dermalamor
02.04.12, 04:31
W niedalekiej perspektywie przez naszą dzielnicę przejedzie lotniskowa linia SKM i KM (mam nadzieję, że jednak się u nas te ostatnie pociągi zatrzymają). Może warto by było pomyśleć o delikatnej rewolucji komunikacyjnej w rejonie Tarchomina i Nowodworów? Dokładnie mam na myśli dostosowanie tras naszych lokalnych autobusów (z serii 2xx) do dojazdów także do pociągu. Nowa linia S3 może być niezłą alternatywą dla dojeżdżających na Ochotę czy Mokotów.
Jak ja bym widział te trasy? A tak:
211: wycofanie z Nowodworów i obsługa lokalna Tarchomina oraz linii SKM po trasie PKP PŁUDY, Klasyków, Modlińska, Mehoffera, Majolikowa, Pomorska, Ćmielowska, Światowida, Świętosławskiego, Świderska, Porajów, Myśliborska, Światowida, Modlińska, Płochocińska - PKP ŻERAŃ.
214: przejęcie obsługi rejonów po wycofaniu 211, czyli wydłużenie od krańca Nowodwory ulicami Światowida, Dzierzgońską, Sprawną, Aluzyjną, Modlińską do krańca BUKÓW.
Dodatkowo z rejonu przystanku Mehoffera już teraz można dojechać do pociągu w 10 minut (dokładnie tyle rozkładowo wynosi przejazd) linią 133, tyle że do stacji Choszczówka. Oczywiście rozkłady musiałyby zostać skoordynowane z kursowaniem pociągów.
Linia lotniskowa SKM ma kursować co 30 minut, więc głównym celem podróży dla Tarchomina na pewno nigdy nie będzie, tak jak metro, ale alternatywą w dotarciu do różnych dzielnic może być niezłą. Poza tym Tarchomin jest na tyle dużym osiedlem, że mieszkańcy na pewno też będą potrzebować dostać się na jedno czy drugie lotnisko. A i do zagłębia biurowego na Służewcu sporo osób wiem że też dojeżdża. Zaproponowane przeze mnie powyżej trasy zapewniają dojazd w maks 10 minut (dokładnie tyle zajęłoby dotarcie z pętli Nowodwory, Mehoffera, Ćmielowskiej czy Myśliborskiej, z tym że na różne stacje) do pociągu, a jednocześnie nadal obsługiwany byłby ruch lokalny.
Zapraszam do dyskusji, a jeśli projekt się podoba - to i do wysyłania maili do ZTM! O ile oczywiście Koleje Mazowieckie odejdą od głupiego pomysłu pomijania przez tą linię białołęckich stacji (jeden na godzinę kurs samej SKM to trochę za mało, aby gra była warta świeczki).