Gość: zuza IP: 78.133.200.* 19.05.10, 10:13 Jak w temacie? Może Pan Tarantula wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bartek742 Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 19.05.10, 11:11 > Jak w temacie? Może Pan Tarantula wie? A co ma Rada Dzielnicy do wałów? Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 19.05.10, 13:17 > > Jak w temacie? Może Pan Tarantula wie? > bartek742 napisał: > A co ma Rada Dzielnicy do wałów? Może Rada wie? Wały 3 lata temu na Tarchominie były podwyższane i wzmacniane. Przy bardzo wysokiej wodzie nie powinny ulec przerwaniu. W o wiele gorszym stanie są wały w Łomiankach i tam mogą zostać przerwane (tym samym Tarchomin będzie "uratowany"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Pilnie do Tarantuli w sprawie wału. IP: 85.222.87.* 19.05.10, 20:03 A czy przypadkiem budowa mostu północnego nie zniszczyła tarchomińskiego wału w jakimś tam stopniu. I druga sprawa : śluzę przy kościele na Mehoffera niedawno ręcznie otwierałem. Ciekawe czy ją zabezpieczą.Bo jak wał w tym miejscu puści to zalewa Tarchomin na 100 % Odpowiedz Link Zgłoś
tar-cho Re: Pilnie do Tarantuli w sprawie wału. 19.05.10, 21:02 Wał był modernizowany w 2005 roku, ale tylko na odcinku od ul. Romana Maciejewskiego do granicy miasta. reszta wału na wysokości Tarchomina została nie tknięta od wielu lat. Gość portalu: Robcio napisał(a): > I druga sprawa : śluzę przy kościele na Mehoffera niedawno ręcznie otwierałem. > Ciekawe czy ją zabezpieczą.Bo jak wał w tym miejscu puści to zalewa Tarchomin > na 100 % Śluza jest w 100% sprawna, gdy stan Wisły się podniesie i woda zacznie napierać na wały zamknięcie śluzy zostanie szczelnie dociśnięte. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Pilnie do Tarantuli w sprawie wału. 19.05.10, 21:09 Gość portalu: Robcio napisał(a): > A czy przypadkiem budowa mostu północnego nie zniszczyła > tarchomińskiego wału w jakimś tam stopniu. Prędzej go wzmocniła. > I druga sprawa : śluzę przy kościele na Mehoffera niedawno ręcznie > otwierałem. > Ciekawe czy ją zabezpieczą. Bo jak wał w tym miejscu puści to > zalewa Tarchomin na 100 % www.bialoleka.waw.pl/page/index.php?str=3&id=3084 A gdyby ktoś chciał wiedzieć, co może zostać zalane, to proszę: radny.com.pl/robocze/suikzp-tarchomin-.jpg radny.com.pl/robocze/suikzp-tarchomin-zalanie.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Pilnie do Tarantuli w sprawie wału. IP: 85.222.87.* 19.05.10, 22:22 O Jezu ale w jakiej sytuacji mogłoby dojść do takiego zalania. Z map wynika ,że zaleje m.innymi całe centrum przy Tesco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robcio Gorsza wersja powodzi.Zalewa Wilanów i Białołękę. IP: 85.222.87.* 19.05.10, 23:18 Niestety znana jest czarniejsza wersja ew. powodzi w której woda zalewa Wilanów i całą Białołękę: www.tvnwarszawa.pl/28415,1657020,0,1,zalane_bialoleka_i_wilanow_tak_wygladalaby_powodz_200_lecia,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Pilnie do Tarantuli w sprawie wału. IP: *.aster.pl 20.05.10, 10:26 Gość portalu: Robcio napisał(a): > I druga sprawa : śluzę przy kościele na Mehoffera niedawno ręcznie otwierałem. > Ciekawe czy ją zabezpieczą... To ty nocami drzesz mord.ę na wałach ? Zawsze powtarzam, ze wandali tarchomińskich trzeba odstrzelić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d3n Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.aster.pl 20.05.10, 11:11 W pobliżu budowy mostu, przy Picassa 13 wał jest bardzo niski i jeśli woda będzie tak wysoka jak zapowiadają, to na bank wedrze się do parku i dalej, niekontrolowanie. Czy tam coś ktoś zabezpieczył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xx Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.opera-mini.net 20.05.10, 12:35 Niski to pojecie wzgledne. Jak narazie nie ma powodow do obaw. Jesli woda chociaz troszke sie przeleje gora to caly wal zaraz sie rozwali bo plynaca woda poprostu go wyplucze i poplynie... Odpowiedz Link Zgłoś
skalnyy Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 20.05.10, 13:15 Wisła, Wisłą, załóżmy, że wały faktycznie wytrzymają. A co z Kanałem Buchnik a na naszym terenie z Kanałem Henrykowskim, który wpada do tego pierwszego. Czy Kanał Buchnik ma sprawną śluzę, który wytrzyma napór wody??? Odpowiedz Link Zgłoś
skalnyy Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 20.05.10, 13:16 skalnyy napisał: > Czy Kanał Buchnik ma sprawną śluzę, który wytrzyma napór wody??? > Zapomniałem dpoisać: zadzwoniłem w tej sprawie do Centrum Kryzysowego, rozmowa wyglądała tak: "na temat kanału nie ma zgłoszęń od służb o zagrożeniu" - czy ktoś to sprawdził? - "Tak." - czy wobec tego Panstwo wiedza czy kanał konczy sie sluzą, która mozna zamknać - "Nie wiemy" - wobec tego Panstwo nie moga wiedziec jaka jest tam sytuacja - "skoro Pan tak uwaza, to tak wlasnie jest" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizus Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.spray.net.pl 20.05.10, 14:28 nic tylko nagrywac Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Dane z godz. 16:20 20.05.10, 17:42 Wodowskaz przy śluzie Żerań - stan ok. 550 cm Poziom wody w Wiśle na wysokości Kępy Tarchomińskiej/Sprawnej - rzeka nie wystapiła jeszcze z koryta, do korony wałów (betonowego murku) brakowało ok. 500 cm Patrząc na mapkę: bi.gazeta.pl/im/9/7911/m7911319.jpg Wisła ma zawężone koryto na wysokości mostu Poniatowskiego, tym samym największe zagrożenie jest dla południowych dzielnic (widać zresztą potencjalny "zbiornik retencyjny" na dużym obszarze Mokotowa, Wilanowa i Pragi Południe oraz części Wawra. Poniżej mostu Poniatowskiego koryto i międzywale znów się rozszerza, zatem woda może się szerzej rozlać, a tym samym jej poziomo może być niższy. Mapka nie obejmuje terenów na północ od Warszawy, które są wazne dla nas. Jesli na północ od warszawy koryto znów się zawęża (oby na szerokość większą niż przy moście Poniatowskiego), to Białołęka jest zagrożona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Nowodwo Re: Dane z godz. 16:20 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.10, 18:36 Ok. Zagrożenie dla Białołęki istnieje. W przypadku osób mieszkających blisko Wisły sugerowane jest m.in. przeparkowanie samochodów na tereny wyżej położone. Czy jest zaplanowany jakieś tymczasowy parking (jak ma to miejsce np w przypadku Łomianek)? Jutro będę w pracy a samochód stać przed blokiem. Gdzie w razie czego można się udać jeśli pojawi się informacja o przerwaniu wału? Lepiej być przygotowanym niż zastanawiać się w ostatniej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy może na dawny parking przy Światowida? IP: *.aster.pl 20.05.10, 19:25 Może powinniśmy przeparkować samochody na dawny trawiasty parking przy Światowida, obok myjni, naprzeciwko Atutowej? Jeśli byłoby więcej samochodów, to ja chętnie, ale nie chcę stać samotnie. Tam jest wyżej i z symulacji wynika, że woda raczej tam nie sięgnie. Inne pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: może na dawny parking przy Światowida? 21.05.10, 10:21 Cały kwartał: Światowida - Mehoffera - Modlińska jest bezpieczny: radny.com.pl/robocze/suikzp-tarchomin-zalanie.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: może na dawny parking przy Światowida? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.10, 10:56 A skąd takie dane? Analizował Pan rzędne terenu, czy to jakieś opracowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: może na dawny parking przy Światowida? 21.05.10, 13:34 Tak, to opracowanie - powiększyłem mapę SUiKZP z zaznaczoną linią dla wody 100-letniej i zamalowałem teren do tej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: może na dawny parking przy Światowida? 21.05.10, 15:16 A jaki poziom jest przyjęty dla 100-letniej? Mieszkam przy Botewa i trochę za blisko wypada ta niebieska plama jak na moje nerwy (małe dzieci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brok Re: może na dawny parking przy Światowida? IP: 85.222.87.* 21.05.10, 22:26 Kolego, dont worry, Botewa od Swiatowida do Mysliborskiej jest na "górce" więc zalanie nie grozi. Jak ktoś ma GPS to łatwo mozna sprawdzić wysokość ulicy n.p.m w róznych punktach dzielnicy. Najgorzej jest przy samych wałach, Odkryta itp rejony, rejon Biedronki...... Samochody lepiej wyprowdzić gdzieś pod kościół na Mysliborskiej lub dalej w kierunku Modlińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brok [dobry pomysł] parking przy Światowida? IP: 85.222.87.* 21.05.10, 22:39 Wg mapki kolegi radnego warto parkować tam gdzie sucha górka. Tylko kto tego burdelu będzie pilnować przez tydzień albo i dłużej bo jak juz wiadomo w czerwcu po opadach 3 dniowych od 28 maja na bank mamy mieć następną powódz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: [dobry pomysł] parking przy Światowida? IP: *.spray.net.pl 23.05.10, 00:08 > Tylko kto tego burdelu będzie pilnować przez tydzień albo i dłużej A sam sobie pilnuj. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Przy 655 cm w Warszawie 20.05.10, 22:54 Wody w Wiśle na Tarchominie tyle, że ledwie Wisła wystapiłą z brzegów. Aby woda podeszła do korony wałów, musi jej być jeszcze ok. 450 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stef Re: Przy 655 cm w Warszawie IP: 85.222.87.* 20.05.10, 23:51 Pomyślcie trochę. Przecież widać, że na łomianki się rozleje a nie na Białołękę. Tam są najniższe wały a raczej coś co je przypomina. Odpowiedz Link Zgłoś
karina.72 Re: Przy 655 cm w Warszawie 21.05.10, 12:56 ale to podobno przemiękanie wałów może być problemem a nie przelanie się górą. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brok Re: Przy 655 cm w Warszawie IP: 85.222.87.* 21.05.10, 22:30 tarantula01 ....- Kolega ma rację. Byle tylko gdzieś woda gruntowa nie wybiła a bliżej Jabłonnej to chyba napewno na łąkach podsiaknie jak zwykle i tutejsze bociany się ucieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: Przy 655 cm w Warszawie 21.05.10, 23:32 tarantula01 napisał: > Wody w Wiśle na Tarchominie tyle, że ledwie Wisła wystapiłą z > brzegów. Aby woda podeszła do korony wałów, musi jej być jeszcze ok. > 450 cm. Mam nadzieje, że Pan wie że zagrożeniem nie jest przelanie wałłów, tylko ich nasiąkanie i przerwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 000 Wykaz zagrożonych dzielnic - na wszelki wypadek IP: 85.222.87.* 21.05.10, 00:21 Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowodwory Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 195.205.81.* 21.05.10, 11:32 sk9.pl/6a7789 zdjęcie przy godz 10:38 no comment, rozumiem dlaczego policja jeździ po Odkrytej i ostrzega... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 78.133.200.* 21.05.10, 12:24 jak to OSTRZEGA??? Przed czym ostrzega??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowodwory Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczne? IP: 195.205.81.* 21.05.10, 12:31 sk9.pl/5a4e14 Odpowiedz Link Zgłoś
karina.72 Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 21.05.10, 12:54 widziałam ten komunikat, ale jestem w domu i nie słyszałam żeby przez megafony coś mówili. Czyli co? po prostu jeżdżą i jeśli ktoś ich zatrzyma to ostrzegają? z tego co mówią w telewizji to wysoka fala ma się utrzymywać do niedzieli? i nie wysokość ale długość może mieć znaczenie? nie przesiąkną nasze wały? Ktoś się orientuje w jakim one są faktycznie stanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuż_ przy_wale Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.aster.pl 21.05.10, 12:47 Przed chwilą sprawdziłam poziom wody przy klasztorze przy Nowodworskiej. Po schodkach można wejść, bliżej wody już nie - pilnuje SM. Odległość od lustra wody w poziomie jakieś 8 m, w pionie jakieś 3m. Czyli nie zaleje mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mlynarz19 Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 21.05.10, 14:09 Większym problemem jest jak długo wał wytrzyma taki napór wody a nie to czy się górą przeleje,moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuż_przy_wale Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.aster.pl 21.05.10, 22:05 Wał stary mocno osiadły, dodatkowo intensywnie przeze mnie deptany. Nie ma siły, żeby przesiąkło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brok [mapka zalania] Wały przeciwpowodziowe tarcho IP: 85.222.87.* 21.05.10, 22:19 Przecież jest mapka gdzie może wylać jak wał puści, proszę tu link: tiny.pl/htw7f Odpowiedz Link Zgłoś
an03 Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 22.05.10, 18:58 ktos wie jak wyglada poziom wody na Tarchominie w okolicach klasztoru na nowodworskiej i kopalni piachu? Woda bardzo napiera na wały? Jest jakies zagrozenie przerwania?Na wały nie mozna wejsc i człowiek nic nie wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 94.75.82.* 22.05.10, 19:24 Podobno wody gruntowe podtapiaja park Picasa. Nie widze tego dobrze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxZ Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.jmdi.pl 22.05.10, 20:02 Co to oznacza, że podtapiają? Stosuje sie do zaleceń i nie chodze na wał ale ja też proszę o jakieś informację nt. Wisły i naszego tarchomińskiego wału..... jak to wygląda na obecną chwilę, jak daleko woda sięga i czy tam służby monitorują stan przesiąkania wału? Jak wiecie jesteśmy bezpośrednio zagroźeni i już obserwuje zbiorową panikę, bo kierowcy przparkowują samochody wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
kropotkina Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 22.05.10, 20:15 Tu jest informacja o ul. Picassa: ul. Picassa na Tarchominie Odpowiedz Link Zgłoś
misiek0813 Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 22.05.10, 20:18 Piaskarz zrobił tymczasową zaporę-wał. Woda nie dochodzi do wału na wysokości podjazdu do piaskarza. Nie wiem jak jest dalej, w kierunku Sprawnej Od kościoła i seminarium, aż do piaskarza woda dochodzi do wału - wg mnie brakuje jej 3-4m do korony wału, więc przelanie raczej nie grozi - nie wiadomo jak z możliwością podtopienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxZ Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.jmdi.pl 22.05.10, 21:01 A jak okolice mostu północnego? Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 94.75.82.* 22.05.10, 21:08 Proponuje obejrzec konferencje Gronkiewicz w TVNWarszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 94.75.82.* 22.05.10, 21:18 Odwoluja poniedzialkowe zajecia w przedszkolach i szkolach na terenach zagrozonych zalaniem. Ja bym na miejscu mieszkajacych przy samych walach miala spakowane najwazniejsze dokumenty i rzeczy osobiste. Do wtorku ma plynac jedna fala,a juz zapowiadaja druga. Wezcie nauczke z mieszkancow dzielnicy Wroclawia.Mysleli ze Ich ominie ,a jednak.Mieli tylko pare minut na ewakuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowodwory Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.centertel.pl 22.05.10, 21:15 Przed południem, czyli przed kulminacją 7,8 na wysokości Grzymalitów do korony brakowało ok. 2-3 m. W stronę Sprawnej nie wiem - Policja nie puszczała, podobnie w przeciwnym kierunku. Wieczorem podobno w ogóle już nie puszczali na wał. Aha, wczoraj widziałem zdjęcie, gdzie na wysokości znaku 527 Wisła nie dochodziła do trawiastej części (była na kamienistej części), więc na oko, uwzględniając 24 godz. wzrost poziomu Wisły, dziś do korony brakuje ok. 2 m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 94.75.82.* 22.05.10, 21:53 Tylko,ze nie przelanie sie wody jest grozne/tym bardziej,ze woda opada/,a podmiekajace waly,co moze doprowadzic do ich przerwania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowodwory Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.centertel.pl 22.05.10, 22:14 masz rację, ale czym wyższa woda tym dłużej będzie schodzić i tym dłużej będzie "na wałach" Odpowiedz Link Zgłoś
o-lcia Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 22.05.10, 22:44 Zgadzam sie,tym bardziej,ze mowia iz taki stan ma sie utrzymac do wtorku,i ze idzie/badz moze nadejsc,po ulewach/ nastepna fala. Podobno w Nowodworze Maz. podtopilo 40domow?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamzwawy Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 212.160.172.* 22.05.10, 22:51 Ciekawe czy ktoś te wały dogląda teraz... a tak na marginesie jak wysoko woda sięga , powiedzmy przy Odkrytej? Wiecie coś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitek Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.10, 22:53 Wody gruntowe na całym odcinku od Picassa do Romana Maciejewskiego się podnoszą, co oznacza, że następuje przesiąkanie przez wał. Nie wiem czy ktoś to kontroluje. Wody jest coraz więcej, pojawiają się też miejsca w których woda wybija (źródełka) wprost z ziemi. Jeśli taka sytuacja potrwa dłużej, to woda wydrąży te "podziemne dziury" tak jak na Wawrze... Być może są to podpowierzchniowe dziury któe tworzą korytarze pod wałami... Mieszkańcy Picassa, kontrolujcie to i zgłaszajcie jeśli woda zacznie przybierać w coraz szybszym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienek Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.aster.pl 23.05.10, 12:32 Wczoraj tam stało kilku policjantów, więc chyba wszystko jest pod kontrolą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gitane Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 109.243.5.* 22.05.10, 22:09 Hej! Czy ktoś wie, jak wygląda sytuacja przy Odkrytej 11 i 43? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myśliboranka Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.chello.pl 22.05.10, 22:59 Jak w chwili obecenj wygląda sprawa wałów na Tarchominie?? W telewizji nic poza tym, że zagrożony jest między innymi Tarchomin nie mówią. Na TVN24 nie widziałam żadnych zdjęć z Tarchomina. Czy woda może dojść do Myśliborskiej albo Botewa?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarchomin_nowodwor Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 94.254.247.* 22.05.10, 23:33 tutaj masz link do mapy: (duzy format prawie 10MB) prasowy.um.warszawa.pl/mapapowodz/ Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 23.05.10, 09:19 Jeśli to tak mogłoby wyglądać to dramat. Pół Tarchomina pod wodą i to nawet w opcji wody 20-letniej. Mnie również zalewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROCO ko Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 188.33.120.* 22.05.10, 23:06 Przed chwilą wróciłem z nad Wisły.Byłem na wale na wysokości Odkrytej,poziom od wczoraj bez zmian woda doszła do wału mniej więcej do połowy,widać i słychać jak szybkim nurtem płynie.Groźnie to wygląda,jak żyję na tych terenach od ponad 30tu lat to takie coś widzę 1szy raz żeby tak długo utrzymywał się niebezpieczny poziom Wisły.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitek Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.10, 23:07 Wody gruntowe na całym odcinku od Picassa do Romana Maciejewskiego się podnoszą, co oznacza, że następuje przesiąkanie przez wał. Nie wiem czy ktoś to kontroluje. Wody jest coraz więcej, pojawiają się też miejsca w których woda wybija (źródełka) wprost z ziemi. Jeśli taka sytuacja potrwa dłużej, to woda wydrąży te "podziemne dziury" tak jak na Wawrze... Być może są to podpowierzchniowe dziury któe tworzą korytarze pod wałami... Mieszkańcy Picassa, kontrolujcie to i zgłaszajcie jeśli woda zacznie przybierać w coraz szybszym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarchomin_nowodwor Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 94.254.247.* 22.05.10, 23:29 to jak takie cos widziales to trzeba zglosic wladzom, aby tez tarchominem sie zajely. dlaczego tylko ogorkami i zoo sie zajmuja, a bialoleka to pies czy co ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~bolo Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.10, 16:35 ~Przy ulicy Picassa ma inny proces zajście, nie przesiąkanie a natomiast nacisk na wodu gruntowe ciężaru rzeki płynącej opodal. W wyniku nadmiernego obciążenia, zebrany nadmiar wody naciska na wody gruntowe, a te wypływają w okolicznych miejscach - jeśli woda jest czysta jak z górskiego potoku - a taka jest sprawdzano. Zresztą sam widziałem, więc potwierdzam. Ostrożności napewno nigdy nie za wiele i trzeba uważać i obserwować, ale do paniki jeszcze daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredny Wiesiek Zielone Mazowsze IP: 85.17.254.* 23.05.10, 18:09 Znowu ta zielona sekta. A mogło być znacznie bezpieczniej. Niestety przygotowane pieniądze na umocnienie wałów są zamrożone i prace nie mogą ruszyć. Wszystko przez ekologów. - Czeka 10 milionów w budżecie. Na Zawadach nie mogę nic zrobić, bo byłaby to działalność nielegalna. Nie mogę przekazać tego marszałkowi, marszałek jest zablokowany przez ciągłe protesty ekologów – wyznała w TVN Warszawa Hanna Gronkiewicz-Waltz. Ataki prezydent Warszawy odpiera ekolog z Zielonego Mazowsza. - Ekolodzy wychodzą z założenia, że zieleń, która rośnie na międzywalu, powinna być chroniona. Natomiast same wały nie stanowią tutaj jakiegoś zagrożenia, w związku z tym nie przypominam sobie, żeby ekolodzy blokowali budowę wałów – odpowiada Krzysztof Moreń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuz_przy_wale Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.aster.pl 23.05.10, 20:56 Przed chwilą sprawdziłam podnóże wału na poziomie Odkryta 11 (vis a vis przedszkola). Na wał nie weszłam, bo za furtką pilnował policjant, ale zielsko u podnóża wału mogłam obejrzeć. Suchutko idealnie. Czyli na razie śpimy bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rurecki Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 195.117.162.* 24.05.10, 11:05 > Czyli na razie śpimy bezpiecznie. Tylko tak ci się wydaje. Wysięki są w kilku miejscach. Trzeba było nie kupować mieszkania na osiedlu nad Wisłą gdzie poziom terenu jest niżej niż lustro wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowodwory Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 195.205.81.* 24.05.10, 11:09 jak nie masz nic ciekawego do przekazania po co się odzywasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 11:16 Bo to troll. Nie karmić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rurecki Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 195.117.162.* 24.05.10, 12:39 > jak nie masz nic ciekawego do przekazania po co się odzywasz? Skoro pojawiające się wysięki to nic ważnego to OK. Odpowiedz Link Zgłoś
maklik Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 24.05.10, 13:40 Nie ma żadnych wysięków. Poza tym akurat to osiedle jest ponad lustrem wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rurecki Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 195.117.162.* 24.05.10, 15:33 > Nie ma żadnych wysięków. Bo się o nich nie mówi policja goni z okolic wału - po co robić panikę? > Poza tym akurat to osiedle jest ponad lustrem wody. Inne już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
maklik Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 25.05.10, 21:53 Tak się składa, że wychodzę z psem na wał przed 5 rano. Policji wtedy nie widać i można sobie dokładnie obejrzeć jak wygląda stan wałów. I jeszcze raz mówię, że nie ma żadnych wysięków. Więc nie siej paniki, skoro nawet tam nie byłeś, bo cię policja pogoniła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.spray.net.pl 25.05.10, 23:32 > Tak się składa, że wychodzę z psem na wał przed 5 rano. Policji > wtedy nie widać i można sobie dokładnie obejrzeć jak wygląda stan > wałów. Wielmożny specjalisto od chodzenia z psem na wał - od oglądania są właściwe służby, których raporty trafiają do BBiZK - wystarczy je poczytać i nie pisać farmazonów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rurecki Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 195.117.162.* 26.05.10, 11:32 > Wielmożny specjalisto od chodzenia z psem na wał - od oglądania są > właściwe służby, których raporty trafiają do BBiZK - wystarczy je > poczytać i nie pisać farmazonów. Rychu wyluzuj - standard. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.spray.net.pl 24.05.10, 23:17 > Nie ma żadnych wysięków. Wybijające studzienki to tez nieprawda? Żyj w nieświadomości dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
programistajava Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 25.05.10, 08:08 Gdzie wybija/wybijało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.spray.net.pl 25.05.10, 23:37 > Gdzie wybija/wybijało? Wybiły 4 studzienki burzowe w okolicy Odkrytej - zatamowane przepływy przez śmieci (wszak niektórzy nie wiedzą do czego służą kosze wzdłuż ulicy). Właściwe służby wykonały od razu udrożnienie (warto było zwrócić uwagę na samochodzik z pomarańczową beczką na pace), ale woda w odpływach burzowych utrzymuje się na wysokim poziomie - nie ma na razie dokąd odpłynąć. Generalnie sytuacja się stabilizuje - po opadnięciu wody poniżej 730 cm zniknęły wysięki spod wałów. Odpowiedz Link Zgłoś
maklik Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 25.05.10, 21:56 Kolego sympatyczny, mieszkam tu 11 rok i to druga powódź, z którą mam bezpośrednią styczność, więc jak masz chęć to panikuj dalej i nie smuć mi tu o "nieświadomościach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.spray.net.pl 25.05.10, 23:39 > mieszkam tu 11 rok i to druga powódź, Ja 17 i to 3 sytuacja podniesienia się wody w sposób alarmowy - chcesz się dalej policytować? > jak masz chęć to panikuj dalej Nikt i nie każe czytać. Tylko potem się nie dziw. Odpowiedz Link Zgłoś
maklik Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 16.06.10, 09:06 I jak tam przecieki ? Już opanowane ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.spray.net.pl 24.05.10, 23:16 > Suchutko idealnie. Tylko ta ziemia trochę grząska :) Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 23 maja: Stan wałów i Wisły 24.05.10, 12:57 Wczoraj byłem na wale i rozmawiałem z jednym z patroli. Wał jest na bieżąco patrolowany przez służby. Wszystkie posterunki oddelegowane do ochrony Tarchomina są w stałym kontakcie ze sobą. Nie było przesiąkania wody z Wisły poza wał. Przy okazji wklejam fotki Wisły (rejon Grzymalitów): radny.com.pl/robocze/warszawa20100523wisla-nowodwory_pld.jpg radny.com.pl/robocze/warszawa20100523wisla-nowodwory_pln.jpg oraz orientacyjnie poziom wody względem wału: radny.com.pl/robocze/warszawa20100523wisla-nowodwory.jpg wysokość stopni, to ok. 13 cm Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: 23 maja: Stan wałów i Wisły 24.05.10, 17:11 Wczoraj, również zrobiłam zdjęcie z wału - w okolicy Chaty Trapera, jak widać woda jest dość nisko. img185.imageshack.us/img185/5981/p1060371y.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Prosba IP: 80.48.221.* 24.05.10, 23:15 Czy moze ktos wstawic dokladna mape z naniesionymi warstwicami dla Tarchomina? Kazdy zobaczylny sobie wtedy "mniej wiecej" ile jest metrow wysokosci od lustra wody do poziomu - dajmy na to - fundamentow jego mieszkania/bloku/domku nieststy nie znalazlem takiej mapy online( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Prosba IP: *.jmdi.pl 25.05.10, 18:11 www.geoportal.gov.pl po znalezieniu odpowiedniego rejonu, można przełączyć na "raster" zazwyczaj jest mapa topograficzna z poziomicami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warsa Re: 23 maja: Stan wałów i Wisły IP: *.spray.net.pl 25.05.10, 22:45 Dobra robota Panie Radny, chciałbym zasugerować pewne działanie na tę stresującą okoliczność, a mianowicie aby umieszczać na "stronach" mapy wielkości czy rozmiar zalania terenów Białołęki w zależności od poziomu wody w Wiśle poczynając od poziomu alarmowego tzn.650cm do pozimu wysokości wałów w najniższym punkcie z podziałką powiedzmy co 50cm. Taka informacja dała by miszkańcom zorientowanie w skali zagrożenia i ewentualnych obronnych działań indywidualnych odciążających z wyprzedzeniem działanie służb zorganizowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Woda 20-letnia 26.05.10, 16:07 Gość portalu: warsa napisał(a): > Dobra robota Panie Radny, chciałbym zasugerować pewne działanie na > tę stresującą okoliczność, a mianowicie aby umieszczać na > "stronach" mapy wielkości czy rozmiar zalania terenów Białołęki w > zależności od poziomu wody w Wiśle poczynając od poziomu > alarmowego tzn.650cm do poziomu wysokości wałów w najniższym > punkcie z podziałką powiedzmy co 50cm. dostępna jest mapa dla wody 20-letniej: radny.com.pl/robocze/warszawa20letnia-woda763cm.jpg powiększenia w serwisie: www.mapa.um.warszawa.pl/mapa/Mapa.aspx?service=Today Odpowiedz Link Zgłoś
dzambii Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn 27.05.10, 20:16 Dzisiaj rano byłam na wale. Woda całkiem szybko spływa, pozostała już tylko u podnóża. Ale brudno jest okropnie. Plażowanie i grilowanie (tego nie robię) na polance w tym roku chyba stracone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.Z Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.jmdi.pl 05.06.10, 22:02 Dzisiaj słyszałam w TVP info, ok godz. 21, ze umacniaja waly na Białołęce. Strażak, z którym rozmawiała dziennikarka miał zatroskany głos. Podskoczylam i zaczelam sprawdzac, w ktorym miejscu Białołeki jest przeciek. I znalazłam tutaj: www.tvnwarszawa.pl/-1,1659450,0,,przecieka_wal_przy_rzece_dlugiej,wiadomosc.html Niby to druga strona, daleko od Tarchomina, ale tak sobie mysle, ze skoro tam sie zdarzylo, to zagrozenie jest realne w zasadzie wszedzie... Ile fal ten nasz "tarchominski wał" może wytrzymac? I czy obecnie jest bardzo mokry? Jeśli ktoś wie więcej o pracach przy wale, proszę się podzielić. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mało zatroskana Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.aster.pl 05.06.10, 22:57 Kochana. Jak tak się boisz to zabieraj zwierzaki i siebie i wyjeżdżaj do macierzy. W Warszawie trzeba mieć ikrę i to "coś". Nie masz - spadaj. I nie jęcz, bo takich nie lubimy - są nieprzydatni w chwilach kryzysowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.Z Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.jmdi.pl 06.06.10, 09:19 Hej, czy to Ty jestes ta kolejna wredna baba, ktorej zycie nie wyszlo, albo ktos przyjezdny zrobil ci zbytnia konkurencje w pracy? A moze psycholog nie mial dla ciebie ostatnio czasu? Poor girl:( Tak sie sklada, ze mieszkam w waw od urodzenia, wiec tak jestem zatroskana, bo to moje miasto. A jak mi zrobi sie tu ciasno od przyjezdnych, to moze wyjade na twoja wies, skad przybywasz? Ad rem: prosze niech pisza ci, co wiedza cos o stale walow na Tarchominie. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Park Picassa 07.06.10, 10:13 Okolice tego miejsca są najbardziej zagrożone (podniosły się wody gruntowe przy wodzie w Wiśle: 780 cm). A kanał Markowski, to zbiorczy kanał melioracyjny w Zielonej Białołęce uchodzi/bierze początek w kanale żerańskim. Obecnie spływają nim wody z opadów deszczu ze środy i czwartku. Nie mają one nic wspólnego ze stanem wody w Wiśle i nadchodzącą falą na naszej rzece. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raDek Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.aster.pl 05.06.10, 23:33 Czy Kanał Markowski ma wał? Dziś ok. południa na syrenach jechały 3 wozy strażackie + wóz operacyjny w stronę Mehoffera, Nowodworów. Gdyby się paliło, to widać by było jakiś dym, a nic takiego nie miało miejsca, więc może przecieka wał wiślany? Chcemy wiedzieć, nie po to, aby uciekać do macierzy, jak ktoś wyżej niegrzecznie napisał, ale lepiej być poinformowanym. Macierz na Ochocie mieszka, więc w razie czego poratuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krol macius XIII Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: 85.222.87.* 06.06.10, 13:33 Na "naszym" wale (mieszkam na Nowodworach) bylem ostatnio w piatek. Byl suchy, twardy i ja spie spokojnie. Zreszta nawet jak przechodzila ta maksymalna fala w maju (780), to woda ledwie podeszla do podstawy walu (widac bylo pozniej, jak zeszla, dokad siegala, bo zielsko bylo cale ublocone). Tak ze - w skrocie - mam wrazenie, ze bardziej powinny sie martwic Siekierki i okolice ZOO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Jak mogło zalac Piaseczno to wszystko jest możliwe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.10, 00:40 Widziałem masakrę w Piasecznie, po jednej ulewie auta na ulicach w wodzie po dach. Jak natura zechce, to wszyscy popłyniemy Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: Jak mogło zalac Piaseczno to wszystko jest mo 07.06.10, 10:10 To prawda, ale Wisła jeszcze nie wypłynęła z koryta i nie rozlała się na międzywale. Podtopienia wystąpiły z powodu lokalnych cieków/strumyków/rzeczek. W naszym przypadku odpowiednik tych lokalnych strumyków/rzeczek byłyby: rów Winnicki i kanał Henrykowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.jmdi.pl 07.06.10, 20:14 To jak to jest z tym wstępem na wały? Patrzę przez okno i widzę spacerujących ludzi, pojedynczo, małymi grupkami, ewentualnie przy okazji wyprowadzania pieska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kto wie? wał tarchomiński zagrożony ! IP: *.aster.pl 07.06.10, 23:42 "Jako najbardziej zagrożone tereny w mieście hydrolog wskazał Wał Miedzeszyński w rejonie ul. Arbuzowej, Siekierki na Łuku Siekierkowskim, wał tarchomiński z przerwami na całej długości, również lokalne miejsca w okolicach Kępy Oborskiej, ulicę Wał Zawadowski na całej długości." W których miejscach wał tarchomiński jest słabszy? Przy parku Picassa, przy Mehoffera czy gdzieś indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: wał tarchomiński zagrożony ! IP: *.europe.hp.net 08.06.10, 12:08 Nie słuchaj każdego specjalisty który zwykle gotów jest wypaplać cokolwiek aby mieć swoje 5 minut. Pamietam tak było z jakimś kapitanem żeglugi cytowanym ptzez TVN24 i TVN Warszawa podczas poprzedniej fali, który wieścił tragedię, zalanie na bank tunelu Wisłostrady i parę innych katastrof. Tym razem TVN omija go chyba szerokim łukiem. Proponuję obserwować gdzie są gromadzone środki i ludzie - bo w tych miejscach ryzyko ocenianie jest jako wysokie. I ta ocena jest robiona przez sztaby a nie przez jednego hydrologa. Te miejsca to np. Siekierki, Trasa Siekierkowska, Wał Miedzeszyński. Spoko. Będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: wał tarchomiński zagrożony ! 08.06.10, 22:24 Czy sa jakies informacje o stanie walow na wysokosci Tarchomina- konkretniej Mehoffera? Klasc sie spokojnie spac, czy czuwac cala noc? Kurcze, panikuje..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wal Re: wał tarchomiński zagrożony ! IP: *.ip.netia.com.pl 09.06.10, 11:46 www.bialoleka.waw.pl/page/index.php?str=3&id=3145 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: wał tarchomiński zagrożony ! IP: *.europe.hp.net 09.06.10, 12:40 Udało mi się wejść dziś ok. 11:00 na chwile na wał na wysokości Grzymalitów. Woda stoi w niektórych miejsach u podstawy wału, a w lewo (stojąc przodem do Wisły) nawet nie dochodzi do wału (miejscami jest nawet 10m i więcej od wału. Na mój rozum (nie znam sie na hydrologii ani trochę) nie ma zagrożenia. Na oko jest znacznie lepiej niż w maju. Nie panikować!!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: wał tarchomiński zagrożony ! 09.06.10, 13:00 Dziekuje ;-) Caly wieczor bylam spokojna, ale okazalo sie, ze jestem podatna na wplyw mediow- wystraszylam sie relacja z przeciekajacego Walu zawadowskiego...no bo jak tam, to moze i u nas....ale teraz znowu jestem spokojna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: wał tarchomiński zagrożony ! IP: *.nettelinwestycje.pl 09.06.10, 15:01 Nie dajmy się mediom :) Media zrobią wszystko żeby przyciągnąć uwagę, a najłatwiej to zrobić epatując sensacją, zagrożeniem lub tragedią. Wczoraj TVN Warszawa relacjonował przeciek zawadowskiego tak jak przygotowania do detonacji bomby jądrowej. Rozumiem, że sytuacja nie była różowa - ale bez przesady... Do tej pory uważałem TVN Warszawa za niezły kanał ale zarobili u mnie potężnego minusa właśnie z tego powodu - przestałem ich oglądać coby się nie denerwować. Sprawdzam prognozy stanu wody bezpośrednio na stronie IMGW (www.pogodynka.pl). I tu siurpriza - przez calutki wczorajszy dzień stacje podawały że fala będzie 780cm, pod koniec dnia przebąkiwali o 770, a w biuletynie IMGW od rana widniała prognoza ... 765 cm. Okazało się że na szczęście jest jeszcze mniej. Ech.... (Pozdrowienia dla Jasia) Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: wał tarchomiński zagrożony ! 09.06.10, 15:12 W świetle tej wczorajszej paniki na Wale Zawadowskim tak się zastanawiam jam to tamtych przesiąków ma się fakt iż po Parku Picassa można od majowej fali pływać kajakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: wał tarchomiński zagrożony ! IP: *.nettelinwestycje.pl 09.06.10, 15:56 To jest dobre pytanie w sumie, widać burmistrz czeka aż się woda sama wessie do gruntu z powrotem :( Natomiast o ile dobrze zrozumiałem na terenie parku przy Picassa wybiły wody gruntowe, a wał zawadowski przepuszczał wodę z Wisły, co potencjalnie w dłuższym okresie groziłoby wymyciem wału. Zresztą nie wiem, nie mądrzę się bo jak pisałem nie znam się na tym. Ale istotnie pokazówka medialna była jak ta lala. A może by spróbować ściągnąć telewizję - np. TVN(skoro są tak sprawni w panikowaniu) - jakby poszło w eter to może by się burmistrz obudził? Odpowiedz Link Zgłoś
avena5 Re: wał tarchomiński zagrożony ! 09.06.10, 22:22 TVN Warszawa to wyjątkowo beznadziejna stacja TV. Wszyscy jesteśmy zaniepokojeni sytuacją, a nich spoko... Bez żenady pokazują nam jak grillować, gotować, kupować mieszkanie, ciągłe te same powtórki, a po 22 do 7 rano niczego się od nich nie można dowiedzieć! A jak podają informacje, to niekoniecznie "normalne" tylko czekają na sensacje! Wywiady są przeprowadzanie w sposób agresywny, przerywają rozmówcy itp. Beznadziejna stacja!!!!! A podobno dostała ostatnio jakieś tzy nagrody? Za co ????? Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: wał tarchomiński zagrożony ! 10.06.10, 10:30 Już wole to grillowanie niż 12-godzinną, nocna transmisję z rozkładania worków na Wale Zawadowskim Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: wał tarchomiński zagrożony ! 10.06.10, 07:51 Jesli pozdrowienia sa dla mojego Jasia to dziekuje bardzo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spec Re: Wały przeciwpowodziowe na Tarcho są bezpieczn IP: *.centertel.pl 10.06.10, 09:30 zalezy jaka fala Odpowiedz Link Zgłoś