozbudowie warto by sie zastanowic
            nad wiekszym (w zaleznosci jak duze projekty robicie) na 4 GB ramu obsluguje 16
            wtyczek VSTinstrument (kazda z nich na kilku plytach DVD - czyli potezne
            narzedzia) oraz do kilkudziesieciu sladow AUDIO JEDNOCZESNIE!!!

Polecam tez zastanowienie sie nad dobrym zasilaczem w komputerze... przy
            wiekszej ilosci urzadzen podlaczonych do komputera niestety moze nie dac sobie
            rady i moze byc taka sytuacja ze komputer np. nie bedzie sie Wam chcial odpalic.
            W tym przypadku po prostu sprobujcie odpiac jedna karte i zobaczcie... jezeli to
            nie pomoglo to polecam wyjmowanie poszczegolnych urzadzen zaczynajac od dysku a
            konczac na pamieciach poprzez wszystkie urzadzenia pod PCI i PCIExpress (lub
            inne jakie tam macie)

Ale ogolnie program to potezne narzedzie do pracy ja osobiscie uzywam SX 3 i
            jestem bardzo zadowolony, bardzo rzadko zdarza mi sie zeby cos ulecialo...
            jedyny problem tego programu to po prostu.... jego cena ehhh.... a wiec albo
            ....albo CUBASE :D

A tak na marginesie to Wam powiem ze wczesniej uzywalem Logica i byl jakis taki
            fajniejszy... ale nie ma nowszych wersji wychodza tylko MAC OS x moze w
            przyszlosci sie przesiade jeszcze raz....

Moje parametry komputera:

Procesor Intel Quad 4 6600
            RAM: 4x1GB pamieci Geil'a
            Karta muzyczna: Motu 1616 Motu Traveler Emu 1212m PCI
            Mikrofony: Shure seria sm, Senheiser seria Evolution, AKG, Behringer,
            Monitory : ESI nEar 05, Yamaha MSP 7
            Stoly: najrozniejsze od 8 do 92 kanalow
            Klawiatury: Cme uf 80, Kurzweil K2500x, Korg Triton LE, Roland JV1000, inne
        • piccolo661 Re: Cubase SX 3- jakie uwarunowania sprzętowe? 03.07.08, 13:31
          Madziu, polecam jednak zakupić tę książkę - " Cubase SX szybki start" albo "SX3
          Cubase dla zapaleńców" wydaną przez Helion. Po lekturze tych książek (
          pracowałam z nimi całe wakacje) bardzo dużo już potrafię na tym programie.Bardzo
          polecam ale uprzedzam, że to wymaga dużo czasu i motywacji. Stąd wiem, że żeby
          skomponować jakiś utwór nie musisz mieć keyboardu ale trzeba mieć instrumenty
          VST ( są w programie), dobrą kartę muzyczną i bardzo dobry procesor w komputerze
          bo jak użyjesz na kilku ścieżkach kilku instrumentów VST w Projekcie to, przy
          odtwarzaniu ( przy słabym procesorze) komputer się zawiesza i możesz utracić
          całą pracę. Tak właśnie miałam i dlatego wymieniłam procesor na lepszy.
          Wprawdzie jest możliwość "zamrażania instrumentów VST" w programie, co odciąża
          trochę komputer ale najlepszym wyjściem jest mocny procesor i pamięć komputera.
          A w ogóle bardzo polecam w/w książki, one dużo wyjaśnią.

pozdrawiam
          piccolo661

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka