Dodaj do ulubionych

jednak 6 pasów na Światowida

IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 22:20
A jednak jak głosi decyzja środowiskowa dla tramwaju i rozbudowy Światowida, ulica będzie miała po 3 pasy w każdą stronę. Tak więc prze środek osiedli przebiegnie trasa tranzytowa. To zaskakująca decyzja ratusza, puszczać tak szeroką arterię w tak gęsto zaludniony teren o podmiejskich charakterze i z tyloma szkołami i przedszkolami. Obawiam się, że obecny charakter Tarchomina i Nowodworów zmieni się nie do poznania. Niestety na niekorzyść. Będzie więcej hałasu i i bardziej niebezpieczniej dla pieszych, zwłaszcza trudno sobie wyobrazić jak ulice będą przekraczać dzieci. Kolejna bardzo przemyślana decyzja HGW.
Obserwuj wątek
    • Gość: inż. Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: 78.30.85.* 06.06.13, 23:29
      Bardzo dobre rozwiązanie. Przynajmniej jeden ciąg komunikacyjny przez osiedle musi być z prawdziwego zdarzenia.
    • Gość: m. Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 23:37
      ta i jeszcze poustawiają ekrany żeby było piękniej...
    • Gość: Ninia Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.jmdi.pl 06.06.13, 23:40
      ale tak ma być za 20 lat i do tego czasu wiele się zmieni no i rdzenne warsazwiaki powiedzą - na Białołęce jest w końcu Warszawa
    • Gość: miś Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 23:42
      Przecież to wiadomo od dawna, że ktoś sobie wymyślił iż Światowida będzie skrótem do Mostu Północnego, swoją drogą debil.
      Szkoda tylko, że od strony Tarchomina nie ma bezkolizyjnego wjazdu i zjazdu z TMP. Czyli Ratusz chce wpompować ruch z Modlińskiej w dwupasmową Myśliborską! Brawo!
      A ja nie wiadomo o co chodzi to chodzi o króliczka, mb jezdni 3.pasmowej kosztuje więcej niż 2.pasmowej, więc im jest budowa droższa tym... koniaczek? podwójny stać mnie :)
      • Gość: jjj Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.free.aero2.net.pl 07.06.13, 00:19
        Nikt rozsądny nie będzie jechał na most przez Światowida, chyba że doraźnie-awaryjnie przy wyłączeniu z jakichś powodów odcinka Modlińskiej. l
    • Gość: adam Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.jmdi.pl 07.06.13, 23:07
      Jak najbardziej cieszę się, że wreszcie będziemy mieć drogę z prawdziwego zdarzenia, a nie dziurawy jeden pas w jedną stronę.
      • Gość: mat Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.ip.netia.com.pl 07.06.13, 23:21
        Może mieć i 10 pasów, ale i tak tranzytu nie będzie przez Światowida, przecież nie ma żadnego rozsądnego dojazdu od modlińskiej do Światowida. Tiry będą dojeżdżały Mehoffera czy Aluzyjną żeby zrobić sobie skrót?? Ale rozmach rozumiem doskonale. Gdyby 40 lat temu zrobili Łazienkowską 5 pasową ówcześni ludzie łapali by się za głowę tak jak my dzisiaj czemu nie było takiego rozmachu
    • Gość: miejscowy Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.devs.futuro.pl 07.06.13, 23:34
      Ulica Światowida była od początku projektowana jako szeroka arteria wielkością dorównująca Modlińskiej, to było około 30 lat temu więc obecne władze nie są temu winne. Deweloperzy mają więcej kasy niż Miasto, więc budują osiedla szybciej niż Miasto buduje drogi. Osiedla powstają jak grzyby po deszczu i nie zawsze można nad tym zapanować. Często ludzie kupują tanie mieszkanie na jakimś osiedlu typu Piękne kasztany lub Słodki maj a potem mają pretensje, że mają wodę w piwnicy jeżeli blok stoi na bagnie lub obok znajduje się trasa szybkiego ruchu.
      • Gość: all.off Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.13, 14:38
        Most północny 30 lat też temu planowano z bezkolizyjnymi dojazdami i estakadami, a co mamy?
        A za to już odpowiada obecna władza i miejmy nadzieje, że ta władza długo się nie utrzyma, ulica będzie dwujezdniowa, owszem, ale każda z nich po dwa pasy + linia tramwajowa.
        To na potrzeby osiedla wystarczy !
        Pozostałe pieniądze powinno się przerzucić na budowę dróg we wschodniej Białołęce, bo tam też są potrzeby.
        • Gość: Loja Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.free.aero2.net.pl 08.06.13, 20:56
          Ludzie rozbudowa Światowida, minimum po 3 pasy w każdą stronę to absolutna konieczność gdyż budowa nowych osiedli postępuje w takim tempie, że za moment będzie trzeba zapewnić ruch dla 200-250 tys. mieszkańców Nowodworów, Winnicy i Tarchomina i może 6 pasów to będzie zbyt mało aby rano do roboty na czas dojechać.
    • Gość: Adam Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.jmdi.pl 09.06.13, 11:46
      Budować, budować te jezdnie i linię tramwajową i to jak najszybciej!
    • Gość: E-4 Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: 94.42.190.* 10.06.13, 15:25
      Jeśli w projekcie pojawi się las ekranów, to sam będę pierwszym, który to oprotestuje.
      • Gość: Tom Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.13, 21:44
        A myślicie, że ekranów nie będzie ? Zdziwicie się.
        Nasi urzędnicy za wzorzec estetyki mają miasta w Azji, Rosji. Liczy się rozmach, musi być dużo samochodów i bardzo bardzo szerokie ulice, przy których będą stały wielkie billboardy.
        Piesi i rowerzyści nie są mile widziani. Na rowerze jeździ się tylko na wsi, a piechotą chodzi się do sąsiada na pole.
        Dlatego będą ekrany. Nie może tak być, że przed hałasem będą chroniły drzewa i krzewy, nie może tak być, że będzie ładnie i estetycznie. Drzewa rosną na wsi, a to Warszawa, więc drzew tu być nie musi.
        Jakiś czas temu czytałem fajny artykuł o jednym z duńskich architektów, który szukał odpowiedzi na pytanie, dlaczego miasta włoskie są tak przyjazne do życia. Odpowiedź była jedna - bo ruch samochodowy nie jest w nich priorytetem. Wąskie ulice włoskich miast nie są stworzone dla wielkiego ruchu samochodowego, lecz nikt tego nawet na szczęście nie chce zmienić.
        Włoskie wzorce zostały przeniesione do Kopenhagi, i mimo zimnego klimatu, mieszkańcy zrozumieli, że żeby żyło się dobrze i miło nie trzeba zawsze korzystać z samochodu.
        Warszawscy urzędnicy tego jednak chyba nigdy nie zrozumieją.
        • Gość: E-4 Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.jmdi.pl 10.06.13, 22:17
          Zgadzam się z Tobą. Wystarczy spojrzeć na dzisiejszą Modlińską, która tnie Białołękę na pół. Żeby przejść na drugą stronę z dzieckiem, potrzeba dwóch cykli świateł...
          Dlatego 3 pasmowa Światowida w centrum dzielnicy to pomyłka - skończy się beztroskie spacerowanie i jazda rowerem, trzeba będzie mieć oczy dookoła głowy i uważać nieustannie na baranów, jadących 100 km/h. Jak przy Modlińskiej.
          Dziękuję i mówię NIE.
          3 pasmowa Światowida nie dostanie mojego głosu i będę protestował. Mam nadzieję, że nie sam.
          • Gość: adam Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: 78.30.118.* 10.06.13, 23:06
            3 pasmowa Światowida nie dostanie mojego głosu
            ---------------------------------------------------------
            A nie lepiej wrócić na wieś ?
            • bbkk Re: jednak 6 pasów na Światowida 11.06.13, 08:43
              Gość portalu: adam napisał(a):

> 3 pasmowa Światowida nie dostanie mojego głosu
              > ---------------------------------------------------------
              > A nie lepiej wrócić na wieś ?

Pokaż mi na Bródnie 3pasmówkę poza kawałkiem Kondratowicza.
              • Gość: . Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.free.aero2.net.pl 11.06.13, 21:07
                Nie porównuj Bródna do Nowodworów +Tarchomin teraz a zwłaszcza wperspektywiw 10-20 lat.
                • bbkk Re: jednak 6 pasów na Światowida 11.06.13, 21:16
                  ? Czemu?
                  A z czym mogę porównać? Na Bielanach 3 pasy gdzieś są? Może na kawałku Żeromskiego. Na Żoliborzu? Jakoś słabo kojarzę. Pomijam Wisłostradę bo ona nie przecina osiedla na pół.
                  • Gość: Tytus Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.jmdi.pl 11.06.13, 21:56
                    Chciałbym aby Białołęka Zachodnia miała jak do tej pory miejsko-wiejski charakter, cisza, spokój, dużo zieleni, obecnie dobra komunikacja do Centrum - żyć nie umierać A oni nas uszczęśliwiają autostradą i tramwajem
                    • Gość: Hi=Hi Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.free.aero2.net.pl 11.06.13, 23:46
                      cisza, spokój, dużo zieleni............. Tytus to jakiego grzyba żeś się ze wsi do stolycy przeprowadzał ? :))
                      • Gość: miejscowy Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.devs.futuro.pl 12.06.13, 00:28
                        Słyszałem, że po wsiach i miasteczkach całej Polski jeździły czarne Wołgi i porywały całe rodziny. Później ci biedni ludzie zostali siłą osadzeni w osiedlach Tarchomina i Nowodworów, bez prawa powrotu w swoje rodzinne strony. Teraz chcą im budować szeroką ulicę i tramwaj. Złośliwość ludzka nie zna granic.
            • Gość: E-4 Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.jmdi.pl 12.06.13, 20:10
              Żeby na wieś wrócić, trzeba ze wsi przyjechać.

A co do 3 pasmowej Światowida - w jakiej innej dzielnicy, którą można nazwać dzielnicą "obrzeżną", są 3 pasmowe ulice? O ile dobrze kojarzę, to np. na Ursynowie KEN i Rosoła są 2 pasmowe, na Żoliborzu Mickiewicza, Krasińskiego, na Bielanach Kasprowicza.

Sam jeżdżę samochodem, codziennie, ale również codziennie przechodzę pieszo w poprzek Światowida i nie mam chęci orzechidzić przez nią jak przez Modlińską.
              • Gość: miejscowy Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.devs.futuro.pl 12.06.13, 21:40
                Skoro przyjechałeś z wielkiego miasta to przechodzenie przez szeroką ulicę z sygnalizacją świetlną nie powinno sprawiać ci problemu.
                • Gość: E-4 Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: 94.42.190.* 14.06.13, 11:06
                  >Gość: miejscowy 12.06.13, 21:40

>Skoro przyjechałeś z wielkiego miasta to przechodzenie przez szeroką ulicę z sygnalizacją >świetlną nie powinno sprawiać ci problemu.

To, że z wielkiego miasta, nie znaczy, że ciągle przechodziłem przez 6 pasów. I że nagle tego zapragnąłem. Nie wszyscy najwyraźniej, jak Pan, Panie "miastowy", spędzili dzieciństwo i dalszy ciąg żywota na skrzyżowaniu Marszałkowska / Al. Jerozolimskie lub podobnym. I całe szczęście.
                  • Gość: miejscowy Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.devs.futuro.pl 14.06.13, 13:08
                    Ja dzieciństwo spędziłem we wsi Nowodwory i przyzwyczaiłem się, że ta wieś zmieniła się w miasto, a raczej w blokowisko. Nie boję się samochodów, potrafię przejść przez szeroką ulicę w oznaczonym miejscu. Myślę, że jeżeli w tej części dzielnicy mieszka dużo ludzi posiadających samochody to trzeba im zapewnić dogodne połączenie ze Światem. Nikt tu nikogo na siłę nie trzyma, wielu ludzi, którym nie podoba się życie w mieście wyprowadza się na tereny zielone w pobliżu wielkich miast, nawet zatwardziali mieszczanie.
                    • Gość: m. Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.13, 17:16
                      ale w tej chwili mamy po 1 pasie w każdą stronę i nie zauważyłam żeby się korkowało poza okolicami mostu, więc wystarczą spokojnie 2 pasy, tym bardziej że przeciez autobusów będzie mniej jeździło no bo zgodnie z filozofią ZTM - dublowałyby się z tramwajami... 3 pasy w każdą stronę to pewne ekrany akustyczne tak żeby człowiek nie miał pojęcia co się dzieje po drugiej stronie ulicy...
                    • doctor_who Re: jednak 6 pasów na Światowida 14.06.13, 22:26
                      Połączenie ze światem, czy z centrum Warszawy? Centrum będzie się coraz bardziej zamykać dla samochodów, będzie rozszerzona strefa płatnego parkowania, opłaty w weekend etc. Nie rozumiem więc tej schizofrenii i potrzeby budowania trasy trój-pasmowej do ruchu wewnętrznego.
    • Gość: mądralajaktalala Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.13, 20:39
      3 pasy to:
      1 - do jazdy na wprost
      2 - do skrętu w prawo
      3 - do skrętu w lewo

Pozdrawiam optymistów :)
      • Gość: Zdzicha Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: 92.60.130.* 14.06.13, 13:31
        Miasto ma swoje prawa i musi zapewnić płynny ruch na drogach a jak kto woli wieś to wystarczy się przeprowadzić kilka kilometrów dalej.
        • Gość: never Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.13, 19:23
          Gość portalu: Zdzicha napisał(a):
          > Miasto ma swoje prawa i musi zapewnić płynny ruch na drogach a jak kto woli wie
          > ś to wystarczy się przeprowadzić kilka kilometrów dalej.

Jak prawie 30 lat temu przeprowadziliśmy się na Tarchomin z Mokotowa, bo mieliśmy dość miasta, to znajomi się śmiali, że na wieś się wyprowadzamy.
          Nie było Światowida, nie było Picassa, Świderska jak ścieżka asfaltowa, Pancera w budowie, kościół był drewniany, sprowadzony z innej miejscowości...
          Tam gdzie teraz jest Erazma z Zakroczymia - były chaszcze i mokradła, żaby kumkały. Skowronki wiosną gniazdowały na łące, gdzie teraz jest Tesco i P&P.
          Na Nowodworach rosło zboże i były żniwa.
          Wiedzieliśmy, że cywilizacja dotrze i tutaj, ale żeby ze spokojnego osiedla robić od razu jakąś metropolię i budować szerokie drogi, niczym w Moskwie ?
          • Gość: jo-jo Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.free.aero2.net.pl 15.06.13, 07:04
            never......... popayrz, a 700 lat temu był tu las i ani żywego ducha :)
            • Gość: miejscowy Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.devs.futuro.pl 15.06.13, 09:16
              Pierwsze wzmianki o Tarchominie pochodzą z XII wieku.
              • Gość: . Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.free.aero2.net.pl 15.06.13, 10:27
                Znaczy się starszy od wszystkich dzielnic Warszawy które mają od dawna 6 i więcej pasów więc ta droga to wynik sprawiedliwości dziejowej :)
          • Gość: miejscowy Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.devs.futuro.pl 15.06.13, 16:29
            I po co wam to było? Mokotów jest bardzo przyjemną dzielnicą, jest wszędzie blisko a jednocześnie kameralnie i spokojnie. Jest kilka szerokich ulic, które zapewniają wygodną komunikację.
        • the_tree_of_truth Re: jednak 6 pasów na Światowida 09.07.13, 12:47
          Lokalny ruch da radę nawet na 2 pasach, góra 4. Jeśli potrzeba arteria to proszę bardzo - można budować nad wisłą obowdnicę Tarchomina i Nowodworów. Ursynów i Kabaty dają jakoś radę.
          • Gość: Bangi Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: 92.60.130.* 09.07.13, 15:33
            Nie rób pan wiochy z Nowodworów i Tarchomina, jedna wielopasmowa droga przez te niebawem w sumie 200 tys. osiedla jest niezbędna dla prawidłowej organizacji i płynności ruchu.
            • Gość: tak Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.13, 02:58
              Pełna zgoda:
              dwie jezdnie po dwa pasy każda, to już droga wielopasmowa i WYSTARCZY.
              Na inną na pewno kasy nie wystarczy :)
              • Gość: Nina Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.jmdi.pl 10.07.13, 07:59
                a 3 jezdnia to podziemna z dwoma torowiskami i jest pełna zgoda.
    • Gość: Michał Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.jmdi.pl 11.07.13, 08:23
      Niech budują jak najszybciej. A komu nie pasuje... wolna droga, kraj jest spory!
      • Gość: . Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: 92.60.130.* 11.07.13, 08:51
        Słusznie !!! Kto chce wiochy to bardzo proszę kilka kilometrów dalej i będzie mógł mieć nawet polne drogi.
    • qnegunda Super! Autobahnem pod blok! 11.07.13, 10:56
      Wreszcie normalny dojazd będzie!
      • Gość: E-4 Re: Super! Autobahnem pod blok! IP: 94.42.190.* 26.07.13, 11:07
        qnegunda napisała:
        > Wreszcie normalny dojazd będzie!

A to teraz nie masz normalnego dojazdu? Gdzie mieszkasz? Ja przy Światowida. Od 2010 liczba korków na ul. Światowida, spowodowanych tym, że jest jednopasmowa, wyniosła 0.
        • Gość: Rozsądny Re: Super! Autobahnem pod blok! IP: 92.60.130.* 26.07.13, 13:40
          Tryb budowy linii tramwajowej razem z rozbudową ul. Światowida powoduje, że jakiekolwiek kombinacje teraz z "pasami" uwalą tą inwestycję na całe lata. Czy o to pieniaczom i pożytecznym idiotom gardłujący na tym forum chodzi żeby tramwaju do Winnicy nie było ?
          • Gość: E-4 Re: Super! Autobahnem pod blok! IP: 94.42.190.* 26.07.13, 13:56
            Nie jestem pieniaczem. Chcę tramwaju, będzie służył również mi.
            Chcę nawet przebudowy ulicy, choćby ze względu na jej stan.
            A fakt, że zdecydowano się na przedziwny tryb zdobywania decyzji dlatramwaju i 3 pasmowej ulicy łącznie sprawia, że z bólem serca, ale będę przeciw, bo mój przeciw budzi 3 pasmowa Światowida. Nie tramwaj.
            • Gość: m. Re: Super! Autobahnem pod blok! IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.13, 14:10
              ja też jestem przeciw (w zasadzie przeciw tramwajowi też - ale biernie, wyłącznie w cichości swego jestestwa) a dlatego, że 3 pasmowka +tramwaj = ekrany dźwiękochłonne szpecące dzielnicę, dzielące ją na pół, likwidacja przejść dla pieszych, zabranie przestrzeni...
              • lkan Re: Super! Autobahnem pod blok! 26.07.13, 23:09
                W projekcie, znanym od dawna, ekrany są przewidziane tylko przy szkołach. W pozostałych miejscach projektant uznał, że natężenie hałasu przy dozwolonej prędkości (ha, ha, ha) nie będzie konieczne. Pomiarów nie wykonywano, a natężenie hałasu oszacowano.
                Toczy się na forum dyskusja: 2 czy 3 pasy. Jest ona bezprzedmiotowa; projekt to święta rzecz i żadna siła go nie zmieni. Tak było, jest i będzie. Gdyby było inaczej, to lampy uliczne nie stałyby na środku chodnika.
                • Gość: HGW_PO_out Re: Super! Autobahnem pod blok! IP: *.centertel.pl 27.07.13, 17:08
                  tylko, ze 3 pasy bedą wyłącznie od Modlińskiej (Winnica) do Mehoffera, dalej 2 pasy do momentu gdy tramwaj skręca do TMP a dalej do Ratusza bez przebudowy (inwestycja nie obejmuje tego odcinka). Pytanie po co te trzy pasy? Tym bardziej, że nie ma bezkolizyjnego wjazdu i zjazdu z TMP. No ale koperta od 800 mln jest grubsza niż od 500 mln...
                  • Gość: ? Re: Super! Autobahnem pod blok! IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.13, 21:39
                    no wlasnie, kto wzial koperte ?
                    • Gość: Gość Re: Super! Autobahnem pod blok! IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.13, 22:32
                      Królik wziął kopertę za dwa pasy a jego znajomi za dodatkowy pas. To razem trzy pasy.
                      • Gość: Balbina Re: Super! Autobahnem pod blok! IP: 92.60.130.* 08.08.13, 08:43
                        To jest miasto i w dodatku stołeczne więc musza być ciągi komunikacyjne wielopasmowe. A jak komuś się wydaje, że ciągle żyje na białostockiej czy lubelskiej wsi to niech się wreszcie obudzi. Tu jest Warszawa !!!
                        • Gość: Tom Re: Super! Autobahnem pod blok! IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.13, 10:53
                          Czy Rzym, Mediolan, Kopenhaga, Paryż, Barcelona to wsie ? W tych miastach z pewnością nigdy nikt nie zbuduje 6 pasmowej drogi przez środek osiedla. Byłem, widziałem więc wiem jak tam jest.
                          Czy nie możemy zrobić jakiejś akcji na Facebooku by pokazać co o tej rozbudowie myślimy ?
                          Uprzedzam, ja nie jestem przeciwko tramwajowi, nie jestem przeciwko modernizacji, jestem przeciwko marnowaniu pieniędzy na 6 pasów.
                          • Gość: Balbina Re: Super! Autobahnem pod blok! IP: 92.60.130.* 08.08.13, 11:21
                            "jestem przeciwko marnowaniu pieniędzy na 6 pasów"
                            A ja jestem przeciwko psim odchodom na trawnikach ! I co z tego kiedy psy gdzieś sr.ć muszą :)
                          • Gość: miejscowy Re: Super! Autobahnem pod blok! IP: *.devs.futuro.pl 09.08.13, 01:01
                            Czy ktoś wyliczył ile zaoszczędzi się na zmianie projektu i budowie samego tramwaju lub drogi tylko z dwoma pasami? Może uzbiera się na jakiś mały pomniczek?
                            • lkan Re: Super! Autobahnem pod blok! 09.08.13, 11:42
                              Obawiam się, że cena projektu jest niebotyczna, a wszelkie zmiany również. To by tłumaczyło taki upór, aby niczego nie zmieniać. Zmiany oznaczałyby również przyznanie się do błędnej decyzji. Nie bez znaczenia jest też dofinansowanie unijne do projektu w dotychczasowym kształcie. Stąd siłowe forsowanie koncepcji, której idiotyzmy widzą wszyscy np. stłoczenie pojazdów jadących trzypasmową Światowida najpierw w dwupasmówkę po minięciu Mehoffera, a następnie pozostawienie dotychczasowego jednego pasa jezdni! przed skrzyżowaniem z Modlińską, co zawsze na wszystkich drogach oznacza korki. Od razu powinny być ustawiane znaki drogowe informujące o zatorze na drodze, co znamy dobrze z remontowanych dróg, na których jest wyłączony z ruchu jeden pas jezdni.
                              Ktoś na tym forum użył porównania trzypasmowej Światowida do autostrady prowadzącej przez osiedla. No nie, nie jest aż tak dobrze, a oto różnice:
                              1. Autostrada jest uboższa o tramwaj.
                              2. Z kolei bogatsza o ochronę przed hałasem.
                              3. Ma większą płynność ruchu.
                              4. Jest lepiej zabezpieczona przed poprzecznym ruchem kolizyjnym.
                              • Gość: Balbina Re: Super! Autobahnem pod blok! IP: 92.60.130.* 09.08.13, 15:53
                                Ja po tej dyskusji widzę, że to protestowanie to rodzaj zajoba i co by nie robić to znajdą się tacy co zawsze lepiej wiedzą i torpedują wszystko po kolei - ot tak dla zasady.
                                • Gość: m Re: Super! Autobahnem pod blok! IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.13, 18:35
                                  a ja widzę, że niektórym się wydaje, że ważne jest tylko żeby robić, nie ważne co i nie ważne jak... ot bezmyślnie...
                        • tarantula01 3 pasy 09.08.13, 20:35
                          Na Ursynowie praktycznie nie ma żadnej ulicy o 3 pasach ruchu.
                          Na Gocławiu wszystkie modernizowane ulice mają po 2 pasy ruchu w każdym kierunku.
                          Na Bródnie nie ma żadnej ulicy o 3 pasach ruchu w każdym kierunku.

To po co u nas mają być 3 pasy ruchu?
                          • Gość: loja Re: 3 pasy IP: 93.154.147.* 09.08.13, 21:41
                            "To po co u nas mają być 3 pasy ruchu?"

Po to żeby się wygodnie jeździło.
                            Jak projektowano ulice na Ursynowie, na Gocławiu czy na Bródnie nikomu nawet się nie śniło, że tak lawinowo będzie rosła liczba użytkowników dróg ( była komuna i samochód był luksusem) A że modernizowanych nie poszerza się to wynika z braku rezerw terenu które akurat na Białołęce są.
                            • Gość: glupota nie boli Re: 3 pasy IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.13, 01:04
                              Moze najpierw budujmy trzypasmowe drogi szybkiego ruchu i autostrady pomiedzy miastami,
                              bo jak dotad budowane sa dwupasmowe.
                              Rzadnej logiki w zarzadaniu drogami w Polsce nie ma, jesli w srodku osiedla buduje sie trzypasmowke, a autostada do Berlina jest dwupasmowa :)
    • Gość: coś tam coś tam Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.jmdi.pl 09.08.13, 22:24
      w końcu to miasto i ludzie muszą wygodnie dojechać. A ty wracaj na wieś tam ci starczy dukt leśny i furmanka
      • Gość: miejscowy Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.devs.futuro.pl 11.08.13, 10:04
        Wygodny dojazd jest ważny. Szeroka Światowida będzie wygodnym połączeniem dla mieszkańców Tarchomina, Nowodworów, Winnicy. Ten wątek jak zwykle stał się miejscem wypowiedzi różnych domorosłych filozofów i pseudo-ekspertów. Jeden musi się pochwalić, że był w Barcelonie drugi, że widział autostradę do Berlina, a Tarantula daje znak, że cały czas działa.
        • Gość: lala Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: *.free.aero2.net.pl 11.08.13, 11:15
          Wszędzie na świecie na obrzeżach wielkich miast są wielopasmowe ulice. W centrach raczej nie bo brak możliwości ich zbudowania ze względu na zabudowę. Nasi forumowi "eksperci" nawet jak gdzieś byli to w okolicach dworców i bazarów.:)
          • lkan Re: jednak 6 pasów na Światowida 11.08.13, 16:03
            Ale nikt, z Balbiną włącznie, nie widzi absurdalności przyjętego rozwiązania, aby tylko dorwać się do tych trzech pasów i pędzić, pędzić... A pomyślał ktoś, co dalej? Te trzy pasy (czy będą, czy nie), to co zmienią, skoro po krótkiej przejażdżce wszystko będzie jak przedtem. Zupełnie jak na Modlińskiej: zrobili kawałek, a na resztę trzeba czekać w nieskończoność. Tylko tam jest to przewidywane w mglistej przyszłości, a w projekcie przebudowy Światowida - nie. I tutaj, oczekiwałbym od takiej np. Balbiny jej zdania, a nie kwalifikacji forumowiczów do wiochy, bądź Warszawy, z przynależności do której czuje się taka dumna. Nawiasem mówiąc Warszawą można uczynić na papierze nie tylko Nowodwory, czy Tarchomin, ale każdą Kozią Wolę, byle tylko dało się zedrzeć kasę z podatników. Bo co wyróżnia tereny zamieszkałe przez Balbinę od wiochy? Szpitale, kina, teatry, muzea, szkoły wyższe, instytucje wyższej użyteczności, parki z prawdziwego zdarzenia, bulwary, fontanny? Nie, te są w Warszawie. Nasycaj się więc Balbino blokami, ratuszem, ośrodkiem kultury, basenem i tymi swoimi drogami. Byłoby dobrze, gdybyś przy nich mieszkała, w co wątpię, to mogłabyś nacieszyć się wielkomiejskim hałasem.
            • Gość: . Re: jednak 6 pasów na Światowida IP: 93.154.174.* 11.08.13, 20:21
              lkan,........... Nie katuj chłopie !!!
              • sorbus1 Re: jednak 6 pasów na Światowida 11.08.13, 21:54
                Podziwiam co wiedzą "wszystko" na temat innych osób:
                - skąd pochodzą,
                - co myślą,
                - co powinni zrobić.
                Po prostu GENIUSZE ! Marnują się!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka